#شعر_آخر_شب ☕
رو ترش کن که همه روترشانند این جا
کور شو تا نخوری از کف هر کور عصا
لنگ رو چونک در این کوی همه لنگانند
لته بر پای بپیچ و کژ و مژ کن سر و پا
زعفران بر رخ خود مال اگر مه رویی
روی خوب ار بنمایی بخوری زخم قفا
آینه زیر بغل زن چو ببینی زشتی
ور نه بدنام کنی آینه را ای مولا
تا که هشیاری و با خویش مدارا میکن
چونک سرمست شدی هر چه که بادا بادا
ساغری چند بخور از کف ساقی وصال
چونک بر کار شدی برجه و در رقص درآ
گرد آن نقطه چو پرگار همیزن چرخی
این چنین چرخ فریضهست چنین دایره را
بازگو آنچ بگفتی که فراموشم شد
سلم الله علیک ای مه و مه پاره ما
سلم الله علیک ای همه ایام تو خوش
سلم الله علیک ای دم یحیی الموتی
چشم بد دور از آن رو که چو بربود دلی
هیچ سودش نکند چاره و لا حول و لا
ما به دریوزه حسن تو ز دور آمدهایم
ماه را از رخ پرنور بود جود و سخا
ماه بشنود دعای من و کفها برداشت
پیش ماه تو و میگفت مرا نیز مها
مه و خورشید و فلکها و معانی و عقول
سوی ما محتشمانند و به سوی تو گدا
غیرتت لب بگزید و به دلم گفت خموش
دل من تن زد و بنشست و بیفکند لوا
مولانا
❞ زندگی برای علوم انسانی ❝
༺ https://eitaa.com/joinchat/2795962370C57415e19ef ༻
• یکی از ابعاد مهم مسئله ولایت فقیه وحدت راهبردی جامعه پیرامون نظریه فرهنگی ولی است. آنارشیسم فرهنگی در کشور ما به حدی پیش رفته که هر کانال در شبکه مجازی نیز راهبرد فرهنگی خود را به اسم برنامه اصلاح یا مطالبه فرهنگی به جامعه پمپاژ میکند.
دوقطبی سازی، ناکارآمدی و آشفتگی فرهنگی موجود نتیجه خودسری حوزه های علمیه و ارگان های فرهنگی در نظریه فرهنگی از ولایت فقیه است که این هرج و مرج در مراتب پایین تر خود تئوریسین پندارهای سطی را روانه بازار آشفته فرهنگی ما کرده است.
#یادداشت
❞ زندگی برای علوم انسانی ❝
༺ https://eitaa.com/joinchat/2795962370C57415e19ef ༻
چین - ایران؛ تبیین یا تفسیر؟
📝 #پرویز_امینی
• بیانیه مشترک چین و برخی کشورهای عربی را به دو صورت میتوان طرح کرد. یکی تبیین و علتیابی است و به دنبال چرایی این کنش چین بودن است که غالبا در چارچوب نظریههای رئالیستی در روابط بینالملل قابلطرح است که خلاصهاش میشود که در روابط بینالملل دوستی و دشمنی دائمی وجود ندارد بلکه "منافع دائمی" قطبنمای حرکت دولتهاست. در این نگاه، چین منافع خود را در نزدیکی بیشتر به این کشورها و فاصلهگذاری با ایران ادراک کرده است و این بیانیه مشترک، نماد آن است.
• اما در تفسیر، پرسش از چرایی نیست بلکه از معنای این کنش است. پرسش از علت نیست بلکه پرسش از دلایل این کنش است. در این نوع پرسشها، رویکردهای سازهانگاری بر رویکردهای رئالیستی که هستیشناسی مادی و عینی دارند، ارجح است.
• خصوصا وقتی توجه کنیم که آنچه در بیانیه مشترک چین با این کشورها مورد چالش قرار گرفته است، منافع اقتصادی یا تجاری نیست بلکه ارزشهای حیاتی ایران یعنی "تمامیت سرزمینی" مورد تعرض و چالش واقع شده است. بعلاوه اینکه این ارزش حیاتی از سوی یکی از دولتها که دارای بیشترین حسن روابط در بین قدرتهای بزرگ با ایران است و همواره از موضع عملگرایی و نه ايدئولوژيک، روابط خارجی خود را تنظیم کرده، انجام شده است. و درست در مقطعی که ایران چالشی اقتدارشکن و امنیتزدا را در سطح داخلی تجربه کرده است و عربستان در آن نقش ایفا کرده است.
• بنابراین رویکردهای تبیینی و علتگرا برای ادراک کنش خصمانه چین، نابسنده است و حالا باید از خود پرسید که چین چه تلقی و معنایی درباره ایران ۲۰۲۲ دارد که به این کنش مبادرت کرده است؟ احتمالا پاسخ تا حد زیادی تکاندهنده و تأملبرانگیز است.
#رصد
❞ زندگی برای علوم انسانی ❝
༺ https://eitaa.com/joinchat/2795962370C57415e19ef ༻
مجید رضا رهنورد قربانی محاربین فرهنگی شد.
📝 #یادداشت
• در اخبار خواندم مجید رضا رهنورد قاتلی که چندی پیش اعدام شد از بچگی در مسجد بزرگ شده، اسم او را مادرش به خاطر امام هشتم رضا نامیده و بزرگ شده هیئت است. اما از آن زمان که وارد سنی شد که فضای مجازی اورا تربیت میکرد شخصیتش به کل تغییر یافت تا جایی که از یک هیئتی یک قاتل به وجود آمد.
• به راستی زمانی که تربیت دینی ما و معنی تدین یک مدل تهی از فکر باشد خروجی اش چنین است. اینکه شما در صف اول نماز جماعت هم باشی اما از نظر فکری نتوانی در فرهنگ اسلامی تنفس کنی، حتی اسمت هم نام مولای شیعیان باشد بویی از شیعه بودن نمیتوانی ببری.
•این هم وطن ما که قاتل شد اگر پشیمان بود خدایش رحمت کند. اما سوال اصلی این است که چه کسی او را قاتل کرد؟ پاسخگوی نیاز های فکری و تربیت دینی این قشر کدامین نهاد یا فرهنگ بود که چنین تظاهر مذهبی را برای عوام بهجای تقکر مذهبی نسخه پیچی میکند؟ نسخه ای که در ساده ترین مواجه با واقعیت اجتماعی ناکارآمدی خود را نمایان میکند.
•خنده دار ترین قسمت ماجرا این است که همین جریان متظاهر متحجر که در مدیریت فرهنگی کشور چنین فجایعی را به وجود آورده اند به جای بازگشت به سنت فلسفی معرفتی ما اکنون دارند بیانیه محارب نبودن این اشخاص را صادر میکنند، به راستی چه کسی محارب اصلی ماست؟
❞ زندگی برای علوم انسانی ❝
༺ https://eitaa.com/joinchat/2795962370C57415e19ef ༻
زندگی برای ❞ علوم انسانی ❝
مجید رضا رهنورد قربانی محاربین فرهنگی شد. 📝 #یادداشت • در اخبار خواندم مجید رضا رهنورد قاتلی که چن
عزیزان متن رو با دقت بخونید
این متن در صدد نقد به محارب بودن قاتل نیست. منتهی سوال اصلی اینکه مقصر اصلی چه کسی هست که چنین محاربینی تربیت میشن؟
#شعر_آخر_شب ☕
تا ابد دوریم، چون سوگند قرآن و دروغ
دور، مانند زبان روزهداران و دروغ
روز، پیمان بستی و شب توبه کردی، ای دریغ ...
توبه کارا! چیست فرق نقض پیمان و دروغ؟
خواستی دلتنگیم را در دلم پنهان کنم
عاشق و انکار دلتنگی؟ مسلمان و دروغ؟
باز در جمع رقیبان صحبت از من شد، بیا!
تا از ایشان بشنوی یک چند بهتان و دروغ
بعد از این دیگر تو را مومن نمی دانم، که دوست
گفت در یک دل نمیگنجند ایمان و دروغ ...
#سجاد_سامانی
❞ زندگی برای علوم انسانی ❝
༺ https://eitaa.com/joinchat/2795962370C57415e19ef ༻
تربیت سیاسی اگر نداشته باشیم...
📝 #جفری_وگان
• بانفوذترین کارشناسان تربیت سیاسی در اواخر سدۀ بیستم و اوایل سدۀ بیستویکم میلادی از دو نظر پیرو نظرات جان دیویی هستند: یکی اینکه به جوانان توجه ویژه دارند و میخواهند از طریق مدارس آنها را از نظر سیاسی تربیت کنند و دوم اینکه به تربیت غیرمستقیم از طریق تأثیرگذاری بر محیط اعتقاد دارند. با وجود برخی مشاجرات در حوزۀ تربیت سیاسی، در این خصوص اتفاق نظر هست که کودکان باید در کانون توجه مربیان سیاسی باشند.
• تمرکز بر کودکان بهدلیل ضرورت «بازتولید اجتماعی» توجیه میشود که در نظریههای دیویی ریشه دارد. از این دیدگاه تربیت سیاسی، ارزشها، دیدگاهها و کنشهای سیاسی نسل آینده را شکل میدهد. هر دولتی در بازتولید خود ذینفع است و دولت مردمسالار آگاهانه به القای ارزشهای مردمسالارانه میپردازد. از این دیدگاه تربیت سیاسی نخستین ابزار تداومبخشیدن به دولت مستقر است. دولت مردمسالار میباید شرایط لازم را برای تداوم و استمرار خود بازتولید کند.
• بهگفتۀ صاحبنظری: «تداوم نظم سیاسی بستگی به آموزشی دارد که معطوف به پرورش شخصیت شهروندان باشد.» از دیدگاه کارشناسان تربیت سیاسی، مردم اگر به حال خود رها شوند فضایل سیاسی لازم برای حفظ نظم و نظام مردمسالارانه را بهدست نخواهند آورد، و صرف تجربه و تأمل دربارۀ تجربیات برای کسب تربیت سیاسی کافی نخواهد بود.
کارشناسان تربیت سیاسی امروز که پیرو مکتب جان دیویی هستند، همانند هابز برآناند که دستاوردهای سیاسی جامعۀ معاصر در صورت غفلت بهسهولت از دست خواهند رفت.
• البته هابز نگران ازدسترفتن وضع مدنی و بازگشت وضع طبیعی بود، درحالیکه کارشناسان امروز نگران ازدسترفتن اصول و ارزشهای نظام مردمسالاری هستند. با این همه همین ترس ریشۀ اصلی اندیشۀ تربیت سیاسی است. در هر دو مکتب قدیم و جدید نقش دین در آموزش کودکان میبایست محدود و معین شود. هابز از آن میترسید که دین دستگاه اقتدار رقیبی در برابر قدرت دولت ایجاد کند و سلطهای گستردهتر از سلطۀ حکومت بر مردم اعمال نماید. کارشناسان تربیت سیاسی امروز هم از این میترسند که تربیت دینی کودکان قدرت انتخاب و تواناییهای افراد را در دوران بزرگسالی محدود سازد و به حس خودمختاری آنها که مبنای مردمسالاری است آسیب برساند.
از کتابِ «تربیت سیاسی در اندیشۀ هابز»
ترجمۀ حسین بشیریه | نشر نی
❞ زندگی برای علوم انسانی ❝
༺ https://eitaa.com/joinchat/2795962370C57415e19ef ༻
علیه اعدام، مطلق و بلاشرط
📝 #حسام_سلامت
.
.
.
• متن برای #رصد است
متن هایی علمی که در جهت نقد این یادداشت باشد در کانال منتشر میشود.
❞ زندگی برای علوم انسانی ❝
༺ https://eitaa.com/joinchat/2795962370C57415e19ef ༻
|| تاثیر اسلام و مقتضیات زمان در استنباط فقهی
📝 #سجاد_صفری_تبریزی
با تغییر زمان و مقتضیات آن، گاه نوع برداشت ها و استنباطها می تواند از روایات و احادیث فرق کند. مثلا در مورد اخباری که در زمینه حرمت بازی شطرنج رسیده و عموما فتوا می دادند که بازی با شطرنج حرام است، امام خمینی (ره) در پاسخ به سؤالی در این خصوص که: «شطرنج امروز به صورت يك ورزش فکری در آمده و حالت قمار بودن خود را از دست داده، آیا حرام است یا خیر»، فرمودند: «بر فرض مزبور اگر برد و باختی در بین نباشد اشکال ندارد.» یکی از روحانیان فاضل که از چنین فتوایی متعجب شده بود طی نامه ای خدمت حضرت امام خمینی (ره) به این موضوع اعتراض کرده و در نامه خود با اشاره به حديث نهی رسول الله عن اللعب بالشطرنج...» استدلال کرده بود که «نهی دلیل بر حرمت است و بازی با شطرنج به طور مطلق حرام است، چه آلت قمار بودن را از دست بدهد یا ندهد، و دعوی انصراف یعنی منصرف بودن حرمت به موردی که به عنوان آلت قمار به کار می رود) منشأ صحیحی می خواهد که به نظر نمی رسد و آنچه ممکن است گفته شود مثل غلبه با آلیت در آن زمان منشأ صحیحی نیست...
امام خمینی در مقابل این نوع استدلال و این گونه برداشت از روایت، چنین پاسخ دادند:
«..لازم است از برداشت جنابعالی از اخبار و احکام الهی اظهار تأسف کنم. بنابر نوشته جنابعالی زکات تنها برای مصارف فقرا و سایر اموری است که ذکرش رفته است و اکنون که مصارف به صدها مقابل آن رسیده است راهی نیست، و رهان در سبق ورمایه مختص است به تیر و کمان و اسب دوانی و امثال آن که در جنگ های سابق به کار گرفته می شده است و امروز هم تنها در همان موارد است، و انفال که بر شیعیان تحلیل شده است امروز هم شیعیان می توانند بدون هیچ مانعی با ماشینهای کذایی جنگل ها را از بین ببرند و آنچه را که باعث حفظ و سلامت محیط زیست است نابود کنند و جان میلیونها انسان را به خطر بیندازند و هیچکس هم حق نداشته باشد مانع آنها باشد. منازل و مساجدی که در خیابان کشی ها برای حل معضل ترافيك و حفظ جان هزاران نفر مورد احتیاج است نباید تخریب گردد و امثال آن؛ و بالجمله آن گونه که جنابعالی از اخبار و روایات برداشت دارید تمدن جدید بکلی باید از بین برود و مردم کوخ نشین بوده و یا برای همیشه در صحرا زندگی نماید ..."
عضویت در کانال نظم حقوقی
🆔 http://eitaa.com/yasalduzen
❞ زندگی برای علوم انسانی ❝
༺ https://eitaa.com/joinchat/2795962370C57415e19ef ༻
زندگی برای ❞ علوم انسانی ❝
#پیام_مخاطب
نقدی بر یاداشت «علیه اعدام، مطلق و بدون شرط»
مدعای این پست ، نفی مطلق اعدام است. بیشتر تمرکز بر دولت است اما عبارات کمی ناواضح است که در جایی که خود مردم تقاضای اعدام مجرمی را داشته باشند باز هم این ادعا صادق است یا خیر.
به هر حال دلیلی که مطرح می کنند این است که «دولت حق ندارد بُکشد» زیرا حق کشتن «موجب تحکیم قوه ی قهریه ی دولت و تثبیت خشونت قانونی» می شود و باید این خشونت قانونی دولت مهار شود.
در تکمیل این حرف می گوید «خشونت قانونی یا خشونت مشروع، وجه خشونت آمیز خود را از نظرها پنهان می کند.»
در نقد این دلیل باید گفت
اولا تلازمی بین «تحکیم قوه ی قهریه و تثبیت خشونت قانونی» با « لزوم سلب حق خشونت و اعدام» وجود ندارد. یعنی جای پرسش است که چگونه مستدل می خواهد از حد وسط تثبیت خشونت قانونی، برای منفی نشان دادن حق اعدام استفاده کند. تحکیم قوه ی قهریه نه تنها امری مذموم نیست بلکه برای اداره ی جامعه لازم هم هست. مدیریت زندگی اجتماعی تنها به دلسوزی و ترحم نیازمند نیست بلکه در جای خود به قهر و غلبه هم احتیاج دارد.
قدرت و اِعمال قدرت برای حاکم نه تنها امری مذموم نیست بلکه محمود هم هست.
ثانیا پیش فرض این سوال بر تفکیک کامل دولت با مردم است گویا دولت از فضا آمده و ناخواسته بر خلاف میل و مصالح مردم حکم می کند. این پیش فرض غلط است چرا که دولت برآمده ی از مردم است. دولت خدمت گزاری مردم است و خودش جزئی از مردم است. طبق مبانی لیبرال دموکراسی، حقوق دولت از جانب مردم اعطا شده، پس اگر دولتی خواهان مجازات باشد ، در واقع مردم این حق را به او داده اند و ظاهراً طبق دیدگاه نویسنده خشونت مردم ایرادی ندارد.
ثالثا اینکه خشونت قانونی، وجه خشونت را پنهان می کند هم حرف صحیحی نیست:
۱. اتفاقا اعدام نکردن، وجه خشونت قتل ها را مخفی می کند. گویا که قتل یک جرم عادی بوده و هیچ اتفاقی نیفتاده.
۲. اعدام، خشونت است. اما آیا هر خشونتی بد است؟ هذا اول الکلام
❞ زندگی برای علوم انسانی ❝
༺ https://eitaa.com/joinchat/2795962370C57415e19ef ༻
❖بخشش قاتل زمانی ممدوح است که منجر به اختلال نظام اجتماعی نشود.
📝 #علامه_طباطبایی
...اگر ملتى به آن حد از ارتقاء رسيد، و بنحوى تربيت شد كه از عفو لذت ببرد، اسلام هرگز به او نمىگويد چرا از قاتل پدرت گذشتى؟ چون اسلام هم او را تشويق به عفو كرده و اگر ملتى هم چنان راه انحطاط را پيش گرفت و خواست تا نعمتهاى خدا را با كفران جواب بگويد، قصاص براى او حكمى است حياتى، در عين اينكه در آنجا نيز عفو به قوت خود باقى است...
#عکس_نوشته
❞ زندگی برای علوم انسانی ❝
༺ https://eitaa.com/joinchat/2795962370C57415e19ef ༻
• عزیزان بعضا لطف دارن و میان راجع به برنامه اسلامی سازی علوم انسانی سوال میکنن
راستش بحث و برنامه ریزی توی این زمینه باید دیالوگ محور باشه یک طرفه واقعا نمیشه حرفی زد
مثلا من بیام توی کانال عمومی یه برنامه یا بحث کلی مطرح کنم بگم این راه اسلامی سازی علوم انسانی هست واقعا ممکن نیست...
حتی معرفی کتاب هم اینطور کلی نمیشه چه برسه برنامه مهمی مثل اسلامی سازی علوم انسانی.
طبیعتا صرفا یک سری کلیات میشه گفت ولی برای بحث عمومی پیرامون این مسئله ساعت و فراغت زیادی لازم داره که از ظرفیت کار رسانه ای فعلی من خارجه.
ولی خوب بازم در حد توان در خدمت عزیزان هستم.
• با یک خلط حقیقت و اعتبار آشکار مدعی هستن امتداد حکمت متعالیه و فلسفه صدرا در اقتصاد منجر به پذیرش fatf میشه اما به نظر میرسه خود کالا و ثروت هم یک امر اعتباری هست، اصلا چون ماهیت علم اقتصاد یک علم اعتباریه برای ربط اصالت الوجود با اقتصاد باید جایگاه اعتباریات رو در نظام فلسفی صدرا توضیح داد...
اعتباریات که خودشون بالعرض وجودات تصویر میشن هم خارج از اطلاق موجود نیستن در صورتی که ما بدون نظر به اطلاق وجود بخواهیم نظام اعتباری تصویر کنیم یعنی دچار توهم شدیم.
یعنی نظام اقتصادی که در صدد نفی غیر وجود نباشد وهمی هست. نظام اقتصادی بازار آزاد چون یک نظام سرمایه داری هست در جایگاه نظام فلسفی صدرا یک نظام اقتصادی وهمی بدون نظر به ثبوت عالم هست. چون سرمایه داری با اصالت نفس مستقل انسان شکل گرفته یک نظام نفسانی هست نه یک نظام وجودی، به نظر میرسه اقتصاد اسلامی در حکمت متعالیه دقیقا نفی fatf باشه نه اثبات اون...
❞ زندگی برای علوم انسانی ❝
༺ https://eitaa.com/joinchat/2795962370C57415e19ef ༻
زندگی برای ❞ علوم انسانی ❝
• با یک خلط حقیقت و اعتبار آشکار مدعی هستن امتداد حکمت متعالیه و فلسفه صدرا در اقتصاد منجر به پذیرش
درسته باید برای اسلامی سازی علوم انسانی یا اصلا برای فهم علوم انسانی چه غربی و چه اسلامی فلسفه خوند.. اما آقایون گویا رمان خوندن رو با فلسفه خوندن گاها اشتباه میگیرن
مگر میشه با بیست سی جلسه شرکت توی یه دوره فلسفه رو فهمید بعد اومد توی علوم انسانی ازش استفاده کرد بعد دوسالم بگیم خروجی دادیم؟
واقعا علم رو اینقدر نباید به ابتذال کشید .. اگر وقت و حوصله کافی برای فهم نداریم بهتره با تبیین غلط فجایع اینطوری بار نیاریم.
#شعر_آخر_شب ☕
میکشتمت! وساطت ایمان اگر نبود
پروای نان و پاس نمکدان اگر نبود
بی شانهی تو سر به کجا میگذاشتم،
ای نارفیق! کوه و بیابان اگر نبود؟!
پیراهنم به دادِ منِ تنگدل رسید،
خود سینه میشکافت، گریبان اگر نبود!
در رفته بود این جگر از کوره، بی گمان
همراهِ صبر، همتِ دندان اگر نبود!
از این جهانِ سفله به یک خیزش بلند،
رد میشدیم، تنگیِ دامان اگر نبود!
میگفتمت چه دیدهام و چیست در دلم،
این ترسِ خنده آورم از جان اگر نبود!
#حسین_جنتی
❞ زندگی برای علوم انسانی ❝
༺ https://eitaa.com/joinchat/2795962370C57415e19ef ༻