◄ مأموریت انگلیس در افغانستان چه بود؟/ نخستوزیر انگلیس گفت: «تغییر نظامِ افغانستان پیامدهایی برای حضور انگلیس در آنجا خواهد داشت و چیزی که امروز شاهد آن هستیم پایان مأموریتی است که ۲۰ سال پیش در آنجا آغاز شد». ناگفته پیداست که مأموریت انگلیس در افغانستان همان چیزی بود که آمریکا ترسیم کرده بود و آن حذف طالبان از قدرت سیاسی افغانستان بود؛ با خروج دستِ خالی نیروهای آمریکایی از این کشور، انگلیس و دیگر کشورهای عضو ناتو نیز بهناچار این صحنه را خالی کردند تا شاهد ضررهای جبرانناپذیر بعدی نباشند
◄ واکنش انصارالله به وقایع افغانستان/ محمد عبدالسلام، رئیس هیئت مذاکرهکننده انصارالله یمن در خصوص حوادث افغانستان، در صفحه توئیترش نوشت: «هر اشغالگری چه زود یا چه دیر پایانی دارد. آمریکا پس از ۲۰ سال اشغالگری در افغانستان شکست را رقم زد». او با اشاره به ائتلاف سعودی- اماراتی علیه ملت یمن، اضافه کرد: «آیا کشورهای دشمن از آن درس میگیرند؟ مزدوران دشمن اما باید فکر کنند که تکیه کردن به خارجیها علیه مردم یک کشور جرم است که نه کشور و نه ارتش برای آنها به ارمغان نمیآورد، بلکه عاقبت آنها شکست، ذلت و ننگ خواهد بود
▼گزارش روز
نگاهی بر آخرین تحولات افغانستان
همانگونه که پیشبینی میشد، طالبان تصرف مراکز استانی خود را به ۳۲ مرکز رساند و اکنون تصرف کامل کابل را در دستور کار قرار داده است. از سوی دیگر اشرف غنی نیز از افغانستان خارج شده و اکنون وضعیتی از بیدولتی در این کشور حاکم شده است. در کنار این مسائل، تحرکات بازیگران فرامنطقهای و برخی تلاشها برای ایجاد یک دولت موقت نیز از مهمترین تحولات کنونی افغانستان است. به همین منظور و برای اطلاع بیشتر از مسائل کنونی افغانستان، ذکر چند نکته قابلذکر است.
گزارههای تحلیلی: 1- تحولات کنونی افغانستان و هرجومرج به وجود آمده در آن، نشئتگرفته از ۲۰ سال حضور آمریکا در این کشور است؛ حضوری که بیشتر ناامنی و از بین رفتن زیرساختهای مهم این کشور را در پی داشته است. 2- رویکرد طالبان در افغانستان، مبتنی بر جنگ و صلح است؛ طالبان معتقد به این گزاره است که تصرف سرزمینی موجبات افزایش قدرت چانهزنی در مسائل سیاسی میشود. به همین منظور ابتدا به تصرف شهرستانها و فرمانداریها اقدام کرد و اکنون مراکز استانی را تصرف کرده است. در نتیجه چنین اقدامی، اکنون مشاهده میشود که طالبان در مذاکرات سیاسی دست برتر را دارد و پیشنهادهایی که داده میشود با مخالفت این گروه روبرو میشود. 3- راهبرد طالبان مبتنی بر مشارکت حداکثری در قدرت است. بعید است که طالبان به سمت تشکیل یک حکومت تک جریانی برود؛ زیرا تشکیل چنین حکومتی پذیرش بینالمللی نخواهد داشت و در داخل افغانستان نیز موجب دشمنتراشی از سوی احزاب فرقهای رقیب خواهد شد. درنتیجه طالبان به دنبال شرکت در یک حکومت ائتلافی با حداکثر قدرت خواهد رفت؛ دولتی که طالبان اکثریت آن را داشته باشد. 4- پیشبینی میشود که در آینده یک شورای هماهنگی متشکل از کلیه جریانهای سیاسی در داخل افغانستان تشکیل شود. این شورا احتمالاً دولت موقتی تشکیل دهد و سپس از درون آن، دولت اصلی تشکیل شود. البته برخی این سناریو را مطرح کردهاند که دو دولت در داخل افغانستان تشکیل شود؛ یعنی یک دولت متشکل از جریانهای سیاسی و یک دولت متشکل از طالبان. این امر بسیار بعید است؛ زیرا گروههای موجود سیاسی توان تشکیل دولت را به دلیل اختلافات موجود ندارند و طالبان نیز برای مشروعیت بخشیدن به حضور خود در قدرت، نیاز به مشارکت سایر گروهها دارد. 5- تحولات افغانستان به مقطع فعلی ختم نخواهد شد و در آینده این تحولات، گستردگی بیشتری پیدا خواهد کرد؛ زیرا بسیاری از بازیگران داخلی خواهان تأثیرگذاری بر تحولات کنونی هستند و شرایط فعلی را بهترین زمان ممکن میدانند. همچنین در آینده افغانستان، بازیگران فرامنطقهای نیز خواهان نقشآفرینی بیشتری خواهند بود. (نویسنده: محمدرضا
▼حرف روز
زمین بازی را بشناسیم!
سرعت تحولات و ظهور پدیدههای سیاسی و انتقال آن به افکار عمومی، امروز به مدد فضای مجازی به حدی بالا رفته است که گاهی تطبیق این تحولات با شاخصهای ارزیابی و محک آنها با بصیرت، برای برخی سخت شده و موجب افتادن آنها در دام حواشی غیرلازم و دستاندازها میشود. اظهارنظر در خصوص کابینه پیشنهادی دولت، شهرداری تهران، قضاوت در خصوص رفتار برخی سیاستمداران و... این روزها بازار تحلیلها و اظهارنظرها را داغ کرده است. برخی گروههای خاص که منافع حزبی را بر منافع ملی ترجیح میدهد که هیچ! اما انتظار از کسانی که خود را انقلابی میدانند و دل در گرو منافع ملت دارند، انتظار این است که در اظهارنظرهای خود برخی نکات را مدنظر قرار دهند.
نکات تحلیلی: 1- اولویتبندی مسائل کشور و ارجحیت مسائل اصلی بر فرعی. یکی از مواردی که در سخنان مقام معظم رهبری در مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری بدان اشاره شد، نوع انتقال قدرت در جمهوری اسلامی ایران در مقایسه با انتقال قدرت در آمریکاست که میبایست در ایام برگزاری مراسم تنفیذ و تحلیف در فضای مجازی «ترند» میشد؛ اما در بخشی از اظهارنظرها در فضای مجازی، پرداخت به این امر تحتالشعاع مسائل دیگر قرار گرفت. 2- عدم اظهارنظر در خصوص افرادی که کوچکترین اطلاعاتی در خصوص عملکردشان نداریم. یکی از مصادیق این مورد در خصوص کابینه پیشنهادی دولت است که متأسفانه در فضای مجازی اظهارنظرهایی غیرموثق و ناصحیح باعث ایجاد موج در افکار عمومی میشود که مبنای پذیرش آن نیز صرفاً شنیدههای فضای مجازی است. 3- عامل ناامیدی مردم نباشیم! به عقیده کارشناسان آنچه که واقعیات میدانی میگوید، حاکی از غلبه فرصتها در دولت آقای رئیسی بر تهدیدات و آسیبهاست و این مسئله از دید افکار عمومی هم مخفی نمانده است؛ اما در برخی از اظهارنظرها بر سر یک مسئله کوچک و کماهمیت، پیام ناامیدی برای افکار عمومی مخابره میشود و درواقع این دوستان ناخواسته تکرار کننده حرف دشمن میشوند!
نکته راهبردی: در مقطع حساسی کنونی باید مراقب باشیم که در کدام زمین بازی میکنیم. به نظر شما اگر دشمن بخواهد نقاط قوت فضای کنونی کشور را در فضای مجازی تضعیف نماید، چه نکاتی را برجسته میکند؟! نامیدسازی مردم از بهبود شرایط، ایجاد دعواهای کاذب سیاسی و فراموش کردن اولویتها فقط بخشی از این توطئه است. (نویسنده: مصطفی برزکار)
🔴پیام رئیسجمهور چین به رئیس جمهور ایران: روابط با ایران را بسیار ارزشمند میدانیم
🔹«شی جینپینگ» در پیامی به حجت الاسلام رئیسی، با بیان این که روابط ایران و چین را بسیار ارزشمند میداند، گفت مایل است پنجاهمین سالگرد روابط دیپلماتیک را فرصتی برای غنی کردن مشارکت استراتژیک جامع در نظر بگیرد.
🔹رئیسجمهور ایران هم تأکید کرد تعهد ایران برای ایجاد روابط عالی میان دو کشور بدون تغییر است و با وارد شدن به ششمین دهه روابط دو طرف، ایران به ارتقای سطح همکاریهای استراتژیک با چین ادامه خواهد داد.
روزمان را با #قرآن آغاز کنیم
با حسین بن علی در کربلا(۴)
❎❎🔰حسین بن علی علیه السلام #چراغ هدایت
سوره غافر (40): آيات 38 تا 39]
وَ قالَ الَّذِي آمَنَ يا قَوْمِ اتَّبِعُونِ أَهْدِكُمْ سَبِيلَ الرَّشادِ (38) و كسى كه (از قوم فرعون به موسى) ايمان آورده بود گفت: «اى قوم من! از من پيروى كنيد، تا شما را به راه درست هدايت كنم.
تفسیر نور
✅🔰🔰پيامها:
۱- تبليغ دين در فضاى خفقان طاغوتى، به قدرى ارزش دارد كه خداوند آن را در قرآن بازگو مىكند و ياد و خاطرهاش را گرامى مىدارد. «وَ قالَ الَّذِي آمَنَ» ...
۲- پيروى از سخن مؤمن، پيروى از خدا و رسول است. «اتَّبِعُونِ»
✅تدوین : رجبعلی بازیاد https://eitaa.com/e_beman
آنهایی که ظاهر انسانی دارند اما باطن و خوی حیوانی، آنهایی که با چهره به ظاهر آراستهی انسانی کارهای حیوانات وحشی را مرتکب میشوند و آن دسته کسانی که غم و محنت هم نوع خودشان را میبینند و در اصلاح کَکشان هم نمیگزد آنها انسان نیستند هر چند که ظاهرشان خیلی شیک و تمیز و اتو کشیده است، هرچند که عنوان دانشمند و دکتر را با خود یدک میکشند.
#طرح_کلی_اندیشه_اسلامی_در_قرآن
👇🌲حجت الاسلام غلامرضا مصباحی مقدم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام
در گفت و گو با ایسنا در ارتباط با کابینه پیشنهادی رئیس جمهور اظهار کرد: من شناخت شخصی نسبت به همه اعضای کابینه پیشنهادی ندارم. اما نسبت به تعدادی از این آقایان شناخت خوبی دارم.
وی تاکید کرد: در ابتدا باید گفت کابینه بسیار جوان است و آن شاخصه هایی که رهبر معظم انقلاب در نظر داشتند در این کابینه از نظر جوان بودن، انقلابی بودن، بدون حاشیه و پرکار بودن و همچنین کارآمد بودن مد نظر قرار گرفته شده است.
این فعال سیاسی اصولگرا گفت: اول معاون اول که جناب آقای مخبر است را در نظر بگیریم؛ ایشان سابقه مشخص و فعالیت های درخشانی دارد. شخصیتی کارآمد است. وی ادامه داد: از رئیس دفتر رئیس جمهور هم شناخت شخصی دارم. جنای آقای اسمائیلی هم جوان است و زهم تجربه موفقی در قوه قضاییه داشته است.
مصباحی مقدم گفت: من آقای خاندوزی از وزرای پیشنهادی را هم می شناسم. ایشان دانشجوی دانشگاه امام صادق(ع) در دوره ارشد پیوسته بوده است و بعد برای دکتری به دانشگاه علامه طباطبایی رفته است. بنده از همان دوران تحصیلات ایشان را می شناسم. یک جوان نخبه و صاحب نظر است.
کارشناس صهیونیستی: میتوان با رویکرد ایران، آمریکا را شکست داد
«پروفسور ایتان گیلبوا» در پاسخ به پرسشی در رابطه با میزان تأثیرگذاری فرار نظامیان آمریکای از افغانستان بر ایران، گفت: «این خروج نشان داد رویکرد ایران در قبال آمریکا موفقیتآمیز بوده است و با در پیش گرفتن صبر و مقاومت میتوان ایالاتمتحده را شکست داد و چنین کاری صرفاً روی کاغذ انجام نمیشود، بلکه با کمی صبر و فشار اسلام قادر است غرب را شکست دهد». کارشناس صهیونیستی ارتباطات و روابط بینالملل در این زمینه افزود: «امروز آمریکا به رهبری بایدن ملتمسانه از ایران میخواهد تا به توافق سال 2015 (برجام) بازگردد، ازاینرو شکست آمریکا در افغانستان ایران را در چنین شرایطی قدرتمندتر میکند»
👇🌳موقعیت جذاب ایران برای غرب و شرق
«حسین کنعانی مقدم» کارشناس مسائل بینالمللی در تشریح رویکرد دولت سیزدهم در قبال منطقه و روابط ایران با شرق میگوید: «با توجه به سفرهای زیادی که داشتهام بهخوبی درک میکنم که ایران به لحاظ موقعیت ژئوپلیتیکی و هارتلندی که دارد و تسلطی که بر کنترل انرژی در منطقه دارد برای همه کشورها حائز اهمیت است و همه سعی بر این دارند که از این قدرت ایران به نفع خود استفاده کنند. چین نگاهش به غرب و نفوذ به مدیترانه است و ایران را در مسیر خود میبیند. روسیه نیز ایران را یک بازار مهم میداند. وقتی از پوتین سؤال شد که اگر آمریکا روسیه را بر سر مسائل هستهای ایران تحریم کند مسکو چه خواهد کرد؟ پوتین پاسخ داد ایران مارکت من به شمار میرود و در صورت تحریم در آنجا کار میکنم. این کشورها نه پیوند ایدئولوژیک با ایران دارند و نه پیوند استراتژیک و به نظر میرسد که منافع خود را در اولویت قرار میدهند». وی در خصوص مباحث مربوط به برجام و مذاکره با غرب نیز معتقد است: «هدف بایدن از بازگشت به برجام استفاده از ظرفیت آن برای فشار حداکثری به ایران و بحث مکانیسم ماشه است. ضمن اینکه میزی را با ایران برای مسائل منطقهای و امنیت رژیم صهیونیستی داشته باشد. درواقع بایدن خواستار این نیست که فشارها از روی ایران برداشته شود و یا حتی فشار تغییر کند. آنها فشار حداکثری را بهعنوان استراتژی خود میدانند و رژیم صهیونیستی نیز ایران هراسی را در دستور کار خود قرار داده است. به نظر میرسد آقای رئیسی فعلاً کاری به موضوع برجام و روابط با غرب نخواهد داشت و بیشتر به کشورهای عربی و مسائل منطقهای خواهد پرداخت. سپس از این سکو میتواند چانهزنیهایی در معادلات بینالمللی بهخصوص با غرب داشته باشد»
◄ بایدن: ارتش افغانستان را کاملاً تجهیز کرده بودیم!/ رئیسجمهور آمریکا دیروز در اولین سخنرانی خود بعد از سقوط دولت افغانستان، با توجیه علت خروج این کشور از افغانستان گفت: «ما موفق شدیم به اهدافمان دست پیدا کنیم. هدف ما از آمدن به افغانستان جلوگیری از حمله تروریستی به آمریکا بود. انتظار دارید جان آمریکاییها را برای جنگیدن در جنگ داخلی یک کشور دیگر به خطر بیندازم! بیش از ۱ تریلیون دلار در افغانستان هزینه کرده و ارتش این کشور را با تمام تجهیزات لازم تجهیز کردیم!».