eitaa logo
علی اکبر داستانپور حسین آبادی
48 دنبال‌کننده
473 عکس
186 ویدیو
0 فایل
#صدای_عدالت ♦️منتظر اخبار جدید از طرف ما باشید♦️ متولد بهار ۵۸ اصفهان دبیرستان هاتف ارشد مهندسی هوافضا دانشگاه صنعتی امیرکبیر تفکر سیستمی مدیریت متدیک فلسفه اسلامی گروه ارتباط مردمی: http://t.me/dastanpour_iri
مشاهده در ایتا
دانلود
بسم‌الله الرحمن الرحیم تفکر سیستمی و برخورد با (قسمت1): مقدمه یکی از دوستان قدیمی که مطالب این صفحه را دنبال می‌کند از من خواست تا در کنار نقد بر روی ارائه راهکار هم وقت بگذارم. سال‌هاست که از تفکر سیستمی و به عنوان یک رویکرد راهگشا برای یاد و شاید تاکنون نزدیک به 50 دوره آموزشی میان‌مدت درخصوص آن برگزار کرده‌ام و مدیریت سیستمی را برای بیش از 15 کوچک و بزرگ استقرار داده‌ام. برخی از دانشجویان این دوره‌ها اکنون مدیر شرکتهای دانش بنیان یا اعضای بهترین دانشگاه‌های کشورند و این اظهار لطف را داشته‌اند که آشنایی با این نوع نگاه، مسیر زندگی‌‌شان را تغییر داده است و بارها از آن‌ها شنیده‌ام که ایکاش این نوع نگاه در و ورود می‌یافت. امیدوارم مجالی دست دهد تا آموزه‌های این را در قالب مطالبی که برای عموم مفید باشد در این صفحه منعکس کنم. یکی از آموزه‌های مهم این طرز تفکر داشتن یا چالشی به حل مساله است. رویکرد انتقادی در حل مساله دو مفهوم را در پی خواهد داشت نخست اینکه همواره باید پاسخ به مساله به صورت گام به گام و منطقی اثبات شود وگرنه پاسخ، مورد قبول نیست. دوم آنکه همواره برای حل مسائل (پیچیده و چندوجهی)، بیش از یک به عنوان راه‌حل مطرح شود تا در بستر مقایسه گزینه‌ها، ضمن شناخت راهکار بهتر، ابعاد ناشناخته مساله و راه حل نیز روشن شود. روش گام به گام برای اثبات ادعا شامل این مراحل است: آزمون نمونه مقیاس اصلی با این مقدمه، سعی می‌کنم در قسمت‌های بعدی، مساله آلودگی هوا را که شاهدی بر ضعف مدیریت کلان کشور در ابعاد ، ، و در طول چند دهه اخیر است، بررسی نمایم.
بسم‌الله الرحمن الرحیم ؟ (قسمت 8): : برجام1 در قسمت قبل، دولت آقای روحانی و پذیرش برجام1، نتیجه تحریم اقتصادی ایران از سوی آمریکا عنوان شد و از برجام2 (که مجال تحقق نیافت) به عنوان گام بعدی این فرآیند یاد شد. اگر این فرآیند تا انتها با موفقیت پیش می‌رفت و منجر به تحمیل برجام2 می‌شد نتیجه چه بود؟؟ در خوش بینانه‌ترین نگاه (اگر اصرار داشته باشیم از نفوذی‌بودن و برخی چهره‌های سیاسی طرفدار برجام2 حرفی نزنیم!) می‌توان گفت که جریان فکری برونگرا (متمایل به غرب)، گمان می‌کند درصورت موفقیت در طی این مسیر، مشکلات ما و غرب حل شده و کشور وارد فاز روابط با جهان غرب به عنوان می‌شود و خلاصه گل و بلبل و یار و دیدار و ... (پافشاری حضرات درخصوص پذیرش نیز در همین چارچوب می‌گنجد). زهی خیال باطل! چرا که درصورت تحقق برجام2، مدل عراق (صدام) و لیبی (قذافی) را برای ایران پیاده‌ می‌کردند! یعنی ورود مستقیم آمریکا به نزاع و سرنگونی حکومت و بروز فتنه و آشوب‌های دنباله‌دار با هدف عدم شکل‌گیری حکومت متمرکز و مقتدر در منطقه مثل سایر همسایگانمان. یک شاهد و دلیل در این باره، رویکرد آمریکا در برخورد با برجام1 است. تحلیل تیم ترامپ این بود که نیازی به برجام2 و مدل عراق نیست چرا که بواسطه فضای ایجاد شده در برجام1 منابعی مالی در اختیار ایران قرار می‌گرفت و ترامپ بعنوان یک حرفه‌ای حتی حاضر به پرداخت همین هزینه مالی هم نبود و اعتقاد داشت درصورت خروج از برجام1 کار نظام بواسطه ورود شوک بی‌سابقه اقتصادی پس از یک امیدواری بی‌سابقه ملی، در مسیر براندازی و با مدل سوریه تمام است! اتفاقات آبان 98 و مقدمات مرتبط با آن (و دنباله‌های احتمالی آن) هم شاهدی بر صحت این دیدگاه است. (ادامه دارد ...)
کتابخانه شخصی
بسم الله الرحمن الرحیم » عوامل موثر بر چند روز قبل آماری از سوی خبرگزاری فارس به نقل از شرکت کنترل هوای تهران منتشر شد که در همان نگاه اول تعجب مرا برانگیخت. سهم خودروهای سواری در عوامل فقط 1.4 درصد!! (دیاگرام سمت راست تصویر) با یک بررسی آخرین آمار منتشرشده در این خصوص را مربوط به سال 96 یافتم که این عدد را 37.8 درصد نشان می‌دهد. (دیاگرام سمت چپ تصویر). هر ذهن چالشگری به این فکر می‌افتد که مبادا این اعداد و ارقام برای تطهیر حرف و حدیث‌ها درخصوص مصرفی و برخی حواشی مرتبط با نقش نزدیکان برخی از اعضای هیات دولت در است! خدا می‌داند! به عنوان فردی با تحصیلات مهندسی که دستی بر آتش آمار و تحلیل داشته‌ام تا وقتی که اولا نقش فصول مختلف سال و مناطق مختلف شهر و نحوه ترکیب داده مناطق، به همراه آمار منتشر نشود از نظر من اینگونه آمار می‌تواند کاملا برخلاف فلسفه وجودی‌اش غلط‌انداز باشد. (مثل نحوه «میانگین‌گیری» از شاخص آلودگی هوا که این روزها ارائه می‌شود!) درثانی باید اینگونه آمار حتما توسط یک یا چند منبع از جمله دانشگاه‌های معتبر یا حتی مراجع بیرونی شود تا شائبه دستکاری آمار از میان برود. بماند که حتما باید سهم غیر علمی و و این قبیل عواملی که معمولا دیده نمی‌شود، مشخص شود. هم‌چنین در یک آمارگیری علمی باید سهم هر یک از خودروهایی که بیشترین تردد را دارند نیز مشخص گردد و برخورد تحت عنوان عجیب و جهت‌دار به نظر می‌رسد! وگرنه این سبک ارائه آمار، فقط بعنوان ابزاری برای برای پیچاندن موضوع و به کار خواهد آمد. نظر شما را به مقاله‌ای که 28 مهر 98 در یکی از سایت‌های خبری رسمی منتشر شده است جلب می‌کنم. لطفا کپشن پست بعدی را رویت فرمایید. در پایان از مسئولین محترم وزارت بهداشت، خواهش می‌کنم میزان و را طی هفته گذشته با یکی از هفته‌های با شرایط نسبتا سالم هوا به مردم ارائه کنند! فقط در یک مرکز درمانی محلی که مردم محله بیشتر برای تزریقات و جراحی سرپایی مراجعه می‌کنند از مسئول محترم مرکز شنیدیم که دیروز 6 نفر با مشکل سقط مراجعه داشته‌اند که می‌گفتند طی کل تاریخ فعالیت آن مرکز بی‌سابقه بوده است!! صحبت‌های محترم در جلسه دیروز (چهارشنبه 4 دی 98) در موضوع آلودگی هوا بسیار شنیدنی بود! اگر توفیقی دست دهد گزینش و خواهم کرد.
بسم الله الرحمن الرحیم (ره): ضررشان از هر فرد ناپاك دیگر بیشتر است و همیشه این دسته از روحانیون مورد لعن و نفرین خدا و رسول و مردم بوده‌اند و ضربات اصلی را به این انقلاب، روحانیون وابسته و و زده‌اند و می‌زنند و روحانیون متعهد ما همواره از این بی فرهنگ‌ها متنفر و گریزان بوده‌اند. ۶۷/۴/۲۹
بسم الله الرحمن الرحیم » عوامل موثر بر آلودگی هوای کلان شهرها (قسمت2) [لطفا به سهم هر یک از آلاینده‌ها به خصوص خودروهای شخصی توجه نمایید!] منبع خبر: اقتصادگردان / کد خبر: ۱۴۳۴۴۴ تاریخ انتشار: ۲۸ مهر ۱۳۹۸ - ۰۸:۲۴ غلظت گوگرد در بنزین افزایش یافته است؟ آنگونه که سید‌آرش حسینی‌میلانی، رییس کمیته تهران گفته، با همکاری دو دانشگاه معتبر سیاهه انتشار آلاینده‌های هوای تهران به‌ روزرسانی شده و سهم برخی از آلاینده‌ها در آلودگی هوای تهران تغییر کرده است. در گذشته نه‌چندان دور تصور می‌شد دلیل اصلی آلودگی هوای تهران است، اما تحقیقات جدید نشان داد که آلاینده‌های مختلفی در هوای تهران وجود دارد که هر کدام به نوبه خود می‌تواند بوده و نفس کشیدن را برای شهروندان تهرانی سخت کند. مانند دی‌اکسید‌گوگرد، ترکیبات ازت مانند منو و ، ترکیبات کربن مانند مونو و دی‌اکسید‌کربن، هیدروکربورها، مواد معلق، سرب، گاز کربنیک، اکسیدهای فتوشیمیایی، ، بو و صدا از جمله آلاینده‌های مهم هوا هستند. آلاینده‌های اصلی هوا که برای آنها وجود دارد و اندازه‌گیری می‌شوند عبارتند از مونواکسیدکربن (CO)، اکسیدهای ازت (Nox)، تمامی هیدروکربن‌ها (THC) یا ترکیبات آلی فرار (VOC)، اکسیدهای گوگرد (SOX و به‌طور عمده 2So)، تمامی ذرات معلق (TSP)، (Pb) و ازن (O3).بر اساس آخرین سیاهه انتشار آلاینده‌های هوای تهران در میان منابع گوناگون انتشار، خودروها عامل انتشار 75 درصد از ذرات معلق (مهم‌ترین آلاینده‌های هوای تهران)، 95 درصد منواکسید‌کربن و 60 درصد اکسیدهای ازت هستند. درحالی که صنایع 75 درصد از ترکیبات آلی، 55 درصد از دی‌اکسید‌گوگرد و 46 درصد از را منتشر می‌سازند که به گفته میلانی این ترکیب اکنون تغییر کرده است.یک عامل مهم دیگر آلودگی هوا در اغلب گاز در سطح زمین است. ازن در سطح زمین هنگامی تشکیل می‌شود که گازهای آلاینده حاصل از اتومبیل‌ها و سایر وسائلی که سوخت مصرف می‌‌کنند با نور خورشید واکنش می‌کند؛ در نتیجه گاز ازنی به وجود می‌‌‌‌آید که برای انسان سمی است.همچنین یافته‌های جدید نشان داده که بنزن خطرناک‌ترین ترکیب آلاینده‌ هوا بوده و موجب بروز و بیماری‌های مرتبط با آن است. مقدار موجود بنزن در هوای تهران 2.5 برابر استاندارد‌های جهانی است.