✅ دعواي ابطال سند انتقال ملك
✅چکیده:
در صورتي كه زوج ادعا داشته باشد به قصد جلوگيري از توقيف ملك، سند آپارتمان خود را به نام همسرش منتقل نموده و مقرر بوده پس از مدتي آن را به ايشان بازگرداند؛ با نظر به اصل صحت و با توجه به اينكه اين ادعا در فرض اثبات نيز خللي به اركان عقد وارد نمي كند، دعواي ابطال سند انتقال ملك به جهت فوق، قابل پذيرش نيست.
🔹شماره دادنامه قطعی :
9409980226400329
🔹تاریخ دادنامه قطعی :
1394/10/26
✅رأی دادگاه بدوی
درخصوص دعوی آقای م. الف.ح. بطرفیت خانم الف.الف. ش.ن. بخواسته ابطال سندانتقال ششدانگ یک دستگاه آپارتمان اداری به پلاک ثبتی ... با احتساب خسارات دادرسی نظربه اینکه هرعقدی که واقع می شوداصل برصحت آن است مگراینکه خلاف آن به اثبات برسد و بطلان عقدبه واسطه نداشتن حداقل یکی ازشرایط صحت آن موضوع ماده 190 قانون مدنی محقق می شودودرمانحن فیه عمده اظهارات خواهان درتوجیه خواسته این است که ثمن معامله آپارتمان متنازع فیه راخودپرداخت کرده لکن بلحاظ مشکل مالی وجلوگیری ازتوقیف آن توسط طلبکاران سندرابنام خوانده که همسرش می باشدانتقال نموده است وشرط برآن شده که پس ازمدتی ایشان ملک رابه خواهان برگرداند و جهت اثبات این ادعابه شهادت شهوداستنادنموده است بنظردادگاه اظهارات خواهان درفرض صحت خللی به ارکان وصحت عقدواردنمی سازد لذا دادگاه دعوی مطروحه را بدون دلیل تلقی ومستندا به مواد190و219و223قانون مدنی حکم بربطلان دعوی و بیحقی خواهان صادر می کند. رای صادره ظرف مدت 20 روزپس از ابلاغ قابل اعتراض در دادگاه تجدید نظر استان تهران است.
🔹رئیس شعبه چهارم دادگاه عمومی حقوقی تهران-سیدفتح ا...احمدی
✅رأی دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی م. الف.ح. نسبت به دادنامه شماره641 مورخ94/7/27 صادره از شعبه4 دادگاه عمومی حقوقی تهران که به موجب آن دعوی تجدیدنظرخواه با خواسته ابطال سند انتقال شش دانگ یک دستگاه آپارتمان اداری به پلاک ثبتی ... به انضمام خسارات دادرسی مورد پذیرش قرار نگرفته و با استدلال و استنباط صحیح ، حکم بر بطلان دعوی صادر گردیده وارد نمی باشد . زیرا دادنامه تجدیدنظرخواسته بر اساس محتویات پرونده و دلایل و مدارک ابرازی صحیحاً و مطابق مقررات قانونی و خالی از هر گونه اشکال صادر شده و تجدیدنظر خواه در این مرحله از رسیدگی دلیل یا مدرک قانع کننده و محکمه پسندی که نقض و بی اعتباری دادنامه معترض عنه را ایجاب کند ابراز ننموده و لایحه اعتراضیه متضمن جهت موجه نیست و تجدیدنظرخواهی با هیچیک از شقوق ماده 348 قانون آیین دادرسی مدنی مطابقت ندارد لذا دادگاه ادعای تجدیدنظرخواه را وارد و محمول بر صحت تشخیص نداده دادنامه مورد اعتراض را منطبق با مقررات و اصول دادرسی می داند مستندا" به ماده358 قانون آیین دادرسی مدنی ضمن رد درخواست تجدیدنظرخواهی دادنامه تجدیدنظر خواسته را عینا" تایید می نماید . رأی صادره قطعی است.
🔹شعبه 51 دادگاه تجدیدنظر استان تهران - رئیس و مستشار
💢نکات مهم جهت جلوگیری از سوء استفاده از سفته...!!
✅هنگامی که قراراست در جایی مشغول به کارشوید و صاحب کارگاه ازشما درخواست سفته یا چک می کند برای پیشگیری از سوء استفاده از سفته یا چک به نکات زیر باید توجه کنید.
👇👇👇👇👇👇👇
1⃣سفته یا چک را به نام شرکت یا موسسه یا شخص کارفرما بنویسید. (توجه کنید به هیچ وجه به صورت حامل ننویسید)
2️⃣در سفته یاچک درج کنید.
🔸به عنوان امانت
🔸یا حسن انجام کار
3️⃣حتی الامکان در قرارداد کار نیز درج شود جهت ضمانت حسن انجام کار، سفته یاچک به شماره ..... تحویل کارفرما شده است.
⚖️موسسه حقوقی عدالت پويای پرتیکان ⚖️
💢آیا میدانید؟
✅اگر کسی کارگری را برای حتی نیم ساعت به طور مثال برای تعمیر کولر به کار بگیرد و این کارگر در هنگام کار،دچار حادثه شود که منجر به زخمی شدن یا فوت کارگر گردد.
⭕کارفرما مسئول پرداخت دیه فوت و آسیب بدنی وارد شده به کارگر است.
🔹بااطلاع ازقوانین ازحقوق خودآگاه شوید.🔹
⚖️موسسه حقوقی عدالت پويای پرتیکان ⚖️
🌷🌸🌷🌸🌷🌸🌷🌸
✴️اگر صاحب چک فوت کند تکلیف چیست؟
☣هنگامی که صادرکننده چک فوت کند، از آنجایی که در زمان صدور چک آن شخص زنده بوده و این تصمیم طبق اختیار وی گرفته شده، بانک میتواند قبل از حصر وراثت، تعیین ورثه و بررسی اموال متوفی وجه چک را به دارنده پرداخت و یا کارسازی کند.
⚖ طبق قانون، چک نوشتهای است که به موجب آن صادر کننده، کل یا قسمتی از وجهی را که در نزد بانک (محال علیه) دارد به دیگری واگذار میکند.
🔖چک سندی است تجاری که قانونگذار جهت تسریع امور تجاری، مزایایی برای دارنده آن در نظر گرفته و طبق قانون چک ممکن است در وجه حامل یا شخص معین یا به حواله کرد باشد و یا با امضاء پشت یا ظهر آن به دیگری منتقل شود. اما هنگامی که صادرکننده چک با خط کشیدن عبارت «به حوالهکرد» در متن آن، پشت نویسی را از کسی که چک در وجه او صادر شده، سلب میکند و دریافت کننده هم با پذیرش چک موافقت خود را اعلام میکند.
🔸در نتیجه به نظر میرسد که شخصیت و خود دارنده چک برای صادر کننده مهم بوده و بدین طریق نخواسته است وجه چک مزبور توسط شخص دیگری وصول و یا دریافت شود، لذا در صورتی که این گونه چکها به دیگری منتقل شود، بانک میتواند از پرداخت وجه آن به غیر استنکاف ورزد.
🔸هرچند عدهای معتقد هستند چک وسیله پرداخت سریع در امور تجاری محسوب شده و به صرف امضاء و ظهرنویسی اشخاص قابل نقل و انتقال است.
🔸چنانچه صادر کننده چک فوت کند، بانک میتواند قبل از حصروراثت، تعیین ورثه و بررسی اموال متوفی وجه چک را به دارنده پرداخت و یا کارسازی کند، چرا که این تصمیم در زمان حیات وی اتخاذ شده است.
🔸این امر در مواردی هم که چک مدت دار بوده و تاریخ سر رسید آن بعد از فوت صادر کننده است، مصداق دارد.
🔸مطابق #ماده_۲۳۱_قانون_امور_حسبی بدهیهای مدت دار (موجل) متوفی بعد از فوت او حال و بروز میشود، لذا در این حالت هم، چون چک در زمان حیات متوفی صادر شده، با مرگ او بدهی مدت دار او حال میشود و بانک باید قبل از تاریخ سررسید وجه چک را به دارنده چک پرداخت کند. از طرفی هم به موجب #ماده_۳۱۱_قانون_تجارت، پرداخت چک نباید وعده داشته باشد و بانکها باید با داشتن موجودی در حساب متوفی، وجه چک را پرداخت کنند.
💢 نکاتی در خصوص خرید آپارتمان ...!!
✅ هنگام خرید آپارتمان به نکات ذیل توجه داشته باشید.
👇👇👇👇👇👇👇👇
1️⃣ پایان کاراخذ شده باشد زیرا بدون وجود پایان کار امکان تنظیم سند رسمی در محضر وجود نخواهد داشت.
2️⃣ دقت کنید که وضع موجود آپارتمان با پایان کار مطابقت داشته باشد چرا که ممکن است ، مالک پس از اخذ پایان کار اقدام به ساخت و ساز غیر مجاز نموده باشد.
3️⃣ توابع و ملحقات ملک که اعم از پارکینگ و انباری است باید به صورت کامل و مشخص باشد طوری که خریدار هنگام خرید ملک باید بداند که مالک چه چیزهایی خواهد شد.
4️⃣در هنگام تنظیم سند رسمی حتماً سند مفاصا حساب شارژ آپارتمان را از مالک درخواست کنید. زبرا در صورتی که مالک قبلی شارژ ساختمان را به طور کامل پرداخت نکرده باشد، خریدار عهدهدار پرداخت آن میشود.
موسسه حقوقی عدالت پويای پرتیکان
تشدید مجازات در کمیسیون تجدید نظر ماده ۱۰۰ قانون شهرداری
سوال؛
آیا کمیسیون های تجدیدنظرماده ۱۰۰ قانون شهرداری ها درمقام رسیدگی به پرونده های ارجاع شده، در رای بدوی از منظر قانونی، قادر به صدور رای با اعمال مجازات شدیدتر می باشند
نظریه مشورتی؛
مستنبط از دادنامه شماره 578 مورخ 12/10/1390 هیأت عمومی دیوان عدالت اداری این است که، در فرضی که شهرداری ها به رای بدوی کمیسیون های ماده 100 معترض باشند و تقاضای تجدیدنظر در مجازات درنظر گرفته شده درمرحله بدوی را نمایند وکمیسیون تجدیدنظر، اعتراض شهرداری را موجه تلقی کند، تشدید مجازات تخلف ارتکابی درمرحله تجدیدنظر بلامانع است. لیکن از مفهوم مخالف همان دادنامه اینگونه استنباط می گردد که در فرضی که شاکی با تقدیم دادخواستی تقاضای نقض رای بدوی کمیسیونهای ماده 100 قانونی شهرداری ها را از کمیسیون تجدیدنظر کرده باشد، علی الاصول کمیسیونهای تجدیدنظرحق تشدید مجازات را ندارند و تشدید مجازات در مرحله تجدیدنظر از سوی کمیسیون های مزبور مغایر اصول کلی حقوقی است.
نظر مشورتی شماره ۹۰۰۰/۲۳۰/۲۲۱۱۰/۲۰۰ مورخ ۱۴۰۲/۰۲/۱۰ کمیسیون اقتصادی، اراضی و شهرسازی دیوان عدالت اداری
✴️عقد صلح چیست؟
☣ "قرارداد صلح" قراردادی است که افراد بر مبنای آن توافق می کنند بین خودشان بابت اختلاف موجود یا اختلافی که ممکن است در آینده رخ دهد صلح کنند.
🔸 ماده 752 قانون مدنی مقرر داشته: " صلح ممکن است یا در مورد رفع تنازع موجود و یا جلوگیری از تنازع احتمالی ، در مورد معامله و غیر آن واقع شود" .
🔸 برای مثال
حالت اول: برای مثال زمانی که الف می گوید ب به او 100 هزار تومان بدهکار است و ب ادعا می کند این طور نیست و میزان بدهی او 60 هزار تومان است. در این حالت الف و ب می توانند با هم توافق کنند و با انعقاد قرارداد صلح اختلافشان را پایان دهند.
حالت دوم: حالت بعدی مربوط به زمانی است که الف و ب هنوز با هم درباره موضوعی اختلاف ندارند اما بابت یک اختلاف احتمالی در آینده قرارداد صلح می بندند.
🔖ارکان عقد صلح به سه دسته تقسیم می شود:
🔸1- مُصالح: اولین رکن عقد صلح ، مُصالح است. مصالح کسی است که مالش را به عنوان صلح به دیگری می دهد.
🔸2- متصالح: متصالح کسی است که مال را از طریق صلح قبول می کند.
🔸3- مال الصلح: پول یا مالی که در مقابل پذیرش صلح پرداخت می شود را مال الصلح می نامند. البته صلح می تواند به صورت رایگان نیز به وقوع بپیوندند.
🔖اوصاف عقد صلح
🔸عقد صلح مانند هر عقد دیگری یک سری اوصاف مشخص دارد. اوصاف عقد صلح از قرار زیر است:
🔸1- قرارداد صلح از جمله عقود معین است. یعنی از لحاظ اینکه یک عقد مشخص است و قانون برای آن نام مشخص ذکر است، یک عقد معین است.
🔸2- قرارداد صلح یک عقد رضایی است. تشریفات ثبت رسمی در صلح شرط نیست. در واقع این عقد ضمن توافق دو نفر منعقد می شود.
🔸3- قرارداد صلح هم می تواند یک عقد معوض باشد و هم یک عقد مجانی. یعنی صلح هم می تواند در مقابل دریافت مال باشد و هم می تواند بدون دریافت عوض منعقد شود.
🔸4- عقد صلح، یک عقد لازم است. در ماده 760 قانون مدنی آمده است که: " صلح عقد لازم است اگرچه در مقام عقود جایز واقع شده باشد ".
#خيانت_در_امانت
🔴 چکیده دادنامه :
طلای خریداری شده با پول زوج ( شوهر ) ، به معنی هبه و تملیک زوجه است؛ لذا تصاحب آن توسط زوجه نمیتواند مصداق خیانت در امانت و یا سرقت باشد و در صورت شکایت زوج بر علیه زوجه به این اتهامات در خصوص طلای خریداری شده دادگاه حکم به برائت زوجه خواهد داد .
🔹شماره رای نهایی: 9209970224101474
🔴 رای دادگاه تجدیدنظر تهران :
در این پرونده خانم ب.ع. با وکالت آقای ح.الف. درخواست اعاده دادرسی ازدادنامه 3000547 –30/4/92 صادره از شعبه 19 دادگاه تجدیدنظر استان تهران نموده است که به موجب دادنامه فوقالذکرجرم انتسابی به خانم ب.ع. نسبت به طلا و پول و اسناد و مدارک و دیگر اموال محرز دانسته شد و حسب مواد استنادی در قانونی به مجازات مقرره در آن محکوم گردیده است. حال با توجه به اینکه شاکی پرونده اعتراف کرده که طلاها را خانم خریداری کرده است لکن مدعی است پولش را به او داده و او خریداری کرده است و لیکن اولاً شاکی پرونده دلـیل بـر پرداخـت پول طلا ابراز نکـرده اسـت. ⭕️ ثانیـاً به فرض هم شوهر پول به همسرش داده باشد که طلا خریداری نماید دلیل بر این است که به ایشان هبه کرده و تملیک نموده است با این ترتیب جرم خیانت درامانت نسبت به طلا محرز نمیباشد ⭕️ و از این جهت با استناد به ماده 272 و 274 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری و طبق بند یک از قسمت ب از ماده 257 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری رأی راجع به طلا نقض و طبق ماده 177 قانون مذکور متقاضی اعاده نسبت به این قسمت تبرئه میگردد و رأی قطعی است .
🔴 جهت تخلیه ملک مسکونی از دو روش میتوان برای تخلیه اقدام کرد:
( قسمت اول )
🔷 تقاضای دستور تخلیه ملک
🔷 تقاضای حکم تخلیه ملک
♦️دستور تخلیه فقط در زمانی صادر میشود که مدت اجاره به پایان رسیده باشد و در موارد دیگر نمیتوان تقاضای صدور دستور تخلیه کرد.
🔵 برای درخواست دستور تخلیه باید کلیه شرایط زیر با هم وجود داشته باشند:
♦️ملک موضوع قرارداد مسکونی باشد و در خصوص تجاری دستور تخلیه صادر نمیشود.
♦️قرارداد موضوع دعوا، اجاره باشد و در سایر عقود دستور تخلیه صادر نمیشود.
قرارداد موضوع دعوا سند عادی باشد و با سند رسمی اجاره داده نشده باشد. در مواردی که با سند رسمی ملک مسکونی اجاره داده شده باشد، نمیتوان تقاضای صدور دستور تخلیه کرد.
♦️ اجارهنامه مدت داشته باشد.
♦️اجارهنامه در دو نسخه تنطیم شده باشد.
♦️هر دو نسخه اجارهنامه به امضای موجر و مستاجر رسیده باشد
♦️دو تن شاهد، هر دو نسخه اجارهنامه را امضا کرده باشند.
♦️مدت اجاره تمام شده باشد.
🔵 در صورت وجود همه این شرایط و با ارائه دادخواست تخلیه ملک به شورای اختلاف محل وقوع ملک، دستور تخلیه صادر خواهد شد. اجرای دستور تخلیه نیاز به صدور برگ اجرائیه ندارد و اصولا طی یک هفته پس از تقدیم تقاضای صاحبخانه، انجام میشود.
🔷 پس از ابلاغ اوراق قضایی یا اجرائیه، چنانچه تا ۳ روز مستاجر ملک را تخلیه نکرد و تحویل نداد، دستور تخلیه در روز و ساعت مشخص از سوی مأمور اجرا انجام خواهد شد.
🔴 تقاضای حکم تخلیه
🔷 حکم تخلیه حکمی است که دادگاه آن را صادر میکند، اما در مورد املاک مسکونی طبق قانون، مرجع صالح شورای حل اختلاف محل وقوع ملک است. دریافت حکم تخلیه مستلزم تعیین جلسه رسیدگی، صدور حکم تخلیه توسط مرجع قضایی، تجدیدنظر و تقاضای صدور اجرائیه خواهد بود و نسبت به دستور تخلیه زمان بیشتری خواهد برد.
🔷 تفاوت اصلی حکم تخلیه با دستور تخلیه این است که در مواردی که نیاز به صدور حکم تخلیه باشد، حتما باید جلسه رسیدگی تشکیل و دفاعیات طرفین شنیده شود، اما درباره دستور تخلیه نیازی به تشکیل جلسه دادگاه نبوده و صرفا با درخواست مالک و با استناد به قرارداد اجاره صادر میشود.
🔴 مراجع صدور دستور تخلیه و حکم تخلیه
⚫️ با توجه به نوع اجاره، مرجع صدور حکم تخلیه و صدور دستور تخلیه متفاوت است:
🔷 اگر قرارداد اجاره املاک مسکونی رسمی بوده و در دفاتر اسناد رسمی تنظیم شده باشد، باید تخلیه ملک مورد اجاره را از واحد اجرای مفاد اسناد رسمی اداره ثبت محل وقوع ملک، تقاضا کرد. فرایند تخلیه از طریق واحد اجرای اسناد رسمی، کوتاهتر از دادگاه است.
🔷 در قراردادهای اجاره املاک مسکونی که با سند عادی انجام شده باشد، شورای حل اختلاف محل وقوع ملک، اقدام به صدور دستور تخلیه میکند که به آن “دستور تخلیه شورای حل اختلاف” میگویند.
🔷 اگر قرارداد اجاره املاک مسکونی دارای شرایط فوق نباشد، نمیتوان تقاضای صدور دستور تخلیه فوری را کرد، بلکه باید تقاضای صدور حکم تخلیه کرد که مرجع صالح رسیدگی به این دعوا دادگاه عمومی حقوقی محل وقوع ملک است.
🔷 اگر قرارداد اجاره در خصوص اجاره املاک تجاری، چه قرارداد رسمی و چه عادی باشد، مرجع صالح رسیدگی به تقاضای تخلیه، دادگاه عمومی حقوقی محل وقوع ملک است.
t
✴️ از ارث و وصیت چه می دانید؟
☣ دانستن نکات زیر برای هر کسی ضروری است:
🔸محرومیت از #ارث در قوانین وجود ندارد و کسی حق ندارد و نمی تواند وراث خود را از ارث محروم کند.
🔸وصیت کننده می تواند حداکثر تا یک سوم از اموال خود را در وصیت نامه به فردی وصیت کند یا به مصرف مشخصی برساند ولی #وصیت کردن بیش تر از یک سوم،جایز نیست و نیاز به تایید سایر وراث دارد.
🔸اگر فردی در زمان حیات خود اموالی را به یکی از وارثانش انتقال رسمی داد، دیگر ورثه نمی توانند به این أمر اعتراض کنند و بعد از فوت فرد، آن ورثه ای که قبل از فوت او اموالی به نامشان شده، باز هم از دیگر اموال متوفی مطابق قانون ارث میبرند.
🔷 صرفِ عدم حضور زوجه در جلسه دادرسی مربوط به دعوای تمکین، موجب صدور حکم بر الزام ایشان به تمکین نیست!
🔸در برخی موارد مشاهده میشود که زوج مبادرت به تقدیم دادخواست الزام به تمکین زوجه مینماید و زوجه نیز در جلسه دادرسی حاضر نمیشود و در ادامه دادگاه به استناد عدم حضور وی و با تکیه بر اصل لزوم تمکین ایشان از زوج مبادرت به صدور حکم به الزام تمکین وی مینماید.
🔸چنین امری به طور مطلق صحیح نیست زیرا صرفِ عدم حضور زوجه در جلسه دادرسی دادگاه، حکایت از عدم تمکین ایشان ندارد و عدم تمکین وی به عنوان یک ترک فعل مهم و دارای آثار حقوق زیاد، باید با توجه به دلایل متقن از جمله شهادت شهود و... احراز شود. همین استدلال در دیگر دعاوی نیز جاری است، برای مثال چنانچه حمید به طرفیت رضا دادخواستی تقدیم و بدون هیچ دلیلی ادعا نماید که یک میلیارد تومان از ایشان طلبکار است، دادگاه نمی تواند به صرفِ عدم حضور رضا در جلسه دادرسی مبادرت به صدور حکم محکومیت ایشان نماید و خواهان ابتدا میبایست طلب خود از خوانده را اثبات نماید تا در مرحله بعد با استصحاب طلب خود بر ذمه ایشان، دادگاه وی را محکوم به پرداخت آن نماید.
🔸البته در این موارد دادگاه میتواند پس از تشکیل جلسه دادرسی، وقت رسیدگی را تجدید و بر طبق ماده ۹۴ قانون آیین دادرسی مدنی اخطاریهای برای زوجه ارسال و در آن اعلام نماید که حضور وی در جلسه رسیدگی بعدی جهت کشف حقیقت در خصوص تمکین یا عدم تمکین ایشان الزامی است که در این حالت چنانچه وی با وصف ابلاغ «واقعی» اخطاریه در جلسه دادرسی موصوف حاضر نشود، با در نظر گرفتن ماده ۱۳۲۴ قانون مدنی چنین امری میتواند به عنوان اماره ای شبه قضایی حکایت از صحت ادعای زوج در بحث عدم تمکین ایشان داشته باشد.
مؤسسه حقوقی عدالت پویای پرتیکان
✴️چرا با وجود برگشت چک های خریدار، بازهم بسیاری از قراردادهای ملکی قابل فسخ نیستند؟
☣یکی از دغدغه های مالکین در هنگام فروش خانه و آپارتمان این است که آیا خریدار در مهلت تعیین شده در قرارداد می تواند باقی مانده وجه ( ثمن معامله ) معامله را بپردازد یا خیر؟
🔸به همین دلیل بسیاری از فروشندگان مرتکب یک رفتار پرخطر حقوقی می شوند و به جای آنکه قرادادشان محکم تر بشود بالعکس با نتیجه عکس مواجه می شوند. این رفتار عبارتست از اینکه فروشنده از خریدار برای باقی مانده وجه معامله چک درخواست می کند و در قرارداد هم شرط می کنند چنانچه هر یک از چک های این قرارداد به هر دلیلی با برگشت مواجه شود و این قرارداد خود به خود فسخ و منحل می شود.
که "شرط فسخ خود به خود بابت عدم پاس شدن چک ها در اکثر دادگاه های ما پذیرفته نیست. زیرا اکثریت قضات معتقدند چک وسیله پرداخت پول است و رد و بدل کردن آن بین خریدار و فروشنده ملک به منزله پرداخت وجه معامله می باشد".
🔖بنابراین برگشت خوردن چک تأثیری در معامله و سرنوشت قرارداد ندارد و فروشنده صرفا باید از طریق دادگاه ها اقدام به طرح دعوی علیه خریدار برای مطالبه باقی مانده ثمن معامله بنماید.
☣آیا راهی برای فسخ قرارداد به واسطه برگشت چک وجود دارد؟
🔸برای این منظور کافی است در هنگام تنظیم مبایعه نامه برای فروش ملک و آپارتمان و یا هر مستغلات دیگری در قرارداد شرط کنید که "اگر هر یک از چک های موضوع این مبایعه نامه (یا قرارداد) به هر دلیلی با برگشت مواجه شد فروشنده حق فسخ یک طرفه قرارداد را دارد و خریدار ضمن این قرارداد حق هرگونه اعتراضی را از خود سلب و ساقط نمود".