eitaa logo
*نهضت روشنگری (غفارعلیپور)
422 دنبال‌کننده
544 عکس
297 ویدیو
119 فایل
باسلام و عرض ادب و احترام. به منظور روشنگری و بصیرت افزایی در عرصه های تربیتی، معرفتی و مهارتی، در محافل حوزوی ،دانشگاهی، مجالس و محافل فرهنگی و مذهبی و از طریق پیام رسان ایتا و سروش، خدمت بزرگواران هستم.
مشاهده در ایتا
دانلود
به هشت دلیل، تکفیریها موفق نخواهند شد طی روزهای گذشته گروه های تروریستی با سرعت درحال پیش روی در برخی مناطق سوریه از جمله حلب می باشند. صرف نظر از چرایی شکسته شدن خطوط دفاعی ارتش سوریه و تحرکات سهل و آسان دشمن تکفیری ، سوال مهم تر سرنوشت شرایط جدید است ، اینکه آیا تروریست ها توان ادامه و نهایتا تثبیت مواضع خود را دارند؟ به چند دلیل پاسخ منفی است : پ ۱- اغلب گروه های مسلح غیر سوری و حتی غیر عرب هستند و حضور آنها نامشروع بوده و ارتباطی با ملت سوریه ندارند. ۲- گروه های مختلف و متعدد با تنفس مصنوعی برخی کشورهای منطقه موقتا در کنار هم بوده و ظرفیت بالای درگیری داخلی را دارند. ۳- توان ارتش خسته سوریه که طی سالیان طولانی جنگ تحلیل رفته پس از این غافلگیری مجددا بازیابی خواهد شد. ۴- نیروهای جبهه مقاومت که در گذشته به کمک ملت سوریه آمدند این بار با تجربه ، آمادگی و شناخت بیشتر وارد خواهند شد و می توانند صحنه نبرد را تغییر دهند. ۵- کشورهای دوست ، سوریه را تنها نخواهند گذاشت و از اراده ، ابزار و توان لازم برای برخورد با تروریست ها و حامیان آنها برخوردار هستند. ۶- گرچه تصرف برخی شهرها برای دشمن پیروزی اولیه محسوب می شود اما ادامه آن به سادگی نبوده و در واقع " باد آورده را باد می برد" پیروزی آسان می تواند شکست آسان نیز در پی داشته باشد. ۷- با بزک کردن تروریست ها توسط برخی کشورها چیزی تغییر نکرده و آنها مشروعیت پیدا نخواهند کرد بنابراین نیروی نامشروع نه ماندگار است و نه مقاومت خواهد کرد. ۸- تروریست ها برای ادامه جنگ از پشتیبانی ، تدارکات و عقبه مستحکم برخوردار نبوده و در صورت امکان نیز از سوی ارتش سوریه ضربه خواهند خورد. سوریه و جبهه مقاومت با اشراف بر فضای رسانه ای و ارائه روایت اول و دقیق و مقابله با عملیات روانی دشمن با جلوگیری از فروپاشی اذهان مردم و ارتش سوریه همچنین با طرح های عملیاتی جدید می توانند به سرعت صحنه را تغییر دهند و این مهم، دور از ذهن نیست.
بازی خوردن نمایندگان یک ملت، بدترین وضعیت ممکن برای یک مجلس  مجلس برای جلوگیری از این روند از موج‌گرانیها که منشا ان تصمیمات هیهات دولت و مدیران خائن و نفوذی  است طرح سوال از رئیس جمهور و یا استیضاح وزیران همراه بافتنه و یا حتی اگر لازم شد استیضاح شخص پزشکیان را فورا در دستور کار قرار دهد. این موج گسترده گرانیهای ساخته ی دولت، فتنه گرانه ،تعمدی و خیانگرانه طراحی و رو به گسترش هست و با این خواب مرگی که مجلس را فرا گرفته، به هیچ وجه تا کلید زدن نارضایتیهای گسترده در کشور قصد توقف ندارد مگر اینکه وزیران عامل این خیانتها با تو دهنی مجلسیان از کار برکنار شوند و روشنگری گسترده خواص متمرکز بر دو فتنه گرانیها و ترویج برهنگی ،این تبهکاران باشد. ین تصمیمات خائنانه در گرانیها و ترویج فساد و .. که در هئئت دولت و وزارتخانه ها و بانک مرکزی گرفته میشود به هیج وجه  یک برنامه برای کشور داری نیست بلکه یک کودتای خاموش و مرموز برای ایجاد فتنه است. ریئس جمهور و عواملی از فتنه گران که بر گردنش سوار شده اند چهار ماه است که سیل اسا، تمامی اعضای باند تبهکار فتنه گر و منافقین داخلی سابقه دار را در پستهای حساس مدیریتی چینش میکنند و مدیران خدمتگذار را برکنار میکنند. در چنین وضعیتی این مجلس را قالیباف زمین گیر کرده از انجام هر حرکتی!! چرا ؟؟ چونکه او مخفیانه با اینها همدست شده برای انجام هر خیانتی که از او بخواهند و راه حل، فقط ورود مجلس به برکناری گسترده این وزیران است و کنارگذاشتن قالیباف.
دولت، قصد دارد بودجه کشور را از کجا تأمین نماید؟! در بودجه سال ۱۴۰۴، درآمدهای مالیاتی به ۱۷۰۰ همت رسیده و حدود ۴۰۰ همت کمتر از درآمدهای نفتی (۲۱۰۰ همت) است. این در حالی است که در سال گذشته درآمد مالیاتی بیش از دو برابر فروش نفت بود. علاوه بر این، برداشت از صندوق توسعه ملی، که اصولاً برای مصارف خاص و ویژه در نظر گرفته می‌شود، امسال رسماً وارد بودجه شده و قرار است حدود ۵۰۰ همت از محل آن تأمین شود.!!!
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
منشا تمام ترویست ها از جمله ابوبکر البغدادی و محمد الجولانی، «کمپ بوکا ساخت آمریکا» است. هرچه زمان بیشتر جلو می رود این جمله تاریخی پر رنگ تر می شود: " شروع جنگها و جنایت ها از آمریکا هست "
تجربه تکراری و عبرت تاریخی!! اصلاح طلبان از ضعیف ترین مدیر و آدمِ خودشان که آنچنان هم بحساب نمی آمد یک رئیس جمهور ساختند اما جریان حزب الله و انقلابیون و حتی افراد ملی و دلسوز کشور ؛ قویترین مدیران انقلابی و ولائی و دلسوز خود را به راحتی ترور شخصیت کرده و کنار زدند و مردم عامی و قشر خاکستری و بعضا معاند را هم بدنبال خود کشاندند و عجیب است که حتی افراد عادی که فقط یک کدورت و دلخوری داشتند هم به اینها پیوستند و این شد که حالا داریم می بینیم . ریاست جمهوری آقای پزشکیان حاکمیت مجدد اصلاحطلبان ؛ غربگرایان؛  مطرودین ؛ زخم خورده ها  و کسانیکه در فتنه ۸۸ و ۱۴۰۱ بوده اند و بعضا افراد مفسد سیاسی و اقتصادی را بدنبال داشته است . متاسفانه کسانیکه بازداشتی و محکومین قضائی و فتنه گران جاهل و معاند بوده اند نیز در این دولت وفاق ملی، پست و مقام گرفته اند و مثل آب خوردن و خلاف قانون برای لشکر خود جایگاه و پست هم اختصاص داده اند . نقش مخرب خواص بی معرفت در بهم ریختگی انتخابات مجلس دوازدهم اسفند ۱۴۰۲ و ریاست جمهوری ۱۴۰۳ فراموش شدنی نیست . عجیب تر اینکه عده ای بعد از چند  ماه تازه بیدار شده و میگویند که چرا اینطوری شد و بعضا اظهار ندامت میکنند. اما دیگه چه فایده ای دارد ؟ کار از کار گذشته است و باید چهار سال به عقب برگردیم . چقدر تاریخ درس آموز و عبرت ‌انگیز است؟! دوموضوع مهم: اول اینکه : مردم خیانتها و خسارات دولت حسن روحانی را بزودی فراموش کرده و مجددا به همان طایفه رای دادند. دوم اینکه : تعریفها و تائیدات حضرت آقا در مورد شهید رئیسی و آنهم در آستانه انتخابات ۱۴۰۳ که یک کُد و چراغ راهنما و بعنوان حجت شرعی و عقلی بود عده ای توجه نکردند ‌و در حالیکه انتظار میرفت به شبیه ترین فرد به آن عزیز بزرگوار رای بدهند اما با لجاجت تمام و بی بصیرتی حیرت انگیز به غیر او رای دادند که حتی الفبای حکمرانی و دیپلماسی داخلی و بین المللی را هم نمیداند . خداوند متعال نعمتش را بر ما تمام کرد اما ظاهرا ظرفیت و لیاقت ما همین مقداری بود که گرفتارش شده ایم و سزاوار است که فقط خودمان را مذمت کنیم. و ‌چه بدبخت کسانیکه وضعیت موجود را میبینند اما حقیقت را بخاطر کینه وکدورت و ‌‌جهل خود انکار میکنند. تحولات و اتفاقات اخیر و بعد ایجاب میکند که مردم عزیز و هوشیار ایران بویژه خواص بی بصیرت و راحت طلب برروی انسجام ملی حول محور ولایت فقیه متمرکز گردند . وگرنه خداوند متعال به هیچ ملت بی تلاش و بی اراده و لجباز و قدرناشناس و بی بصیرت چک سفید امضاء نداده است.
روز دوشنبه روز امام حسن مجتبی و امام حسین علیهما السلام است. امام حسن (ع)می فرمایند: مكارم اخلاق ده چيز است: ۱. راستگوئى ۲. نوميدى راستين از غير خدا ۳. بخشش به نيازمندان ۴. خوش خلقى ۵. پاداش در برابر خدمات ديگران ۶. پيوند و رفت و آمد با خويشاوندان ۷. حمايت از همسايه ۸. توجّه به حقوق دوستان ۹. مهمان نوازى ۱۰. و مهمترين اينها شرم و حياء است. حدیث۲۶۱ تاريخ يعقوبى، ج 2، ص 215
تحولات اخیر در سوریه بار دیگر نشان‌دهنده پیچیدگی‌های ژئوپلیتیکی و ارتباط مستقیم امنیت منطقه‌ای با اقتصاد انرژی است. وضعیت شمال سوریه و تشدید فعالیت گروه‌های تروریستی حاکی از آن است که این گروه‌ها همچنان ابزار مؤثری برای تضعیف دولت‌های منطقه‌ای و ایجاد بی‌ثباتی از سوی قدرت‌های فرامنطقه‌ای به‌ویژه آمریکا و رژیم صهیونیستی هستند. این سیاست، که عراقچی آن را «طراحی آمریکایی ـ صهیونیستی» خوانده، در تلاش‌های مکرر برای مهار مقاومت و تسلط بر منابع استراتژیک منطقه ریشه دارد. اقتصاد انرژی منطقه خاورمیانه به منزله یکی از بزرگ‌ترین تأمین‌کنندگان نفت و گاز جهان، نقش حیاتی در ثبات اقتصادی و سیاسی جهانی ایفا می‌کند. هر گونه بی‌ثباتی در این منطقه، مانند جنگ یا افزایش فعالیت گروه‌های تروریستی، به طور مستقیم بر زیرساخت‌های انرژی تأثیر گذاشته و زنجیره تأمین جهانی را مختل می‌کند. سوریه به‌ دلیل موقعیت جغرافیایی استراتژیک و منابع انرژی بالقوه، همواره در کانون رقابت‌های جهانی بوده است. فعال شدن مجدد گروه‌های تروریستی می‌تواند تأثیرات مستقیمی بر زیرساخت‌های انرژی این کشور داشته باشد. تخریب یا اشغال میادین نفتی و گازی، افزون بر کاهش تولید داخلی سوریه، بر عرضه جهانی انرژی نیز تأثیر می‌گذارد. این امر موجب افزایش هزینه‌های انرژی در سطح جهانی و ایجاد نوسانات قیمتی می‌شود که اقتصادهای وابسته به واردات انرژی را به شدت آسیب‌پذیر می‌کند. از این ‌رو، تأمین امنیت انرژی نیازمند همکاری منطقه‌ای و مدیریت پایدار منابع است تا هم نیازهای اقتصادی و هم ملاحظات ژئوپلیتیکی پاسخ داده شود. با توجه به اینکه سوریه یکی از مسیرهای بالقوه انتقال انرژی از خاورمیانه به اروپا به شمار می‎آید، بی‌ثباتی در این کشور تأثیر مستقیمی بر تجارت جهانی انرژی دارد. هرگونه اختلال در این مسیرها می‌تواند رقابت‌ قدرت‌های جهانی را تشدید کند و به بحران‌های بیشتر در سطح بین‌المللی منجر شود. تأکید جمهوری اسلامی ایران بر حمایت از دولت و ملت سوریه در مبارزه با تروریسم، نشان‌دهنده درک عمیق ایران از ارتباط امنیت منطقه‌ای با توسعه اقتصادی و سیاسی است. امنیت سوریه تنها یک مسئله داخلی نیست؛ بلکه به مثابه عنصری کلیدی در ثبات منطقه و حفظ تعادل در بازار انرژی جهانی عمل می‌کند. همکاری نزدیک کشورهای منطقه‌ای در این زمینه می‌تواند نقش مهمی در مقابله با تهدیدهای تروریستی و بی‌ثباتی داشته باشد. در مجموع، تحولات سوریه نشان می‌دهد، «امنیت» و «اقتصاد منطقه‌ای» به‌طور تنگاتنگی به یکدیگر گره خورده‌اند. فعال شدن مجدد گروه‌های تروریستی نه تنها تهدیدی برای دولت سوریه، بلکه تهدیدی برای کل منطقه است. از این ‌رو، تقویت همکاری‌های منطقه‌ای و اتخاذ راهبردهای جامع برای مبارزه با تروریسم و حفاظت از زیرساخت‌های حیاتی، ضرورتی اجتناب‌ناپذیر برای تأمین امنیت و ثبات در خاورمیانه و جهان به شمار می‎آید.
۱۲ گروه معارض سوری که تاکنون نیز بر ضد ارتش وفادار به بشار اسد در حال نبرد بودند؛ طی یک نشست، برای عملیات های مشترک نظامی بر ضد حکومت سوریه قول اتحاد دادند. این گروهها تا پیش از این، با توجه به اختلاف دیدگاههای سیاسی و عقیدتی، به صورت مستقلانه و ناهماهنگ در جبهات مختلف بر ضد حکومت اسد در جنگ بودند و گاهی اختلاف های موجود، درگیری های خونینی را نیز بین این گروهها رقم می زد. فرماندهان این گروهها؛ در یک نشست عملیاتی مشترک که ۱۲ گروه را شامل می شود به این توافق دست یافته اند. جیش المجاهدین، احرار الشام، جیش عزت، جیش نصر، ادلب الحر، جبهه شام، گروه فاستقم کما امرت، و فیلق الشام از جمله گروههایی هستند که این اتحاد را تشکیل داده اند. این گروههای معارض، جزو تاثیرگذارترین گروههای مخالف حکومت سوریه به شمار می روند که اکثریت آنها مورد حمایت عربستان سعودی، امریکا، ترکیه و امارات متحده عربی هستند. گفته می شود که تلاش این گروه برای تصرف کامل ولایت ادلب سوریه است. هم اکنون نیز بخش هایی از این ولایت در اختیار این گروهها قرار دارد. نزدیک به صد گروه مستقل نظامی در حال جنگ با دولت سوریه هستند که عدم هماهنگی و اختلاف میان این گروهها باعث شده تا در برخی موارد این تشکل های نظامی به جان هم بیافتند.
فاطمه(س) میتوانست... ایام شهادت دختر آخرین پیامبر خداست. فاطمه میتوانست پشت در نیاید. فاطمه میتوانست سکوت کند و صاحب مقام شود. فاطمه میتوانست با خلفا بیعت کند و ام المومنین جامعه ای که مدیون پدرش بودند شود. فاطمه میتوانست در خانه بماند و فرزندانش را بزرگ کند. فاطمه میتوانست بفکر وضع حمل طفل در رحم باشد. فاطمه میتوانست مسامحه کند و ثروت باغ فدک را بدست آورد. فاطمه میتوانست، اما اگر این رفتارها را میکرد دیگر فاطمه نبود!! فاطمه به ما آموخت همه چیز باید فدای علی زمان شود!! شهادت حضرت فاطمه(س) تسلیت باد.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
خاخام صهیونیستی : چرا نمی شود مسلمانان را شکست داد؟ دلایل جالبی نام می بره: ۱_نماز  و دعا خواندنشون باعث میشود ارتباط با حضرت ابراهیم خلیل پیدا کنند و با این کار قلبشان پر از معنویت میشود. ۲_ چون از مرگ نمیترسند و اعتقاد به شهادت دارند. ۳_زنانشان حجاب دارند و بی حجابی را نوعی خروج از معنویت و ورود به فساد و گمراهی میدانند. پس با این جماعت نمیشود از طریق نظامی و جنگ مبارزه کرد. فقط باید کارفرهنگی کرد و زن و مرد و پیر و جوانشان را از معنویت دور کرد تا به پیروزی یهود بر دنیا دست یافت!! ببینید این حرامیان برای انحراف ما از راه خدا چه  برنامه ها دارند!!
سوریه، حماه نیز به بهانه‌‌ی حفاظت از غیرنظامیان، تخلیه شد. از مرزهای ترکیه، ادلب و حلب تا شهر حماه، مناطق شمالغرب سوریه بودند که برای محور مقاومت، ارزش خیلی خاصی نداشتند و بیشتر، روسیه وظیفه داشت که از این مناطق، حفاظت کند. از حماه به بعد اما، به دلیل دسترسی به عمق استراتژیک و خطوط پشتیبانی حزب‌الله لبنان و نزدیکی حماه به بیروت و خاک لبنان، هر متر پیشروی تروریست‌ها، به خصوص به سمت مصیاف، تدمر (پالمیرا)، دمشق و القصیر، تهدید مستقیم امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران و خطری بسیار بزرگ برای تمام مردم ایران محسوب می‌شود. امنیت در منطقه‌ی غرب آسیا، زنجیره‌ای و پیوسته است. تکفیری‌های عثمانی - صهیونی، به صراحت اعلام کرده‌اند که قصدشان ایران است! به نمادهای ایرانی‌ها بی‌احترامی کردند. مظاهر شیعی را هتک حرمت نمودند‌ و علنا اعلام کردند که در صورت دسترسی به اماکن مقدس شیعی، آنها را ویران کرده و زنان ایران را به کنیزی خواهند برد! تلاش‌های رزمندگان و فرماندهان جبهه مقاومت ادامه دارد، اما یک نفر سنگی را در چاه انداخت که صد نفر نمی‌توانند آنرا خارج کنند! یکی از مهمترین دلایلی که حضرت فاطمه سلام‌الله‌علیها در مسیر حمایت از ولایت تنها ماند، این بود که مردم می‌گفتند ما را چه به دعوای علی با دیگران! ما حوصله‌ی دردسر نداریم! بگذارید به زندگی و کسب و کارمان برسیم. ما را داخل در سیاست نکنید! این شد که فاطمه(س) سیلی خورد، جایگاه خلافت، غصب شد! مسیر الهی، منحرف گردید، غضب الهی شامل جهانیان شد! هشدار و آماده‌باش اکنون نیز در یک پیچ تاریخی بی‌نهایت مهم قرار گرفته‌ایم، یا بر مسیر خود، استوار و ثابت‌قدم میمانیم و مقاومت میکنیم یا اسیر موهومات عده‌ای غربزده و اشعث صفت، سازش کرده، دست روی دست قرار می‌دهیم تا دشمن به پشت دروازه‌های شهرهای ایران برسد! آنگاه با لگد تکفیری‌های بدتر از داعش و اسرائیل، از خواب بیدار خواهیم شد! چه سود که آن روز، خیلی دیر است! جریان ابقع به سرعت در شامات پیشروی میکنند! جریان سازش در داخل ایران، بر طبل بی‌تفاوتی می‌کوبند! اکثریت مردم ایران هم که از اهمیت وقایع، بی‌خبر!! هدف آمریکا، هدف اسرائیل، هدف تروریست‌های تکفیری حاضر در سوریه و عراق، فقط مردم ایران هستند! اگر از غزه و لبنان و سوریه و عراق عبور کنند، به صغیر و کبیر ایرانی رحم نخواهند کرد! با حجاب و بی‌حجاب، موافق و مخالف و بی‌تفاوت برای آنها، هیچ فرقی ندارند! با ژن ایرانی مشکل دارند! از هفت هزار سال تمدن ایرانی که با مکتب عاشورا و انتظار ظهور مولا، پیوند داده شده، قوام یافته و ترکیب شده؛ مشکل دارند! با تمام ایران مشکل دارند! و........
لینک کانال نهضت روشنگری (غفارعلیپور ) در پیام رسان های داخلی: سروش splus.ir/ghaffaralipour ایتا https://eitaa.com/ghaffaralipour
تحلیلی بر عمق، پیچیدگی و بحران در سوریه آنچه در ده روز گذشته در سوریه رخ داده به اندازه‌ی بحران 2009 تا 2013 پیچیده و به میزان جنگ 2013 تا 2017 جدی و حیاتی است. طرف مقابل با سلاح غربی، آموزش اوکراینی، اطلاعات ترکیه‌ای، جنگ شناختی اماراتی و پول گروه قدرتمندی از کشورها به صف شده تا اینبار کار را برای دولت اسد تمام کند. سقوط پی‌درپی شهرها در عرض ده روز هم نشان از آن دارد که این هدف چندان دور از دسترس نیست، به ویژه با سقوط حماه به عنوان شهری که دروازه حمص و خط ساحلی سوریه است. جالب اینکه نقاطی در این ده روز سقوط کرده که در کل ده سال آغازین جنگ سقوط نکرده بود. جبهه النصره نیز با چهره‌ای کاملا مدنی به میدان آمده؛ اولین کار آنها پس از فتح حلب، ترمیم شبکه برق این شهر برای بهبود خدمات رسانی بوده است. آنها در سه سال گذشته توانسته بودند ادلب را به منطقه‌ای نمونه از لحاظ خدمات اجتماعی تبدیل کنند. درحالیکه این شهر برق 24ساعته داشت، حلب کمتر از 4 ساعت برق روزانه را ذیل دولت مرکزی به مردم ارائه می‌داد. اینها علاوه بر جنگیدن با اسلحه و پهبادهای غربی، به سبک همانها برای شبکه اجتماعی، طرح‌ریزی می‌کنند و مردم را به خود جذب می‌نمایند. لذا وجه اجتماعی ماجرا بسیار پیچیده و عمیق است. حالا مشخص می‌شود که چرا خبر پیشنهاد امارات درباره پیشنهاد ساخت سوریه منتشر و توزیع شد. طرف عربی- غربی می‌خواست مردم سوریه را در میانه‌ی دو انتخاب ایران و جبهه مقاومت یا غرب به عاملیت امارات بگذارد. با تصویرسازی از ایرانِ در تحریم و دوبی پیشرفته در شبکه اجتماعی هم مشخص بود که دل عامه به کدام طرف جذب می‌شود. ولو در واقعیت قطعی باشد که امارات اساسا در سوریه سرمایه‌گذاری خاصی نمی‌کند چراکه سوریه خارج از مدار ژئوپولتیک محور اماراتی است. احتمالا علت اینکه بخشی از ارتش سوریه چندان جدی نمی‌جنگد هم همین موارد اجتماعی، رسانه‌ای و برخی موضوعات اقتصادی باشد. تصویر ذهنی برای برخی از آنان این است که دارند برای ایران می‌جنگند درحالیکه کشورشان فرصت‌های بهتری می‌تواند داشته باشد. وضعیت روی زمین هم بسیار وخیم است. احتمالا به زودی وضعیت جبهه درعا هم روشن خواهد شد. پس از آن، جنگ هسته‌های مخفی در دمشق و نقاط دیگر برای فتح شهری شروع می‌شود و بحرانی بسیار عمیق پیش‌روی ما خواهد بود. برخی ابزارهای جبهه مقاومت برای کمک به سوریه نیز دیگر در دسترس نیست یا به شدت تضعیف شده و دولت مرکزی در این زمینه با مشکلات جدی لجستیک و نیروی رزمی مواجه خواهد بود. دورنمای فعلی واقعا خطرناک و حساس است. باید با توکل بر خدا و تدبیر به سراغ این جریان خطرناک رفت و از برخی اتفاقات یک سال و نیم اخیر درس گرفت.
‏برای درک بهتر اوضاع سوریه، توصیه میکنم این متن را بخوانید: ‏بافت مذهبی جمعیت سوریه به این شرح است: ‏74 درصد اهل سنت، 13 درصد علوی نُصَیریه، ‏2 درصد شیعه امامی و اسماعیلی، 3 درصد دروزی،‏7 درصد مسیحی و 1 درصد یهودی و ایزدی هستند. اهلسنت در سوریه با سایر کشورهایی مثل عربستان و مصر متفاوت است. اهل سنت سوریه به دو بخش است: اکثریت: اموی اقلیت: شافعی (کُرد) دمشق، مهد تفکر عثمانی اموی است و سالها مرکز حکومت معاویه و بنی امیه بوده است. برای همین اهل سنت سوریه با ریشه اموی و بصورت صدها گروهک رشد کرده است. تفاوتشان با سایر اهل سنت عربستان و مصر این است که علی را اصلا جز خلیفه چهارم نمی دانند، معتقدند خلفا به این ترتیب است: ابوبکر، عمر، عثمان، معاویه، یزید و.... و نسبت به اهل بیت و بنی هاشم بغض و کینه دارند. بخاطر همین اغلب اهل سنت سوریه، ناصبی هستند. علوی نصیریه که خاندان اسد و بشار اسد رییس جمهور سوریه از آن هستند فرقه تاریخی غالی هستند که در زمان امام عسکری، شخصی به نام محمد نمیری است که از اصحاب امام حسن عسگری معرفی شده و بعد از شهادت ایشان مدعی وکالت و نیابت از امام زمان شد. ولی به دلیل ابراز عقاید الحادی چون تناسخ و غلوآمیز با نامه امام حسن عسگری رسوا شد. سپس ادعا نمود که او فرستاده خداوند است و از جانب امام هادی فرستاده شده است و منکر امامت امام حسن و امام زمان شد و بعد از این مدعی ربوبیت شد و به اباحه‌گری روی آورد. ‏بعد از نمیری، حسین بن حمدان خصیبی (صاحب کتاب هدایه الکبری) است که این فرقه را سازماندهی کرد و قبرش در حلب است که در سال 91 توسط ارتش آزاد سوریه تخریب شد. ‏تفکر نصیریه ، مخلوط شیعه و مسیحیت و ایران پیش از اسلام است معتقدند که خدا ذات یگانه‌ای است مرکب از سه اصل جداناپذیر بنامهای: «معنی»، «اسم»، «باب». این سه گانگی به نوبت در انبیا متجلی شده ‏است و آخرین تجسم با ظهور اسلام مصادف شده و آن ذات یگانه در تثلیث در وجود علی، محمد و سلمان فارسی تجسم یافت. بدین سبب تثلیث مزبور را با حروف عمس (ع - م - س) معرفی می‌نمودند که اشاره به حروف اول سه اسم علی، محمد و سلمان است. ‏ اعمال و مناسک نصیریه این موارد است: ‏1. نماز در پنج نوبت به جا می‌آورند که در تعداد رکعات با هم تفاوت دارند در حالی که سجده ندارد اما کاری شبیه رکوع در آن وجود دارد. ‏2. نماز جمعه ندارند و وضوء و تحصیل طهارت برای رفع جنابت قبل از نماز ندارند. ‏3. مسجد نداشته بلکه نمازهای‌شان را در خانه انجام می‌دهند و به همراه نماز اعمال خرافی نیز انجام می‌دهند. ‏4. حج را قبول ندارند بلکه رفتن به حج را کفر و عبادت بت می‌پندارند. ‏5. زکات را قبول نداشته و خمس اموال خود را به مشایخ و روساء فرقه تحویل می‌دهند. ‏6. روزه نزد ایشان دوری جستن از زنان در طول ماه رمضان است. ‏7. نسبت به صحابه بغض دارند و ابوبکر و عمر و عثمان را لعنت می‌کنند و آنها را جز محرمات الهی می دانند. ‏8. این فرقه معتقد به اسرار باطنی برای عقاید است و خودشان را عالم به اسرار نهان می‌پندارند. 9. اعتقاد دارند که امام حسین در روز عاشورا، کشته نشده بلکه مانند مسیح، کسی شبیه امام حسین مشبه شد و بجای امام حسین کشته شد و امام حسین به آسمان رفت!‏ اهل سنت سوریه که غالبشان اموی هستند، بشار اسد و خاندان اسد که حکومت را به دست دارند، را از لحاظ اعتقادی و سیاسی مهدور الدم می دانند و معتقدند که حرمهایی مانند حرم زینب باید نابود شود و حق حاکمیت بر سرزمین سوری باید از آن اکثریت (اهل سنت) باشد، نه از اقلیت 13 درصدی (علوی). معتقدند که خاندان اسد، حق 75 درصدی مردم سوریه را مصادره کرده است و هر طوری شده باید این خاندان حذف شوند! ‏اینکه می بینید مردم عربی از جمله فلسطینی ها از حمله به حلب اظهار خوشحالی می کنند، از این منظر عقیدتی و سیاسی ببینید که خاندان اسد، کافر هستند و علی اللهی هستند!‏ اهل سنت اموی سوریه، در گذشته توسط امپراطوری عثمانی و حالا توسط ترکیه پشتیبانی می شوند و اهل سنت شافعی کرد هم مخالف ترکیه هستند. طبیعی است که خاندان اسد با این پشینیه تاریخی و مذهبی، با حکومت های عربی متفاوت باشد، به انقلاب اسلامی ایران بخاطر شیعه بودن احساس نزدیکی کند و در دوران جنگ هشت ساله عراق بر ایران، در کنار ایران باشد و دشمن اسرائیل باشند و جامعه عربی و حکومت های عربی از حکومت بشار اسد دلخوشی نداشته باشند
آیا سیاست ایران در مورد سوریه تغییر کرده است؟ 1️⃣ بی‌تردید مقصر اول اتفاقات اخیر سوریه را باید ارتش فاسد و ناکارآمد این کشور دانست که البته چندان هم موضوع عجیبی نیست. رزمندگان مدافع حرم خاطرات تلخی از ارتش بعثی سوریه در دوران مبارزه با تروریست‌ها دارند. از تسلیم خطوط به تروریست‌ها تا نفوذ عناصر جاسوس و حتی فساد اخلاقی و اعتقادی. طبیعی است که چنین ارتشی در برابر یک نیروی تکفیری که با عقیده ولو غلط در حال جنگ و قتال است نمی‌تواند کاری از پیش ببرد و دلیل اصلی عقب‌نشینی‌های مکرر ارتش عربی سوریه از حلب و حماه و ... همین است. این که می‌بینیم بشار اسد دستور افزایش 50 درصدی حقوق ارتش را می‌دهد در واقع تلاشی برای تکان دادن این نظامیان است و ناگفته پیداست که این مشوق‌های مالی هم موفق نخواهد بود. البته معدودی از فرماندهان و نیروهای با غیرت ملی مثل ژنرال سهیل حسن را باید از این کلیت استثنا کرد. 2️⃣ ایران و جبهه مقاومت در این ماجرا به هیچ وجه غافلگیر نشدند. برآوردهای اطلاعاتی از سه ماه پیش کاملا گویای این بود که تروریست‌های مستقر در ادلب در حال آمادگی برای حمله هستند. قبل از آن هم می‌دانستیم که به تعهدات ترکیه در سوچی و آستانه نمی‌توان تکیه کرد و اردوغان ابایی از هزینه کردن تکفیری‌ها برای مقاصد خود ندارد. اما مشکل اینجاست که در سوریه تصمیم‌گیری نهایی با ایران نیست. لذا خطای محاسباتی دولت سوریه در بی‌توجهی به هشدارهای ایران را باید در نظر گرفت. 3️⃣ قدری ریشه‌ای تر باید به موضوع نگاه کرد: ترکیب جمعیتی سوریه حدود 75 درصد سنی، 10 درصد مسیحی و تنها 13 درصد شیعه علوی و اسماعیلی است. تمامیت‌خواهی و دیکتاتوری حزب بعث بشار در راه ندادن اهل سنت در ساختار حکومتی از یک طرف و فساد گسترده در بین علوی‌های حاکم از طرف دیگر، زمینه اصلی بحران 2011 و نیز اتفاقات فعلی است. (البته بالا کشیدن علویان در دوره حافظ اسد دلایل دیگری داشت که فعلا مجال توضیح این موضوع نیست) اما در جامعه‌ای با اکثریت سنی که از دیرباز با اسلام اموی و ضدشیعی خو گرفته‌اند و ترکیب فعلی صحنه، بزرگترین انگیزه‌ها را در اختیار عناصر تکفیری قرار میدهد تا بر روی گسل‌های موجود بحران‌آفرینی کنند. ایران با فهم صحیح از این مسئله به خوبی میدانست که پاکسازی سوریه و حتی شاید بتوان گفت آزادسازی ادلب پایان کار نخواهد بود و باید تغییرات ریشه‌ای در دستور کار قرار گیرد وگرنه هر لحظه امکان بازگشت معکوس وجود دارد. 4️⃣ شهید سلیمانی بعد از آزادسازی بخش اعظم خاک سوریه از عناصر تکفیری، پیشنهاد ایجاد اصلاحات در ساختار حاکمیت را به بشار اسد داد و خود نیز با مذاکره با عناصر میانه‌رو سنی تلاش کرد تا وضعیت صحنه را به شکل معتدل‌تری در آورد و توفیقاتی هم در این زمینه کسب کرد ولی متاسفانه برخورد حکومت سوریه (و البته بعضی دولت‌ها در ایران) با این وضعیت را باید فرصت‌سوزی بزرگ نامید. نتیجه این شد که ما فرصت بهره‌برداری از پیروزی‌های میدانی را از دست دادیم و کشورهایی مثل امارات و ترکیه در خلاء حضور ما میدان‌دار شدند. 5️⃣ قطعا رژیم صهیونیستی، آمریکا و ترکیه –هر کدام به دلایل و نیاتی- در فتنه فعلی ایفای نقش می‌کنند ولی تجربه نشان داده ما از اشتباهات جبهه خودی بیش از تحرکات دشمن باید واهمه داشته باشیم. یک نمونه روشن آن موج مشکوک افغان‌ستیزی در یکی دو سال اخیر خصوصا بعد از روی کار آمدن طالبان است که هدف آن انشقاق بین صفوف رزمندگان فاطمیون و جبهه مقاومت بود.  در زمان جنگ تحمیلی خودمان وقتی که وزیر سپاه از حافظ اسد درخواست موشک کرد او بسیار ناراحت شد و بعد از مرخص کردن اطرافیان خود گفت: «مگر شما نمی‌دانید سوریه پر از جاسوس است چرا این درخواست‌ها را علنی مطرح می‌کنید؟» البته مسئله «تجارت اطلاعات» به درجاتی دیگر در لبنان و حتی اسرائیل هم وجود دارد. 6️⃣ چرا ایران در فتنه جدید سوریه حضور سریع میدانی پیدا نکرد؟ باید حکومت سوریه به این درک برسد که قرار نیست تاوان ندانم‌کاری‌های آنها را ایران و رزمندگان جبهه مقاومت پرداخت کنند. موضع‌گیری فالح الفیاض و حشدالشعبی عراق در مورد عدم مداخله حداکثری در سوریه را باید در این چهارچوب دانست. البته حرکت‌های ایذایی نیروهای آمریکایی در منطقه نیز تا حدی بر سرعت عمل ایران تاثیر گذاشته است. 7️⃣ در کل اما جای نگرانی جدی نیست؛ چراکه به لحاظ میدانی و نظامی، هر منطقه‌ای که به سرعت فتح شود به سرعت نیز قابل بازپس‌گیری است؛ ضمن اینکه که تحرکات عناصر تحریر الشام (النصره سابق) در این مدت به صورت پیشروی‌های سریع ولی بدون تثبیت خطوط دفاعی بوده است.
8️⃣ چرا جای نگرانی جدی نیست؟ هلی‌برد نیروهای لشکر 25 سوریه و نیروهای واگنر روسی در ارتفاعات مشرف به حماه و غرب حلب نشان‌دهنده سست بودن عقبه تکفیری‌هاست؛ این یعنی فرصت برای جبران این اتفاقات هست ولی سوریه باید در این زمینه نصایح و توصیه‌های ایران را زودتر بپذیرد. درست است که سوریه برای ما پل ارتباطی با حزب الله است ولی این موضوع نباید در تصمیمات داخلی حزب بعث سوریه اشتباه محاسباتی ایجاد کند. 9️⃣ متاسفانه فضای رسانه داخل کشور یا مشغول تحلیل‌های آخرالزمانی است! که طبق آنان اساسا باید اجازه دهیم سوریه سقوط و سفیانی ظهور کند! که طرح این موضوعات غیر قطعی و انحرافی به شدت حاج قاسم سلیمانی عزیز را آزار میداد،یا همه چیز را به منازعه ایران و رژیم صهونیستی خلاصه می‌کنند و روی هر واقعه و اتفاقی سریعا برچسب «عقب‌نشینی غیرتاکتیکی و عذاب الهی(!)» می‌زنند. متاسفانه بعضی‌ها به دنبال ساده‌ترین و بسیط ترین تحلیل هستند نه دقیق‌ترین تحلیل. خناسی رسانه‌های معاند و غرب‌گرایان داخلی نیز جای خود دارد. اما باید بدانیم که صحنه سوریه پیچیده و ذوابعاد است و باید در تصمیم‌گیری دقیق بود. 🔟 اکنون وقت آیه یأس خواندن و تحلیل‌های صد من یک غاز صادر کردن بدون اطلاعات دقیق و گمانه زنی های بدون تخصص نیست. (متاسفانه سرعت پیشروی تکفیری های سوریه در ایتا و تلگرام بسیار بیشتر از سرعت پیشروی آنها در میدان است) علاوه بر اینکه نه می‌توان با هر کجروی سوری‌ها کنار آمد و نه می‌توان بالکل رهایشان کرد. تردید نکنید که ایران و رهبر تیزهوش و با فراست آن و نیز کلیت جبهه مقاومت صحنه را کاملا تحت نظر و اشراف دارند. برای آرامش بیشتر فقط کافیست روند مدیریت رهبر انقلاب را در بحران های داخلی و منطقه ای بیشتر مطالعه کنیم و از تحلیل های کانال هایی که رهبر انقلاب را در امور نظامی هیچکاره و دست بسته جلوه میدهند و مجموعه نظام را به تعلّل متهم میکنند، فاصله بگیریم. این منطقه، منطقه ماست و آن همه در ابعاد گوناگون هزینه نکردیم که امروز به سادگی واگذارش کنیم. تردیدی نیست که سیاست ایران در مورد سوریه و حزب الله هیچ تغییری نکرده است. در روزهای آینده ایران نشان خواهد داد که اراده‌اش در حفظ محور مقاومت چقدر جدی است.
پیام جلسه سه جانبه امروز میان وزیران خارجه ایران، عراق و سوریه، سه پیام اصلی بود: ‌پیام اول، حمایت از دولت و ملت سوریه در مبارزه با گروههای تروریستی تکفیری است که بدون تردید در یک توطئه آمریکایی صهیونیستی این حملات را انجام می دهند، اگر کسی نقش صهیونیست ها در طراحی این توطئه را نادیده بگیرد حتما اشتباه کرده است. ‌گروههای تروریستی تکفیری که توسط سازمان ملل به عنوان تروریستی شناسایی شده اند مانند «تحریرالشام»، حملاتی را علیه مردم سوریه انجام داده اند که ملت و دولت و ارتش سوریه در حال مقابله با آنها هستند و ما حمایت خود را از دولت و ملت و ارتش سوریه اعلام کرده و جمهوری اسلامی ایران همیشه از سوریه حمایت کرده و همچنان با تمام قوا حمایت خواهد کرد . ‌پیام دوم، اینکه تهدیدهای تروریسم علیه سوریه تنها به سوریه محدود نخواهد بود و تهدیدی علیه تمام منطقه است. اگر سوریه مامن تروریستها شود با بازگشت داعش و دیگر گروههای تروریستی، تهدید آنها تنها به سوریه و کشورهای همسایه محدود نخواهد شد و به کشورهای دیگر تسری پیدا خواهد کرد. ‌تروریسم مرز نمی شناسد و برای مقابله با تروریسم نباید به مرزها اکتفا کرد، باید با تروریستها در نطفه آنها مقابله کرد. اگر ما بخواهیم از امنیت خود محافظت کنیم باید از امنیت کشورهای همسایه خود حمایت کنیم. ‌پیام سوم، اینکه نباید مبارزه با تروریسم مورد تبعیض قرار گیرد، گروههای تحریرالشام و جبهه «النصره» و بقیه گروههای تروریستی که در سوریه مشغول جنگ با دولت سوریه هستند، توسط سازمان ملل به عنوان تروریست شناسایی شده اند، بنابراین، مقابله با تروریسم وظیفه بین المللی است و ائتلاف بین المللی نباید در این زمینه تبعیض قائل شود. ‌ما تروریست خوب و بد نداریم و با همه تروریستها باید مقابله شود. لیست تروریسم توسط سازمان ملل مشخص شده، کشورهایی که در برابر این حرکت وسیع گروههای تروریستی در سوریه ساکت مانده و حتی حمایت می کنند مسئول هستند و باید پاسخگو باشند که چرا هر جا به نفعشان است از تروریسم حمایت می کنند و دست تروریستها را باز می گذارند.
کانال‌ها و شبکه‌های اجتماعی، پر شده از انواع تحلیل‌ها و گمانه زنی ها و مطالبه گریها و بعضا هم بی تفاوتیها و گاهی یقه گیریهای سیاسی و بدتر از همه کج فکرانی معترض و متهم کردن مقام معظم رهبری و مجموعه نیروهای مسلح و...به سکوت در تحولات منطقه!!! اینکه پیگیرِ وقایع و حوادث منطقه و نگران از جنگ در نزدیک(مرزهای خود و یا داخل مرزها) با سقوط سوریه و لبنان و فلسطین باشیم و تحلیل‌های مرتبط نمایم، قطعا نشانه‌ی خوبی از فهم و مهمتر دغدغه مردم ما است. اما فراموش نکنیم در کنار این دغدغه ها بایستی مخلص ترین آدمها در ایمان به تدبیر ولی فقیه باشیم و هم چنین کمک مالی برای شیعیان بی‌دفاع سوریه و مردم بی‌پناهِ غزه و لبنان را در برنامه داشته و مهمتر توسل و دعای ویژه برای پیروزی آنها کنیم ودر کنار این توسل ها ،بعنوان سربازان پا به کار ولایت، سازماندهی های خودرا تکمیل و در حالت آماده باش و البته هوشیار به وقایع داخلی و خارجی و گوش به لبان حضرت آقا باشیم. اتفاقات سوریه، پیچیده‌تر‌ین صحنه های جهان و بنظر من، پیش جنگ جهانی سوم به طرفیت غرب به سردمداری آمریکا و اسرائیل و ترکیه و در طرف مقابل ایران بعنوان قطب تاثیر گذار منطقه و محور جنگ چابک ،همراه با روسیه و چند کشور محورمقاومت می باشد و زمین جنگ مذکور منطقه‌ی حساس سوریه و لبنان و غزه و یمن است و برنده‌ی این جنگ ، تعیین کننده‌ تحولات منطقه‌ی خاورمیانه و پیش جنگ جهانی سوم خواهد بود و امیدوارم با فضایی که رصد می کنم ایران اسلامی با همدلی و اقتدار رهبری و مردم،برنده‌ی این میدان که پای آن خونهای ارزشمندی تقدیم کردیم ،باشد. لذا اینگونه نیست که بتوان بدون شناخت اتاق جنگ و مرکز فرماندهی، به این سادگی تحلیل جامع و قطعی در این تحولات کرده و کسی را محکوم به کم کاری یا خیانت کنیم،در این صحنه‌ی حساس اتاق جنگ و فکر اطلاعاتی و امنیتی و سیاسی بزرگی می خواهد تا با حداقل خسارات، بالاترین دستاوردها را حاصل کند که فرمانده‌ی این اتاق عالم بلا شک در این حوزه،مقام معظم رهبری است. ازسوی دیگر ما با یک قولی جهانی بنام مجازی و رسانه‌ روبرو هستیم که ذهن مردم و حتی صحنه میدان را به لحاظ جنگ روانی در برزخی از حقایق و شایعات محصور کرده و تاسف بارتر اینکه، جماعتی نادان ، متحجر و تندرو،کج فهم و... واقعیتِهای صحنه و احتمالا تدابیر عاقلانه پس پرده را ندیده و یا نمی فهمند و به حساب تعلل حاکمیت در پاسخ به رژیم جعلیِ صهیونیستی تفسیر می کنند!! در این غبار فتنه‌ی داخلی و خارجی، باید صرفا نگاهمان به لبان و اشارات رهبری معظم باشد و اسیر این هیجانات و جنگ رسانه ای نشویم و با بصیرت و البته تیز هوشی، نسبت به تدابیر حاکمیت در تنبیه رژیم جعلیِ صهیونیستی و مدیریت صحنه‌ی جنگ معتمد باشیم.
برخی تحلیلگران خوش باور می گویند نگران نباشید بدون بشار اسد هم می شود کار کرد! این آقایان با خوشخیالی می گویند که می رویم و با سوریه بدون بشار اسد، سوریه مطیع ترکیه، سوریه با دولت تکفیری روابط راهبردی برقرار می کنیم و جولانی مصاحبه کرده و منافع ایران را تأمین می کند و او چنین گفته و چنان! این خوشخیالی است؛ خوش خیالی از جنس همان خوشخیالی برخی مقامات جمهوری اسلامی که می گفتند می شود با مذاکره و نشست و برخاست و لبخند با آمریکایی ها، مشکلات را حل کرد! متوجه عمق مسئله نیستند. تکفیری های سوریه مطیع دولت ترکیه هستند و کاملاً هماهنگ و ذیل چتر حمایتی آمریکا و اسرائیل! اینکه آتش بس لبنان اسرائیل برقرار شود و فردای آن، تکفیری ها به خط پشتیبان لجستیکی اسرائیل بزنند یعنی چه؟! ترکیه دو دهه در آذربایجان سرمایه گذاری کرده و دولتی همسو با خود را در آذربایجان روی کار آورده که امروز موی دماغ ایران است و چندین حمله تروریستی و حملات امنیتی اطلاعاتی از خاک این کشور علیه ایران صورت گرفته است. با سقوط سوریه، نفوذ ایران بیخ گوش اسرائیل نیز قطع می شود و تسلیحات راهبردی ایران یا باید از سوریه خارج شود یا هم به دست تکفیری ها می افتد و تکفیری ها به تسلیحات موشکی و غیره نیز مسلح می شوند! البته برخی جریانات سیاسی - مثل اصلاح طلبان از اواخر دهه 70 رسماً به بوش نامه نوشتند که حاضرند از حزب الله لبنان و فلسطین حمایت نکنند؛ همین ها در سال 88 شعار «نه غزه نه لبنان» سر می دادند؛ سال قبل محمدجواد ظریف، رئیس جمهورِ سایه دولت پزشکیان رسماً اعلام کرد که مردم ایران از اینکه بجای فلسطین و لبنان بجنگند خسته شده اند! در حالیکه ایران هیچوقت به جای لبنان و فلسطین نجنگیده فقط در کنار آنها بوده و منظور اصلی ظریف هم همین است که ما از اینکه از لبنان و فلسطین و سوریه و عراق در برابر تکفیری ها و اسرائیل حمایت کنیم پشیمان و خسته ایم! برخی فکر می کنند برخی مسئولین جمهوری اسلامی اگر در داخل کشور دچار سوءتدبیر و ناکارآمدی هستند اما در سیاست خارجه معصومند و عالی کار می کنند!! نه عزیزان؛ همین ناکارآمدی داخلی در انفعال خارجی هم مؤثر است!! سوریه اگر با تصمیمات و توافقات پشت پرده از جنس برجام هم سقوط کند، هیچ فشاری از روی ایران برداشته نمی شود و هیچ تحریمی رفع نمی شود! در عوض فشارها به ایران افزایش پیدا می کند و ما یکی از برگه های برنده خود در مقابله با آمریکا و اسرائیل را با انفعال از دست خواهیم داد!!
هشدار خرداد ماه رهبر معظم انقلاب به بشار اسد
بیانیه مشترک قطر، عربستان سعودی، اردن، مصر، عراق، ایران، ترکیه و روسیه درباره سوریه: بحران کنونی نشان دهنده یک تحول جدی برای امنیت منطقه ای و بین المللی است و برای توقف عملیات نظامی و حفاظت از غیرنظامیان به یک راه حل سیاسی نیاز است.
چرا سوریه سقوط کرد؟ فشارها و تنگ‌نظری‌های یک سال اخیر بشار اسد نسبت به جبهه مقاومت، تحت تأثیر شرایط تحمیلی امارات و عربستان سعودی که وعده حمایت مالی به سوریه داده بودند، باعث شد اسد با دست خود، دوستان واقعی‌اش را محدود کند و آن‌ها را در موقعیتی دشوار قرار دهد. این تصمیمات نادرست به شکل‌گیری وضعیتی انجامید که اکنون نظام سوریه را در آستانه بحرانی جدی قرار داده است. از جمله عوامل تشدیدکننده این بحران می‌توان به اجبار جبهه مقاومت به تخلیه اماکن استراتژیک، انحلال نیروهای دفاع وطنی - که به‌عنوان یک نیروی مردمی با حمایت ایران شکل گرفته بود - و کاهش شدید نیروی انسانی محور مقاومت در سوریه اشاره کرد. علاوه بر این، پذیرش دستورات تحمیلی تحت نظارت اسرائیل از سوی امارات و روسیه، همراه با وعده پرداخت‌های میلیارد دلاری، نقش مهمی در تضعیف موقعیت سوریه ایفا کرده است. در کنار این موارد، عدم انجام اصلاحات سیاسی جدی و بی‌توجهی به راهکارهای پیشنهادی ایران، به‌ویژه در حوزه‌های سیاسی و اجتماعی، مزید بر علت شده است. همچنین، فروپاشی اقتصادی ناشی از تحریم‌های شدید جهانی و ناتوانی دولت در برقراری گفت‌وگو با مردم و توجیه و همراه کردن آن‌ها در تحمل این فشارهای سنگین، نظام سوریه را به نقطه بحرانی رسانده است.
ابو محمد الجولانی کیست؟ از ریاض تا جولان و از دمشق تا عراق، مسیر پر فراز و نشیب یکی از چهره‌های جنجالی و تأثیرگذار در تحولات سوریه از تأثیر حوادث ۱۱ سپتامبر تا نقش‌آفرینی در گروه‌های تروریستی القاعده و داعش و حضور در سوریه.
اونهایی باید نگران باشن که به ولایت، اعتقادی ندارن، چون بارشون سنگینه و نمیدونن تکلیفشون چیه! تکلیف ما روشنه و بارمون سبک، تکلیف ما تبعیت از رهبری هست و بس! گفتن سکوت، سکوت میکنیم، گفتن حرکت، حرکت میکنیم. اگر نیت رضای الهی باشه راهش مشخصه، اگر دنبال خواست دلمون باشیم کارمون سخت میشه. الحمدلله رهبری حکیم و فرزانه داریم که اگر ولی فقیه ما هم نبودن باز شرط عقل بود از رهنمودهای خردمندانشون استفاده کنیم و چه عالی که خداوند منت گذاشت و این انسان حکیم ولی فقیه ما هستن و اطاعتشون واجب. پس نه نگران باشید و نه ناامید، این ناخدا بلده کجا لنگر بندازه و کی بادبان  رو برافراشته کنه! صد تا دار و دسته ظریف هم در برابر ناخدا هیچ اند. ما باید یاد بگیریم چطور پشت سرشون حرکت کنیم.
شهیدحاج قاسم سلیمانی: به زودی فتنه‌ هایی پیش رو خواهید داشت که کل شهدا آرزوی حضور به جای شما را خواهند داشت! آن‌ روز من نیستم، ولی شما پشت آقا را خالی نکنید.
برخی اشتباهات دولت سوریه: ۱- عدم پاکسازی ادلب (بر مبنای مذاکرات روسیه-ترکیه) علیرغم اصرار محور مقاومت (به فرماندهی ایران) بر انجام آن. ۲- عدم ایجاد خطوط دفاعی در اطراف ادلب، علیرغم تاکید محور مقاومت ۳- عدم همراهی با محور مقاومت در حمله به جولان اشغالی، در میانه طوفان الاقصی و حتی ایجاد محدودیت ۴- تحت فشار گذاشتن نیروهای محور مقاومت برای خروج آنها از سوریه (با نزدیکی به امارات و عربستان و... با وسوسه دریافت مشارکت مالی آنها) ۵- عدم قبول فرماندهی محور مقاومت در ابتدای تهاجم تکفیری‌ها (با تکیه و اعتماد به سایر همپیمانان)
چرا ایران در این دوره وارد سوریه نشد؟ زمانی که داعش در سوریه ظهور کرد و شرایط امنیتی برای سوریه سخت شد دولت این کشور طی روندی رسمی از ایران درخواست کمک کرد. تحولات سریع سوریه در یک هفتۀ گذشته و مداخله نداشتن ایران در این تحولات مسئله‌ای است که باید در عوامل مختلف جستجو و تحلیل کرد. تروریست‌ها جهش ژنتیکی پیدا کردند و دست از خشونت برداشتند و ژست دیپلماتیک به خود گرفتند. مردم سوریه نیز دیگر به مانند قبل از ارتش سوریه در قبال تروریست ها حمایت نمی‌کردند. ارتش سوریه نیز به‌دلایل مختلف از جمله ضعف‌های اعتقادی و اقتصادی دیگر مانند قبل انگیزه مقابلۀ در برابر تروریست‌ها را نداشت.اما مهم‌ترین تغییر در خود بشار اسد بود. آخرین دیدار اسد با رهبر انقلاب حاوی نکتۀ مهمی بود. رهبر انقلاب ۱۰ خرداد امسال تذکری به بشار دادند. این تذکر ناشی از شناخت واقعی از صحنه بود. ایران پیش از آغاز جنگ در لبنان، بارها تذکرات لازم را درباره تقویت قوای تروریست‌ها به اسد اعلام کرده و حتی پیشنهاد لازم را به‌صورت رسمی به او داده بود اما به این تذکرات توجه نشد. ادامۀ این روند تا آخرین ساعات سقوط اسد نیز ادامه داشت. حضور بالاترین رده مقامات ایرانی برای مذاکره با اسد نشان‌دهنده عزم جدی ایران برای تقویت اسد بود اما یک خطای راهبردی سبب شد بشار در سراشیبی سقوط قرار گیرد و آن همان تذکر رهبر انقلاب بود؛ اسد دل‌خوش به وعده‌های جریان عربی و غربی منطقه شد. ایران نیز زمانی که تمایل نداشتن اسد را برای حمایت میدانی دریافت کرد بنا را بر دخالت نکردن گذاشت اما تلاش خود را برای متقاعد کردن اسد تا آخرین لحظه ادامه داد اما اسد زمانی متوجه توخالی بودن وعده‌های دشمنان خود شد که کار از کار گذشته بود.