11.84M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🇮🇷🌸
🍀
🎥#قطب نما
✅ موضوع: سال سرنوشت
🍃🌻🍃
💢 امسال سومین سالی است که توسط مقام_معظم_رهبری به حمایت از تولید نامگذاری می شود. پیروزی یا شکست جمهوری اسلامی ایران در جنگ اقتصادی منوط به چرخش موازنهی داخل از نفع غیرمولدها به سود مولدهاست.
🌐 پیام اصرار سهبارهی رهبر معظّم انقلاب بر عنوان تولید، رفاه، پیشرفت و آسایش عمومی ملت ایران است. وقتی تولید ملی بهمثابهی ستون فقرات اقتصاد مقاوم، سر پا بایستد آنگاه میتوان به توانمندکردن دستوپای پیکرهی اقتصاد نیز امیدوار بود.
#شعار_سال
#سال_سرنوشت
⭕️ معاون کل وزیر بهداشت اعلام کرده که اولین واکسن ایرانی #کرونا از 40 روز دیگر در اختیار مردم قرار خواهد گرفت؛ واکسن دوم با تولید ماهانه هشت تا 10 میلیون دوز از حدود 70 روز دیگر در دسترس مردم قرار میگیرد.
10.74M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🇮🇷🌸
🍀
✅ صرفا_جهت_اطلاع
💠 #موشن
💢 موضوع: انتخابات در کشورهای عربی
🍃🌻🍃
#انتخابات_۱۴۰۰
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔴 افرادی که مکاتبات مجلس را به آمدنیوز میدادند دستگیر شدند !
قاضیزاده، نائب رییس مجلس:
🔹بعضی از مکاتبات مجلس توسط برخی افراد برای آمدنیوز فرستاده میشد
🔹مجلس نیاز به نفوذی ندارد، خودافشاگر است
🔴 ظرفیت تحریمی آمریکا تمام شده ناچارند مذاکره کنند
✍️ #ابوذر_گوهری
🔹 مذاكرات ايران و گروه 4+1 در حالي در وين انجام میشود كه «سياست قطعي» ايران در رابطه با نحوه تعامل و سياست جمهوري اسلامي مشخصاً در عالیترین سطح بیانشده است؛
🔸 مبنای اين سياست بازگشت به تعهدات برجامي ایران پس از رفع همه تحریمها و راستي آزمايي آن به شكل فني و كامل است.
✅ نكته مهمِ مورد تأکید نيز عدم عجله در اين فرايند است. منطقِ تلاش و اقدام جهت لغو تحریمها به شکل فوری، نبايد باعث تعجيل و عدم رعايت منافع ملي و درازمدت كشور شود. آسیبهای عدم لحاظ جميع شرايط لازم در مذاكرات پيش رو میتواند لطمات جبرانناپذیر جدي به همراه داشته باشد.
🔹 منطق «عدم عجله» مورد تأکید مقام معظم رهبري ناشي از اين واقعيت است كه ظرفيت تحريمي آمریکا بيش از ميزان فعلي نيست و كشور عليرغم آسيب ديدن از این شرایط در سالهای گذشته، در وضعيت باثبات مقابله و بیاثر سازي تحريم قرار داد و از سوي ديگر میتوان با تکیهبر تغييرات مديريتي كشور در ماههای آينده و توجه به داخل و توان ملي، بسياري از آثار تحریمها را كاهش و آنها را بیاثر ساخت.
🔸 در سطح ديگر نيز با تقويت سياست نگاه به شرق جمهوري اسلامي و رويكرد راهبردي به روابط با قدرتهای غيرغربي، میتوان منافع ازدسترفته را ترميم و شرايط بهتري را مهيا نمود.
✅ عدم لحاظ منافع ملي در مقطع فعلي و اتصال مذاكرات به نتیجه انتخابات و آثار کوتاهمدت آن میتواند باعث ورود كشور به چرخه مذاكرات طولاني و بینتیجهای شود كه صرفاً جهت مهار رفتار جمهوري اسلامي توسط آمریکا بهعنوان يك راهبرد اصلي طراحیشده است.
🔹 در اين مسير آمریکا قرار است بدون تغيير در ساختار تحريمي خود مطالبات جديد در حوزههای مختلف را مطرح و مردم و كشور را به مذاكرات طولاني شرطي نموده و زمینهسازی تأثیرگذاری در محيط داخلي را فراهم آورد.
💢 دلیل تأکید نظام بر عدم مذاکره مستقیم و مخالفت با انجام تعهدات به شکل گامبهگام، عدم اراده و عجله طرف مقابل برای رفع تحریم توسط آنهاست...
🔴 جایگاه «سخنگویی» و مرجعیت «سیاسی» در سپاه
🔻 سپاه از بدو تاسیس با فرمان بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی دارای دو رکن اساسی فرماندهی و نمایندگی بود. اما از همان روزهای آغازین شکلگیری این نهاد مقدس، رکن سومی وجود داشت که در کنار دو حوزه فرماندهی و نمایندگی ایفای نقش میکرد و آن «دفترسیاسی» بود. جایگاه این بخش از سپاه در آن سالها در حدی بود که فرمانده کل، نماینده امام در سپاه و رییس دفتر سیاسی سه نفری بودند که برای ارائه گزارش و جلسات محدود به محضر رهبرکبیر انقلاب شرفیاب میشدند و در تعامل با مسئولان ارشد نظام امورات سپاه را پیگیری میکردند.
🔹تشکیل دفتر سیاسی سپاه نشات گرفته از دغدغههایی بود که برای صیانت از سپاه در برابر اندیشههای ضد اسلامی و تفکرات مارکسیستی، لیبرالیستی و التقاطی مطرح میشد. این دفتر که بعدها به عنوان «اداره سیاسی» و امروز با عنوان «معاونت سیاسی» سپاه شناخته میشود، در ساختار سپاه، زیرمجموعه نمایندگی ولی فقیه است که یکی از وظایف آن بر اساس قانون اساسی، اساسنامه سپاه و تدابیر و فرامین امام(ره) و مقام معظم رهبری، درکنار مشورت دهی به فرمانده کل سپاه در زمینه سیاسی، تجزیه و تحلیل مسائل سیاسی کشور، دفاع از مواضع انقلاب اسلامی، افشای توطئههای دشمنان علیه انقلاب اسلامی و آگاهسازی سیاسی کارکنان، وظیفه اعلام مواضع سیاسی سپاه در رسانهها است که این مهم در قالب مصاحبهها، تحلیلهای مکتوب و غیر مکتوب و حتی در صورت لزوم بیانیههای تحلیلی انجام میشود. از این رو مرجعیت سیاسی در نهاد مقدس سپاه با معاونت سیاسی است و این مهم در طی سالیان متمادی و در جریان رویدادها و حوادث سیاسی بیشتر نمایان شده است.
🔹روابط عمومی سپاه هم که متولی سخنگویی سپاه از سوی نماینده ولی فقیه و فرمانده کل سپاه است، از دیگر معاونتهایی است که از نظر ساختاری زیر مجموعه نمایندگی ولی فقیه در سپاه است که متولی اطلاعرسانی درباره اخبار و برنامهها و اقدامات مهم سپاه در زمینههای نظامی، فرهنگی و اجتماعی در کل مجموعه سپاه است که مصادیق آن را میتوان در اطلاعرسانی همایشها و رزمایشها، نشستهای خبری فرماندهان و مسئولان و اطلاعرسانی درباره فعالیتهای اجتماعی سپاه در حوزههای محرومیتزدایی و خدمترسانی و نقشآفرینی سپاه در حوادث غیرمترقبه و موضوعاتی از این قبیل جستجو کرد. مسئول این معاونت در جایگاه سخنگویی سپاه در صورت لزوم نسبت به اخبار منتشر شده درباره سازمان سپاه واکنش نشان میدهد و به تبیین و تشریح واقعیت موضوع میپردازد.
🔹با توجه به آنچه گفته شد، مرجعیت سیاسی سپاه با معاونت سیاسی است که موضع کلیت سازمان اعم از فرمانده کل و نماینده ولی فقیه در سپاه را در موضوعات سیاسی اعلام میکند. شبیه آنچه در مصاحبه اخیر سردار جوانی معاون سیاسی سپاه درباره مواضع سپاه در خصوص انتخابات و عدم حمایت این نهاد از احزاب، گروهها و نامزدهای ریاست جمهوری منتشر شد.
🖌 #علی_عرفانی
🇮🇷🌸
🍀
❇️یادداشت
💠 موضوع: چشمانتظاری تا کی؟
✍️نویسنده: علی قاسمی
🍃🌻🍃
🔻مقام معظم رهبری در تبیین شعار سال، توجه به تولید داخل را موجب دور شدن کشور از شرطی شدن دانستند و با ابراز تأسف از بروز این حالت در چند سال اخیر فرمودند: «گره زدن روند حل مشکلات به تصمیمات دیگران موجب بروز بدترین مشکلات برای کشور میشود». در ادامه معظم له معتقدند: «این انتظار هیچ مشکلی را حل نکرده و نخواهد کرد و این نگاه باید کنار گذاشته شود. البته ایراد ندارد که کاری که عبور از خط قرمز نیست، انجام دهند اما نباید حل مسائل اقتصادی را به این کارها گره زد و افکار عمومی را شرطی کرد». متأسفانه این ایده بعد از خروج آمریکا از برجام فراگیر شد و الآن هم که تیم مذاکرهکننده در حال انجام مأموریت هست، این نگاه در بین برخی از جریانات بهوفور دیده میشود. در تبیین این نگاه چند نکته حائز اهمیت بهصورت اجمال اشاره میشود.
✅نکات تحلیلی:
🔹 ۱- یکی از چالشهای اصلی اقتصاد ایران که بهویژه در سالهای اخیر مسئلهساز شده و بیش از همه بخش تولید داخلی را متأثر کرده است، چشمانتظاری دولت و مسئولان برای گرهگشایی از مشکلات اقتصادی از برخی کشورها و مذاکرات خارجی است که نمونه بارز آن چشم دوختن دولت در سالهای قبل به مذاکرات برجام بود و الآن هم که با تشدید تحریمها عملاً این توافق بیخاصیت شده و ترامپ از برجام خارج شده منتظر دولت بایدن و ابتکارات برخی از دولتهای اروپایی ماندن است.
🔸۲- گره زدن گشایشهای اقتصادی به تسهیل روابط خارجی سم مهلک برای کشور است. بااینحال، متأسفانه حل بعضی از مشکلات اقتصادی در کشور طی سالهای اخیر به عوامل برونزا گرهخورده که این موضوع مغایر با منافع ملی است. در کنار ظرفیتهای بالقوه اقتصادی در کشور، اگر برای بخشی از موانع تولید همچون انحصار، قاچاق و یا واردات بیرویه، سیاستگذاریهای مناسبی اتخاذ شود و مضاف بر آن در بخش نظارت و استانداردسازی، اقدامات مثبتی برداشته شود، خودبهخود به رونق تولید و اشتغال منجر خواهد شد و تداوم این وضعیت حتماً گشایش اقتصادی را در پی خواهد داشت.
💢نکته پایانی:
🔺 با اینکه چند سالی است شعارهای سال و جهتگیریهای کلان اقتصادی به مسئله «درونزایی اقتصاد» توجه ویژه و خاصی داشته، اما حاکم نبودن این نگاه در دستگاه حکمرانی اقتصادی کشور، باعث بروز مشکلات جدی بر معیشت مردم شده است.