🔸 حرکت بی اختیار بدن در هنگام رکوع نماز
✅ اگر هنگام گفتن ذکر واجب رکوع، بدن بیاختیار حرکت کند به گونهای که طمأنینه واجب از بین برود، باید پس از آرام گرفتن بدن، ذکر واجب را تکرار کرد.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۲۷
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 گفتن عمدی ذکر رکوع پیش از آرام گرفتن بدن
✅ کسی که میداند طمأنینه در حال ذکر رکوع واجب است اگر پیش از رسیدن به حدّ رکوع و آرام گرفتن بدن، عمداً ذکر رکوع را شروع کند، نمازش باطل است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۲۸
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 گفتن ذکر رکوع قبل از آرام گرفتن بدن به طور سهوی
✅ اگر پیش از رسیدن به حدّ رکوع و آرام گرفتن بدن، سهواً ذکر را بگوید باید بعد از رسیدن به حدّ رکوع، مجدداً آن را تکرار کند.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۲۹
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 پرداخت مبلغ اضافیتر از قرض بدون شرط قبلی
⁉️ صاحب یکی از کارخانه ها مبلغی پول برای خرید مواد اولیه از من قرض گرفت و بعد از مدتی آن را با مقداری اضافی به من برگرداند و این مبلغ اضافی را از طرف خودش با رضایت کامل و بدون آن که قبلاً شرط شده باشد و من توقع آن را داشته باشم به من پرداخت نمود، آیا جایز است آن مقدار زیادی را از او بگیرم؟
✅ در فرض سؤال که در قرض شرط پرداخت مبلغ اضافی نشده و آن مبلغ را قرض گیرنده با رضایت خود داده تصرّف شما در آن اشکال ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 پرداخت بدهکاری فرد بدون اطلاع خودش
⁉️ اگر شخصی بدون تقاضای بدهکار، قرض او را بپردازد، آیا واجب است بدهکار عوض آن چه را که او پرداخت کرده بپردازد؟
✅ کسی که بدون تقاضای بدهکار اقدام به پرداخت بدهی او نموده است، حق مطالبه عوض آن را ندارد و بر بدهکار هم پرداخت عوض آن چه که آن شخص پرداخته است واجب نیست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 مفقود شدن طلبکار
⁉️ پولی را از شخصی قرض کردیم و بعد از مدتی آن فرد ناپدید شد و اکنون او را پیدا نمیکنیم، تکلیف ما نسبت به طلب او چیست؟
✅ شما واجب است منتظر بمانید و برای پرداخت بدهی خود او را جستجو کنید تا آن مبلغ را به او یا به ورثهاش بپردازید و در صورتی که از یافتن او ناامید هستید میتوانید در مورد آن به حاکم شرع مراجعه کنید و یا از طرف صاحبش، صدقه دهید.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 بدهی میّت
⁉️ آیا بدهی میّت جزء حق الناس محسوب میشود تا پرداخت آن از ترکه او بر ورثهاش واجب باشد؟
✅ بدهی اعم ازاین که به اشخاص حقیقی باشد یا حقوقی، جزء حق الناس است و بر ورثه بدهکار واجب است آن را از ترکه میّت به طلبکار یا ورثه او بپردازند و تا آن را نپردازند حق تصرّف در ترکه را ندارند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 توقیف خانه و اموال ضروری بدهکار
⁉️ آیا خانهای که بدهکار برای سکونت خود و خانوادهاش به آن نیاز دارد، از توقیف اموالش، مستثنی است؟
✅ آن چه را که بدهکار برای ادامه زندگی خود به آن نیاز دارد مانند منزل و اثاثیه آن، ماشین، تلفن و سایر چیزهایی که جزء احتیاجات زندگانی مناسب با شأن او محسوب میشوند، از حکم الزام به فروش، مستثنی است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 قرض دادن در عوض هزینه سفر
⁉️ شخصی مبلغی را برای مدتی قرض گرفت، به این شرط که هزینههای سفر قرض دهنده مانند سفر حج را بپردازد، آیا این کار برای آنان جایز است؟
✅ شرط کردن پرداخت هزینههای سفر قرض دهنده و امثال آن در ضمن عقد قرض همان شرط دریافت سود و فائده بر قرض است که شرعاً حرام و باطل میباشد، ولی اصل قرض صحیح است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حرکت عمدی یا سهوی بدن در زمان ادای ذکر رکوع
✅ کسی که میداند طمأنینه در حال ذکر رکوع واجب است اگر پیش از تمام شدن ذکر واجب، عمداً سر از رکوع بردارد نمازش باطل است و اگر سهواً این کار را بکند، چنانچه پیش از خارج شدن از حدّ رکوع متوجه شود که ذکر را تمام نکرده، باید در همان حال آرام بگیرد و ذکر رکوع را بگوید و اگر هنگامی متوجه شود که از حال رکوع خارج شده، نمازش صحیح است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۳۰
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 عذر داشتن در هنگام بیان ذکر رکوع در نماز
✅ کسی که به خاطر بیماری و مانند آن نمیتواند به اندازه گفتن سه «سُبْحانَ اللهِ» در حال رکوع بماند، کافی است که یک مرتبه «سُبْحانَ اللهِ» بگوید و اگر فقط یک لحظه میتواند در حال رکوع باشد، احتیاط واجب آن است که ذکر را در همان لحظه شروع کند و در حال سر برداشتن تمام کند.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۳۱
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 ایستادن بعد از رکوع
✅ نمازگزار باید بعد از تمام شدن ذکر رکوع بایستد و پس از آرام گرفتن بدن به سجده برود و اگر عمداً پیش از ایستادن، یا پیش از آرام گرفتن بدن به سجده برود، نمازش باطل است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۳۲
🆔 @khamenei_ahkam