فَإِذا هُمْ بِالسَّاهِرَةِ«۱۴»
و ناگاه همه از خاک بر شوند و به صحرای قیامت رهسپار گردند.
🔹فَإِذا هُم بِالسّاهِرَةِ ساهره زمين ساده که همين زمين دنيا باشد که بمجرد خروج از اجداث و قبور مشاهده ميكنند، و ساهره گفتند که در او نه كوهي و نه عمارتي و نه اشجاري و نه دريايي مشاهده ميشود چنانچه در آيات تمام اينکه خصوصيات را بيان فرموده:
يَومَ تُبَدَّلُ الأَرضُ غَيرَ الأَرضِ ابراهيم آيه 48، وَ إِذَا الأَرضُ مُدَّت وَ أَلقَت ما
🌹 @dobare_zendegi 🌹
۱۶ شهریور ۱۴۰۲
#سوال
🔴 حقیقت فشار و عذاب قبر چیست؟ آیا مرده ای که دفن نمی شود هم فشار قبر دارد؟
#پاسخ
✅علما در پاسخ به این سوال، پاسخ هایی ذكر كردهاند كه بهطور خلاصه بیان می شود:
پاسخ اوّل: خداوند عزّوجلّ امور مربوط به آخرت را از امور غیبی قرار داده و از دید بندگان در این جهان پنهان داشته است و این از كمال حمكت خداوند است تا مؤمنانی كه غیب را میپذیرند از كسانی كه نمیپذیرند ممتاز گردند؛ چنانكه به گواهی قرآن و حدیث، هنگام احتضار و جانكندن هر شخص، فرشتگان نزد او آمده و با او سخن میگویند و به او بشارت و یا وعید میدهند، امّا از حاضران مجلس كسی آنها را مشاهده نمیكند. پس اگر كسی با چشم ظاهر نتواند عذاب قبر را مشاهده كند، بر عدم وجود آن نمیتواند حكم كند.
پاسخ دوّم: جهان آخرت در بسیاری از امور با این جهان متفاوت است و به هیچ وجه نمیتوان این دو جهان را در همه امور با یكدیگر مقایسه كرد؛ قبر هم منزلی از منزلهای آخرت است و سنجیدن عذاب آن در این جهان امكانپذیر نیست. آدمی با چشم ظاهری بسیاری چیزها را نمیبیند، ولی به وجود آنها باور دارد.
غزالی میگوید: اگر به عذاب قبر ایمان و باور نداری، پس بر تو لازم است تا نخست اصل ایمان به فرشتگان و وحی را تصحیح كنی، و اگر این را میپذیری كه پیامبر ـ صلّیالله علیه وسلّم ـ چیزهایی را میبیند كه امّت نمیبینند، پس درباره عذاب قبر چرا این حقیقت را نمیپذیری و همانگونه كه فرشته شبیه موجودات دنیا نیست، پس مار و كژدم قبر نیز كه میّت را نیش میزنند از جنس مارهای اینجهانی نیستند، بلكه از جنس دیگری بوده و با حاسّه دیگری قابل دركاند. (إحیاءعلومالدین: ۱۹۸۶)
پاسخ سوّم: توجّه به مسئله خواب بسیاری از حقایق را در این زمینه برای ما روشن میكند. گاهی دو نفر را میبینیم كه كنار هم خوابیدهاند، یكی خوابهای ترسناك میبیند كه مار و یا درندهای به او حمله میكند و او در خواب فریاد میكشد و با تمام وجودش درد و رنج احساس میكند؛ و دیگری در خواب بسیار شادمان است، خوابهای خوش میبیند و از خوابش لذّت میبرد. این دو نفر در كنار هم قرار دارند، امّا از حال یكدیگر خبر ندارند و كسی هم كه در كنار آن دو نشسته است خوشی و رنج آن دو را احساس نمیكند.
پس در قبر هم حالاتی بر انسان طاری میشود كه برای مردم دنیا قابل درك نیستند و هیچ انسانی نمیتواند عذاب و خوشی قبر را با امكانات و معیارهای این دنیا مشاهده كند. بنابراین ندیدن و احساس نكردن احوال مردگان در قبر، دلیل بر عدم وجود آنها نیست.
پاسخ چهارم: یكی از دلایل متقن در این زمینه این آیه است: «فلولا إذا بلغت الحلقوم و أنتم حینئذ تنظرون و نحن أقرب إلیه منكم و لكن لاتبصرون»[واقعه: ۸۳ ـ ۸۵]؛ پس هنگامی كه [جانها] به حلقوم میرسد و شما آنگاه [حاضرید و] مینگرید و ما از شما به او (محتضر) نزدیكتریم ولی شما نمیبینید.
وقتی انسانها حالات میّت را در این جهان و درحالیكه بالای سر او نشستهاند، نمیبینند و درك نمیكنند، پس چگونه فشار و عذاب قبر و یا خوشیاش را درك میكنند؟
پاسخ پنجم: امروزه همه مشاهده میكنیم كه انسانها بهوسیله فرستندههای رادیویی و تلویزیونی، صداها و تصویرهایی را پخش میكنند، و این صداها و تصویرها كه مسافتهای بسیار طولانی را از طریق فضا میپیمایند، تنها برای كسانی قابل مشاهده و شنیدناند كه از دستگاه رادیو و تلویزیون استفاده میكنند و افراد دیگر این صداها و تصویرها را نمیشنوند و نمیبینند، گرچه این امواج از كنار آنها بگذرند.
بنابراین انسانها نیز حالات قبر را با وجود نزدیك بودن به آن، درنمییابند و نمیبینند، مگر آن كسی كه از این دنیا رفته و در عالم برزخ است.
با توجّه به دلایل فوق بر هر مسلمان لازم است كه به غیب ایمان داشته باشد و در حقیقت احوال قبر شك نكند.
🌹 @dobare_zendegi 🌹
۱۶ شهریور ۱۴۰۲
7.6M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
❓ آیا راه رفتن روی قبور یا شستن قبر ها اشکال دارد؟
🎙استاد #محمدی_شاهرودی
🌹 @dobare_zendegi 🌹
۱۶ شهریور ۱۴۰۲
✨﷽✨
🌼راه بهشتی شدن تضمینی
✍این تعبیر در این روایت منحصر به فرد میباشد و در هیچ روایت دیگری چنین عتابی با این لحن شديد از پیامبر (ص) دیده نشده است:
پیامبر اسلام (ص) در حديثي خاص چنین فرمودند: خاك بر سر کسیکه، خاك بر کسیکه، خاك بر کسیکه پدر و مادرش پيش او به پيرى رسند و او بهشتى نشود.
📚نهج الفصاحة ص: 503
از این روایت فهمیده میشود: بهترین فرصت برای کسب بهشت، خدمت پدر و مادر میباشد. که رسیدن به بهشت را برای انسان تضمینی میکند، تا آنجا که اگر کسی پدر و مادر داشته باشد ولی نتواند به بهشت خدا راه یابد از بدبختترین انسانهای روی زمین است.
در واقع خدمت به والدین، کفاره گناهان بوده و رضایت قطعی خدا را به همراه دارد. در احوالات یکی از علما گفته شده که در مرگ مادر خود خیلی گریه میکرد، از اون پرسیدند چرا اینقدر گریه میکنی؟ گفت: من بیشتر به حال خودم گریه میکنم که چنین فرصت بزرگی برای کسب درجات معنوی و بهشتی را از دست دادم.
🌹 @dobare_zendegi 🌹
۱۶ شهریور ۱۴۰۲
۱۶ شهریور ۱۴۰۲
۱۷ شهریور ۱۴۰۲
🍃🌹حدیث روز
💐قال رسول الله(صلی الله علیه و اله):
🔸«المُجاهِدونَ فى سَبیلِ اللّهِ قُوّادُ أهلِ الجَنّةِ».
🔹«مجاهدان در راه خدا، رهبران اهل بهشت اند».
📗بحار الأنوار ، ج ۸ ، ص ۱۹۹
مستدرك الوسائل، ج ۲,ص ۲۴۴
🌹 @dobare_zendegi 🌹
۱۷ شهریور ۱۴۰۲
🔷🔸🔷🔸🔷🔸🔷
*پایان کار شیطان چه زمانی است؟*
🎋بر اساس آیه «و نفخ فی الصور فصعق من فی السماوات و من فی الارض» (زمر/۶۸) در پی نفخ صور همگان خواهند مرد. اما آیا تا پیش از آن گستره حیات شیطان تا کجاست از این آیه به دست نمیآید. بر پایه برخی روایات، ابلیس در میان نفخه نخست و دوم میمیرد.
📚(التفسیر الکبیر، ج. ۵۴، ص. ۳۶۷ – ج. ۱۱، ص. ۱۰۸)
🎋علامه طباطبایی در تفسیر المیزان، پایان کار شیطان را برپایی حکومت حضرت مهدی (عج) دانسته (المیزان، ج. ۱۲، ص. ۱۶۱-۱۶۰) که بر اساس برخی روایات، ابلیس به دست مبارک آن حضرت یا طبق روایات رجعت، پس از جنگ با لشکر امیرالمومنین، علی (علیه السلام)، در حوالی کوفه میگریزد و به دست پیامبر (صلی الله و علیه وآله) بر صخره بیت المقدس (بحارالانوار، ج. ۵۳، ص. ۴۲) کشته میشود. (همان، ج. ۶، ص. ۲۵۴) برخی پایان حیات ابلیس را مقارن با پایان حیات انسان بر روی کره خاکی دانسته اند. (المیزان، ج. ۸، ص. ۲۸-۲۷)
🎋همچنین علامه جوادی آملی (حفظه الله) در باب پایان کار شیطان فرموده اند: تا آخرین انسان است، او (ابلیس) هم وجود دارد. برای اینکه آخرین انسان را هم اغوا میکند، وسوسه میکند. این چنین نیست که شیطان قبل از یک عدهای بمیرد. آن وقت آن عده، هیچ وسوسهای ندارند. اگر وسوسه نداشتند که به کمال نمیرسند. انسان وقتی به کمال میرسد که جهاد اکبر داشته باشد. اگر هیچ گرایشی به طرف رذیلت نبود، انسان که طبعاً به طرف رذیلت و گناه میل ندارد. شهوت میخواهد، لباس میخواهد، غذا میخواهد نه حرام، و همه اینها از سنخ حلالش هست... آنکه انسان را به طرف حرام تشویق میکند، ابلیس است و الا انسان فطرتا به دنبال حلال میرود. (دروس تفسیر سوره اعراف، آیت الله جوادی آملی، جزوه نهم، ص. ۱۱)
🎋خداوند در همان گفتگوی آغازین، جایگاه نهایی ابلیس و پیروانش را فرو افتادن در دوزخ خشم خود اعلام کرد(11) و جهنم را سزای آنان دانست.(12) براساس آیات قرآن، در روز حشر، پس از داوری خداوند، ابلیس(13) در سخنانی درس آموز با اعلام بیزاری از پیروان خویش، مسؤولیت انحراف آنان را بر عهده خود ایشان دانسته، میگوید: خداوند به شما وعده داد، وعدهای راست؛ ولی من به شما وعده دادم و تخلّف کردم. مرا بر شما تسلّطی نبود، جز آن که شما را خواندم و شما اجابت کردید.(14)
📚11.«قَالَ فَالحقُّ وَالحَقَّ أَقولُ لاَملأنَّ جَهنّمَ مِنکَ و مِمَّن تَبِعَکَ مِنهُم أَجمعین» ص،۸۴و ۸۵
12. «قالَ اذهَبْ فمَن تَبِعکَ مِنهُم فَإِنَّ جَهنَّم جَزاؤُکُم جَزاءً مَوفوراً.» اسراء،۶۳
13. مجمع البیان، ج ۶، ص ۴۷۸.
14. «و قالَ الشَّیطَنُ لَمّا قُضِی الأَمرُ إِنَّ اللّهَ وَعَدکُم وَعدَالحَقِّ و وَعدتُّکُم فَأَخلَفتُکُم و مَا کَانَ لِی عَلیکُم مِن سُلطن إلاَّ أَن دَعوتُکُم فَاستَجبتُم لِی فَلاَتَلومونِی و لوموا أَنفسَکُم مَا أَنَا بِمُصرِخِکُم و مَا أَنتُم بِمُصرِخِی إِنِّی کَفرتُ بِمَا أَشرکتُمونِ مِن قَبلُ إِنَّ الظَّلِمینَ لَهُم عَذابٌ أَلیمٌ». خداوند به شما وعده داد، وعدهای راست؛ ولی من به شما وعده دادم و تخلّف کردم. مرا بر شما تسلّطی نبود، جز آن که شما را خواندم و شما اجابت کردید؛ پس مرا سرزنش نکنید و به ملامت خویشتن بپردازید. اکنون من فریادرس شما نیستم و شما نیز نمیتوانید فریادرس من باشید. من کفر میورزم به این که شما مرا پیش از این شریک (پروردگار) کردید. ابراهیم، ۲۲.
🌹 @dobare_zendegi 🌹
۱۷ شهریور ۱۴۰۲
🍃✨✨✨🍃✨✨✨🍃
💥💥اعمال انسان
🌸«بزرگی» پسری داشت، روزی به وی گفت: من حاجتی دارم، اگر آن را بگویم انجام می دهی؟ پسر گفت: بلی.
🌸پدر گفت: هر شب که به خانه می آیی، اعمال روز خود را برای من شرح بده.
🌸شب که شد، پسر مقداری از اعمال خود را ذکر کرد و از گفتن بعض دیگر خودداری نمود. پدر به او گفت: من بنده ضعیفی از بندگان خدا هستم، وقتی تو اعمال خود را نمی توانی به من بگویی، چطور در روز قیامت به خدا می گویی و چگونه اعمالت را در محضر خلایق می خوانی؟
📚برگرفته از: قصص الله، ج 1، تألیف: برادران میرخلف زاده
🌹 @dobare_zendegi 🌹
۱۷ شهریور ۱۴۰۲
#معرفی ملائکه ها
💫ملائڪه مقربین در دنیا چهار و در قیامت هشت ملڪ می باشند؛ مقربین بارگاه الهی یعنی دارای پایه و مرتبه بلندی می باشند :
❶ جبرئیل : امین و مامور وحی از طرف خداوند متعال ﷻ برای پیامبران .
❷ میڪائیل : مامور رزق تمام جانداران .
❸ عزرائیل : مامور قبض ارواح .
❹ اسرافیل : مامور نفخ صور برای ویران ڪردن دنیا و مرگ جانداران و حیات و زنده ڪردن آن ها در روز قیامت .
❺ و ❻ نڪیر و منڪر : ملائڪه ای ڪه ڪردار و گفتار ما را می نویسند و در نماز صبح و عصر عوض می شوند ، همچنین مامور سوال از مردگان در قبر می باشند، ڪرام الکاتبین (نڪیر و منڪر) نام دارند .
🔻ملائڪه قبر و برزخ، نڪیر و منڪر نام دارند .
❼ مالڪ : فرمانده نوزده طایفه ملائڪ مامور عذاب در جهنم است .
🔻مامور عذاب قبر و برزخ ڪه نوزده طایفه یا نوزده نفر هستند و بزرگ آن ها مالڪ است .
❽ رضوان : بعضی از ملائڪ مامور بهشت هستند و بزرگ آن ها رضوان نام دارد .
❤️ رســول الله ﷺ می فرماینــد :
✨در آسمان جایی نیست ڪه ملائڪ در آن وجود نداشته باشد
🌹 @dobare_zendegi 🌹
۱۷ شهریور ۱۴۰۲
8.69M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
⁉️وظیفه زائر بعداز برگشت از کربلا چیست؟
👤#استاد_بندانی
🌹 @dobare_zendegi 🌹
۱۷ شهریور ۱۴۰۲
.
🌹شخصی به امام صادق(ع) عرض کرد: اجر کسى که در سفر به طرف امام حسین ع فوت کرده چیست؟
حضرت فرمودند: فرشتگان مشایعتش کرده و براى او حنوط و لباس از بهشت آورده و وقتى کفن شد بر او نماز خوانده و روى کفنى که بر او پوشاندهاند فرشتگان نیز کفن دیگرى قرار مىدهند و زیر او را از ریحان فرش مىنمایند و زمین را چنان رانده و جلو برده که از جلو فاصله سه میل طى شده و از پشت و جانب سر و طرف پا نیز مانند آن این مقدار مسافت و فاصله منهدم و ساقط مىگردد و براى آن دربى از بهشت به طرف قبرش گشوده شده و نسیم و بوى خوش بهشتى به قبر او داخل گشته و تا قیام قیامت بدین منوال خواهد بود.
📚 کامل الزیارات ص ۱۲۳
🌹 @dobare_zendegi 🌹
۱۷ شهریور ۱۴۰۲