.
✨﷽✨
🍂یکی از جملات گوهربار حضرت امیرالمومنین امام علی علیه السلام، این جملهٔ تاریخی است که در حکمت ۲۰۸ نهجالبلاغه آمده است:
🔅فی تَقَلُّبِ الأحوالِ عُلِمَ جَواهِرُ الرِّجالِ
🔅در تحولات روزگاران است که باطن اشخاص نمایان میشود.
🍂بسیاری از ما انسانها در شرایط عادی، ظاهر پسندیدهای داریم. خود را آمادهٔ مجاهدت و اقدام نشان میدهیم. ولی این، شرایط ویژه و گذرگاههای حساس زمانه است که ثابت خواهد کرد به چه میزان، صداقت در این ادعاها بوده است.
🍂یکی از مصادیق این سخن رفیع، ابنملجممرادی است که لقب اشقیالاشقیا را بنام خود کرد. او همان کسی است که در کشور شیعهٔ یمن، نمایندهٔ برتر و سخنگوی شیعیان یمن در ملاقات با امیر مؤمنان شد؛ ولی در کشاکش فتنهٔ حکمیت، باطنش را بروز داد و از پستترینها شد.
🍂پس مغرور به اعمال صالح خود نباشیم، و بیشتر، رصدکنندهٔ #شخصیت خود باشیم، که ختم عاقبت ما وابسته به او است.
🔅شبیه این سخن رفیع، مدعای فیلسوفان معناگرای معاصر غرب است، که با اصطلاح «موقعیت مرزی» به همین نکتهٔ انسانشناختی دلالت میکنند.
🔅پ.ن: معالاسف، روشنفکران مسلمان، ابتکار این سخن پرمغز را به فیلسوفان اگزیستانس نسبت میدهند، و غافل از سنّت پرمعنای اسلامی خود هستند.
🆔 @ghafari_ir
.
✨﷽✨
🍂پرسش یکی از اعضای محترم کانال:
❓با سلام و قبولی طاعات و عبادات، میخواستم ببینم برای سیر مطالعات فلسفه اسلامی بعد از اتمام نهایه برای یک طلبهٔ درس خارج، چه سیری را پیشنهاد میدهید؟ و اینکه میخواستم ببینم کسی که در منطق یک دوره منطق منظومه را خوانده آیا نیازی به منطق اشارات هست و باید منطق اشارات را هم درس بگیریم؟ منطق و مباحث برهانی را برای ورود به مباحث معرفت شناسی چقدر به چه اندازه باید استفاده کنیم؟ خصوصا در این تاریخ! با تشکر از لطف شما
🔅پاسخ:
✅علیکم السلام. طاعاتتان قبول
۱. به نظر میرسد که معیار در زمان صحیح ورود به هر درسی، کال نبودن در درس پیش است. به عنوان نمونه، منطق به قدری باید جدی تحصیل شود که شخص احساس استغنا بیابد. پس ممکن است شخصی حتی تمام کتب منطق را درس بگیرد، و صرفاً تبدیل به نقّال سخنان دیگران شود؛ همچنین، ممکن است کسی فقط یک یا دو کتاب منطق درس بگیرد، ولی مجتهدانه ورود و خروج نماید.
⬅️پس این، شیوهٔ مواجهه با مباحث است، که معیار کفایت در درس مزبور را تعیین میکند.
۲. بهنظر میرسد پس از کتاب نهایه، کتاب اشارات، و سپس کتاب شواهد ربوبیه، با شیوه اجتهادی تحصیل شود. تحصیل کتاب اشارات، دیدگاه حکیمان مشاء را تبیین میکند، و تحصیل شواهد، مقایسه آن دیدگاهها با حکمت متعالیه را تأمین خواهد کرد.
در این میان، پژوهش در مطلوبات کتاب اسفار، به عنوان کتاب کمکپژوهشی به هنگام تحصیل اشارات و شواهد، مفید است.
۳. دانش معرفتشناسی، دانشی در سطح علوم فلسفی است. لذا وابستگیاش به دانش منطق، همچون وابستگی سایر شاخههای فلسفی است.
💐موفق باشید.
🆔@ghafari_ir
.
✨﷽✨
🔅«ولايَطؤون مَوطِئاً يَغيظُ الكفّار ... الاّ كُتِبَ لَهُم بِهِ عَملٌ صالحٌ»
🔅هيچ گام دسته جمعى، كه كفّار را عصبانى كند، صورت نمیگيرد، مگر اين كه براى آن، پاداش عمل صالح ثبت میشود.
💐سوره توبه، آيه ۱۲۰
#روز_قدس
🆔 @ghafari_ir
.
✨﷽✨
⚜تفاوت محوری امام خمینی ره با برخی علماء دیگر
🔹علامه جوادی آملی:
🍂بوعلی در مقاماتالعارفین اشارات، در مورد عارف میگوید: حشٌّ بشٌّ بَسّامٌ وَ هُوَ شُجاعٌ؛ وَ کَیفَ لا وَ هُوَ بِمُعزَلٍ عَنْ تَقیَّهِ المَوت.
🍂عارف از موت تقیّهای ندارد .
🔅خصوصیّت بارز امام رضوان الله علیه این بود که از مرگ نمیترسید؛ چون مرگ ارادی را تجربه کرده بود. وقتی مرگ ارادی را تجربه کرده بود، وقتی که ترس از مرگ نباشد، انسان چیزی کم نمیآورد و بقیه مسائل برای او حلّ است.
🍂از این رو در مورد تبعیدشان بعد از واقعه ۱۵ خرداد میفرمودند: این ها میترسیدند، من نمیترسیدم.
🍂هم چنین در واقعهٔ ۲۵ شوال که عوامل رژیم پهلوی بعضی از طلاب را مجروح کردند و بعضی را به شهادت رساندند و بسیاری از آقایان ترسیدند و گفتند: وقت تقیّه است و ساکت شدند، اعلامیه امام در فردای آن روز که در آن خطاب به رژیم فرمودند: شما روی مُغول را سفید کردید!
🍂کسی که از مرگ نترسد، چنین آثاری دارد: اَلْعارِفُ شُجاعٌ کَیفَ لا وَ هُوَ بِمُعزِلٍ عَنْ تَقیَّة المَوت.
🍂در انجام وظیفه، آن چه که جلوی دیگران را میگرفت و می گیرد، همان ترس از مرگ است.
🔅بنده در همان بحبوحهٔ قیام ایشان، رفتم خدمت یکی از مراجع که از اساتید من هم بودند. دیدم بحار مرحوم علامه مجلسی را باز کردهاند و مشغول مطالعه بحث تقیّه هستند. او گرچه ممکن بود بحثی از جهاد و مبارزه و فداکاری مطرح کند، ولی حرف جهاد را میزد و فکر تقیّه در ذهنش بود.
🔅امّا امام حرف جهاد را میزد، فکر جهاد را میکرد، و قلبش برای جهاد میتپید.
🆔 @ghafari_ir
هدایت شده از Amin
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
نگاه پروفسور کربن به اهل بیت از زبان استاد دینانی. https://eitaa.com/meshkatnoor
5294-ar-shefa-ol-saqam-fe-kheer-ol-anam.pdf
3.12M
.
✨﷽✨
🔅یکی از کتابهای بسیار خوب برای پاسخ به شبهات ابنتیمیه در خصوص استحباب زیارت مرقد مطهر نبیّ اکرم صلیاللهعلیهوآله، که متضمن اثبات استحباب زیارت قبور اولیاء الهی و بهخصوص، قبور مطهّر اهلبیت علیهمالسلام است، کتابی با عنوان «شِفاءُالسِّقامِ فِی زِیارَةِ خَیرِ الأَنامِ» است.
🔅این کتاب نوشته قاضی سُبکی، از علمای معروف اهل سنت، قاضیالقضات شام، و همعصر ابنتیمیه است.
🔅مؤلف کتاب، مباحث را در ده باب سامان داده است که عبارتند از: احادیث صریح در باب زیارت، احادیث غیر صریح، سیره سلف در باب زیارت، فتاوای علمای اهل سنت در باب زیارت، مشروعیت زیارت، مشروعیت سفر برای زیارت، ردّ شبهات ابنتیمیه، توسل، حیات انبیا پس از مرگ، شفاعت.
🔅موضوعات فوق، چالشیترین مباحث وهابیت است، که عالمان تیزبین اهلسنت به خوبی به نقد و بررسی آنها پرداختهاند.
🆔 @ghafari_ir
🍂انتشار کتاب با عنوان «اعتبار خبر واحد در اعتقادات و علوم انسانی»
🍂مسئله اعتبار خبر واحد در عقاید، از دیرباز مورد نزاع میان دانشمندان اصول فقه بوده است.
🍂در دههٔ اخیر، این موضوع در حوزههای فلسفهٔ دین و معرفتشناسی دینی نیز بررسی شده است.
🍂در نگرش مشهور، خبر واحد فقط در مسائل فقهی، معتبر است و در دیگر ساحتها از جمله عقاید، تاریخ، تفسیر و ... نامعتبر است.
🍂کتاب «اعتبار خبرواحد در اعتقادات و علوم انسانی» ضمن تحلیل تاریخی مسئله در دانش اصول و معرفتشناسی دینی، این موضوع را با رویکردی جدید واکاوی کرده و دیدگاه موافقان و مخالفان را بررسی نموده است.
🔅این کتاب ارزشمند توسط همکار محترم حجتالاسلام دکتر عبدالله محمدی، در موسسه حکمت و فلسفه ایران، نگارش یافته و منتشر شده است.
🆔 @ghafari_ir
🔅از #دین_شخصی تا #دین_معیار
🔻امروزه در برخی جوامع دینی، با پدیدهای به نام «دین شخصی» مواجهیم. بدین معنا که برای به دست آوردن رضایت خداوند، نیازی به تبعیت از مراجع و بزرگان دین، در عبودیت و بندگی خدا نیست.
🔻اینان معتقدند که آنچه مهم است، حضور در مسیر بندگی است، ولی ضرورت ندارد که عقاید و رفتارهای ما برگرفته از الگوی خاصی باشد. گاه بر اکتفای به پاکی دل تاکید میکنند، و گاه بر قبح تقلید، پای میفشارند.
🍂این رویکرد، نه وجاهت استدلالی دارد، و نه با تاریخ حیات اهلبیت عصمت علیهمالسلام مطابق است:
🍂الف. اگر برای دینداری، حضور در مسیر بندگی لازم است، شرایط صحت و درستی بندگی را از مولا باید پرسید، چرا که نهایتاً او است که باید راضی شود. پس فقط او است که عبودیت صحیح را از طریق ارسال رسولان الهی، میتواند معرفی کند، و هر طریق دیگر برای عبودیت، در تأمین رضایت حضرت حق، مورد تردید است.
🍂ب. یکی از شخصیتهای نامآشنای ما ایرانیان، حضرت عبدالعظیم حسنی است، که امروز سالگرد شهادت این امامزادهٔ اندیشمند و مجاهد است. او با اینکه خودش از عالمان و فقیهان زمان حیات امام هادی علیهالسلام بود، در عین حال، صحّت اعتقادات خود را از طریق پرسش از حضور امام معصوم، مورد ارزیابی قرار میداد، تا اطمینان به #تدین_معیار داشته باشد.
🍂این رویکرد نشان میدهد که دینداری، حقیقت وابسته به میل شخصی و برآمده از انگارههای درونی نیست. بلکه دینداری حق، به دینداری مطابق با ارادهٔ خداوند گفته میشود، که صرفاً با مراجعهٔ مستمر به درب خانهٔ رسولان الهی و فقیهان دینشناس در عصر غیبت فراهم میشود.
🆔 @ghafari_ir
.
✨﷽✨
💎گوهری منسوب به امام صادق علیهالسلام:
📿 بندگی خدا، جوهری است که حقیقت و باطن آن، رسیدن به مقام ربوبیت است. پس هرآنچه را که عبد در اثر عبودیت [ از لذات و رفاه و شادیها ] از دست داد، آنگاه که به مقام ربوبیت رسید، آنها را مییابد؛ و هر آنچه از ربوبیت بر ما پنهان است، در عبودیت، آشکار خواهد شد.
⭐️امام خمینی رحمهالله در کتاب آدابالصلوة در توضیح این فقرهٔ شریف، چنین مینگارد:
📿 کسی که با قدم عبودیت، سیر کند و داغ بندگی بر پیشانی خود نهد، به عزت ربوبیت دست خواهد یافت. طریق وصول به حقایق ربوبیت، سیر در مدارج عبودیت است، و آنچه در عبودیت از انّیت و انانیّت مفقود شد، در سایهٔ حمایت ربوبیت، آن را مییابد، تا به مقامی میرسد که حق تعالی، گوش و چشم و دست و پای او میشود. (#قرب_نوافل)
📿 و چون شخص از تصرفات خود [ و از این پندار که خود را تصرفکننده در امور بداند، نه خدا را ] گذشت، و مملکت وجود را یکسره تسلیم حق کرد و خانه را به صاحبخانه واگذار نمود و در عزّ ربوبیت فانی شد، در این هنگام، صاحب خانه (خداوند) خودش متصرّف در امور بنده میشود. پس در این هنگام، تصرفات بنده، تصرف الهی گردد؛ چشم او الهی شود و با چشم حق بنگرد، و گوش او گوش الهی شود و به گوش حق بشنود. (#قرب_فرائض)
📗آدابالصلوة، صص ۹-۸.
🆔 @ghafari_ir
.
✨﷽✨
☣نمیتوان نماز را با حسین علیهالسلام خواند و ناهار را با یزید خورد.
⚜امروزه بیطرفی نسبت به حوادث روزگار همچون ظلم آشکار به مسلمانان فلسطین و یمن و سوریه و افغانستان و پاکستان و سایر مناطق اسلامی، به عنوان ژست علمی توسط شخصیتهای مطرح در رسانهها و عموم مردم تلقی میشود.
⚜مثلاً فلان منبری در طول سخنان خودش، حتی یکبار اشاره به ظلم هماهنگ نظام بینالملل به مسلمانان نمیکند، یا محض نمونه یکبار از نظام مظلوم جمهوری اسلامی، که مبتلا به خائنان داخلی و یاغیان خارجی است، حمایت نمیکند، که مبادا به او منبری سیاسی بگویند.
⚜فارغ از هر ویژگی متعالی در ماجرای عاشورا، یکی از مهمترین ویژگیهای حادثه عاشورا که نمیتواند مورد انکار هیچکس قرار بگیرد، آن است که شخصیتی مانند حضرت اباعبدالله علیهالسلام نمیتواند در مقابل حوادث روزگار خود بیتفاوت و بیطرف بماند.
⚜پس حامیان و شیعیان جبههٔ اباعبدالله علیهالسلام باید تکلیف خود را با مسئله بیطرفی و طرفداری نسبت به یکی از دو جبههٔ حق و باطل در روزگار خود معلوم کنند، و نه تنها نسبت به حمایت از جبههٔ حق، خجل نباشند، بلکه باید با صراحت بر گمراهی جبههٔ باطل، و حقانیت جبههٔ حق ندا دهند.
⚜شعارهایی همچون «نه غزه نه لبنان جانم فدای ایران» میخواهند در همین راستا خود را نمایانگر کنند که اختلافات حق و باطل در جهان، به ما مربوط نیست و ما باید فقط مراقب خود باشیم. این در حالی است که اساساً در نظام اندیشهٔ الهی و اسلامی، توجه به مظلوم، شرط توجه به خود است، و عدم توجه به ظلم ظالم نسبت به جامعه اسلامی، نشانه نامسلمانی است.
⚜شعاردهندگان شعار فوق، بطور قطع اگر زمان مواجههٔ اباعبدالله و عمرسعد بودند، یا گوشهنشین میشدند، یا به لشکر عمرسعد میخزیدند؛ بهرحال، حسینی نبودند. پس تا دیر نشده، چاره بیندیشند، تا از کشتی نجات اباعبدالله علیهالسلام که همه را میپذیرد، عقب نمانند و مبتلا به بیچارگی ابدی نشوند.
🆔@ghafari_ir
.
✨﷽✨
🔅 از جمله موضوعاتی که اخیرا به عنوان مطلوب پژوهشی در میان برخی پژوهشگران و روشنفکران متداول شده است، بررسی حقّانیت و اعتبار گزارشها و نقلهای مربوط به جنایت کربلا، در کتابهای مقاتل از یکسو، و در بیانات مادحین اهلبیت علیهمالسلام از سوی دیگر است.
🔱 در سالیان اخیر، برخی از مادحین، سخنانی را طرح میکنند که یقیناً مورد رضایت اهلبیت علیهمالسلام نیست؛ همچون این سخن که «امام حسین علیهالسلام به خاطر آب، منت دشمن را کشید»؛ سخنانی که منعکسکنندهٔ ذلت اهلبیت علیهمالسلام در مقابل دشمنان است، و در نادرستی این قبیل سخنان، شکی نیست.
🔱 لیکن برخی پژوهشگران، به صِرف نبودن یک مطلب در کتب مقاتل، در صحت آن سخن تشکیک میکنند، هرچند از مشهورات شفاهی در طول تاریخ روضهخوانی باشد؛ مثلا در موجودیت وجود مطهر حضرت علیاصغر سلاماللهعلیه، و یا موجودیت وجود مطهر حضرت رقیه سلاماللهعلیها تردید یا انکار میکنند، یا در عبارت منقول از حضرت اباعبدالله الحسین علیهالسلام به هنگام طلب آب برای طفل رضیعشان تشکیک میکنند.
🔱 اما در این خصوص، به دو نکته التفات نمیکنند:
🔅 یک اینکه اساساً در مسألهای همچون جنایت عاشورا، که مشحون به ظرائف و دقائق مختلف و متنوع فراوان است، امکان ثبت تمام وقایع توسط چند نفری که عمدتا از سپاه دشمن هستند، نبوده است؛ لذا نباید چنین اصلی را تثبیتشده تلقی کنیم که مکتوبات در مقاتل، معیار وجود و عدم شخصیتها و حوادث عاشورایی است.
🔅 نکتهٔ دوم اینکه در طول تاریخِ حکومتهای اموی و عباسی، روضه خواندن برای حضرت اباعبدالله الحسین علیهالسلام، خط قرمز حکومتها بود، چه برسد به اینکه مکتوبات مرتبط به این جنایت، انتشار یافته و کاتبان به آزادی مبادرت به کتابت نمایند.
در این شرایط مشحون از تقیه، نباید توقع معیار بودن را نسبت به این کتب شریف، روا دانست.
🔱 با عنایت به دو نکتهٔ فوق، صاحبان انصاف چنین قضاوت خواهند کرد که در چنین موضوعاتی، باید به منقولات مشهور شفاهی اعتنا نمود و حظّی از ارزشمندی را برای آنها لحاظ کرد.
🔱 لذا در طول تاریخ، مشاهده میکنیم که اصحاب دقت در علوم، همچون مرحوم صاحب قوانین و مرحوم آقای بهجت «رهما» بطور ویژه به روضهٔ حضرت علی اصغر علیهالسلام اعتنا مینمودند؛ بسیار قریب است که این قبیل از عالمان دقیقالنظر، مضاف بر وجه معنوی توسل به این نازدانهٔ عطشان، تلاش نمودهاند که با بجای گذاشتن سیرهٔ عملی خویش، کمبود مکتوبات در مقاتل را جبران نموده، و لزوم اعتنا به مشهورات شفاهی در این خصوص را متذکر شوند.
🔅 فراموش نمیکنم که کسی خدمت حضرت آقای بهجت رسید و از اعتبار روضههای مکشوف عاشورا پرسید؛ حضرتشان پاسخ دادند:
یا همینها رخ داده است، و یا بدتر از آن. پس این مشهوراتی که در روضهها خوانده میشوند، قدر متیقن آن جنایتها است.
🆔 @ghafari_ir
✨﷽✨
❓پرسش یکی از محترمین گروه:
سلام. لطفا در خصوص معنای مشهورات شفاهی توضیح دهید؛ همچنین بفرمایید با چه معیاری به سنجش این مشهورات نائل شویم؟ با عنایت به این نکته که نقل شفاهی باید با مستندات تاریخی سازگار باشد. حال آنکه برخی از این منقولات شفاهی، طبق مستندات مکتوب، جعلی هستند.
⚜پاسخ:
سلام علیکم
⬅بطور قطع، مقصود از مشهورات شفاهی، شهرت در افواه عمومی مردم نیست؛ بلکه مقصود، نقلهایی است که در میان عرف شیعیان به نحو مشهور، و در زبان عالمان برجسته و دقیقالنظر، مقبول بوده است؛ به عنوان نمونه، نام مبارک علی اصغر رضیع را در مقاتل نخواهید یافت؛ ولی تسلیم شما و بنده به نام مبارک ایشان، به دلیل شهرت این نام نزد اکابر از عالمان ملتفت به ظرائف است.
⬅شهرت شفاهی را بنده به عنوان معیار نگاه می کنم و معیار را با معیار دیگر نسنجند.
⬅نکته سوم اینکه قطعا دو منبع مکتوبات تاریخی و مشهورات شفاهی، باید با هم سازگار باشند و همینگونه است؛ هیچ مشهور شفاهی، نافی مکتوب تاریخی نیست؛ مثلا رابطه مشهور شفاهی و مکتوب در مقاتل در خصوص حضرت رقیه سلاماللهعلیها، رابطه تنافی نیست؛ بلکه مشهور شفاهی نکتهای طرح میکند که در مکتوبات تاریخی نیست.
⚜عرض اصلی بنده این است که حفاظتی ملکوتی از واقعه عاشورا شده است، بگونهای که جعلیات را کف روی آب نموده، آنچه باقی مانده است، حقیقت نابی است که علیرغم مقابله حکومتهای خبیث اموی و عباسی و غیر اینها، بین اهل روضه «مشهور» مانده است.
🆔 @ghafari_ir
🔱تأملی دربارهٔ تعطیلی #هپکو
🔅هم اکنون دو رویکرد یا دو نظام فکری در نظام سیاستگذاری و اجرایی کشور وجود دارند؛ اینکه در مجموعه نظرات و دیدگاهها چه تفاوتی با هم دارند، را میتوان جداگانه بررسی نمود؛ لیکن به لحاظ کارکرد و پیامدهای عملکردی:
🔅رویکرد اول -که متأسفانه حاکم بر سیاستگذاری اجرایی است- منجر به تعطیلی کارخانههای بزرگی مثل هپکو و مانند آن شده است.
🔅گروه دوم - که نیروهای عملکرد جهادی و طرفداران منطق مقاومت هستند- نه تنها جور خلأ خدمترسانی گروه اول را در داخل کشور و بخصوص در مناطق زلزلهزده و سیلزده به دوش کشیده، بلکه توانسته است به تاسیسات استراتژیک و راهبردی دشمن، همچون تاسیسات نفتی آرامکو در عربستان حمله نموده و آنها را به تعطیلی بکشاند.
🔱بنابراین، دو رویکرد در کشور در مقابل یکدیگرند: اولی هپکوی اراک را تعطیل میکند و دومی آرامکوی عربستان سعودی را به زانو در میآورد.
🔅 #انتخاب به دست #مردم است و حق شکایت پس از انتخاب نیست.
🆔 @ghafari_ir
.
✨﷽✨
⚜مصداق روشن بیان امیر مؤمنان امام علی علیهالسلام در وصف متقین بود که «مَلبَسُهُمُ الإقتِصادُ وَ مَشیُهُم التّواضُع»
⚜مردم متدین ارومیه با مشاهدهٔ زندگی ساده و طلبگی او آرام میشدند و با سخنان معنوی و اخلاقیاش روح مییافتند.
⚜در اجتماعات انقلابی حاضر میشد و همدوش با سایر مردم، ندای دفاع از ارزشهای انقلاب را سر میداد؛ ظلم اقتصادی و فرهنگی که به مردم روا داشته میشد، را برنمیتافت و بارها نزد ابوی مرحوم رسیده، و زبان به شِکوِه از مسئولان نالایق میگشود.
⚜به سادات ذویالکرام احترام میکرد و برای بوسیدن دستشان، قامت خم مینمود.
⚜مساجد شهر، طنین دلنشین سخنان ولایتمدار و روضههای پر از اشک و سوز این #واعظ_پارسا را فراموش نخواهند کرد.
◾️رحلت عالم متقی و واعظ پارسا، استاد اخلاق حوزهٔ علمیه، حجتالاسلام والمسلمین حاج ملکمحمد ملکی را به پیشگاه حضرت ولیعصر اروحنالهالفداء و نائب بر حقشان امام خامنهای، و عموم ارادتمندان و خانوادهٔ محترمشان تسلیت عرض میکنیم.
▪️خدایش رحمت کند و همنشین حضرات معصومین علیهمالسلام گرداند.
⚜بیت مرحوم آیتالله قرهباغی ره
🆔 @ghafari_ir
.
✨﷽✨
⚜️حدَّثَنَا هِشَامُ ابْنُ سَالِمٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع فِي حَدِيثٍ طَوِيلٍ قَالَ أَتَاهُ رَجُلٌ فَقَالَ لَهُ يَا ابْنَ رَسُولِ اللَّهِ ... فَمَا لِمَنْ يُجَهِّزَ إِلَيْهِ وَ لَمْ يَخْرُجْ لِعِلَّةٍ تُصِيبُهُ؟ قَالَ يُعْطِيهِ اللَّهُ بِكُلِّ دِرْهَمٍ أَنْفَقَهُ مِثْلَ أُحُدٍ مِنَ الْحَسَنَاتِ وَ يُخْلِفُ عَلَيْهِ أَضْعَافَ مَا أَنْفَقَ وَ يَصْرِفُ عَنْهُ الْبَلَاءَ مِمَّا قَدْ نَزَلَ لِيُصِيبَهُ وَ يُدْفَعُ عَنْهُ وَ يُحْفَظُ فِي مَالِه.
⚜️هشام بن سالم نقل میکند: شخصی به خدمت امام صادق علیهالسلام رسيد و پرسید کسی که خودش به واسطۀ بیماری یا مشکلی نتواند به زیارت امام حسین علیهالسلام برود و در عوض شخص دیگر را روانه کند "هزینه هایش را بدهد"، چه اجری دارد؟
⚜️#امام_صادق علیهالسلام فرمود: به ازای هر درهمى که خرج کند، خداوند همانند کوه اُحد برایش حسنه مینویسد و چندین برابر آنچه هزینه کرده را در همین دنیا به او بر میگرداند! بلاهایى را که فرود آمده تا به او برسد، از او میگردانَد و از وى دور میکند و مالش حفظ میشود .
📒کامل الزیارت، ص ١٢٩؛ بحار الانوار، ج ۹۸ ص ۷۸.
----------------------------
✍️آدرس کانال استاد غفاری در ایتا و سروش:
🆔 @ghafari_ir
.
✨﷽✨
🎐حرکت عظیم #اربعین توسط جمعیت میلیونی راهپیمایان عزادار حسینی، که مهمترین پیام آن، #اعلام_اضطرار عملی به محضر حضرت ولیعصر اروحنالهالفداء است، که با پای پیاده و خسته و تشنه و زیر آفتاب سوزان، آوارهٔ بیابانها شدند و مقصدشان را حضرت سیدالشهداء علیهالسلام قرار دادند، نویدبخش اعتصام انسانی و اسلامی حول محور ولایت الهی در آخرالزمان است.
🎐این تنها یکی از مظاهر قدرت تکوینی ولیّ الهی است که قلبها را با مراتب مختلف پاکی و زلالی به سوی خود جذب میکند، هرچند مبتلا به دشواریهای مالی و جسمی شوند. در این جریان و جوشش عظیم، انسانها با زلالی این دریا همنوا میشوند و هر کس به سهم خویش بهرهمند از طراوت و پاکی حسینی میشود. چه بسا جوانانی که پیش از این، بهرهٔ اندکی از ولایت معصوم داشتند، و اکنون پس از این پیادهروی، عمیقأ متحول شدهاند و با جان و مال و خانوادهٔ خود، آمادهٔ هجرت از خود هستند.
🔅اما در خصوص مطلب ناپختهای که در سرمقاله روزنامه جمهوری اسلامی به نگارش درآمد، توجه به این چند نکته میتواند مفید باشد:
🔸این جمعیت میلیونی، نماینده میلیونها انسان واله و شیدای جامانده بودند که نتوانستند به جهت موانع مختلف، در این جنبش و خیزش حاضر شوند؛ پس با چشم بصیر میتوان جریان قلبهای روانهشده به سوی این پیادهروی اربعین را بیش از تعدادی دانست که با پای جسمانی، راهی این مسیر شدند.
🔸در ارزیابی هر اقدام فرهنگی، معیار و ملاک، ارزشمندی خود آن حرکت است، و نه میزان استقبال از آن حرکت و اقدام. ارزشمندی اقدام فرهنگی نیز وابسته به میزان خدمتگزاری آن اقدام در راستای مولفههای اصیل در اندیشه اسلامی است، که در پیادهروی اربعین، یکی از مهمترین ابعاد دین، که تولّی به ولایت الهی و برانگیختن همه جوانب وجودی انسان به سمت اراده ولیّ الهی است، تقویت میشود.
🔸با ملاکی که سردبیر روزنامه ارائه نموده است، بسیاری از اقدامات فرهنگی جاری در کشور مانند جشنوارهٔ فیلم فجر را باید تعطیل نمود؛ چرا که استقبال کننده از آنها بسیار نازلتر از این رقم میلیونی حاضر در شور اربعینی هستند.
🔸ناظران میدانی، گواهی میدهند که میزان اثرگذاری این پیادهروی بر اعماق جان جوانان و نوجوانان، علیرغم همهٔ سختیهای آن، قابل مقایسه با اثرگذاری هیچ اقدام فرهنگی دیگر نیست که در طول این چهلسال، از سوی مسئولین فرهنگی کشور، به اجرا درآمدهاند. کسانی که در این سیل عظیم انسانی حاضر شدهاند، چنان سرشار از عناصر اخلاقی همچون ایثار و همبستگی و اجتماعیّت میشوند، که این میزان از درک اخلاقی را هیچگاه و در هیچ موقعیت دیگر، وجدان نکردهاند.
🔅از اینرو، ایکاش مقداری از تسهیلات که برای ارزانی مسافرتهای غیر زیارتی مانند سفر به ترکیه قرار دادهاند، برای سفر اربعین قرار داده میشد؛ و جای این تعجب، باقی است که چرا از میان این همه اقدام فرهنگی بیثمر، انگشت اتهام به سمت حرکت مردمی و الهی و پرثمر اربعین حسینی گرفته شده است که مورد تأکید اهلبیت علیهمالسلام و سیرهٔ عملی مراجع معظم تقلید و اولیاء الهی بوده است!
🆔 @ghafari_ir
«ابنسینا» یکی از بزرگترین فیلسوفان جهان اسلام است، که علاوه بر دانش فلسفه، در دانشهای مختلف دیگر نیز تبحر داشت.
بر همین اساس، در جهان غرب با لقب «امیرپزشکان» شناخته شده است. کتاب قانون ابنسینا در طب یکی از مهمترین آثار پزشکان دنیای قدیم و یکی از مهمترین کتابهای طبی اروپا در قرون وسطی بوده است.
ایشان در علم ریاضی و نجوم نیز جایگاهی خاص داشت. بخشی از کتاب شفا درباره ریاضیات بوده که شامل چهار بخش هندسه، علم حساب، موسیقی و هیئت است.
نظریات و رویکردهای این فیلسوف بزرگ، تأثیر قابل توجهی بر فلسفه اسلامی و نیز فلسفه غرب در سدههای میانه داشته است. او توانست در ساختار تفکر مشایی، نوآوریهای زیادی پدید آورد. کتابهای «شفـا» و «اشارات و تنبیهات» مهمترین آثار ابنسینـا در حکمت و فلسفـه، دایرةالمعـارف فلسفـی محسوب میشوند.
کتاب #حکیم_همه_دان درصدد است تصویری روشن و ساده از زندگی و حیات فکری ابنسینا ارائه کند، و به همیـن منظــور به بررسی اندیشـه او در حـوزههـای معـرفتشناسـی، هستیشناسی، خداشناسی و نفسشناسی پرداخته است.
🆔 @ghafari_ir
.
✨﷽✨
❓شبهه:
❗️اگر شما در اسراییل بهدنیا میآمدید، به احتمال زیاد یهودی میشدید، اگر در اروپا بهدنیا میآمدید، احتمال زیاد مسیحی، و اگر در ژاپن بهدنیا میآمدید، شینتو میشدید.
❗️پس"دین" پدیدهای است که "جغرافیا" برای شما تعیین میکند.
❗️آنچه مهم است "اخلاق و انسانیت" است که به جغرافیای زمان ومکان محدود نیست!
⚜پاسخ:
⚜در پاسخ به این سخن، توجه به چند نکته میتواند مفید باشد:
🔅 چه بسا بتوان گفت که در ابتدای کودکی و نوجوانی، انسان غالباً دنبالهروی از فرهنگ پیرامون خود میکند؛ اما حقیقتاً در دورهٔ جوانی، حس جستجوگری و کنجکاوی و پرسشگری در انسان جوانه میزند و انسان نسبت به هر حقیقتی کندوکاو میکند؛ به همین جهت است که اکثر افرادی که دین خود را به اسلام تغییر دادهاند، در سنین جوانی اقدام نمودهاند.
🔅 سخن فوق اینگونه القاء میکند که اکنون همهٔ اروپاییها مسیحیاند و همهٔ ژاپنیها آیین شینتو را دارند؛ این در حالی است که هم اکنون در قارهٔ اروپا، طبق آمارهای منتشر شده از سوی مراکز معتبر آمار، جمعیت مسلمانها بسیار نزدیک به جمعیت مسیحیان شده است؛ همچنین در کشور ژاپن، پدیدهٔ اسلامگرایی به یک حقیقت جاری تبدیل شده، بهگونهای که طبق آمار منتشر شده، هر روز ده نفر در ژاپن به دین اسلام گرایش مییابند.
🔅 حضرت موسی و حضرت عیسی علیهماالسلام هر دو اهل فلسطین و آسیایی بودند؛ حال آنکه به روشنی میبینیم که دو دین یهود و مسیحیت، غالباً پیروان اروپایی و آمریکایی دارند. پس جغرافیا محدودهٔ دین را تعیین نمیکند.
🔅 در انتهای این شبهه آمده است که دین اهمیتی ندارد، بلکه انسانیت مهم است؛ حال پرسش این است که آیا خضوع در برابر رازق مطلق و نعمتبخشِ همهٔ موجودات عالَم، شرط انسانیت نیست؟ آیا اگر کسی در برابر خدایی که تکتک نفس کشیدنهایمان را مدیون عنایت و رحمت او هستیم -تا چه برسد به ذرهذره نعمت هایی که در زندگی از آنها برخورداریم- سر تعظیم و بندگی خم نکند، شایستهٔ نام انسان است؟
🔅 دربارهٔ رواج شبهاتی از قبیل شبههٔ فوق، این نکته جالب توجه است که فقط دین و حقایق الهی، محدود به جغرافیا، معرفی میشوند؛ اما وقتی نوبت به فرهنگ سکولار و شهوتران غرب مدرن میرسد، اصلاً سخنی از محدودیت جغرافیایی به میان نمیآید، بلکه بهیکباره در این مقولات فرهنگی، سخن از دهکدهٔ جهانی واحد و نظریهٔ جهانیشدن میشود.
🥀و در انتها، گلایهای دوستانه و دردمندانه از دوستان مؤمن و مؤمنان دوست:
🥀شبهاتی از قبیل شبههٔ فوق، دقیقا با همین عبارات در فضای مجازی به وفور منتشر میشوند؛ اما پاسخ دادن به این شبهات و یا نشر پاسخ اینها، گویی مایهٔ زحمت و خلاف شأن است.
🥀برادران و خواهران ایمانی! صدقه منحصر به بذل مال نیست؛ انتشار پاسخ شبهات در عصر غیبت، نیز صدقه است و چه خوب صدقهای است یاور حضرت حجت بودن در دفع و رفع شبهات عقیدتی.
🆔 @ghafari_ir
.
✨﷽✨
#فضیلت_صلوات
🥀امام رضا عليهالسلام:
🥀من لم يقدر على ما يكفّر به ذنوبه، فليكثر من الصلاة على محمّد وآله، فإنّها تهدم الذنوب هدماً.
🥀كسى كه توانایی کفاره بر گناهانش را ندارد، بر محمّد و آل محمّد عليهمالسلام زياد صلوات فرستد، زيرا صلواتِ فراوان، بنيان گناه را نابود مىكند.
🔅وسائلالشیعه، ج ۷، ص ۱۹۴.
#فضیلت_سحرخیزی
🥀امام صادق علیهالسلام:
🥀الشتاء ربيع المؤمن يطول فيه ليله فيستعين به على قيامه و يقصر فيه نهاره فيستعين به على صيامه
🥀زمستان بهار مومن است. از شبهای طولانیش برای شب زندهداری، و از روزهای کوتاهش جهت روزهداری بهره میجوید.
🔅روضةالواعظين ج ۲، ص ۳۱۷
🆔 @ghafari_ir
.
✨﷽✨
⚜بخش اول از مصاحبه خبرگزاری تسنیم با استاد غفاری قرهباغ دربارهٔ جایگاه معرفتی علامه طباطبایی:
🔅زمانهشناسی علامه ره و فهم دقیق از ضروریات روزگار و اقتضائات حوزههای علمیه
🔅برخی از ابتکارات فلسفی علامه ره
🔅مواجههٔ علامه ره با مکاتب دگراندیش معاصر
⚜ مشروح مصاحبه در خبرگزاری تسنیم:
🆔 https://tn.ai/2141565
✍کانال استاد غفاری در سامانههای مجازی:
🆔 @ghafari_ir