🔰متنی برگزیده از بیانات حضرت آیتالله خامنهای حفظهالله پیرامون حضرت فاطمهٔ زهرا سلاماللهعلیها
📆 در ایام فاطمیهٔ سالهای اول دهه پنجاه شمسی
📖صفحهٔ اول
♦️ از عبادت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) سخنها گفته شده و میدانیم. از وفاداری به شوهرش، از خانهداریاش، از فرزندداریاش، از احساس مسئولیتش در مقابل فرزندان، از دانشش، آگاهیاش، از محبت رسولالله به او، از ازدواج ساده و بی آلایشش، از جهیزیهی کمش، از پشت پا زدنش به یک خصلت اصلی در وجود زن یعنی تجملطلبی و زیورخواهی، این زهد عجیبش، از اینها چیزهایی شنیدهاید. یک بُعد دیگر در زندگی فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) هست که اگر ما همهی آن ابعاد دیگر را فراموش کنیم، این بُعدْ خود نمایشگر شخصیتی بس عظیم و بسیار باشکوه و فوقالعاده با عظمت است و آن "جهاد فاطمهٔ زهرا" است، "جهاد".
♦️این دختر جوان بعد از پدر عظیمالشأنش یک مدتی، چند هفتهای بیشتر، زنده نمانده است و این چند هفته، همهاش مبارزه است. این که شنفتید از آمدنِ پشت درِ خانه، این آغاز همان مبارزه است. پشتِ در خانه بیاید؟ با بیگانههای کدام خانه؟ آن عرب غیور، آنی که حاضر نیست به زنش، به ناموسش کمترین اهانتی بشود و این غیرتی که با تعالیم و آموزشهای اسلام به اوجِ شدت میرسد در یک فردِ عرب مسلمان. آنهم مسلمانی مثل امیرالمؤمنین، آن تن بدهد که زن جوانش بیاید پشت در؟ رجاله دنبال در، پشت در جمع شوند و با هم یک و دو بکنند؟ این عادی است این قضیه؟ (...) تصادفي است یا حساب شده است؟ این دو رهبر نشستند کارها را با هم تقسیم کردند. ای زهرای اطهر! ای دختر آبرومند پیامبر! از موقعیت خود استفاده کن، اکنون که حکومت و زمامداری قرار است به دست نااهلان بیفتد برو بگیر، این بازوان زنانه را حائل کن میان دست غاصب و دست متجاوزِ آنان که شایسته این پست نیستند و تا ابد در تاریخ ثبت کن که این است اسلام؛ زن جانش را فدا میکند برای این که حکومت به نااهل نرسد.
♦️اگر فاطمهٔ زهرا، زن امیرالمؤمنین هم نبود قضیه همین بود. از شوهرش دفاع نمیکرد، از زمامدارِ به حق دفاع میکرد. مسألهٔ زن و شوهری نیست. مسالهٔ دختر عموْ پسرعمویی نیست. مسألهٔ دوستی و رفاقت نیست. مسالهٔ وظیفه است. مسالهٔ هدف است. آنوقت میآید از پشت در شروع میشود، تهدیدها تأثیر نمیکند، نمیگوید من حالا باردارم، مصلحت نیست درافتم، بماند چندروز دیگر آتششان فروکش کند، بماند شاید من فارغ بشوم، بعدْ بروم به میدانشان. نه، لطفش در همین است که در شدیدترین موقعیتها، بزرگترین وظیفهها انجام بگیرد و شدیدترین لطَمهها بر جسم و جان وارد بیاید؛ لذا شروع کرد مبارزه. آن پشت در آمدن. آن محسن ششماهه سقط شدن.(...) آن مقاومت عجیب که منجر میشود به این که دختر پیغمبر را بزنند. یک زن را کی میزند؟ چرا میزنند؟ مگر این که ایستاده، مقاومت میکند. نمیتوانند در این موقعیت حساسْ این عیّاری را انجام بدهند مگر این که خار راه را از میان بردارند. (...) همه نقشه ها را نقش بر آب میکند. مردان و ریشسفیدان و قدرتمندان مهاجر و انصارْ زیر بار رفتهاند، بعضی فریب خوردند، بعضی کوتاهی کردند، این زن نه فریب میخورد، نه تنبلی میکند، نه حاضر است به هیچ قیمتی رضایت بدهد. این است ک زدند. (...) بیهوش شد. وقتی که به هوش آمد دید مثل اینکه قضیه در شرف انجام است، نگفت مریضم. عصا، یا شخصی را عصاکردن، بهمسجد رفتن، به گریه بسندهنکردن.
🆔@Asre_jadid_57
📖صفحهٔ ۲
♦️بریده باد زبانی که شأن زهرا را از خطبهخوانی به نوحهسرایی تبدیل میکند. اگر خطبه زهرا را نگفتید، گریه زهرا هم معنی پیدا نمیکند. اگر نفهمیدیم که زهرا آنجا چگونه سخن گفته است، نمیفهمیم گریهی او به چه معناست. میرود در مسجد می ایستد و در مقابل چشمهای مبهوت حاضران بنا میکند خطابهای عجیبْ ایرادکردن. (...) اینجا این قسمت کار انجام گرفته است. انصار را آماده کرده است اما باز به همین هم اکتفا نمیکند. به گفتهای چهل شب، مرتب درِ خانهی این مرد،(...) درِ خانهی آن چهرهی سرشناس میرود، بیایید، کار کنید، تشکیلات، همدستی، همبستگی، یک اقدام بهجا با همدیگر.(...) تا هنوز کار از دست در نرفته است. چهل شب هم دنبال این فکر میدود و که؟ آن زنی که به آن صورتْ سقط جنین کرده، آن زنی که ضربت دیده، آن زنی که آسیب خورده است.
♦️اینها را به خدا نشنفتید شما؟
اینها که خیلی گفته میشود. اما بدانید که این کارها همه یکسره یک مبارزهی ممتد هست، مبارزهای از چند نوع با چند جلوه، مبارزهی مثبت، مبارزهٔ با جسم که اگر شمشیر هم دستش بود شاید میزد، مبارزهٔ با زبان، مبارزه با تلاشهای پنهانیِ نیمهشبانه، مبارزهی با سخنگفتن با زنان. مصاحبهی فاطمه زهرا با زنان انصار عجیب است. (...) با زنها مصاحبه، با مردها حرفزدن، آخرش هم مبارزهی منفی. در شبدفنشدن. غوغاست. عجیب است این عمل. این کار موجب میشود که این عمل زهرا تا ابد از صفحه تاریخ پاک نشود، یک عمل سملبلیک هست. یک عمل رمزی. یک عملی که در هر نسلی میتوانند کسانی روی این عمل فکر کنند. یک کلمه حرف نیست که به آسانی معنا شود و چون معما حل شد آسان شد، از ذهنها برود. یک عملی است که به شیوه سلمبلیک همینطور، بصورت ابهامآمیز و رمزی انجام شده است و تا ابد خواهد ماند. یعنی آن کسانی که در رأس کار قرار داشتند اینها نااهل بودند، همین. میخاست این مطلب اثبات شه. خوب نااهل بودن که چی؟ برای اینکه در تاریخ (...) ثبت کنیم فلانی نااهل[بود]، خدا لعنتش کند. همین و بس؟ برای اینکه بدانیم یک انسان مسلمان، یک زن بزرگ، یک قرآن مجسم مثل فاطمه زهرا در مقابل تیپِ نااهل چگونه عمل میکرده است.
🆔@Asre_jadid_57
⭕️بحث "مشروعیت" در دو نظریه "وصایت" و "خلافت" (نشانهگذاری و نقش بیبدیل حضرت فاطمه(سلاماللهعلیها) در شناساندن امامت و ولایت و جریانشناسی در سرچشمههای انحراف)
👤دکتر موسی نجفی
🔴در مسئله بسیار مهم جانشینی پیامبر اکرم (ص) دو نظریه عمده وجود دارد:
۱ - نظریه نصب یا "وصایت " که امامت و ولایت و عصمت را شامل میشود.
۲- نظریه" استخلاف " که مفاهیمی مثل "خلافت" و "اجماع " و "اهل حل و عقد " و حتی شورا و بیعت را در هم بر میگیرد۰
♦️ در تاریخ اسلام و قرون بعدی تا به امروز بحث "مشروعیت" در هر دو نظریه از جمله مباحث سرنوشتساز شیعه و سنی بوده است ؛ اما در این میان یک شاهد معتبر و زنده تاریخی از همان ابتدا توانست مشروعیت نظریه اول یعنی ولایت و جعلیبودن نظریه دوم یعنی خلافت را به طور شفاف و دقیق نشان دهد و آن حیات کوتاه ۷۵ و یا ۹۵ روزه و سپس شهادت حضرت فاطمه (سلاماللهعلیها) بعد از رحلت نبی اکرم (صلیاللهعلیهوآله) است.
♦️جدا شدن این دو خط عقیدتی از همدیگر و غصبی و انحرافیبودن جریان حاکم سیاسی فقط در قالب انتقادات و نوحهسرایی و خطبهخوانی دختر بزرگوار پیامبر میسر گردید و سپس مخفیبودن قبر مطهر و اجازه نداشتن خلیفه و باند حاکم در تشیع جنازه، عدم مشروعیت نه تنها شخص خلیفه بلکه اصل جایگاه خلافت را در مقابل وصایت نشان داد۰
♦️اگر نشانهگذاریهای حضرت فاطمه(سلاماللهعلیها ) در حقانیت امامت نبود شاید تبلیغات خلفا تا دههها و حتی قرون بعدی با مقدسجلوهدادن و مشروعیتسازی خلیفه و خلافت به عنوان تنها گزینه جانشینی، وجود داشتن نظریه اصلی و رقیب دیگری را تا ابد منکر میشدند و یا آن را ساخته تاریخی قرون بعدی شیعه وانمود میکردند۰
🌐https://eitaa.com/drmousanajafi
#حضرت_زهرا
#سقیفه
#فلسفه_سیاسی
#کلام_سیاسی
🆔@Asre_jadid_57
🔰حضرت آیتالله خامنهای حفظهالله:
♦️"تجربهی دوران استعمار و نواستعماری پیشروی ما ملتهای مسلمان است. امروز که دوران استعمار فرانوین است باید از آن تجربهها درس بیاموزیم و بار دیگر برای مدّتی طولانی، دشمن را بر سرنوشت خود مسلط نکنیم.
♦️در آن دورانهای تلخ و سیاه، قدرتهای مسلط غربی، همهی ابزارهای فرهنگی و اقتصادی و سیاسی و نظامی را برای تضعیف کشورها و ملتهای مسلمان به کار گرفتند و تفرقه و فقر و جهل را بر آنان تحمیل کردند. غفلت و تنبلی و ضعف نفس بسیاری از رجال سیاسی، و مسؤولیتناپذیری بسیاری از نخبگان فرهنگی ما به آنان کمک کرد و نتیجه، غارت ثروتهای ما، و تحقیر و حتّی انکار هویت ما، و نابودشدن استقلال ما شد. ما ملتهای مسلمان روزبهروز ضعیفتر شدیم و چپاولگران زیادهخواه و سلطهطلب روزبهروز قویتر."
📕بیانات در دیدار مردم قم در سالروز قیام نوزده دی، 1384/10/19
🌐https://khl.ink/f/3326
#استعمار
#ابزارهای_سیاسی
#ابزارهای_فرهنگی
#تحقیر
#انکار_هویت
#نابودی_استقلال
🆔@Asre_jadid_57
فهرست مباحث مرتبط با استعمار در آبان و آذرماه 1402
🔴 این 200 سال را بخوانید...
https://eitaa.com/doranejadid/479
🔴 قرن خشن
https://eitaa.com/doranejadid/480
🔴 قرن اسلامزدایی
https://eitaa.com/doranejadid/481
🔴 واقعگرایی در جغرافیای سیاسی
تبعات تحولات روشی در سیاست و زمینهسازی برای تولد ایران معاصر
https://eitaa.com/doranejadid/483
⭕ تولد ایران معاصر در پهنهی نظام وستفالیایی
https://eitaa.com/doranejadid/485
⭕ ایدهی «colony» و آغاز جریان استعمار
https://eitaa.com/doranejadid/487
⭕ استعمار سواحل مدیترانه در قرن ششم پیش از میلاد
https://eitaa.com/doranejadid/489
⭕ مستعمرات یونانی از قرن هشت تا قرن سوم پیش از میلاد
https://eitaa.com/doranejadid/491
⭕ بندرگاه و دژ نظامی کارتاژ
https://eitaa.com/doranejadid/493
⭕ امپراتوری های استعماری در سال 1800
https://eitaa.com/doranejadid/495
⭕ مسیرهای تجاری پرتغال و رقیب آن در سال 1568
https://eitaa.com/doranejadid/497
⭕ نقشه امپراتوریهای استعماری در سراسر جهان در ۱۹۱۴.
https://eitaa.com/doranejadid/499
⭕ نقشه امپراتوریهای استعماری در سراسر جهان در ۱۹۳۶.
https://eitaa.com/doranejadid/501
⭕ نقشه امپراتوریهای استعماری در انتهای جنگ جهانی دوم، ۱۹۴۵.
https://eitaa.com/doranejadid/503
⭕ تعریف استعمار؛ ترجمهی مقالهای از سایت worldatlas
https://eitaa.com/doranejadid/515
⭕ آغاز استعمار اروپایی؛ ترجمهی مقالهای از سایت worldatlas
https://eitaa.com/doranejadid/518
⭕ استعمارگران هزارهی دوم؛ ترجمهی مقالهای از سایت worldatlas
https://eitaa.com/doranejadid/520
⭕ پیامدهای استعمار؛ ترجمهی مقالهای از سایت worldatlas
https://eitaa.com/doranejadid/526
⭕ سواحل مدیترانه و آغاز استعمارگری
https://eitaa.com/doranejadid/527
⭕ مدیترانه: حوضچهای در میان خشکیها
https://eitaa.com/doranejadid/529
⭕ سازوکار ادارهی استعماری جهان
https://eitaa.com/doranejadid/530
⭕ توسعهی دریاپایهی ایران برای گذر از چالهی استعمار
https://eitaa.com/doranejadid/532
⭕ فرصت بزرگ ایران
https://eitaa.com/doranejadid/534
⭕️ دورهی صدسالهی استعمار در هندوستان
https://eitaa.com/doranejadid/535
⭕️ پایگاه استعمار در شرق آسیا
https://eitaa.com/doranejadid/536
⭕️ ترقی؛ خاستگاه افزونی رنج بشر
https://eitaa.com/doranejadid/537
⭕️ بازتولید نابرابری در بستر نظریهی اجتماعی مدرن
https://eitaa.com/doranejadid/538
⭕️ کمپانی هند شرقی هلند (ویدئو)
https://eitaa.com/doranejadid/539
#فهرست_موضوعات
#فهرست_موضوعی_استعمار
#سال_1402
🆔@doranejadid
🆔@Asre_jadid_57
⭕️ «بدترین اسارت، "اسارت فرهنگی" است. استعمار برای ایجاد وابستگی فرهنگی، سیری را شروع میکند و آن را قدم به قدم پیش میبرد...»
سیر "استعمار"؛ "تحقیر"، "تحبیب"، "توافق" ، "خودباختگی" ، "بردگی و اسارت فکری" ، "پذیرش قراردادهای بیگانه".
🔰مرحوم علامه سیدمنیرالدین حسینی هاشمی
♦️"استعمار" ابتدا میبایست دست به "تحقیر" بزند، یعنی زمینه خودباختگی با "تحقیر" شروع میشود؛ "تحقیر" چگونه است؟ "تحقیر" مرتباً به صورت غیرمستقیم شخص را در شرایط تلقینی خاص قراردادن است که انسان احساس حقارت کند و خودش را ناچیز بداند. اگر تحقیر ادامه پیدا کند، وقتی به نهایت پیچیدگی و اوج خودش رسید همچون یک عقدهای که مراحل نهایی خودش را میگذراند تبدیل به یک انفجار میشود.
♦️اگر جهت و کانال انحرافی پیدا کند نوبت به "تحبیب" میرسد. "تحبیب" چگونه است؟ "تحبیب" دست را به طرف او درازکردن و زندگی مصرفی را در مقابلش قراردادن است.
♦️پس از تحبیب نوبت به "توافق با محیط" میرسد، ولی نه توافق از موضع قدرت، بلکه حلشدن. اینجا مرحله خودباختگی پیش میآید و تکرار میشود.
♦️پس بنابراین تحقیر و پس از آن تحبیب و آنگاه پیدایش توافق و خودباختگی. پس از پیدایش مرحله خودباختگی آنوقت زمینه بردگی فکری پیش میآید؛ یعنی پس از اینکه پذیرفت که فقیر باشد برای دلدادن به آن، تمنّیات و لذایذی را در اختیارش قرار میدهند، به نرخ احساس حقارت، به نرخ خودکمبینی و نرخ کوچکبودن و پذیرش این کوچکی.
♦️آن وقت نوبت به این میرسد که اندیشهاش را یعنی روابط فکریاش را از او بگیرند و زمینه متکیبارآوردنِ مغزش را فراهم کنند تا کاملاً اسیر بشود و افتخار به اسارت کند؛ همین که به این مرحله رسید یعنی به اسارت افتخار کرد آنگاه قراردادهای اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و نظامی از طرف بیگانه تشدید میشود.
♦️در مرحله بردگی فکری، قدرت موضعگیری، قدرت انتخاب و حق مقابله شخص با محیطش را از او سلب میکنند و پس از اینکه این حق سلب شد یعنی انسانیّتش شکسته شد، حیات فکریاش سلب شده، پس طبیعی است که میبایست قراردادها را بپذیرد و افتخار هم کند به پذیرش آنها.
♦️در عمق نهاد فرهنگ این ملت، قدرت و تواناییای وجود داشته که استقلالِ سیاسی را بحمدالله در این مقطع به دست آورده است و ضرورتاً انقلاب فرهنگیای را لازم است پیگیری کند تا این وابستگیِ فرهنگی که پیچیدهترین وابستگیهاست، این را بشکند و پاره کند.
🆔@AndisheMonir
#سیر_استعمار
#تحقیر
#تحبیب
#توافق
#فریفتگی
#خودباختگی
#بردگی_و_اسارت_فکری
#پذیرش_قراردادهای_بیگانه
#استحاله
🆔@Asre_jadid_57
⭕️تمدن وحشی غرب و جنگافروزی در کشورها
▪️ میلیونها نفر را در جنگ جهانی اوّل و دوّم کشتند
🔰حضرت آیتالله خامنهای حفظهالله
♦️در جنگهای بزرگ دنیا، در دو جنگ جهانی میلیونها نفر کشته شدند... در جنگ اوّل و دوّم [جهانی] که با فاصلهی حدود بیستسال در اروپا اتّفاق افتاد، چندین میلیون [نفر] به قتل رسیدند؛ در جنگ ویتنام که آمریکا به آنجا حمله کرد همینجور و در جنگهای گوناگون دیگر.
📕سخنرانی تلویزیونی به مناسبت ولادت حضرت امام زمان(عج) ۱۳۹۹/۰۱/۲۱
♦️شما اروپا را همیشه در چهرههای بزککردهی اتوکشیدهی کراواتبستهی ادکلنزدهی مرتّب و منظّم در شانزهلیزه نبینید! اروپا در سارایووست. حقیقت اروپا در جنگ جهانی اوّل و دوّم است. حقیقت اروپا در کورههای آدمسوزی هیتلر است. آیا هیتلر از آفریقا سر بر کرده بود؟ امروز هم اگر غربیها از اهداف فرااروپایی و فراجهانی فارغ شوند، باز همان جنگ و دعواها را از سر میگیرند. طبیعت اروپاییها چنین است.
📕بیانات در دیدار هنرمندان و سینماگران ۱۳۷۳/۱۱/۰۳
🌐http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=46836
#تمدن_وحشی_غرب
🆔@Asre_jadid_57
⭕️تمدن وحشی غرب و استعمار کشورها
▪️انگلیس از راه غارت ثروت هند به پیشرفت رسید
♦️پیشرفتهای غرب به خاطر زودتر وارد یک مرحله شدن و متکی به ظلم و استکبار و استعمار است. اگر انگلیسیها هند را، برمه را، آن منطقهی ثروتمند آسیا را استعمار نمیکردند، غصب نمیکردند، ثروتهایش را بالا نمیکشیدند - که خود هندیها در یک دورهی تاریخی، خیلیخوب این وضع را ترسیم کردند - مسلّماً نمیتوانستند به اینجا برسند.
📕بیانات در دیدار شرکتکنندگان در ششمین همایش ملی نخبگان جوان ۱۳۹۱/۰۷/۱۲
▪️فرانسویها جنایات بسیاری در شمال آفریقا و شرق آسیا مرتکب شدند
♦️فرانسویها که امروز صدای مباحث حقوق بشریشان و دموکراسیخواهیشان و امثال اینهایشان گوش فلک را کَر میکند، آنقدر جنایت در شمال آفریقا، در الجزایر، در مراکش، در تونس انجام دادند! در شرق آسیا در ویتنام قبل از آنکه آمریکاییها وارد ویتنام بشوند، فرانسویها آنجا جنایت کردند، جنایات بسیاری انجام دادند؛ در منطقهی شرق آسیا آمدند [جنایت کردند]؛ در همین سوریه و لبنان فعلی، ارتش فرانسه جنایات عجیبی انجام داده؛ آن قدر فشار بر این مردم وارد کرده! اینها مال این صد سال اخیر است.
📕بیانات در مراسم دانشآموختگی دانشجویان دانشگاههای افسری ارتش ۱۳۹۸/۰۸/۰۸
▪️فرانسه و انگلیس مردم را با رگبار مسلسل و آتش میکشتند
♦️این فجایعی را که فرانسویها در آفریقا به وجود آوردند، در الجزایر و در غیر الجزایر کارهایی که کردند، انسان وقتی میخواند، واقعاً تن او میلرزد! فرض بفرمایید یک دریاچهای را، مثلاً یک مرداب بزرگی را با نفت و این چیزها آغشته کنند، بعد یک جمعیّت کثیری را -زن، مرد، بچّه- از روستا بکوچانند طرف آن و بعد اینها را ببندند به رگبار، اینها هم از ترس به آن دریاچه پناه ببرند، بعد آن دریاچه را آتش بزنند! حالا شما فکرش را بکنید، این اتّفاق افتاده! مثلاً این قضیّه اتّفاق افتاده بهوسیلهی فرانسویها. بهوسیلهی انگلیسیها در هند در یک باغی شش هزار نفر جمع شدند بهعنوان تظاهرات، انگلیسیها آمدند مسلسل گذاشتند دم در آن باغ، یکسره شش هزار نفر را در یک روز یا در نصف روز و در چند ساعت به قتل رساندند!
📕بیانات در دیدار رئیس و مسئولان قوه قضائیه ۱۳۹۷/۰۴/۰۶
🌐http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=46836
🆔@Asre_jadid_57
⭕️"نظریهٔ دولت اسلامی" باید نسبت "دین" و "دولت مدرن" را بیان کند.
"دین" نميتواند نسبت به "دولت مدرن" بيتفاوت باشد و در عین حال، سعادت انسان را هم تأمين کند.
🔰آیتالله میرباقری حفظهالله
♦️"دولتهای حداکثر خصوصیاتی دارند.
1⃣خصوصیت اولِ دولتهای حداکثر اين است که افراد در آن محور نيستند، بلکه سازمانها و ساختارهای اجتماعی محور مديريتاند؛ يعنی تفاوتی که در دولتهای مدرن پيدا شده اين است که" تصميمسازی و تصميمگيری" در آنها بر محور" سازمان" انجام ميگيرد، نه بر محور شخص.
2⃣خصوصيت دوم دولتهای مدرن، که دولت حداکثر هستند، این است که رسالتشان "بسترسازی" و "اقامه"ی يک اخلاق و فرهنگ و رفتار خاص اجتماعی است. منظومه این خلقيات، و تفکرات و اطلاعات اجتماعي و انديشههاي جمعی و رفتار و تصرفات جامعه است که به يک توسعه خاص منتهی میشود؛ [لذا] رسالت اين دولتها ايجاد بستر برای پيدايش اخلاق، فرهنگ و رفتار خاص اجتماعی است. بهتعبير ديگر اقامه يک اخلاق، فرهنگ و رفتار، محور تصميمگيريها و تصرفات دولتهاست؛ دولتها بسترهاي روحی، ذهنی و عينی اجتماعي برای بازسازی انسانها ايجاد ميکنند؛ شرايط روحی، ذهنی و عينی خاصی [ایجاد میکنند] که فرد در اين شرايط تنفس ميکند و در آن به اخلاق و گرايشها، و انديشهها و تفکرات، و رفتار و اعمال خاص ميرسد؛ ايجاد اين بسترها – اعم از بستر گزينش سياسی، فرهنگی و اقتصادی [و بهتعبیر جامع] بستر هدايت اختيارات اجتماعي ـ کار حکومتها و دولتهاست؛ يعنی کار دولتها اقامه است.
3⃣خصوصيت سوم چنين دولتی، حکومت يک "فرهنگ" بر آن است. فرهنگ توسعه خاصیْ بر مديريت توسعه حاکم است؛ مديريت توسعه از فرهنگ توسعه و تکامل فارغ نيست؛ [بلکه] تکاملِ همه شئون را بر اساس يک فرهنگ خاص هدايت ميکند. آن فرهنگ هم فقط فرهنگ ارزشها نيست، [بلکه] اعم از فرهنگ ارزشها، دانشها و گرايشها و فرهنگِ حاکم بر گرايشها و دانشها و ارزشهاست؛ اين فرهنگ بر مديريت تکامل حاکم است.
♦️اگر چنين مديريتی تصوير شد (که مديريتي همهجانبه است، اخلاق سازماني خاص و رفتار سازماني خاص و اطلاعات سازماني خاص ايجاد ميکند، نظام توزيع اخلاق و اطلاع و رفتار درست ميکند) آنگاه جای سؤال است که آیا واقعاً دين ميتواند نسبت به اين دولت بيتفاوت باشد و در عین حال سعادت انسان را هم تأمين کند؟"
📕کتاب حکمت حکومت
#ساختاری_و_سازمانیبودن
#بسترسازی_و_اقامهگری
#ابتناء_بر_فرهنگ_خاص(جهتداری)
🆔@Asre_jadid_57
⭕️"دولت مدرن" یک دولت حداکثر است؛ نه دولت حداقل.
در گفتوگو از "نسبتِ دین و دولت" باید به "رسالت دولت" توجه کرد.
🔰 آیتالله میرباقری حفظهالله:
♦️"دولت مدرن، دولت حداکثر است و برخلاف مدعاي لیبرالیزم ـ که میگفت دولت باید حداقل باشد و آزاديهاي فردي باید مبناي برنامهريزی اجتماعي قرار گیرد ـ امروزه دولت حداکثر حاکم شده است.
ممکن است ما بپذيريم که دولتها در گذشته يک رسالت حداقل داشتهاند و کار آنها چيزي جز رايزنی و تدبير و انديشه براي تأمين امنيت داخلي و خارجي نبوده است؛ [یعنی] حداکثر تلاش دولتها همین بوده که شرايط همزيستی مسالمتآميز را برای يک قوم، يک جمعيت و يک ملت در يک محيط جغرافيايي خاص فراهم کنند و ارتباط بين [آن] ملت و ساير امم و ملتها را بهگونهاي ايجاد کنند که يک توازن و تعادل برقرار شود و تعدّی بر یک جامعه واقع نشود. ولي بيترديد "دولتهای مدرن" رسالتشان به اين [محدوده] خلاصه نمیشود؛ دولتی که پيشِروی ماست، دولتی نيست که نقشش صرفاً ايجاد امنيت داخلی و خارجی و تأمين شرايط برای رقابت آزاد داخلی و نيل جامعه به يک زندگی و همزيستی مسالمتآميز باشد، مثل رسالتی که از طريق نهادها و سازمانها انجام ميگيرد. بلکه رسالت دولتهای کنونی بسيار فراتر از اين است.
دولتهای کنوني مدعی سرپرستی تکامل بشريت هستند. برخلاف آنچه لیبرالیزم مدعی بود ـ که بايد دولتی بسازد که تصرّفش در جامعه حداقل باشد و بقيه امور به آزادیهای فردی انسانها واگذار شود ـ کار دولتهای مدرن عمدتاً مهندسی تکامل اجتماعی است؛ يعني هماهنگسازی همه شئون جامعه در مسير اهداف تعريفشده را به عهده دارند و رسالت آنها بسترسازی برای هماهنگیِ شئون کل در جهت هدف خاص است. امروزه دولتها با تعريف خاصي که از تکامل ارائه میدهند، يک تصرف شامل و جامع در همه شئون و زوايای زندگی ملتها و امم دارند و ميخواهند همه شئون را بر محور واحد و در جهت هدف واحد هماهنگ کنند.
♦️اگر رسالت دولتها هماهنگسازی کُلّ در جهت هدف واحد باشد، نهتنها از اعتقادات، فرهنگ، خلقيات، انگيزهها و گرايشات امم فارغ نيستند، بلکه موضوع اصلی کارشان تغيير اخلاق و فرهنگ امم است؛ يعنی گوهر توسعه و موضوع اصلي آن، "توسعه انسانی" است. لذا رسالت اساسی دولتهای مدرن، تغيير در انسانها و ساختوساز انسانِ متناسب با توسعه است. هيچ ابايی هم ندارند که ابراز کنند ما بهدنبال تغيير سنن و آداب، و اخلاق و فرهنگ و اعتقادات ملتها هستيم؛ آنها اين تغییر را از ارکان توسعه میدانند؛ و اساساً توسعه را به تغيير هماهنگ همه شئون، از جمله آداب و سنن و اعتقادات و خلقيات جامعه، در جهت مقصد خاص، که مثلاً افزايش توليد و افزايش بهرهوری مادی است، تعريف میکنند.
بنابراين دولتهای مدرن توجه کردهاند که نيل به مقصد خاص، زمانی بهخوبی واقع میشود که همه تواناییهای جامعه و همه شئون جامعه را در مسير آن هدف خاص گسيل و هماهنگ کنيد، توجه کردهاند که توسعه، بر محور توسعه انسانی واقع میشود. اگر در جامعهای، صنعت مدرن را با انسانهایی که متناسب با مدرنيزم فکر نمیکنند و نمیانديشند و گرايشهای متناسب با آن ندارند جمع کنيد، جامعه مدرن ساخته نمیشود و توسعه واقع نميشود؛ اساس توسعه، تغيير بافت انساني جوامع است.
اين [نکته] از مسلمات مديريت توسعه در دنياي کنوني است، و[لی] متأسفانه مدعيان فهم سياسی و مدعيان صلاحيت براي قضاوت در اين امور، غافل از اين مسئله واضح و روشن به تحليل ارتباط دين و حکومت پرداختهاند. ما درباره دولت خيالیِ ذهن يک شخص خاص بحث نميکنيم؛ موضوع بحث ما، واقعيتِ حکومت و دولت در شرايط کنونی عالم است که تعطيلپذير هم نيست؛ واقعيتی است که پيشِروی ماست و نمیتوان بر آن چشم بست."
📕کتاب حکمت حکومت
🆔@Asre_jadid_57
⭕️مسئلۀ ما مسئلۀ حکمرانی مادی بر جهان است که دارد از طریق انقلاب علمی و صنعتی اتفاق میافتد.
🔰 آیتالله میرباقری
♦️«هنوز هم وقتی احیاناً صحبت از نسبت دین و صنعت میکنیم، عدهای میگویند یعنی نظر شما این است که هواپیما حرام است یا از برق استفاده نکنیم؟! این حرفها به این دلیل است که توجه نمیکنند که مسئلۀ ما مسئلۀ انقلاب صنعتی است، نه محصولاتش. البته باز هم باید جلوتر برویم و بگوییم: مسئله ما حتی انقلاب علمی و صنعتی هم نیست، بلکه مسئلۀ ما مسئلۀ حکمرانی مادی بر جهان است که دارد از طریق انقلاب علمی و صنعتی اتفاق میافتد.»
♦️«روشن است که اگر ما به قلههای علم مدرن نرسیم حتماً دولت اسلامی شکل نخواهد گرفت و اگر هم به قلهها برسیم ولی باز هم همین مسیر را ادامه بدهیم باز هم آوردهای برای ما ندارد؛ ما باید بتوانیم تحولی در مسیر علم ایجاد کنیم تا اندیشه در چهارچوبههای جدید شکل بگیرد و منتهی به دانش اسلامی و تمدن اسلامی بشود.»
🆔@Asre_jadid_57
⭕️تعريف دولت به «ايجاد امنيت و جلوگيري از اغتشاش و جمعآوري مالياتهاي عمومي براي اداره دولت و امثال اینها»، تعریفی سادهانگارانه است.
🔰آیتالله میرباقری
♦️تعريف دولت به «ايجاد امنيت و جلوگيري از اغتشاش و مثلاً جمعآوري مالياتهاي عمومي براي اداره دولت و امثال اینها»، تعریفی سادهانگارانه است و یا لااقل تعريف از دولتي است که دورهاش گذشته است. دولتهاي مدرني که بهويژه بعد از جنگ جهاني دوم شکل گرفتهاند، هرگز چنين رسالت محدودي ندارند و رسالتشان بسیار فراتر از اينهاست.
♦️ دولتهاي مدرن، حتي به اعتقادات ماورائي بشر چنگاندازي ميکنند و اين دخالت را از ارکان توسعه ميدانند. تغيير در اعتقادات ماورائي بشر و هماهنگسازي این اعتقادات و گرايشات، و ايمان ماورائی بشر با اهداف توسعه، از رسالتهاي اساسي دولتهاي مدرن است؛ يعني هدف دولتهاي مدرن، بازسازي جامعه براي نيل به تکامل و توليد یک وضعيت جديدِ هماهنگ با تکامل است.
♦️ باید به این پرسش جواب داد که اين دولت حداکثر چه ارتباطي به دين دارد؟ آيا دين، دولت حداکثر را ميپذيرد يا خیر؟ يعني [آیا] دين، مهندسي اجتماعي براي تکامل عباد بهسوي خداي متعال را ميپذيرد يا خیر؟ کمااينکه دولتهاي مادي در جهت توسعه حرص و عشق به دنيا و توسعه تعلق خاطر به دنيا مهندسي اجتماعي ميکنند؛ آيا چنين مهندسي هماهنگي براي توسعه تقرب، در نقطه مقابل دولت مدرن، از رسالتهاي دين است يا خیر؟»
📕کتاب حکمت حکومت
🆔@Asre_jadid_57