مقاله📃
ادامه.....
اما در شکل گیری ایران جدید دین و علم، دو مولفه ای هستند که لاجرم تاثیر به سزایی را در تکوین امر مدرن به سیاق متفاوت آن با مغرب زمین گذاشتند. در غرب پیش از مسیحیت اسطوره های هلنیستی همراستا با قدرت حاکم، بر باور های جامعه سایه افکنده، ایشان را مطیع حکومت می ساخت. تفسیر کاهنان از تحولات طبیعی و نظام علّی عالم به گونه ای بود که هر مدعای علمی می توانست صدق گزاره های آنها را به چالش بکشد و هژمونی حاکم را سست نماید از این رو؛ طبقه مذکور هر مدعایی که به نوعی مغایر با آموزه های رایج بود را با عناوینی چون جادوگری و... از دور خارج می کرد. پس از رسمیت نصرانیت در زمان کنستانتین، این کیش با تاثیراتی که جهت مقبولیت در جامعه رومی به خود گرفته بود جانشین اسطوره گرایی یونانی_رومی شد. کلیسا بعد ها نهاد علم را محدود و تحت تفسیر ارسطو گرایانه و بطلمیوسی کتاب مقدس در آورد که دست آخر همین؛ دستمایه روشنگری قرون ۱۷ و ۱۸ گشت تا با قرائت های گوناگون هر یک به نحوی قدرت دین را محدود کرده و زمینه نسبیت معرفتی و پلورالیسم دینی را مهیا سازند. در اسلام اما توجه به علم در طول معرفت دینی و ضروری زیست یکپارچه دنیوی_ اخروی انسان قرار می گرفت. قرآن _در آیاتی چون علّم آدَمَ الاسماءَ کلّها [بقره ۳۱]_ روایت تورات از آفرینش را بر انداخت و علم را والاترین شأن آدمی برای احراز خلیفة اللهی تعریف نمود. در جامعه اسلامی علم نه تنها منافاتی با دین نداشت بلکه حتی در تنظیم روابط حقوقی دولت_ملت و ارکان نظامی و... بسیار مهم جلوه می نمود از همین رو؛ گروه دانشمندان در جامعه اغلب همزمان با تسلط در علوم دینی، در یکی دو رشته علمی چون پزشکی و نجوم و صناعات صاحب نظر بودند. در این جا دانش مکمل معرفت دینی بود و دین نیز، پشتیبانی نظری و احیانا عملی قدرت حاکمه برای سامان دهی امر اجتماع را عهده دار بود. این نگاه اسلام در وحدت دین و علم سبب شد، تا تمدن مدرن صفوی نیز در آغاز حياتش بر خلاف همتایان اروپایی خود، دین را امر قوام بخش حکومت و عنصر حیاتی هویت ایرانی ببیند.
#ما_و_نقش_آفرینی_در_روند_امر_مدرن (۴)
@enegasht_ir
مقاله📃
در خصوص واکنش درست به امر کوید۱۹ و واکسن آن، نگاه حضرت امام خامنه ای بایستی مبنا بر عمل ما باشد. از این رو ما به تشریح نظام حل مسئله ایشان در امر کرونا و بالتبع آن واکسن می پردازیم.
این دیدگاه برخواسته از مبانی انقلاب اسلامی و هویت ایرانی اسلامی است که در همین چهارچوب مسائل خرد و کلان کشور سیاست گذاری و حل میشوند. در اینجا نگاه معظم له بر دو رکن حفظ استقلال هویتی و اثر گذاری بر روند حیات انسانی (میل به معاصریت) است. اهل سیاست در جمهوری اسلامی بایستی همواره از هر گونه خلل در استقلال و ایجاد وابستگی به خارج بکوشند. تصمیمات دولت مردان نباید در خلا و بی توجه به ظرفیت های بومی و موقعیت کشور باشد که تاریخ متأخر ایران، از این گونه بی تدبیری ها و فرجام تلخشان برای میهن حکایت ها دارد. از آن طرف ایران اسلامی خود را افق گشای آینده و مکلف به رسالتی جهانی می بیند. این رسالت در قالب تفاوت های ایران با جریان غالب سلطه بین المللی هم از نحو سلب و هم ایجاب می بیند. پس به هیچ عنوان نباید پیام انقلاب، تحت عناوینی چون تعامل سازنده و ترس از انزوای جهانی به تساحل و تسامح مغلوب مقابل ارزش های رقیب کشیده شود.
حال با توجه به مبانی فلسفه سیاسی انقلاب، فهم می شود که شعار _ نه شرقی نه غربی جمهوری اسلامی_ حامل دو رکن مهم ایجابی_ سلبی در تعامل با داخل و خارج است. اول اتکا به توانمندی داخل (رکن ایجابی) و دوم، استقلال برابر بیگانه و مواجهه فعالانه با ایشان که رکن سلبی موازنه قدرت در جهان امروز تلقی می شود. با در نظر گرفتن این دو رکن است که می توان از منظومه فکری حاکم بر حل مسئله کرونا سخن گفت.
بر اساس این نگاه ما نیز در همین دو جهت یاد شده به پروژه امام خانه ای در امر کرونا و ضمن آن واکسن می پردازیم. در وهله اول اولویت کشور در اتکا به درمان های بومی است. اینجاست که حکم امام جامعه در عدم واردات دارو و واکسن از خارج تبیین می شود. مخصوصا از کشور هایی چون آمریکا و دول اروپای غربی که سابقه موازنه منفی با آنها همچنان استمرار دارد؛ مانند تجربه خون های آلوده فرانسوی که عامل اصلی ایدز در ایران شدند. همینطور توصیه به پاسداشت از دستاورد نخبگان ایرانی در ساخت واکسن و شفافیت اسناد علمی آن از دیگر توصیه ایجابی ایشان در درمان مسئله کرونا بود. ضلع دیگر مباحث امام خامنه ای اما استقلال در پروتکل های حاکم بر پیشگیری و درمان کرونا می باشد. ویژگی پروتکل های بومی آن است که اولا؛ نشان دهنده سیستم انتظام بخش ملی در جریان درمانگری جامعه هست. در ثانی مواد آن منطبق بر نیاز ها و خصوصیات داخل طرح ریزی شده و ديگر آنکه؛ روند تدوین، اجرا و اصلاح آن کاملاً در کنترل داخل و خارج از حیطه نفوذ و اخلال گری عوامل غیر بومی صورت می گیرد و در آخر، نحوه متفاوت، اثر بخش و به بازده درمان کرونا سبب نمایش قدرت علمی ایران و مرجعیت جهانی آن در امور پزشکی در برابر نهاد های غربی_استکباری است. به طور مثال حضرت امام خامنه ای در اولین دیدار با دولت جدید، با جایگزینی صابون به جای الکل در تهویه دست ها، به نوعی اقدام به تغییر پروتکل های بهداشتی پیشگیری از کوید۱۹، هر چند به صورت جزئی کردند.
بنابر این؛ امام خامنه ای با توصیه به توانمند سازی درمان داخلی و اقدام به بومی سازی پروتکل های بهداشتی، ضمن راه کاری برای برون رفت از مسئله کرونا، افق نوینی را در حفظ هویت ایرانی_اسلامی و رسالت جهانی اسلام انقلابی گشودند.
#کوید19_در_نظام_حل_مسئله_امام_خامنهای
@enegasht_ir
⏺ پیام تسلیت رهبر انقلاب #امام_خامنهای در پی درگذشت آیتالله حسنزادهآملی
▪️ با تأسف خبر درگذشت عالم ربّانی و سالک توحیدی، آیةالله آقای حسنزادهی آملی رحمةاللهعلیه را دریافت کردم. این روحانی دانشمند و ذوفنون از جملهی چهرههای نادر و فاخری بود که نمونههای معدودی از آنان در هر دوره، چشم و دل آشنایان را مینوازد و توأماً دانش و معرفت و عقل و دل آنان را بهرهمند میسازد.
▪️نوشتهها و منشأت این بزرگوار منبع پر فیضی برای دوستداران معارف و لطائف بوده و خواهد بود انشاءالله. اینجانب به همهی دوستان و شاگردان و ارادتمندان ایشان بویژه به مردم مؤمن و انقلابی آمل و جوانان مشتاقی که مجذوب مواضع انقلابی و خلقیات والای انسانی آن مرحوم بودند تسلیت عرض میکنم و رحمت و مغفرت و علو درجات ایشان را از خداوند متعال مسألت مینمایم.
@enegasht_ir
اربعین عهدی است که در زمان شکل می گیرد تا مُحاط بر مکان، زمان مقدس را به دست امام و مردانش رقم زند.....
اَلسَّلاَمُ عَلَي أَسِيرِ الْكُرُبَاتِ وَ قَتِيلِ الْعَبَرَاتِ....
سلام بر آن دچار گرفتاريها و كشته اشكها....
علی لندی، شهید فهمیده، مهندس احمدی روشن، استاد فرج نژاد، محسن حججی، آوینی، بهنام محمدی.......
انگاشت | مارکت علوم انسانی (نسل زد)
علی لندی، شهید فهمیده، مهندس احمدی روشن، استاد فرج نژاد، محسن حججی، آوینی، بهنام محمدی.......
مقاله📃
ادامه.....
سیاست صفوی
صفویان به محض روی کار آمدن دقیقا با چالش هایی مواجه بودند که گرچه جدا از عقبه از سنت نبود اما؛ چهره نوینی داشت که همتی تازه می طلبید. نخست سر و شکل دادن به نظام حکمرانی پس از آشوب های سده پیشین جهت رفع آن آشوب ها. دوم ایجاد همبستگی اجتماعی با اتکا به میراث فرهنگي بومی (ایرانی_اسلامی) که چندین نسل جامعه ایرانی از آن بی بهره شده بود. سوم ساماندهی امور اقتصادی_نظامی تحت حکومت مرکزی تا حراست از ایران نوپا و آرامش معیشت نچندان راحت بدست آمده مردم را تضمین گرداند. مجموع این مسائل به اقدامات معطوف به اصلاحی توسط شاهان صفوی انجامید که تا کنون، عنوان وضعیت مطلوب پیشرفت ایران شیعی را یدک می کشند.
شاهان صفوی اما، کلید اصلی مسائل خود را در اندیشه پشتیبان می دیدند که در نظرشان، بقای قدرت خود و پی ریزی ایران جدید بدان بستگی داشت. آنان نهاد علم و دین را دگر بار وارد قدرت کردند. اینکار هم مشروعیت حکومتشان را زیر سوال نمی برد و هم در تنظیم، اداره و حفظ جامعه چاره را در يد تدبیر شاه قرار می داد. آنان خوب میدانستند که تصوف تزریق شده به جامعه پسا مغول، جر انزوا و از هم گسیختگی نیرو و تهی کردن سیاست رهبران از اقامه دلیل چیزی ندارد. روابط کور کورانه قزل باش و قطب، بالاخره در امتداد نسل ها قوت خود را از دست می دهد و این اطاعت؛ اگر پشتوانه معرفتی صحیح نداشته باشد باز هرج و مرج هیئتی نو خواهد گرفت. تمام اینها وجوب تدوین تئوری های اصلاحی و تزریقشان به دولت و ملت را گوشزد می کرد اما در این میان؛ مشکلی اساسی به ناهمواری و پیچ خم راه می افزود.
ایراد پیشآمده در نقشه سلاطین صفوی، نبود دانشمندان و اندیشمندان لازم در ایران بود. در دوران جنگ و آشوب های پس از خدابنده، به تدریج دانشمندان که نه مقبولیتی در دربار و جامعه متشنج آن زمان داشتند و نه سرمایه ای جهت تلاش های علمی و گذران زندگی؛ ناچار منزوی شده و یا از ایران به هند و سرزمین های عربی و... کوچیدند که این به خلا ایران از نهاد علم انجامید. به همین سبب صفویان با دعوت علمای شیعه ساکن لبنان و عراق و... که از حوادث روزگار سرزمین ایران دور مانده و البته تا حدی نیز توسط قوه حاکمه عثمانی معذب بودند، دعوت شاهان را اجابت کردند و این سر آغاز تولد ایران شیعی شد.
#ما_و_نقش_آفرینی_در_روند_امر_مدرن (۵)
@enegasht_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔶️ توصیه استاد مرحوم حاج محمد حسین فرج نژاد به طلاب و دانشجویان.
@enegasht_ir
هدایت شده از 🏁چــپـگرام🏁
249.8K
آیا کتاب های ترجمه شده دارای جهت گیری خاصی است؟
👤 استاد رحیم پور ازغدی