📌شناسنامه انقلاب های مخملی
انقلاب های مخملی یا رنگین نامی است که به دسته ای از تحرکات مربوط به هم اطلاق شده است و در بسیاری از کشورهای بلوک شرق سابق به وقوع پیوسته است.
وجه مشترک همه این انقلاب ها، مبارزه منفی است که علیه حکومت های به اصطلاح دیکتاتور باقی مانده از شوروی سابق به کار گرفته می شوند.
در تمام این انقلاب ها یک رنگ یا گل خاص به عنوان نماد و سمبل آن مورد استفاده قرار گرفته است و به آن رنگ یا گل مشهور شده اند.
اکنون به خوبی ثابت شده است که سازمانها و نهادهایی که در این انقلاب ها نقش داشته اند، وابسته به نظام سرمایه داری غربی وابسته یا مورد حمایت آنها بوده اند.
سقوط »ادوارد شواردنادزه« در انقلاب رُز گرجستان در سال 2003، ویکتوریا نوکویچ در انقلاب نارنجی 2004 اوکراین و سقوط و فرار عسکر آقایف در انقلاب لاله 2005 قرقیزستان از جمله مهمترین موارد انقلابهای رنگی در حوزه بلوک شرق سابق بوده اند که در این مقاله مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
در تمام موارد فوق الگوی سرنگونی نظام های سیاسی کم و بیش مشابه بوده است. در این سه کشور و حتی کشورهای دیگر، به دنبال برگزاری انتخابات بحث برانگیز، مخالفت های گسترده خیابانی منجر به عزل، سقوط یا فرار رهبرانی شده است که از سوی مخالفان، دیکتاتور معرّفی شده بودند.
وستانیوز
📌تحولات قفقاز
از روز 12 دسامبر، گروهی از نظامیان جمهوری آذربایجان با لباسهای غیرنظامی بزرگراه قره باغ - گوریس را که قره باغ را به ارمنستان متصل میکند، به دلایل ادعایی زیستمحیطی مسدود کردند.
این اتفاق یک هفته قبل از آن نیز رخ داده بود که پس از 3 ساعت مذاکره نیروهای حافظ صلح روسیه، راه در هر دو جهت باز شد.
گفته می شود که از 13 دسامبر، طرف آذربایجانی گاز قره باغ را قطع کرد که 3 روز بعد مجدداً وصل شد، با این حال، کریدور لاچین همچنان بسته است.
شهروندان آذربایجان به استخراج معادن این منطقه از سوی شهروندان ارمنی قره باغ اعتراض داشته و معتقدند که در این منطقه، محیط زیست با خطر نابودی روبرو شده است.
علي رغم فشار های کشورها و بیانیه سازمان های بین المللی به دولت باکو برای باز کردن کریدور لاچین اما این مسیر همچنان مسدود می باشد.
در این میان خبر ها از گسیل خودروهای زرهی ارتش آذربایجان به سمت مرزهای روسیه حکایت دارد این موضوع نشان می دهد ماجراجویی الهام علی اف برای تصاحب کریدور زنگزور ادامه خواهد داشت و تحولات قفقاز به نقاط بسیار حساس خود نزدیک شده است
وستانیوز
وستانیوز
📌اهمیت عربستان برای چین
یکی از مولفه های سیاست خارجی چینی ها نسبت به منطقه غرب آسیا این است که آن ها برخلاف آمریکا بدنبال شکل دادن ائتلاف امنیتی و نظامی یا حضور نظامی در ژئوپلیتیک غرب آسیا نیستند.
این یعنی چینی ها مسیر دقیقی برای تامین منافع تجاری و اقتصادی از جمله انرژی را انتخاب کردند.
چینی ها نزدیک به 72 درصد نفت خام را از دیگر کشورها وارد می کنند، 50 درصد از این میزان نفت از غرب آسیا وارد چین می شود و از حجم نفت صادراتی غرب آسیا بیش از 25 درصد آن توسط عربستان به چین صادر می شود.
بنابر این سعودی ها از اهمیت زیادی برای چین برخوردار است.
ارزش مبادلات تجاری عربستان و چین بیش از 88 میلیارد دلار است، این یعنی روابط تجاری و اقتصادی این دو کشور در سطح خیلی رضایت بخشی برای طرفین است، چینی ها برای تامین نیاز های ضروری خود به غرب آسیا و عربستان سعودی احتیاج دارند و برای رسیدن به این موضوع هیچ نیازی به حضور نظامی و امنیتی در این منطقه ندارند، چینی ها با دور نگه داشتن سیاست های تجاری و اقتصادی خود از مسائل امنیتی یا گسترش توان نظامی در منطقه ، چتر بزرگی از ارتباطات با سایر کشورها ایجاد کرده اند تا با آن منافع خود را تامین کنند.
چین یکی از بزرگ ترین سرمایه گذاران برای توسعه زیرساخت ها، تاسیس بنادر، جاده، ریل و... در عربستان، امارات و مصر است. سیاست متعادل چینی ها در غرب آسیا صرفا برای این است که آن ها به تامین منافع خود فکر می کنند وبرای برخی تنش های بی فایده میان رقبای منطقه ای منافع بلند مدت خود را قربانی نمی کنند.
ابوقاسم
📌تشدید نگرانی کارشناسان برای اقتصاد آمریکا در سال 2022
به گزارش تارنمای شبکه خبری بلومبرگ، در آخرین نظر سنجی این شبکه خبری میان کارشناسان اقتصادی، آنها احتمال وقوع رکود در اقتصاد آمریکا را ۷ از ۱۰ اعلام کردند.بر اساس نتایج این نظرسنجی که از ۱۲ تا ۱۶ دسامبر (۲۱ تا ۲۵ آذرماه) میان ۳۸ اقتصاددان آمریکایی صورت گرفت، پیشبینی آنها از احتمال وقوع رکود اقتصادی در سال ۲۰۲۳ میلادی در این کشور، در مقایسه با نتایج نظرسنجی ماه گذشته از ۶۵ به ۷۰ درصد افزایش پیدا کرد که این رقم نسبت به ۶ ماه پیش از این، ۲ برابر شده است.
همچنین، میانه پیشبینیها رشد تولید ناخالص داخلی آمریکا (GDP) برای سال آینده را حدود ۰.۳ درصد برآورد میکند و برای نرخ هزینهکرد مصرف کنندگان که حدود دو سوم تولید ناخالص داخلی را تشکیل میدهد، رشد بسیار ناچیزی در نیمه نخست ۲۰۲۳ پیشبینیمیشود.
وستانیوز
حجم مبادلات تجاری ایران در چهارماه نخست 1401
این آمار نشون میده ما در مبادلات تجاری با کشورهای مشترک المنافع هم خوب عمل نکردیم
حجم مبادلات تجاری ایران با روسیه مجموعا از یک و نیم میلیارد دلار تجاوز نمی کند
این درحالی است که ترکیه میزان تجارت خود با روسیه را به بیش از47 میلیارد دلار رسانده است
آن ها برای سال 2025 چشم انداز 60 میلیارد دلار ارزش تجارت خود را دارند.
این موضوع در همین مقیاس نسبت به روابط تجاری ما با چین و چین با ترکیه وجود دارد.
یا مثلا در پنج ماه گذشته سال 1401 ایران هشت میلیون ششصد و پنجاه و پنج هزار تن به ارزش دو میلیارد و 961 میلیون دلار به عراق صادرات داشته است و 74 میلیون دلار نیز از این کشور واردان داشته است.
علي رغم این که دولت سیزدهم به خاطر انسداد سیاسی و اقتصادی که با کشورهای بین المللی وجود دارد بر توسعه روابط با همسایگان متمركز است اما این آمار 6 درصد کاهش نسبت به صادرات سال گذشته ما به عراق را نشان می دهد
اینکه ایران در روزهای سخت از بازیگران اصلی در مبارزه با داعش در عراق بود اما بخاطر عدم حمایت از صادر کنندگان داخلی و بخش های خصوصی و همچنین کیفی سازی محصولات درحال از دست دادن بازار عراق و تقديم به رقيب خود يعني ترکیه هستیم
حجم مبادلات تجاری تجاری ترکیه با عراق بیش از 20 میلیارد دلار تخمین زده شده است.
البته ناگفته نماند که (به غیر از عراق) حجم مبادلات تجاری ایران با کشورهای همسایه در پنج ماه امسال نسبت به پنج ماه اول سال گذشته 24 درصد افزایش داشته است.
ابوقاسم
ارمنستان: کمبود مواد غذایی در بحبوحه محاصره آذربایجان، قره باغ را تهدید میکند.
به نقل از رویترز، نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان، روز پنجشنبه از آذربایجان به تندی انتقاد کرد و گفت قره باغ کوهستانی به دلیل محاصرهای که اکنون دومین هفته را میگذراند، با کمبود مواد غذایی مواجه شده است.
این منطقه به عنوان بخشی از آذربایجان شناخته می شود، اما ساکنان آن عمدتاً ارمنی هستند و پس از جنگ در اوایل دهه ۱۹۹۰ از آذربایجان اعلام جدایی کرد. در سال ۲۰۲۰، آذربایجان پس از یک جنگ کوتاه که با میانجیگری روسیه به آتشبس ختم شد، اراضی داخل و اطراف قره باغ کوهستانی را بازپس گرفت
وستانیوز
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
کاهش چشمگیر سطح دریای خزر در شهر آکتائو قزاقستان
همچنین دریای خزر از سمت داغستان روسیه نیز به میزان 12 سانتی متر زیر علامت خطر تنزل یافته است
وستانیوز
🔸لیبی درحال تجزیه.. ؟
احتمالا خلیفه حفتر سیرنایکا را به عنوان یک منطقه خودمختار اعلام کند.
منابع طرفدار LNA ادعا می کنند که خلیفه حفتر قصد دارد شنبه آینده "استقلال کامل" مناطق سیرنائیکا و فزان(مناطق سبز و آبی رنگ) را از بقیه لیبی و همچنین انحلال مجلس نمایندگان مستقر در طبرق را اعلام کند.
منابع طرفدار GNA مصر را به ترویج و حمایت از جدایی این مناطق و اعلام حفتر به عنوان فرماندار سیرنائیکا متهم می کنند.
وستانیوز
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
حضور گسترده خودروهای ارتش اردن در نزدیکی منطقه عجلون
نا آرامی ها همچنان در اردن ادامه دارد
وستانیوز