فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
امام خامنهای حفظه الله تعالی :
🔷 ما از اول انقلاب دو جور انقلابی داشتیم؛ بعضی انقلابیون مثبت بودند، بعضی انقلابیون منفی.
🔹«انقلابی منفی» از میدان کار و تلاش و حرکت، آن جایی که #دردسری داشت عقب میکشید
انقلابی #وجاهتطلب، انقلابی #راحتخواه
انقلابیای که میگوید میخواهم احترام شوم!
🔹«انقلابی مثبت» حاضر است آبرویش را خرج کند.
حتی اگر هیچکاره هم باشد، خودش را #مسؤولترین_افراد میداند
12.01M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 #ببینید| توصیههای آیت الله مکارم شیرازی در آستانه محرم
🔹کسانی که مبتلا به کرونا هستند، نباید بگویند میرویم به مجلس امام حسین(ع) تا شفا بگیریم، رفتن این افراد ممکنه باعث آلوده شدن دیگران بشود و این مسئولیت شرعی دارد.
🔸در حاشیه "خور عبدالله"مشغول صرف شام بودیم.
از قرارگاه خبر آوردند نیروها را برای عملیات فردا تجهیز کنیم؛ دشمن قصد دارد منطقه را بمباران شیمیایی کند.
#حاج_قاسم تذکرات لازم را دادند ،
به بچه ها گفتند حالا برای نزول باران دعا توسل برگزار کنید ،
فردا هوا بارانی شود و هواپیماهای دشمن نتوانند پرواز کنند.
ساعتی بعد صدای مناجات بچه ها خط را نورانی کرد.
هنوز دعا به پایان نرسیده بود که قطرههای شفاف باران را چهره های خود حس می کردیم.
حاج قاسم در حالی که شبنم مژه هایش با نم نم باران در هم آمیخته بود با خود می گفت:
خدایا این دعای کدام بسیجی عارف بود که مستجاب شد؟!
📚اقتداء به عاشوراییان
#فرزندان_مکتب_خمینی
7.9M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔴 جدال کارشناسان شبکه اسرائیلی "i24" درباره قدرت نظامی ایران
دکتر حسن مرهج، کارشناس مسایل خاورمیانه در واکنش به سیاهنمایی کارشناس شبکه اسرائیلی علیه ایران:
🔹️ایران در همه زمینهها قدرتمند است؛ نمونه چنین کشوری در منطقه وجود ندارد.
🔹️وقتی ایران جرأت میکند رودرروی آمریکا بایستد و پایگاههای آن را در عین الاسد بمباران میکند و بزرگترین پهپاد جاسوسی آمریکا را ساقط میکند یعنی در بالاترین سطح آمادگی قرار دارد.
#ایران_قوی
#افول_آمریکا
متن کامل بیانیه ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران :
مقدمه
ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در گفتمان امنیت ملی برای بازدارندگی و دفاع سایبری در مواجهه و مقابله با تهدیدات متنوع و متکثر فضای سایبری مأموریت دارد.
تمامی سازمانها و نهادهای ذی ربط در کشور با توجه به واگذاری مأموریت دفاعی به نیروهای مسلح و وفق فرمان مقام معظم رهبری و فرماندهی معزز کل قوا مدظلهالعالی، میبایستی با ستاد کل نیروهای مسلح هماهنگی و هم افزایی داشته باشند و از آنجا که فضای سایبری به اذعان متخصصین امر قلمرو جدیدی در حوزه دفاعی و امنیتی است، سند پیش رو به عنوان "بیانیه ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در قبال حقوق بینالملل فضای سایبری"، مفاهیم، سیاستهای کلان و چارچوب اقدامات نیروهای مسلح در مقابله با تهدیدات متنوع و متکثر فضای سایبری را تبیین میکند.
ماده ۱: کلیات
معتقدیم، حقوق بینالملل قابل اعمال بر فضای سایبری باید توزیع کننده عادلانه منافع و امتیازات یک فضای صلحآمیز سایبری و متضمن «دسترسی» و «حاکمیت منصفانه» برای تمام دولتها باشد.
تاکید مینمائیم، هر چند تمامی دولتها باید در برخورد با فضای سایبری مسئولانه عمل کنند، ولی به اقتضای امکانات و فناوریهای موجود در هر کشوری، دولتها مسئولیت مشترک ولی متفاوت دارند.
بر این باوریم، طیف وسیعی از اصول حقوقی بینالمللی موجود، شامل اصول برابری حاکمیت دولتها و ممنوعیت توسل به زور و عمل تجاوزکارانه میتواند در استفاده از فضای سایبری قابل اجرا باشد.
ماده ۲: سیاستهای حاکمیتی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران
جمهوری اسلامی ایران حوزههای حاکمیتی خود را با تمرکز و در انطباق با قابلیتهای لازم برای حراست از اقتدار راهبردی نظامی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی ملی توسعه داده است، در این مسیر، توسعه تخصصها و ابزارهای پیشرفته سایبری، برای دفاع فعال و بازدارنده سایبری، از جمله اولویتهای مهم برای تحقق و حفظ اقتدار راهبردی نظام است.
قواعد حقوق بینالملل معاصر حکایت از وجود قلمرو محصور در مرزهای جغرافیایی دولتهایی دارد که حاکمیت یا لااقل صلاحیت خود را درون آن مرزهای جغرافیایی اعمال میکنند. به باور نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران حاکمیت سرزمینی و صلاحیت دولت، بر تمامی اجزای فضای سایبری نیز تسری دارد.
هر گونه استفاده عامدانه از زور سایبری با پیامدهای فیزیکی یا غیر فیزیکی که تهدیدی برای امنیت ملی بوده یا منجر به بیثباتی آن به واسطه بیثباتی سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی شود، ناقض حاکمیت دولت است.
عملیات بهرهبرداری سایبری در مواقعی که مستلزم نفوذ غیرمجاز به زیرساختهای سایبری (دولتی یا خصوصی) تحت کنترل دولت دیگری باشد، میتواند نقض حاکمیت دولتِ هدف تلقی شود.
حاکمیت دولتها واقعیتی فرا حقوقی نیست و باید در کنار و با توجه به سایر اصول بنیادین حقوقی مانند اصل عدم مداخله، اصل حسن نیت، اصل حق تعیین سرنوشت و سایر اصول اساسی تفسیر گردد، باید توجه داشت که اصل حاکمیت دولتها اصلی برابرگرا و مساوات طلب است و حاکمیت هیچ دولتی برتر از حاکمیت دولت دیگر نیست، لذا اقدامات محدودساز، مسدود ساز و تحریمها، نقض حاکمیت دولتهای مستقل تلقی میشود، چرا که منجر به نادیده گرفته شدن حاکمیت دولت هدف میشود.
ماده ۳: مداخله در امور داخلی از منظر نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران
تردیدی نیست که اصل عدم مداخله یک اصل مستقل حقوق عرفی است و اعمالی با هدف تغییر رژیم سیاسی دولتها مانند مداخله قهرآمیزِ سیاسی، نقض آشکار این اصل است. مواردی مانند دستکاری سایبری انتخابات یا مهندسی افکار عمومی در آستانه انتخابات را میتوان از مصادیق آشکار مداخله تلقی کرد. همچنین مداخله شامل وضعیتهایی است که در آن مداخله غیر سایبری در فعالیتهای سایبری مربوط به امور داخلی و خارجی دولت دیگر صورت میگیرد. عملیات سایبری که وب سایتها را به منظور دامن زدن به نزاع و تنشهای داخلی در یک دولت از کار میاندازند یا به منظور تأثیر گذاری بر نتیجه انتخابات در دولت دیگر پیامهایی را به صورت گسترده در ب