سلام
موضوع این هفته مسخره کردن است که یکی از رذایل اخلاقی بشمار می رود.
May 11
آیتـــ الله #بهجت (ره):🌺
چرا به این معرفـــت نرسیده ایم که هر حرفی می زنیــــم قبل از این که ما بشنویـــم به گوش #امام_زمان می رسد، اگر این مطلب را درک کردیــم حضور و غیاب حضرت برای ما فرقی نمی کند.
یكی از محرّمات (كه از عوامل غیبت هم به شمار میرود) مسخره كردن و استهزاء است و شك نیست كه سخریّه و استهزاء یكی از عواملی است كه بسیاری از اوقات انسانهای ضعیف الایمان را وادار به غیبت میكند. آری، هستند كسانی كه به منظور بی اعتبار كردن دیگران از عامل تمسخر بهره میگیرند و برای مجلس آرایی و خنداندن حاضران از آبرو و حیثیت دیگران مایه میگذارند و با كارهایی از قبیل تقلید در راه رفتن، سخن گفتن، غذا خوردن و خلاصه به هر طریقی از اشاره و كنایه و... دیگران را به مسخره میگیرند و از این راه حس خودپسندی و انتقامجویی خویش را اشباع میكنند و حد اقلّ با خرج كردن آبروی دیگران مستمعان و دوستان خود را راضی میسازند.
بدین جهت است كه قرآن كریم از این عمل شدیدا نهی كرده و آن را به عنوان ظلم و ستم مورد توبیخ و تهدید قرار داده است و امر به توبه میكند و میفرماید:
یا ایُّهَا الَّذینَ امَنُوا لا یَسْخَرْ قَوْمٌ مِنْ قَوْمٍ عَسی انْ یَكُونُوا خَیْرا مِنْهُم وَ لا نِساءٌ مِنْ نِساءٍ عَسی انْ یَكُنَّ خَیْرا مِنْهُنَّ وَ لا تَلْمِزُوا انْفُسَكُمْ وَ لا تَنابَزُوا بِالالْقابِ بِئْسَ الاسْمُ الْفُسُوقُ بَعْدَ الایمانِ وَ مَنْ لَمْ یَتُبْ فَاولئِكَ هُمُ الظّالِمُونَ. ای كسانی كه ایمان آوردهاید نباید گروهی از مردان شما گروه دیگر را استهزاء كنند، شاید آنها كه مورد استهزاء واقع میشوند بهتر از مسخره كنندگان باشند. و همچنین زنان یكدیگر را مسخره نكنند، زیرا ممكن است زنان مسخره شده از آنها كه مسخره میكنند بهتر باشند. و مبادا از یكدیگر عیب جویی كنید و زنهار از اینكه یكدیگر را با القاب زشت و ناپسند یاد كنید كه پس از ایمان آوردن، نامی كه نشان از فسق و فجور دارد بسیار زشت است و هر كس كه از این رفتار توبه نكند ستمگر و ظالم است.
مقام مؤمن در پیشگاه خدا:
بنده مؤمن نزد خداوند متعال بسیار عزیز و محترم است. خداوند بندگان مؤمن را دوست میدارد و عزت و سربلندی را از آن مؤمنان میداند، چنانكه میفرماید:
... وَ لِلّهِ الْعِزَّه وَ لِرَسُولِهِ وَ لِلْمُؤمِنینَ... عزّت و سرفرازی تنها از آن خدا و پیامبر و مؤمنان است... و به همین جهت در سوره حجرات آیه «لا یَسْخَرْ قَوْمٌ مِنْ قَوْمٍ...» فرمود هر كس مؤمنان را مسخره كند یا با القاب زشت از آنها یاد كند در زمره ستمكاران محسوب میشود.
همچنین در احادیث اسلامی آمده است كه احترام به مؤمن احترام به خدا است و اهانت و تحقیر مؤمن اهانت به ذات اقدس الهی و موجب خشم خداوند سبحان است و در حدیث قدسی آمده است: خداوند به كسانی كه مؤمنان را بیازارند اعلان جنگ میدهد
از امام صادق -علیه السلام- آمده است كه خداوند عزّ و جلّ فرمود: كسی كه بنده مؤمن مرا خوار شمارد باید بداند كه خداوند با او در جنگ است و كسی كه بنده مؤمن مرا تعظیم و تكریم كند بی شك از غضب من در امان است.
جابر روایت كرده است كه رسولخدا صلّی اللّه علیه و آله و سلّم به كعبه نظر افكند و فرمود: آفرین بر تو، خانهای كه چقدر بزرگی و احترام تو چقدر زیاد است سوگند به خدا، احترام مؤمن نزد خدا از تو بیشتر است، زیرا حرمت تو فقط از یك جهت است (كه خونریزی در تو حرام است)، ولی مؤمن از سه جهت احترام دارد:
1. خون وی محترم است.
2. مال او حرمت دارد.
3. بدگمانی نسبت به او حرام است.
آنچه بیش از هر چیز در پیشگاه خدای متعال اهمیت و ارزش دارد تقوا است و سایر امور از قبیل پول و جاه و مقام و منصب و... دلیل بر عظمت و محبوبیت انسان نیست. از این رو نباید در هیچ مؤمنی به دیده حقارت و پستی نگریست، چرا كه ما نمیدانیم اولیای خدا چه كسانی هستند، چون از باطن افراد جز پروردگار هیچ كس آگاه نیست.
حضرت علی علیه السلام در ضمن حدیثی فرمود:
خدای تبارك و تعالی چهار چیز را در چهار چیز پنهان نموده است:... ولیّ خود را در میان بندگان خویش پنهان داشته است. پس به هیچ بندهای از بندگان خدا با چشم حقارت نگاه مكن كه شاید همان (كسی كه به او بیاعتنا هستی) ولیّ خدا باشد و تو ندانی.
هدایت شده از آرشیو مباحث استاد شجاعی
ارتباط موفق 49.mp3
10.68M
#ارتباط_موفق ۴۹
⚡️ بعضی از آفتها در رفاقتها، یک آفت محسوب نمیشوند؛ بلکه به تنهایی دهها آفتند.
آنانکه از مسخره کردن دیگران، لذت میبرند، در همین خُلق خویش؛
- روح تجاوز
- تحقیر
- و تولید کینه را یکجا دارند؛
وگرنه هرگز قادر به مسخره کردن کسی نبودند!
این افراد هـــــرگز محبوب قلب دیگران نخواهند بود.✘
#استاد_شجاعی 🎤
#دکتر_انوشه
@Ostad_Shojae