بسم الله الرحمن الرحیم 🔸سهم روز دوشنبه🔸
موضوع: شرح نهج البلاغه ۱۴۰۳/۱/۶
شرح خطبه ۱۷۸- آیت الله مکارم ،دشتی،لاهیجی
خطبه ۱۷۷- ابن میثم، فیض الاسلام، زمانی
خطبه ۱۷۸ (بخش اول) شناخت خدا و رسول او
پيام امام اميرالمؤمنين عليه السلام، ج 6، ص: 624-615
نکته:
1 ـ کليد حل معماى صفات:
💢همان گونه که در کلمات پرمعناى امام(عليه السلام) بيان شد، نه گذشت زمان در ذات پاک خداوند اثر مى گذارد و نه جابه جايى مکان درباره او متصور است و نه چيزى در سراسر عالم هستى از دايره علم او بيرون است.
💢آرى، همه عالم، محضر خداست ; ولى او جا و مکانى ندارد. همه جا حاضر است ; ولى هيچ کس او را نمى بيند. اوصاف جلال و جمال او هر چند معرفتى عميق به ما مى بخشد، ولى بايد اعتراف کرد که او در وصف نمى گنجد!
گاه اين تعبيرات درباره ذات بى مثال او معما جلوه مى کند و شکلى از تناقض را در نظر مجسم مى سازد ; ولى با توجّه به يک نکته، کليد حل اين معما به دست مى آيد و آن اين که او وجودى است بى نهايت در بى نهايت و نامحدود و نامتناهى از هر جهت ; نه آغازى دارد نه انجامى و نه حد محدودى.
💢گرچه تصور چنين وجودى براى ما انسان ها که همه چيزمان محدود و نامتناهى است، بسيار مشکل است، ولى به هر حال بدون توجّه به اين نکته، بحث صفات الهى حل نخواهد شد.
💢اگر مى گوييم او همه چيز حتى ذرات غبارى را که تندبادها در هوا به پرواز در مى آورند، مى داند به جهت آن است که همه جا حضور دارد و اگر مى گوييم او همه جا حضور دارد به اين معناست که وجود و هستى او نامحدود است و چيزى جدا از او تصور نمى شود و بر هر چيز احاطه دارد و اگر مى گوييم زمان و مکان ندارد، به دليل آن است که زمان بر اثر حرکت به وجود مى آيد و مکان به واسطه محدود بودن انسان است ; ولى وجود نامتناهى حرکتى به سوى نقص و يا کمال ندارد و چون از همه چيز بى نياز است، به مکان نيازى نخواهد داشت. کوتاه سخن اين که اگر بخواهيم خداشناس خوبى باشيم بايد تمام صفات مخلوقات را که از محدود بودن و نيازهاى آن ها سرچشمه گرفته از آن ذات بى مثال نفى کنيم.
موفق باشید
Sa🌿
بسم الله الرحمن الرحیم 🔸سهم روز سه شنبه🔸
موضوع: شرح نهج البلاغه ۱۴۰۳/۱/۷
شرح خطبه ۱۷۸- آیت الله مکارم ،دشتی،لاهیجی
خطبه ۱۷۷- ابن میثم، فیض الاسلام، زمانی
خطبه ۱۷۸ (بخش اول) شناخت خدا و رسول او
پيام امام اميرالمؤمنين عليه السلام، ج 6، ص: 624-615
💢2 ـ اهداف بعثت پيامبر اکرم(صلى الله عليه وآله):
💢در آيات قرآن مجيد و روايات اسلامى، به ويژه در نهج البلاغه درباره هدف بعثت انبيا و مخصوصاً پيامبر اسلام(صلى الله عليه وآله) سخنان بسيارى وجود دارد ; از جمله در اين بخش از خطبه مورد بحث، تعبيرات پرمعنايى ديده مى شود. امام(عليه السلام) يکى از اهداف رسالت پيامبر اسلام(صلى الله عليه وآله) را شرح حقايقى بيان فرموده که مى تواند اشاره به هر حقيقت يا حقايق مربوط به مبدأ و معاد و اصول عقايد باشد و ديگر بيان ارزش هاى اخلاقى ; آن گونه که از خود پيامبر اکرم(صلى الله عليه وآله) نقل شده است: «إِنَّمَا بُعِثْتُ لاُِتَمِّمَ مَکَارِمَ الاَْخْلاَقِ; من براى اين مبعوث شدم که ارزش هاى اخلاقى را به کمال برسانم».(16)
💢و ديگر اين که رسالت هاى الهى را در زمينه احکام دين تبيين کند و نشانه هاى هدايت را آشکار سازد و سرانجام اين که پرده هاى جهل و کوردلى را از چشم جان انسان ها دور نمايد. او هم معلّمى است بزرگ و هم مربى آگاه و هم رهبرى فرزانه و هم راهنمايى خبير و پرمايه.(17)
16. کنزالعمال، جلد 3، صفحه 16. (حديث 52175)
17. سند خطبه: مرحوم شيخ صدوق در كتاب خصال بخشى از اين خطبه را نقل كرده و ابن اثير در كتاب نهايه بعضى از لغات پيچيده خطبه را تفسير كرده و زمخشرى در ربيع الابرار نيز قسمت هايى از آن را ذكر كرده است. (مصادر نهج البلاغه، جلد 2، صفحه 435)
موفق باشید
sa🌿
هدایت شده از مرکز نشر احکام
💢 حکم کشیدن سرمه برای روزه دار
✍🏻 پاسخ:
سرمه کشیدن روزه را باطل نمی کند و چنانچه مزه یا بوی آن به حلق برسد مکروه است.
🔷 چند چيز براى روزه دار مكروه است:
دوا ريختن به چشم و سرمه كشيدن در صورتى كه مزه يا بوى آن به حلق برسد، انجام دادن هر كارى كه مانند خون گرفتن و حمام رفتن باعث ضعف می شود، بو كردن گياه هاى معطر، استعمال شياف، تر كردن لباسى كه در بدن است، كشيدن دندان و هر كارى كه به واسطه آن از دهان خون بيايد، و نيز مكروه است كارى كند كه شهوت خود را به حركت آورد.
--------------
🔺توضیح المسائل مراجع مسئله 1657
📎 #ماه_رمضان
📎 #احکام_روزه
🔰 معاونت تبلیغ و امورفرهنگی حوزه های علمیه
💻 مرکز نشر احکام 👇👇
🆔 @Ahkamdin
🔸 حکم برگشت شخص روزهدار به وطن خویش
⁉️ اگر مسافر، قبل از اذان ظهر ماه رمضان، به وطن برسد، آیا واجب است روزه را بگیرد؟
✅ انسان در ماه رمضان، میتواند در سفر (مشروط به اینکه از شب قبل، قصد سفر داشته باشد) روزه خود را افطار کند، هر چند که یقین دارد قبل از ظهر به وطن میرسد؛ اما اگر در سفر روزه خود را افطار نکرد، در صورتی که قبل از ظهر به وطن رسید، واجب است روزه را ادامه دهد.
🆔 @khamenei_ahkam
بسم الله الرحمن الرحیم 🔸سهم روز پنجشنبه🔸
موضوع: شرح نهج البلاغه ۱۴۰۳/۱/۹
شرح خطبه ۱۷۸- آیت الله مکارم ،دشتی،لاهیجی
خطبه ۱۷۷- ابن میثم، فیض الاسلام، زمانی
●ترجمه و شرح خطبه 178● بخش دوم: عوامل بلا و راه رفع آن
پيام امام اميرالمؤمنين عليه السلام، ج 6، ص: 631-626
💢اى مردم، دنيا كسى را كه آرزوى او را در دل پرورد و خواستار او باشد مى فريبد و با كسى كه براى به دست آوردن آن با ديگران رقابت و همچشمى كند بخل نمى ورزد. و مغلوب مى سازد كسى را كه بر او چيره گردد.
به خدا سوگند، قومى كه در فراخى نعمت و كاميابى بوده اند و نعمتشان روى به زوال نهاده، زوال نعمت را سببى جز ارتكاب گناهان نبوده است، زيرا خدا بر بندگانش ستم روا ندارد. اگر مردم هنگامى كه محنت و بلايى بر آنها فرود مى آيد و نعمتهايشان زوال مى يابد، از روى صدق و صفاى نيت و شيفتگى دل به درگاه خداوندى زارى كنند، خداوند نعمت رميده را به آنان بازمى گرداند و كارهاى تباهشان را به صلاح مى آورد.
💢مى ترسم از مهلت داده شدگانى باشيد كه غافلگير مى شوند. كارهايى صورت پذيرفت و شما به آنها مايل شديد كه در آن هنگام نزد من ناستوده بوديد. اگر راه و روشى كه در روزگاران گذشته داشته ايد به شما بازگردد، اهل سعادت خواهيد بود. بر من جز كوشش نيست. اگر خواهم كه بگويم مى گويم. خدا آنچه را گذشته است ببخشايد.
موفق باشید
Sa🌿