۲۲ آبان ۱۳۹۹
۲۲ آبان ۱۳۹۹
#من_فارسی_را_دوست_دارم
#نگران_زبان_فارسی_هستم
1⃣
#گذاشتن یا #گزاردن
#بارگزاری یا #بارگذاری
این روزها یکی از اشتباهات بسیار رایج نزد فارسیزبانان، کاربرد دو فعل “گذاشتن” و “گزاردن” بهجای یکدیگر است، بهویژه در نوشتن ترکیبات آنها، مانند؛ قانونگذار، بنیادگذار، نمازگزار، خدمتگزار و مانند آنها.
در متون مختلف سایتها، وبلاگها و شبکههای اجتماعی نیز بهکرات دیده میشود که افراد در نوشتن املای صحیح واژگانی که به “گذار” یا “گزار” ختم میشوند به مشکل برمیخورند.
✅نخست باید دانست که نوشتن این دو فعل بهصورت “گزاشتن” و “گذاردن” نادرست است و درست آنها همان “گذاشتن” و “گزاردن” است.
🌺معنی مصدر “گزاردن” در فرهنگ دهخدا عبارت است از ادا کردن، انجام دادن، بهجا آوردن، چنانکه در نماز، طاعت، حق، شکر، شغل، کار، مقصود، فرض، فریضه، حج از این واژه استفاده میشود.
🌺معنی مصدر “گذاشتن” در فرهنگ دهخدا عبارت است از نهادن، هشتن، قرار دادن، وضع کردن و برجای نهادن.
“گذار” از ریشه “گذاشتن” است. این فعل به معنی قرار دادن و وضع کردن چیزی است. مثل گذاشتن کتاب در قفسه یا گذاشتن پول در جیب و … مانند قانونگذار، بنیانگذار، نامگذاری و …
اما “گزار” از ریشه “گزاردن” است و از انجام عملی فیزیکی خبر نمیدهد. بلکه به معنی انجام دادن و بهجا آوردن و ادا کردن است. مانند نمازگزار، کارگزار، خدمتگزار، سپاسگزار و…
🤔🤔🤔🤔بارگذاری یا بارگزاری؟
مسلماً قرار است بار، فایل، برنامه یا نرمافزار را در جایی قرار دهیم. “قرار دادن” از معانی مصدر “گذاشتن” است. پس، از این به بعد کلمه “بارگذاری” را درست بنویسیم.
@ganjefarsi
۲۲ آبان ۱۳۹۹
#من_فارسی_را_دوست_دارم
2⃣
لپ تاپ یا لب تاب؟🤔🤔
واژه Laptop ترکیبی از دو کلمه Lap+Top است. Lap به معنی قسمت صاف بین کمر و زانو و Top هم به قسمت بالای (روی) همان Lap اشاره دارد.
Laptop یعنی کامپیوتر کوچکی که بتوان روی قسمت صاف بین کمر و زانو (ران) گذاشت و از آن استفاده کرد. به لپ تاپ معمولا نوت بوک (Notebook) هم گفته میشود. همچنین به لپ تاپهای مینی کوچک و سبک (معمولا 10 اینچ) که بیشتر برای وب گردی و کارهای اداری سبک استفاده میشوند، نت بوک (NetBook) میگویند.
پس با این حساب دو کلمه لپ تاب و لب تاب که به ندرت توسط برخی استفاده میشود کلا اشتباه و غلط است. جهت اطلاع فرهنگستان زبان فارسی جایگزین واژه لپ تاپ را رایانه کیفی معرفی کرده که متاسفانه هیچ کاربردی در بین عموم کاربران ندارد!
#نگران_زبان_فارسی_هستم
@ganjefarsi
۲۲ آبان ۱۳۹۹
#من_فارسی_را_دوست_دارم
3⃣
#حدالامکان یا #حتیالامکان؟🤔🤔🤔
اصل آن «حتیالامکان» است و ربطی به اصطلاح «تا حد امکان» ندارد، هرچند معنایش با آن یکی است.
@ganjefarsi
۲۲ آبان ۱۳۹۹