◄ اعتراف عربستان به شکست آمریکا در برابر ایران/ کارشناس شبکه دولتی ۲۴ سعودی با هدف افزایش ایران هراسی در منطقه، در گزارشی به حقایقی از توان جمهوری اسلامی در مقابله با منافع منطقهای آمریکا پرداخت. این رسانه گفته است: «اکنون آمریکا در حال افول و عقبنشینی است. این کشوری که آقای خامنهای آن را رهبری میکند، توانسته آمریکا را به چالش بکشد و در این کار پیروز شدهاند، مانند بمباران عینالأسد. آمریکا در مقابل این تهدید، تمکین کرده است و در حال عقبنشینی از منطقه است و از آن چیزی که میترسیدیم امروز اتفاق افتاده است»
▼گزارش روز
مراسم مهم کشوری!
مراسم تنفیذ سیزدهمین دورهی ریاست جمهوری اسلامی ایران سهشنبه ۱۲ مرداد ۱۴۰۰ با حضور رهبر معظم انقلاب و جمعی از مسئولان و کارگزاران نظام در حسینیه امام خمینی (ره) برگزار میشود. حجتالاسلام ابراهیم رئیسی در ۱۴ مرداد با حضور در مجلس شورای اسلامی با حضور اعضای شورای نگهبان قانون اساسی و رئیس قوه قضائیه، در محضر خداوند متعال، قرآن مجید و نمایندگان ملت سوگند یاد میکند که در دوره 4 ساله خدمت، پاسدار مذهب رسمی و نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی کشور باشد و در حراست از مرزها و استقلال سیاسی، اقتصادی و فرهنگی کشور از هیچ اقدامی دریغ نورزد.
نکات تحلیلی: 1- بند نهم اصل 110 قانون اساسی که مربوط به وظایف و اختیارات رهبری است، از امضای حکم ریاست جمهوری پس از انتخابات مردم توسط رهبری سخن میگوید که از مفهوم امضای «حکم ریاست جمهوری» به کلمه «تنفیذ» یاد میشود. بر اساس قانون، رئیسجمهور منتخب با «تنفیذ» رهبر معظم انقلاب اجازه حاکمیت پیدا میکند. ماده 1 قانون انتخابات ریاست جمهوری مصوب 5/4/1364 مقرر میدارد: «دوره ریاست جمهوری ایران چهار سال است و از تاریخ تنفیذ اعتبارنامه مقام رهبری آغاز میگردد». 2- تنفیذ حکم ریاست جمهوری یک امر تشریفاتی در قانون اساسی نیست. بلکه دارای مفهوم بسیار مهمی در تئوری حکومت منصوب الهی است. رهبری با این تنفیذ، رئیسجمهور ر ا از سوی شارع مقدس به این سمت منصوب مینماید و درواقع ولایت الهی را به بدنه اجرایی کشور تسری میبخشد. 3- یکی از برنامههای منظم در هر ۴ سال روز ۱۲ مرداد میباشد که در هر دوره ساعت 10.30 برگزار میشود و از همین الآنهم مشخص است که در روز شنبه ۱۲ مرداد سال ۱۴۰۴ رئیسجمهور ۱۴ تنفیذ میشود. این یک افتخار برای کشور است که بدون اعمال قدرت خارجی و بهصورت مستقل، آینده خود را در یک مسیر زمانبندیشده و آرامشبخش پیش میبرد. 4- رهبر معظم انقلاب تاکنون در 12 مرداد 72 و 68 هاشمی رفسنجانی، پنجشنبه 11 مرداد 80 و یکشنبه 12 مرداد 76 سید محمد خاتمی، 12 مرداد 88 و 84 محمود احمدینژاد و 12 مرداد 96 و 92 حکم ریاست جمهوری حسن روحانی را تنفیذ کردهاند.
نکته پایانی: مراسم تنفیذ ریاست جمهوری بهعنوان فصل جدیدی از مدیریت کشور است و از حضور نیروهای تازهنفس و باانگیزه برای تغییر وضع موجود آنهم به نفع مردم خبر میدهد و حکم تنفیذ رهبری به رئیسجمهور، بدان جهت است که به رئیسجمهور تأکید شود که ریاست ایشان بر مبنای قوانین و شرع اسلام است و ایشان نباید از این دو مورد که در راستای خواستههای مردم و انقلاب است، تخلف کند. (نویسنده: فرهاد مهدوی
▼حرف روز
تجربهای که باید به کار آید
پس از بیانات رهبر معظم انقلاب در آخرین دیدار با هیئت دولت درباره تجربه اعتماد به آمریکا و مذاکره با آن، انتشار گزیدهای از گفتگوی بین معظم له و مرحوم هاشمی رفسنجانی در این زمینه، بار دیگر موضوع مهم آمریکا و مسئله مذاکره با این کشور را به عرصه فضای سیاسی کشور کشاند.
نکات تحلیلی: موضوع آمریکا و مذاکره با این کشور قصه کماهمیتی نیست که نیازی به طرح مستمر آن نباشد. ایده مذاکره با آمریکا دستکم در این مقطع از تاریخ کشور ۸ سال است که مبنایی برای کنش گری در سیاست خارجی بوده است. آقای روحانی پیش از انتخابات ۹۲ اعلام کرد که آمریکا کدخداست و برای حل چالش هستهای باید به سراغ کدخدا رفت و نه دیگر کشورها که ارادهای از خود ندارند. این خواسته مورد موافقت قرار گرفت و در پی آن مذاکراتی شکل گرفت که منتهی به برجام شد. درنهایت نیز آمریکا از برجام خارج شد و دوباره به آغاز راه رسیدیم. بااینحال تفکر سیاسی اصلاحطلبانه درون کشور، بایدن و دموکراتها را متفاوت از ترامپ و جمهوریخواهان معرفی کردند. اینک اما روند مذاکرات وین نشان داد که همه آنها سر و ته یک کرباس هستند. اینکه دولت دموکراتها تعهد نمیدهد در آینده با برجام آن نکنند که ترامپ کرد، نشان داد عمل آنها با پیشینیانشان تفاوت چندانی ندارد. این اما همه بدعهدی آمریکا نیست، خبرهای دقیق وجود دارد که در مسئله راستی آزمایی و ضمانت اجرا، آمریکا حاضر نیست به الزامات آن تن دهد. ماجرای خصومت آمریکا با ملت ایران روشن است، در این میان اما بخش تأسفآمیز ماجرا آنجاست که عدهای در کشور با این ایدهها و نظرات، نظام و فرصتهای آن را در مسیر نادرست قرار داده و هزینه بر کشور تحمیل کردهاند. جدای از این، پایان یک دولت نباید برخی حوادث و وقایع را به فراموشی بسپرد؛ مثلاً اینکه آقای روحانی بهجای اشاره به بدعهدی آمریکا و کوتاه نیامدن آن از مواضع قلدرمآبانه، گفتند اگر مصوبه مجلس نبود، ما در اسفند ۹۹ توافق کرده بودیم!
نکته پایانی: رخدادهای امروز نشان میدهد توافقی که آقای روحانی از آن صحبت میکند، تحریف واقعیتها و تاریخ و یقیناً فاقد ارزشهای عملی ثابت و پایدار برای ایران بوده است. بیانات اخیر رهبری و بخش منتشرنشده گفتگوی بین رهبر انقلاب و مرحوم هاشمی و دیگر تجربیات، برای حرکت آینده کشور دارای ارزش راهبردی است. رویکرد جمهوری اسلامی در همه ادوار گذشته نفی کامل مذاکره نبوده، چه اینکه در مقاطعی مذاکرات موردی روی داده است، اما سیاست مهم آن است که کشور بهجای مذاکره برای لغو تحریمها، سیاست خنثیسازی تحریمها را پی بگیرد. (نویسنده: عزیز غضنفری)
روزمان را با#قرآن آغاز کنیم
🌲👇غذر خواهی جناب روحانی در پیشگاه ملت به علت تقصیرات پذیرفته است؟!
النحل
ثُمَّ إِنَّ رَبَّكَ لِلَّذِينَ عَمِلُوا السُّوءَ بِجَهَالَةٍ ثُمَّ تَابُوا مِن بَعْدِ ذَٰلِكَ وَأَصْلَحُوا إِنَّ رَبَّكَ مِن بَعْدِهَا لَغَفُورٌ رَّحِيمٌ
ﺁﻥ ﮔﺎﻩ ﭘﺮﻭﺭﺩﮔﺎﺭﺕ ﺑﻪ ﻛﺴﺎﻧﻲ ﻛﻪ ﺍﺯ ﺭﻭﻱ ﻧﺎﺩﺍﻧﻲ ﻛﺎﺭ ﺯﺷﺖ ﻣﺮﺗﻜﺐ ﺷﺪﻧﺪ ، ﻭ ﺑﻌﺪ ﺍﺯ ﺁﻥ ﺗﻮﺑﻪ ﻛﺮﺩﻧﺪ ﻭ [ ﻣﻔﺎﺳﺪ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ ] ﺍﺻﻠﺎﺡ ﻧﻤﻮﺩﻧﺪ ، [ ﻟﻄﻒ ﻭ ﻋﻨﺎﻳﺖ ﺩﺍﺭﺩ ] ﺯﻳﺮﺍ ﭘﺮﻭﺭﺩﮔﺎﺭﺕ ﭘﺲ ﺍﺯ ﺁﻥ [ ﺗﻮﺑﻪ ﻭ ﺍﺻﻠﺎﺡ ] ﺑﺴﻴﺎﺭ ﺁﻣﺮﺯﻧﺪﻩ ﻭ ﻣﻬﺮﺑﺎﻥ ﺍﺳﺖ .(١١٩)
🔸 امام خامنه ای
«برادران عزيز! بعضى از كارها توبه دارد، بعضى از كارها توبه هم ندارد؛ چون اصلاحش ممكن نيست. شما ببينيد در قرآن كريم بعد از «إِلَّا الَّذِينَ تابُوا»، در موارد متعدّدى دارد: «وَ أَصْلَحُوا»؛ گاهى توبه نسبت به كار شخصى ماست. در مسائل فردى، كار اشتباه و غلطى از ما سر مى زند، بعد هم به خداى متعال عرض مى كنيم: پروردگارا! اشتباه كرديم، غلط كرديم. اين تمام مى شود و مى رود. (اما) يك وقت است كه اين كار در صحنه جامعه تأثير مى گذارد؛ واقعيتى را به وجود مى آورد يا از بين مى برد؛ توبه ی اين، به اين است كه آن را اصلاحش كنيم. مگر ممكن است هميشه «اصلاح» كرد؟ مگر در همه موارد ممكن است آب رفته را به جوى بازآورد؟»(۷۹/۳/۲۹)
✍تدوین : رجبعلی بازیاد
https://eitaa.com/e_beman
جامعه اسلامی آن روزی که جُند خدا باشد، پیش میرود، آن روزی که عقب میماند، جُند خدا نیست، سپاه خدا نیست، لشکر خدا نیست.
#طرح_کلی_اندیشه_اسلامی_در_قرآن
#جلسه_بیست_و_یکم
خاقانی کار شناس نفت
امروز ما به دو کشور چین و روسیه نفت خام صادر میکنیم. موضوع صادرات نفت ایران به روسیه هم داستانها دارد اما اگر آن را به کناری نهیم، بهطور نمونه در همین موضوع صادرات نفت ایران به چین، شما ببینید آیا بهواقع دولت و مردم منتفع اصلی این صادرات در شرایط فعلی هستند. قطعاً پاسخ خیر است، زیرا کشورمان اف ای تی اف را نپذیرفته است حتی اگر چین هم بخواهد به تحریمهای آمریکا بیتوجهی کند و پول نفت ایران را بدهد، نمیتواند چنین کند زیرا مبادلات مالی چین هم به خطر میافتد.
این کارشناس حوزه نفت و انرژی ادامه داد: البته خود چین هم تمایل دارد وضعیت به همینگونه باشد زیرا این کشور از وضعیت فعلی منتفع میشود. چینیها در حال حاضر از یکسو نفت ایران را باقیمتی بسیار پایینتر از قیمتهای جهانی میخرند و از سوی دیگر در قبال پول آن کالاها و خدمات خود را به ایران میدهند و ایران هم مجبور است این معامله غیر برابر را بپذیرد. این وضعیت چینیها و مافیای کاسبان تحریم در چین را منتفع میکند، موضوعی که در وجوه دیگرهم میتوان آن را دید. در داخل هم این فروش ارزان و غیر شفاف عمدتاً منافع کاسبان تحریم داخلی را تأمین میکند
جدای از انتفاع کاسبان تحریم داخلی، کشورهایی چون چین و روسیه هم برخلاف ژستهای دیپلماتیک درواقع تمایلی ندارند مذاکرات برجامی به ثمر بنشیند زیرا این دو کشور بیش از هر کشور دیگری از شرایط تحریمی ایران منتفع میشوند. چینیها بههرحال با هزینهای بسیار کمتر به نفت ایران دست پیدا میکنند و روسها هم از عدم حضور گسترده و بینالمللی ایران در بازار انرژیهایی چون نفت و گاز بهرهمند میشوند. این البته تمام انتفاعی نیست که از شرایط تحریمی ایران نصیب این دو کشور میشود و در دیگر بخشها هم تحریمها علیه ایران به نفع این دو کشور تمامشده و میشود.
*بازنشستهها نگران نباشند
اولین موضوعی که رئیس سازمان برنامه و بودجه درباره آن توضیح داد، لایحه دائمی شدن متناسبسازی حقوق بازنشستگان لشگری، کشوری و تامین اجتماعی بود و اعلام کرد که پیشنویس این لایحه بعد از مشورت با نمایندگان بازنشستگان آماده، در دولت تصویب و در نهایت به مجلس تقدیم شد و اکنون منتظر هستیم تا نمایندگانی که اعلام کرده بودند آماده تصویب این لایحه هستند در این رابطه اقدام کنند.
وی افزود: لایحه در مجلس است و نباید دیگر مجلس دنبال بار مالی آن باشد چراکه وقتی دولت لایحهای را به آن ارائه میکند یعنی بار مالی آن را پیشبینی کرده است مگر اینکه نمایندهها طرحهایی را به آن اضافه کنند که نیاز به تامین مالی جدید داشته باشد.
نوبخت با بیان اینکه دولت در پایان خود لایحه را نهایی کرده و انتظار همکاری مجلس برای قانون همسانسازی حقوق بازنشستگان را دارد، گفت: البته نیازی هم به لایحه نیست و نباید بازنشستگان در این رابطه نگران باشند ما در استعلام سازمان بازنشستگی کشوری نیز تاکید کردهایم که اجرای این طرح مقید به یک سال نیست و باید استمرار داشته باشد
اسب زین کرده روحانی برای رئیسی!
وزیر امور خارجه گفته است: «به نتیجه رسیدن برجام همچنان بهترین خاطرهام در دوره مسؤولیتم در وزارت امور خارجه است و بدترین خاطرهام هم با شهادت حاج قاسم سلیمانی آغاز شد و با سقوط هواپیما خاتمه پیدا کرد». وی در خصوص روند مذاکرات در دولت سیزدهم هم میگوید: «دولت آینده یک اسب زین کرده در مذاکرات در اختیار دارد و خوب است از این فرصت استفاده کند». سؤال این است که اگر این دولت اسب زین کرده داشت چرا خودش از آن سواری نگرفت و یا اگر سوار شد، چرا او را زمین زد
اتهامزنی متناقض!
در ادامه خط رسانهای استکبار که سانحه آتشسوزی کشتی صهیونیستی را بیدلیل و غیرمستند به ایران نسبت میدهند، نخستوزیر انگلیس نیز ایران را عامل اصلی این اتفاق معرفی کرد و گفت: «ایران باید با پیامدهای آنچه انجام داده است روبرو شود». سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان روز دوشنبه اتهامات بیپایه و اساس بریتانیا علیه جمهوری اسلامی ایران که با همان سیاق از سوی وزیر خارجه آمریکا نیز تکرار شده و حاوی مطالبی متناقض، اتهامات واهی و تحریکآمیز است را مایه تأسف عمیق دانست و قویاً محکوم کرد و افزود: «بیانیههای تحریکآمیز انگلیس و آمریکا را محکوم میکنیم. آنهایی که درباره حملات تروریستی مکرر به کشتیهای ایرانی سکوت کرده بودند، حالا بیپایه و اساس به ایران اتهامزنی میکنند». «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی نیز در توییتی ضمن اشاره به اتهامزنیهای اخیر انگلیس و آمریکا علیه ایران در خصوص حادثه رخداده برای کشتی صهیونیستی، آنها را متناقض خواند. وی در این خصوص نوشت: متوجه تناقض در بیانیههای وزارت خارجه آمریکا و وزارت خارجه انگلیس در اول اوت (دهم مرداد) در خصوص حمله به «مرسر استریت» شدید؟ آمریکا: ما اطمینان داریم ایران این حمله را انجام داده است. انگلیس محتاطتر بود: بهاحتمالزیاد (ایران این اقدام را انجام داده است)
▼گزارش روز
نگاه یکسویه امید به غرب!
دولت یازدهم به ایستگاه آخر رسید و امروز کمتر کسی حاضر است از عملکرد و دستاورد هشتساله این دولت تعریف و تمجید نماید؛ عملکردی که نشئتگرفته از یک نظریه سیاسی بود و حل مشکلات کشور را در تعامل با غرب میدید.
گزاره خبری: مقام معظم رهبری در آخرین دیدار با رئیسجمهور و هیئت دولت دوازدهم از تجربه مهم دولت هشتساله «تدبیر و امید» سخن گفتند و آن را درس عبرتی برای آیندگان دانستند. معظم له فرمودند: «در این دولت معلوم شد که اعتماد به غرب جواب نمیدهد؛ به ما کمک نمیکنند و هر جا بتوانند ضربه میزنند؛ آنجایی که ضربه نمیزنند، آنجایی است که امکانش را ندارند؛ هر جا امکان داشتهاند ضربه زدهاند؛ این تجربه بسیار مهمی است. مطلقاً نبایستی برنامههای داخلی را به همراهی غرب موکول کرد و منوط کرد، چون قطعاً شکست میخورد، قطعاً ضربه میخورد. شماها هم هرجایی که کارهایتان را منوط کردید به غرب، ناموفق ماندید؛ هرجایی که بدون اعتماد به غرب، خودتان قد عَلَم کردید و حرکت کردید، موفّق شدید.»
گزاره تحلیلی: فرمایش مقام معظم رهبری یک نکته تحلیلی کلیدی دارد و آن اینکه عدم اعتماد به معنی عدم تعامل نیست؛ اما مهمترین مشکل دولت روحانی، در اعتماد حداکثری به غرب بود؛ در طول دوره دولت آقای روحانی، ضرورت توافق بهعنوان تنها راهحل مشکلات کشور بهعنوان یک اصل پذیرفته شده بود؛ بهطوریکه از گروه مذاکرهکننده میشنیدیم که «هر توافقی بهتر از عدم توافق است». دیشب در آخرین سخنرانی تلویزیونی دکتر روحانی نیز وی بارها بر این اصل تأکید کرد و از مانع تحریم و عدم اجرای برجام بهعنوان عامل مشکلات کشور یاد کرد. با این نگاه، چارهای برای مدیریت کشور جز راضی کردن حریف به هر طریق ممکن و با دادن هر میزان امتیازی که طلب کند، باقی نمیماند. قرار گرفتن در موضوع انفعال در زمان خروج ترامپ از برجام، خروجی چنین نگاه یکسویه ذلتآور بود. دولت روحانی در آن زمان سیاست «صبر راهبردی!» را اتخاذ کرد و با گامهای ضعیف هستهای که برداشت، سیگنالهای اشتباهی بهطرف مقابل فرستاد و آن این بود که دولت ایران مستأصل شده و با فشار بیشتر میتوان امتیازهای بیشتری از آن گرفت. ماحصل این نگاه تکسویه تکیه بر غرب، برجامیکردن سیاست داخلی و خارجی بود؛ یعنی در بیان و عمل همه چیز کشور به برجام گره زده شد. به همین دلیل تصور آمریکا این شد که ایران راه یا برنامهای غیر از برجام ندارد و میتوان به ایران فشار بیشتری آورد. خروجی و دستاورد دیگر این نگاه تکبعدی، بیتوجهی و یا غافل ماندن از ظرفیتهای دیگری همچون تعامل با دیگر قدرتهای بینالمللی بود؛ جالب است بدانید که دولت روحانی ماههای متمادی در دو کشور رقیب آمریکا و غرب در جهان کنونی، یعنی چین (دومین قدرت اقتصادی جهان) و روسیه (بزرگترین بازار منطقهای ایران برای تأمین نیازهای اساسی و صادرات محصول) سفیر نداشته است. درحالیکه در شرایط تحریم میتوانستیم برای پیشبرد منافع ملی، بیشترین تعامل را با رقبای آمریکا داشته باشیم. اخبار موثق وجود دارد که آنها آماده همکاری با ایران بودند ولی دولت در حرف و عمل مخالفت میکرد! (نویسنده: فرهاد کوچکزاده)
▼حرف روز
پیام و مبناي تنفيذ
امروز مراسم تنفیذ ریاست جمهوری است و آیتالله رئیسی که آرای مردمی در سیزدهمین رقابت انتخاباتی ریاست جمهوری را کسب کرده است، با اذن ولیفقیه، برای مدت چهار سال بر مسند عالیترین قدرت اجرایی کشور مینشیند.
1- ماجرای تنفيذ در جمهوری اسلامی، اقدامی صوری و نمایشی نیست، بلکه برآمده از فرایندی معتبر و قانونی است. در نظام اسلامی آنکس شایسته حکومت و مدیریت است که اولاً دارای صلاحیت بوده و ثانیاً مبتنی بر رضایت و انتخاب مردم به قدرت رسيده باشد که مؤید اعتبار تحقق آن، تنفيذ رهبری است. این اصل در قانون اساسی جمهوری اسلامی اینگونه قانونمند شده است که شورای نگهبان وظیفه خطیر بررسی صلاحیت نامزدهای انتخاباتی را دارد تا از میان آنان، آنکس که حداقلی از صلاحیت را دارد، مورد تأیید قرار دهد. در گام بعدی این وظیفه مردم است که مبتنی بر منطق کارآمدی و شایستهسالاری، از میان احراز صلاحيت شدگان، آن را که اصلح میدانند، برگزینند. صیانت از فرآیند سلامت برگزاری انتخابات نیز بر عهده شورای نگهبان گذاشته شده است. حال اگر نامزدی از میان نامزدهای مختلف، توسط شورای نگهبان احراز صلاحیت شده و رأی اکثریت مردم را در انتخاباتی سالم و مورد تأیید ناظر قانونی انتخابات کسب نماید، بدون شک حکم ریاست جمهوری وی توسط رهبری تنفیذ خواهد شد. بهواقع این فرآیند قانونی و سالم است که رهبری را در تنفیذ حکم ریاست جمهوری به حجت شرعی میرساند. 2- مراسم تنفیذ نماد دیگری در امر حکمرانی در جمهوری اسلامی نیز هست و آن اینکه در این الگو، محوریت اداره کشور با شخص اول کشور که فقیه جامعالشرایط است، بوده و نفر دوم کشور باید با او هماهنگ و همسو گردد. نکته کلیدی که در اصل ۵۷ قانون اساسی نیز بهصراحت به آن اشاره شده است. بهواقع در عرصه مدیریت کلان کشور باید شاهد تک نوایی و صدای واحدی باشیم تا توان کشور، حداکثری شده و در خدمت پیشرفت و توسعه و حل مشکلات قرار گیرد. بخش عمده مشکلات مدیریتی کشور در طول دهههای اخیر از عدم تبعیت از این الگو و واگرایی و چندصدایی شدن در مدیریت کشور حاصل شده است.
نکته پایانی: انتظار از آقای رئیسی آن است که با فهم منطق تنفیذ، بر عهدی که با مردم در قالب قانون اساسی بسته است، باقی بماند و بهعنوان نفر دوم کشور، پیرو نفر اول بوده و همسو و همگرا با دیگر سران قوا برای خدمت به مردم، فرصتهای پیش رو را قدر بداند و با همه توان در مسیر مبارزه با مشکلات قدم بردارد. (نویسنده: مهدی سعیدی
🔰 اگر از ظرفیتهای فوقالعاده کشور استفاده کنیم بر کمبودها غلبه خواهیم کرد
🔻 رهبر انقلاب: یک توصیه دیگر به رئیسجمهور نگاه به ظرفیتهاست. این روزها هی از کمبودها و مشکلات گفته میشود؛ خب بله کمبودها زیاد است، مشکلات هم زیاد است؛ ظرفیتها زیادتر از مشکلات است. ظرفیتهای فراوانی در کشور وجود دارد. ما در بخش آب، در بخش نفت، در بخش معادن، در بازار گسترده داخلی، در مسئله همسایگان، در آمادگی حیرتآور جوانان، ظرفیتهای فوقالعادهای داریم؛ اینها ظرفیتهای ماست.
بدون تردید این ظرفیتها میتواند بر مشکلات غلبه کند به شرط اینکه این ظرفیتها درست شناخته بشود و به کارگرفته بشود و به آنها پرداخته بشود. تلاش شبانه روزی و خستگی ناپذیر لازم است و مطمئناً استفاده از این ظرفیت ها به کمبودهای کنونی غلبه خواهد کرد.
#تنفیذ_سیزدهم
🔰 هر حرکتی در اقتصاد باید متکی به یک برنامه کلی باشد
🔻 رهبر انقلاب: در مسئله مهم اقتصاد کشور که امروز مسئله اساسی است باید با برنامه پیش رفت. باید هر اقدامی که شما میکنید جزئی از برنامهای باشد که قبلا تنظیم کردید و آماده کردید.
کارهای روزمره و اقدامات پیشبینی نشده نمیتواند مشکل را حل کند. بله گاهی اوقات پیش میآید که در برخی از شرایط دولتها ناگزیرند یک حرکت پیشبینی نشده را در زمینههای اقتصادی یا غیراقتصادی انجام بدهند؛ آن بحث دیگری است؛ لکن به طور کلی هر حرکت اقتصادی، هر کار اقتصادی، هر اقدام اقتصادی بایستی متکی باشد به برنامه کلیای که تنظیم شده و بخشی از آن برنامه را در واقع تأمین کند.
البته حل مشکلات اقتصادی زمانبر است این را مردم عزیز ما هم میدانند و بدانند یک چیزی نیست ک مشکلات را یک شبه یا در مدت کوتاه بشود حل کرد. اینها زمان بر هست. بایستی همت کرد این زمان را هر چه ممکن است کوتاه تر کرد.
#تنفیذ_سیزدهم
🔰 دولت باید مظهر وفاق باشد
👈🏻 با مردم صادقانه گفتگو کنید
🔻 رهبر انقلاب: در شعارهای رئیسجمهور محترم، مسئله مردمی بودن و از مردم شنیدن در میان مردم بودن تکرار شده است. یک توصیه این است که این را از دست ندهید، این چیز بسیار مهمی است.
این را در واقعیت محقق کنند، به معنای واقعی کلمه با مردم در کنار مردم و در میان مردم باشند. مردم یعنی همه مردم. بدون امتیازهای طبقاتی و گروهی.
البته حضور در میان مردم که سابقه این کار را هم ایشان دارند، نباید غافل کند افراد را از ارتباط با نخبگان. ارتباط با نخبگان هم در جای خود یک حرکت بسیار لازم و مفید است، تبادل نظر با نخبگان، استفاده از نظر نخبگان.
دولت باید مظهر وفاق باشد. بعضی از این تغایرهای موهومی که در بین مردم وجود دارد، اینها را بایستی با نگاه وفاق آمیز و نگاه ملاطفت به عموم مردم باید این توهمات را تضعیف کرد. بایستی از تأثیرگذاری آنها در حرکت جامعه جلوگیری کرد.
گفتگوی صادقانه با مردم هم یکی از همین کارهایی است که به مردمی بودن دولت کمک میکند. حرف زدن با مردم از روی صداقت، با قطع نظر از پیرایه های سیاسی و اینها صادقانه با مردم حرف بزنند مشکلات را به مردم بگویند راه حلها را به مردم بگویند توقعات را از مردم ابراز کنند و کمکهای لازم را به مردم تقدیم کنند.
#تنفیذ_سیزدهم
کابینه احتمالی رئیسی
معاون اول رئیس جمهور: محمد مخبر
شورای عالی امنیت ملی: (ابقای) شمخانی
وزير آموزش و پرورش: صحرایی، فیاض یا (ابقای) حاجی میرزایی
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: زارع پور
وزیر اطلاعات: گزينه داخلی: خزائی/ گزينه بیرونی: عبداللهی
وزیر امور اقتصادی و دارایی: آقای فرزين، خاندوزی
وزیر امور خارجه: امیرعبداللهیان یا باقری کنی با قائم مقامی صفری
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی: قاضی زاده هاشمی و گزينه های بعدی مسجدی آرانی یا ایمانی
وزیر جهادکشاورزی: ساداتی نژاد یا عبدالملکی
وزیر دادگستری: اسماعيلی یا بهادری جهرمی
وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح: امیر دریادار سیاری یا (ابقای) امیر حاتمی
وزیر راه و شهرسازی: سعید محمد یا (ابقای) اسلامی
وزیر صنعت، معدن و تجارت: فاطمی امين
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری: (محسن) اسماعيلی یا جبل عاملی
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی: (محمدمهدی) اسماعيلی یا مختار پور
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی: بذرپاش یا امیرآبادی فراهانی
وزیر کشور: وحیدی یا مرتضوی
وزیر ميراث فرهنگی: ضرغامی
وزیر نفت: دوستی یا قاسمی
وزیر نیرو: علی آبادی
وزیر ورزش و جوانان: منصوری یا سجادی
رئيس بانك مركزی: رهبر یا طالبی
سازمان برنامه و بودجه: ميركاظمی یا طیب نیا
سازمان انرژی اتمی: آقامیری یا طهرانچی
بنیاد شهید: (ابقای) اوحدی و (محمد) دهقان
معاون پارلمانی: (محمد) دهقان یا عظیمی
معاون حقوقی: پاد یا بهادری جهرمی
رئيس دفتر: مرتضی بختياری یا (غلامحسین) اسماعيلی یا (محمو مهدی) اسماعیلی
معاون علمی و فناوری (ابقای)ستاری یا صاحب كار و خیاطیان
سازمان حفاظت از محیط زیست: واعظ جوادی یا راشدی
سازمان امور استخدامی: فروزنده یا علی احمدی
شورای عالی انقلاب فرهنگی: نیلی یا (ابقای) عاملی
کتابخانه ملی: مختارپور
معاون اقتصادی: میرکاظمی یا رهبر
گفته می شود، حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی قصد دارد برای حل فوری مشکلات استان های خوزستان و سیستان و بلوچستان، دو استاندار ویژه برای این استانها در نظر بگیرد که این دو استاندار از اعضای هیات دولت خواهند بود
کریمی مدیر کل امور جوانان:
میزان موالید در هفت ماهه نخست سال ۹۹ نسبت به هفت ماهه نخست سال ۹۸ نزدیک ۶ درصد کاهش پیدا کرده و در تمامی استانها این کاهش مشاهده میشود.
مدیرکل دفتر برنامه ریزی و توسعه اجتماعی جوانان در ادامه بیان کرد: بیشترین کاهش موالید در استانهای البرز با منفی ۱۴ درصد، قم با منفی ۹ و نیم درصد، مازندران با منفی ۹ و دو درصد بوده است و غیر از استان سیستان و بلوچستان که با افزایش موالید تقریباً سه درصدی مواجه بوده؛ کمترین درصد تغییرات در این بازه زمانی مربوط به آذربایجان غربی با منفی ۲، کرمانشاه با منفی سه و هشت درصد و کردستان با منفی چهار و یک درصد بوده است.
وی تاکید کرد: روند موالید تا سال ۹۴ افزایشی بوده و پس از آن رو به کاهش گذاشته است و از سال ۹۷ و ۹۸ این روند با شیب تندتری رو به کاهش گذاشته است
🌾🇮🇷🌻 ﷽ 🌻🇮🇷🌾
🌾 بصائر علوی
🌹 #امیرمومنان فرمودند :
🔰 به نام خداوند بخشنده و مهربان، اين فرمان بنده خدا علی امير مؤمنان، به مالك اشتر پسر حارث است، در عهدی كه با او دارد، هنگامی كه او را به فرمانداری مصر بر می گزيند تا خراج آن ديار را جمع آورد، و با دشمنانش نبرد كند، كار مردم را اصلاح، و شهرهای مصر را آباد سازد.
📒 #نهج_البلاغه ، نامه۵۳
✅ تدوین: مرتضوی نژاد
🆔 Eitaa.com/e_beman
🆔 Sapp.com/e_beman
🌾
🌻🌾
روزمان را با #قرآن آغاز کنیم
👇🌲۸سال دولت جناب روحانی بر مردم چگونه گذشت
النساء
وَلَا تُؤْتُوا السُّفَهَاءَ أَمْوَالَكُمُ الَّتِي جَعَلَ اللَّهُ لَكُمْ قِيَامًا وَارْزُقُوهُمْ فِيهَا وَاكْسُوهُمْ وَقُولُوا لَهُمْ قَوْلًا مَّعْرُوفًا
ﻭ ﺍﻣﻮﺍﻟﺘﺎﻥ ﺭﺍ ﻛﻪ ﺧﺪﺍ ﻣﺎﻳﻪ ﻗﻮﺍم ﻭ ﺑﺮﭘﺎﻳﻲ [ ﺯﻧﺪﮔﻲ ] ﺷﻤﺎ ﮔﺮﺩﺍﻧﻴﺪﻩ ﺑﻪ ﺳﺒﻚ ﻣﻐﺰﺍﻥ ﻧﺪﻫﻴﺪ ، ﻭﻟﻲ ﺁﻧﺎﻥ ﺭﺍ ﺍﺯ ﺩﺭﺁﻣﺪ ﺁﻥ ﺑﺨﻮﺭﺍﻧﻴﺪ ﻭ ﻟﺒﺎﺱ ﺑﭙﻮﺷﺎﻧﻴﺪ ﻭ ﺑﺎ ﺁﻧﺎﻥ ﺑﻪ ﺻﻮﺭﺗﻲ ﺷﺎﻳﺴﺘﻪ ﻭ ﭘﺴﻨﺪﻳﺪﻩ ﺳﺨﻦ ﮔﻮﻳﻴﺪ .(٥)
پیام ها
1- سفيه، از تصرّف در مال خود ممنوع است،تاچه رسد به اموال جامعه «لا تُؤْتُوا السُّفَهاءَ»
2- مالى كه سبب برپا ماندن جامعه است، نبايد در اختيار سفيه باشد. أَمْوالَكُمُ الَّتِي ... قِياماً
3- حاكم شدن سفيه ، ضربهى اقتصادى به جامعه است و جامعه نست به اموال شخصى افراد حقّ دارد. «أَمْوالَكُمُ» به جاى «أموالهم»
✍تدوین : رجبعلی بازیاد
https://eitaa.com/e_beman
در همان لحظهای که بر اثر شدت فشار و شدت ضربات دشمن، جبهه حق و جبهه دین احساس میکرد که حتما دیگر دارد نابود میشود و دشمن دارد غلبه پیدا میکند، در همان لحظه چون باز هم استقامت میکرد و باز هم تلاش میکرد، نصرت و یاری خدا فرا میرسید، این متن قرآن است.
#طرح_کلی_اندیشه_اسلامی_در_قرآن
#جلسه_بیست_و_یکم