💠 حجاب و کودک - ۳
⚪️ اصل تقلید و الگو پذیری در کودکان و نوجوانان
دوران کودکی، دوران تقلید و الگوپذیری از شخصیتهای مورد علاقه است. به طور مثال، دختر بچه دو سالهای که مادر خود را درحال نمازخواندن میبیند، کنار او میایستد و از حرکات او تقلید میکند. از این اصل الگوپذیری و تقلید باید به بهترین نحو استفاده شود تا بتوانیم کودکانمان را به سمت پوشش سرشار از حیا و حجاب سوق دهیم.
از مواردی که میتواند در رابطه با این الگوپذیری مؤثّر باشد، بزرگترهای مورد علاقۀ کودک، مثل مادر، خواهر، مربّیان و اقوام نزدیک و ... هستند. هنگامی که آنها مظهر یک پوشش کامل اسلامی باشند، این تقلید در طفولیت از سوی دختران سبب میشود این پوشش برای آنها مطبوع و لذتبخش شود و لذا هیچ وقت تبدیل به یک نوع امر تحمیلی و سخت در بزرگسالی نمیشود.
مورد بعد در حوزۀ الگوها و تقلید پذیری کودکان، عکسهایی است که در کتابها، چه داستانی و چه درسی و در مجلات کودکان چاپ میشود. وقتی عکسها از شخصیتهای مورد علاقۀ کودکان باشند؛ قطعاً به خاطر علاقهای که به آنها دارند، از طرز پوشش آنها هم تقلید میکنند.
پس کارکردن روی نقاشیها و عکسهای کتابهای کودکان، با توجّه به تقلید و الگوپذیری همه جانبۀ آنها موضوع بسیار مهمّی است؛ اینکه در همۀ عکسها و تصاویر باید پوشش مطلوب اسلام رعایت شود تا از این رهگذر حجاب برای آنها امری پذیرفتنی و دوستداشتنی شود.
وقتی کودکان عادت کنند که در کتابها و مجلات، زن و دختر را با پوشش اسلامی و شرعی ببینند؛ از همان خردسالی این نوع پوشش و حجاب برایشان یک امر عادی و مطلوب خواهد شد.
مورد دیگری که میتوان در این زمینه به آن پرداخت، شخصیتهای واقعی و مجازی در تلویزیون هستند که چه در قالب کارتون، انیمیشن و ... و چه در قالب فیلمهایی که از افراد واقعی تهیه میشود کودک با آنها رابطه برقرار میکند.
به طور کلی در عصر حاضر تلویزیون به خاطر حضور فوقالعاده تأثیرگذارش در خانواده، حتّی از پدر و مادر هم قویتر ظاهر شده و تأثیرات همه جانبهای روی شکلگیری شخصیت کودکان و نوجوانان دارد و کودکان به خاطر تعامل سریع و راحتی که با تلویزیون برقرار میکنند؛ به سرعت از شخصیتهای آن الگوبرداری میکنند. هر چه هم سن او بیشتر شود، این وابستگیها قویتر میگردد.
پس اگر بتوانیم چهرههای انیمیشنی و کارتونی، همچنین بچههای بازیگر فیلمها و نمایشنامههای تلویزیونی و کودکان شرکت کننده در مسابقهها و ... را با پوشش مطلوب و اسلامی عرضه کنیم، قطعاً کودکان از پوشش آنها تقلید میکنند و آن ها را الگوی پوشش و رفتار خود قرار میدهند.
مورد بعد، مربّیان، معلّمان و حتّی کارمندان و مدیران موسسههای فرهنگی هستند. در مهدکودکها و یا مدارس، یک مربّی که پوشش اسلامی دارد و به شدّت هم مورد علاقة بچهها است، تبعاً به دلیل همان الگوپذیری، بچهها تلاش میکنند خود را شبیه او کنند و این سبب میشود مراعات حجاب و پوشش برای کودکان و نوجوانان دوست داشتنی و لذّتبخش شود، نه تحمیلی، خشک و تنها از سرانجام وظیفه و اجبار.
⚪️ تفهیم منطق حجاب از راه تمثیلها و داستانهای جذّاب
کار دیگری که در این رابطه اهمیت دارد؛ تفهیم منطق حجاب با استفاده از داستان و تمثیل است. چون کودکی که در خردسالی به سر میبرد، هنوز ذهن منطقی او شکل نگرفته و نمیتوان با استدلال و برهانهای منطقی، او را متقاعد کرد.
پس برای تفهیم چرایی حجاب و متقاعد کردن کودکان، باید از تمثیل و داستانهای جذّاب مختلف کمک گرفت و چراییهایی حجاب را در حدّی که برای او قابل فهم باشد و در ذهن او بگنجد، از این راه به او تفهیم کرد؛ چرا که کودکان مَثَلها و داستانها را خیلی خوب درک میکنند و روح آنها را میفهمند.
لذا باید سعی کرد پوشش اسلامی که برای آنها تبدیل به عادت شده، برایشان منطقی گردد تا در وجودشان تثبیت شود. البتّه به مرور که بزرگتر میشوند؛ باید تمثیل و داستان تبدیل به استدلال و برهان شود.
افرادی که در کار تعلیم و تربیت و نوشتن داستانهای کودکان و نوجوانان هستند، باید خودشان را مجهّز به توانمندیهای علمی، هنری و ادبی در انتقال چراییهای حجاب کنند و با بهرهگیری از هنر و ملزومات مربوط به آن، برای دلنشینتر کردن منطق حجاب و تفهیم آن تلاش کنند. این تلاش میتواند در قالب سرودن شعر و سرود، نگارش داستان، ترسیم نقاشی و کاریکاتور، مجسمهسازی، اجرای نمایشنامهها، برگرازی مسابقات گروهی و ... باشد.
ادامه دارد ....
🎤 مصاحبه با استاد مهدی طیّب به مناسبت روز عفاف و حجاب - مجلۀ شهرزاد - تیرماه ۱۳۸۹
#حجاب_و_حقوق_زن
🍃
@Darmahzareghoran
الّلهُـمَّـ؏جـِّللِوَلیِّـڪَ الفــَرَج ✨
💠 حجاب و کودک - ۴
تلویزیون؛ متّهم ردیف اوّل
در رابطه با امر حجاب امروزه با معضلات جدّی و پدیدههای مخرّبی روبهرو هستیم. متّهم ردیف اوّل در این زمینه، پرمخاطبترین وسیلۀ ارتباط جمعی، یعنی تلویزیون است که میتواند مؤثّرترین وسیلۀ انتقال الگوها و مفاهیم ارزشی برای توسعۀ فرهنگ دینی باشد.
کودک از یک سال و نیم تا دو سالگی با تلویزیون تعامل برقرار میکند و برنامههای آن را در حدّ کارتونها و تصاویر رنگی آن میفهمد. وقتی در این برنامههای کارتونی و نمایشی، زنان و کودکان را بدون پوشش و حجاب اسلامی میبیند، ناخودآگاه از آنها تأثیر میپذیرد و برای خود الگو برمیدارد. فیلمهای کارتونی و انیمیشنی اغلب با فرهنگ و اعتقادات و سبک زندگی غربی، در کشورهای غیر اسلامی تولید و به کشورهای اسلامی صادر میشود. دیدن این برنامهها برای کودکان و نوجوانان، ثمرهای جز غرب زدگی و ناهنجاریهای اخلاقی و فرهنگی نخواهد داشت.
تولیدات داخلی هم از این عیب مبرّا نیست. برنامه سازان ما در رابطه با این مسئله باید بیشتر تأمّل کنند. اغلب آنها تکنیک ساخت برنامهها و ارائۀ آنها را آموختهاند، امّا علمی که باید با این تکنیکها منتقل شود را ندارند. آنها قبل از هرگونه آموزش در زمینۀ مجریگری، گویندگی، فیلمسازی، کارگردانی، سناریونویسی و ... باید مباحث علمی مختلف را در حوزههای معارف و فرهنگ اسلامی، تعلیم و تربیت، جامعه شناسی و روانشناسی و ... بیاموزند و بعد برای انتقال این علم، از تکنیکهای هنری استفاده کنند.
برنامههایی که ما در داخل کشور برای کودکان و نوجوانان تولید میکنیم هم، اغلب به شدّت بدآموز است. در استفاده از برنامهها هم، حریم و حد برای مقاطع مختلف سنّی رعایت نمیشود . امام خمینی (ره) نیز فرمودند: «رادیو و تلویزیون یک دانشگاه است برای همۀ جامعه» براستی این دانشگاه به گروههای سنّی مختلف جامعه چه میآموزد و دستاورد سی سال آموزش آن چه بوده و جامعه از نظر همسویی با فرهنگ و سبک زندگی اسلامی به کجا رسیده است؟
در دنیای امروز، کودک قبل از نقشپذیری از جامعه، از تلویزیون تأثیر میپذیرد. در عصر حاضر، نقش این رسانۀ جمعی، قویتر از نقش خانواده، مربّی، معلّم، مدرسه، استاد دانشگاه و ... شده است. پس باید با برنامهریزی و سیاست گذاریهای دقیق در این رسانه، الگوهای منفی برنامههای تلویزیون را از بین برد و با راهکارهای علمی و حسابشده و به جا، به اشاعۀ فرهنگ صحیح دینی و سبک زندگی اسلامی پرداخت.
مورد دیگری که به شدّت نقش مخرّب دارد، محیط مهدکودکها، دبستانها، مدارس راهنمایی و نیز پوشش مربّیان و کارکنان آنهاست. وقتی هیچ نظارت و حساسیتی در این زمینه صورت نمیگیرد و مسئولان و مربّیان و کارکنان آنها مکلّف نمیشوند پوشش اسلامی را رعایت کنند، حضور آنها با پوششهای غیر اسلامی تأثیر مخرّبی روی بچهها برجا میگذارد.
در پایان مجدداً تأکید میکنم به جای تحمیل کردن حجاب به کودکان و نوجوانان؛ و تبدیل کردن آن به یک اجبار تلخ در بزرگسالی؛ باید از یک سو تمهیدات تربیتی که به آنها اشاره شد را فراهم ساخت و از سوی دیگر، معضلات و عوامل مخرّب را در این زمینه شناسایی کرده و در جهت رفع آنها، اقدام جدّی نمود.
🎤 مصاحبه با استاد مهدی طیّب به مناسبت روز عفاف و حجاب - مجلۀ شهرزاد - تیرماه ۱۳۸۹
#حجاب_و_حقوق_زن
🍃
@Darmahzareghoran
الّلهُـمَّـ؏جـِّللِوَلیِّـڪَ الفــَرَج ✨
✘ ظلم کردن به کسی که ضعیف است و نمیتواند انتقام بگیرد، یا بزرگوار است و نمیخواهد تلافی کند؛
خطرناکترین عواقب را برای شما بدنبال دارد.
🍃
@Darmahzareghoran
الّلهُـمَّـ؏جـِّللِوَلیِّـڪَ الفــَرَج ✨
بدترین ظلم.mp3
1.1M
#یک_دقیقه_حرف_حساب
💥 بدترین ظلم
ظلمی که قطعا انسان را به هلاکت میرساند!
#استاد_شجاعی
منبع: مجموعه انصاف
🍃
@Darmahzareghoran
الّلهُـمَّـ؏جـِّللِوَلیِّـڪَ الفــَرَج ✨
♥️⃟📿
آقاموݩمنٺظرھ...↯
بریمدعاےفرجبخوݩیم...🤲🏻
اللھمعجللولیڪالفرج...🍃
📿|↫#دعـاےفࢪج
♥️|↫#قراࢪعـاشقانهـ
#مولاجانم
🍂برگـــــــــــــردانتظار اهالی آسمان....
خیره به راه آمدنت مانده چشممان...
🍂داریم از نیامدنت زجر می کشیم...
عجل علی ظهورک یا صاحب الزمان...
#العجلمولایغریبم
#شبتونمهدوی🌙
تعجیـلدرظهـور #امام_زمان صلـوات
#سلام_امام_زمانم
دیدن روی تو بر دیده جلا می بخشد
قدم یار به هر خانه صفا می بخشد
بدتر از درد جدایی به خدا دردی نیست
خاک پاهای تو گفتند دوا می بخشد
🍃
@Darmahzareghoran
الّلهُـمَّـ؏جـِّللِوَلیِّـڪَ الفــَرَج ✨
4_6005953903038827080.mp3
4.47M
⁉️شیوه صحبت کردن با امام عصر عج:
⭕️پاسخ: ابراهیم_افشاری
🍃
@Darmahzareghoran
الّلهُـمَّـ؏جـِّللِوَلیِّـڪَ الفــَرَج ✨
1_4608174950-AudioConverter.mp3
2.12M
⁉️باتوجه به تلاقی شب ۲۳ ماه رمضان با شب جمعه و رخ ندادن صیحه آسمانی و ناامیدی از امر ظهور تنها شرط نزدیکی به ظهور چیست ؟
⭕️پاسخ: ابراهیم_افشاری
🍃
@Darmahzareghoran
الّلهُـمَّـ؏جـِّللِوَلیِّـڪَ الفــَرَج ✨
1_4608297198-AudioConverter.mp3
1.9M
⁉️توضیحاتی پیرامون سپاهیان سفیانی :
⭕️پاسخ: ابراهیم_افشاری
🍃
@Darmahzareghoran
الّلهُـمَّـ؏جـِّللِوَلیِّـڪَ الفــَرَج ✨