🔹 بازدیدهای مستمر رییس سازمان منابع طبیعی کشور از طرح ها و پروژه های استانی
🔹 رییس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در ادامه بازدیدهای میدانی از پروژه های منابع طبیعی در استان های غربی، روز جمعه به شهرستان اسلام آباد غرب در استان کرمانشاه رفت و پس از بازدید از نهالستان های این شهرستان از نزدیک در جریان طرح های مشارکتی منابع طبیعی با مردم قرار گرفت.
🔹 عباسعلی نوبخت در حاشیه بازدید از طرح ها و پروژه ها از تلاش های شبانه روزی مجموعه منابع طبیعی در استان کرمانشاه و شهرستان اسلام آباد غرب تشکر و قدردانی کرد.
🔹 نوبخت در ادامه سفر خود به مناطق غرب کشور، عصر روز جمعه سوم شهریور به استان ایلام رفت و صبح شنبه بصورت سرزده در جمع همکاران منابع طبیعی استان حضور یافته و با اهداء شاخ گل به مناسبت روز کارمند و هفته دولت از همکاران تقدیر و تشکر نمود.
🔹 رییس سازمان منابع طبیعی فردا یکشنبه پس از ایلام به استان کردستان و شهرستان قروه سفر خواهد کرد تا از طرح های منابع طبیعی این شهرستان نیز بازدید بعمل آورده و از نزدیک در جریان روند پیشرفت طرح ها قرار گیرد.
🔹 بر اساس این گزارش، از ابتدای سال جاری تا کنون که ۵ ماه از زمان آن می گذرد نوبخت بطور میانگین هر ماه به ۷ استان سفر کرده و از طرح های آبخیزداری، جنگلداری، بیابان زدایی و مرتعداری بازدید کرده است.
🔹 نوبخت می گوید؛ درست است که سیاستگذاری ها و راهبردهای اساسی منابع طبیعی در ستاد سازمان ترسیم می شود اما پیشانی فعالیت های منابع طبیعی در استان ها و مناطق دور دست این سرزمین است و ما وظیفه داریم فعالیت های ارزشمند همکاران مان در منابع طبیعی را در مناطق دوردست و محروم ببینیم و از زحماتشان قدردانی نماییم و این حداقل کاری است که انجام می دهیم.
🔹 وی در این ۵ ماه ۳۵ سفر استانی داشته است و عمده سفرهای نوبخت به مناطق محروم استان ها و قرار گرفتن در بین مردمان محلی و شنیدن حرف های آنان بوده است.
🔹 نوبخت معتقد است ظرفیت های بسیار بالایی بلحاظ اقتصادی در جوامع محلی وجود دارد و اگر مقامات استانی مدیریت جامع آبخیز را در مدیریت سرزمین در دستور کار خود قرار دهند، قطعاً تخریب سرزمین کاهش یافته و امنیت زیستی، ضمانت پایداری بیشتری پیدا خواهد کرد.
🔹 او می گوید؛ باید برای حفظ و تعادل اکوسیستم بکوشیم زیرا اگر اکوسیستم متعادل و پایدار بماند قطعاً خدمات بیشتری به موجودات خواهد بخشید و امنیت غذایی و امنیت زیستی مملکت تثبیت خواهد شد و امنیت ملی شکل مستحکم تری به خود خواهد گرفت.
🔹 در سفر نوبخت به استان های غربی کشور، وحید معاون آبخیزداری، مراتع و امور بیابان و بهزاد مدیرکل دفتر فنی مرتع وی را همراهی می کردند./ پیام طبیعت
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 تقدیر رئیس سازمان منابع طبیعی از مدیرکل دفتر امور مراتع
🔹در جریان سفر معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به استان کردستان، از ترحم بهزاد مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی تقدیر شد.
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 دو انتصاب در سازمان منابع طبیعی
🔹 طی احکامی جداگانه از سوی عباسعلی نوبخت معاون وزیر جهاد کشاورزی و رییس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، دو انتصاب جدید در این سازمان رقم خورد.
🔹 مرتضی زیاری؛ مدیرکل دفتر روابط عمومی و امور بین الملل سازمان
🔹 عباس سمیعی؛ مدیرکل امور اداری، رفاه و پشتیبانی سازمان
🔹 در جلسه شورای مدیران، نوبخت از زحمات سمیعی و ابوالفضل معینی نژاد در دفتر روابط عمومی و ادارهکل امور اداری قدردانی نمود.
🔹 براساس این گزارش؛ زیاری پیش از این مدیرکلی روابط عمومی بانک قوامین را برعهده داشت.
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 ۱۵ هزار میلیارد تومان برای طرح تحول پوشش گیاهی و تولید علوفه کشور نیاز است
🔹 مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: طرح تحول پوشش گیاهی و تولید علوفه کشور تهیه و تدوین و در صورت تصویب در هیات وزیران، برای اجرای آن ۱۵ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
🔹 ترحم بهزاد اظهار کرد: اگر این طرح در هیات وزیران تصویب شود، در قالب پنج پروژه اجرایی خواهد شد.
🔹 وی افزود: تبدیل دیمزارهای کم بازده با وسعت ۵۰۰ هزار هکتار (هر سال ۱۰۰ هزار هکتار در طول پنج سال)، عملیات بیولوژیک در سطح یک میلیون هکتار، عملیات بیومکانیک در سطح یک میلیون و ۲۵۰ هزار هکتار، انجام ۲ میلیون و ۴۵۰ هزار هکتار قرق و حدود ۵۰ میلیون هکتار مدیریت چرا، جزئیات اجرای طرح مذکور است.
🔹 مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی یادآور شد: اگر طرح تحول پوشش گیاهی و تولید علوفه کشور به تصویب هیات وزیران برسد، علاوه بر حفظ خاک و جلوگیری از رواناب، بیش از هفت میلیون و ۶۰۰ هزار تن، علوفه مازاد تولید خواهد شد.
🔹 بهزاد ادامه داد: ۲۲ ایستگاه تولید بذر مرتعی در ۱۸ استان کشور داریم که در راستای احیا و توسعه مراتع کشور فعالیت می کنند و ایستگاه طهماسبی قروه (با ۱۹۸.۲ هکتار مساحت) یکی از این ایستگاههاست.
🔹 وی وسعت مراتع کشور را ۸۴.۸ میلیون هکتار اعلام کرد و افزود: این مراتع ۱۷ نوع کارکرد دارد و درآمد بیش از یک میلیون خانوار وابسته به آن است.
🔹 مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی اظهار کرد: هشت هزار و ۶۶۰ گونه گیاه در کشور شناسایی شده که ۲ هزار و ۳۰۰ گونه آن خواص دارویی دارد و ۲ هزار و ۷۶۰ گونه هم منحصر به فرد و مخصوص ایران است.
🔹 بهزاد به بحث ریزگردها و گرد و غبار ناشی از تغییرات اقلیمی و چرای بی رویه دام در دشت چاردولی قروه اشاره و اضافه کرد: این عرصه ۱۰ هزار هکتاری باید به طور کامل قرق شود و معاونت امور دام استان در زمینه تامین نهاده دام اقدام کند.
🔹 اجرایی شدن موافقت نامه پایش مدیریت چرا و کمک به حفظ پوشش گیاهی در سال جاری و پیگیری نامگذاری ۲۵ اردیبهشت از سال آینده به نام روز مرتع، از دیگر مطالبی بود که وی به آن اشاره داشت./ ایرنا
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 مدیریت منابع طبیعی با همکاری شرکتهای دانشبنیان سازمان انرژی هستهای/ تهیه اطلس مراتع برای سامانهای عرفی
🔹 سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور از آغاز مذاکرات با شرکتهای دانشبنیان در زیرمجموعه سازمان انرژی هستهای ایران برای مدیریت عرصهها از جمله در حوزه سیلابها، ریزگردها و آبخوانها خبر داد.
🔹 معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی در نشست خبری به مناسبت گرامیداست هفته دولت در پاسخ به پرسش در مورد استفاده از فناوریهای نو گفت: شرکتهای دانشبنیان در زیرمجموعه سازمان انرژی هستهای ایران میتوانند سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور را در مدیریت عرصهها با فناوریهای نوین کمک کنند.
🔹 حسن وحید اظهار داشت: مجموعه اقدامات در سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری به سمت و سوی استفاده از فناوریهای روز است و مرکز نوآوری و فناوری ما بر روی کاربردهای فناوریهای روز در عرصههای منابع طبیعی کار میکند.
🔹 وی افزود: ما در دفتر مهندسی و مرکز نوآوری و فناوری از تصاویر ماهوارهای، دوربینهای مدرن و پهپادها برای رصد و پایش منابع طبیعی استفاده میکنیم.
🔹 وحید گفت: در زمینه کنترل ریزگردها و شنهای روان قراردادهایی با دانشگاهها و شرکتهای دانشبنیان منعقد کردهایم.
🔹 معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی در پاسخ به دیگر پرسش درباره تفاوت طرح تهیه اطلس مراتع با نقشه پوشش گیاهی که در اسفند ۹۹ رونمایی شد، گفت: قصد ما این نیست که نقشه پوشش گیاهی جدیدی تولید کنیم بلکه هدف بهروز کردن اطلاعات مربوط به عرصههای مرتعی از طرق فناوری و تصاویر جدید ماهوارهای و بارگذاری آن و سایر اقدامات انجام شده در بخش منابع طبیعی بر روی نقشه است.
🔹 وی ادامه داد: نقشه پوشش گیاهی که در سال ۹۹ تهیه شده مربوط به منابع ملی و از حیث تراکم پوشش گیاهی و شناسایی نوع درختان در عرصه ها است، اما این نقشه یا اطلس مراتع در عرصه سامانه های عرفی است.
🔹 وحید گفت: اطلس مراتع برای ممیزی مراتع و طرحهای مرتعداری در سامانههای عرفی تهیه میشود و قرار است سامانههای عرفی را یکپارچه و موزاییک کنیم و اختلافاتی که در مرز سامانههای عرفی میان بهرهبرداران است، رفع شود.
🔹 وی اضافه کرد: ۴۲ هزار و ۶۲۱ سامان عرفی در مراتع کشور داریم که در اختیار ۹۳۷ هزار خانوار است و در هر سامان عرفی بیش از ۲۴ خانوار مستقرند و بهرهبرداری از این عرصهها را انجام میدهند.
🔹 معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی اذعان داشت: در فاز نخست تهیه اطلس مراتع، نقشههای رقومیسازی و ممیزی مرتع و طرحهای مرتعداری در هفت استان به صورت پایلوت در سطح حدود ۱۰ هزار سامان عرفی اجرا میشود.
🔹 وحید همچنین درباره میزان طرحهای موفق و غیرموفق آبخیزداری در طول برنامه ششم توسعه گفت: ارزیابی دقیق عرصههای منابع طبیعی بعد از یک دوره حدود ۱۰ ساله پس از اتمام طرح انجام میشود.
🔹 وی افزود: با این حال ارزیابی که در چند سال اخیر در ۲۰ حوزه آبخیز انجام شده دارای هم نتایج مثبت و هم منفی است، بنابراین اگر طرحهای ما موفق باشند قاعدتا آن را ادامه میدهیم و اگر ناموفق باشند باید تغییر دیدگاه دهیم.
🔹 معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی در همین حال تصریح کرد: بخش زیادی از ارزیابیهای طرحهای آبخیزداری توسط دانشگاهها انجام میشود، زیرا نگاه آنها نسبت به مسایل وسیعتر است./ پاج
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 ۴.۷ میلیون هکتار هدفگذاری برای عملیات قرق، بیولوژیک و بیومکانیک در مراتع
🔹 ۴.۷ میلیون هکتار عملیات بیولوژیک، بیومکانیک و قرق به منظور حفظ و احیای مراتع کشور در برنامه هفتم توسعه هدفگذاری شده است.
🔹 مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در حاشیه نشست خبری این سازمان به مناسبت هفته دولت ضمن بیان این مطلب، افزود: در این برنامه دو میلیون و ۴۵۰ هزار هکتار به عملیات قرق، یک میلون و ۲۵۰ هزار هکتار عملیات بیومکانیک و یک میلیون هکتار عملیات بیولوژیک اختصاص دارد.
🔹 ترحم بهزاد کاشت گونههای پایههای مرتعی چند ساله به همراه بذر گیاهان علوفهای شامل شبدر، یونجه و اسپرس در ۵۰۰ هزار هکتار از دیمزارهای کم بازده را از دیگر اهداف برنامه هفتم توسعه عنوان کرد.
🔹 وی ادامه داد: در برنامه هفتم توسعه اعمال مدیریت چرا در سطح ۵۰ میلیون هکتار عرصههای مرتعی نیز پیشبینی شده است.
🔹 بهزاد با بیان این که در برنامه هفتم توسعه، گرایش به سمت اجرای طرحهای مرتعداری است، اظهار داشت: در سالهای گذشته نگاه به مراتع برای تولید علوفه و چرای دام به مراتع بود در حالی که امروزه ما راهنمای فنی و اجرایی طرح های مرتعداری را تغییر دادهایم و در این راستا از استعدادها و ظرفیتهای موجود در عرصههای مرتعی را شناسایی و در طرحهای مرتعداری و در برنامه هفتم توسعه لحاظ کردهایم.
🔹 وی تصریح کرد: در برنامه هفتم توسعه به دنبال اجرای طرح تحول پوشش گیاهی و تولید علوفه مراتع کشور و اتمام ممیزی این عرصهها هستیم.
🔹 مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی در همین حال اظهار داشت: ۲.۴ میلیون هکتار از ممیزی اراضی مرتعی باقی مانده است.
🔹 وی در این نشست به خبرنگاران نیز گفت: پیشنهاد ثبت روز مرتع و مرتعداری پایدار در روز ۲۵ اردیبهشت در تقویم رسمی کشور از سوی این سازمان آماده شده و به زودی به وزیر جهاد کشاورزی برای تصویب ارایه خواهد شد.
🔹 بهزاد ادامه داد: این پیشنهاد پس از تایید و تصویب وزیر جهاد کشاورزی به شورای فرهنگ عمومی و شورای انقلاب فرهنگی ارسال میشود و برای تصویب نهایی در اختیار رییس جمهوری قرار میگیرد.
🔹 وی گفت: پیشنهاد درج یک روز در تقویم رسمی کشور با نام روز مرتع و مرتعداری پایدار با توجه به نامگذاری دهه ۲۰۲۱ تا ۲۰۳۰ به عنوان "احیای اکوسیستم " توسط سوی سازمان ملل متحد، را مطرح کردهایم.
🔹 نامگذاری دهه ۲۰۳۰-۲۰۲۱ از سوی سازمان ملل متحد با عنوان احیای اکوسیستم با هدف متوقف کردن تخریب اکوسیستمها و بازیابی آنها صورت گرفته است./ پاج
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 حریم قانونی دریا تا فاصله ۶۰ متر جنگلکاری میشود
🔹 رئیس سازمان منابعطبیعی و آبخیزداری کشور از کاشت نهال در حریم ۶۰ متری دریای خزر در قالب طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت خبر داد.
🔹 عباسعلی نوبخت در جریان بازدید از جنگلهای سنگده با اعلام این خبر، افزود: در سفر به روسیه و بازدید از ساحلی به نام خلیج دانمارک، در حاشیه دریایی با شوری چند برابری دریای خزر، شاهد پوشش گیاهی با گونههای مشابه ایران بودیم.
🔹 وی افزود: به همین خاطر این ایده به ذهنمان رسید که در قالب طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت، حریم قانونی دریای شمال را جنگلکاری کنیم.
🔹 نوبخت ادامه داد: با مدیران کل چهار استان شمالی هماهنگی لازم انجام شده و تلاش میکنیم در منطقه حریم ۶۰ متری دریا که نباید ساخت و ساز انجام بشود، پوشش گیاهی ایجاد کنیم.
🔹 رئیس سازمان منابعطبیعی با اشاره به سابقه مشارکت خود در تهیه طرح جنگل دهمیان گفت: جنگلهای منطقه سنگده از نظر پوشش گیاهی و جانوری بسیار متنوع است. ۱۲ زیر واریته نمدار و ۹ واریته افرا در این منطقه وجود دارد.
🔹 وی افزود: برای اولین بار حبیب زارع، مسئول باغ اکولوژی نوشهر افرای مازندرانی را در این منطقه شناسایی کرد.
🔹 نوبخت ادامه داد: این افرا بسیار شبیه راش است، ولی شکل برگهای آن نزدیک به افرای چناری است.
🔹 وی گفت: در این منطقه گیلاس وحشی و گلابی وحشی داریم. گلابی وحشی پایه خوبی برای باغداری است و هر نوع محصول سیاه ریشه را میتوان روی آن پیوند زد.
🔹 رئیس سازمان منابعطبیعی با اشاره به تولید ۲۴۸ میلیون و ۶۰۰ هزار اصله نهال در کشور، افزود: در ایران ۳۰۹ نهالستان خصوصی، ۱۲۶ نهالستان دولتی و ۴۴ نهالستان بیابانی وجود دارد.
🔹 وی خبرداد: سند پشتیبان طرح یک میلیارد درخت تهیه شده و کامل است اما هیچگاه نمیتوان گفت که این سند صد در صد کامل است. چون این طرح همواره میتواند کاملتر شود.
🔹 نوبخت اضافه کرد: کنوانسیون تغییر اقلیم ایران را جزء هفت کشور تولیدکننده کربن معرفی میکند. مرکز پژوهشهای مجلس نیز میگوید ما ششمین کشور در انتشار کربن هستیم. از نظر جذب کربن نیز چهلمین کشور هستیم. برای کنترل انتشار، راهی جز کاشت درخت نداریم.
🔹 وی گفت: ما امکانات کافی برای تولید نهال را داریم اما از جنبه اعتباری برای تولید نهال مشکل داریم.
🔹 رئیس سازمان منابعطبیعی با اشاره به ابراز علاقمندی گروهی برای مشارکت در طرح کاشت یک میلیارد درخت، تاکید کرد: به هیچ عنوان در این طرح زمین به اشخاص واگذار نمیشود.
🔹 وی ادامه داد: در نسخه پشتیبان طرح نیز واگذاری زمین ممنوع اعلام شده است.
🔹 نوبخت یادآور شد: اگر طرح کاشت نهال در توانمندی جوامع محلی تاثیرگذار باشد و از مهاجرت اکولوژیکی جلوگیری شود، برای حمایت از جوامع محلی در قالب ماده سه قانون حفاظت و بهرهبرداری واگذاری زمین انجام میشود. به این مفهوم که مالکیت برای منابعطبیعی باقی میماند و کار بهواسطه مردم انجام خواهد شد. کارخانه یا صاحب صنعتی که میخواهد در قالب مسئولیت اجتماعی کمک کند، پس از مشارکت در طرح صرفا حق زدن تابلو در محل دارد که روی آن مشخصات طرح و نام شرکت درج شده است.
🔹 رئیس سازمان منابع طبیعی از تهیه نقشه پوشش گیاهی و مشخص شدن تمام نقاط مورد نظر برای کاشت نهال در طرح بزرگ این سازمان خبر داد.
🔹 وی درباره آخرین خبرهای مرتبط با طرح کاشت یک میلیارد درخت، بیان کرد: مکانهایی برای کشت ۲۵۰ میلیون اصله نهال به تفکیک استان مشخص است. حفر گودال در برخی استانها در حال انجام است.
🔹 نوبخت ادامه داد: برای امسال توانستیم ردیف اعتباری برای طرح ایجاد کنیم. ۲۵۰ میلیارد تومان اعتبار برای این طرح پیشبینی شده که قرار است ۲۳۷ هزار میلیارد تومان اعتبار تخصیص بدهند.
🔹 وی یادآور شد: ما توان داریم بر اساس پنج منطقه رویشی تا ۳۲ میلیارد درخت در کشور بکاریم.
🔹 رئیس سازمان منابعطبیعی با اشاره به اینکه در دیگر نقاط جهان هزینه کاشت و نگهداری یک نهال در مناطق خشک ۱۰ دلار است، یادآور شد: با توجه به اینکه برخی زیرساختها در کشور وجود دارد، ما هزینه کاشت هر نهال را ۱۰۰ هزار تومان در نظر گرفتیم.
🔹 رئیس سازمان منابعطبیعی گفت: برای اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت با اعمال صرفهجوییها به ۱۸ همت اعتبار نیاز داریم. بنابراین اعتبارات تخصیص یافته برای طرح کافی نیست. البته در سند پشتیبان راههای درآمدزایی پیش بینی شده است.
🔹 وی افزود: صنایع آلاینده که اکثرا از زمین منابعطبیعی استفاده میکنند، میتوانند در قالب مسئولیت اجتماعی از این طرح حمایت کنند.
🔹 نوبخت از اعلام آمادگی پتروشیمی خلیج فارس برای تقبل هزینه کاشت و داشت ۱۰۰ میلیون اصله درخت خبر داد.
🔹 وی افزود: با تمام دستگاهایی که در ارتباط با صنایع است، وارد مذاکره شدیم و در حال حاضر با سه صنعت تفاهم نامه منعقد شده است./ ایانا
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 اطلس مراتع کشور در هفت استان از اول مهرماه به اجرا در میآید/ نقشه پوشش گیاهی ایران روی میز (۱)
🔹 قرار است اطلس مراتع کشور در هفت استان از اول مهرماه به اجرا درآید. اطلس مراتع کشور یا نقشه پوشش گیاهی در سطح کشور، برای اولین بار انجام میگیرد و هدف از آن حفاظت، احیا و توسعه مراتع و همچنین ایجاد یک بانک اطلاعاتی پایه و موضوعی است. این اطلس به همراه پروژه ملی رقومیسازی محدودههای ممیزی مراتع کشور اجرا میشود.
🔹 آنگونه که ترحم بهزاد، مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به «ایران» میگوید: در سنوات گذشته به دلیل عدم امکانات و بهروزنبودن نقشه توپوگرافی این دسترسیها وجود نداشت، اما هماکنون این اطلاعات بهینه و بهروز میشود.
🔹 شناسایی بهرهبرداران ذیحق و ذیصلاح
از وسعت ۱۶۴.۸ میلیون هکتار کشور، حدود ۸۴.۸ میلیون هکتار آن به مراتع اختصاص دارد. طبق ماده ۳ قانون حفاظت و بهرهبرداری از جنگلها و مراتع کشور، هرگونه بهرهبرداری از عرصههای منابع طبیعی باید در قالب طرح که مورد تصویب سازمان قرار میگیرد، صورت پذیرد.
🔹 بر اساس تبصره ۱ همین ماده قانونی باید بهرهبرداران ذیحق و ذیصلاح شناسایی شوند. ترحم بهزاد با بیان این مطلب میگوید: به استناد تبصره ۱ ماده ۳، شیوهنامهای تحت عنوان شیوهنامه فنی اجرایی و بهرهبرداری از مراتع کشور تهیه و تدوین و به استانها ابلاغ کردهایم. در این راستا، استانها، بهرهبرداران ذیصلاح را شناسایی کردند. به گفته این مسئول، این قانون در تاریخ ۱۳۴۶/۰۵/۲۵ مصوب شده و مدیریت مرتع شکل گرفته است. بعد از انقلاب نیز نحوه مدیریت و رسیدگی به این بخش از طریق این شیوهنامه صورت گرفته است.
🔹 این مسئول میگوید: به استناد همین شیوهنامه، از حدود ۸۴.۸ میلیون هکتار وسعت مراتع کشور، حدود ۸۲.۴ میلیون هکتار ممیزی انجام گرفته و ۴۲ هزار و ۶۲۳ سامان عرفی و ۹۳۷ هزار خانوار بهرهبردار شناسایی شدهاند و ۳۸۲ هزار فقره پروانه چرا در اختیار بهرهبرداران قرار گرفته است.
🔹 آنگونه که او میگوید: در سنوات گذشته بخصوص اوایل انقلاب و زمان جنگ، امکان دسترسی به نقشه توپوگرافی وجود نداشت اما هماکنون این امکان فراهم شده و اطلاعات بهینه و بهروز میشود. به همین دلیل، نقشههایی را که به صورت کاغذی و کروکی بوده به نقشه رقومیسازی تبدیل میکنیم. تا زمانی که این سامانه عرفی به صورت رقومی روی نقشه مشخص نشود، از نظر ما این بحث تمام نشده است.
🔹 او با یک مثال دیگر توضیح میدهد: به عبارت بهتر، در سنوات گذشته یک اکیپ ممیزی یک سامان عرفی را ممیزی کرده و گروههای دیگر در سنوات دیگر بخشهای دیگر این سامان را ممیزی کردهاند و بدون توجه به آن سامان عرفی که توسط افراد صورت گرفته، کروکی برای آن در نظر گرفتهاند. برای یکپارچهسازی، تجمیع و بهینهکردن این سامانهای عرفی و اصلاح تداخلهای موجود ممیزی میکنیم و تمام نقشههای مراتع را از حالت دستی و سنتی به صورت سیستماتیک درمیآوریم تا دارای مختصات جهانی شوند.
🔹 این پروژه قرار است در هفت استان آذربایجان غربی، کردستان، گیلان، خراسان شمالی، سمنان، یزد و کرمان مطابق با برنامه زمانبندی از مهرماه سالجاری از طریق شرکت مهندسان مشاور اجرا شود و استانهای دیگر طبق شرح خدمات ابلاغی عمل خواهند کرد.
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
همیار طبیعت
🔹 اطلس مراتع کشور در هفت استان از اول مهرماه به اجرا در میآید/ نقشه پوشش گیاهی ایران روی میز (۱) 🔹
🔹 اطلس مراتع کشور در هفت استان از اول مهرماه به اجرا در میآید/ نقشه پوشش گیاهی ایران روی میز (۲)
🔹 مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور میگوید: با تنظیم موافقتنامهای از محل اعتبارات طرح حفاظت، پایش و کمک به احیای مراتع کشور، پروژه ملی با عنوان رقومیسازی محدودههای ممیزی مراتع و طرحهای مرتعداری برای دو سال تعریف شده است.
🔹 اعتبار اجرای این پروژه ملی حدود ۶ میلیارد تومان است و به گفته ترحم بهزاد، برنامهها تحت عنوان شرح خدمات و متدولوژی محدودههای ممیزی مراتع کشور تعیین و برای استانها ارسال شده است.
🔹 هدف از رقومیسازی، تبدیل نقشههای سنتی و کاغذی و سایر مدارک گرافیکی به دادههای رقومی سازگار با فرمتهای وکتور (فایلبرداری) و رستر (گرافیک شطرنجی) برای تهیه بانک اطلاعاتی محدودههای ممیز مراتع و طرحهای مرتعداری در سراسر کشور است.
🔹 به گفته مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی، تمام کارها و امور در شرح خدمات به صورت شفاف اشاره شده که نحوه عمل چگونه باشد.
🔹 وی هدف نهایی را اینگونه توضیح میدهد: اولاً به صورت رقومی میشود و تمام اصلاحات از بهرهبردار گرفته تا دام مجاز و ظرفیت مرتع در سامان عرفی مشخص میشود و تمام پروندهها در سامانه سمطا (سامانه سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری) ثبت میشود. تمام اطلاعات مربوط به ممیزی مراتع و طرحهای مرتعداری در این نرمافزار تعبیه شده است.
🔹 آنگونه که بهزاد میگوید: به طور کلی سامان عرفی که بین بهرهبرداران صورت میگیرد از مرز سیاسی و پلاک ثبتی تبعیت نمیکند. ممکن است یک سامان عرفی در یک شهرستان و یک استان دیگر باشد؛ این موضوع هیچ تداخلی در کار ایجاد نمیکند و سوابق جمعآوری میشود که منجر به اشکال نباشد.
🔹 مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی میگوید: این برنامه با همکاری سازمان برنامه و بودجه و ادارات کل منابع طبیعی و تحت نظر سازمان، مثل کاداستر که منابع ملی را از مستثنیات جدا کردیم، عمل میکند. هر سامان عرفی به طور میانگین در کشور ۲ هزار و ۲۰۰ هکتار و ۲۴ خانوار بهرهبردار را شامل میشود.
🔹 اعداد در سامانها به لحاظ هکتار و خانوار متفاوت است اما کمترین آمار مربوط به استان گیلان با سطح ۲۵ هکتار در سامان عرفی را شامل میشود./ روزنامه ایران
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 پیام مهندس عباس سمیعی مدیرکل سابق دفتر روابط عمومی و امور بینالملل سازمان که روز دوشنبه ۱۴۰۲/۰۶/۰۶ به عنوان مدیرکل امور اداری، رفاه و پشتیبانی سازمان منابعطبیعی و آبخیزداری کشور منصوب شد.
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 وابستگی سنتی و معیشتی بزرگترین تهدید برای جنگلها است
🔹 معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در جریان بازدید خبرنگاران اعزامی از نهالستانهای جنگلی لاجیم در سوادکوه گفت: وابستگی سنتی و معیشتی مردم، بزرگترین تهدید برای جنگلهای کشور محسوب میشود.
🔹 نقی شعبانیان افزود: وابستگی معیشتی مردم به جنگلها از جمله شامل دامداری سنتی و زراعت در زیرآشکوب جنگلها به ویژه در منطقه زاگرس، تهدید جدی برای این منابع طبیعی است.
🔹 وی اظهار داشت: شخم زدن و سمپاشی در زیرآشکوب جنگلها موجب میشود تعادل بیولوژیکی و اکولوژیک طبیعت بهم بخورد و ادامه آن منجر به بروز آفات و بیماریها در این حوزه خواهد شد.
🔹 شعبانیان، طغیان آفات و امراض را از دیگر تهدیدها در حوزه جنگلهای کشور نام برد و تصریح کرد: بخشی از علل طغیان آفات و بیماری در جنگلها میتواند مربوط به تغییر اقلیم و خشکیهای پی در پی باشد.
🔹 وی ادامه داد: بسیاری از حشراتی که امروزه به عنوان آفت میشناسیم، زمانی عضو اکوسیستم جنگل بودند و آفت به حساب نمیآمدند، اما اکنون چون طغیان کردند از نظر اکولوژیکی و اقتصادی آسیب میزنند و آفت قلمداد میشوند.
🔹 معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی آتشسوزی را از دیگر تهدیدات در حوزه جنگلها نام برد و گفت: آتشسوزیها به طور عمده عامل انسانی دارند و ممکن است عمدی یا غیرعمدی باشد.
🔹 وی اظهار داشت: بیش از ۹۵ درصد آتشسوزیها در جنگلهای کشور غیرعمدی است.
🔹 شعبانیان با بیان این که در حال حاضر سطح جنگلهای کشور حدود ۱۴.۳ میلیون هکتار است، تصریح کرد: دو میلیون هکتار از سطح جنگلها در شمال کشور، نزدیک به ۶ میلیون هکتار در منطقه زاگرس و مابقی در منطقه جنوبی، مرکزی و ارسباران قرار دارد.
🔹 وی درباره افزایش سطح جنگلهای کشور گفت: در گذشته مناطقی که کمتر از ۱۰ درصد تاج پوشش داشتند، جنگل به حساب نمیآمدند، اما اکنون مناطقی که بین ۵ تا ۱۰ درصد تاج پوشش دارند، جنگل محسوب میشوند و امیدواریم این اراضی با توجه به قوانینی که بر جنگل حاکم است، بهبود و ارتقا یابد./ پاج
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت
🔹 زمینهای منابع طبیعی قابل واگذاری نیست/ تولید سالانه ۳.۶ میلیارد متر مکعب آب در جنگلهای هیرکانی
🔹 رییس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در جریان بازدید خبرنگاران از جنگلهای هیرکانی در منطقه سنگده اعلام کرد: در قالب مشارکت با طرح مردمی کاشت میلیارد درخت، حتی یک متر زمین برای زراعت چوب و نهالکاری به متقاضیان واگذار نمیشود بلکه احاله مدیریت براساس ضوابط و قوانین موجود صورت میگیرد و مالکیت زمین همچنان در اختیار سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور است.
🔹 عباسعلی نوبخت افزود: در ابتدای اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت، برخی از افراد و شرکتها با دیدگاه کمک به این طرح، درخواست تخصیص زمینهای منابع طبیعی را برای زراعت چوب داشتند و این در حالی است که ما هیچ زمینی را در این راستا به بخش خصوصی و یا شرکتهای صنعتی واگذار نمیکنیم.
🔹 وی اظهار داشت: بخش خصوصی در دو حالت و در قالب ماده (۳) قانون حفاظت و بهرهبرداری از جنگلها و مراتع کشور میتواند با طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت همکاری کند.
🔹 نوبخت ادامه داد: در حالت نخست و در قالب این قانون، ما طرح را برای نهالکاری تهیه میکنیم و نهالها در زمینهایی که در مالکیت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور هستند توسط بخش خصوصی و یا شرکتهای صنعتی در راستای انجام مسوولیتهای اجتماعیشان کشت میشود و تا ۱۰ سال از آن نگهداری میکنند و امتیازی که میگیرند این است که در آن اراضی، تابلویی با نام شرکت حامی طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت با درج تعداد درختهای کاشته شده نصب میشود.
🔹 وی ادامه داد: در حالت دوم، زمین مستعد برای زراعت چوب براساس ظرفیتهای قانونی تعیین و طی تشریفات مربوطه در اختیار متقاضی برای مدت مشخص به طور مثال برای ۱۰ سال قرار میگیرد و پس از اتمام مدت تعیین شده، زمین به سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور برگردانده میشود و یا قرارداد طرح مشارکتی تمدید میشود.
🔹 معاون وزیر جهاد کشاورزی افزود: برای مشارکت بخش خصوصی در اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت، اعطای دو گواهی مد نظر گرفته شده که یکی از این گواهیها از سوی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور و گواهی دیگر بینالمللی است و با همکاری سازمان فائو تهیه میشود.
🔹 وی تصریح کرد: یکی از مشکلاتی که در آینده صنایع را تهدید میکند، تحریم شدن بر اثر تولید آلایندهها توسط مجامع بینالمللی است و از این رو، صنایع آلوده کننده با دریافت گواهی کاشت درخت اعلام میکنند که به رغم ایجاد آلایندهها، در جذب و ترسیب کربن نقش داشتهاند.
🔹 نوبخت اذعان داشت: با اجرای طرح مردمی یک میلیارد درخت دیگر هیچ کس نسبت به اراضی نهالستانها برای انجام کارهای عمرانی و یا ساخت و سازهای مسکونی چشمداشتی ندارد.
🔹 وی گفت: اجرای طرح مردمی یک میلیارد درخت بدون زیرساختهای لازم عملی نمیشود و یکی از این زیرساختها، وجود نهالستانهای خوب برای تولید نهال است.
🔹 نوبخت افزود: تقاضا و فشارها برای واگذاری اراضی نهالستانهای جنگلی که در حریم یا بافت شهرها قرار دارند به منظور کارهای عمرانی و مسکنسازی زیاد است در حالی که ما به این نهالستانها برای تولید نهال و اجرای طرح یک میلیارد درخت نیاز داریم.
🔹 وی اضافه کرد: قانون نیز اجازه واگذاری اراضی نهالستانهای جنگلی را نمیدهد و در سوابق سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور چنین واگذاری وجود ندارد.
🔹 رییس سازمان منابع طبیعی افزود: هدف ما در وهله نخست حفظ و سپس احیا، غنیسازی و توسعه پوشش گیاهی کشور است.
🔹 وی در پاسخ در مورد ارزشهای اقتصادی و غیراقتصادی جنگلهای هیرکانی بیان داشت: متخصصان سازمان منابع طبیعی بیشتر بر ارزشهای غیراقتصادی جنگلها مانند تولید آب، تولید اکسیژن، مقابله با پدیده گرد و غبار، مقابله با بیابانزایی، ترسیب کربن و جلوگیری از مهاجرتهای اکولوژیک و حاشیهنشینی شهرها تمرکز دارند.
🔹 نوبخت با اشاره به این که سالانه حدود ۶۰۰ میلیون دلار به علت بیابانزایی به کشور خسارت وارد میشود، گفت: ما میتوانیم با یک ششم این پول، جلوی خسارات بیابانزایی را با تقویت و حفظ پوشش گیاهی بگیریم.
🔹 وی سطح جنگلهای هیرکانی کشور را دو میلیون و ۴ هزار هکتار عنوان و تصریح کرد: جنگلهای هیرکانی سالانه حدود ۳.۶ میلیارد متر مکعب آب تولید میکند.
🔹 معاون وزیر جهاد کشاورزی درباره ارزش اقتصادی جنگلها اذعان داشت: براساس مطالعات در دنیا، ارزش کالاهای قابل مبادله جنگلها مانند چوب و گیاهان دارویی حدود ۲۰ درصد و ارزش کالاهای غیرقابل مبادله آن ۸۰ درصد است.
🔹 وی گفت: مسوولان استانی که به فکر توسعه عمرانی استان و منطقهشان هستند، در نظر داشته باشند که یکی از زیرساختهای توسعه در هر کشوری، منابع طبیعی پویا است./ پاج
☘ @frw_hamyar | کانال همیار طبیعت