بسم الله الرحمن الرحیم 🔸سهم روز شنبه🔸
موضوع: شرح نهج البلاغه ۱۴۰۳/۹/۲۴
شرح خطبه ۱۸۸- آیت الله مکارم ،دشتی
●خطبه 189 نهج البلاغه؛ بخش سوم: علم امام علی علیه السلام
پيام امام اميرالمؤمنين عليه السلام، ج7، ص: 292-288
💢در حديثى از عبدالله بن عباس در همان کتاب استيعاب آمده است که مى گويد: «وَاللهِ لَقد اُعْطِىَ عَلىُّ بْنُ أبى طالِب تِسْعَةُ أعْشارِ الْعِلْمِ وَ أيْمُ اللهِ لَقَدْ شارَکَکُمْ فِى الْعُشْرِ الْعاشِرِ ; به خدا سوگند على بن ابى طالب(عليه السلام) از نه دهم علوم و دانشها (به لطف پروردگار) بهره مند است و به خدا سوگند در يک دهم باقى مانده (که در اختيار مردم است) شريک است».(6)
💢اين سخن را با حديث ديگرى پايان مى دهيم. محمد بن يوسف بلخى شافعى در کتاب خود چنين آورده است:
💢«از على(عليه السلام) روايت شده است که روزى در مجلسى عمومى فرمود: «سَلُونى قَبْلَ أَنْ تَفْقِدُونى...; از من سؤال کنيد پيش از آن که مرا از دست دهيد»، از من درباره آسمانها سؤال کنيد که به همه بخشهاى آن آشنا هستم. مردى از ميان جمعيت برخاست و گفت: اى پسر ابوطالب اکنون که چنين ادعايى کردى بگو ببينم در اين ساعت جبرئيل کجاست؟ امام(عليه السلام) مقدار کمى سکوت کرد و در فکر فرو رفت. سپس سر برداشت و فرمود: من همه آسمانهاى هفتگانه را جستجو کردم و جبرئيل را نيافتم و تصور مى کنم تو جبرئيل باشى. سؤال کننده گفت: آفرين آفرين بر تو اى فرزند ابوطالب،پروردگارت به تو بر فرشتگان مباهات مى کند. اين سخن را گفت و سپس از نظر حاضران پنهان شد.(7)
💢در ضمن آگاه تر بودن حضرت به طرق آسمانها به جهت اهميّتى است که آسمانها نسبت به زمين دارند.
6. همان، صفحه 50.
7. احقاق الحق، جلد 7، صفحه 621. همين روايت با کمى تفاوت در بحارالانوار (از کتاب فضايل شاذان بن جبرئيل) جلد 39، صفحه 108، حديث 13 نقل شده است.
موفق باشید
Sa🌿
بسم الله الرحمن الرحیم 🔸سهم روز یکشنبه🔸
موضوع: شرح نهج البلاغه ۱۴۰۳/۹/۲۵
شرح خطبه ۱۹۰- آیت الله مکارم ،دشتی
●خطبه 190 نهج البلاغه؛ بخش اول: حمد خدا و تعظیم پیامبر
پيام امام اميرالمؤمنين عليه السلام، ج 7، ص: 297-293
و من خطبة له (علیه السلام) يحمد الله و يَثني على نبيّه و يَعِظ بالتقوى:
حمدُ الله:
💢أَحْمَدُهُ شُكْراً لِإِنْعَامِهِ، وَ أَسْتَعِينُهُ عَلَى وَظَائِفِ حُقُوقِهِ؛ عَزِيزَ الْجُنْدِ، عَظِيمَ الْمَجْدِ.
الثناءُ على النبيّ:
💢وَ أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَ رَسُولُهُ، دَعَا إِلَى طَاعَتِهِ وَ قَاهَرَ أَعْدَاءَهُ جِهَاداً عَنْ دِينِهِ، لَا يَثْنِيهِ عَنْ ذَلِكَ اجْتِمَاعٌ عَلَى تَكْذِيبِهِ وَ الْتِمَاسٌ لِإِطْفَاءِ نُورِهِ.
فرهنگ لغت
واژه های نهج البلاغه (عمران علی زاده)
لا يَثنِيهِ: او را منصرف نكرد.
💢خداوند را به پاس نعمتهايش ستايش مى کنم و براى اداى حقوق و اطاعت فرمانهايش از او يارى مى طلبم، خداوندى که سپاهش شکست ناپذير و مجد و عظمتش بزرگ است و گواهى مى دهم که محمّد(صلى الله عليه وآله) بنده و فرستاده اوست. انسانها را به اطاعت پروردگار دعوت نمود و با دشمنان خدا در طريق جهاد، براى دين حق پيکار کرد و پيروز شد. هرگز هماهنگى و اتّحاد دشمنانش در تکذيب وى و تصميم بر خاموش کردن نورش او را از مسير خود بازنداشت.
موفق باشید
Sa🌿
بسم الله الرحمن الرحیم 🔸سهم روز دوشنبه🔸
موضوع: شرح نهج البلاغه ۱۴۰۳/۹/۲۶
شرح خطبه ۱۹۰- آیت الله مکارم ،دشتی
●خطبه 190 نهج البلاغه؛ بخش اول: حمد خدا و تعظیم پیامبر
پيام امام اميرالمؤمنين عليه السلام، ج 7، ص: 297-293
💢از خطبه هاى امام عليه السلام است كه در آن حمد خدا مى گويد و بر پيامبر ثنا مى فرستد و به تقوا و پرهيزگارى اندرز مى دهد.
خطبه در يك نگاه:
💢اين خطبه كه از درخشان ترين خطبه هاى اميرمؤمنان على عليه السلام است از چند بخش تشكيل شده است:
💢در بخش اوّل شكر و سپاس خداوند را مى گويد و شهادت به رسالت پيامبر صلى الله عليه و آله مى دهد و از پيروى آن حضرت بر دشمنانش به لطف پروردگار سخن مى گويد.
💢در بخش دوم ضمن تأكيد بر مسئله تقوا، همگان را به آمادگى براى سفر آخرت دعوت مى كند و از پايان زندگى و مشكلات مرگ و حوادث پس از آن سخن مى گويد.
💢در بخش سوم ضمن تأكيد بر ناپايدارى دنيا و شرح عذاب دردناك الهى در قيامت كه در انتظار مجرمان است از سرنوشت لذت بخش صالحان در سراى ديگر و نعمتهاى بى نظير بهشتى و آرامش كامل و پاداش عظيم و فناناپذير آنها بحث مى كند.
💢در بخش چهارم بار ديگر امام عليه السلام به آنچه در بخش دوم بيان فرمود باز مى گردد و با تعبيرات جديدى همه را تشويق به آمادگى براى سفر آخرت مى كند.
💢در بخش پنجم كه آخرين بخش خطبه است اصحاب و ياران خود را مخاطب ساخته و از حركات عجولانه و قيامهاى بى ثمر و تصميمهاى خام براى نيل به شهادت ومانند آن، بر حذر مى دارد و تصريح مى كند كه اگر در مسير حق باشيد در بستر، هم بميريد شهيد خواهيد بود.
موفق باشید
Sa🌿
بسم الله الرحمن الرحیم 🔸سهم روز سه شنبه🔸
موضوع: شرح نهج البلاغه ۱۴۰۳/۹/۲۶
شرح خطبه ۱۹۰- آیت الله مکارم ،دشتی
●خطبه 190 نهج البلاغه؛ بخش اول: حمد خدا و تعظیم پیامبر
پيام امام اميرالمؤمنين عليه السلام، ج 7، ص: 297-293
پيامبر رحمت و جهاد:
💢امام(عليه السلام) در اين بخش، از حمد و سپاس خداوند آغاز مى کند و مى گويد: «خداوند را به پاس نعمتهايش ستايش مى کنم و براى اداى حقوق و اطاعت فرمانهايش از او يارى مى طلبم. خداوندى که سپاهش شکست ناپذير و مجد و عظمتش بزرگ است»; (أَحْمَدُهُ شُکْراً لاِِنْعامِهِ، وَ أَسْتَعِينُهُ عَلَى وَظَائِفِ حُقُوقِهِ; عَزِيزَ الْجُنْدِ، عَظِيمَ الْمَجْدِ(1)).
💢تعبير به «وظايف حقوق» ممکن است اشاره به واجبات الهى; مانند نماز و روزه و خمس و زکات باشد که جز با توفيق الهى به طور کامل انجام نمى گيرد و ممکن است اشاره به حقوق الهى ناشى از نعمتهايى همچون گوش و چشم و عقل و هوش و جوانى و سلامت باشد، چون هر کدام شکرى را مى طلبد.
💢سپس به ذکر شهادت به رسالت پيامبر و بعضى از اوصاف برجسته آن حضرت پرداخته، چنين مى فرمايد: «شهادت مى دهم که محمّد بنده و فرستاده اوست. انسانها را به اطاعت پروردگار دعوت نمود و با دشمنان خدا، در طريق جهاد براى دين حق پيکار کرد و پيروز شد. هرگز هماهنگى و اتّحاد دشمنانش در تکذيب وى و تصميم بر خاموش ساختن نورش، او را از مسير خود بازنداشت»; (وَ أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَ رَسُولُهُ دَعَا إِلَى طَاعَتِهِ، وَ قَاهَرَ أَعْدَاءَهُ جِهَاداً عَنْ دِينِهِ; لاَ يَثْنِيهِ(2) عَنْ ذلِکَ اجْتَِماعٌ عَلَى تَکْذِيبِهِ، وَ الْتِمَاسٌ لاِِطْفَاءِ نُورِهِ).
پی نوشت:
1. «مجد» به معناى گستردگى، شرافت و جلالت و شکوه و جلال و عظمت آمده است و اين صفت به طور کامل مخصوص خداوند است.
2. «يثنيه» از ريشه «ثنى» بر وزن «سعى» در اصل به معناى پيچيدن خبرى است و هنگامى که با عِطف، بر وزن «کتف» همراه شود، به معناى پيچيدن پهلو و کنايه از بى اعتنايى و انصراف از چيزى است.
موفق باشید
Sa🌿
14.31M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
⁉️چرا میگویید که بی حجابی موجب غضب خداوند میشه؟ غرب بی حجاب رو ببینید که سراسر نعمت هستند؟
📣استاد رفیعی
📍100شبههدربارهحجاب
📍100شبههدربارهحجاب
ا☝️🏻☝️🏻ا
بسم الله الرحمن الرحیم 🔸سهم روز چهارشنبه🔸
موضوع: شرح نهج البلاغه ۱۴۰۳/۹/۲۸
شرح خطبه ۱۹۰- آیت الله مکارم ،دشتی
●خطبه 190 نهج البلاغه؛ بخش اول: حمد خدا و تعظیم پیامبر
پيام امام اميرالمؤمنين عليه السلام، ج 7، ص: 297-293
💢امام(عليه السلام) در اين قسمت از کلامش به دو نکته مهم از زندگى پيامبر اکرم(صلى الله عليه وآله) اشاره فرموده است: نخست اينکه او همواره در پيکار با دشمنان پيروز مى شد و اين دليل روشنى بر مديريت صحيح پيامبر درباره برنامه هاى مبارزاتى و جنگى با دشمن است. افزون بر عنايات و امدادهاى الهى. ديگر اين که هرگز اتّحاد دشمنان در برابر او در عزم و اراده آن حضرت تأثير نمى گذاشت و او را ناتوان نمى ساخت و از برنامه خود منصرف نمى کرد; شجاعانه پيش مى رفت و به مقصود خود مى رسيد.
💢معروف است هنگامى که پيامبر در مکّه بود سران قريش به آن حضرت گفتند: تو به بتهاى ما بدگويى مى کنى و ما را سفيه مى شمرى و اتحاد جمعيّت مارا به پراکندگى مبدّل ساخته اى! اگر هدفت به دست آوردن مال است هر چه مى خواهى به تو مى دهيم. هر گاه طالب مقامى، مقام برجسته اى به تو خواهيم داد و اگر اين برنامه ها ناشى از بيمارى توست به درمانت مى پردازيم، پيامبر فرمود: هيچ يک از اينها نيست، بلکه خداوند مرا به عنوان رسولش به سوى شما فرستاده و کتابى بر شما نازل کرد. اگر آنچه را آوردم مى پذيريد در دنيا و آخرت بهره مند خواهيد شد و اگر نپذيريد صبر مى کنم تا خداوند ميان من و شما داورى کند.
💢سران قريش رو به عمويش ابوطالب کردند و گفتند از او بخواه که به بتهاى ما بد نگويد يا با هم پيکار مى کنيم تا يکى از دو گروه ـ ما و آنها ـ از بين برود. پيامبر فرمود: «يا عَمّاهُ لَوْ وُضِعَتِ الشَّمْسُ فى يَمينى وَ الْقَمَرُ فى شِمالى ما تُرِکَ هذَا الْقُوْلُ حَتّى أنْفَذَهُ أوْ أُقْتَلُ دُونَهُ ; اى عمو! اگر خورشيد را در دست راست من و ماه را در دست چپ من بگذارند (و بر همه منظومه شمسى مرا حاکم کنند) من دست از برنامه خود بر نمى دارم تا آن را به انجام برسانم يا در اين راه کشته شوم»(3). (4)
3. تاريخ طبرى، جلد 2، صفحه 67 ; بحارالانوار، جلد 9، صفحه 143 و سيره ابن هشام، جلد 1، صفحه 284.
موفق باشید
Sa🌿