♻️ تصاویری از دیدارهای صمیمانه و راهبردی با مراجع معظم، اساتید، فضلای حوزوی و مجموعههای علمی - تحقیقاتی. زمستان ۱۴۰۰👆
بهاری گرمتر از زمستان (۲) ‼️
1⃣ آیت الله اعرافی در مراسم رونمایی آثار اجتهادی دفتر فقه معاصر (آذرماه ۱۴۰۰) با یک جمله راهبردی برای اولین خبر از اقدام علمی - راهبردی چندساله در دفتر فقه معاصر دادند. اقدامی در جهت باز کردن گرههای واقعی علمی بدون نیاز به فضاسازی و مقصر جلوهدادن دیگران - همانطور که سیاست ما در فعالیتهای متعدد بوده است.
ایشان با سابقه سالها مدیریت پژوهشگاه حوزه و دانشگاه و جامعة المصطفی و عضویت در شورای انقلاب فرهنگی و هیات امنای برخی دانشگاهها، فرمودند: «رابطه حوزه و دانشگاه در شکلی جدید در حال تجلی میباشد»
2⃣ روشن است که ما امروز برای شناخت دقیق موضوعات باید از آخرین محصولات علمی جهان مطلع گردیم و سوالات بهروز مردم و متخصصین داخلی و خارجی را بشناسیم و آن وقت است که میتوان امید به کارآمدی تولیدات علمی داشت.
یکی از مراکزی که در کنار سایر مناهج میتواند در این امر یاری برساند دانشگاهها هستند. اما چند گردنه سخت در این همکاری وجود دارد که برخی حل گردیده و برخی در نقاط پایانی است. و این همان #شکل_نوین همکاری است که فرمودند.
اول: کارشناسان و اساتید هر مرکز علمی، موضوعات را از زاویهای بررسی میکنند که الزاما نمیتواند مورد استفاده در مباحث فقهی قرار گیرد. مانند تحلیل پزشکی و درمانی از مرگ مغزی که هر چند برای دانشجویان پزشکی مفید است ولی زوایایی از موضوع که برای کار فقاهتی لازم است را روشن نمیسازد. این همادبیات شدن پیچیده امروز در بسیاری از مباحث ما حل شده است 👌 که در این مجال فرصت توضیح نمیشود.
دوم: با وجود آنکه مجلات حوزوی حسب مقررات مصوب، در رتبه علمی - پژوهشی قرار دارند و با وجود مراکز و اساتید علمی برتر حوزوی که پژوهشهای بسیار عمیق و دقیق را در حوزههای مختلف بهانجام میرسانند، هنوز همکاری علمی با حوزه یا چاپ مقاله در نشریات حوزوی، در اکثر دانشگاههای کشور به عنوان فعالیت پژوهشی محسوب نشده و موجب ارتقای دانشگاهیان نمیشود. این امر سبب شده که نتوان از تمام ظرفیت علمی دانشگاهیان استفاده کرد.
اما ریشه این مساله فقط یک موضوع آییننامهای و مصوبات مربوطه نیست. اصل این مشکل از آنجا پدید آمده که هنوز تاثیر و جایگاه علوم دقیق حوزوی در پیشرفت لبههای دانش و بلکه تغییرات بنیادین و مکتبی علوم برای محققان دانشگاهی روشن نشده است.
3⃣ با تلاش تمامی فقها و اساتید و محققان خوب حوزوی و مجموعه بزرگ دانشگاهی که بیش از پنج سال در دفتر فقه معاصر همکاری دارند، این مهم در حال نهایی شدن است و با فعالیتهای فشردهای که از ابتدای ۱۴۰۱ داشتیم امید داریم در نیمه اول امسال اقدامات موثری در این حوزه صورت پذیرد. البته میدانیم کاری که سالها دستنیافتنی جلوه مینمود، نیاز به زمان مناسب برای استقرار کامل دارد.
4⃣ اعتقاد داریم که نه فقط حوزویان برتر منحصر در قم و نه فقط دانشگاهیان برتر منحصر در تهران هستند. بلکه از سراسر ایران نخبگانی را یافتیم و خواهیم یافت که در این مسیر ما را همراهی خواهند نمود.
✅ دفتر فقه معاصر حوزههای علمیه
🆔 @fiqhci
✅ حضور مدیر دفتر فقه معاصر در جمع مدیر محترم حوزه علمیه استان فارس و معاونین آموزش و پژوهش و مدیران و اساتید استان
📌 اردیبهشت ۱۴۰۱
✅ دفتر فقه معاصر حوزههای علمیه
🆔 @fiqhci
✅ جلسات فشرده مدیر دفتر فقه معاصر با رییس محترم و معاونین محترم پژوهش و آموزش و دانشجویی و اساتید دانشگاه شیراز، به عنوان یکی از دانشگاههای جامع و برتر کشور
📌 اردیبهشت ۱۴۰۱
✅ دفتر فقه معاصر حوزههای علمیه
🆔 @fiqhci
💡درس خارج فقه خلق پول
📌موضوع: «بررسی مشروعیت خلق پول و احکام مرتبط به آن»
🔹استاد: سید محمدرضا مدرسی طباطبایی «دام ظله»
⏰ زمان: سه شنبه ها /ساعت: ۹- ۱۰
♨️درس به صورت حضوری و غیرحضوری (آنلاین) برگزار می شود👇
🔗https://rubika.ir/qommpth
🏢 مکان: قم، صفائیه، کوچه ۳۷، فرعی پنجم، پلاک ۱۷۲، موسسه پرتو ثقلین
✅ آخرین دستاوردهای علمی فقه معاصر حوزه های علمیه را از #کانال_رسمی دفتر فقه معاصر پیگیری نمایید:
https://eitaa.com/joinchat/835584018C53bfbd8554
هدایت شده از سطوح عالی حوزه علميه قم
🔴 برنامه امتحانی دروس تمهیدیه فقه معاصر
سال تحصیلی
۱۴۰۱-۱۴۰۰📆 نیمسال اول؛ دوشنبه ۱۴۰۱/۰۳/۲۳ ساعت ۱۰:۳۰ صبح 📆 نیمسال دوم؛ چهارشنبه ۱۴۰۱/۰۳/۲۵ ساعت ۱۰:۳۰ صبح @sotohaali
✅ نکات برنامه جدید آموزشی حوزه که باید بدانید‼️
♻️ بحمدالله برنامه جدید حوزه بعد از چند سال کار علمی و برنامهریزی، دیروز انتشار یافت. از نزدیک شاهد بودیم که تلاش زیادی در شورای عالی محترم و مدیریت محترم حوزه شد که تا آنجا که امکان دارد نظرات اکثر اساتید و بزرگان حوزه لحاظ شود. اما مانند هر کار دیگری مسلما اجماع صد در صدی نداریم و باید همه کمک کنیم تا این برنامه آزمایشی تکمیل شود. (میزان کار کارشناسی و بارها اعمال اصلاحات این برنامه مثال زدنی است. فقط در یک نمونه تغییر محدوده امتحانی مکاسب، تعداد گروهها و اساتیدی که نظر کارشناسی دادند از شمارش خارج شد. و باور نمیکردیم این حجم زیاد کارشناسی محقق شود، ولی شد...)
بدنه اصلی حوزویان هم چند بار نشان دادهاند اهل همدلی و کمک برای ارتقاء طرحها هستند که ان شاالله اینجا هم این روحیه زیبا خودش را نشان خواهد داد.👌👌
♻️ اساتید محترم در مورد دروس مربوط به فقه معاصر به چند نکته عنایت بفرمایند:
1⃣ با توجه به استقبال بسیار عالی اساتید و طلاب در سه سال برگزاری اختیاری درس الفائق، از امسال بخش اول الفائق برای طلاب پایه هشتم بدیل اختیاری تعادل و تراجیح رسائل و بخش دوم الفائق برای همه طلاب پایه هشتم تعیینی است. که اساتید محترم میتوانند از امروز این درس را ثبت نمایند.💯💯
2⃣ کتاب جدید «الشخص الاعتباری» توسط دفتر فقه معاصر در موضوع بسیار مهم و پایهای شخص حقوقی و احکام آن بعد از ۳ سال کار علمی تالیف شده است. این کتاب سال گذشته مرحله تدریس آزمایشی خود را طی کرد و از امسال به همراه دو کتاب تمهیدی فقه معاصر (اساس الحکومة + ولایة الامر و بحوث فقهیه) در پایه دهم الزامی است. یعنی طلاب محترم باید یکی از این سه درس را به صورت اختیاری انتخاب نمایند.
شاید بتوان گفت کسی که کتاب شخص اعتباری در این مستوی و به خصوص با تکملههایی که در سالهای آینده خواهد داشت را بخواند، عملا یک دور کامل فقه معاملات در موضوعات جدید را خوانده است. 💯💯
ویرایش جدید این کتاب در شهریورماه در دسترس عموم قرار خواهد گرفت.
3⃣ دروس تمهیدی فقه معاصر نیز با توجه به اصرار و پیگیری کم سابقه اساتید به عنوان برنامه بزرگ تحولی حوزه با اضافه شدن برخی عناوین جدید همچون سال گذشته از همین الان قابل انتخاب هستند و همان امتیازات سال گذشته را دارا میباشند (کتاب اساس الحکومه + ولایة الامر آیت الله سید کاظم حائری حفظه الله و بحوث فقهیه مرحوم آیت الله شیخ حسین حلی ره، با توجه به اینکه جز دروس پایه دهم شدند از لیست دروس تمهیدی حذف شده و کتابهای دیگر جایگزین شدند)👌👌
4⃣ اساتید محترم برای انتخاب دروس تمهیدی فقه معاصر وقتی وارد پنل نجاح شدند در قسمت انتخاب دروس گزینه «دروس آزاد» را انتخاب نمایند و بعد درس تمهیدی مورد نظر خودشان را انتخاب کنند. لیست کامل را در همین کانال هم خواهیم گذاشت.
5⃣ اساتیدی که در زمستان سال قبل نیمسال اول دروس تمهیدی فقه معاصر را درس دادهاند، امسال میتوانند نیمسال دوم آن را انتخاب کنند. لکن کمی صبر کنند. الان فقط سامانه امکان ثبت نیمسال اول را دارد، عزیزان آموزش قول دادند بعد از عاشورا این مشکل را حل کرده و امکان انتخاب نیمسال دوم را هم فراهم میکنند. ما هم به محض فراهم شدن امکان ثبت نیمسال دوم در همین کانال اطلاع رسانی خواهیم کرد.
🔗 مصاحبه معاون محترم آموزش حوزه و جدول کامل برنامه جدید آموزشی سطوح عالی را در لینک زیر ببینید👇
https://www.hawzahnews.com/news/1037433
✅ آخرین دستاوردهای علمی فقه معاصر حوزه های علمیه را از #کانال_رسمی دفتر فقه معاصر پیگیری نمایید:
https://eitaa.com/joinchat/835584018C53bfbd8554
دفتر فقه معاصر
✅ پاسخ مدیر دفتر فقه معاصر به سوال عزیزان در مورد چرایی تغییر محدودههای امتحانی و کاهش تعداد دروس روزانه👆
✅ تلاش میکنیم تا آنجا که بتوانیم در خدمت عزیزان باشیم و انجام وظیفه بنماییم.
واقعیت آن است که روز تعطیل و غیر تعطیل، شب و صبح و ساعات شبانه روز، مفهوم خودشان را در دفتر فقه معاصر از دست دادهاند و تا جسم یاری کند در انجام وظیفه و ارتقای علمی لحظهای ایستایی و تعطیلی نداریم، ان شاالله...
✅ تقدیر و تشکر داریم از خبرگزاری حوزه و معاونت محترم آموزش حوزههای علمیه که در این چند روز با جمعآوری سوالات، پاسخگویی خیلی خوب و مستمری را شروع نمودند🌹
🔺 اهداف و جوانب طرح جدید خیلی خوب تبیین شد، از قرار معلوم در روزهای آینده پاسخ به سوالات جدید همچنان ادامه خواهد داشت.
به نظرم همه باید مثل این عزیزان فارغ از روز تعطیل و غیر تعطیل و ایام عزاداری و غیر آن، در کنار انجام مناسک خود، در تبیین برنامه و پاسخ به سوالات طلاب محترم کوشا باشیم.
در دو لینک زیر تبیین بیشتری از طرح جدید آموزش را میبینید👇
https://hawzahnews.com/xbQRM
https://hawzahnews.com/xbQPP
🔺 خلاصه فرمایش عزیزان این است که بعد از چند سال جمعآوری نظرات اساتید، دو موضوع قطعی شد:
۱. سطح عمومی طلاب نمیتوانند با حفظ سنتهای دقیق آموزشی (مثل مباحثه و تقریرنویسی) روزانه ۴ درس بخوانند. و امکان اضافه کردن سنوات تحصیلی هم نبوده است.
۲. اکثر دروس عمومی حوزه بخشهای پایانی را نمیخواندند، در صورتی که الزاما بخشهای پایانی از نظر علمی اولویت کمتری نسبت به سایر بخشها ندارد و اساتید دنبال راه حلی برای تدریس آن بخشها بودند.
🔺با این اوصاف، امروز کاری که انجام شده است خلاصهاش این است: اولا: هر استادی که مثل گذشته با شاگردان خوب خود میتواند محدودهها را کامل بخوانند، حتما همان روش را بروند و هر وقت محدودهای را تمام کردند از آن امتحان گرفته میشود (تعداد زمانهای امتحانات بیشتر میشود). اما اگر شما جز اساتیدی هستید که در گذشته نمیتوانستید محدودهها را به آخر برسانید، به جای آنکه فقط بخشهای آخر نخوانید، به تناسب اهمیت و با پراکندگی مناسبی بخشهایی که اعلام شده را مطالعاتی و خودخوان قرار دهید.
🔺محدودههای پیشنهادی هم بعد از بازخوردگیری عمومی از اساتید دوباره قابلیت اصلاح دارند.
✅ پس نظام آموزشی سابق برای اساتید علاقهمند و طلاب علاقهمند حفظ شده و برای سایرین هم تلاش شده که منطقیتر برنامهریزی شود.
🆔 آخرین دستاوردهای علمی فقه معاصر حوزه های علمیه را از #کانال_رسمی دفتر فقه معاصر پیگیری نمایید:
https://eitaa.com/joinchat/835584018C53bfbd8554
فهرست کتاب الشخص الاعتباری.pdf
687.4K
♻️فهرستکتابالشخصالاعتباري👆
🔺محدوده نیمسال اول تا ابتدای احکام شخص اعتباری و محدوده نیمسال دوم از احکام شخص اعتباری تا آخر است.
🔺این کتاب در مدت ۳ کار گروهی اساتید دانشگاهی و حقوقدانان کشور و مشورت فقهای دفتر فقه معاصر تالیف گشته است.
🔺از معروفترین منابع فارسی، عربی و انگلیسی و پروندهها قضایی بینالمللی و مانند آن در موضوع شناسی کتاب استفاده شد.
🔺جنبههایی از شخص حقوقی در این کتاب بررسی شده است که کمتر در کتب فقهی شیعه با آن مواجه میشوید.
🔺مهمترین موضوع این است که شخص حقوقی امروز جا به جای زندگی بشر را در قالب عملکرد معاملاتی دولتها، بانکها، شرکتهای سهامی و ... پر کرده است. هر روز هم نظام اسلامی با ابهامی جدید همچون ولایت و وکالت آن، یا جرمانگاری و احکام قضایی یا معاملات ربوی و غیر آن مواجه است. همین حالا پروندهها مهم ملی روی میز مسوولین نظام است که باید پس از تعیین تکلیف ماهیت و احکام شخص حقوقی نسبت به آن به تصمیمگیری رسید.
🔺شخصیت حقوقی یکی از پایهایترین موضوعات بینالمللی است که باید نسبت به آن تعیین تکلیف شود. عدم بررسی جامع این موضوع سبب مشکلات متعدد فقهی شده است.
🔺 در این کتاب عملا طلاب محترم یک دور ابواب معاملات از ملکیت، اعراض، بیع و خیارات تا حیازت، حق تحجیر، اقاله، شفعه و تا مسائل پیچیده وکالت و ربا، شرکت، وقف و ... را خواهند خواند.
🔺اتفاق مهمی که در این درس خواهد افتاد این است که طلاب عزیز دلالت ادله اصلی معاملات را نسبت به موضوعات جدید مورد دقت مجدد قرار داده و عملا به توانمندی بررسی #دهها_موضوع_مشابه دست خواهند یافت.👌
محدوده نهایی کتب تمهیدی فقه معاصر 1401 - 1402.pdf
150.9K
♻️ نام کتب و محدوده نهایی کتب تمهیدی فقه معاصر. سال تحصیلی ۱۴۰۱ -۱۴۰۲ در فایل فوق 👆
♻️ سرعت ثبت دروس تمهیدی فقه معاصر بسیار بالا رفته و با اصرار اساتید، ثبت دروس تمهیدی فقه معاصر تا ۳۱ مرداد تمدید شد.
♻️ روش ثبت دروس تمهیدی فقه معاصر: برای ثبت این دروس، اساتید پس از ورود به سامانه ثبت دروس، در قسمت پایه درس، گزینه سطح آزاد را بزنند و سپس در قسمت انتخاب درس هر کدام از تمهیدی ها را انتخاب مینمایند و سیستم به صورت خودکار محدوده را نیز نمایش و ثبت میکند. در پایان هم دگمه ثبت را بزنند.
♻️ تمامی امتیازات سال گذشته، امسال هم برای دروس تمهیدی فقه معاصر تعریف شده است💯
(بسته کامل حمایتی در پست بعد منتشر میشود)👇
♻️ اساتیدی که سال گذشته فقط نیمسال اول دروس تمهیدی را درس دادند، الان حتما نیمسال دوم همان درس را انتخاب نمایند (البته میتوانند نیمسال اول دروس را اضافه بر آن انتخاب کنند)، تا طلاب محترم در اتمام کتب و کسب امتیازات دچار مشکل نشوند.
🆔 آخرین دستاوردهای علمی فقه معاصر حوزه های علمیه را از #کانال_رسمی دفتر فقه معاصر پیگیری نمایید:
https://eitaa.com/joinchat/835584018C53bfbd8554
♻️توضیحاتدروستمهیدی فقهمعاصر(فقهمعاصر ۱ تا ۸):
1⃣ با عنایت به اینکه بزرگان و اساتید حوزههای علمیه همواره در مسائل معاصر ورود علمی بر اساس فقه جواهری داشتهاند، و برای آنکه فضلای حوزوی با متون اجتهادی معاصر اساتید حوزه آشنا شوند ۱۵ کتاب در ۸ موضوع برای تدریس معرفی شدند.
2⃣ این کتب #متن_محور میباشند و محدوده آنها در فایل پیدیاف فوق معرفی شدهاند👆👆
3⃣ اساتیدی که مجاز به تدریس پایه ۹ و ۱۰ و درس خارج هستند میتوانند این دروس را انتخاب و طلاب همان سطوح فوق و دروس خارج میتواند در نجاح درس استاد مورد نظر خود را انتخاب نمایند.
4⃣ دروس فوق برای تسهیل در ثبت نام، جزء #دروس_سطح_آزاد در سامانه اساتید تعریف شدهاند که در آن سامانه قابل رویت و انتخاب میباشند.
5⃣ بسته حمایتی و مزایای دروس تمهیدی فقه معاصر به شرح زیر به تصویب رسیده است:
۱) در سال تحصیلی ۱۴۰۱ - ۱۴۰۲ طلاب پایه ۹ و ۱۰ که در یک درس تمهیدی فقه معاصر شرکت کرده و در امتحان دو نیمسال آن قبول شوند، ۱/۵ نمره تشویقی به نمره امتحان كتبی مكاسب و ۱/۵ نمره تشويقی به نمره امتحان شفاهی مكاسب ايشان اضافه خواهد گشت.
تبصره: نمره تشویقی کتبی مکاسب به اختیار طلاب می تواند به هر یک از نمرات امتحان کتبی مکاسب ایشان اضافه گردد به شرط آنکه در آن امتحان حداقل نمره ۱۲ را کسب کرده باشند.
۲) در سال تحصیلی ۱۴۰۱ - ۱۴۰۲ طلاب دروس خارج که در دروس تمهیدی فقه معاصر شرکت کرده و در امتحان دو نیمسال آن قبول شوند، ۲ نمره تشويقی به يک مصاحبه درس خارج فقه ایشان اضافه میگردد.
تبصره: نمره تشویقی مصاحبه خارج فقه به اختیار طلاب می تواند به هر یک از نمرات مصاحبه خارج فقه ایشان اضافه گردد به شرط آنکه در آن مصاحبه حداقل نمره ۱۲ را کسب کرده باشند.
۳) اساتید دروس تمهیدی فقه معاصر تمام مزایای اساتید سطوح عالی من جمله سنوات تدریسی و معيشتی را دارا میباشند.
۴) تمامی امتیازات دروس تمهیدی فقه معاصر فقط مختص به طلابی است که یک درس تمهیدی را در درس شرکت داشته و در امتحان كتبی آن حداقل نمره ۱۲ را کسب نمودهاند.
۵) هر یک از دروس تمهیدی فقه معاصر باید حداقل در هر نیمسال ۶۰ جلسه تشکیل گردد. هر چند که میتواند این ۶۰ به هم پیوسته در ایام تعطیل یا ماه مبارک رمضان و مانند آن باشد. 👌👌
۶) برای شرکت در نیمسال دوم هر درس باید محدوده نیمسال اول خوانده شود.
6⃣ فقه معاصر ۱ تا ۸ بر هم مترتب نیستند و هر استاد بنابر علاقه و توانایی خود می تواند یکی از این دروس را تدریس نماید. اما هر درسی که انتخاب میشود اول باید محدوده نیمسال اول و سپس محدوده نیمسال دوم آن تدریس شود. اگر هم سال گذشته نیمسال اول را درس گفتند، امسال باید نیمسال دوم آن درس را تدریس نمایند.
7⃣ کتب مصوب اعلامی، در گام اول این طرح بزرگ انتخاب شدهاند و در صورت استقبال اساتید و طلاب محترم، در سالهای آینده این کتب قابل افزایش میباشد.
✅ آخرین دستاوردهای علمی فقه معاصر حوزه های علمیه را از #کانال_رسمی دفتر فقه معاصر پیگیری نمایید:
https://eitaa.com/joinchat/835584018C53bfbd8554