وجود مقدس حضرت سیدالشهداء(ع) انسان کامل و جامعی است که پروردگار عالم، فضائل همه انبیا را در او خلاصه کرده و ایشان وارث همه کمالات انبیا بوده است. «السلام علیک یا وارث آدم صفوة الله»
مقام منیع سیّدالشهدا(ع)
خداوند متعال از ميان مخلوقات خود، انسان را به عنوان اشرف مخلوقات برگزيده و از ميان آنان، انسانهاى كامل را به عنوان الگو قرار داده است که اين الگوها داراى امتيازات و فضيلتهاى ويژهاى هستند. حضرت امام حسين(ع)نمونهاى برجسته از اين اسوههاى پاك است و همة انسانها موظّفاند ایشان را به عنوان الگو و سرمشق خود انتخاب نمايند. از میان این الگوها و انسانهای کامل، سرور و سالار شهيدان، حضرت امام حسين(ع)داراى فضايل بیشماری هستند كه مايه فخر و عزت آدميان گرديده است.
جايگاه اباعبداللهالحسین(ع)به گونهاى است كه رسول خدادر مورد ایشان مىفرمايند:
«حسين منّي وأنا من حسين»
البته فضايل شخصيتى آن حضرت(ع)فراتر از حدّ بیان است
یکی از مهمترین چیزهایی که امام حسین(ع) از انبیای الهی به ارث برده، علم آنان است.
علم امام حسين(ع)، علم جامع و كامل است؛ زیرا رسولخاتم(ص) وارثِ تمام علوم انبياي الهي بوده است و تمام علوم پيامبر اسلام(ص) به امیرمؤمنان، علی(ع) و از ايشان به امام حسن مجتبي(ع)و سپس به سيّدالشهدا(ع) به ارث رسيده است. هر چند علم حضرت سيّدالشهدا(ع) از تمام ملائکه، جنيان، انسانها و هر موجود دیگر دارای عقلی بالاتر است، امّا در دعاي عرفه خود آن حضرت ميفرمايند: «من در کمال جهل به سر ميبرم!»
دامنه علم امام حسین(ع)
اکنون با توجه به اینکه پیامبر خاتم(ص) و وصی او علی(ع) علمشان را از خدا گرفتهاند و سپس این علوم به امام حسین(ع) به ارث رسیده حتی در قوّه خیال کسی هم نمیگنجد که دامنه علم امام حسین(ع) چه مقدار میباشد.
با توجه به این مسائل معلوم میشود که ما با چه کسی سروکار داریم و کنار چه دریایی آمدهایم. ما با خدا چه معاملهای کردهایم که خداوند محبت امام حسین(ع) را به ما داده است؟ و در واقع، معاملهای در کار نبوده و این لطف الهی است که عشق امام حسین(ع) را در قلب ما قرار داده است.
پروردگار متعال اگر بخواهد رحمت واسعهاش را به کسی مرحمت کند، عشق اباعبدالله(ع) را در وجودش متجلی میکند.
«اللهم انی أسألک برحمتک التی وسعت کلَّ شی»
اگر کسی رحمت واسعه الهی را میخواهد لمس کند، باید به سراغ امام حسین(ع) برود و رحمت حق را در آن خانه بجوید.
محبّت به امام حسين(ع) آنچنان ارزشمند است که اگر خداوند بخواهد بندهاي را سعادتمند کند، محبّت به آن حضرت را در دلش قرار ميدهد.
با توجه به اين روايت ميتوان فهميد که معيار در سعادت يا شقاوت انسانها محبّت يا کينه نسبت به حضرت سيّدالشهدا(ع) ميباشد.
دم عیسوی امام حسین(ع)
بنابر آیات قرآن کریم، یکی از معجزات ويژه حضرت عيسي(ع) اين بود كه مردگان را زنده ميكرد تا علايم نبوّت را به مردم نشان دهد. حضرت سيّدالشهدا(ع) نيز همچون حضرت عيسي(ع) مردگان را احيا مينمودند.
سریعترین کشتی نجات
مقام حضرت سيّدالشهدا(ع) آن چنان عظیم است که عقول انسانهای عادی از درک آن مقامات عاجز و ناتوانند. ایشان چنان نزد پروردگار عزيز و محبوب هستند كه به واسطه ايشان، افراد زيادي به رستگاري نایل میشوند. پیامبراکرم(ص) ميفرمايند:
«إنَّ الحُسَیْنَ مِصباحُ الهُدی وَ سَفینَةُ النَّجاةِ»؛ همانا حسین چراغ هدایت و کشتی نجات است! هرچند اهلبیت همگی کشتی نجاتاند، اما نكته مهمی که باید بیشتر به آن توجه کرد آن است كه كشتي ابیعبدالله(ع) انسانها را با سرعت بيشتری به ساحل نجات و امنیت ميرساند. به عنوان نمونه ميتوان به حُرّبنيزيدرياحي اشاره کرد. اگر حرّ در كشتي نجات یکی از اولیای الهی ميرفت، شاید ساليان بسياري طول ميكشيد تا به اين مقام برسد؛ امّا حضرت سيّدالشهدا(ع) با يك نگاه و عنايت او را به بهشت برين رهنمون كرد.