🔴 اعتصاب اساتید دانشگاه تهران نقطه آغاز ۱۳ آبان
احتمالاً همه مردم، #۱۳آبان رو به تسخیر سفارت آمریکا بشناسن، ولی خوبه بدونید اتفاقاتی که منجر به تسخیر سفارت شد، در واقع گرامیداشت سالگرد اتفاقیه که یک سال قبل رخ داده بود. یعنی اعتصاب اساتید دانشگاه تهران به رفتارهای حکومت پهلوی نسبت به: حکومت نظامی، بسته شدن دانشگاه توسط گارد شاهنشاهی و ...! این #اعتصاب منجر به درگیریهای نسبتاً شدیدی در ۱۳ آبان سال ۵۷ بین دانشآموزان و دانشجویانِ حامی این اساتید با نیروهای رژیم میشه که تلافاتی هم داشته. در نهایت هم تسخیر سفارت در سالگرد این اتفاق رقم میخوره.
با #درواقع همراه باشید ...
🆔@darvaqe1
🔴 مشکلات سفارت آمریکا برای دانشجویان ایرانی
در دهه پنجاه تعداد زیادی از دانشجویان ایرانی در آمریکا مشغول تحصیل بودند، روزنامه اطلاعات با چاپِ مطلبی، از مشکلاتی که هر ساله #سفارت آمریکا برای این دانشجویان ایجاد میکرد، یاد کرده و مینویسد: «#دانشجویان مجبور بودند از ۴ بعداظهر تا ۸ صبح، پشت درِ سفارت در صَف ایستاده و شب را همانجا بخوابند. در داخل سفارت هم سؤالاتی از دانشجویان پرسیده میشود که هیچکدام منطقی و اصولی نیست. در حالی که میتوانستند ظرف چند دقیقه ویزا صادر کنند، آنقدر ایرادهای بنیاسرائیلی میگرفتند که دانشجویان به ستوه میآمدند.» در نهایت نویسنده روزنامه ضمنِ گلایهای یادآور میشود؛ «در زمانی که کشور ما بهترین روابط دوستانه را با آمریکا دارد و جوانان ما میلیونها دلار در این کشور خرج میکنند، دلیل این سختگیریها و بیتوجهیها چیست؟!»
گلآقا:
اینم از دلیل اصلی گروگانگیری اعضای سفارت 🎃
با #درواقع همراه باشید ...
🆔@darvaqe1
🔴 جولانِ #هیولای_فساد در دستگاههای حکومتیِ سال ۱۳۳۲، از نگاه کاریکاتوریست مجله سپیدوسیاه
با #درواقع همراه باشید ...
🆔@darvaqe1
درواقع
🔴 گروه «۵+۱» طراح حمله به سفارت آمریکا
✍ در ماجرای تسخیر #سفارت_آمریکا روایتهای مختلفی در مصاحبهها سایتها و کتابها وجود داره. یکی از روایتهای جالب تو این موضوع روایت کتاب «سراب سیاست» از ماجرای تسخیر سفارت آمریکاست. چیزی که برام جالب بود توی این کتاب مسألهٔ تسخیر سفارت، مثل یک پازل بررسی شده و توی هر بخشِ کتاب، نویسنده تکههای این پازل رو با استفاده از اسناد و مصاحبههای موجود کنار هم میذاره و در آخر یک تصویر واضح از ماجرای سفارت در ذهن مخاطب درست میشه. پازلی که شخصی به نام سید محمد موسوی خوئینیها بیشترین تکّهها رو به خودش اختصاص داده. رد پاش هم تقریبا همه جای ماجرای سفارت هست. خوئینیها حتی تا سالها بعد از اشغال سفارت، از اسنادی که توی سفارت باقی مونده بود، استفاده سیاسی و ابزاری میکرده.
ماجرا از این قرار بود که موسوی خوئینیها به عنوان مشاور امام رابط بین دانشجویان و امام محسوب میشد. البته بیشتر دانشجویانی که تفکرات چپ داشتن با ایشون در ارتباط بودن. تعدادی از این دانشجویان که بعدا «دفتر تحکیم وحدت» رو هم تشکیل میدن، تابستون ۱۳۵۸ طرح حمله به سفارت رو میکشن. محمود احمدی نژاد که اون زمان نماینده دانشگاه علم و صنعت بود و محمدعلی سید نژاد هم به عنوان نماینده دانشگاه تربیت معلم، با این طرح مخالف میکنن. احمدی نژاد میگفته باید به جای آمریکا به #سفارت_شوری حمله کنیم و سیدنژاد هم رضایتشو منوط به رضایت امام خمینی میکنه. شرط سیدنژاد باعث میشه بقیه هم دچار تردید بشن و این طرح تا کسب اجازه از امام به تعویق میافته.
دانشجویان اعضای این شورا پا میشن میرن پیش موسوی خوئینیها تا از طریق ایشون از امام کسب تکلیف کنن. افکار رادیکال و چپ خوئینیها هم در اینکه دانشجوها از بین مشاوران و حلقه نزدیک به امام، خوئینیها رو انتخاب کردن بیتاثیر نبود.
بعد از این دیدار، موسوی خوئینیها با طرح تسخیر سفارت موافق بود، اما با مطرح کردن این نقشه با امام مخالفت کرد و به اعضای شورا گفت که از طرف او به دانشجویان بگن که «امام راضی است.» بعد از این بود که گروه «۵+۱» شکل گرفت: ابراهیم اصغرزاده، محسن میردامادی، حبیبالله بیطرف، رضا سیفاللهی، رحیم باطنی و سید محمد موسوی خوئینیها.
معصومه ابتکار که در آن زمان ۱۹ سال داشت در خاطرات خودش نوشته: «آقای خوئینیها به آنها قول داد که در زمان مقتضی مسئله را به امام اطلاع دهد [...] اما بعد از اشغال سفارت بود که متوجه شدیم آقای خوئینیها نتوانستهاند به امام اطلاع دهند.»
روز ۱۳ آبان که دانشجویان و مردم بخاطر سالروز کشتار سال ۵۷ مشغول راهپیمایی بودند، حدود ۴۰۰ نفر از دانشجویان مسیر خود را به سمت سفارت آمریکا کج کردن و در یک چشم به هم زدن سفارت به اشغال دانشجویان دراومد. موسوی خوئینیها هم به عنوان رهبر این حرکت ساعتی بعد در سفارت حضور یافت و نماز جماعت به امامت خوئینیها در محوطه سفارت خونده شد...
بازخوانی و خلاصه قسمتی از کتاب سراب سیاست (واکاوی اندیشه و عملکرد سید محمد موسوی خوئینیها)
🆔 @darvaqe1
درواقع
🔴 جوزف شولتز، سربازِ نازیِ فداکار
در ۲۰ جولای ۱۹۴۱ و در کوران جنگ دوم جهانی، در دهکدهای به نام اسمدرفسکا پلانکا (واقع در صربستان کنونی) ۱۶ تَن از مردان یوگسلاوی به جرم حمایت از پارتیزان هایِ تحت رهبری مارشال تیتو، توسط نازی ها دستگیر و حکم اعدام شان صادر میشود. هشت سرباز آلمانی وظیفه داشتند این عده را تیرباران کنند. اما در این میان، سربازی به نامِ #جوزف_شولتز(Joseph Schultz) اعلام میکند که نمیخواهد به افراد بیگناه شلیک کند! افسر ارشد میگوید: هر کس نمیخواهد شلیک کند خودش هم با افراد دشمن تیرباران میشود. جوزف، اسلحه، کلاه آهنی و سایر وسایل نظامیاش را به زمین گذاشته و به صف اعدامیها میپیوندد. لحظاتی بعد شولتز در کنار مردان یوگسلاو، #تیرباران شده و در گور دستهجمعی دفن میشود.
نازیها برای پوشاندن نافرمانی سربازشان، علت مرگ او را «کشته شده در جنگ» ثبت میکنند. اما با شکست نازیها تصاویر این جنایت از آرشیوهای نظامی آلمان بیرون میآید و کمی بعد هم، هنگامی که اجساد قربانیانِ پس از جنگ نبش قبر شد، بقایای تجهیزات نظامی منسوب به یک سرباز آلمانی نیز کشف گردید.
قریب سی سال بعد در ۱۹۷۲ والتر، برادر جوزف برای یافتن سرنخی از برادرش به یوگسلاوی سفر میکند و در تصاویر منتشر شده از جنایت دهکدهٔ پلانکا، برادرش را شناسایی میکند. ضمن اینکه یکی از خبرنگاران یوگسلاوی به نام جانکوویچ قضیه را تعقیب کرده و جریان دقیق ماجرا را در نشریه «پولیتیکا» منتشر میسازد.
با آشکار شدنِ ماجرا، نام او به عنوان یک قهرمان بر سر زبانها افتاد. در اوایل دهه ۱۹۸۰، دومین یادبود در محل #اعدام در پالانکا برپا شد، جایی که نام شولتز در کنار نام شانزده قربانی یوگسلاوی اضافه شد. در حالی که افسانه شولتز در آلمان چندان محبوب نیست، سفیران آلمان غربی هورست گرابرت و ویلفرد گروبر به ترتیب در سالهای ۱۹۸۱ و ۱۹۹۷ در مراسمات یادبود در پالانکا شرکت کردند.
با #درواقع همراه باشید ...
🆔@darvaqe1
🔴 اولین روزنامه توقیف شده تاریخ ایران
روزنامه ملت سنیه که بعد از انتشار چند شماره نامش به روزنامه ملتی تغییر یافت، نخستین روزنامه #توقیف شده تاریخ مطبوعات ایران است.
مسئولان این روزنامۀ پرحاشیه کلاً تونستن ۳۶ شماره از اون رو منتشر کنن و جالبه بدونید شمارههای ۱ و ۲۱ این روزنامه به مذاق ناصرالدینشاه خوش نیومد و شاه دستور داد این دو شماره را به صورت کلی جمعآوری و معدوم کنند.
با #درواقع همراه باشید ...
🆔@darvaqe1
🔴 لیستِ سیاهِ حکومتِ پهلوی
در پائیزِ سال ۱۳۵۷ اعتراضات مردمی گسترش زیادی پیدا کرده بود، حکومت برای کاهش اعتراضات مردم، عدهای از #مقامات سیاسی #فاسد رو بازداشت کرد. مجله جوان در ۲۶ آبان همون سال اسامی ۲۲ نفر از مقامات سیاسی که به جرم فساد بازداشت شده بودند را منتشر کرد. در رأس این لیست، اسم امیرعباس هویدا به همراه ۸ تن از وزرای کابینهاش دیده میشود.
با #درواقع همراه باشید ...
🆔@darvaqe1