شیخ فضل الله نوری در دوران قاجاریه از ابتدا از طرفداران مشروطه و تشکیل مجلس بود
اما وقتی دید سران مشروطه به سفارت انگلیس پناه بردن فهمید این مشروطه و تشکيل مجلس اسلامی نیست
شیخ فضل الله بعد از دیدن و پی بردن به این ماجرا می فهمد مشروطه و مجلسی که قرار است ساخته شود رنگ و بوی انگلیسی دارد نه اسلامی لذا این جمله معروف را می گوید:
«مشروطهای که از دیگ پلو سفارت انگلیس سر بیرون بیاورد به درد ما ایرانیها نمیخورد!»
🔰 پاسخ به شبهه ای تاریخی در عکس منتشر شده:
🔺 اتهام دیگر به مجتهد شهید تهران
👈 آیا آیت الله شیخ فضل الله نوری تحصیل دختران را حرام اعلام کرد؟
💥پاسخ
▪️اولا: نخستین مدرسهٔ دخترانه توسط بیبیخانم استرآبادی (وزیرف) از زنان غربگرا و اسلام ستیز به نام دبستان دوشیزگان در ۱۲۸۵ شمسی (یک سال قبل از مدرسهٔ ناموس طوبی آزموده) در تهران تأسیس شد. اما به دلیل اشکالات بسیاری که به او متوجه شد، این مدرسه تنها برای مدت کوتاهی پابرجا بود.
▪️ثانیا: سند تاریخی مهمی را بازنشر میکنیم که میبینید: 👇👇👇👇
🔺 فتوای شیخ فضل الله نوری (ره) در تایید مدارس جدید + سند
👈 سند تأييد قاطع آیت الله شيخ فضلالله نوری (ره) نسبت به مدارس جديد (که از آن با تعبیر پرمعنای «خیر جاری بزرگ» یاد کرده است) مربوط به سال 1316 و در اوايل تأسيس و ترويج مدارس جديد. ایشان مبلغ یکصد تومان هم به این کار کمک کردهاند که در آن زمان مبلغ خوبی بوده است. (این مدارس از نوع ایرانی اسلامی بود نه زیر نظر آمریکاییها، فرق ضاله و مختلط).
📚 منبع: کتاب رسائل، اعلاميهها، مکتوبات، ... و روزنامة شيخ شهيد فضل الله نوري، اثر محمد ترکمان، ج1، مؤسسة خدمات فرهنگي رسا، تهران، 1362، ص123.
🔰 نکته مهم:
به عنوان یک اصل کلی: رويکرد محوري و غالب در ميان عالمان ديني نسبت به مدارس جديد، تأييد و حمايت از اصل مدارس، و انتقاد و مخالفت نسبت به انحرافهاي مدارس بود. انحرافها از سه حيث ميتوانست بوجود آيد: «موسسين و معلمين»، «مواد و محتواي آموزشي»، «محيط و فضاي آموزشي».
💥نتیجه: بر این اساس آیت الله شیخ فضل الله نوری نسبت به مدارس جدید ایرانی - اسلامی که دارای نوآوری بود حمایت میکرد ولی نسبت به مدارسی که زیر نظر فرق انحرافی مثل فمینیستها، بابیان، بهائیان و مسیونرهای مسیحی تبشیری آمریکایی بود، مخالفت میورزید.