جریانشناسی_مردم_کوفه_استاد_علوی_تهرانی_جلسه_۶_.pdf
1.25M
خلاصه سخنرانی
استاد سیدمحمدباقر علوی تهرانی
موضوع: جریانشناسی مردم کوفه | جلسه ۶
از سلسله جلسات هفتگی سهشنبهها
سهشنبه ۶ شهریور ماه ۱۴۰۳
مسجد حضرت امیر علیهالسلام
@Fares_ir
⚫️ #تسلیت
بسم الله الرحمن الرحیم
لَتَجِدَنَّ أَشَدَّ النَّاسِ عَدَاوَةً لِلَّذِينَ آمَنُوا الْيَهُودَ وَ الَّذِينَ أَشْرَكُوا ...
[ای رسول ما!] بیتردید يهوديان و مشرکان را، دشمنترين مردم نسبت به مؤمنان خواهى يافت ...
سوره مائده / آیه ۸۲
جنایات فجیع و حملات سنگین این روزها به شیعیان مظلوم لبنان، امتداد دشمنی دیرینه یهود عنود با مسلمانان جهان است که این خود گواه بر حقانیت آیات الهی است.
شهادت جمعی از شیعیان اهل بیت علیهمالسلام، در رأس ایشان، سید مجاهد و شهید عالیمقام، سیدحسن نصرالله را تسلیت عرض مینمایم.
عاجزانه از خداوند متعال میخواهم با تعجیل در امر فرج امام عصر روحی له الفداء، بساط ظلم برچیده شده و عدالت مهدوی محقق گردد.
آمین رب العالمین
@Fares_ir
┈┅ ❁ـ﷽ـ❁ ┅┈
#اعلام_برنامه
آغاز جـلسـه هفـتـگی ســهشنبـهها
ســهشنبه ۱۰ مهر ۱۴۰۳
از ســـاعـت ۱۹ تـــا ۲۱
زیارت آلیس : حاج حسین ارضی
سخنرانی : استاد عـلــوی تهـــرانی
مـداحی : حـاج مصطفی سماواتی
خیـابـان کـارگــــر شـمـــالـــی
بالاتر از ایستگاه متــرو کارگر
مسجـــد حضـرت امیــــر (ع)
@Fares_ir
استاد علوی تهرانی
🔊 #فایل_صوتی 📚 #سخنرانی 📖موضوع : #جریان_شناسی_مردم_کوفه | جلسه ۷ 🏴 مجلس عزای روز ۲۸ صفر | ۱۴۰۳ 🗓 دو
.
شیعۀ عادی پای کار امام نمیایستد
شیعیان عادی با اینکه قلبا اهل بیت را دوست داشتند اما به خاطر سیاستهای شیعهزدایی امویان عملا پای اهل بیت نمیایستادند. اینها در جامعۀ کوفه منزوی بودند اما تعدادشان از شیعیان ممتاز بیشتر بود. اینکه من مکرر به این مطالب اشاره میکنم به این دلیل است که ما از شیعۀ عادی به شیعۀ ممتاز تبدیل شویم. شیعۀ عادی برای امام زمان خطر است. اگر به دنبال عاقبت بخیری هستیم باید رسیدن به کلاس شیعۀ ممتاز تلاش کنیم.
بافت جمعیتی ساکنان کوفه از نظر سیاسی
جامعۀ کوفه از نظر جهتگیریهای سیاسی هم دچار پراکندگی است:
۱. شیعیان.
۲. طرفداران بنیامیه. گروهی از آنها جزء افراد صاحب منصب و ثروتمند کوفه بودند. سران و شیوخ قبائل و اعضاء قبیلۀ آنها نیز جزء طرفداران بنیامیه محسوب میشدند.
۳. خوارج. سومین گروه سیاسی در کوفه، خوارج نهروان هستند. این گروه ۱۲ هزار نفری از مخالفان سرسخت اهل بیت بودند. اینها آدمهای ناسازگاری بودند. حتی با بنیامیه. دلیل عمدۀ این ناسازگاری بهواسطۀ بیمبنا بودن آنها بود.
۴. شکاکها. افرادی بودند که تحت تأثیر تبلیغات خوارج قرار گرفتند. جزء خوارج نبودند؛ اما بهواسطۀ تبلیغات خوارج مردد در دین شدند. این افراد همان تودۀ مردم هستند.
حضرت امیر میفرماید: یا دانشمند باشید یا دانشجو. یعنی در زندگی مبنا داشته باشید! اگر انسان اینگونه نباشد آلت دست اخلالگران میشود.
۵. کوفیان سرخپوش. حدود ۲۰ هزار مرد مسلح كوفى که برای هر کسیکه به آنها مزد میداد شمشیر میزدند. تمام افراد این گروه مزدور بنیامیه بودند.
تفاوت سیاست با دیانت در همین نکته است. امیرالمؤمنین به هیچعنوان این دسته از افراد را تطمیع نمیکرد. چون حکومت دینی حکومت ارزشها است ولی سیاست حکومت منافع است.
۶. فرصتطلبان. این گروه در جهتگیریهای سیاسی بیشترین جمعیت کوفه را تشکیل میدادند. اِبنالوقت بودند و قصد آنها چیزی جز دنیا طلبی نبود. در زمان حاکمیت نعمان بن بشیر که حاکم مسامحهگری بود هجده هزار نفر از آنها با جناب مسلم بیعت کردند. اما وقتی عبیدالله حاکم کوفه شد او را تنها گذاشتند. این عده بسیار فرصتطلب بودند و تصورشان این بود که اگر حضرت مسلم پیروز شود اتفاقات خوبی برای آنها میافتد.
این سه گروه آخر کمر هر نهضت آزادیخواهی را میشکنند! چون اصلا نمیتوان روی آنها حساب باز کرد. این پراکندگی در جهتگیریهای سیاسی را اضافه کنید به پراکندگی در عقائد.
بافت جمعیتی ساکنان کوفه از نظر عقیدتی
در کوفه طایفهای ترویج جبرگرایی میکردند. تصور نکنید معاویه آدم کوچکی بوده است. معاویه از نظر سیاسی بسیار آدم مهم و پیچیدهای است. ۱۴۰۰ سال پیش یک عقیدۀ کلامی به نام جبرگرایی را ابداع کرده است. به این معنا که بروز هر اتفاقی دست خدا است.
با همین عقیده عایشه، که جنگ جمل را به راه انداخته ساکت میکند. عایشه وقتی میشنود که معاویه برای یزید بیعت گرفته اعتراض میکند. معاویه به او میگوید: حکومت یزید دست من نیست خداوند اراده کرده است. آیا شما با ارادۀ خداوند مخالفید؟ معاویه این پیام را به عایشه انتقال میدهد که اگر به مخالفت خود ادامه بدهی تو را ترور میکنیم و میگوییم که ارادۀ خداوند بوده است. او هم میفهمد و چون جان خودش را دوست دارد ساکت میشود.
در کوفه عدهای دیگر عقائدی مانند عقیدۀ ارجاء، تجسیم و قدریه را ترویج میکردند. خوارج هم گروهی بودند که یک نوع عقیدۀ دیگر را ترویج میدادند. اینها سطحینگرهای قرآن بودند و برداشتهای التقاطی از قرآن داشتند.
کوفه با هیچکس سازگار نیست
کوفه با این چهار پراکندگی اختلاف در ملیت، مذهب، جهتگیریهای سیاسی و عقیده با هیچکس سازگار نیست؛ حتی با مؤسس خود. مردم کوفه حتی بنیامیه را هم آزار میدادند. منتها بنیامیه با سیاست با مردم کوفه برخورد میکردند. یعنی برای سرکوب کوفیان حاکمان سفاک و خشن را برای کوفه انتخاب میکردند.
از خصائص منفی مردم کوفه باید عبرت گرفت
مردم کوفه به دلیل وجود چهار نوع پراکندگی در هیچ دورهای بر روی یک مسئله اجماع نداشتند. از این چهار نوع پراکندگی خصائص منفی اهل کوفه حاصل میشود. کوفیان چه خصلتهایی داشتند که ما نباید داشته باشیم؟ تا اگر امام عصر تشریف آوردند ما با ایشان رفتاری شبیه به رفتار کوفیان با امام حسین را نداشته باشیم. خطر این خصائص در دوران ظهور بروز پیدا میکند. نکند نقائص کوفیان در ما وجود داشته باشد و رشد بکند و در زمان ظهور ما را در مقابل امام زمان قرار بدهد!
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
گزیده سخنرانی
استاد سیدمحمدباقر علوی تهرانی
موضوع: جریانشناسی مردم کوفه | جلسه ۷
از سلسله جلسات هفتگی سهشنبهها
تاریخ : ۱۲ شهریور ماه ۱۴۰۳
مسجد حضرت امیر علیهالسلام
@Fares_ir
جریانشناسی_مردم_کوفه_استاد_علوی_تهرانی_جلسه_۷_.pdf
969.3K
خلاصه سخنرانی
استاد سیدمحمدباقر علوی تهرانی
موضوع: جریانشناسی مردم کوفه | جلسه ۷
از سلسله جلسات هفتگی سهشنبهها
تاریخ : ۱۲ شهریور ماه ۱۴۰۳
مسجد حضرت امیر علیهالسلام
@Fares_ir
استاد علوی تهرانی
┈┅ ❁ـ﷽ـ❁ ┅┈ #اعلام_برنامه آغاز جـلسـه هفـتـگی ســهشنبـهها ســهشنبه ۱۰ مهر ۱۴۰۳ از ســـاعـت ۱۹ ت
🔊 #فایل_صوتی
✅ جلسه هفتگی سهشنبهها | ۱۴۰۳
🗓 سهشنبه ۱۰ مهر ماه ۱۴۰۳
🔸مسجد حضرت امیر (ع)
🔹زیارت آل یس : حاج حسین ارضی
🔹سخنرانی : استاد سید محمدباقر علوی تهرانی
📖موضوع : #حقوق_امام_ع_بر_شیعیان | جلسه ۵
🔹مداحی : حاج مصطفی سماواتی
@Fares_ir
👇👇👇
4_6044332399356024696.mp3
14.09M
🔊 #فایل_صوتی
📚 #زیارت_آل_یس
✅ جلسه هفتگی سهشنبهها | ۱۴۰۳
🗓 سهشنبه ۱۰ مهر ماه ۱۴۰۳
🎤 حاج حسین ارضی
📌 مسجد حضرت امیر (ع)
@Fares_ir
4_6044332399356024698.mp3
22.83M
🔊 #فایل_صوتی
📚 #سخنرانی
📖 موضوع : #حقوق_امام_ع_بر_شیعیان | جلسه ۵
✅ جلسه هفتگی سهشنبهها | ۱۴۰۳
🗓 سهشنبه ۱۰ مهر ماه ۱۴۰۳
🎤 استاد علوى تهرانى
📌 مسجد حضرت امیر (ع)
@Fares_ir
4_6044332399356024701.mp3
12.22M
🔊 #فایل_صوتی
📚 #مداحی
✅ جلسه هفتگی سهشنبهها | ۱۴۰۳
🗓 سهشنبه ۱۰ مهر ماه ۱۴۰۳
🎤 حاج مصطفی سماواتی
📌 مسجد حضرت امیر (ع)
@Fares_ir
استاد علوی تهرانی
🔊 #فایل_صوتی 📚 #سخنرانی 📖موضوع : #جریان_شناسی_مردم_کوفه | جلسه ۸ ✅ جلسه هفتگی سهشنبهها | ۱۴۰۳ 🗓 س
.
باید مانع از فراموشی یاد امام زمان شد
از این بحث باید یک بهرهای برد تا علتهایی که باعث آن رفتارها شد در ما وجود نداشته باشد. چون از این طایفه یک نفر در راه است که همان هدف یعنی عدالتخواهی را دنبال میکند. این مشابهتها باید سنجیده شود تا مشابهتهای رفتاری اتفاق نیفتد و بلایی که از ناحیۀ مردم کوفه به سیدالشهداء رسید از جانب ما به حضرت حجت نرسد. بخشی از این خطر به دلیل جهل ما نسبت به معارف دینی است. امام عصر زمانی ظهور میکند که یاد ایشان از بین رفته باشد. کسانی حضرت را از یاد میبرند که به امامت ایشان معتقد هستند. باید جلوی این فرآیند را گرفت. از کجا؟ از منطقۀ سوقالجیشی کوفه.
خویشاوند گرایی علت شکست امیرالمؤمنین در صفین
پراکندگی چهارگانه در کوفه شهری را پدید آورد که حماسهای مانند جنگ جمل را خلق کردند. آرایش لشکر امیرالمؤمنین در جمل از هشت دسته شکل گرفته بود. یک دسته از حجاز و هفت دستۀ دیگر از کوفه آمده بودند. امام قبل از آغاز جنگ برای مردم کوفه خطبه خواندند: شما از گرامیترین مسلمانان هستید. من شما را انتخاب کردم چون جان خود را در اختیار من قرار دادید.
همین کوفیان در صفین باعث شکست امیرالمؤمنین شدند. آرایش جنگی امیرالمؤمنین بیست و پنج گروه از قبایل کوفه بود. در صفین کوفه در تقابل با شام بود. بخشی از یک قبیله در کنار امیرالمؤمنین و بخش دیگر در کنار معاویه بودند. تبعات منفی قبیلهگرایی در همین جا بروز کرد. لشکریان امیرالمؤمنین وقتی میدیدند که خویشاوند آنها در طرف مقابل است تمایلی برای ادامۀ جنگ نشان نمیدادند. لذا خوارج موفق شدند که حکمیت را بر امیرالمؤمنین تحمیل کنند.
مردم کوفه غیر قابل پیشبینی بودند
فاصلۀ بین جمل و صفین یک سال است. این اختلاف در رفتار بهواسطۀ ویژگیهای مثبت و منفی است که در این مردم وجود دارد. لذا در هر شرایطی یکسری از این ویژگیها بروز پیدا میکند. قبل از یک حادثه نمیتوان حدس زد که مردم کوفه چه واکنشی از خود نشان خواهند داد. حادثه که اتفاق میافتاد تازه موضع آنها مشخص میشد. به همین دلیل است که امام حسین کوفه را انتخاب میکند. چون از قبل مشخص نبود که مردم کوفه چه برخوردی با ایشان خواهند کرد.
ویژگیهای مردم کوفه
۱. دنیاطلبی؛ در جریان کشورگشایی و فتوحات کودتاگران سقیفه غنائمی به دست میآمد و به لشکریان میرسید. لذا طمع به دست آوردن غنائم تبدیل به طبیعت مردم کوفه شد. در جنگها شرکت میکردند تا غنیمت بگیرند. به دلیل وجود همین خصیصه بود که در جنگ جمل فقط ۱۲ هزار نفر از آنها شرکت کردند. چون احتمال پیروزی نمیدادند. اما در صفین چون احتمال پیروزی میدادند ۶۵ هزار نفر با حضرت امیر همراه شدند. در جمل ویژگی مثبت آنها بروز کرد: حمیت دینی. و در جنگ صفین ویژگی منفی آنها: قبیلهگرایی. دنیا طلبی انسان را از تکلیفمداری بازمیدارد.
۲. تبعیت کردن از احساسات؛ مردم کوفه به شدت تابع احساسات بودند. گاه با یک کلام آنچنان تحریک میشدند که عمل غیر ممکن را انجام میدادند. گاهی هم با یک کلام آنچنان فروکش میکردند که از انجام کارهای ممکن و در دسترس خودداری میکردند. لذا یکی از اموری که در آن زمان و در بین مردم کوفه جریان داشت خواندن خطبه و رجز قبل از آغاز جنگ بود. چون ممکن بود در لحظه تصمیم خود را عوض کنند.
این دو مسئله یعنی دنیا طلبی و تابع احساسات بودن در طول تاریخ اسلام برای اهل بیت مشکلساز بوده است.
از کربلا باید عبرتهای کربلا را گرفت
قصد من از طرح این مسائل این است که از خطاهای مردم کوفه عبرت بگیریم تا در زمان ظهور گرفتار این خصائص نباشیم. اگر گرفتار این خصائص باشیم قطعا در برابر امام همان خطاهایی را انجام میدهیم که مردم کوفه در برابر امام حسین مرتکب شدند. داستان کربلا گذشته است و باید از آن عبرت گرفت. اهمیت بحث کوفه در همین نکته است.
ما باید مرز خودمان را نسبت به وجود مقدس امام زمان مشخص کنیم. مرزبندی ما باید اینگونه باشد: ((و امری لامرکم متّبع.)) باید تابع امر این ذوات مقدسه باشیم. چرا خواندن این زیارت اربعین اهمیت دارد؟ چون اولین زیارت سیدالشهداء بعد از شهادت ایشان است و زائر در این زیارت مرزبندی خودش را با امام حسین مشخص میکند. ما اگر تابع امر امام زمان نباشیم ممکن است فردای ظهور مانند کوفیان در مقابل ایشان قرار بگیریم.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
گزیده سخنرانی
استاد سیدمحمدباقر علوی تهرانی
موضوع: جریانشناسی مردم کوفه | جلسه ۸
از سلسله جلسات هفتگی سهشنبهها
سهشنبه ۱۳ شهریور ماه ۱۴۰۳
مسجد حضرت امیر علیهالسلام
@Fares_ir
جریانشناسی_مردم_کوفه_استاد_علوی_تهرانی_جلسه_۸_.pdf
1.17M
خلاصه سخنرانی
استاد سیدمحمدباقر علوی تهرانی
موضوع: جریانشناسی مردم کوفه | جلسه ۸
از سلسله جلسات هفتگی سهشنبهها
سهشنبه ۱۳ شهریور ماه ۱۴۰۳
مسجد حضرت امیر علیهالسلام
@Fares_ir
استاد علوی تهرانی
🔊 #فایل_صوتی 📚 #سخنرانی 📖 موضوع : #جریان_شناسی_مردم_کوفه | جلسه ۹ 🏴 مجلس شهادت امام رضـا (ع) | ۱۴۰۳
دعا برای تعجیل در فرج دعوت از امام است
مردم کوفه به امام حسین نامه نوشتند. در برخی از نامهها آمده بود: عجله کن ای پسر رسول خدا!
ما هم دائما به محضر مبارک امام زمان عرض میکنیم: العَجل!
این هم یک نوع دعوت است. جهل ما نسبت به خطاهای مردم کوفه ممکن است باعث تکرار تاریخ شود. ما که مدعی یاری امام زمان هستیم نباید به سمت حذف شدن برویم. یکی از ویژگیهای منفی کوفیان دنیاطلبی بود. به همین دلیل تنها در حوادثی ورود پیدا میکردند که منافع آنها را تأمین میکرد. ما هم اگر دنیاطلب باشیم نمیتوانیم پای امام زمان بایستیم.
تبعیت کردن از احساسات معطوف به صفت عجله است
احساسات کوفیان به سادگی برانگیخته میشد. همین کوفیانی که سیدالشهداء را به شهادت رساندند وقتی کاروان اسراء وارد شهر شد شروع کردند به گریه کردن! به اندازهای گریه کردند که حضرت ام کلثوم به آنها فرمود: مردان شما ما را میکشند و زنان شما برای ما گریه میکنند؟ این تناقض رفتاری بهواسطۀ برانگیخته شدن احساسات آنها بود. مختار و توابین هم از برانگیختگی عواطف کوفیان بهره بردند.
این ویژگی منفی معطوف به خصلت منفی دیگر بنام عجله است. مردم کوفه به سرعت خروشان میشدند و به سرعت هم فروکش میکردند.
۳. قبیلهگرایی
سومین ویژگی مذموم مردم کوفه، قبیلهگرایی است. سهم بزرگی از بافت جمعیتی کوفه به اعراب تعلق داشت.
من به سه خروجی از خروجیهای مهم قبیلهگرایی اشاره میکنم:
* نظمناپذیر بودن
این قبایل کاملا نظمناپذیر بودند. به این دلیل که هر قبیله قواعد خودش را داشت. اینها انسانهای بادیهنشین بودند. خصوصیت اصلی بادیهنشینان آزادی مطلق بود. این دسته از افراد به هیچ عنوان قاعدهپذیر نبودند. نه از اهل بیت قاعده میپذیرفتند نه از مؤسس کوفه.
کوفیان تنها با دو دسته از والیان کوفه کاری نداشتند:
والیانی مانند: نعمان بن بشیر و مغیرة بن شعبه که مسامحهگر بودند.
و والیانی مانند: زیاد بن ابیه و عبیدالله بن زیاد که با سیاست تهدید و خشونت با کوفیان رفتار میکردند.
آن کسیکه این شهر را تأسیس کرده میدانسته که باید چکار کند. شما تصور نکنید که سقیفه بدون طرح و نقشه و به یکباره تشکیل شد. تعدادی از آدمهای تشکیلاتی و خوشفکر در رأس تشکیل آن قرار داشتند. این عده دشمنان امیرالمؤمنین بودند نه دشمن یک عده عرب بادیه نشین. اینها کاملاً با محاسبات دقیق رفتار میکردند.
* خویشاوند محوری
قبایل عرب خویشاوند محور بودند و چیزی به نام حق برای آنها وجود نداشت. خویشاوند برای آنها در حکم حق بود. به همین دلیل بود که شِمر برای حضرت عباس و برادرانش اماننامه آورد. چون بین آنها نسبت خویشاوندی برقرار بود.
* وابستگی به حکومت از نظر اقتصادی
این قبایل از نظر اقتصادی و درآمد تابع حکومت بودند. چون بخش عمدۀ درآمد آنها عطایایی بود که از حکومت به آنها میرسید. عطایا یعنی بخششهای مازاد بر بیتالمال. لذا هم قبایل تابع حکومت بودند و هم حکومت برای آنها تعیین کننده بود.
۴. اجتهاد نابجا
در بین مردم کوفه، صحابۀ پیامبر و قاریان قرآن حضور داشتند. قاریان قرآن به کسانی گفته میشد که قرآن را تعلیم میدادند. این عده با قرآن مأنوس بودند به همین دلیل احساس بزرگی میکردند. همین دسته از افراد بودند که در مقابل امام مجتبی ایستادند و به ایشان اعتراض کردند. اینها در مقابل امام معصوم اجتهاد نابجا و منیت داشتند.
۵. اِبنُالوَقت بودن
ابن الوقت به افراد فرصت طلب گفته میشود. کسانیکه هر لحظه رنگ عوض میکنند. طایفهای از مردمان کوفه اینچنین بودند. بوقلمون صفتی مردم کوفه به دلیل همین ابنالوقتی آنها بود. یکی از همین ابنالوقتها شِمر بود. سرباز امیرالمؤمنین؛ جانباز صفین؛ و قاتل سیّدالشهداء.
یکی دیگر از این ابنالوقتها، شبث بن ربعی بود. در آغاز اسلام از یاران سجاح بود. زنی از قبیلۀ بنیتمیم که پس از رحلت پیامبر اکرم ادعای نبوت کرد. بعد از مدتی توبه کرد و مسلمان شد. در قتل عثمان مشارکت داشت. پس از به خلافت رسیدن امیرالمؤمنین به ایشان پیوست. بعد از صفین به خوارج پیوست. پس از مرگ معاویه از امام حسین برای آمدن به کوفه دعوت کرد. در جریان قیام سیدالشهداء فرماندۀ پیادهنظام لشکر عمر سعد بود. پس از شهادت سیدالشهداء و به شکرانۀ پیروزی مسجدی را در کوفه تجدید بنا کرد!
در برخورد با امام زمان ابنالوقت نباشیم
تعداد ابنالوقتها در کوفه کم نبود. همۀ این حرفها به این دلیل است که ما در برخورد با امام زمان چنین نباشیم.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
گزیده سخنرانی
استاد سیدمحمدباقر علوی تهرانی
موضوع: جریانشناسی مردم کوفه | جلسه ۹
از سلسله جلسات هفتگی سهشنبهها
تاربخ : ۱۴ شهریور ماه ۱۴۰۳
مسجد حضرت امیر علیهالسلام
@Fares_ir
جریانشناسی_مردم_کوفه_استاد_علوی_تهرانی_جلسه_۹_.pdf
966.6K
خلاصه سخنرانی
استاد سیدمحمدباقر علوی تهرانی
موضوع: جریانشناسی مردم کوفه | جلسه ۹
از سلسله جلسات هفتگی سهشنبهها
تاریخ : ۱۴ شهریور ماه ۱۴۰۳
مسجد حضرت امیر علیهالسلام
@Fares_ir
┈┅ ❁ـ﷽ـ❁ ┅┈
#اعلام_برنامه
جـلســـه هفـتـــگی ســـــهشنبـــهها
ســهشنبه ۱۷ مهر ۱۴۰۳
از ســـاعــت ۱۹ تـــا ۲۱
زیـارت آلیس: حاج حسین ارضـی
سخنـرانی : استـاد عـلــوی تهــرانی
مـداحـــی : حــاج میثم مؤمنینژاد
خیـابـان کـارگــــر شـمـــالـــی
بالاتر از ایستگاه متــرو کارگر
مسجـــد حضـرت امیــــر (ع)
@Fares_ir
📣 #اطلاعیه
مرکز رشد بنیاد فارِس المؤمنین در فصل #پاییز_۱۴۰۳ دورههای ویژه آموزش کودکان و نوجوانان را برای #پسران و #دختران برگزار میکند:
آموزش قرآن کریم: روخوانی، روانخوانی، قرائت، حفظ
تاریخ اسلام و سیره پیامبر و اهلبیت علیهمالسلام
روش اندیشهورزی و تفکر
کتابخوانی گروهی
آموزش مهارتهای زندگی
سلامت (بهداشت) دوران نوجوانی
ورزش، کار گروهی، فعالیتهای تفریحی و بازیمحور و خلاقانه
🗓 شروع کلاسها: از نیمه دوم مهرماه ۱۴۰۳
جهت کسب اطلاعات بیشتر، به کانال مرکز رشد به نشانی @Roshd_Fares_ir مراجعه نمایید.
@Fares_ir
شرحی از مقام و معرفت حضرت عبدالعظیم حسنی
نسب ایشان
حضرت عبدالعظیم حسنی از نوادگان امام حسن بن علی(ع) است و مرقد ایشان در شهرری است.
ایشان در مدینه متولد شدند و دوران کودکی را به تعلیم قرآن و ممارست در معارف اهل بیت(ع) سپری کردند.
حضرت عبدالعظیم زمانه امام کاظم(ع)، امام رضا(ع)، امام جواد(ع)، امام هادی(ع) و امام عسکری(ع) را درک کردند و مشخصا از امام جواد(ع) و امام هادی(ع) معارف دین را آموختند و عهدهدار مقام وكالت امام دهم(ع) شدند.
توصیه امام هادی(ع) به مردم درباره ایشان
آوردهاند که فردی از امام هادی(ع) درباره مسائل حرام و حلال سوال پرسید و امام(ع) آن فرد را به حضرت عبدالعظیم ارجاع دادند و گفتند: «اگر براى تو مشکلى در دین پیش آید، از عبدالعظیم بن عبدالله حسنى بپرس و سلام مرا به او برسان»
عرضِ دین خدمت امام هادی(ع)
حضرت عبدالعظیم باورهای دینی خود را بر امام هادی(ع) عرضه کردند تا مُهر تاییدی بر باورهایشان از حضرت دریافت کنند.
هنگامیکه به محضر امام هادی(ع) رسیدند، امام(ع) تا چشمانشان به ایشان افتاد، فرمودند: «انت ولینا حقا؛ تو حقیقتا از دوستان ما هستی»
جناب عبدالعظیم عرض کردند: «ای پسر پیامبر خدا! میخواهم دینم را برای شما بازگویم تا اگر رضایتبخش بود، بر آن پایداری ورزم، تا آنگاه که خداوند عزوجل را دیدار میکنم»
امام هادی(ع) پذیرفتند و پاسخ مثبت دادند.
جناب عبدالعظیم عرض کرد:
«من معتقدم که خداوند یکی است و چیزی همانند او نیست و از دو مرز، بیرون است: مرز ابطال و مرز تشبیه، و اینکه او نه جسم است و نه صورت و نه عَرَض و نه جوهر بلکه خود، پدیدآورنده اجسام است. او پروردگار هر چیز و مالک و آفریننده آن است.
معتقدم که محمد(ص) بنده و فرستاده او و واپسین پیامبران است که پس از او تا روز قیامت، پیامبری نخواهد آمد و شریعت او پایان بخش همه شریعت هاست که پس از آن تا روز قیامت، هیچ شریعتی نخواهد آمد.
عقیده من درباره امامت این است که امام بعد از رسول اکرم(ص) امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب(ع) است، بعد از او حسن، پس از وی حسین و علی بن حسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و سپس شما.
در این هنگام امام هادی(ع) فرمودند: پس از من فرزندم حسن امام است، لیکن مردم درباره امام بعد از او چه خواهند کرد؟
عرض کرد: ای مولای من، مگر اوضاع چگونه میشود؟
فرمودند: امام بعد از فرزندم حسن، شخصش دیده نمیشود و اسمش در زبانها جاری نمیگردد تا خروج کند و زمین را از عدل و داد پر کند، همانطور که از ظلم و ستم پر شده باشد.
عبدالعظیم گفت: به این امام غائب هم معتقد شدم و اکنون میگویم: دوست آنان دوست خدا و دشمن ایشان دشمن خدا است، طاعت آنان طاعت پروردگار و معصیت و نافرمانی از آنها موجب معصیت اوست.
من عقیده دارم که معراج و پرسش در قبر و هم چنین بهشت و دوزخ و صراط و میزان حق اند، و روز قیامت خواهد آمد و در وجود آن شکی نیست، و خداوند همه مردگان را زنده خواهد کرد و نیز عقیده دارم که واجبات بعد از اعتقاد به ولایت و امامت عبارت اند از: نماز، زکات، روزه، حج، جهاد، امر به معروف و نهی از منکر.
در این هنگام حضرت هادی (ع) فرمودند: ای ابوالقاسم! به خدا سوگند اینها دین خداست که برای بندگانش برگزیده است، بر این عقیده ثابت باش. خداوند تو را به همین طریق در زندگی دنیا و آخرت پایدار بدارد»
عرضه دين براى اطمينان يافتن از صحت باورها صورت میگرفته است. شخصی مثل حضرت عبدالعظیم حسنی نیاز به تایید باور خود داشتند، فردی چون ما که جای خود دارد...
کمی تامل کنیم بر آنچه اکنون هستیم و آنچه در آینده خواهیم شد...
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📝 واحد پژوهش بنیاد فارِس المؤمنین
بهمناسبت ولادت حضرت عبدالعظیمالحسنی (ع)
@Fares_ir
استاد علوی تهرانی
┈┅ ❁ـ﷽ـ❁ ┅┈ #اعلام_برنامه جـلســـه هفـتـــگی ســـــهشنبـــهها ســهشنبه ۱۷ مهر ۱۴۰۳ از ســـاعــت
🔊 #فایل_صوتی
✅ جلسه هفتگی سهشنبهها | ۱۴۰۳
🗓 سهشنبه ۱۷ مهر ماه ۱۴۰۳
🔸مسجد حضرت امیر (ع)
🔹زیارت آل یس : حاج حسین ارضی
🔹سخنرانی : استاد سید محمدباقر علوی تهرانی
📖موضوع : #حقوق_امام_ع_بر_شیعیان | جلسه ۶
🔹مداحی : حاج میثم مؤمنینژاد
@Fares_ir
👇👇👇
زیارت آل یس.mp3
14.94M
🔊 #فایل_صوتی
📚 #زیارت_آل_یس
✅ جلسه هفتگی سهشنبهها | ۱۴۰۳
🗓 سهشنبه ۱۷ مهر ماه ۱۴۰۳
🎤 حاج حسین ارضی
📌 مسجد حضرت امیر (ع)
@Fares_ir
حقوق امام (ع) بر شیعیان - جلسه ۶.mp3
24.26M
🔊 #فایل_صوتی
📚 #سخنرانی
📖 موضوع : #حقوق_امام_ع_بر_شیعیان | جلسه ۶
✅ جلسه هفتگی سهشنبهها | ۱۴۰۳
🗓 سهشنبه ۱۷ مهر ماه ۱۴۰۳
🎤 استاد علوى تهرانى
📌 مسجد حضرت امیر (ع)
@Fares_ir
توسل به حضرت قمر بنی هاشم ع.mp3
3.73M
🔊 #فایل_صوتی
📚 #روضه
✅ جلسه هفتگی سهشنبهها | ۱۴۰۳
🗓 سهشنبه ۱۷ مهر ماه ۱۴۰۳
🎤 استاد علوى تهرانى
📌 مسجد حضرت امیر (ع)
@Fares_ir
مداحی.mp3
7.13M
🔊 #فایل_صوتی
📚 #مداحی
✅ جلسه هفتگی سهشنبهها | ۱۴۰۳
🗓 سهشنبه ۱۷ مهر ماه ۱۴۰۳
🎤 حاج میثم مؤمنینژاد
📌 مسجد حضرت امیر (ع)
@Fares_ir
اوضاع سیاسی عصر امام حسن عسکری(ع)
امام حسن عسکری(ع) یازدهمین امام شیعیان، در دوران امامتشان با چالشهای سیاسی و اجتماعی متعددی مواجهه بودند. حضرت در شرایطی به امامت رسیدند که حکومت عباسیان به شدت بر شیعیان فشار میآوردند و از هر گونه قیام یا تحرک سیاسی جلوگیری میکردند.
امام حسن عسکری(ع) در زمان حکومت سه خلیفه عباسی (معتز، مهتدی و معتمد) زندگی میکردند. هر سه خلیفه به دلیل ترس از نفوذ امام(ع)، ایشان را تحت نظر داشتند و از هرگونه ارتباط با شیعیان جلوگیری میکردند.
علیرغم وجود نارضایتیهای اجتماعی و اقتصادی، شرایط سیاسیِ آن دوران به گونهای بود که قیام مسلحانه امکانپذیر نبود.
عوامل مؤثر در عدم قیام مسلحانه را میتوان اینگونه برشمرد: فشارهای سیاسی و امنیتی حکومت عباسی؛ محاصره و حصر امام(ع)؛ شرایط اجتماعی و فرهنگی (شرایط تقیه)؛ آمادگی برای عصرِ غیبت؛ عدم وجود زمینههای مناسب؛ عدم حمایت عمومی و تجربههای گذشته.
تمام این موارد سبب شد تا امام(ع) به جای قیام مسلحانه، بر روی فعالیتهای معرفتی و اجتماعی تمرکز کنند.
با این حال در زمانه ایشان قیامهایی به وقوع پیوست. با توجه به شرایط خاص پیش گفته، امام عسکری(ع) به جای حمایت علنی از قیامها، تلاش کردند تا با روشنگریهای اعتقادی و فرهنگی، پیروانشان را هدایت کنند. ایشان به رغم محدودیتها، نامهها و رسالههایی برای شیعیان ارسال میکردند تا آنان را به حفظ اعتقادات دینی تشویق کنند تا نه تنها از گمراهی پیروانشان جلوگیری کنند بلکه با حفظ هویت فرهنگی و دینی شیعه، به تداوم خط اهل بیت(ع) کمک کنند.
معرفی برخی از این قیامها
الف) قیام صاحب الزنج
یکی از مهمترین قیامها در این دوران، قیام علی بن محمد معروف به صاحب الزنج بود که در دفاع از حقوق محرومان و بردگان سیاهپوست، اوضاع نابسامان اجتماعی و اقتصادی و ستمهای حکومت عباسی شکل گرفت. این قیام که به مدت ۱۵ سال ادامه داشت، بخشهای وسیعی از عراق را تحت کنترل خود درآورد و تهدیدی جدی برای خلافت عباسی به وجود آورد. در نهایت حکومت عباسی توانست قیام صاحب الزنج را سرکوب کند و او را به قتل برساند و سپاهیانش را پراکنده سازد.
امام حسن عسکری(ع) در واکنش به این قیام فرمودند: «صاحب الزنج از ما اهل بیت نیست». ایشان علی رغم اینکه به اصل مبارزه علیه ظلم توجه داشتند اما روش های خشونت آمیز صاحب الزنج را تایید نکردند.
ب) قیام علی بن زید
از نوادگان امام حسین(ع) که به علت ظلم عباسیان، عدم عدالت و انصاف در حکومتداری و عدم مشروعیت آنها در کوفه انجام شد. علی بن زید نماینده خلیفه بر کوفه را برکنار و خود آنجا مستقر شد. خلیفه عباسی چند سپاه برای سرکوب او فرستاد که در نهایت پس از یک سال با کشته شدن علی بن زید قیام سرکوب شد.
در زمان حضرت قیامهای دیگری نیز روی داد بهسان قیام احمد بن محمد بن عبدالله و چیره شدن حسن بن زید علوی بر گرگان و کشتن لشکریان مرکزی و کسب غنایم توسط یاران حسن بن زید که تمامی این قیامها بر ضد دولت عباسی و به واسطه عدم مشروعیت و ظلم آنها بود. در نتیجه این قیامها که پس از عصر امام حسن عسکری(ع) نیز تا مدتها ادامه یافت، حکومت عباسیان تضعیف و قدرت و نفوذشان کاهش یافت.
سرانجامِ حکومت عباسی مصداق حدیث نقل شده از پیامبر(ص) شد که فرمودند «الملک یبقی مع الکفر و لایبقی مع الظلم؛ حکومت ممکن است که با کفر باقی بماند ولی با ظلم باقی نمی ماند»
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📝 واحد پژوهش بنیاد فارِس المؤمنین
بهمناسبت ولادت امام حسن عسکری(ع)
@Fares_ir
استاد علوی تهرانی
🔊 #فایل_صوتی 📚 #سخنرانی 📖 موضوع : #جریان_شناسی_مردم_کوفه | جلسه ۱۰ 🏴 مجلس شهادت امام عسکری (ع) | ۱۴
.
سایر ویژگیهای مذموم مردم کوفه
۶. بیتفاوتی نسبت به حوادث
امیرالمؤمنین بعد از حملۀ سفیان بن عوف به شهر انبار اینگونه از مردم کوفه گله کردند: این مرد غامدی با لشکرش وارد شهر انبار شد. حسان بن حسان را کشت و سربازان شما را از مواضع مرزی بیرون راند. به من خبر رسید که مردی از لشکر شام به خانۀ زنی مسلمان و زنی غیر مسلمان که در پناه حکومت اسلام بود تاخته و اموال را به غارت برده است. اگر بعد از این حادثۀ تلخ مسلمانی از غصه جان دهد مرگ او در نظر من شایسته است.
حضرت امیر در خطبهای دیگر فرمودند: چون جماعتی از سپاهیان شام به شما نزدیک شوند در خانۀ خود پنهان میشوید. آنچنان که باطل را میشناسید معرفت به حق ندارید. و آنچنان که حق را باطل میکنید باطل را نابود نمینمایید.
مصادیق مهمی از بیتفاوتی در جامعۀ امروز ما وجود دارد؛ که من تشخیص این مصداقها را به خود شما واگذار میکنم.
۷. بیبصیرتی
بیبصیرتی یعنی: عدم قوت فکر به حدی که موجب عدم تشخیص حق از باطل شود. عدم بصیرت موجب میشود انسان مشغول به ظاهر حوادث باشد. مردم کوفه قرآنها را بر سر نی دیدند و نتوانستند تحلیل کنند که این نیرنگ است.
امیرالمؤمنین به کوفیان فرمودند: به سه چيز كه در شما هست و دو چيز كه در شما نيست گرفتار شما شدهام: با آنكه گوش داريد ناشنوا هستید؛ و با آنكه زبان داريد، گنگ هستید؛ و با آنكه چشم داريد، نابینا هستید. نه در رويارويى با دشمن آزادگانى صديق هستيد و نه به هنگام بلا برادران مورد اعتماد.
تا این حد شجاعت دارد و از حکومت دل بریده است. وقتی از مردمی که با او بیعت کردهاند انتقاد میکند یعنی به کمترین میزان هم به دنیا علاقه نداشته است.
در خطبۀ ۳۴ نهج البلاغه فرمودند: به خدا سوگند شما را فريب میدهند اما فريب دادن نمیدانيد. چشم دشمن براى حملۀ شما خواب ندارد ولى شما در غفلت به سر میبرید. غفلت یعنی: بیبصیرتی و بیبرنامگی در تمام شئون زندگی.
۸. بیثباتی
بیان حضرت امیر در تحلیل مردم کوفه اینچنین است: بدنهای شما حاضر عقلهای شما پنهان و افکار و آراء شما گوناگون است. رهبر شما از خدا اطاعت میکند و شما با او مخالفت میورزید. اما رهبر شامیان خدا را معصیت میکند و آنها از او فرمان میبرند.
۹. بهانهجویی
بهانهجویی در مردم کوفه تبدیل به یک خوی و خصلت شده بود. است. امیرالمؤمنین خطاب به آنها فرمودند: گرفتار مردمی شدهام که چون آنها را امر میکنم فرمان نمیبرند و چون آنها را فرا میخوانم اجابت نمیکنند.
کوفیان امروز تمام آن کسانی هستند که به امام زمان معتقد هستند
ما هم گرفتار این خصائص هستیم و مردم جامعۀ ما هم قابل پیشبینی نیستند. غیرقابل پیشبینی بودن اصلا تحلیل خوبی نسبت به یک جامعه نیست. عزیزان من اینها حرفها را جدی بگیرید. چون یک نفر از این طائفه در راه است. ما با آنهایی که با امام زمان آشنایی ندارند کاری نداریم. فرمول آنها متفاوت خواهد بود. امروز کوفیان تمام کسانی هستند که به امام زمان معتقد هستند. طوری نشود، که حضرت نتواند روی ما حساب کند و ما هم در هنگام ظهور در مقابل ایشان بایستیم. باید خصوصیتهای منفی خودمان را تا زمان ظهور برطرف کنیم.
شیعیان در قتل امام حسین مباشر نبودند
شیعیان در قتل امام حسین شریک بودند اما مباشر نبودند. یعنی هیچکدام از شیعیان سر امام را از بدن جدا نکردند. شیعه مباشر در اسارت خاندان پیامبر هم نبود. سهم شیعه در کربلا سکوت و بیتفاوتی آنها بود. شیعیان اولین گروهی بودند که برای امام نامه نوشتند و به جز خوارج سایر گروهها هم بهواسطۀ دنیاطلبی و احساساتی بودن برای امام نامه نوشتند. حتی عدهای از طرفداران بنیاُمیّه. نکند این جمعه آقای ما حجت بن الحسن تشریف بیاورند و ما در تقابل با ایشان قرار بگیریم! ما که با دعا برای فرج از امام برای آمدن دعوت کردیم.
سیدالشهداء با رفتن به سمت کوفه حجت را بر همۀ عالم تمام کرد
صد هزار مجاهد منتظر امام بودند. اما لشکر عمر سعد را سیهزار نفر تشکیل میدادند. یعنی همۀ آن هشتاد هزار نفر هم نیامدند. چون بقیۀ آنها متواری شدند. امام برای انتخاب کوفه جمعیت مجاهدین را ملاحظه کردند نه جمعیت شیعیان را. چون امام مأمور به ظاهر است. لذا حجت بر امام تمام شده بود و امام هم با رفتن به سمت کوفه حجت را بر همۀ عالم تمام کردند.
در دوران غیبت به دنبال پیوند با امام زمان باشیم
حواسمان باشد وقتی امام زمان تشریف آوردند برای همراهی ایشان بهانه نیاوریم. همۀ حرف این است که از تاریخ عبرت بگیریم. سعی کنیم در دوران غیبت امام عصر با ایشان پیوند برقرار کنیم چون تنها راه نجات همین است.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
گزیده سخنرانی
استاد سیدمحمدباقر علوی تهرانی
موضوع: جریانشناسی مردم کوفه | جلسه ۱۰ (آخر)
از سلسله جلسات هفتگی سهشنبهها
تاریخ : ۲۲ شهریور ماه ۱۴۰۳
مسجد حضرت امیر علیهالسلام
@Fares_ir
جریان_شناسی_مردم_کوفه_استاد_علوی_تهرانی_جلسه_10.pdf
1.01M
خلاصه سخنرانی
استاد سیدمحمدباقر علوی تهرانی
موضوع: جریانشناسی مردم کوفه | جلسه ۱۰ (آخر)
از سلسله جلسات هفتگی سهشنبهها
تاریخ : ۲۲ شهریور ماه ۱۴۰۳
مسجد حضرت امیر علیهالسلام
@Fares_ir
🏴
⚫️ #اعلام_برنامه
مجلس عزای حضرت فاطمــه معصـومه (س)
سخنرانی اسـتاد سیدمحمدباقر علــوی تهـرانی
یکـشنبه ۲۲ مهــر ۱۴۰۳، بعـد از نمـاز عشـــاء
قم - حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه (س)
📺 پخش زنده تصویری:
از طریق سـایـت آسـتان مقــدس به نشـانی زیـر
در بخش "پخـش زنـده مراسـم حـرم مطهـر" 👇
https://amfm.ir/live
@Fares_ir