فائدهی مطالبهگری؛
این را قبول دارم که بعضی از مسؤولان نظام، نسبت به حل مشکلات مردم بیتفاوت شدهاند و به راحتی نمیتوان آنها را به انجام وظایفشان واداشت اما بسیاری از مسؤولان، با اندک جنبشی مطالبهگرایانه که از سوی دانشجویان یا طلاب یا نخبگان یا هر کسی که پایگاه اجتماعی دارد، انجام میگیرد، رفتارشان کاملا تغییر میکند.
یادم هست یک بار با یکی از اساتید به طرف محل تدریس میرفتیم، همینطور که توی ماشین نشستهبودیم یکمرتبه گفتگو را قطع کرد و سریع، درون برگههای امتحانی که در دستش بود به دنبال نام یکی از دانشپژوهان گشت، برگهاش راپیدا کرد و همان جا در بین راه، برگهاش را تصحیح کرد و سپس برگهها را به درون پاکتی گذاشت و نفس راحتی کشید! پرسیدم: جریان این برگه چه بود که گفتگو را قطع کردی و آن را تصحیح کردی، و سپس نفس راحتی کشیدی؟!
گفت: این آقا یکی از دانشپژوهانی است که از روزی که امتحان گرفتهام هر بار مرا میبیند میگوید:
ببخشید استاد! نمرهی من چند شده؟!
به خاطر همین، برگهی این دانشپژوه را تصحیح کردم که تا از من نمرهاش را مطالبهکرد سریع به او بگویم: نمرهی تو شده فلان!
گفتم: پس بقیهی برگهها چی؟
گفت: انشاءالله هر وقت فرصت کردم تصحیح میکنم!
سپس دربارهی موضوعات مختلف؛ از آسفالت محله، تا مشکلات کشور و شعر ابن مالک و شرح سیوطی! به گفتگوهایمان ادامه دادیم!
از آن جریان چند سال گذشته، نمیدانم هنوز بقیهی برگهها را تحویل داده یا نه!
@farbehi
طلبهی عزیز! باور کن این اخلاق، اخلاق خوبی نیست!
از سر محله، یک بیستلیتری آب شیرین خریده بودم، مقداری از راه را آمده و حسابی خستهشده بودم، بشکه را روی زمین گذاشتم تا کمی استراحت کنم، یکی از طلبهها سوار موتور از ته کوچه داشت به طرف من میآمد، خیلی خوشحال شدم با خودم گفتم، حالا میایستد و بیستلیتری مرا روی موتورش میگذارد و تا خانه میبرد، از دور لبخند زنان نگاهش میکردم تا به من رسید، روبرویم ایستاد و سلام کرد، گرم جوابش دادم، پس از احوالپرسی گفت:
آقا کمک کنم شما را!
گفتم: یواش یواش میرم!
گفت: کمک نکنم شما را؟!
گفتم: راه منزل نسبتا طولانیه، ولی بین راه استراحت میکنم تا به منزل برسم!
گفت: اجازه میدهید ما را؟!
گفتم: خواهش میکنم!
گاز موتورشو گرفت و رفت!
با خودم گفتم: خدایا! یعنی اگه بشکهی منو بلند میکرد و روی گُردهی موتورش میگذاشت، کمرش میشکست؟!
طلبهی عزیز! باور کن مردم به لفظ قلم ما احتیاجی ندارند؛ به جای این لفظ قلم، وقتی دیدی ماشین یه بیچارهای افتاده توی جوی و راننده هم از توی ماشین در آمده و به چهکنم چهکنم افتاده! عباتو بیانداز کنار و بگو یا علی! وقتی هم تبلیغ رفتی و مشکلی از مشکلات مردم رو دیدی، ببین چه کاری از دست تو ساختهاست؛ هر کاری از دستت ساخته بود، احساس کن خدا تو را مبعوث کرده تا این مشکل را حل کنی!
@farbehi
دربارهی حجاب اجباری، اوائل امسال مطالبی را در کانال تلگرام گذاشتهبودم آنها را در اینجا میآورم و تکمیل میکنم. انشاءالله
احمد فربهی
طلبهی عزیز! باور کن این اخلاق، اخلاق خوبی نیست! از سر محله، یک بیستلیتری آب شیرین خریده بودم، مقد
هدف اصلی من از بیان آن خاطره این بود که بگویم:
برخی از روحانیون گرفتار لفظقلماند و یا گرفتار بحثهای کمثمرند لذا برای ظالمان و مفسدان، کاملا بیخطرند در حالی که مردم، واقعا نیازمند مدد اند؛ برخی از مردم وقتی در مقابل یک روحانی میایستند حیاء میکنند از اینکه صریح و شفاف بگویند:
آقا! چرا شما که این همه مشکلات را میبینید، فریاد نمیکشید؟! چرا فقط در برخی موارد صدایتان بلند میشود؟! مگر ظلم به رعیت، یکی از منکرات بزرگ نیست؟! مگر خدمتگزاری به خلق یکی از بزرگترین فضیلتها نیست؟! پس چرا نسبت به این امور حساس نیستید؟!
وقتی ما طلبهها به مردم میگوییم:
در خدمت شما هستیم!
آنها هم به تعارف میگویند:
خدمت از ماست!
«در خدمت شما هستیم!»، فائده ندارد، باید شانهمان را زیر بار مشکلات مردم خم کنیم، نباید منتظر بمانیم تا مردم جلوی ما را گرفته و یا ما را پیاده کنند.
@farbehi
آدرس غلط:
1) واژهی «آدرس غلط» مدتی است بر سر زبانها افتاده؛ آدرس غلط، یعنی برای یافتن ریشهی مشکلاتِ کشور، اموری که حقیقتا ریشه و علت نیستند به عنوان علت، معرفی شود و یا چیزی که حقیقتا راهحلّ نیست به عنوان راهحلّ و راه برونرفت از مشکلاتِ کشور به شمار آید.
2) معمولا کسانی که به دنبال اهداف سیاسیِ خاصی هستند، ریشهی مشکلات را به گونهای پردازش میکنند که حلِّ آن مشکلات، به پیشنهاداتی منجر شود که جامعه و حاکمیت را به سوی تحقق آن اهداف خاص بکشاند، به عنوان مثال؛ طبیعی است که دشمنان حاکمیت دینی، ریشهی همهی مشکلات را به ساختارهای دینی و نهادهای دینی منتهی کنند تا افرادِ جامعه، چنین به ذهنشان خطور کند که؛ «تنها راه برونرفت از وضعیت نابسامان کشور، تغییر ساختار دینیِ حاکمیت و بیرون کردن نهادها و شخصیتهای دینی، از نقشآفرینیهای سیاسی است» از اینرو مرتب عیبهایی که به ساختار، نهادها یا شخصیتهای دینی منتهی میشود را رصد میکنند تا مردم کمکم احساس کنند که گویا هر کجا دین پا گذاشته، وضعیت نابسامان شده.
3) یکی از نمودهای بصیرت سیاسی، شناسائی آدرسهای غلط و شناسائی کسانیاست که عمدا آدرس غلط میدهند تا مردم را به آستانهی براندازی برسانند.
باید ریشهی واقعی نابسامانیهای کشور را یافت و برای برونرفت از آن، راههای صحیحی پیشنهاد داد.
آیا دولت قصد مردمآزاری دارد؟
برخی میگویند؛ دولت در حل مشکلات کشور ناتوان است و برخی دیگر میگویند؛ دولتمردان عمدا قصد عصبانیکردن مردم را دارد تا زمینه برای باور به ناکارآمدی درونی، همگانی شده؛ آنگاه با شکلگیری این باور و آن عصبانیت، ذائقهی مردم برای یک تغییر گسترده و عمیق فراهم میشود.
من به ناتوانی یا نقشههای دولتمردان کاری ندارم اما از نظر باورهای دینیام، اطمینان دارم که با این وضع اشرافیگری، که در مسؤولان کشور؛ اعم از دولتمردان و دیگران، دیده میشود، نه امیدی به اصلاح کشور هست و نه بیش از این میتوان از مردم انتظار خویشتنداری داشت.
وضعیت اشرافیگری در بین مسؤولان، غیرقابل تحمل شده...
آقای رئیس جمهور! اگر شما هم در خانه گوشت ندارید، ما همگی مخلص شما هستیم!
مدتی پیش قطعهای از سخنرانی مقام معظم رهبری را مشاهده کردم که مربوط به دوران ریاست جمهوری ایشان بود؛ ایشان در آن سخنرانی فرمودند که؛ من در بین سخنان ضبط شدهی مردم، سخن شخصی را شنیدم که میگفت؛
ما در منزل پنیر نداریم، اگر رئیس جمهور هم در خانه پنیر ندارد، ما مخلص او هستیم اما اگر او در خانهاش پنیر دارد، ترتیبی بدهید که ما هم پنیر داشته باشیم.!
سپس حضرت آقا فرمودند؛ من خدا را شکر کردم، چون در آن موقع چند روز بود که در خانه پنیر نداشتیم و آن روز هم یک مهمان به منزل ما آمده بود و ما چیزی بجز نان در خانه نداشتیم، من به بعضی از دوستان متوسل شدم تا مقداری پنیر به ما بدهند تا از آن مهمان پذیرائی کنیم.
زندگی مقام معظم رهبری از جهت سادگی و مردمی بودن، از ابتدا تا کنون مورد ستایش و تصدیق دوست و دشمن است اما رئیس جمهور کنونی را مورد خطاب قرار میدهیم و میگوییم:
آقای رئیس جمهور!
اگر شما هم در منزل گوشت ندارید، ما مخلص شما هستیم اما اگر شما در منزلتان گوشت دارید ترتیبی بدهید تا وضع زندگی شما و سایر مجریان، همانند مردم عادی شود تا درد مردم را بیشتر احساس کنید.
ما در بین مسؤولان کشور، انسانهای پاکدست، کم نداریم و امید ما هم به همانهاست اما در بین همین مسؤولان پاک دست، کسانی دیده میشود که گرفتار اشرافیگری هستند و لذا به طور طبیعی، درد مردم را احساس نمیکنند؛
ما به حل مشکلات کشور امیدواریم اما امیدمان باید همراه با تلاش برای از بین بردن ریشهی مشکلات باشد ما باید از مسؤولان کشور بخواهیم تا همانند مردم عادی زندگی کنند تا طعم فقر را بچشند و با مساکین همنشین شوند.
روضه بیش از این نمیخوانم ولی نجار شهر
کاش میکوبید یک مسمار کوچکتر به در
و لَستُ اَدری خبرَ المِسمارِ
سَل صدرَها خزانةَ الاسرارِ
خطبهی فدک فصول مختلفی دارد که هر کدام از آنها سرفصلی برای نگرشی تحلیلی است؛ ما میتوانیم این خطبه را به سه بخش کلی تقسیم کنیم؛
- بررسی اندیشههای زیربنایی
- جریانشناسی سیاسی اجتماعی عصر آن حضرت
- مبانی فقهیحقوقی فدک
جریانشناسی سیاسی اجتماعی آن خطبه، با این ایام که ایام سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی است تناسب زیادی دارد؛ برشی از آن خطبه را اشارهوار عرض میکنم.
در حفظ نظام اسلامی، مراقب کدام حفرههای امنیتی باشیم؟
حضرت زهرا سلامالله علیها در خطبهی فدک سه عامل را برای به انحراف کشاندن حاکمیت نبوی بر میشمرد؛
- کینهها و دشمنیهای پنهان
- پوسیده شدن فرهنگ دینی در بین مردم
- سر برآوردن رهبران پنهان
پس از رحلت پیامبر اسلام، عدهای حاکمیت دینی را به انحراف کشاندند و آن را به نفع خود تصاحب کردند، این اتفاق همانند همهی اتفاقات اجتماعی دارای زمینههایی بود که حضرت زهرا در این خطبه به آن زمینهها اشاره میکند؛
1- دشمنیهای پنهان؛
به هر اندازه که مردمِ یک جامعه، از ساختار و یا متولیان یک حاکمیت، دشمنی به دل داشتهباشند، اقتدار آن حاکمیت، کمتر و احتمال براندازی آن بیشتر میشود. از اینرو یکی از شگردهای جنگ نرم برای براندازی یک حاکمیت، پر کردن دل مردم از بغض و کینه نسبت به کارگزاران و متولیان آن است، عصبانیکردن مردم، جریحهدار کردن احساسات مردم، همگی میتواند حاکمیت را به شیب براندازی بیاندازد. وجود نفوذیهایی که میخواهند به عزت اجتماعی مردم لطمه بزنند و یا احتیاجات آنها را گرو بگیرند تا باعث به وجود آمدن دشمنیهای پنهان علیه آن حاکمیت شود و زمینه را برای براندازی فراهم کند نیز در همین راستاست.
2- پوسیده شدن لباس دین؛
تکیهگاه هر حکومت دینی، پذیرش آن دین و التزام عملی مردم جامعه، به آن دین است از اینرو اگر التزام مردم نسبت به دین از بین رفت، پایهی اصلی آن حاکمیت نیز فرو ریخته و زمینهی براندازی آن فراهم میشود لذا یکی از شگردهای جنگ نرم برای براندازی یک حاکمیت دینی، مبارزه کردن با آن دین و کشاندن مردم به رفتارهای غیردینی است به عنوان مثال اگر مردم به رفتارهای دور از حیا عادت کنند دین نیز از بین خواهد رفت زیرا کسی که حیاء ندارد دین ندارد در نتیجه با گسترش بیحیایی، میتوان دین را در بین مردم تضعیف و به دنبال آن، حاکمیت دینی را برانداخت؛ عدهای برای براندازی جمهوری اسلامی، همین مسیر را پیش گرفتهاند.
3- وجود رهبران پنهان؛
برخی از افراد که درون حاکمیت دینیاند هیچ اعتقادی به آن دین و یا دخالت آن در حاکمیت و در جامعه ندارند اما چون حاکمیت و جامعه، دینی است نمیتوانند صادقانه بگویند که مشکلشان با اصل دخالت دین در حاکمیت و در جامعه است نه مثلا با نظام جمهوری اسلامی یا با فلان عالم دینی و یا با فلان نهاد دینی؛ این افراد با زندگی منافقانه، پایگاه خود را در جامعه حفظ میکنند و مترصدند تا زمینهای برای براندازی حاکمیت دینی فراهم شود آنگاه چنان ظاهر میشوند که هرگز گمان نمیکردی این شخص چنین توانمندیهایی برای براندازی حاکمیت دینی دارد.
این سه عامل را حضرت زهرا سلامالله علیها در خطبهی فدک بیان کردهاند و امروز در چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، ما با هر سه عامل به طور جدی مواجهیم.
مراقب کسانی که میخواهند مردم را از نظام اسلامی عصبانی کنند و مردم را به سوی رفتاریهای غیردینی بکشانند و یا منافقانه در بین مردمِ متدین زندگی میکنند باشیم.
https://eitaa.com/farbehi
از دشمن بیش از این باید بهره برد؛
مرحوم فیض کاشانی میگوید:
«و شاید که انتفاع آدمی از دشمنی که دل او از بغض ممتلی باشد و ذکر عیبهای او کند بیشتر باشد از انتفاع از دوستی که مساهله نماید...لیکن طبیعت هر کس به این حال آفریده شده که تکذیب دشمن نماید و آنچه او گوید حمل بر حسد کند اما دانا خالی از آن نیست که از قول دشمن منتفع شود از برای آنکه بدیهای او البته بر زبان دشمنان منتشر میشود» ترجمهی الحقایق مقالهی دوم ص133
ما هجمههای رسانهای دشمن را به فال نیک میگیریم و امیدواریم عدو سبب خیری شود تا پس از گذشتن از مرحلهی انقلاب اسلامی و نظام اسلامی به خواست خدا به دولت اسلامی راه یابیم.
https://eitaa.com/farbehi
عصبانی کردن دیگران!؛
نمیدانم اصل «عصبانی کردن کفار» موضوعیت دارد یا نه، ولی بدون شک قدمی که به خاطر تقابل با اهداف کفار برداشته شده و آنها را عصبانی کند نزد خدا پاداش دارد؛ خدای متعال در قرآن میفرماید:
هیچ قدمی که کفار را غضبناک کند بر نمیدارید مگر اینکه خدا آن قدم را برای شما عملی صالح ثبت میکند.(سورهی توبه آیهی 120)
همگی برای تقویت و عزت اسلام، قدمهایی استوار بر زمین خواهیم نهاد.
https://eitaa.com/farbehi