✅ اصول هفتگانه
فنون بهبود ارتباط والد و کودک (تعامل مثبت)
الف. اصول زمان با کیفیت ( بازی)
۲) فعالیت مورد علاقه
انتخاب بازی را با توجه به علاقه کودک و والد در نظر بگیرید
یعنی هر آنچه کودک آزادانه انتخاب میکند، بهترین بازی است و اگر خودش بازی خاصی مدنظرش نبود یک بازی را به او پیشنهاد کنید و حتی با خودش بازی جدید ابداع کنید. فعالیتهایی که برای کودک، والدین و دیگران مشکلساز نباشند که بازی به تلخی بیانجامد یا ترک شود.
پس بازیای که والد را عصبانی میکند، موردعلاقه کودک نیست چون درنهایت کودک، پدر و مادر یا دیگران را اذیت میکند، بازی مناسبی نخواهند بود.
البته توجه داشته باشید که منظورمان از زمان باکیفیت، فقط بازیهای مرسوم و متداول نیست بلکه هر نوع فعالیت لذت بخشی که فرزندتان از آن خوشش میآید.
هرچند انگیزه کودک در بازي لذت است اما در حقيقت اين نوعي تمرين براي فعالیتهایی است كه فرد در آينده ميخواهد انجام دهد. بنابراين والدين و مربيان همواره به بازي بهعنوان مقدمهاي ارزشمند براي ورود به زندگي واقعي نگاه ميکنند.
✅ اصول هفتگانه
فنون بهبود ارتباط والد و کودک (تعامل مثبت)
الف. اصول زمان باکیفیت (بازی)
۳) تعاملی، هیجانی، انرژی بر
برای ایجاد یک رابطه خوب بین والدین با کودک هرکدام از والدین این تکنیک را اجرا کنند رابطه خودشان را با فرزندشان بهبود بخشیدهاند،
لذا مناسب است که هرکدام از والدین وقتی را جداگانه برای هر یک از کودکانشان قرار دهند و اگر تعداد فرزندانشان زیاد است، میتوانند همه باهم بازی کنند اما در طول هفته متوجه باشند که اگر فرصتی را پیدا کنند و با هر کودک بهتنهایی بازی کنند رابطه آنها با فرزندشان بهتر خواهد شد
به شرطی که این فعالیت یک فعالیت دوطرفه، تعاملی و با هیجان مناسب باشد
نه اینکه کودک خودش بهتنهایی با اسباببازیهایش بازی کند
و در این بازی باید والدین طوری بازی کنند تا از کودک انرژی بگیرند که صرف انرژی توسط کودک در بازی برای روانشناسان و مشاوران جنبه درمانی هم دارد.
✅ اصول هفتگانه
فنون بهبود ارتباط والد و کودک (تعامل مثبت)
الف. اصول زمان با کیفیت (بازی)
ادامه مورد ۲) فعالیت مورد علاقه
بازی مانند غذاست همانطور که برخی از غذاها مقوی و مغذی هستند و برخي هم ارزش غذايی ندارند، برخی از بازیها هم بسيار ارزشمند هستند و برخی بی کيفيت و بی ارزش.
کسانی که غذاهای بی کيفيت استفاده می کنند دچار سوءتغذیه می شوند کساني هم که بيشتر به بازی های بی کيفيت می پردازند مانند بازی های موبايل و ساير بازی های رايانهای روند رشد آنان دچار اختلال می شود.
بازی های رايانهای نوعی تماشای بازی است.
کودک به بازی نياز دارد نه تماشای بازی.
آنچه موجب رشد کودک می شود خود بازی است.
کار کودک بازی کردن است نه بازی ديدن.
بهترين بازی، بازی های ساخت خود کودک است.
مرحوم گلچين گيلانی در شعر زيباي
«باز باران با ترانه با گوهرهای فراوان» يک بازی ارزشمند را اینگونه به تصوير کشيده است.
بازی زمینهساز دعوا، ترساندن، مقایسه، امرونهی، سرزنش، تحقیر، توبیخ، تنبیه بدنی، تهدید تمسخر و توهین تبعیض تنفر به کودک نباشد چراکه این موارد کاملاً ممنوع است و فرزند قابلتکریم است همانگونه که پیامبر فرمودهاند
«اکرموا اولادکم»
فرزندانتان را تکریم کنید.
✅ اصول هفتگانه
فنون بهبود ارتباط والد و کودک (تعامل مثبت)
الف. اصول زمان باکیفیت (بازی)
۵) عدم اثر تجمعی
همانگونه که نمیشود چند وعدهغذا به کودک ندهیم و به او بگوییم امروز و فردا صبحانه، ناهار و شام نداریم و سه روز دیگر به مقدار این دو روز به تو غذا میدهیم و همه این وعدههای غذایی نمیشود در یک روز جمع شود پس بازی با کودک را هم در یک روز مثل جمعه جمع نکنید که مثلاً بجای تمامروزهای هفته، ۳ یا ۴ ساعت با تو بازی میکنم و در طول هفته فرصتی برای بازی با کودک قرار ندهیم.
غذای هر روز برای همان روز است، خواب هر روز برای همان روز است لذا بازی با کودک هم از این قاعده مستثنا نیست و هر روز باید با فرزندتان بازی کنید و به روزهای دیگر موکول نکنید یعنی عدم انجام آن در یک روز قابل جبران با انجام بازی بیشتر در روزهای دیگر نیست.
✅ اصول هفتگانه
فنون بهبود ارتباط والد و کودک (تعامل مثبت)
الف. اصول زمان باکیفیت (بازی)
۴)عدم استفاده بهعنوان تنبیه
از این بازی بهعنوان تنبیه و ابزار محرومیت و تنبیه استفاده نکنید
چون بازی والد با کودک یک غذای روحی و مورد نیاز هر روز کودک است پس اگر یک غذاست همانگونه که مثلاً در مورد غذا نمیگویید چون به حرفم گوش ندادی پس امروز بهت غذا نمیدهم و او را با غذا تنبیه نمیکنید پس فرزندتان را هم با بازی نکردن با او تنبیه نکنید چون غذای روحی اوست که هرروز باید به او بدهید و تعطیل ناپذیر است.
✅ اصول هفتگانه
فنون بهبود ارتباط والد و کودک (تعامل مثبت)
الف. اصول زمان باکیفیت (بازی)
۶) آزاد گذاشتن در بازی
امام صادق علیهالسلام ميفرمايند:
کودکان را آزاد بگذاريد تا هفت سال بازي کنند.
از همینجا اهميت بازي در دوران کودکي روشن ميشود.
بازي زندگي کودک است.
هرقدر کيفيت بازي بيشتر باشد از زندگي ارزشمندتري برخوردار است.
بيشترين يادگيري و رشد کودک در ضمن بازيهاي آزاد رخ ميدهد.
بايد توجه داشت که بازيهاي آزاد شامل تماشاي تلويزيون و بازيهاي رايانهاي نمیشود
زيرا هنگام استفاده از برنامههاي تلويزيوني کودک تماشاچي است نه بازيگر.
دربازیهای آزاد، کودک خود بازيگر است.
گاهي بازي با تماشاي بازي اشتباه ميشود که بايد به تفاوت آنها توجه داشت.
هرقدر بازيهاي آزاد کودکان بيشتر باشد آنها در مدرسه موفقتر خواهند بود.
اين بازيها اعتمادبهنفس کودکان را افزايش ميدهد.
اين بازيها ازنظر ارزش بسيار غني هستند و ماهيت اکتشافي دارند.
بهترين بازيها تا اواخر کودکي همين بازيهاي آزاد است.
بازيهاي آزاد شامل ورزشهایی مانند فوتبال نميشود زيرا در فوتبال قانون را بزرگترها ميگويند و آن را کودکان در بازي اجرا ميکنند اما دربازیهای آزاد، همهچیز را خود کودک انتخاب ميکند.
حتي قوانين را خود کودک تعيين ميکند.
قانون را خود بچهها ميريزند و خودشان هم اجرا ميکنند.
آنها در اين بازيها ياد میگیرند که خودشان را کنترل کنند و به احساسات و عقايد ديگران احترام بگذارند.
کودک هنگامیکه بلوکها را کنار هم ميچيند فيزيک ياد میگیرد و هنگامیکه به دنبال قورباغه ميدود با زیستشناسی آشنا ميشود. وقتي ماشينش را از شن پر ميکند رياضي ياد ميگيرد و وقتي به ابرها نگاه ميکند علوم ياد ميگيرد.
✅ اصول هفتگانه
فنون بهبود ارتباط والد و کودک (تعامل مثبت)
الف. اصول زمان باکیفیت (بازی)
ادامه ۶ ) آزاد گذاشتن در بازی
در این تکنیک بر اصلاح رفتار کودک تأکید نمیشود، بلکه تمرکز بیشتر بر آموزش توسعهی مهارتهای مورداستفاده در طول ۳۰ دقیقه زمان خاص بازی است.
به این منظور که کودک به شناخت خود نائل شود و والدین مهارتهای رفتار با کودک را بیاموزند؛ درنتیجه اصلاح رفتار کودک، خودبهخود نائل میشود.
برای این ۳۰ دقیقه ، والدین کودک را میپذیرند و تصمیمگیریهای کودک در بازی (در خصوص زمان بازی، نحوهی بازی، نوع بازی و..) صورت میگیرد و والدین این تصمیمگیریها را میپذیرند و به آن احترام میگذارند لذا والدین، کودک را اصلاح نمیکنند مگر در موارد ضروری.
این مطلب به این نکته اشاره میکند که بازی زمینهساز دعوا، ترساندن، مقایسه، امرونهی، سرزنش، تحقیر، توبیخ، تنبیه_بدنی، تهدید تمسخر و توهین تبعیض تنفر به کودک نباشد چرا که این موارد ممنوع است و فرزند قابلتکریم است همانگونه که پیامبر فرمودهاند «اکرموا اولادکم» فرزندانتان را تکریم کنید.
لذا کودک باید آزادانه به بازی بپردازد و امنیت در بازی از قبل پیشگیری شود تا والدین به خاطر محافظت از کودکشان آزادی را با امرونهی و... از کودک سلب نکنند همانگونه که امام معصوم فرمودند:
کودکت را در هفت سال اول زندگی رها کن، بازی کند.
(دَعِ ابْنَكَ يَلْعَبْ سَبْعَ سِنِينَ
✅ اصول هفتگانه
فنون بهبود ارتباط والد و کودک (تعامل مثبت)
الف. اصول زمان باکیفیت (بازی)
۷) پیوسته و مستمر
هر آنچه در این فعالیت، روند بازی را مختل میکند، انجام نگیرد پس بیحوصله نباشید و عجلهای برای تمام شدن این زمان باکیفیت و رسیدن به امورات خودتان نداشته باشید.
مثلاً محرکهای درونی مثلاینکه در ضمن بازی فکرتان درگیر برنامهها و قرارهایتان باشد و یا به گفتگوهایتان با دیگران فکر کنید و...
لذا این محرکهای درونی مزاحم را از خودتان دور کنید.
محرکهای بیرونی مثل تلفن جواب دادن، غذا پختن یا دم کردن و یا دیدن برنامه تلویزیونی، چک کردن شبکههای مجازی گوشی همراهتان و هر نوع مشغولیتی غیر از بازی با فرزندتان ممنوع است.
انجام تمام این اصول در این زمان باکیفیت، ایده آل برای این تکنیک است اما سعی کنید هر مقدار که میتوانید آنها را انجام دهید پس قرار نیست ما همیشه بتوانیم مطابق این اصول رفتار کنیم بلکه انتظار خودمان را واقعی کنیم و این اصول را عملی کنیم.
دستورالعملی-ویژه-مطالعه-و-یادگیری-کودکان (1).pdf
3.4M
فایل کتاب چگونه سلامت کودکان را در فضای دیجیتال حفظ کنیم 👆