eitaa logo
پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت ع
310 دنبال‌کننده
745 عکس
29 ویدیو
120 فایل
ا
مشاهده در ایتا
دانلود
شماره اول دوفصلنامه "التاریخ والحضارة الاسلامیة؛ رؤیة معاصرة" منتشر شد👇
به همت پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت‌(علیهم‌السلام) و اداره نشریات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی اولین شماره دوفصلنامه عربی علمی ـ تخصصی «التاریخ والحضارة الاسلامیة؛ رؤیة معاصرة» مربوط به زمستان و بهار (2021 میلادی/1442هـ) منتشر و مقالات این شماره بر روی سامانه نشریه به آدرس http://ihc.isca.ac.ir نمایه گردید. «ولاية ووصاية أمير المؤمنين(علیه‌السلام) في الألواح الأثرية المعمارية في العصر الإيلخاني» نوشته اصغر منتظر القائم؛ «الغدير من منظار الشيعة الزيود» به قلم محمد جاودان؛ «مكانة المرأة في فكر الإمامين العسكريين» اثر أمل سهيل عبد الحسيني و جبار محمد هاشم الموسوي از جمله مقالات این شماره است. همچنین «خارطة الغدير في مهبّ التحولات التاريخية والمذهبية» نوشته منصور داداش نجاد؛ «القیم التربویة في مدرسة الإمام الهادی‌(علیه‌السلام) اثر حسین الساعدي و عاطی عبیات؛ «الإمام الهادي(علیه‌السلام) ووحدة الأمة الإسلامية» به قلم حميدرضا مطهري از دیگر مطالبی است که در این شماره منتشر شده است. دوفصلنامه علمی ـ تخصصی «التاریخ والحضارة الاسلامیة؛ رؤیة معاصرة» در بانک اطلاعات نشریات کشور (Magiran)؛ پایگاه استنادی سیویلیکا (Civilica)؛ مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID)؛ پرتال جامع علوم انسانی (http://ensani.ir)؛ سامانه نشریه (ihc.isca.ac.ir)؛ کتابخوان همراه پژوهان (pajoohaan.ir) و پرتال نشریات دفتر تبلیغات اسلامی (http://journals.dte.ir) نمایه می‌شود. اطلاعات نشر: ناشر: پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی مدير المسئول: نجف لک‌زایی رئيس تحريریه: حمید رضا مطهری هيئت تحريریه: اصغر منتظر القائم، محمد علی چلونگر، سید حسین فلاح زاده، سید علیرضا واسعی، مصطفی صادقی، حسین حسینیان مقدم، رمضان محمدی هيئت تحريریه بین المللی: عمار عبودی، محمد حسین نصار، نورالدین ابولحیة مدير تحريریه: عبدالمجید اعتصامی
هدایت شده از مُستَبین
🚩 السلام علی الحسین و علی اخیه العباس 📖 از میان هزاران روایت و حکایت تاریخی، برخی در منابع کهن آمده که اگرچه می‌تواند محل بحث و گفتگو باشد، اما اعتبار کتابی که آن را نقل می‌کند اظهارنظر و تحلیل درباره آن گزارش را سخت خواهد کرد. مانند آنچه در کافی (ج1، ص464) به سندی قابل اعتنا روایت شده که وقتی به علیهماسلام باردار شد و به او خبر دادند که گروهی این فرزندش را خواهند کشت، از این حملِ خود ناراحت شد و حتی تولد فرزندش از روی اکراه بود. 🔍 درباره چنین روایاتی اهل فن باید نظر دهند که آیا ممکن است خاندان وحی با اینگونه آگاهی‌ها که از جانب خداوند داده می‌شود چنین تعامل کنند؟ آیا اساساً چنین پیش‌گویی‌هایی که کلیّت آن قابل انکار نیست در بدو تولد امام حسین(ع) وجود داشته است؟ هر تحلیلی ارائه شود طبعاً رافع اختلاف نیست و تضارب آراء همچنان باقی خواهد بود. ❌ اما دسته‌ای از اخبار به آسانی مردود شناخته می‌شود. چه اینکه برخی در هیچ منبع معتبری نیامده مانند خطبه خواندن حضرت العباس بر بام کعبه! یا بوسه علی(ع) بر دستان او و خبر از بریده شدن آن در یاری حسین(ع)، و چه اینکه در کتب سده‌های شش و هفت آمده ولی با شواهد تاریخی قابل تطبیق و تصدیق نیست مانند حضور آن حضرت در جنگ و نقل رشادت‌های او که در کامل بهایی و مناقب خوارزمی آمده ولی منابع اصلی آن را ثبت نکرده‌اند. 📌به علاوه سردار کربلا در دوران پدر 10 تا 12 سال داشته و شرکت در جنگ با این سنّ و سال معمول و مجاز نبوده است. (ع) در ایتا https://eitaa.com/Mostabin در تلگرام https://t.me/AlMostabin در واتساپ https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
دیدار رئیس پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت (ع) با رئیس دانشکده علوم اسلامی در جامعة الاسلامیة نجف حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر حمیدرضا مطهری و همراهان با دکتر هادی عبدالنبی التمیمی رئیس دانشکده علوم اسلامی جامعة الاسلامیة در نجف اشرف دیدار کردند. عضو هیأت علمی پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت علیهم السلام که برای همکاری های مشترک فی ما بین پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت علیهم السلام و دانشکده علوم اسلامی به عراق سفر کردند برنامه همکاری در سال 1401 را بررسی کردند. در این سفر دستاوردهای خوبی به دست آمد که از آن جمله می شود به توافق در خصوص برگزاری همایش بین‌المللی امام حسن عسکری(ع) در ایران و همایش ابناءالرضا علیهم السلام در عراق اشاره کرد. در این دیدار آیت الله یوسفی غروی و حجت الاسلام و المسلمین رمضان محمدی از اعضای محترم شورای پژوهشی پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت علیهم السلام نیز حضور داشتند.
دیدار رئیس پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت (ع) با رؤسای دانشکده‌های ادبیات، فقه و تربیت معلم دانشگاه کوفه حجت الاسلام و المسلمین دکتر حمیدرضا مطهری رئیس پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت (ع) با رؤسای دانشکده‌های ادبیات، فقه و تربیت معلم دانشگاه کوفه دیدار کردند. این دیدار که در روز یکشنبه 15 اسفند ماه سال جاری انجام شد، اعضای کمیته علمی همایش بین المللی سیره و زمانه امام حسن عسکری (ع)، رئیس پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت (ع) را همراهی نموده و بر همکاری‌های علمی مشترک بیشتر تاکید کردند.
دیدار اعضای کمیته علمی همایش سیره و زمانه امام عسکری علیه السلام با آیت الله سید سامی البدری از علمای نجف. در این دیدار که در شب میلاد امام حسین علیه السلام برگزار شد رئیس پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت علیهم السلام گزارشی از فعالیتهای پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت علیهم السلام و نیز از روند برگزاری همایش امام عسکری در ایران ارائه کردند. آیت الله بدری در این دیدار که آیت الله یوسفی غروی هم حضور داشتند ضمن تاکید بر اهمیت تاریخ و بر تبیین درست سیره معصومان تاکید کردند.
دیدار رئیس پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت علیهم السلام با رئیس دانشکده علوم انسانی دانشگاه کربلا دکتر حمیدرضا مطهری رئیس پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت علیهم السلام و اعضای کمیته علمی همایش سیره و زمانه امام حسن عسکری علیه السلام با دکتر حسن الکریطی رئیس دانشکده علوم انسانی دانشگاه کربلا دیدار کردند. در این دیدار که روز دوشنبه و در دانشگاه کربلا انجام شد، حجت الاسلام دکتر مطهری ضمن معرفی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی از دکتر کریطی دعوت کردند تا در فرصت مناسب از ایران و پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی بازدید کرده و همراه اساتید این دانشکده در همایش امام عسکری علیه السلام مشارکت کنند. دکتر حسن الکریطی نیز ضمن ابراز خرسندی از این دیدار بر ضرورت تعامل بیشتر میان مراکز علمی تاکید کردند و برای مشارکت در همایش و نیز تعامل با پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی اعلام آمادگی کردند.
یاد داشتی از حمید رضا مطهری درباره نقش امام سجاد علیه السلام درباره واقعه حره بی تردید واقعه حره یکی از رخدادهای تأسف بار تاریخ اسلام است که تا سالها در ذهن ساکنان مدینه باقی ماند. پردازش این رخداد از جهات مختلف دارای اهمیت است اما تبیین موضع امام زین العابدین از اهمیت بیشتری برخوردار است. با توجه به گزارشهای موجود میتوان مخالفت امام سجاد(ع) را با این قیام مشاهده کرد. اولاً امام در مدینه نماندند و از شهر خارج شدند. این حرکت امام اگر نگوئیم نشان مخالفت بود لااقل نشان عدم همراهی بود. ثانیاً امام زین االعابدین برخی از خانواده مروان را پناه داد. اما درباره علل عدم همراهی امام نیز علل مختلفی گزارش شده است. نخست آن که قیامگران تحت تاثیر ابن زبیر بودند و زبیریان در دشمنی با خاندان پیامبر کمتر از امویان نبودند. دوم آن که قیامگران مدینه علیرغم فاصله اندک زمانی با عاشورا اما خونخواهی امام حسین علیه السلام را مطرح نکردند. سوم آن که هیچگونه مشورت و نظر خواهی از امام نداشتند و چهارم و مهم تر از همه آن که امام سجاد علیه السلام خوی و خصلت بنی امیه را می دانست و از طرفی به سپاه شام و نیروهای مدینه آگاهی داشت و میدانست که مدنیان توان مقاومت در برابر شامیان را ندارند و شکست آنان سبب هتک حرم نبوی(ص) خواهد شد‌ لذا امام علیه السلام با قیامگران همراهی نکردند.
بر اساس نقلی از شیخ صدوق که در دو کتاب امالی و خصال آورده است؛ امام سجاد(ع) به عبیدالله فرزند حضرت ابوالفضل فرمود: خدا رحمت کند عباس را که ایثار کرد و به خوبی از عهده امتحان الهی بر آمد. خود را فدای برادرش کرد. دو دستش قطع شد و خداوند به جای آنها دو بال به او داد که در بهشت با فرشتگان پرواز کند؛ همانگونه که برای جعفر بن ابی‌طالب قرار داد. عباس نزد خداوند جایگاهی دارد که در روز قیامت همه شهدا به او غبطه می‌خورند.
یادداشتی از دکتر حسین قاضی خانی درباره امام حسین (ع): جلوه‌هایی از اخلاق امام حسین(ع): امام حسین(ع) عبادت خداوند را بسیار دوست می‌داشت چنان‌که فراوان نماز می‌گذارد و شب عاشورا را نیز مهلت طلبید تا با خالق خویش به راز و نیاز بپردازد. بسان دیگر خاندان اهل بیت(ع) در بردباری و سخاوت سرآمد دیگران بود. از غلامش خطایی سر زد و قصد تنبیه او را داشت که غلام با تلاوت آیاتی از قرآن و یادکرد از ویژگی‌های پرهیزگاران در فروبردن خشم و گذشت از مردم، نه تنها از تنبیه رهایی یافت که حضرت او را در راه خدا آزاد کرد. در نمونه‌ای دیگر چون فردی از شام بر امام وارد شد و کینه خود نسبت به امیرالمؤمنین(ع) و حضرت را بروز داد امام با برخورد ملاطفت‌آمیز خود سبب اصلاح دیدگاه او شد. در مورد سخاوت حضرت آمده است زمین و چیزهای دیگری را به ارث برد اما پیش از تحویل گرفتن آن‌ها همه را صدقه داد. در ماجرایی دیگر با مستمندانی برخورد کرد. به غذا دعوتش کردند. امام با آنان هم سفره شد. سپس فرمود من دعوت شما را پذیرفتم شما نیز دعوتم را قبول کنید. آن‌گاه آنان را به منزل آورد و از ایشان به نیکویی پذیرایی کرد. امام حسین(ع) عزت نفسی ستودنی داشت. چون نامه ابن‌زیاد مبنی بر دستگیری امام را برای عمربن سعد آوردند گفت: حسین(ع) هرگز تسلیم نمی‌شود او روحی عزت‌مند دارد. در روز عاشورا نیز چون قیس بن اشعث از امام خواست تا تسلیم شود چرا که یزید آن‌چه امام دوست دارد را به وی عطا خواهد کرد پاسخ شنید: به خدا سوگند خود را ذلیلانه تسلیم شما نخواهم کرد و همچون بردگان نیز نخواهم گریخت.
سلسله نشست‌های تاریخ در قرآن. روز اول؛ آیت الله محمدهادی یوسفی غروی
سلسله نشست‌های تاریخ در قرآن.
سلسله نشست‌های جایگاه، کارکرد و نقش مسجد در جامعه اسلامی. از روز سه شنبه دهم ماه مبارک رمضان. هر روز ساعت ۱۸
نشست اول، «مسجد، الگوی جامعه اسلامی» با حضور حجت الاسلام و المسلمین دکتر محسن الویری در روز 1401/01/23.
سلسله نشست‌های تاریخ در قرآن. روز دوم؛ حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمدعلی مهدوی راد
سلسله نشست‌های تاریخ در قرآن. روز سوم؛ حجت الاسلام و المسلمین علی اکبر ذاکری
✅سلسله نشست‌های جایگاه، کارکرد و نقش مسجد در جامعه اسلامی. 📒نشست اول، «مسجد، الگوی جامعه اسلامی» 👤ارائه دهنده:حجت الاسلام و المسلمین دکتر محسن الویری 📒دبیر علمی: حجت الاسلام و المسلمین دکتر حامد قرائتی 💠زمان : سه شنبه 23 فروردین ماه 1401 مصادف با دهم ماه مبارک رمضان ساعت 18 ⬅️لینک ورورد به جلسه 🌐 http://dte.bz/historyconf 📒مجری: پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت علیهم السلام و مرکز همکاری های علمی و بین الملل 🌐https://eitaa.com/isca24/11265
✅سلسله نشست‌های جایگاه، کارکرد و نقش مسجد در جامعه اسلامی. 📒نشست دوم، «تبیین الگوی مفهومی آسیب شناسی وضعیت مسجد در ایران» 👤ارائه دهنده:دکتر امیر مسلم کاشانی زاده 📒دبیر علمی: حجت الاسلام و المسلمین دکتر حامد قرائتی 💠زمان : چهار شنبه 24 فروردین ماه 1401 مصادف با یازدهم ماه مبارک رمضان، ساعت 18 ⬅️لینک ورورد به جلسه 🌐 http://dte.bz/historyconf 🌐https://bbb04.dte.ir/b/6eg-aih-u5a-tbi 🌐https://bbb01.dte.ir/b/vv2-jpi-207-uen 📒مجری: پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت علیهم السلام و مرکز همکاری های علمی و بین الملل 🌐https://eitaa.com/isca24/11265
✅سلسله نشست‌های جایگاه، کارکرد و نقش مسجد در جامعه اسلامی. 📒نشست سوم، «الگوی تعامل مسجد، مدرسه و خانواده (مورد کاوی مساجد موفق کشور)» 👤ارائه دهنده:دکتر علیرضا شریف فرد 📒دبیر علمی: حجت الاسلام و المسلمین دکتر حامد قرائتی 💠زمان : پنج شنبه 25 فروردین ماه 1401 مصادف با دوازدهم ماه مبارک رمضان، ساعت 18 ⬅️لینک ورورد به جلسه 🌐 http://dte.bz/historyconf 🌐https://bbb04.dte.ir/b/6eg-aih-u5a-tbi 🌐https://bbb01.dte.ir/b/vv2-jpi-207-uen 📒مجری: پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت علیهم السلام و مرکز همکاری های علمی و بین الملل 🌐https://eitaa.com/isca24/11265
🔰 معاونت پژوهش مدرسه علمیه الزهرا(س)گنبدکاووس بامشارکت معاونت های پژوهشی مدرسه الزهرا(س)آزادشهروفاطمه الزهراکلاله برگزارمیکند نشست علمی پژوهش باموضوع: امام حسن وجریان صلح 🎙️با حضور: حجت السلام والمسلمین دکترحمیدرضامطهری مدیرپژوهشکده تاریخ وسیره اهل بیت 📆 زمان شنبه :۱۴۰۱/۱/۲۷ ⏰ *ساعت ۱۶ 🔰ازطریق لینک مجازی https://ac.whc.ir/r765njqruieo لینک ورودبه نشت👆👆👆👆 مدیریت حوزه های علمیه خواهران استان گلستان معاونت پژوهشی 🔰🔰🔰🔰🔰🔰🔰🔰🔰🔰🔰🔰
✅سلسله نشست‌های جایگاه، کارکرد و نقش مسجد در جامعه اسلامی. 📒نشست چهارم، «کار ویژه های مسجد برای سالم سازی محیط پیرامون» 👤ارائه دهنده: حجت الاسلام و المسلمین سید حامد شریعتمداری 📒دبیر علمی: حجت الاسلام و المسلمین دکتر حامد قرائتی 💠زمان : شنبه 27 فروردین ماه 1401 مصادف با چهاردهم ماه مبارک رمضان، ساعت 18 ⬅️لینک ورورد به جلسه 🌐 http://dte.bz/historyconf 🌐https://bbb04.dte.ir/b/6eg-aih-u5a-tbi 🌐https://bbb01.dte.ir/b/vv2-jpi-207-uen 📒مجری: پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت علیهم السلام و مرکز همکاری های علمی و بین الملل 🌐https://eitaa.com/isca24/11265