🌺 فضیلت شماره 77 🌺
فضائل الصحابة لابن حنبل عن قيس بن أبي حازم: جاءَ رَجُلٌ إلى مُعاوِيَةَ فَسَأَلَهُ عَن مَسأَلَةٍ، فَقالَ: سَل عَنها عَلِيَّ بنَ أبي طالِبٍ فَهُوَ أعلَمُ، فَقالَ: يا أميرَ المُؤمِنينَ، جَوابُكَ فيها أحَبُّ إلَيَّ مِن جَوابِ عَلِيٍّ، فَقالَ: بِئسَ ما قُلتَ ولَؤُمَ ما جِئتَ بِهِ! لَقَد كَرِهتَ رَجُلاً كانَ رَسولُ اللّهِ صلى الله عليه و آله يَغُرُّهُ العِلمَ غَرّا، ولَقَد قالَ لَهُ رَسولُ اللّهِ صلى الله عليه و آله: «أنتَ مِنّي بِمَنزِلَةِ هارونَ مِن موسى غَيرَ أنَّهُ لا نَبِيَّ بَعدي». وكانَ عُمَرُ إذا أشكَلَ عَليهِ شَيءٌ يَأخُذُ مِنهُ، ولَقَد شَهِدتُ عُمَرَ وقَد أشكَلَ عَلَيهِ شَيءٌ، فَقالَ: هاهُنا عَلِيٌّ قُم لا أقامَ اللّهُ رِجلَيكَ.
فضائل الصحابة، ابن حنبل - به نقل از قيس بن ابى حازم -: مردى نزد معاويه آمد و از وى مسئلهاى پرسيد. گفت: مسئلهات را از على بن ابى طالب بپرس. او داناتر است. گفت: اى امير مؤمنان! پاسخ تو در اين باره، براى من، از پاسخ على بن ابى طالب، دوست داشتنىتر است.!
معاويه گفت: بد گفتى و ناپسند آوردهاى! مردى را ناخوش داشتى كه پيامبر خدا، دانش را به او مىخورانْد و پيامبر خدا به او فرمود: «تو نسبت به من، چون هارون نسبت به موسى عليه السلام هستى، جز آن كه پيامبرى پس از من نيست» و هرگاه عمر با دشوارى مواجه مىشد، از او مىپرسيد و من عمر را ديدم كه چيزى بر او دشوار شد. گفت: خدا پاهايت را راست نگرداند، برخيز. على، آن جاست.
فضائل الصحابة لابن حنبل: ج 2 ص 675 ح 1153، تاريخ دمشق: ج 42 ص 170 ح 8590 و 8591
دانشنامه امام علی علیه السلام ایت الله ری شهری جلد9ص54
🌺نشر حداکثری فضایل امیرالمومنین علیه السلام
🆔 @fazayeleameralmomanen
🌺 فضیلت شماره 78 🌺
الإرشاد: وليد بن عبد الملك، روزى به پسرانش گفت: بر شما باد ديندارى! من چيزى را نديدم كه دين، ايجاد كند و دنيا، آن را نابود سازد؛ ولى ديدم كه دنيا بنايى بر پا كرده است، ولى دين، آن را نابود ساخته است.
همواره مىشنوم كه ياران و خاندان ما، على بن ابى طالب را بد مىگويند و فضايل او را پوشيده مىدارند و مردم را به دشمنى با او وا مىدارند؛ ولى اين كارها براى او جز نزديكى بيشتر به دلها ايجاد نمىكنند و آنان (ياران و خاندان ما) تلاش مىكنند كه در دل مردم جاى گيرند و اين تلاش، جز موجب دورى آنها از دل مردم نمىگردد.
الإرشاد: قالَ الوَليدُ بنُ عَبدِ المَلِكِ لِبَنيهِ يَوما: يا بَنِيَّ عَلَيكُم بِالدّينِ، فَإِنّي لَم أرَ الدّينَ بَنى شَيئا فَهَدَمَتهُ الدُّنيا، ورَأَيتُ الدُّنيا قَد بَنَت بُنيانا هَدَمَهُ الدّينُ. ما زِلتُ أسمَعُ أصحابَنا و أهلَنا يَسُبّونَ عَلِيَّ بنَ أبي طالِبٍ ويَدفِنونَ فَضائِلَهُ، ويَحمِلونَ النّاسَ عَلى شَنَآنِهِ، فَلا يَزيدُهُ ذلِكَ مِنَ القُلوبِ إلّا قُربا، ويَجتَهِدونَ في تَقريبِهِم مِن نُفوسِ الخَلقِ فَلا يَزيدُهُم ذلِكَ إلّا بُعدا.
الإرشاد: ج 1 ص 310،
🌺نشر حداکثری فضایل امیرالمومنین علیه السلام
🆔 @fazayeleameralmomanen
🌷بیان حق با پشتوانهی ایمان🌷
«سعید بن جبیر» را نزد «حَجّاج بن یوسف» بردند. او حق را گفت و وحشت نکرد؛ در حالی که در آن زمان، ١٢٠ هزار نفر در زندان حَجّاج بودند! مردان حق و حقیقت ترسی ندارند، چون دلشان به خداوند عالَم و عالَم غیب، گره خورده و با آن ارتباط دارند.
آنها کسانی هستند که ایمان آوردهاند و دلهایشان به یاد خدا مطمئن (و آرام) است آگاه باشید، تنها با یاد خدا دلها آرامش مییابد.[١]
حَجّاج به او گفت: شنیدهام علی(ع) را دوست داری؟ گفت: راست است، چون بهتر از علی سراغ ندارم. مثل علی را به من نشان بده تا او را دوست داشته باشم! گفت:
شنیدهام مردم را به علی بن الحسین دعوت میکنی؟ گفت: آیا مردم دین میخواهند یا نه؟ گفت: بله. گفت: پس باید شخصی مشکلات آنها را حل کند. اگر میتوانی تو مشکلات دینی آنها را حل کن تا مردم را پیش تو فرستم!
گفت: تو سعید نیستی، بلکه شقی هستی. جواب داد: مادرم مرا سعید نامید، اما اسم تأثیر ندارد؛ آنچه مهم است عمل است. تو هر چه خواهی بخوان.
گفت: عقیدهات دربارهی عمر و ابوبکر چیست؟ جواب داد: عقیدهی من در آنها اثری ندارد؛ خوب باشند یا بد. پرسید: در بهشت هستند یا در جهنم؟ گفت: نَه در بهشت و نه در جهنم، تا قیامت به حسابشان رسیدگی شود.
پرسید: عقیدهات دربارهی من چیست؟ گفت: عقیدهی من عقیدهی قرآن است:
به عصر سوگند، که انسانها همه در زیانند، مگر کسانی که ایمان آورده و اعمال صالح انجام دادهاند و یکدیگر را به حق سفارش کرده و یکدیگر را به شکیبایی و استقامت توصیه نمودهاند![٢]
گفت: عَجَب! گویا من تا حال این آیات را نشنیده بودم! جواب داد: شنیده بودی، ولی تأمل نکرده بودی. ای حجّاج! به قدری ظلم کن که بتوانی جواب دهی! از تو بزرگتر و ظالمتر بسیار بودند، اما از اعمال خود نتیجهای غیر از شقاوت نبردند. فرعون و شَدّاد با آن همه ظلم و سلطنت کجا هستند؟
حَجّاج گفت: حالا که حرف خود را زدی، تو را میکشم! جواب داد: حمد خدای را که حرفم را زدم، بعد از آن باکی از کشته شدن ندارم، شاید حرف من اثر خود را گذاشته باشد. پرسید: دوست داری چگونه کشته شَوی؟ جواب داد: رو به کعبه، چون قبلهی من است. گفت: من تو را پشت به قبله خواهم کشت! گفت: آن قبلهی نماز من است:
و به هر سو رو کنید، خدا آنجاست! خداوند بینیاز و داناست.[٣]
گفت: بلکه من تو را بر زمین زده، میکشم. گفت: باکی ندارم، زیرا من از خاک هستم و باز هم معادم به خاک است:
ما شما را از آن [زمین] آفریدیم و در آن باز میگردانیم و بار دیگر [در قیامت] شما را از آن بیرون میآوریم.[٤]
وقتی که من و تو سر از خاک برداریم در میزان عدل سلطان حقیقی، دادخواهی میکنم؛ هر چه میخواهی بکن. حَجّاج! به حکومت خود غِرّه مشو، چرا که چند روز بیش در این مَسند نیستی و تو هم به من ملحق خواهی شد. وعدهی من و تو روز قیامت. ببینم آنجا هم میتوانی از چنگ عدالت فرار کنی. سرانجام حجّاج دستور داد سر از تن سعید بن جبیر جدا کنند.[٥]
واقعاً اینگونه اشخاص را میتوان مؤمن واقعی نامید. ببینید شَجاعت و شهامت و مردانگی تا چه حد، نه از مرگ وحشت دارند و نه از حبس! حکومت اسلامی نیز باید این چنین باشد؛ یعنی با تربیت مردم جامعه، روحیهی شَجاعت و شهامت و مردانگی را در بین ملت و امت اسلام ترویج دهد و برای این کار ابتدا حاکمان و دولتمردان خود باید چنین باشند.
[١]. «الَّذِینَ آمَنُوا وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُمْ بِذِکْرِ اللهِ أَلا بِذِکْرِ اللهِ تَطْمَئِنُّ القُلُوبُ» (رعد، آیهی ٢٨).
[٢]. «وَالعَصْرِ * إِنَّ الإِنْسانَ لَفِی خُسْرٍ * إِلاّ الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصّالِحاتِ» (عصر، آیات ١ ـ ٣).
[٣]. «فَأَینَما تُوَلُّوا فَثَمَّ وَجْهُ اللهِ إِنَّ اللهَ واسِعٌ عَلِیمٌ» (بقره، آیهی ١١٥).
[٤]. «مِنْها خَلَقْناکُمْ وَفِیها نُعِیدُکُمْ وَمِنْها نُخْرِجُکُمْ تارَةً أُخْری» (طه، آیهی ٥٥).
[٥]. محمد جواد مغنیه، الشیعه و الحاکمون، ص ٩٦ ـ ٩٧.
گفتارهای اخلاقی و اجتماعی، آیت الله ابراهیم امینی
🆔 @fazayeleameralmomanen
🌺فضیلت شماره 78🌺
ابن ابی الحدید در شرح نهج البلاغة:
چه بگويم درباره مردى كه دشمنان و كينهتوزانش به فضلش اقرار كردند و نتوانستند مناقبش را انكار كنند و فضايلش را پنهان دارند؟ مىدانى كه
بنى اميّه در شرق و غرب زمين، حاكميت اسلامى را به دست گرفتند و با همه حيلهها براى خاموش كردن نور او، برانگيختن مردم عليه او، و جعل عيب و بدى بر او كوشيدند
و در همه منابر به لعنش پرداختند و ستايش كنندگانش را تهديد كردند؛ بلكه زندانى كردند و كشتند و مانع از نقل هر روايتى كه فضيلتى براى او داشت و يا نام او را بلند مىساخت، شدند و حتّى از اين كه كسى فرزند خويش را به نام او بنامد، برحذر داشتند؛ امّا همه اينها جز باعث بلندى و برترىِ نامش نشد.
او چون مُشك بود كه هر چه عطرش را مخفى دارند، پراكنده مىشود، و هر چه پنهانش كنند، بيشتر گسترش مىيابد،
و چون خورشيد است كه با كف دست، پوشيده نمىگردد، و چون روشنايىِ روز است كه اگر چشمى از ديدن آن بازمانَد، چشمهاى بسيارى او را مىبينند.
چه بگويم درباره مردى كه هر فضيلتى به او منسوب است و هر گروهى به او منتهى مىشود و هر طايفهاى او را به سوى خود مىكشانَد او سرآمد فضيلت و سرچشمه و صاحب آن و پيشتاز ميدان مسابقه آن است و تجلّى كننده در ميدان يكّهتازىاست.
هر كس در اينميدان چيزى دارد، از او گرفتهاستو بهاو اقتدا كرده و بهشكل او گامزدهاست.
شرح نهج البلاغة: ج 1 ص 16. دانشنامه امام علی،ایت الله ری شهری،جلد 9ص88
نشر حدااکثری فضایل امیرالمومنین علیه السلام
🆔 @fazayeleameralmomanen
🌺فضیلت شماره79 🌺
♻ المستدرك على الصحيحين عن محمّد بن منصور الطوسي: سَمِعتُ أحمَدَ بنَ حَنبَل يَقولُ:
ما جاءَ لِأَحَدٍ مِن أصحابِ رَسولِ اللّهِ صلى الله عليه و آله مِنَ الفَضائِلِ ما جاءَ لِعَلِيِّ بنِ أبي طالِبٍ رضىاللهعنه.
المستدرك على الصحيحين - به نقل از محمّد بن منصور طوسى -: از احمد بن حنبل شنيدم كه مىگفت: براى هيچ كدام از ياران پيامبر خدا، فضايلى كه براى على نقل شده، نقل نشده است.
المستدرك على الصحيحين: ج 3 ص 116 ح 4572. انشنامه امام علی،آیت الله ری شهری،جلد 9ص116
نشر حدااکثری فضایل امیرالمومنین علیه السلام
🆔 @fazayeleameralmomanen
🌺فضیلت شماره80 🌺
✅ الخصال - به نقل از جابر بن عبد اللّه -: از پيامبر خدا شنيدم كه درباره على ويژگىهايى مىفرمود كه اگر يكى از آنها در همه مردم باشد، در فضيلت برايشان بسنده است: سخن او كه فرمود: «هر كه من مولاى اويم، على مولاى اوست».
سخن او كه فرمود: «على نسبت به من، مثل هارون نسبت به موسى عليه السلام است».
سخن او كه فرمود: «على از من است و من از علىام».
سخن او كه فرمود: «على نسبت به من، چون خودم است. پيروى از او، پيروى از من، و نافرمانى از او، نافرمانى از من است».
سخن او كه فرمود: «جنگ با على، جنگ با خداست و صلح با على، صلح با خداست». سخن او كه فرمود: «دوست على، دوستِ خداست و دشمنش، دشمن خداست».
سخن او كه فرمود: «على، حجّت خداست و جانشين او در ميان بندگانش».
سخن او كه فرمود: «دوستى على، ايمان و دشمنىاش كفر است».
سخن او كه فرمود: «حزب على، حزب خداست و حزب دشمنانش، حزب شيطان است».
سخن او كه فرمود: «على با حق است و حق با اوست. از هم جدا نمىشوند تا در حوض بر من وارد شوند».
سخن او كه فرمود: «على، تقسيمكننده بهشت و دوزخ است».
سخن او كه فرمود: «هر كس از على جدا شد، از من جدا شد و هر كس از من جدا شد، از خداى عز و جل جدا شده است».
سخن او كه فرمود: «پيروان على، رستگاران روز قيامتاند».
✅ الخصال عن جابر بن عبد اللّه: لَقَد سَمِعتُ رَسولَ اللّهِ صلى الله عليه و آله يَقولُ في عَلِيٍّ عليه السلام خِصالاً لَو كانَت واحِدَةٌ مِنها في جَميعِ النّاسِ لَاكتَفَوا بِها فَضلاً:
قَولُهُ صلى الله عليه و آله: مَن كُنتُ مَولاهُ فَعَلِيٌّ موَلاهُ.
وقَولُهُ صلى الله عليه و آله: عَلِيٌّ مِنّي كَهارونَ مِن موسى.
وقَولُهُ صلى الله عليه و آله: عَلِيٌّ مِنّي و أنَا مِنهُ.
وقَولُهُ صلى الله عليه و آله: عَلِيٌّ مِنّي كَنَفسي؛ طاعَتُهُ طاعَتي ومَعصِيَتُهُ مَعصِيَتي.
وقَولُهُ صلى الله عليه و آله: حَربُ عَلِيٍّ حَربُ اللّهِ، وسِلمُ عَلِيٍّ سِلمُ اللّهِ.
وقَولُهُ صلى الله عليه و آله: وَلِيُّ عَلِيٍّ وَلِيُّ اللّهِ، وعَدُوُّ عَلِيٍّ عَدُوُّ اللّهِ.
وقَولُهُ صلى الله عليه و آله: عَلِيٌّ حُجَّةُ اللّهِ. وخَليفَتُهُ عَلى عِبادِهِ.
وقَولُهُ صلى الله عليه و آله: حُبُّ عَلِيٍّ إيمانٌ وبُغضُهُ كُفرٌ.
وقَولُهُ صلى الله عليه و آله: حِزبُ عَلِيٍّ حِزبُ اللّهِ، وحِزبُ أعدائِهِ حِزبُ الشَّيطانِ.
وقَولُهُ صلى الله عليه و آله: عَلِيٌّ مَعَ الحَقِّ وَالحَقُّ مَعَهُ، لا يَفتَرِقانِ حَتّى يَرِدا عَلَيَّ الحَوضَ.
وقَولُهُ صلى الله عليه و آله: عَلِيٌّ قَسيمُ الجَنَّةِ وَالنّارِ.
وقَولُهُ صلى الله عليه و آله: مَن فارَقَ عَلِيّا فَقَد فارَقَني، ومَن فارَقَني فَقَد فارَقَ اللّهَ عَزَّ وجَلَّ.
وقَولُهُ صلى الله عليه و آله: شيعَةُ عَلِيٍّ هُمُ الفائِزونَ يَومَ القِيامَةِ.
الخصال: ص 496 ح 5، الأمالي للصدوق: ص 149 ح 146، بشارة المصطفى: ص 19، جامع الأخبار: ص 51 ح 56.
دانشنامه امام علی علیه السلام ایت الله ری شهری جلد8ص490
🌺نشر حداکثری فضایل امیرالمومنین علیه السلام
🆔@fazayeleameralmomanen
🌺فضیلت شماره 81🌺
✅ اهتمام خاص به نماز اول وقت
🌸 إرشاد القلوب: در جنگ صفّين [على عليه السلام] مشغول جنگ و مبارزه بود و در عين حال، بين دو سپاه، مراقب خورشيد بود. ابن عبّاس گفت: اى امير مؤمنان! اين چه كارى است؟ فرمود: «منتظر زوال خورشيدم تا نماز به جاى آوريم». ابن عبّاس گفت: آيا اكنون وقت نماز است؟! جنگ، فرصتى براى نماز باقى نگذاشته است. فرمود: «براى چه با آنان مىجنگيم؟! همانا ما براى نماز با آنان مىجنگيم».
🌸 إرشاد القلوب: كانَ [عَلِيٌّ عليه السلام] يَوما في حَربِ صِفّينَ مُشتَغِلاً بِالحَربِ وَالقِتالِ، وهُوَ مَعَ ذلِكَ بَينَ الصَّفَّينِ يَرقُبُ الشَّمسَ، فَقالَ لَهُ ابنُ عَبّاسٍ: يا أميرَ المُؤمِنينَ، ما هذَا الفِعلُ؟ فَقالَ عليه السلام: أنظُرُ إلَى الزَّوالِ حَتّى نُصَلِّيَ. فَقالَ لَهُ ابنُ عَبّاسٍ: وهَل هذا وَقتُ صَلاةٍ؟! إنَّ عِندَنا لَشُغُلاً بِالقِتالِ عَنِ الصَّلاةِ. فَقالَ عليه السلام: عَلامَ نُقاتِلُهُم؟ إنَّما نُقاتِلُهُم عَلَى الصَّلاة
🌺نشر حداکثری فضایل امیرالمومنین علیه السلام
🆔@fazayeleameralmomanen
🌺فضیلت شماره 82🌺
🌸پيامبر خدا صلى الله عليه و آله: اى على! از پروردگارم پنج ويژگى براى تو درخواست كردم كه اجابتم نمود:
اوّلين آنها اين كه از پروردگارم خواستم كه اوّلين كسى باشم كه گورم شكافته مىشود و در حالى كه خاك را از سرم مىتكانم، تو با من باشى، و به من داد.
دوم آن كه از خدا خواستم كه در نزد كفّه ميزان، نگهم دارد و تو با من باشى، و به من داد.
سوم آن كه از پروردگارم خواستم تا در روز قيامت، تو را پرچمدارم قرار دهد، و به من داد.
چهارم آن كه از پروردگارم خواستم كه امّتم را به دست تو از حوضم سيراب كند، و به من داد.
پنجم آن كه از پروردگارم خواستم كه تو را پيشواى امّتم در راه بهشت قرار دهد، و به من داد. سپاس، خدايى را كه با اين ويژگىها بر من منّت نهاد!
الخصال: ص 314 ح 93
دانشنامه امام علی علیه السلام ایت الله ری شهری جلد8ص225
🌺نشر حداکثری فضایل امیرالمومنین علیه السلام
🆔@fazayeleameralmomanen
🌺فضیلت 83🌺
عنه عليه السلام: قالَ رَسولُ اللّهِ صلى الله عليه و آله: يا عَلِيُّ، إنَّكَ اعطيتَ ثَلاثَةَ ما لَم اعطَ أنَا. قُلتُ: يا رَسولَ اللّهِ، ما اعطيتُ؟
فَقالَ: اعطيتَ صِهرا مِثلي ولَم اعطَ، واُعطيتَ زَوجَتَكَ فاطِمَةَ ولَم اعطَ، واُعطيتَ مِثلَ الحَسَنِ وَالحُسَينِ ولَم اعطَ.
امام على عليه السلام: پيامبر خدا فرمود: «اى على! سه چيز به تو داده شده كه به من داده نشده است». گفتم: اى پيامبر خدا! چه چيز به من داده شده است.
فرمود: «پدرْ زنى مثل من به تو داده شده و به من داده نشده است؛
و زنى چون فاطمه به تو داده شده كه به من داده نشده است؛
و چون حسن و حسين به تو داده شده كه به من داده نشده است».
دانشنامه امام علی علیه السلام ایت الله ری شهری جلد8ص225
🌺نشر حداکثری فضایل امیرالمومنین علیه السلام
🆔@fazayeleameralmomanen
🌺فضیلت 84🌺
🌹اوّلين كسى كه در قيامت با من دست خواهد داد
پيامبر خدا صلى الله عليه و آله: پس از من، فتنهاى خواهد بود. اگر چنين شد، همراه على بن ابى طالب باشيد؛ چون وى اوّلين كسى است كه مرا مىبيند، و اوّلين كسى است كه روز قيامت با من دست خواهد داد.
عنه صلى الله عليه و آله: سَتَكونُ مِن بَعدي فِتنَةٌ، فَإِذا كانَ ذلِكَ فَالزَموا عَلِيَّ بنَ أبي طالِبٍ؛ فَإِنَّهُ أوَّلُ مَن يَراني، و أوَّلُ مَن يُصافِحُني يَومَ القِيامَةِ.
تاريخ دمشق: ج 42 ص 450 ح 9026، دانشنامه امام علی علیه السلام ایت الله ری شهری جلد8ص184
🌺نشر حداکثری فضایل امیرالمومنین علیه السلام
🆔 @fazayeleameralmoman
🌺فضیلت 85🌺
جامع الأحاديث للقمّي عن عائشة: دَخَلَ عَلِيُّ بنُ أبي طالِبٍ عليه السلام عَلى أبي في مَرَضِهِ الَّذي قَبَضَهُ اللّهُ فيهِ، فَجَعَلَ أبي يَنظُرُ إلَيهِ فَما يُزيغُ بَصَرَهُ عَنهُ. فَلَمّا خَرَجَ عَلِيٌّ عليه السلام فَقُلتُ: يا أبَةِ، رَأَيتُكَ تَنظُرُ إلى عَلِيٍّ عليه السلام فَما تُزيغُ بَصَرَكَ عَنهُ! قالَ: يا بُنَيَّةُ، إن أفعَل هذا فَقَد سَمِعتُ رَسولَ اللّهِ صلى الله عليه و آله يَقولُ: النَّظَرُ إلى عَلِيٍّ عِبادَةٌ.
جامع الأحاديث - به نقل از عايشه -: على بن ابى طالب، در بيمارى پدرم كه در آن درگذشت، بر وى وارد شد. پدرم شروع به نگاه كردن به او كرد و چشم از او برنمىداشت. هنگامى كه على عليه السلام بيرون رفت، گفتم: پدر! ديدم كه به على نگاه مىكردى و چشم از وى بر نمىداشتى؟!
گفت: دختركم! اگر چنين كارى مىكنم، به دليل آن است كه از پيامبر خدا شنيدم كه مىفرمود: «نگاه كردن به على، عبادت است».
جامع الأحاديث للقمّي: ص 249 ح 12
دانشنامه امام علی علیه السلام ایت الله ری شهری جلد8ص180
🌺نشر حداکثری فضایل امیرالمومنین علیه السلام
🆔@fazayeleameralmomanen