عثمان بن مظعون مدفون در بقیع کیست ⁉️
برادر رضاعی پیامبر و عموی ناتنی حضرت زهرا محسوب میشده..و امیرالمومنین بخاطر او نام فرزندشان را عثمان گذاشتند.
توضیح:
عُثمان بن مَظْعون (درگذشت ۲ق) صحابه پیامبر(ص) و از نخستین مسلمانان بود. وی به همراه برادرش عبدالله و فرزندش سائب در هجرت به حبشه و هجرت به مدینه و نیز در جنگ بدر حضور داشت. عثمان فردی عابد و مورد توجه پیامبر و حضرت علی(ع) بود. امام علی(ع) یکی از فرزندانش را به یاد او «عثمان» نامگذاری کرد
عثمان بن مظعون نخستین مهاجری بود که در بقیع دفن شد. پیامبر محل دفن وی را با سنگی مشخص کرد و آن را زیارت میکرد و فرزندانش ابراهیم، رقیه و زینب را در کنار او دفن نمود
🕋مکه و مدینه
https://eitaa.com/fatemi414/528
#پاسخ_شبهات
سجده بر فرش
سوال زائر:
🟪چرا شیعه بر مهر سجده می کند و اهل سنت بر فرش؟ آیا پیامبر و مسلمانان هم بر مهر سجده می کردند؟
🟩پاسخ اجمالی آیت الله جعفر سبحانی حفظه الله:
... مسلمانان برای جلوگیری از داغ شدن سنگ ریزهها به وسیله آفتاب سوزان عربستان، آن را در مشت خود نگاه میداشتند و به هنگام سجده بر زمین میگذاشتند و روی آنها سجده میکردند. اگر مسلمانی بر گوشه عمامه خود سجده میکرد پیامبر آن را از زیر پیشانی او میکشید و میگفت: صورتت را بر خاک بگذار.»
احادیث بسیاری درباره سنت سجده کردن پیامبر و مسلمانان صدر اسلام وجود دارد. اما امروز متاسفانه سنت، بدعت شده و بدعتِ سجده بر فرش جای سنت را گرفته است. اما شیعیان پایبند هستند که بر خاک سجده کنند و چون همه جا خاک فراهم نیست، مقداری خاک را به صورت مهر (خشک و قالبگیری شده) درمیآورند تا همهجا همراه آنها باشد و به سنت پیامبر خدا عمل کنند.
برخي از صحابه ؛ از جمله مسروق بن الأجدع ، چيزي شبيه مهر امروزي با خود حمل مي كرد و در زمان مسافرت با كشتي بر آن سجده مي كرد . محمد بن سعد در الطبقات الكبري مي نويسد :
حدثنا محمد قال كان مسروق إذا خرج يخرج بلبنة يسجد عليها في السفينة .
الطبقات الكبري ، محمد بن سعد ، ج 6 ، ص 79 .
مسروق ، هر وقت كه به مسافرتي مي رفت ، مقداري از خاك با خود بر مي داشت تا در كشتي بر آن سجده كند .
__________
🟩 پاسخ مرحوم علامهء اميني رضوان الله تعالي عليه :
نحن نتخذ من تربة كربلاء قطعا لمعا وأقراصا نسجد عليها كما كان فقيه السلف مسروق بن الأجدع يحمل معه لبنة من تربة المدينة المنورة يسجد عليها والرجل تلميذ الخلافة الراشدة ، فقيه المدينة ومعلم السنة بها ، وحاشاه من البدعة ... وكثير من رجال المذهب يتخذون معهم في أسفارهم غير تربة كربلاء مما يصح السجود عليه كحصير طاهر نظيف يوثق بطهارته أو خمرة مثله ويسجدون عليه في صلواتهم . ونحن نري أن الأخذ بهذين الأصلين القويمين ، والنظر إلي رعاية أمري الحيطة والحرمة ومراقبتهما ...
📚السجود علي التربة الحسينية ، الشيخ الأميني ، ص 66 - 67 .
ما از خاك محل شهادت امام حسين (عليه السلام) قطعه هايي را در اندازه هاي متفاوت مي سازيم كه هنگام سجده پيشاني را بر آن مي گذاريم ، همان گونه كه مسروق بن اجدع فقيه اهل سنت وشاگرد مكتب خلافت قطعه اي از خاك مدينه را همراهش مي برد و بر آن سجده مي كرد . آيا مي شود گفت : دانشمند و فقيه اهل مدينه و آموزگار سنت نبوي بدعت گذار بوده و كارش ناشايست بوده است ؟ ...
🕋مکه و مدینه
https://eitaa.com/fatemi414/528
🔹چند روایت مفید برای زائران در این سفر با برکت(۳):
✅ در دو آیه از آیات پایانی سوره ضحی نکته ظریفی وجود دارد ؛
خداوند به وجود مبارک پیامبر دستور می دهد و امر می کند:
🔹 فاما الیتیم فلا تقهر
🔹و اما السائل فلا تنهر
به حسب روایات، ما شیعیان ایتام آل محمد عليهم السلام در زمان غیبت هستیم و ما زائران ، سائلان و گداهای درب خانه رسول الله هستیم
و خداوند فرموده اند که ای رسول الله سائلان را دست خالی رد ننما و یتیم ها را از خود نران و....🍀
🕋مکه و مدینه
https://eitaa.com/fatemi414/528
روضةالنبی
روضةالنبی، بخشی از مسجدالنبی، بین منبر و حجره (خانه) حضرت محمد(ص) است. آن حضرت این محدوده را باغی از باغهای بهشت خواند و نام این بخش از مسجد از این حدیث گرفته شده است. زائران مسجدالنبی، با استناد به این حدیث، نمازگزاردن در این مکان را دارای فضیلت و ثواب بسیار میدانند.
به نظر مشهور اهل سنت، روضهالنبی محدودهای مستطیلی است که ضلع شرقی آن دیوار شرقی کنار قبر پیامبر و ضلع غربی همراستای ضلع شرقی و به همان اندازه، از نقطه منبر به سمت شمال مسجد است. اما شیعیان دیوار محراب پیامبر را نقطه آغاز محدوده دانستهاند که به چهارمین ستون در شمال منتهی میشود؛ یعنی یک ستون بیشتر از آنچه اهل سنت نقل میکنند. حد شرقی آن، خانه پیامبر و خانه حضرت فاطمه و منبر نیز در حد غربی آن واقع شده است.
یادگارهای متبرکی چون محراب پیامبر، منبر، ستون های مشهور و متبرک شامل ستونهای توبه، سریر، حرس، جبرئیل، وفود، حنانه، مخلقه، عایشه و تهجد در محدده روضه النبی قرار دارد.
حدیث پیامبر درباره روضةالنبی
از حضرت محمد(ص) نقل شده است که فرمودند: «ما بین بیتی و منبری روضة من ریاض الجنة»؛ یعنی بین خانه و منبر من باغی از باغهای بهشت است. این روایت با تفاوتهایی در برخی از منابع حدیثی نقل شده است؛ برای نمونه در حدیثی نقل شده که «منبری علی ترعة من ترع الجنة» یا اینکه «منبری علی حوضی».
محدوده روضةالنبی
نقشه مسجدالنبی. موقعیت روضهالنبی در سمت چپ تصویر مشخص شده است
درباره محدوده روضهالنبی نظرات مختلفی وجود دارد. آنچه مورد اتفاق است این است که منبر در سمت غرب روضه و خانه پیامبر در شرق آن قرار داشته است. عدهای منظور از خانه پیامبر را تنها خانه عایشه دانستهاند و برخی تمام حجرههای زنان پیامبر را بیت و منزل پیامبر به حساب آوردهاند
برخی دیوار شرقی مسجد را _ که کنار قبر پیامبر است _ حد شرقی روضه دانستهاند اما در حد غربی تنها نقطه منبر را حد آن میدانند. به این ترتیب حدود روضه را به یک مثلث محدود میسازند که یک زاویه آن منبر و دو زاویه دیگر آن دیواره شرقی مسجد است.برخی نیز تمامی مسجدالنبی در زمان پیامبر را روضه میدانند.
نظر دیگر که مشهورترین نظریه در بین اهل سنت است محدوده روضه را به شکل مستطیلی ترسیم میکند که ضلع شرقی آن دیوار شرقی کنار قبر پیامبر و ضلع غربی موازی ضلع شرقی و به همان اندازه، از نقطه منبر به سمت شمال مسجد بود.بر این اساس، برخی منابع مساحت روضه را 330 متر مربع ذکر کردهاند، بهطوریکه طول آن 22 متر و عرضش 15 متر است.
علمای شیعه نیز معتقدند که روضه از دیوار محراب در جنوب که امروزه با نردههای فلزی مشخص است، آغاز و در شمال به چهارمین ستون منتهی میشود یعنی یک ستون علاوه بر آن چه اهل سنت می گویند و حد دوم آن در شرق داخل بیت پیامبر و خانه حضرت فاطمه است و در سمت غرب برابر منبر شریف میباشد.
قرارگرفتن بخشی از روضه درون حجره شریفه
روضهای که امروزه در آن نماز میخوانند همه روضهای که پیامبر از آن خبر داده نیست، زیرا در بازسازی مسجد در زمان ولید بن عبدالملک، دیوارهای پنج ضلعی اطراف حجره شریفه کشیده شد که قسمتی از روضه را نیز دربرمیگرفت.
فضیلت نمارخواندن در روضةالنبی
نماز در روضه شریفه فضیلت و ثواب زیادی دارد. زائرانی که به زیارت روضه شریفه میروند، مشتاقند که نمازهای نافله را در روضه شریفه بهجای آرند. در منابع آمده، بهترین موضع برای گزاردن نمازهای نافله روضه شریفه مسجد رسول خداست.
مکانهای مقدس در محدوده روضةالنبی
در محدوده روضه النبی، محراب نبوی، منبر پیامبر و نیز ستونهای اولیه مسجدالنبی، شامل ستون توبه، ستون تهجد، ستون جبرئیل، ستون حرس، ستون وفود، ستون عایشه، ستون حنانه، ستون سریر و ستون مخلقه جای گرفته است.
شکل ستونهای محدوده روضه
در هنگام بازسازی مسجدالنبی در سال 1256 قمری، ستونهایی که در محدوده روضه شریفه قرار داشت با شکلی متفاوت از دیگر ستون های مسجد متمایز شد. تا نیمه این ستونها را با سنگ مرمر سفیدی به ارتفاع 4 ذراع پوشاندند. روی این مرمرها مستطیلهایی با آب طلا کشیده شده و در میان مستطیلها دایرههای سیاه هماندازه قرار دارد. بالای سنگهای مرمر در هر ستون مجسمههای سنگی به شکل برگ گل رز قرار گرفته که نشانهای برای ارتفاع ستونها در زمان پیامبر و نشان دهنده محدوده روضه شریفه است.
🕋مکه و مدینه
https://eitaa.com/fatemi414/528
✅مساجد مدینه
♦️قبرستان بقیع و مسجد النبی
شریفترین مسجد پس از مسجد الحرام، مسجد النبی در شهر مدینه است. رسول خدا(ص) درباره نماز خواندن در این مسجد فرمود: صَلَاةٌ فِی مَسْجِدِی هَذَا تَعْدِلُ عِنْدَاللهِ عَشَرَةَ آلافِ صَلَاةٍ فِی غَیرِهِ مِنَ الْمَسَاجِدِ إِلَّا الْمَسْجِدَ الْحَرَامَ فَإِنَّ الصَّلَاةَ فِیهِ تَعْدِلُ مِائَةَ أَلْفِ صَلَاةٍ (ترجمه: نماز در مسجد من نزد خداوند، برابر با ده هزار نماز در مساجد دیگر است، جز مسجد الحرام، که نماز در آن برابر با صد هزار نماز است)
♦️مسجد قبا
نمایی از مسجد قبا
منطقه قبا در فاصله شش کیلومتری جنوب مسجدالنبی قرار دارد و از نقاط خوش آب و هوای اطراف مدینه به شمار میرود. بنا به نقل روایات بسیار، مسجد قبا مصداق آیه «لمسجد أسس علی التقوی من أول یوم أحق أن تقوم فیه» میباشد. مسجد قبا نخستین مسجدی است که رسول خدا صلی الله علیه و آله آن را بنا کرده است.
در حدیث است که رسول خدا(ص) فرمود: مَنْ تَطَهَّر فی بَیتِهِ ثُمَّ أَتی مَسْجِدَ قُبا فَصَلی فیه رَکْعتْین کانَ له کَأَجْرِ عُمْرَة (ترجمه: کسی که در خانهاش، خود را پاکیزه و طاهر کند و سپس به مسجد قبا بیاید و در آن نماز بخواند، پاداش یک عمره خواهد داشت.)
♦️مسجد شجره
مسجد شجره در شهر مدینه
این مسجد که امروزه به نامهای «شجره»، «ذوالحُلَیفه» و «اَبیار علی» مشهور است یکی از مساجد بسیار مهم خارج از مدینه بوده و به عنوان یکی از میقاتها و مساجد اِحرام اهمیت زیادی دارد.
♦️مسجد جمعه
پیامبر(ص) در ادامه مسیر از قبا به یثرب، در میان قبیله بنی سالم برای نخستین بار نماز جمعه را اقامه کرد و همین مسئله سبب شد تا محل نماز خواندن رسول خدا(ص)به عنوان مسجد الجمعه شناخته شود.
♦️مسجد العمره
مسجدی با نام مسجد العرفات یا مسجد العُمْرَه در طرف قبله مسجد قبا بوده است. گفته شده این نامگذاری به این جهت بوده که زمانی در روز عرفه رسول خدا(ص) در اینجا ایستاده بود، زمین آن چنان صاف شد که حضرت از آنجا مردمانی را که در عرفات ایستاده بودند را مشاهده کرد.
♦️مسجد عتبان بن مالک
مسجد عتبان بن مالک نیز یکی از مساجد منطقه قبا بوده است. ابن عتبان که از نقیبان انصار بود، از رسول خدا(ص)خواست تا به منزل وی بیاید تا او برای حضرت محلی برای نماز درست کند. علت این درخواست این بود که گاهی اوقات، سیل میان او و مسجد محل فاصله میانداخت. رسول خدا(ص) به منزل وی رفته، و در قسمتی از خانهاش نماز خواند و همان مکان به عنوان مسجد شناخته شد.[۴۰]
♦️مسجد علی(ع)
مقالهٔ اصلی: مسجد علی بن ابیطالب (مدینه)
این مسجد در جنوب مسجد فتح بوده و بر وادی بطحان اشراف دارد. گفته شده در مدت محاصره شهر مدینه در جنگ احزاب، حضرت علی(ع) در آن به عبادت میپرداخت.
♦️مسجد فَضِیخ
در جریان غزوه بنی نضیر رسول خدا(ص) در این محل خیمهای داشته و به مناسبت برکت حضور پیامبر(ص) در آن مکان مسجدی ساخته شد. درباره نامگذاری این مسجد گفته شده است که در این مکان درخت فَضِیخ قرار داشته است که نام درخت نخل بوده است (فضیخ به نوعی شراب که از درخت نخل گرفته می شد نیز اطلاق شده است).
این مکان به مسجد رد الشمس نیز شناخته میشود و در چند روایت از ائمه(ع)از آن به عنوان مسجدی یاد شده که باید آن را زیارت کرد.
♦️همچنین ببینید: مسجد رد الشمس
♦️مسجد ذوقبلتین
مسجدی است که دستور تغییر قبله از مسجدالاقصی به کعبه در آن بر پیامبر اکرم نازل شد.این مسجد در شمال غربی مدینه، حدود ۳ کیلومتری مسجد النبی قرار دارد.این مسجد که در سال ۲ هجری قمری بنا شده بود، در طول قرنها به دفعات مورد بازسازی قرار گرفته است.
♦️مساجد سبعه(هفت گانه)
در شمال غربی مدینه و در دامنه کوه سَلْع هفت مسجد که در نزدیک هم قرار دارند را مساجد سبعه گویند که عبارتاند از: مسجد علی، مسجد سلمان، مسجد فاطمه، مسجد ابوذر، مسجد ذوقبلتین، مسجد ابوبکر و مسجد عمر
♦️نمایی از مسجد غمامه
در مدینه مساجد دیگری وجود دارد که اسامی برخی از آنها عبارت است از:
♦️مسجد فتح
♦️مسجد غمامه
♦️مسجد الاجابه (مباهله)
♦️مسجد معرس
♦️مسجد ثنیة الوداع
♦️مسجد سقیا
♦️مسجد و مشربه أم ابراهیم.
🕋مکه و مدینه
https://eitaa.com/fatemi414/528
✅قبرستان بقیع
بقیع ، قدیمترین و شناختهترین قبرستان در اسلام است. این قبرستان در ناحیه شرقی مدینه قرار دارد.
مزار چهار تن از پیشوایان معصوم، حضرت امام حسن مجتبی، امام علی بن حسین، امام باقر و امام صادق علیهم السلام و نیز فاطمه بنت اسد و به قولی مرقد حضرت زهرا(س) در این قبرستان است. همچنین قبر عباس عموی پیغمبر، ام البنین، ابراهیم و رقیه و ام کلثوم از فرزندان پیامبر، صفیه از همسران پیامبر و بسیاری از بزرگان و صحابه و تابعین و صلحا و اخیار و شهدای اسلام در این قبرستان قرار دارد.
پیامبر برای آرمیدگان در این قبرستان احترام خاص قائل بود. پیامبر فرمود: من فرمان یافتهام تا برای دفن شدگان در بقیع طلب آمرزش کنم؛
پیامبر هرگاه از کنار قبرستان بقیع میگذشت، میفرمود: «السَّلامُ عَلَیکمْ مِنْ دِیارِ قَوْمٍ مُؤْمِنِینَ وَ إِنَّا إِنْ شَاءَ الله بِکمْ لاحِقُونَ»
🕋مکه و مدینه
https://eitaa.com/fatemi414/528
✅خانه حضرت فاطمه(س)
♦️خانه حضرت علی(ع) و حضرت زهرا(س) در کنار مسجد النبی قرار داشت. این خانه دو در داشت که یکی به مسجد باز میشد و حضرت هنگام نماز از آن وارد مسجد میشدند و در دیگری هم به بیرون مسجد باز میشد که رفت آمد هر روزه از آن صورت میگرفت. در ماجرای سد الابواب به این خانه اشاره شده است.
از این خانه در اکثر روایات شیعه و سنی با عنوان «بیت فاطمه» یا «حجرة فاطمه» یاد شده است.در دورههای بعدی و در توسعه مسجد النبی این خانه خراب شده است و امروزه در محدوده ضریح پیامبر(ص) قرار دارد.
♦️خانه کلثوم بن هدم و سعد بن خیثمه
در منطقه قبا مکان های مختلفی وجود داشته که اکنون از میان رفته است. از جمله خانه کلثوم بن هِدْم و سعد بن خثیمه، که این دو خانه محل فرود آمدن رسول خدا(ص) پس از هجرت و محل زندگی شماری از مهاجران نخست به مدینه بوده است.[۵۴]
♦️چاه اریس
اَریس در لغت اهل شام،به معنای«فلاح»است. چاه مزبور را به نام بئر اریس، بئر خاتم و«بئر النبی» هم مینامند. از این چاه دهها بار در مصادر تاریخی و حدیثی یاد شده است.عمدهترین آنها اشاره به جریان افتادن انگشتر رسول خدا(ص) در زمان عثمان و توسط وی در آن چاه است.
♦️قبر محمد صاحب نفس زکیه
قبر محمد بن عبدالله بن الحسن بن الحسن علیهالسلام در منطقهای بین مغرب و شمال شهر در نزدیکی کوه سلع است
🕋مکه و مدینه
https://eitaa.com/fatemi414/528
✅شش واقعه مهم تاریخی مدینه
♦️جنگ با بنیقینقاع
بَنیقَینُقاع نخستین قبیله از یهودیان مدینه بودند، که پیمان خود با پیامبر(ص) را شکستندو پیامبر پس از اتمام حجت با آنها، در ۱۵ شوال سال دوم هجری علیه آنها اعلام جنگ کرد.
بر اساس برخی گزارشها، این واقعه پس از آن رخ داد که مردی یهودی، با تعرُّض به زنی مسلمان، بخشی از بدن او را عریان کرد.در آنگاه مرد مسلمانی به یاری زن رفت و آن یهودی را به قتل رساند.
دیگر یهودیان نیز به آن مسلمان حمله کرده، وی را کشتند و در پی این ماجرا درگیری مسلمانان با یهودیان بالا گرفت. با آغاز جنگ بنیقینقاع، یهودیان به قلعههای خود رفتند و پیامبر به مدت پانزده روز آنان را در قلعههایشان محاصره کرد.
پس از گذشت پانزده روز یهودیان بنیقینقاع در برابر پیامبر تسلیم شدند.به دستور پیامبر، بنیقینقاع به منطقه شام تبعید و در منطقه اِذرَعات ساکن شدند.
♦️جنگ با یهودیان بنی نضیر
روزی پیامبر به دژ بنی نضیر رفت، و یهودیان، تصمیم به قتل پیامبر گرفتند، از این رو به پشت بام رفتند و خواستند از روی آن سنگی را بر سر پیامبر بیندازند، ولی پیامبر به کمک وحی الهی آگاه شد و فوراً از دژ خارج شد، و به بنی نضیر دستور داد که حالا که پیمان را شکستید، از مدینه خارج شوید.
♦️جنگ با یهودیان بنی قریظه
یهودیان بنی قریظه پس از اخراج بنی نضیر پیمان خود را نقض کردند و به همراه قریش و کفار دیگر جنگ احزاب را به راهانداختند، و یک بار هم شبیخون زدند
ولی در نهایت با همکاری یک تازه مسلمان، توافق آنها با کفّار به هم خورد، و در نتیجه از همکاری با احزاب عرب بازایستادند.
پس از اتمام جنگ احزاب، پیامبر به سراغ یهودیان بنی قریظه رفتند و آنها را محاصره نمودند. پس از حدود یک ماه، بنی قریظه تسلیم شد، و حکم به اعدام مردان و اسارت زنان و کودکان ایشان صادر شد.
♦️واقعه حره
واقعه حره از جنایات بزرگ امویان د ر زمان حکومت یزید پس از به شهادت رساندن امام حسین علیهالسلام است. این واقعه مربوط به قیام مردم مدینه علیه حکومت یزید بن معاویه به رهبری عبدالله بن حَنظَلة بن ابی عامر در سال ۶۳ قمری است.
یزید سپاهی ۵ هزار نفری رابه فرماندهی مسلم بن عقبه، به مدینه فرستاد. این سپاه قیام مردم را با خشونت بسیار سرکوب کرد. در این واقعه بسیاری از مردم مدینه، از جمله ۸۰ تن از صحابه پیامبر(ص) و ۷۰۰ تن از حافظان قرآن کشته شدند و غارت اموال و نوامیس مردم به مدت سه روز برای سپاهیان شام مجاز شمرده شد و آنها از هیچ جنایتی فروگذار نکردند.
♦️قیام نفس زکیه
قیام محمد بن عبدالله بن حسن
محمد نفس زکیه در زمان خلافت منصور عباسی در سال ۱۴۵ قمری و در مدینه قیام کرد. مردم مدینه، بالاخص محدثین مدینه از جمله مالک بن انس، به طرفداری از نفس زکیه برخاسته و بیعت منصور را به خاطر کراهت و اجبار، غیر معتبر دانستند. در درگیری دو لشکر در مدینه، سپاه نفس زکیه شکست خورد و او کشته شد و بدنش را در بقیع دفن کردند.
♦️واقعه فخ
حسین فخی در ذیالقعده سال ۱۶۹ق در مدینه قیام کرد.تلاش عوامل حکومت در مدینه برای مقابله با حسین فخی نتیجهای نداشت و به شکست و کشته شدن تعدادی از آنها انجامید. بنا بر نقل طبری، تسلط قیامکنندگان بر مدینه تنها یازده روز طول کشید. صاحب فخ فردی به نام دِنیار خُزاعی را والی مدینه کرد و خود همراه با سیصد نفر از یارانش در ۲۴ ذیالقعده سمت مکه حرکت کرد.
عباسیان با سپاهی چهار هزار نفری در ۸ ذیالحجه (روز ترویه) در محلی به نام «فَخّ» با سپاه حسین رو در روی هم قرار گرفتند.[
فرمانده عباسی به حسین امان داد، اما حسین نپذیرفت و در نبردی که درگرفت، حسین و عده زیادی از یارانش به شهادت رسیدند.
همچنین گروهی از یاران حسین اسیر شدند و برخی دیگر گریختند.[ بنیالعباس تعدادی از اسیرها را کشتندو تعدادی از اسیرها همراه با سرهای شهدا به بغداد نزد هادی عباسی فرستاده شدند.
🕋مکه و مدینه
https://eitaa.com/fatemi414/528
✍ بعضی از مراجع عظام استظلال در شبهای بارانی را به فتوا جایز نمیدانند مانند آیت الله مکارم و سبحانی
✍ بعضی بنا بر احتیاط جایز نمیدانند، مانند آیات عظام خامنه ای، سیستانی، وحید، تبریزی، جوادی
👈بعضی جایز میدانند مانند امام خمینی، بهجت، گلپایگانی، صافی، نوری همدانی
👈 اگر مرجع زائر فتوا به عدم جواز بدهد، زائر در صورت ضرورت میتواند سوار ماشین مسقف بشود ولی باید کفاره (گوسفند) بدهد، مگر این که مرجعش از دنیا رفته باشد که در این صورت میتواند به مرجع زنده رجوع کند.
👈 اگر مرجع زائر احتیاط دارد، زائر میتواند به مرجع بعدی رجوع کند یا بنابر احتیاط کفاره بدهد.
🐑 کفاره را میتوانند در ایران قربانی کنند، و تمام آن باید به فقرا داده شود.
باسمه تعالی
✅معایب انجام طواف در شب
🔻وقتی زائر پس از طی مسیر از مدينه به مکه حدود ۶ الی ۷ ساعت در اتوبوس با حالت خستگی مفرط به مقصد می رسد، برخی از روحانیون، يا مديران کاروان به آنان میگويند همین الان به اتاق ها برويد و تجديد وضو کنید و تا نیم ساعت ديگر به مسجدالحرام جهت انجام اعمال مشرف میشويم . اين کار معايبی دارد، که به برخی از آنها اشاره میشود:
1 . شلوغی مطاف: اين شبها صحن مطاف، بخاطر نبود خورشید نسبت به روز شلوغتر است. ممکن است کسی بگويد: دقیقاً به همین علت ما شب میخواهیم زائر را به طواف ببريم تا گرما نخورد. در حالی که پاسخ آن است: توصیه دفتر بعثه در مکه مکرمه بر انجام اعمال در اول صبح میباشد و اوايل صبح هوا گرم نیست. حتی هنگام طواف نساء هم هنوز هوا گرم نشده است . 2 . انجام اعمال همراه با گرسنگی و تشنگی: انجام اعمال در نیمه شب همراه با گرسنگی مفرط زائران است. در همین دوره سه نفر از زائران ايرانی که شب برای اعمال رفته بودند بر اثر افت فشار سکته کردند . 3 . تلاقی با شستشوی مطاف: معمولاً در ساعات پايانی شب و نزديک سحر صحن مطاف شستشو میشود
و از حدود ساعت 3 بامداد پشت مقام حضرت ابراهیم علیه السلام به جهت اقامه نماز شب و نماز صبح جايی برای خواندن نماز طواف پیدا نمیشود )بالخصوص در مورد بانوان(
4 . انجام اعمال در نیمه شب همراه با خستگی و گرسنگی مفرط زائران میباشد .
2مزایای انجام أعمال عمره مفرده پس از إقامه نماز صبح
🔻انجام عمره مفرده بعد از نماز صبح دارای مزايای متعدّدی هست که به زائران کمک میکند، تا اين عمل را با کیفیّت و آرامشِ بیشتری انجام دهند. در ادامه، اين مزايا را بیان میکنیم:
1 . انجام راحتتر طواف: پس از اقامه نماز صبح، به دلیل خروج نمازگزاران به سمتِ محلِّ اقامت، مطاف خلوتتر میشود. خلوت شدن مطاف به زائران اين امکان را میدهد که بدون شلوغی و با آرامش بیشتری طواف کنند .
2 . عدم تلاقی طواف نساء با بستهشدن مطاف: اگر زائر بخواهد طواف نساء را قبل از أذان صبح انجام دهد، ممکن است با بستهشدن مطاف به دلیل اقامه نماز جماعت صبح مواجه شود. اين امر میتواند منجر به فوتِ موالات يا ايجاد إشکال در طواف شود . 3 . نشاط در اعمال: استراحت شبانه در هتل و انجام اعمال بعد از نماز صبح ،به زائران اين امکان را میدهد که با نشاط و بدون خستگی به انجام مناسک خود بپردازند .
4 . کسب آمادگی جسمی: زائران با صرف صبحانه و تأمین انرژی لازم، توانايی جسمی بیشتری برای انجام اعمال دارند و میتوانند با قدرت بیشتری به انجام مناسک بپردازند.
5 . إقامه نماز طواف پشت مقام ابراهيم )عليه السلام( بدون مشقت: قبل از نماز صبح، به دلیل شلوغی و تشکیل صفوف نمازگزاران در خلف مقام حضرت ابراهیم )علیه السلام(، دسترسی به خلف مقام ابراهیم )علیه السلام( جهتِ إقامه نماز طواف دشوار است. امّا پس از نماز صبح، اين دسترسی آسان میشود . ۶ . عدم تلاقی طواف با شيفت تطهير: شیفتهای تطهیر مسجد الحرام معمولاً در ساعات 1 تا 3 نیمه شب انجام میشود. انجام طواف بعد از نماز صبح از تلاقی با اين شیفتها جلوگیری میکند و بروز اشکالات در طواف به حدّاقلّ ممکن میرسد.
3
۷ . از بين نرفتن طهارت حين انجام طواف نساء: انجام طواف نساء بعد از اقامه نماز صبح، خطر خواب رفتن زائر و باطل شدن وضو را کاهش میدهد. حال آن که انجام أعمال پیش از نماز صبح و در حالت خستگی و خواب آلودگی زائر، چون ممکن است قبل از نماز خوابش ببرد و وضويش باطل شود، طوافش را با اشکال مواجه میکند.
8 . صرف زمان کمتر: معمولاً انجام اعمال قبل از اذان صبح به طول میانجامد و ممکن است تا ساعت 8 صبح ادامه يابد. در حالی که انجام آنها بعد از اذان معمولاً از ساعت ۶ تا 10 صبح انجام میشود و زمان کمتری را به خود اختصاص میدهد.
9 . عدم ایجاد استرس: بعد از نماز صبح، زائران تحت فشار و تعجیل برای انجام اعمال نیستند. اين در حالی است که قبل از اذان صبح، به دلیل احتمال برخورد طواف با نماز، کاروانها معمولاً تحت فشار قرار دارند و اين میتواند استرس را برای زائران افزايش دهد . 10 . استفاده از روشنی روز: بهطور طبیعی جهت زائران و انجام اعمالشان روشنائی روز آرامش بخشتر است و زائرانی که برای اولین بار به سفر عمره آمدهاند، با ورود به مسجدالحرام در روز، نگرانی و استرس کمتری را تجربه میکنند .
با عنايت به نکات دهگانه فوق، سروران روحانی کاروان ضمن توجیه زائران و همسفريان خود پیش از رسیدن به مکه در هماهنگی کامل با مدير ، مجموعه زائران غیر معذورتان را پس از نماز صبح برای انجام اعمال به مسجد الحرام ببريد. ضمناً اگر مدير ثابت، يا مدير و يا معاون کاروان و يا مسئول فرهنگی هتل در بحث اولین تشرف صبحگاهی به حرم و انجام اعمال اخلال در کار شما کردند، آن را به دفتر نمايندگی بعثه مقام معظم رهبری گزارش فرمائید.
https://eitaa.com/fatemi414
✅ باید ها و نبایدها درشهر مدينه و مسجدالنّبي !
1. به محض ورود به مدینه يا مكّه و استقرار در محل سکونت خود، فرم شماره2 را که در آخر همین کتاب آمده است پرکنید و همیشه آن را مورد ملاحظه قرار دهید .
2. زائران محترم، توجه داشته باشيد كه هريك از ما در كشور عربستان نماينده ى ملّت شهيدپرور ايران اسلامي و به عنوان پيروان مذهب جعفرى مطرح هستيم، بنابراين كارى نكنيم كه خداى ناكرده عزت ملّى را خدشه دار و برای مذهب امامصادق و اهلبيت^ وسیله توهین و ضرر باشیم.
3. زائرانگرامى! اخلاق و ادب، نشانهى شخصيّت خود شماست. بنابراين ضمن خوشرويى در هر جا و در هر زمان، با رعايت ادب و احترام نسبت به زائران كشورهاى مختلف، باعث سربلندى مذهب و ميهن اسلامى خود باشيد. طبق رواياتى كه از ائمهى معصومين ^به ما رسيده، احترام مؤمن از احترام خانهى كعبه بيشتر است. بنابراين در سلام كردن به ديگران، بهويژه در برخورد با برادران و خواهران اهل سنّت، در هر کجا، چه در مسجد و اماكن زيارتى و چه در ورود به مغازهها، دريغ نورزيد، زيرا سلام كردن تأثير بسيار خوبى در برخوردهاى مهربانانهى آنها با شما دارد.
4. خواهران محترمه، درحفظ حجاب كامل دقت فرماييد و از رفت و آمد در قسمتهايى از حرم، که مخصوص مردان است ،خوددارى كنيد. . همه می دانیم بسيارى از اهل سنّت، منكراتى را انجام مىدهند، ولى در دو شهر مكّه و مدينه به ويژه در مسجدالحرام و مسجدالنّبى! اصول و احكام اسلامى رارعايت مىكنند. چه خوب است كه همه ي ما با عمل به دستورات اخلاقي مبلّغ مذهب جعفري باشيم .
5. زائران محترم، امر بهمعروفونهىازمنكر، همانند نماز، از واجبات الهى است؛ برخوردهاى نامناسب و اهانتآميز افراد خلافكار دليل ترك اين واجب الهى نخواهدبود. بنابراين بر همهى ما لازم است، اگر مواردى از كارهاى خلاف شرع را از هموطنان خود مشاهده کردیم، حتماً گوشزد كنيم. خواهران محترم توجه داشتهباشند به خواهرانى كه با آرايشهاى تند و پوشيدن لباسهاى نامناسب، عفاف و حجاب اسلامى را رعايت نمىكنند، تذكّر بدهند. مؤمنان بايد كارى كنند تا افراد خلافكار زمينهى رشد و انجام كارهاى خلاف شرع و خلاف شؤون يك زائر شيعهى ايرانى را نداشته باشند، زيرا گناه مانند ميكروب و بيمارىاست كه بزودى به جان وروح ديگران سرايت مىكند و گسترش مىيابد. اضافه بر اين به آنها كه براى تفريح و یا گردش آمدهاند بفهمانيد كه اگر مىخواهند معنويّت اين سفر را از زائران سلب نمايند، سخت در اشتباه هستند، راه خطايى را در پيش گرفتهاند و عذاب دردناكى را، در دنيا و آخرت براى خود، خريدهاند؛ گرچه این موارد خلاف در سفر حجّ تمتّع به ندرت مشاهده می شود.
6. می بینید که در تمام نقاط مسجدالنّبى! قبرستان بقيع، مسجدالحرام و اماكن ديگر دوربينهاى مداربسته نصب شدهاست. بنابراين تمام حركات شما زيرنظر مىباشد. از هر كارى كه موجب وهن شيعه است، که هم در این کتاب و هم توسّط مسئولین تذکّر داده می شود، پرهيز كنيد. نمازهای جماعت مسجدالحرام ومسجدالنّبى! به طور مستقيم از تلويزيون سراسرى عربستان پخش مىشود و حتى از كشورهاى ديگر نيز قابل مشاهده مىباشد. خشوع و رعايت حالات معنوي شما در نماز در بينندگان تأثير معنوي خواهد گذاشت پس از نگاه کردن به اطراف، خميازه كشيدن و بىنظمىهاى ديگر جدّاً بپرهيزيد.
7. براي خواندن نماز جماعت در مسجدالنّبي و مسائل خاصّ آن بخش مناسك را مطالعه فرمائيد و همچنين از محضر روحانيون كاروان استفاده نمائيد.
8. از ورود به مباحث اعتقادى و سياسى خوددارى كنيد، زيرا شما معمولاً زبان عربى را به خوبى نمىدانيد و از طرفى اطّلاعات لازم را، براى يك مباحثهى منطقى، در دست نداريد. علاوه بر اين اصولاً مباحث علمى و اعتقادى بايد در محيطهاى آرام و مناسب، آن هم با اهلعلم و تحقيق، انجام شود. بنابراين هرگاه در چنين موقعيّتهايى قرار گرفتيد، افراد مذكور را به مبلّغين و مقامات ذي ربط ارجاع دهيد تا از عهدهى اين كار برآيند.
9. البته از آنجا كه در اين سفر با فرقههاى مختلف اهل سنّت (افغانی) روبرو هستيد، لازم است در زمينهى مباحث امامت، ولايت و مسايل اعتقادى شيعه مطالعاتى داشته باشيد و مخصوصاً در جلساتى كه برگزار مىشود، از محضر روحانيون محترم كاروانها استفاده نماييد.
تكرار مىكنيم كه گفتوگوهاى سرپايى، آن هم در كوچه و خيابان، فايدهى چندانى ندارند. بنابراين از مجادله و مباحثهى طولانى و پر سروصدا پرهيز كنيد.