#تلنگر
🔅وقتی گیلاس با بند باریکش به درخت متصل هست🍒
🔹همه عوامل در جهت رشدش در تلاشند
🔻باد باعث طراوتش میشه
🔻آب باعث رشدش میشه
🔻آفتاب پختگی و کمال میبخشه
🔹اما به محض پاره شدن اون بند و جدا شدن از درخت:
🔻آب باعث گندیدگی
🔻باد باعث پلاسیدگی
🔻آفتاب باعث پوسیدگی میشه
🔹بنده بودن یعنی همین، یعنی بندِ به خدا بودن، که اگر این بند پاره شد، دیگر همه عوامل تو نابودی ما موثره.
پول، قدرت، شهرت، زیبایی... تا بندِ به خداییم برای رشد ما مفید و خیلی هم خوبه اما به محض جدا شدن بندِ بندگی، همه اون عوامل باعث تباهی و فساد ما میشه!
🚨عکس پروفایل
در فضای حقیقی هر کدام یک از ما یک اسم داریم و یک تصویر و قیافه
👈انتخاب اسم مان برعهده خانواده مان بوده که با توجه به علایق خود بر ما اسم گذاشتند .
🌹طبق روایات انتخاب اسم نیکو بر فرزندان یکی از وظایف والدین حساب میشود .
🌹در سیره پیامبراکرم میخوانیم که ایشان اسمهایی که معنی نامناسب داشتند را عوض کردند این امر نشان دهنده اهمیت اسم در زندگی انسانها است .
🔺روانشناسان هم معتقدند که اسمها بر شخصیت آدمها تاثیر میگذارند .
👈تصویرگری و قیافه ما انسانها هم کار خداست که همه را به بهترین شکل آفریده.
👈 منتها آراستگی ظاهر و مرتب بودن وظیفه انسانها هست که در روایات سفارش شده وقتی مومن به دیدار مومن میرود آراسته باشد (البته منظور آرایش کردن در مقابل نامحرم نیست بلکه منظور تمیز و مرتب بودن هست)
اما درباره تصویر فضای مجازی در پست بعدی بخوانید
ادامه دارد..
📝محمدلو
@gangenahofte
✅✅عکس پروفایل و دقت بر آن
❓❓چرا عکس برای پروفایل خود انتخاب میکنیم ؟
👈اگر کارمان بی هدف باشد و همینجوری یک چیزی گذاشتیم که درست نیست . چرا که انسان باید برای هر کار خود #هدف داشته باشد. انسان بی هدف راه به جایی نمیبرد.
❓❓عکس پروفایل انسانها نشانگر چی میتونه باشه
✅در #عموم افراد عکس پروفایل ها نشانگر شخصیت ایشان است 👈و از آرزوها و دغدغه ها و علایق و تمایلات آنها و چیزهایی که میخواهند به جامعه منتقل کنند سخن میگوید ..
🚨منتها در این میان گاهی برخی افراد به منظور #نفوذ در یک گروه خاص، به منظور ریاکاری یا به منظور تخریب یک گروه خاص و یا گاهی به منظور فریب یک گروه خاص و.. عکس پروفایل خود را به شکل آن گروه و علایق آن گروه در می آورن
👈که البته این افراد با پستهایی که در گروه ها میگذارند و با حرف زدن و منش و رفتار خود در گروهها و پیج هاشون بالاخره یک جورایی خود واقعی خود را نشان میدهند ..
👈البته برخی نفوذی ها هم در این میان #خیلی_زیرکانه در انتخاب پستها هم دقت میکنند تا آخر سر ضربه نهایی خود را به این گروه خاص یک جوری وارد کنند!
🔰پس با این اوصاف در فضای مجازی بایستی بیشتر مراقب بود ..
1⃣هم مراقب خود باشیم که با انتخاب عکس پروفایل و پستهای خود، تصویر نادرست از شخصیت خود ارائه ندهیم.
2⃣ هم باید مراقب افراد نفوذی بود که با یک عکس پروفایل مذهبی یا اسم مذهبی یا پست های مذهبی ، فریب مان ندهند .
✅همین حالا به عکس پروفایل خود نگاه کنید و فکر کنید برای چی این عکس را انتخاب کردید
❓ با هدف بوده کارتان❓ یا بی هدف
❓چه پیامی را میخواهید با این عکس به افراد منتقل کنید ؟
🚨نکته بعدی اینکه لازم نیست هر چیزی از احساسات خودتون نسبت به افراد را تو پروفایل هاتون نشون بدید
👈برخی اوقات احساسات ما شاید درست نباشه ، نباید یک چیز غلط را در جامعه ترویج کنیم
✅مخصوصا دوستان مذهبی مون خیلی مراقب باشند که در پروفایل شون مفاهیم غلط از دین و اخلاق را نشان ندهند چرا که ما در قبال اعتقادات افراد مسئولیم.
✅نکته آخر هم اینکه جهان خلقت بر پایه نظم و هدف پایه ریزی شده . پس شما هم به عنوان یک بنده خدای یکتا سعی کنید هیچ کاری را در زندگی بی هدف انجام ندهید ..
#فتامل
📝محمدلو
@gangenahofte
هدایت شده از ریحانه
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💥 ویدئو ویژه | زن مسلمان ایرانی
🗂 پرونده #دختر_تمدن_ساز
3️⃣ سومین نماهنگ از مجموعهی #نظام_موضوعات_ریحانه
📚 در بیانات رهبر انقلاب پیرامون مسئله زن و خانواده، بر روی برخی موضوعات بارها تاکید شده که نشاندهنده اهمیت بالای این مفاهیم در منظومهی فکری حضرت آیتالله خامنهای است. فهرست این موضوعات را به همراه فیشهای بیاناتی میتوانید در پیوند زیر مشاهده کنید🔻
https://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=44892
🎬 ریحانه در مجموعه نماهنگ #نظام_موضوعات_ریحانه، این موضوعات را بازخوانی میکند.
✅ در سومین قسمت از این مجموعه، به بازخوانی بیانات رهبر انقلاب درباره ویژگیهای «زن مسلمان ایرانی» میپردازیم.
📥 دریافت کیفیت بالا aparat.com/v/OIBqk
مشاهده قسمت اول aparat.com/v/Lcv7w
مشاهده قسمت دوم aparat.com/v/01GlY
زن، خانواده و سبک زندگی در نگاه رهبرانقلاب👇
❣️ @reyhane
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#فرزندداری
تربیت به سبک بهشتی
🎥 بخشهایی از کتاب «نقش آزادی در تربیت فرزند» شهید سیدمحمد بهشتی
🌹خاطره امام خامنه ای از مجروح شدن دستشان تا به دنیا آمدن دخترشان
♦️دست من آن اول که فلج شد، بخاطر حادثه ترور، تا مدتها این دست اصلا حرکت نمی کرد و ورم داشت. بعد به تدریج دیدم که یک کمی از شانه حرکت می کند.
♦️دکتر به من گفت وقتی راه میروم، دستهایم را بطور طبیعی حرکت بدهم. من همین کار را کردم، دامنه حرکت بیشتر شد. بعد یواش یواش دیدم میتوانم دستم را خم کنم از آرنج.
♦️در همان اوقات، خدای متعال یک فرزند دختری به ما داد که به من خیلی انس داشت
♦️ زیاد سراغ من می آمد دفتر ریاست جمهوری، من بغلش می گرفتم. یواش یواش دیدم با این دست هم میتوانم بغلش بگیرم.
♦️دکترم یک روز دید که با این دست بغلش گرفته ام، خیلی تشویق کرد! گفت این بچه دست تو را خوب می کند! وقتی از روی محبت این بچه را بغل میگیری، همین باعث می شود سنگینی اش را تحمل کنی. همینطور هم شد. بغل میگرفتم، می آوردم و می بردم، بعد یواش یواش این دست قوت پیدا کرد
📅۶تیرماه سالروز ترور نافرجام امام خامنه ای که منجر به مجروح شدن دست ایشان شد.
🌹شهید بهشتی: همانگونه که نظم در عبور و مرور محترم است، عفت و پاک دامنی در جامعه اسلامی هزار بار از آن محترم تر است.
@gangenahofte
هدایت شده از ️حقیقت واصل
🌹شهید دکتر بهشتی:در این انقلاب آنقدر کار هست که میتوان انجام داد ، بی آنکه هیچ پست ، سمت ، حکم و ابلاغی در کار باشد.
#آتش_به_اختیار
📝ما هم در دو کانال #حقیقت_واصل و #گنج_نهفته به حول وقوه الهی به منظور زنده نگه داشتن #مرام_شهدا، بدون بدون هیچ چشمداشت مادی با بودجه شخصی، پا به عرصه خدمت گذاشتیم و هیچ منتّی هم بر هیچ کسی نه در قبال پستها و نه در قبال تعداد اعضا نداریم..
🌹 چون همش کار دلی به عشق مولا #صاحب_الزمان (روحی و اروحنافداه) و شادی دل نائب برحقش
#امام_خامنه_ای عزیز بوده و هست ان شاءالله
🌹به قول شهید همت عزیز :
"حقیقت این است که هرچه بگوییم خسته شده ایم و بریده ایم، اسلام دست از سر ما بر نمی دارد. #ما_باید_بمانیم و کاری را که می خواهیم انجام بدهیم. همیشه باید مشغول یک کلمه باشیم و آن #عشق است. اگر عاشقانه با کار پیش بیایی به طور قطع بریدن و عمل زدگی و #خستگی_برایت_مفهومی_پیدا
#نمی_کند..."
📝محمدلو
@hagigatevasel
@gangenahofte
💢 مقابلهی حقوقی با مسئله ستم به زنان
⚖️ به مناسبت هفته قوه قضاییه
🔸 حضرت آیتالله خامنهای: ما زنانی داریم که ضعیفند و محرومند، زنانی داریم که ستمزده و مظلومند؛ باید جلوی این مظلومیتها را گرفت.
🔹 قوانین مهمی لازم است که باید وجود داشته باشد، خلقیات لازمی وجود دارد که بایستی دنبال کرد که تحقق پیدا کند، آداب و سننی لازم است وجود داشته باشد که زن در سطوح مختلف - معاشرتی، جنسی، خانوادگی، فرهنگی و فکری- دچار ستمزدگی نباشد.
🔸 یعنی از مسائل کاملا شخصی و خصوصی -یعنی مسائل جنسی- احتمال و امکان ستمزدگی زن و مظلومیت زن وجود دارد، تا مسائل عمومیتر. ۱۳۹۲/۰۲/۲۱
🔴 تربیتی در حساب خدا ❗️
عَن جابر بن یزید الجُعفی عَن ابی جعفرٍ محمدبنعلیٍ الباقر علیهالسلام قال مَن قَدَّمَ اَولَاداً یَحتَسِبُهُم عِندَالله حَجَبُوهُ مِنَ النَّارِ بِإِذنِ الله عَزَّوَجَل؛ (الامالی شیخ صدوق، صفحهی 634)
«یَحتَسِبُهُم عِندَالله» یعنی جوری این فرزندان را، این اولاد را بار بیاورد که بتواند آنها را به حساب خدا بگذارد. طبعاً فرزندی را انسان می تواند به حساب خدا بگذارد که او تربیت الهی پیدا کرده باشد؛ متدیّن باشد؛ اهل فسق و فجور و تضییع اوقات و این ها نباشد. این [فرزند] را انسان می تواند به حساب خدا بگذارد و الّا اگر یک فرزندی بود که انسان او را بد تربیت کرد –کما این که بعضیها فرزندان خودشان را بد تربیت می کنند؛ از اوّل این بچّه را اهل دنیا و اهل اشرافیگری و اهل شهوات و این ها بار میآورند.
⭕️ در محیط خانواده، پدر و مادر، مشی شان برای فرزند، یک سرمشق است. اگر این سرمشق، سرمشق بدی باشد، بچّه بد بار میآید. فرض کنید پدر و مادر متقلّب [باشند]، دروغگو [باشند]، به همدیگر رحم نمی کنند، به همدیگر خیانت می کنند؛ اینها را هم بچّه، جلوی چشمش می بیند ؛ [پدر و مادر] به مسائل دینی اهمّیّت نمی دهند؛ به فرائض، به نماز، به روزه. بچّه [هم] همینجور بار میآید. این تربیت بد است- گاهی هست که انسان بچّه را، تربیت بد هم نمی کند لکن رها می کند؛ خیلی از ماها گرفتار این معنا هستیم؛ نه این که بچّه را بد تربیت کنیم، نه، امّا رهایش می کنیم؛ کَأنّه احساس مسئولیّتی نسبت به او نداریم.
⭕️گاهی اوقات برای درس خواندن و مشق نوشتنش وقت صرف می کنیم اما برای نماز خواندنش، برای آشنا شدنش با قرآن، با مسائل دینی، نه، هیچ وقتی نمی گذاریم. این رها کردن بچّه است. این ها را نمی شود انسان به حساب خدا بگذارد؛ یعنی بگوید خدایا این بچّه را من تربیت کردم برای تو، در حساب تو؛ نمی شود. ... تربیت فرزندان، تربیت تکتک فرزندان نیست، تربیت محیط خانواده است.
⭕️ محیط خانواده که خوب بود، چه بچّه یکی باشد چه پنج تا باشد، فرقی نمی کند، بهطور طبیعی، بهطور غالب خوب تربیت می شوند. پس بنابراین «یَحتَسِبُهُم عِندَالله» که در این حدیث شریف هست، معنایش این است که بچّه را جوری تربیت کند که بتواند او را پای خدا حساب کند. حالا، اگر «مَن قَدَّمَ اَولَاداً یَحتَسِبُهُم عِندَالله»، اگر [انسان] تقدیم کند اولادی را -تقدیم کند یعنی بار بیاورد، پرورش بدهد، ارائه بدهد فرزندانی را- که بتواند آنها را پای خدا حساب بکند، این فرزندان، او را از آتش الهی، از عذاب الهی دور نگه می دارند، مانع می شوند. این یکی از این چیزهای مهم است.
⭕️ خدای متعال به ما میگوید که عمل صالح کنید تا پیش خدای متعال مأجور باشید، از عذاب الهی مأمون باشید؛ اما به این اکتفا نمی کند؛ می فرماید اگر چنانچه نسل بعد از خودتان را هم تربیت کردید، این هم یک حسنهای است، یک عمل صالحی است که می تواند شما را حاجب از آتش باشد.
[📥 برداشت از : Khamenei.ir ]
❤️ #مقام_معظم_رهبری ❤️
️گنج نهفته
❓❓برای عملی شدن ازدواج آسان در جامعه در نسل جوان چه باید کرد 1⃣برای عملی شدن ازدواج آسان در جامعه
ابتدای مطالب ازدواج آسان در کانال گنج نهفته 👆
💢 چالشهای پیشروی دختران امروز
🌸 پرونده #دختر_تمدن_ساز
🎙 گفتگو با سرکار خانم سعیده صفار هرندی
کارشناس امور تربیتی و دانشجوی دکتری فلسفه تعلیم و تربیت
🌍 حضرت آیتالله خامنهای یکی از وظایف اصلی دختران و زنان جوان را ایجاد الگوی جهانی برای زنان دنیا میدانند: *«امروز وظیفهی زنان مسلمان؛ بخصوص زنان جوان و دختران آن است که "هویّت والای زن اسلامی" را آنچنان زنده کند که چشم دنیا را به خود جلب کند.»* ۷۹/۰۶/۳۰
🚫 اما وجود برخی مشکلات ممکن است مانع ایفای نقش تمدنی در دختران ایرانی شود. به همین خاطر با سرکار خانم سعیده صفارهرندی پیرامون این بحث به گفتگو نشستیم. بخشهایی از این مصاحبه:
🔹 بچهها باید به یک جهانبینی برسند که در آن جهانبینی اراده و مسئولیت را خوب یاد بگیرند که ازجملهی مسئولیتهای الهی و دینی ما هست. وقتی من حقوق و تکالیف خودم را ندانم و حقوق و تکالیف دیگران هم برای من محرز و مشخص نباشد، مستأصل میشوم و نمیدانم چه کار کنم. علمزدگی باعث شده است که بچههای ما مهارتهای لازم برای ورود به اجتماع بزرگتر را نداشته باشند.
🔸 فرهنگسازیِ کارکردن (داشتن شغل خارج از خانه) خانمها در کشور ما خیلی جا افتاده است. امّا بعضی اوقات وقتی وارد بازار کار میشوند، اصلاً دلشان نمیخواهد که ازدواج کنند و گرایشی به خانواده داشته باشند.
🔹 از خانوادهی ایرانی واقعاً آن چیزی که باید و شاید در خیلی از فیلمها و سریالهایی که ما داریم نشان داده نمیشود. یا حتی خانههایی که در فیلمها و تبلیغات نشان داده میشود، بچههای ما را دچار یک دوگانگی میکند. لذا میترسند از اینکه تشکیل زندگی دهند. چرا؟ چون «منیّت و فردگرایی» اینقدر در اینها تقویت میشود که به « مفهوم ما» نمیتوانند برسند.
🔸 اگر بچههایتان با شما حرف میزنند، شنوندههای خوبی باشید و گوش بدهید آنها چه میگویند. شروع به نصیحت کردنشان نکنیم. اگر ما یاد بگیریم که چگونه با بچههایمان رفتار بکنیم، مطمئن باشید که آنها هم برای مدت کمی هم که شده بهسمت ما میآیند و نسبت به ما شوقشان بیشتر میشود.
🔹 استقلال پیدا کردن، امری طبیعی، در یک سنی است. اصلاً خود پدر و مادرها هم در یک سنی دلشان میخواهد بچههایشان مستقل شوند، اما این استقلال به معنی جداشدن از خانواده نیست. میتوانند درون خانواده هم مستقل باشند.
مطالعه متن کامل مصاحبه🔻
https://farsi.khamenei.ir/others-dialog?id=45977
❣️ @Khamenei_Reyhaneh
🔴آقا سعیدبه خاطر دل همسرش بر می گرده !!
🍃🌸همسر بزرگوار شهید سعيد کمالی:
پیکر همسرم پس از تفحص به کشور بازگشته و اکنون در معراج شهدای تهران است اما ما هنوز سعید را ندیدیم.
در دیداری که با حاج قاسم داشتیم به ایشان گفتم:
«ببخشید سردار می تونم یک سئوال بپرسم؟ گفت : بله.
پرسیدم: از شهدای خانطومان خبری نیست، پیکر همسرم و چند شهید دیگر هنوز برنگشته، و با حالت مستأصل گفتم: بالاخره برمی گردن ؟!
🍃🌸حاجی دوباره چند لحظه سکوت کرد و بعد سه مرتبه گفت: میان، میان، میان.
مادر همسرم مجدد گفتن : پسرم دوست داشت گمنام باشد، شاید خودش اینطور می خواهد و برای همین برنمی گردد.
سردار گفت: آقا سعید به خاطر دل همسرش هم شده برمی گرده.»
@gangenahofte
🚨علل مشکلات ناهنجاری کودکان میتواند ناشی از :
۱_عوامل ژنتیکی
۲_عوامل خانوادگی
۳_عوامل خارج از خانواده
۴_عوامل فرهنگی و اجتماعی
👈خانواده ها باید هنگام بروز مشکلات همه این عوامل را بررسی کنند
🚨علل مشکلات ناهنجاری کودکان میتواند ناشی از :
۱_عوامل ژنتیکی
۲_عوامل خانوادگی
۳_عوامل خارج از خانواده
۴_عوامل فرهنگی و اجتماعی
👈خانواده ها باید هنگام بروز مشکلات همه این عوامل را بررسی کنند
🚨عوامل ایجاد استرس در کودکان چیست
کودکان در حین رشد و بلوغ یاد میگیرند که با استرس مواجه شوند و به آن واکنش نشان بدهند. بسیاری از عواملی که موجب استرس میشوند، برای بزرگسالان قابلمدیریت هستند، اما برای کودکان بسیار پیچیده و آزاردهندهاند، درنتیجه حتی تغییرات کوچک نیز میتوانند بر احساس آرامش و امنیتِ کودکان خدشه وارد کنند.
📍موارد زیر از رایجترین عوامل ایجاد استرس در کودکان هستند:
👈نگرانی درمورد تکالیف یا نمرات مدرسه؛
درد، جراحت، بیماری و …؛
👈حجم فعالیتها و مسئولیتها در مدرسه، و غیره؛
👈مشکل با دوستان، آزار دیدن و زورگوییِ سایر بچهها یا فشارهایی که از سمت گروه به کودک وارد میشود؛
👈تغییر مدرسه، نقل مکان یا مسائل و مشکلات خانوادگی، و غیره؛
👈داشتن افکار منفی نسبت به خود؛
👈تغییرات جسمی و فیزیکی (مثلا در دورهی بلوغ) در دختران و پسران؛
👈وجود مشکلات در خانواده؛
🚨چطور به کاهش استرس کودکان در مدرسه کمک کنیم؟
شاید کودکان از استرسی که بر آنها وارد میشود باخبر نباشند. والدین میتوانند با مشاهدهی علائم و نشانههای فیزیکی و احساسی یا تشدید حالات نامناسب کودک، از وجود استرس در کودکان خود باخبر شوند.
🚨نشانههای فیزیکی استرس در کودکان
👈کاهش اشتها یا تغییرات دیگر در
👈عادات غذایی کودک؛
👈سردرد؛
👈دلدرد یا دردهای شکمی بیدلیل؛
👈نشانههای فیزیکی خاص بدون وجود بیماری یا مشکلی مشخص؛
👈کابوسهای شبانه؛
👈اختلال در خواب کودک.
🚨نشانههای رفتاری یا احساسی استرس در کودکان:
👈نگرانی و اضطراب؛
بروز یا تشدید ترس (ترس از تاریکی، تنهایی یا غریبهها)؛
ناتوانی در استراحت کردن؛
وابستگی شدید به والدین؛
عصبانیت، گریه و ناله؛
ناتوانی در کنترل احساسات؛
رفتار توأم با پرخاشگری و لجبازی؛
بروز رفتارهای بچگانه که مناسب سن کودک نیست؛
عدم علاقه به مشارکت در فعالیتهای مدرسه یا وظایف خانوادگی...
🚨عوامل ایجاد استرس در کودکان چیست
کودکان در حین رشد و بلوغ یاد میگیرند که با استرس مواجه شوند و به آن واکنش نشان بدهند. بسیاری از عواملی که موجب استرس میشوند، برای بزرگسالان قابلمدیریت هستند، اما برای کودکان بسیار پیچیده و آزاردهندهاند، درنتیجه حتی تغییرات کوچک نیز میتوانند بر احساس آرامش و امنیتِ کودکان خدشه وارد کنند.
📍موارد زیر از رایجترین عوامل ایجاد استرس در کودکان هستند:
👈نگرانی درمورد تکالیف یا نمرات مدرسه؛
درد، جراحت، بیماری و …؛
👈حجم فعالیتها و مسئولیتها در مدرسه، و غیره؛
👈مشکل با دوستان، آزار دیدن و زورگوییِ سایر بچهها یا فشارهایی که از سمت گروه به کودک وارد میشود؛
👈تغییر مدرسه، نقل مکان یا مسائل و مشکلات خانوادگی، و غیره؛
👈داشتن افکار منفی نسبت به خود؛
👈تغییرات جسمی و فیزیکی (مثلا در دورهی بلوغ) در دختران و پسران؛
👈وجود مشکلات در خانواده؛
🚨چطور به کاهش استرس کودکان در مدرسه کمک کنیم؟
شاید کودکان از استرسی که بر آنها وارد میشود باخبر نباشند. والدین میتوانند با مشاهدهی علائم و نشانههای فیزیکی و احساسی یا تشدید حالات نامناسب کودک، از وجود استرس در کودکان خود باخبر شوند.
🚨نشانههای فیزیکی استرس در کودکان
👈کاهش اشتها یا تغییرات دیگر در
👈عادات غذایی کودک؛
👈سردرد؛
👈دلدرد یا دردهای شکمی بیدلیل؛
👈نشانههای فیزیکی خاص بدون وجود بیماری یا مشکلی مشخص؛
👈کابوسهای شبانه؛
👈اختلال در خواب کودک.
🚨نشانههای رفتاری یا احساسی استرس در کودکان:
👈نگرانی و اضطراب؛
بروز یا تشدید ترس (ترس از تاریکی، تنهایی یا غریبهها)؛
ناتوانی در استراحت کردن؛
وابستگی شدید به والدین؛
عصبانیت، گریه و ناله؛
ناتوانی در کنترل احساسات؛
رفتار توأم با پرخاشگری و لجبازی؛
بروز رفتارهای بچگانه که مناسب سن کودک نیست؛
عدم علاقه به مشارکت در فعالیتهای مدرسه یا وظایف خانوادگی...
🚨والدین میتوانند برای درمان استرس در کودکان از توصیههای زیرکمک بگیرند:
۱. درمورد استرس با کودک حرف بزنید
وقتی احساس میکنید کودکتان با مشکلی روبهروست، با او حرف بزنید. سعی کنید احساس ناخوشایند او را به زبان بیاورید و درمورد آن صحبت کنید. مثلا بگویید: «بهنظر میاد هنوز از اتفاقی که توی زمینِ بازی افتاده ناراحتی عزیزم.» نباید کودک را متهم کنید. به هیچ عنوان نگویید: «هنوز ناراحتی؟ حالا مگه چی شده!» کودک را مقصر ندانید. با او همدردی کنید و نشان بدهید که به کودک خود توجه میکنید و میخواهید درمورد مشکلش بیشتر بدانید.
۲. به حرفهای کودکتان گوش بدهید
از کودک خود بپرسید که مشکلش چیست؟ بهدقت به صحبتهایش گوش بدهید و علاقه، حوصله و توجه بهخرج بدهید. از قضاوت کردن، مقصر دانستن و نصیحت کردن کودکتان بپرهیزید. تنها کاری که باید بکنید این است که به حرفها و احساسات کودکتان گوش بدهید. سعی کنید با پرسیدن سؤالات مختلف، تمام قضیه را بفهمید. مثلا در خلال صحبتهایش از او بپرسید: «خب، بعدش چی شد؟» و سؤالاتی از این قبیل. برای حل مشکلات فرزندتان وقت بگذارید.
۳. احساسات خود را درمورد استرس کودکتان بروز بدهید
نسبت به مشکلی که کودکتان تجربه میکند، واکنش نشان بدهید، مثلا میتوانید بگویید: «میدونم که چقدر برات سخت و ناراحتکننده بوده عزیزم» یا به او بگویید حق دارد از اینکه دوستانش او را به بازی راه ندادهاند، ناراحت باشد و این حرکت آنها بیانصافی بوده است. این جملات نشان میدهد که احساس کودک را میفهمید و به او توجه دارید. ابراز احساسات باعث میشود که کودک حمایت شما را درک کند. این نکته خصوصا زمانی که کودکان دچار استرس هستند، بسیار مهم است.
۴. احساس کودک را با کلمات بیان کنید
بسیاری از کودکان خردسال، نمیتوانند احساساتشان را با کلمات بیان کنند. اگر کودک شما عصبانی یا ناامید و ناراحت است، از این واژهها در وصف حال او استفاده کنید تا او هم این واژگان را یاد بگیرد. بیان احساسات در قالب کلمات، موجب میشود کودک حالات احساسی خود را بشناسد و آنها را درک کند. کودکانی که میتوانند احساسات خود را در قالب کلمات ابراز کنند، دیرتر عصبانی میشوند و برای ابراز عصبانیت و ناراحتی خود از واژهها کمک میگیرند.
۵. به فرزندتان کمک کنید تا به کارهایش فکر کند
اگر مشکل خاصی منجر به استرس کودکتان میشود، باید درمورد آن با کودک صحبت کنید و با هم بهدنبال راه چارهای برای حل مشکل باشید. کودک را به ارائهی راهکاری برای حل مشکل تشویق کنید. اگر لازم شد، میتوانید از روش طوفان فکری استفاده کنید اما همهی کارها را خودتان انجام ندهید.
مشارکت فعال کودک باعث ایجاد اعتماد به نفس در او میشود. از راهحلهای خوب او حمایت کنید و اگر لازم شد نکاتی را به آنها اضافه کنید. از او بپرسید: «نظرت دربارهی این راهحل چیه؟ موافقی؟»
6⃣مشکل را بزرگ نکنید
گاهی اوقات، فقط صحبت کردن و گوش دادن به مشکلات، به رفع ترس و اضطراب کودک کمک میکند. در این مواقع «حرف زدن» تنها چیزی است که برای حل مشکل لازم است. بعد از آن سعی کنید احساس بهتری داشته باشید و مشکل را بیش از حد بزرگ نکنید.
۷. عامل استرس را محدود کنید
اگر موقعیتهای ویژهای باعث ایجاد استرس شدهاند، در صورت امکان سعی کنید آن موقعیتها را محدود کنید. مثلا اگر کلاسهای فوق برنامه یا فعالیتهای بعد از مدرسهی کودکتان زیاد است و فشار آنها باعث استرس در او میشود، میتوانید این فعالیتها را محدود کنید تا فرزندتان زمان و انرژی بیشتری در اختیار داشته باشد.
۸. حامی و همراه کودکتان باشید
گاهی کودکان دوست ندارند درمورد مسائل و مشکلاتشان صحبت کنند، در اینگونه مواقع طوری رفتار کنید که او مطمئن باشد هر زمان که میلِ به حرف زدن پیدا کند، شما از او حمایت خواهید کرد. زمانی که کودکان مایل به صحبت کردن نیستند، به حمایت نیاز دارند و انتظار دارند که والدینشان آنها را تنها نگذارند. پس اگر میبینید که کودکتان استرس دارد، سرحال نیست یا روز بدی داشته است و درمورد آن حرف نمیزند، برنامهای ترتیب بدهید و در کنارش باشید. با هم قدم بزنید، فیلم ببینید، کیک و شیرینی بپزید یا بازیهای شاد و ساده انجام بدهید. حضور شما تأثیر فوقالعادهای روی او دارد و باور کنید احساس خوشایندی را در هردوی شما بهوجود میآورد.
۹. صبور باشید
دیدن ناراحتی و استرسِ کودک، همیشه برای پدرها و مادرها ناخوشایند است، اما برای حل مشکل باید مقاومت و تلاش کنید. سعی کنید مهارت حل مسئله را در کودک خود تقویت و او را طوری تربیت کنید که بتواند در فراز و نشیبهای زندگی، واکنشهای درستی داشته باشد. هر وقت لازم بود کودک را آرام کنید و او را به تلاش برای رفع مشکل تشویق کنید. به جای اینکه خودتان بارِ تمام مشکلات و مسائل کودک را به دوش بکشید، او را در مسیر رشد و حل مسئله کمک کنید
🚨والدین نمیتوانند تمام مشکلاتی را که فرزندشان با آنها مواجه میشود رفع کنند، اما با تربیت و آموزش درست و بهکارگیری تکنیک های حل مسئله، میتوانند مدیریت استرس را به کودکان خود بیاموزند.
👈در ادمه نکات و پیشنهادهای کاربردی دیگری درمورد استرس کودکان ارائه شده است:
1⃣در خانه فضایی آرام، امن و قابلاعتماد ایجاد کنید؛
2⃣روال و رفتارهای روزمره در خانه میتوانند آرامشبخش باشند،
مثلا وقتی همهی اعضای خانواده با هم فیلم تماشا میکنند یا شام میخورند، استرس در کودکان کاهش مییابد؛
3⃣کودکان از رفتارهای شما الگو میگیرند، پس سعی کنید استرس خودتان را درست مدیریت کنید
4⃣در مورد برنامه های تلویزیونی،انتخابها و بازیهای کودک تان وسواس به خرج بدهید و حواستون باشد که او چه میبیند چه میخواند و چه میکند
5⃣اخبار یا برنامههای خشونتآمیز و بعضی از بازیها باعث ایجاد استرس در کودکان میشوند؛ تا حد امکان کودک را از این برنامه ها دور کنید.
6⃣در مورد تغییرات احتمالی در خانواده با کودک خود صحبت کنید، مثلا او را از نقل مکان، تغییر شغلتان و … باخبر کنید؛
7⃣مهارت گوش دادن را یاد بگیرید. بدون نکوهش و نقد به حرف کودک گوش بدهید و سعی نکنید سریعا اقدامی برای حل مشکل از خود نشان بدهید. در عوض به کودک کمک کنید تا دریابد چه چیزی او را ناراحت کرده است و راهحل چیست؛
8⃣به کودک خود کمک کنید تا به ارزشهایش واقف بشود. تنبیه کودکان اثرات نامطلوبی بهدنبال دارد، به جای آن به تشویق کودکان خود بپردازید و به آنها محبت کنید. کودک را به انجام فعالیتهایی که میتواند در آنها موفق شود، تشویق کنید؛
9⃣فرصتِ انتخاب کردن، مدیریت و کنترل بعضی از امور زندگی را برای کودکتان فراهم کنید. کودک شما هرچه بیشتر احساس کنترل بر شرایط را داشته باشد، در مواجهه با مشکلات و استرسها بهتر عمل خواهد کرد؛
9⃣کودک را به انجام ورزش و فعالیتهای بدنی تشویق کنید؛
سعی کنید استرس و مشکلات حلنشدهی کودک را تشخیص بدهید؛
🚨اگر علائم استرس در کودکان از بین نرود یا کاهش پیدا نکند، باید با مشاور و متخصص صحبت کنید.
عواقب فریاد زدن بر سر کودک❗️
1. باعث نابودی اعتمادبه نفس کودک میشود.
2. روح کودک آسیب میبیند.
3. کودک دچار اضطراب میشود.
4. کودک از ترس موارد اشتباه را پنهان میکند و این زمینه دروغگویی را در فرزند شما در سالهای بعد فراهم میکند.
5. باعث کاهش عزت نفس کودک میشود.
6. باعث افزایش رفتار خشونت آمیز در کودک میشود.
@nooredideh
#آیات_موضوعی_خانوادگی
🌹جزء یازدهم قرآن
✨أَلا إِنَّ أَوْلِياءَ اللَّهِ لا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لا هُمْ يَحْزَنُونَ «یونس/۶۲»
آگاه باشيد كه قطعاً بر اولياى خدا، نه ترسى است ونه اندوهگين مىشوند.
✨الَّذِينَ آمَنُوا وَ كانُوا يَتَّقُونَ «یونس/۶۳»
آنان كه ايمان آوردهاند و شيوهى آنان پرهيزكارى است.
✨لَهُمُ الْبُشْرى فِي الْحَياةِ الدُّنْيا وَ فِي الْآخِرَةِ لا تَبْدِيلَ لِكَلِماتِ اللَّهِ ذلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ «یونس/۶۴»
براى آنان (اولياى خدا) در زندگى دنيا و آخرت بشارت است. تبديل و تغييرى در سخنان (و وعدههاى) الهى نيست و آن همان رستگارى بزرگ است.
🌺🌺🌺
✅از این آیات زیبا علاوه بر مسائل مختلف در زندگی خانوادگی هم میتوان بهره جست ..
🌹 پیام آیات خیلی زیباست. اولیای خدا نه ترسی دارند و نه اندوهگین میشوند .
حالا به چه علت؟ مختصر بررسی کنیم ..
1⃣ موضوع ترس 👈این ترس در انسانها به چه علت به وجود می آید؟
🔺جواب : از اینکه کسی یا چیزی را بزرگ تر از خدا بدانیم و نگران ضربه خوردن از ناحیه آن باشیم ..
👈مثلا درباره همین ویروس کرونا : رعایت نکات بهداشتی لازم است. اما ترس و اضطراب درباره آن بی معنی است . مگر مرگ و زندگی ما انسانها دست خدا نیست ؟ مگر شفا و دوای اصلی از خدا نیست ؟ اگه اینگونه هست که کل عالم در یَد قدرت الهی است چرا باید بترسیم ؟ از چی باید بترسیم ؟
👈والدین محترم این روزها باید خداشناسی خود را بیشتر تقویت کنند
👈ثانیا توجه داشته باشند که نوع رفتار و گفتار آنها این روزها بر فرزندانشان نیز تاثیر دارد.
👈بنابراین والدین دغدغه مند بهتر است ترس و اضطراب را از خود دور کنند تا فرزندانشان نیز آرامش بیشتری داشته باشند .
❓❓حال چگونه والدین ترس را از خود دور کنند
✅ وقتی باور به بزرگی و عظمت خدای بزرگ در دل انسانها زنده شود دیگر از چیزی نمی ترسند .
🌹 الله اکبر خدا بزرگتر از هر پدیده ای است .
✅ نماز خواندن در خانواده ها باید جدی گرفته شود.. #نماز این باور به عظمت خدا را در دل انسانها بیشتر میکند .
👈از طرفی فرزندانی که ترس و اضطراب دارند، باید باهاشون صحبت کرد، باید علت ترس را در وجودشان شناخت، باید واقع بین شان کرد نسبت به حوادث زندگی
👈 باید از بزرگی و عظمت و قدرت خدا برایشان گفت. باید گفت که هر مشکلی هر چه قدر بزرگ باشد اما قدرت خدا از آن هم بالاتر و بزرگتر است .
👈البته قبل هر چیز باید خود والدین، این بزرگی و عظمت خدا را باور داشته باشند و بدانند که همه امور دست خداست ...
✨وَ إِنْ يَمْسَسْكَ اللَّهُ بِضُرٍّ فَلا كاشِفَ لَهُ إِلَّا هُوَ وَ إِنْ يُرِدْكَ بِخَيْرٍ فَلا رَادَّ لِفَضْلِهِ يُصِيبُ بِهِ مَنْ يَشاءُ مِنْ عِبادِهِ وَ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ «یونس/۱۰۷»
و اگر خداوند (براى آزمايش يا هدف ديگر بخواهد) زيانى به تو برساند، جز خود او كسى توان برطرف كردن آن را ندارد واگر براى تو خيرى بخواهد، هيچ كس مانع فضل او نخواهد شد. خير را به هر كس از بندگانش كه بخواهد مىرساند و او بس آمرزنده و مهربان است.
2⃣موضوع دوم: غم و غصه
❓❓غم و غصه چرا ایجاد میشود؟
👈غم و غصه از بزرگ نمایی حوادث و مشکلات ایجاد میشود.
👈اما اگر باور کنید به این که این دنیا و حوادث آن زودگذر است و بالاخره تمام میشود،
👈 اگر باور کنید که در قبال سختی های دنیا ،پاداشهای به مراتب بالاتر در آخرت نصیبتان میشود ، دیگر غم و غصه برایتان معنی نخواهیم داشت .
👈افسردگی معمولا در انسانهای
بی هدف و ناامید ایجاد میشود .
👈انسان های با خدا، همیشه به آینده روشن امیدوارند ..
👈 #رضایت_از_زندگی به قدر باور داشتن شان انسانها به مهربانی و محبت خدا برمیگردد .
❓❓در زندگی چه قدر باور به محبت خدا دارید؟
🌹 اولیای واقعی خدا همچون خانم زینب کبری (سلام الله علیها) از شدت علاقه و محبت به خدا در مصیبتها صبور هستند . چه زیبا ام المصائب عاشورا گفت "مارایت الا جمیلا"
🌹اولیای خدا مصداق بارز نفس مطمئنه هستند و بهشت در انتظارشان هست
✨یَآ أَیَّتُهَا النَّفْسُ الْمُطْمَئِنَّةُ
✨ارْجِعِى إِلَى رَبِّکَ رَاضِیَةً مَّرْضِیَّةً
✨ فَادْخُلِى فِى عِبَادِى
✨ وَادْخُلِى جَنَّتِى (سوره فجر آیات ۲۷_۳۰)
هان اى روح آرام یافته و متین
به سوى پروردگارت بازگرد که تو از او خشنود و او از تو خرسند است.
پس در جرگه بندگان من درآى.
و به بهشت من داخل شو!
📝محمدلو مشاور حوزه علمیه خواهران
@hagigatevasel
🚨علائم بیش فعالی کودکان چیست ؟
بیش فعالی یا ADHD نوعی اختلال شایع است که حدود هشت تا ۱۰ درصد کودکان را مبتلا می کند. این بیماری در پسران شایعتر از دختران است که هنوز دلیل اصلی آن مشخص نشده است. ویژگی های اولیه بیش فعالی از سال های اولیه رشد یعنی قبل از ورود به مدرسه شروع می شود.
👈کودکانی که به دلیل بیش فعالی و شطینت زیاد والدین خود را کلافه و خسته می کنند و باعث می شوند پدر و مادر نارحت شوند با کنترل و رفتار صحیح اطرفیان قابل کنترل و تربیت می باشند در این مقاله شما را با روش های کنترل کودک بیش فعال آشنا می نماییم.
👈امروزه خیلی از مادران از کودکان خود شاکی هستند و گمان می کنند که کودک آنها بیش فعال است. اول از همه باید با علائم کودک بیش فعال آشنا شوید و ببینید آیا کودک شما نیز این علائم را دارد یا نه؟
🚨تعریف بیش فعالی:
بیش فعالی که به اختصار ADHD خوانده می شود نوعی اختلال شایع است که حدود هشت تا ۱۰ درصد کودکان را مبتلا می کند.برای دانستن تفاوت بین بیش فعالی و اوتیسم مقاله (اوتیسم | علائم بیماری اوتیسم در کودکان) را بخوانید. این بیماری در پسران شایعتر از دختران است که هنوز دلیل اصلی آن مشخص نشده است. ویژگی های اولیه بیش فعالی از سال های اولیه رشد یعنی قبل از ورود به مدرسه شروع می شود.
🚨انواع کودکان بیش فعال:
بیش فعالی دارای ویژگی های بارزی است که شامل پرتحرکی، کمبود توجه و تمرکز، بروز اعمال ناگهانی و غیرقابل پیش بینی می شود. این اختلال سه نوع است؛
1⃣اختلال اول: در گونه اول که کودک فقط در توجه و تمرکز مشکل دارد.
2⃣اختلال دوم: در نوع دوم فقط پرتحرکی دیده می شود و بالاخره نوع ترکیبی که کودک هم پرتحرک است و هم مشکل توجه و تمرکز دارد این اختلال در کودکان دبستانی و در پسرها سه تا پنج برابر شایع تر از دختران است و بیشتر در پسران اول خانواده مشاهده می شود.
3⃣اختلال سوم: معمولا اختلال از سه سالگی به بعد تشخیص داده می شود. کودکان مبتلا در دوره شیرخواری اکثرا پرتحرک هستند و دست ها و پاهای خود را زیاد حرکت می دهند؛ کم خواب، کم غذا هستند و زیاد گریه می کنند.
👈قطع پیدرپی گفتوگو و مکالمه بزرگترها
👈پاسخ دادن به سؤال، پیش از آنکه جملهی سؤالکننده به پایان برسد.
👈بیصبری و بیتحملی شدید طوری که هر آنچه طلب کرد، باید در همان لحظه آن را دریافت کند.
👈پرحرفی
👈مدام در حال حرکت و جنبوجوش بودن
بیصبری و نداشتن تحمل برای ایستادن در صف و رعایت نوبت
👈عصبی و حساس بودن و مرتب پایین و بالا پریدن
👈هل دادن بقیهی کودکان
👈برهم زدن بازی بقیه
👈انجام تکلیفهای مدرسه بدون توجه و دقت
👈«قاپیدن» وسایل و اسباببازیهای کودکان دیگر
👈نداشتن مهارتهای لازم در برقراری ارتباطهای اجتماعی با دیگران
👈گمکردن وسایل شخصی
👈از این شاخه به آن شاخه پریدن
🚨تشخیص بیش فعالی
تشخیص بیش فعالی با یک آزمون خاص امکانپذیر نیست. مجموعه ای از این علائم باید (حداقل در مدت شش ماه) مورد بررسی قرار بگیرد. کودک این موارد را معمولا قبل از هفت سالگی نشان می دهد. همچنین کودکی که دارای این نشانه هاست با رفتارهایش اطرافیان خود را در محیط های مختلفی مانند مدرسه یا خانه دچار مشکل می کند و حتی با گروه دوستان و همسالان خود نیز به راحتی کنار نمی آید.
🚨دلایل بیش فعالی:
علت به وجود آمدن بیش فعالی احتمالا ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی است. احتمالا این کودکان در بخش های مربوط به توجه و تمرکز در مغز دچار نقص جزئی هستند. از عواملی که می توانند در بروز این اختلال موثر باشند سیگار کشیدن و یا مصرف الکل در دوران بار داری توسط مادر است.
حتی استنشاق تحمیلی دود سیگار توسط مادر باردار، باعث اختلال در رفتار کودک می شود. استرس مادر هم با این موضوع ارتباط دارد. تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده باینگر این است که این اختلال معمولا در خویشاوندان نزدیکاین افراد هم وجود دارد.
مسمومیت ناشی از سرب حاصل از دود اتومبیل و آلودگی هوا، غذاهای محتوی مواد افزودنی مثل شیرین کننده های مصنوعی و یا رنگ دهنده های خوراکی، مواد جلوگیری کننده از فاسد شدن غذا که در بعضی از غذاهای آماده وجود دارد، نیز در ایجاد این اختلال سهیم هستند.
🚨درصورت بی توجیهی به کودکان بیش فعال و معالجه نشدن آنها احتمال اینکه این افراد در آینده به افسردگی مبتلاشوند و یا در نوجوانی رفتارهای ضداجتماعی و گاه مشکل ساز داشته باشند زیاد است . بنابراین به والدین توصیه میشود که حتما در دوران کودکی به معالجه فرزند خود اقدام کنند .
✅✅آموزش والدین آگاه سازی والدین در درمان کودکان بیش فعال خیلی تاثیر دارد
1⃣ایمن کردن منزل
چون این کودکان به دلیل داشتن تحرک زیاد و حواس پرتی خیلی در معرص خطر هستند باید محیط منزل را ایمن کرد مثلا وسایل پرخطر را دور از دسترس نگه داشت درها و پنجره ها را با با حفاظ مناسب مجهز کرد و..
2⃣کنترل کودک به چند صورت قبل از انجام عمل به او آموزش بدیم . در حین انجام کاری حواسمان به او باشد . بعد از انجام کاری از او تشکر کنیم .
3⃣نکته بعدی اینکه به کودکان بیش فعال لازم است مهارت حل مسئله آموزش داده شود مثلا اگر در فلان موقعیت قرار گرفتی چی کار میکنی و ..
4⃣تقویت حواس پنجگانه کودکان بیش فعال
5⃣خودگویی وادار کردن کودکان بیش فعال به تکرار دستورات و جملاتی که به آنها گفته شده
6⃣ورزش و تحرک هم از عوامل بسیار بسیار مهم و تاثیرگذار در درمان اختلال بیش فعالی هست تا انرژی های کودک تخلیه شود
7⃣برنامه غذایی مناسب
8⃣تنظیم نور منزل که خیلی زیاد نباشد نورهای سفید مانند لامپهای مهتابی هیجان کودک را بالابرده و دائم اورا بیقرار میکند.
9⃣درمان دارویی فقط با تجویز پزشک
🚨نکات مهم که والدین باید توجه داشته باشند.
👈والدین باید اولا از تنبیه بدنی کودک خود جدا خودداری کنند . و با او با محبت رفتار کنند .
👈دارودرمانی هم در صورت تجویز پزشک کمک بسیاری به این دسته از کودکان میکند .
👈رژیم های غذایی هم میتواند برای کمک به این افراد کارساز باشد .
1⃣آنها باید از زیاده روی در مصرف شکر و غذاهای حاوی آن مانند کیک و شیرینی و شکلات و بیسکویت و نوشابه های شیرین که تحریک کننده هستند خودداری کنند
2⃣یکی از متخصصان میگوید آنچه که برای مغز مفید است احتمالا برای بیش فعالی خوب است .
رژیم غذایی با پروتئین بالا لوبیا پنیر تخم مرغ گوشت و آجیل میتواند منبع خوبی از پروتئین باشد .
3⃣خوردن برخی میوه ها از جمله پرتقال نارنگی گلابی سیب کیوی مصرف سبزیجات هم خوب است
4⃣اسیدهای چرب امگا۳ که در تن ماهی ماهی قزل آلا گردو آجیل روغن زیتون و..وجود دارد.
5⃣حذف مواد نگه دارنده و رنگهای غذایی از رژیم غذایی هم به درمان بیش فعالی کمک میکند.
انقد به بچه ها سخت گیری نکنین که ازتون پنهون کاری کنن!
یه مادر مهربون ،یه جوری برخورد میکنه که فرزندش خیال پنهون کاری یا دروغ رو اصلا نمیکنه، چون میدونه با گفتن اتفاقات و تصمیماتش نه سرزنش میشنوه و نه مقایسه و نه غُر !!!
رمزش هم اینه که زیادی سخت گیری نکنین ،با سخت گیری زیاد بچه ها حس زیر دست شدن و مورد کنترل بودن میکنن که ازش متنفرن!
@nooredideh
1⃣ در بحث تربیت فرزند ابتدا تربیت کودک را خواهیم داشت
در تربیت کودک اولین نکته که خیلی مهم و لازم است 👈توجه به مراحل تربیت فرزندان است
🌹که در روایت معروفی از پیامبر اکرم اشاره میشود به این نکته که :
۷ سال اول تربیت، فرزند #سید است یعنی آقاست بایستی او را اکرام کرد و غیر مستقیم به کودک آموزش داد.
۷ سال دوم #عبد است یعنی باید از ۷ سالگی به او امر ونهی کرد و آموزش مستقیم داد.
۷سال سوم #وزیر و مشاور است
این دوران همون دوران نوجوانی فرزندمان است دراین دوران بایستی از او نظر خواست مشورت خواست و از امر ونهی مستقیم او پرهیز کرد.
🌺🌺🌺🌺
✅با این روایت در تربیت کودک زیر ۷ سال #محبت شرط اول هست از محبت کردن و بوسیدن و در آغوش گرفتن کودک خود و بازی با او و شاد نگه داشتن او غافل نشوید .
جوری که کودک شما از محبت سیراب شود
اولین نکته این مطلب هست نکات بعدی را ان شاءالله در روزهای آتی مطرح
خواهم کرد ان شاءالله
📝محمدلو مشاور حوزه
🚨نکته بعدی در تربیت فرزند بحث #قاطعیت هست
1⃣اولین نکته در بحث تربیت فرزند اشاره کردیم به بحث #محبت ،محبت
بی دریغ محبتی که کودک با تمام وجود متوجه شود که دوستش داریم ..
👈اما در کنار این محبت در مواقع لازم #قاطعیت هم لازم است تا کودکان از فرط محبت زیاد به سنت افراط نروند.
2⃣قاطعیت یعنی اینکه به خاطر گریه های کودک مدام تسلیم نشیم این تسلیم شدن همیشگی باعث لجبازی و به کرسی نشاندن عمل اشتباه در کودکان میشود
👈برای تسلیم نشدن هم اولا در وضع قوانین خانه برای کودکان زیر ۷ سال سخت گیری زیاد نداشته باشیم که بعدا مجبور بشیم به خاطر گریه های کودک کوتاه بیاییم..
👈بعد اینکه با گریه های کودک تسلیم حرفش نشیم. بهش بگیم که تا آروم نشی نمیتونم به حرفت حرفات گوش کنم هروقت آروم شدی بیا باهم حرف بزنیم .
اینجوری کودک کم کم عادت میکنه به اینکه با گریه حرفش را به کرسی ننشاند.
🌺بحث سوم در تربیت فرزند بحث کرامت است . در حقیقت
1⃣محبت
2⃣قاطعیت
3⃣کرامت
این هر سه برای تربیت فرزند باید توام باشد.
کرامت یعنی با احترام با فرزند برخودکردن و حفظ شخصیت انسانی او
از جمله خُلُق خداوند تکریم انسان است چنان که در آیه شریفه به ظرافت و دقت چنین آمده است: «و لقد کرمنا بنی آدم» در واقع طبق آیات شریفه قرآن، اولین برخورد خداوند با فرزندان آدم «تکریم»، «گرامی داشت» و «تزریق احساس بزرگواری» در وجود او بوده است.
(چنان که نسبت به خود آدم «تعلیم»و «ولایت»و نسبت به اجتماع انسانی «تشریع» مطرح است)
بنابراین تکریم فرزندان آدم علاوه بر این که یکی از خلق الهی است، اولین رفتار خداوند در قبال او نیز محسوب می شود.
*
از همین روی یکی از اصول تربیت فرزند در روان شناسی و علوم تربیتی اسلامی مساله «کرامت بخشی»، «گرامی داشت» و «تکریم فرزندان» است. میان همه اصول تربیتی این اصل دارای دو ویژگی منحصر به فرد است که وجه تمایز آن نیز با سایر اصول تربیتی شمرده می شود: «تغییر ناپذیری» و «اولویت».
توضیح آن که اصول تربیتی ممکن است در ادوار مختلف تربیتی به حسب سن و سال فرزند و یا در شرایط مختلفی که والدین و فرزندان در آن قرار می گیرند و یا حتی نسبت به جنسیت فرزند با تغییرات مواجه شود اما اصل مورد نظر یعنی کرامت، در همه شرایط و همه ادوار اولویت خود را حفظ می کند و هم چنان تغییر نا پذیر قرار می گیرد و لذا حتی در مساله تنبیه فرزندان اصل کرامت فراموش نشدنی و موکَّد است.
*
همانند همه مسائل مورد اهمیت و سرنوشت ساز در زندگی بشر، تکریم اولاد نیز مورد سفارش و توصیه معصومین علیهم السلام قرار گرفته است و از جمله فرموده های پیشوایان دینی ما دستور به گرامی داشتن فرزند است چنان رسول خدا فرمودند: «اکرموا اولادکم»و بسیاری از این دست احادیث و روایات.
*
دقت در متون دینی و مراجعه به تشخیص بزرگان اندیشه و تفکر اسلامی و همچنین بازیابی تجربه های تربیتی نشان دهنده این است که کمترین تاثیر وجود احساس کرامت در انسان «پست انگاری شهوات» و در نتیجه «بی رغبتی به آن ها» است.
🌺 امیر بیان علی علیه السلام در عبارتی شریف و دقیق می فرمایند: «من کرمت علیه نفسه هانت علیه شهواته» هر کس درخود احساس کرامت کند شهوات در برابر او بی ارزش و خوار می شوند.
در واقع این انسان ضعیف و عاری از احساس کرامت نفس است که پیرو شهوات و امیال حیوانی خود است. اما انسان داری کرامت در جستجوی فضائل و ارزش های والای انسانی و الهی گذر عمر می کند.
*
اولین اثر این «پست انگاری شهوات و امیال» و «عدم تمایل به انجام آن ها» در دو عرصه انگیزش و گرایش ایجاد «حاشیه امن» و یا به اصطلاح دینی آن «عصمت از خطا» است. آدم بی رغبت و بی میل به گناه خطا و و بی انگیزه برای دست یازیدن به شهوات و امیال، در نوعی فضای پاک و طاهر قرار می گیرد و به عبارتی حاشیه امنی پیرامون خود تشکیل می دهد.
**
از میان همه را ه های ایجاد مسیر امن در راه رسیدن به تعالی و محفوظ ماندن در برابر مفاسد اجتماعی، ایجاد کرامت در سنین طفولیت، بهترین و تاثیر گذار ترین آن ها است. زیرا چنان که گفته اند تاثیر آموخته های والدین در سنین کودکی به لحاظ ماندگاری و اثرگذاری، شگفت و بی نظیر است. هیچ چیز به اندازه رفتار بزرگوارانه والدین که از آن با تعبیر «تکریم» یاد شد، در ایجاد احساس کرامت و مصون سازی او در مفاسد موثر نیست. به بیان دیگر هیچ چیز نمی توان جایگزین تربیت در سنین کودکی شود.
✅شیوه های ابراز محبت :
۱_محبت گفتاری
۲_محبت رفتاری
۳_محبت نوشتاری
🔺محبت گفتاری و نوشتاری مشخص هست با واژه های دوست داشتن و.. صورت میگیرد
🔻اما محبت رفتاری مانند :
1⃣خوش رویی
2⃣ خوش زبانی
3⃣ خوب صدا کردن
4⃣بوسیدن
5⃣ نوازش
6⃣ دست دادن
7⃣تواضع
8⃣ صداقت
9⃣هدیه
🔟آزادی دادن به کودک
1⃣1⃣بازی با کودک
چرا محبت ما به فرزندانمان تاثیری ندارد
1⃣استفاده انحصاری از یک راه ابراز محبت
تنوع در راههای ابراز محبت یک اصل هست که نباید فراموش شود.
2⃣غفلت از مُکمّل محبت
محبت ،مکملی دارد به نام احترام .
اگر فرزندتان بی آنکه به شخصیت او احترام بگذارید محبت او را لوس و پرتوقع و کم تحمل میکند . محبت و احترام در کنار هم معجونی میشود که هر کدام اثر دیگری را ضمانت خواهد کرد
3⃣عدم انتقال پیام محبت
برخی والدین معتقدند که در محبت کردن به فرزند خود کوتاهی نمیکنند اما فرزندشان محبت اینها را باور ندارد چون نمیتوانند محبت خودشان را به فرزندشان نشان دهند و الدین سعی کنند به فرزندشان واقعا نشان دهند که او را دوست دارند..
4⃣سوء استفاده از محبت
برخی والدین با کج سلیقگی اثر محبت خود را از بین میبرند محبت و امرو نهی را به گونه ای کنار هم قرار میدهند که فرزند حتی در سنین پایین هم می فهمد که پدر یا مادر به این دلیل محبت میکنند که حرف خود را به کرسی بنشانند .
5⃣عقب ماندن از رقبا
گاهی والدین محبت میکنند اما اطرافیان فرزند بیشتر محبت میکنند به همین خاطر اثر محبت فرزند از بین میرود.
6⃣بسنده کردن به محبتهای عادی
برای تاثیر گذاری محبت بایستی محبت زیاد باشد که تاثیر گذار باشد
❓❓پرسش و پاسخی در گروه بصیرت افزایی مطرح شد در خصوص نگرانی استفاده فرزندان نوجوان از فضای اینستاگرام و.. یا احتمال پنهان کاری و..
✅ پاسخ توسط محمدلو(مشاور حوزه)
1⃣اگه سن بچه ها را دقیق بگید بهتر به جواب می رسیم . برای هر سنی رفتارها متفاوت هست جوری باید رفتار کرد تا حرف ما را قبول کنند.
👈زبان کودک با مال نوجوان فرق داره
2⃣برای بچه نوجوان باید کاری کنید خودش به اون نتیجه برسه
یعنی با امر و نهی تنها نمیشه
3⃣از بچه هاتون #سوال کنید محبت آمیز بدون نصیحت فقط سوال کنید سوال کنید درباره فایده های اینستاگرام ؟
درباره فعالیتهایی که اونجا مفید هست یا بد هست
فقط سوال کنید بعد کاری کنید که خودش به نتیجه برسه
3⃣ از طرفی گوشی اندروید برای نوجوان زیر ۱۸ سال نباید مالکیت داشته باشه
👈یعنی اینکه مثلا گوشی به نام پدر ومادر باشه و این فرزندان نوجوان یا کودک فقط با اجازه پدر ومادر ساعتی باید کار کنند این جوری نظارت هم بیشتر میشود.
4⃣البته بله قبول دارم که بچه های الان ماشاءالله باهوش هستند
اما خب با حرف زدن و دلایل منطقی میتونیم قانع شون کنیم
👈باید صحبت مون حالت نصیحت به خودش نگیره
👈نصیحت را نوجوان کمتر قبول میکند
همانطور که بالا اشاره کردم باید کاری کنیم که خودش به نتیجه برسه که کارش اشتباه هست
❓❓سوال آیه میشه کلا نگذاریم در فضای مجازی باشه
5⃣پاسخ نه نمیشه در این زمان ، بالاخره گاهی نیاز پیدا میکنه
بهتره در مواقع نیاز زیر نظر خود والدین باشه
👈با نوجوانتان حرف بزنید ازش سوال کنید درباره فعالیتهاش ، باهاش گفتگوی صمیمی بدون امر ونهی داشته باشبد
مثلا دخترم پسرم عزیزم این اینستاگرام چیزهایی خوبی هم داره ؟
چی یاد میدهند توش ؟
تو از چی هاش خوشت میاد؟
چه چیزش ناراحت میکنه ؟
و از این جور سوالها...
6⃣سوال کردن محبت آمیز را همینجوری ادامه بدید
👈دیگه وسط سوال خودتان نتیجه گیری نکنید نتیجه گیری را به فرزندتان بسپارید.
📍📍مثلا وقتی میگه برای پرکردن بیکاری میرم اینستاگرام
👈 به جای اینکه سریع راهکار بدیم براش که برای بیکاری این کار را انجام بده یا کار دیگر را!
👈ادامه بدیم 👇
به نظرت برای بیکاری دیگه میشه چی کار کرد ؟
اونجا غیر از وقت تلف کردن و پرکردن ساعات روزانه ات چیز دیگه ای هم برات داره و..
7⃣خانواده ها گاها با سخت گیری های زیاد کار را سخت میکنند
وگرنه فطرت نوجوان پاک هست
8⃣یک نکته مهم هم اشاره کنم در تربیت فرزندان #دعا کردن خیلی مهم است
جایی که نگرانید کم میارید دعا کنید
البته در کنار دعا کردن صحبت کردن با مشاور هم کارساز هست
9⃣بچه های ما ذاتشون پاک هست منتها برای برخی کارهایشان باید علت یابی کرد
🔟دلیل پنهان کاری در فرزندان باید بررسی شود که یکی از این دلیلها
👈 عصبانیت و ناراحتی والدین هست
که باید کاری کرد که نوجوان احساس آرامش کند در خانواده
1⃣1⃣باید با فرزندان در خانواده رفاقت و صمیمیت ایجاد کرد تا اعتماد فرزند جلب شود به ما
🔻جلب اعتماد هم با محبت هست
با صداقت هست
و...
2⃣1⃣احساس مسئولیت و درک مسئولیت والدین موقع ازدواج و فرزند آوری هم خیلی نکته مهمی است
❓❓سوال شد درباره بچه هایی که با گریه بیشتر با خدا مناجات میکنند
3⃣1⃣پاسخ : چون اون طوری یادشون دادیم
همیشه با گریه چیزی از خدا خواستیم یا با گریه به خدا حرف زدیم
مساجد هامون بیشتر با گریه بوده دعاها با گریه بوده
اعیاد مذهبی مون پررنگ نیست زیاد تو خونه هامون
👈 مذهب را با گریه یاد بچه هایمان دادیم .
👈باید از خودمان شروع کنیم تا فرزندان هم تغییر کنند .
👈البته دعا کردن خیلی خوب هست منتها بهتره گاهی در حضور بچه ها گریه در حال دعا کردن کمتر بشه تا بچه ها ملاقات با خدا را با گریه کردن برابر ندونند. میشه دعا کرد بدون گریه و با احساس نشاط و لذت 👈لذت معنوی را یاد بچه هامون بدیم .
4⃣1⃣نکته آخر قبول این قاعده اینکه بچه های ما اون جوری تربیت و بزرگ نمیشند که ما دوست داریم و میخواهیم بلکه اون جور میشوند که ما هستیم پس خودسازی والدین هم در تربیت فرزند انسان نقش اساسی دارد.
➖➖➖
🚨انتقاد از نوجوان به مثابه برگ های محدودی است که در دستان والدین قرار دارد.
به دلیل "دوره ی بحران"ی که نوجوان شما پشت سر می گذارد، تعداد بسیار کم و مشخصی از آن بر فرزند شما تأثیر گذار خواهد بود. بنابر این در مصرف این برگ های برنده تا حد امکان صرفه جویی کنید.
یعنی تا حد امکان از نوجوان خود انتقاد نکنید.
بلکه اعتراض به رفتارهای او را (آنهم به صورت تذکر دوستانه و همدلانه) "تنها و تنها" برای وقتی بگذارید که می خواهد کارهای واقعا ناشایست و مشکل ساز انجام بدهد!
✅کانال نوجوان نوردیده
@nooredideh_nojavan
👆👆این کانال هم نکات خوبی درباره تربیت فرزند نوجوان داره
📝جمع بندی مطالب گروه بصیرت افزایی در خصوص تربیت فرزند نوجوان : محمدلو مشاور حوزه