🔻 انس با قرآن
💠 سنتهایی که کورکورانه تکرار میشود
وَ إِذَا قِیلَ لَهُمُ اتَّبِعُواْ مَا أَنزَلَ اللَّهُ قَالُواْ بَلْ نَتَّبِعُ مَا أَلْفَیْنَا عَلَیْهِ ءَابَاءَنَا أَ وَ لَوْ کاَنَ ءَابَاؤُهُمْ لَا یَعْقِلُونَ شَیًْا وَ لَا یَهْتَدُونَ(170- بقره)
🔰این آیه، رفتار کسانی که کورکورانه از سنت گذشتگان خود پیروی میکنند را خطایی بس بزرگ می شمارد و برای بیدار کردن وجدان خفته آنها چنین میگوید: اگر نیاکان آنها دانشمندان صاحب نظر و افراد هدایت یافتهای بودند جای این بود که از آنها تبعیت شود؛ اما وقتی آنها مردمی نادان و بی سواد و موهومپرست بودند پیروی آنها چه معنایی خواهد داشت؟ آیا این کار، مصداق تقلید جاهل از جاهل نیست؟!
🔹تنها تقلید و تبعیتی که عقل میپذیرد و نقل دستور میدهد تقلید جاهل از عالم است. مانند تبعیت بی چون و چرایی که بیمار نسبت به دستورات پزشک دارد یا تبعیتی که جاهل به احکام شرعی از سخنان عالم به احکام شرعی دارد.
🔸غیر از این را نه عقل میپذیرد و نه نقل اجازه میدهد؛ مانند پیروی جاهل از جاهل یا عالم از جاهل. کاری که مصداق این نوع تقلیدها باشد از نظر قرآن مردود است و داشتن عناوینی مانند میراث فرهنگی هم نمیتواند رنگ صحت و حقیقت به این پیروی غلط و باطل بزند؛ خواه این کار بت پرستی باشد، خواه مهریه سنگین .
🔻 انس با قرآن
💠 آنچه که ما با آن امتحان میشویم؟
وَ لَنَبْلُوَنَّکُم بِشیَْءٍ مِّنَ الخَْوْفِ وَ الْجُوعِ وَ نَقْصٍ مِّنَ الْأَمْوَالِ وَ الْأَنفُسِ وَ الثَّمَرَاتِ وَ بَشِّرِ الصَّابرِِینَ(155- بقره)
🔹جهان، صحنه آزمون الهی است. کسی وارد بهشت نمیشود مگر آنکه با موفقیت این آزمونها را که پیشینیان هم به آن آزموده شدند یکی پس از دیگری پشت سر گذاشته و سربلند بیرون آید. در همین سوره میخوانیم: أَمْ حَسِبْتُمْ أَن تَدْخُلُواْ الْجَنَّةَ وَ لَمَّا یَأْتِکُم مَّثَلُ الَّذِینَ خَلَوْاْ مِن قَبْلِکُم مَّسَّتهُْمُ الْبَأْسَاءُ وَ الضَّرَّاءُ (214- بقره) آیا گمان کردید داخل بهشت میشوید بی آنکه حوادثی همچون حوادث سخت گذشتگان به شما برسد؟ همانها که شدائد و زیانهای فراوان به آنها رسید.
🔖آیه مورد بحث به شکلی جزئیتر به آن ناملایمات پرداخته و با بیان دقیق ترآسیبهایی که برای امتحان بشر، همواره در زندگی او رخ میدهند را بیان میکند: «به طور قطع ما همه شما را با اموری همچون ترس و گرسنگی و زیان مالی و جانی و کم شدن فرزندان یا میوهها آزمایش میکنیم.» آنان که در این آزمایشها صبر سازنده، پیشه ساختند؛ اهل هدایتند و درود و رحمت الهی روزی آنها میشود.
💌 پیام مردگان در ایام جمعه ماه رمضان
در روایتی نقل شده است که اموات در هر جمعه از ماه رمضان می آیند، می ایستند و با صدایی محزون و با حالتی گریان چنین ندا می کنند:
🔹ای خانواده من! ای فرزندان من! ای نزدیکان من! با چیزی(عملی) به ما مهربانی کنید تا خداوند به شما رحم نماید.
🔹ما را یاد کنید و از دعا فراموش نکنید، بر ما و غربت ما رحم کنید، زیرا ما در زندان تنگ و اندوه طولانی، و در سختی می باشیم، پس بر ما رحم کنید و از دعا و صدقه دادن برای ما کوتاهی نورزید، شاید قبل از آن که مثل ما شوید، خداوند بر ما رحم نماید.
🔹ما حسرت بر گذشته می خوریم، ما نیز مثل شما توانا بودیم. پس ای بندگان خدا! به سخن ما گوش فرا داده و فراموش نکنید، فردا روزی شما نیز خواهید دانست.
🔹چیزهای اضافی(غیر مورد نیاز) که در دست شماست، قبلاً در دست ما نیز بود، اما در راه بندگی خدا انفاق نکردیم، و از حق مانع شدیم، و لذا ضرر و سختی آن بر عهده ما قرار گرفت، و منفعت و سود آن به دیگران رسید. با درهمی، یا تکّه خمیر نانی، یا تکّه کوچک گوشت به ما توجّه و مهربانی کنید.
🔹سپس ندا می کنند: بزودی بر خودتان خواهید گریست در حالی که برای شما فایده ای ندارد، همانگونه که ما گریه می کنیم، و برای ما فایده ای ندارد. لذا قبل از آن که مثل ما شوید، (در راه بندگی خداوند) تلاش کنید.
📕مستدرک الوسائل، ج2، ص162-163
خیری که برآیدت به توفیق از دست
در حق کسی کن که درو خیری هست
شخصى خدمت اميرمؤمنان على بن ابىطالب صلواتاللّهعليهما آمد و عرض كرد: اى اميرمؤمنان! من از نماز شب محروم شدهام.
اميرمؤمنان على عليه السّلام فرمودند: تو شخصى هستى كه گناهانت تو را به بند كشيدهاند.
جَاءَ رَجُلٌ إِلَى أَمِيرِ اَلْمُؤْمِنِينَ عَلِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ صَلَوَاتُ اَللَّهِ عَلَيْهِ فَقَالَ يَا أَمِيرَ اَلْمُؤْمِنِينَ إِنِّي قَدْ حُرِمْتُ اَلصَّلاَةَ بِاللَّيْلِ فَقَالَ أَمِيرُ اَلْمُؤْمِنِينَ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ أَنْتَ رَجُلٌ قَدْ قَيَّدَتْكَ ذُنُوبُكَ .
الکافی، جلد3، صفحه450
🌻 گروه باهوشتر
معلم، بچه ها را فراخواند و از آنها خواست به دو گروه تقسیم شوند:
آنهایی که دوست دارند رشد کنند و توان و انگیزه یادگیری دارند، در یک گروه قرار بگیرند و بقیه در گروه دیگر!
مطابق انتظار، بیشتر بچه ها در گروه یادگیری قرار گرفتند و عده کمی در گروه مقابل.
بعد از اینکه گروهبندی مشخص شد، شروع به آموزش گروه اول کرد، تمرینهایی به آنها داد و روی آنها کار کرد. اما برای گروه دوم برنامه خاصی وجود نداشت. آنها فقط اجازه داشتند بازی کنند و با وسائل آنجا سرگرم باشند.
برخی آنها از گروه خود راضی بودند اما برخی دیگر از اینکه میدیدند معلم همیشه کنار گروه اول است و برای آنها وقت بیشتری میگذارد، احساس خوبی نداشتند و حس میکردند آنها را بیشتر دوست دارد.
با آنکه پیوستن به گروه ها اختیاری بوده و آنها خودشان گروهشان را انتخاب کرده بودند، حالا بعد از گذشت مدتی، از رتبه پست و فرودست گروه خود آگاه شده بودند و احساس میکردند در گروه احمقها قرار دارند!
خداوند برای آدمیزاد، در ماه رمضان برنامهای آموزشی ترتیب داده و تمرینهایی داده که با انجام آنها انسانِ رشدیافته و باتربیتی شود. بعضی در این برنامه شرکت میکنند و بعضی نه؛ آنها که در این برنامه شرکت نمیکنند، تبعا رشد نمیکنند و از توجه معلم و فرصتی که گذاشته محروم میشوند.
رمضان، #ضیافت_اخلاق_و_قرآن است.
عبداله عمادی (معین)
🗓️ ۳ فروردین ۱۴۰۲
12.98M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
هرشب خدا اینو به ما میگه
با کلام زیبای آقا مجتبی طهرانی(ره)
✳️ سیم از آن طرف وصل میشود، نه از این طرف!
🔻 [جناب مجاهدی نقل میکنند:] روزی در خدمت آقای مجتهدی صحبت از این بود که گاهی سیم انسان وصل میشود و گاهی نه! ایشان فرمودند: ما غالباً تصور میکنیم که این ماییم که سیم خود را با عوالم ماورایی وصل میکنیم! ابداً اینطور نیست! مثل این میماند که یک سیمِ موییِ ضعیفی مستقیماً به ژنراتور مولد برق وصل شود! که در این صورت شاهد ذوب شدن آن خواهیم بود. سیم از آن طرف وصل میشود و جریان برقی که متناسب با «ظرفیت وجودی» ما باشد از آن عبور میکند و به ما منتقل میشود. اینها تمثیل است، و الّا سخن گفتن از سیم و جریان برق در تبیین ارتباطات معنوی درست نیست.
🔸 بعد فرمودند: آقاجان! در «مبدأ فیض» هیچ بخلی نیست. فیاض علی الاطلاق، علی الدوام فیض خود را بر عوالم هستی میبارد و هر موجودی به اندازهٔ سعهٔ وجودی و استعداد فطریای که دارد از آن بهرهمند میشود.
باران که در لطافت طبعش خلاف نیست
در باغ، لاله روید و در شورهزار، خَس
📚 از کتاب #در_محضر_لاهوتیان | زندگینامه عارف بصیر، جعفر آقای مجتهدی
📖 ص ۱۹۸
👤 #استاد_محمدعلی_مجاهدی (پروانه)
✳ نصیحتی بالاتر از این نیست!
🔻 نصیحتی بالاتر از این نیست که انسان تصمیم جدی بگیرد که اگر خداوند به او یکصد سال هم عمر دهد، عالما و عامدا حتی یک لحظه #معصیت نکند. اگر چنین حالی واقعا برای او پیدا شد، خداوند او را کمک میکند و توفیق میدهد.
👤 #آیت_الله_بهجت
📚 از کتاب #در_مسیر_بندگی
📌مهار #تورم در سیره امیرمومنان #علی(ع)
#امیرمومنان علی(ع) فرمود:
ای #مالک!
#نرخ_ها را در سطحی نگهدار که برای همه مردم قابل تحمل باشد و به فروشندگان نیز زیانی نرسد.
📚نهج البلاغه، نامه: ۵۳