5. یک نکتۀ زبانی مهم: عموم مراجع عظام میفرمایند: «غنا حرام است» و در تعریف غنا میفرمایند: «موسیقی مناسب مجالس لهو».
در نگاه تاریخ فرهنگی نکتۀ زبانی مهمی وجود دارد: در گذشته، «غنا» چیزی بوده شبیه «پارتی»؛ یعنی مجلسی با انواع فساد جنسی و شرب خمر و اقسام گناهان دیگر. یکی از لوازم «غنا» هم موسیقی بوده. «غنا»ی قدیم به معنای این مجموعه بوده که طبعا همه میدانند حرام است. بعدها کاربردش تغییر کرده و به خود موسیقی اطلاق شده؛ اگر کسی متوجه این تغییر معنایی نشود، فکر میکند: «غنا حرام است؛ پس موسیقی حرام است». این حرف شبیه این است که کسی بگوید «مهمانی» حرام است؛ چون «پارتی» حرام است و به معنای لغوی و اصطلاحی «پارتی» توجه نکند.
#ترانه
🟢🔵🔴🟡
فهام: فرهنگ. هنر. ادبیات. مذهب
@fahhaam
6. در بین مراجع بزرگوار، فقط یک نفر را میشناسم که موسیقی را میفهمد و دستگاههای موسیقی را میشناسد: آیتالله خامنهای.
ایشان یک کتاب مستقل در باب موسیقی دارد که تقریر درس خارج ایشان دربارۀ این موضوع است. به لحاظ حجمی، دیگران نیم صفحه به این موضوع پرداختهاند و ایشان 500 صفحه.
7. من در باب موسیقی مقلد آیتالله خامنهای هستم؛ چون موضوع بحث را میشناسد. کتاب «غناء» ایشان را خواندهام و اینجا چکیدۀ آن را برای شما میآورم:
یک ترانه چهار بخش دارد: 1. موسیقی 2. کیفیت صدای خواننده 3. جنسیت خواننده 4. متن (شعر). هر کدام از اینها میتواند حلال یا حرام باشد.
به طور کلی ملاک حرام بودن شعر یا موسیقی آن است که انسان را از یاد خدا غافل کند یا به گناهی ترغیب کند؛ مثلا اگر شعر دربارۀ عشق حرام باشد، یعنی عشق بین مرد و زنی که به هم حلال نیستند، حرام است. چون دارد به روابط خارج از خانواده ترغیب میکند؛ ولی اگر عاشقانهای باشد که قابل تطبیق بر زن و شوهر است، منعی ندارد و حلال است.
موسیقی هم همین طور است. اگر آنقدر فرد را تحت تأثیر قرار بدهد که شخص از خود بیخود شود و از تعادل روحی خارج شود، حرام است؛ فرقی نمیکند این عدم تعادل به سمت شادی باشد یا غم؛ نشاط باشد یا افسردگی؛ مهم آن است که از عقلانیت دور بشود.
در موارد موسیقی حلال هم زیادهروی پسندیده نیست و ترغیب به موسیقی، به خاطر خطرات بعدی شایسته نیست.
این چکیده زیادی خلاصه است؛ ولی درست است.
حرفهای من حجت شرعی نیست؛ بدین وسیله از خود سلب مسؤولیت میکنم و شما را پیگیری دقیق از سایت ایشان یا خواندن کتاب دعوت میکنم.
#ترانه
🟢🔵🔴🟡
8. دو قرینۀ مهم بر آن که عموم فقها کم و بیش همین نظر را قبول دارند؛ ولی نتوانستهاند یا نخواستهاند به اندازۀ آیتالله خامنهای تفصیلی و روشن بیان کنند:
1. تقریبا تمام فقها، موسیقی فیلم را حلال میدانند. موسیقی فیلم، حالت روحی مناسب آن صحنه از فیلم را القا میکند و معمولا آنقدر متناسب است که ما متوجه موسیقی نمیشویم؛ بلکه به خود فیلم توجه میکنیم.
2. کتابی تحقیقی وجود دارد به نام «شبیه از نگاه فقیه». محقق این کتاب، دکتر مسلم نادعلیزاده نظر بیش از 100 فقیه درگذشته و زنده را دربارۀ تعزیه جمع کرده است. یکی از سؤالات ثابت موسیقی تعزیه است. اغلب فرمودهاند که «حلال است». با آنکه یکی از آلات موسیقی تعزیه «نی» است و در روایات «مزمار: نی» مذمت شده است. این فقها، این را فهم کردهاند که کاربرد «مزمار» در زمان صدور روایات، مناسب مجالس لهو بوده و در تعزیه آن شرط برقرار نیست.
این چکیدۀ فهم من از حکم شرعی موسیقی است. امیدوارم که راهی به دهی برده باشم. باز هم یادآوری میکنم: من حجت نیستم؛ برای دانستن تکلیف، خودتان تحقیق و بررسی کنید.
#ترانه
🟢🔵🔴🟡
فهام: فرهنگ. هنر. ادبیات. مذهب
@fahhaam
یک کتاب شعر مهدوی متفاوت
این کتاب بازیمحور طراحی شده است.
چند نوع بازی ابداعی را پیشنهاد میکند که میتوان با کمک آنها با ابزار شعر مهدویت را در ذهن دانشآموزان پررنگتر کرد.
بدون هیچ توضیحی توجه شما را به عکس شناسنامه، فهرست و اندکی از متن کتاب جلب میکنم:
#شعر
🟢🔵🔴🟡
فهام: فرهنگ. هنر. ادبیات. مذهب
@fahhaam
دربارۀ کارنامۀ فرهنگی انقلاب اسلامی پیشتر چیزهایی گفته ام و نوشته ام.
تمایل داشتید این صفحه را ببینید:
https://fahhaam.ir/product/tfe/
🌸السلام علی علی ابن الحسین🌸
چقدر این حُجبِ مردانه، به این لبخند میآید!
تو زیبایی و یک دنیا، زبانش بند میآید
چنان آکنده از ابهام و ژرفای شب قدری
که در تقدیرِ تو، "تقدیر" ارادتمند میآید
تو پنهانی میان هر قسم در آیهها شاید...
چقدر این قدّ و قامت، در خورِ سوگند میآید!
گل رخساره ات را چشمهای شور، در راهند
خدا را شکر، آغاز بهار، اسپند میآید
وجودت نقش ترکیبی ست از ناقوس و گلدسته(1)
به بالای تو این تلفیق و این پیوند، میآید
هزار الله اکبر! هر کسی با دیدنت گفته:
اذان، تنها به این رعنای بی مانند، میآید!
1) جد مادری حضرت علی اکبر جناب عروة بن مسعود، مسیحی بود و سال هشتم اسلام آورد. پیامبر(ص) فرمود: در معراج با دیدن حضرت مسیح(ع) به یاد عروة بن مسعود افتادم.
سیرت و صورت زیبای جناب عروة بن مسعود به گونهای بود که مردم باور داشتند اگر خدا بخواهد پیامبری برگزیند، او را برخواهد گزید...
جناب عروة بن مسعود برای تبلیغ اسلام میان قبیلۀ خود رفت و در حال اذان گفتن به شهادت رسید...
(منبع، آیینه داران آفتاب، دکتر سنگری)
#شعر
#سیده_اعظم_حسینی
https://eitaa.com/SayyedeAzamHoseini1
🟢🔵🔴🟡
فهام: فرهنگ. هنر. ادبیات. مذهب
@fahhaam