بسم الله الرحمن الرحیم 🔸سهم روز سه شنبه🔸
موضوع: شرح نهج البلاغه ۱۴۰۳/۵/۲
شرح خطبه ۱۸۳- آیت الله مکارم ،دشتی،لاهیجی
خطبه ۱۸۲- ابن میثم، فیض الاسلام، زمانی
●خطبه 183● نهج البلاغه؛ بخش سوم: توصیه به تقوا و ترک دنیا
پيام امام اميرالمؤمنين عليه السلام، ج7، ص: 114-108
💢در ادامه سخن به بيان علت آن مى پردازد و مى فرمايد: «چرا که نزديک است آرزوهاى مردم قطع گردد و مرگ آنها را در آغوش کشد و درهاى توبه به رويشان بسته شود و (بدانيد) شما همانند کسانى هستيد که قبل از شما بودند; مرگشان فرا رسيد و تقاضاى بازگشت به اين جهان کردند (اما پذيرفته نشد)»; (فَإِنَّ النَّاسَ يُوشِکُ أَنْ يَنْقَطِعَ بِهِمُ الاَْمَلَ، وَ يَرْهَقَهُمُ(15) الاَْجَلَ، وَ يُسَدَّ عَنْهُمْ بَابُ التَّوْبَةِ. فَقَدْ أَصْبَحْتُمْ فِي مِثْلِ مَا سَأَلَ إِلَيْهِ الرَّجْعَةَ مَنْ کَانَ قَبْلَکُمْ).
💢اين سخن، اشاره به چيزى است که در قرآن آمده و مى فرمايد: «(حَتَّى إِذَا جَاءَ أَحَدَهُمُ الْمَوْتُ قَالَ رَبِّ ارْجِعُونِ * لَعَلِّى أَعْمَلُ صَالِحاً فِيمَا تَرَکْتُ کَلاّ إِنَّهَا کَلِمَةٌ هُوَ قَائِلُهَا); تا زمانى که مرگ يکى از آنان فرا رسد مى گويد: پروردگارا مرا بازگردانيد شايد در آنچه ترک کردم (و کوتاهى نمودم) عمل صالحى انجام دهم (ولى فرشتگان مى گويند) چنين نيست اين سخنى است که او به زبان مى آورد (و پذيرفته نخواهد بود)».(16)
💢مقصود امام(عليه السلام) اين است که پيش از آن که به چنين سرنوشتى گرفتار شويد و تقاضايى که پذيرفته نمى شود داشته باشيد امروز آنچه از اعمال صالح و توبه از گناه مى خواهيد انجام دهيد.
15. «يرهق» از ريشه «رهق» بر وزن «شفق» در اصل به معناى پوشاندن چيزى با قهر و غلبه است و در اينجا به معناى غلبه و تسلّط مرگ بر انسان است.
16. مؤمنون، آيه 99 و 100.
موفق باشید
Sa🌿
بسم الله الرحمن الرحیم 🔸سهم روز چهارشنبه🔸
موضوع: شرح نهج البلاغه ۱۴۰۳/۵/۳
شرح خطبه ۱۸۳- آیت الله مکارم ،دشتی،لاهیجی
خطبه ۱۸۲- ابن میثم، فیض الاسلام، زمانی
●خطبه 183● نهج البلاغه؛ بخش سوم: توصیه به تقوا و ترک دنیا
پيام امام اميرالمؤمنين عليه السلام، ج7، ص: 114-108
💢در ادامه همگان را به سفر آخرت و آمادگى براى اين سفر طولانى و پرخطر متوجه مى کند و مى فرمايد: «شما همچون رهروانى هستيد در حال کوچ کردن از خانه اى که خانه شما نيست (بلکه سرايى است ناپايدار و منزلگاهى است در مسير راه)»; (وَ أَنْتُمْ بَنُو سَبِيل، عَلَى سَفَر مِنْ دَار لَيْسَتْ بِدَارِکُمْ).
💢سپس مى افزايد: «فرمان کوچ به شما اعلام شده و دستور تهيّه زاد و توشه (از اين سرا) نيز به شما داده اند»; (وَ قَدْ أُوذِنْتُمْ مِنْهَا بِالاِْرْتِحَالِ، وَ أُمِرْتُمْ فِيهَا بِالزَّادِ).
💢در بعضى از آيات قرآن و در بسيارى از روايات اين تشبيه گويا براى سراى آخرت و دنيا و ساکنان اين جهان ديده مى شود که انسانها را به مسافرانى شبيه کرده اند که به سوى سرمنزل مقصود در حرکتند و در راه به منزلگاهى رسيده اند که بايد چند روزى در آن توقف کنند و زاد و توشه و مرکب فراهم سازند و از آنجا به راه خود ادامه دهند. زاد و توشه چيزى جز تقوا و مرکب راهوار چيزى جز ايمان نيست. آنها که در تهيه آن کوتاهى کنند، در راه مى مانند و هلاک مى شوند و هرگز به مقصد نمى رسند. قافله سالاران انبيا و اوصيا هستند که فرياد «الرحيل» (کوچ کنيد) را برآورده و نداى زاد و توشه را آماده سازيد سرداده اند، هر چند گروهى درخوابند يا بيدارند و گوش شنوا ندارند و بانگ و نداى آنها را نمى شنوند.
قرآن مجيد مى گويد: «(وَإِنَّ الاْخِرَةَ هِىَ دَارُ الْقَرَارِ) ; سراى آخرت، سراى جاويدان است».(17) و نيز مى فرمايد: «(وَتَزَوَّدُوا فَإِنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَّقْوَى) ; و زاد و توشه تهيه کنيد که بهترين زاد و توشه پرهيزکارى است».(18)
17. غافر، آيه 39.
18. بقره، آيه 197.
موفق باشید
Sa🌿
7.84M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
♨️🎥 از اینستاگرام فاصله بگیرید، همه چیز رو متلاشی میکنه…
🔺من در خانهام اینستاگرام را حرام اعلام کردهام…
🎙استاد عزیزی
#صیانت_از_زندگی
#سواد_رسانه
🇮🇷#کانال_سیاسی
🇵🇸@siyasichanel
بسم الله الرحمن الرحیم 🔸سهم روز پنجشنبه🔸
موضوع: شرح نهج البلاغه ۱۴۰۳/۵/۴
شرح خطبه ۱۸۳- آیت الله مکارم ،دشتی،لاهیجی
خطبه ۱۸۲- ابن میثم، فیض الاسلام، زمانی
ترجمه و شرح خطبه 183 نهج البلاغه؛ بخش چهارم: هشدار از عذاب جهنم
پيام امام اميرالمؤمنين عليه السلام، ج7، ص: 118-116
🔥وَ اعْلَمُوا أَنَّهُ لَيْسَ لِهَذَا الْجِلْدِ الرَّقِيقِ صَبْرٌ عَلَى النَّارِ، فَارْحَمُوا نُفُوسَكُمْ؛ فَإِنَّكُمْ قَدْ جَرَّبْتُمُوهَا فِي مَصَائِبِ الدُّنْيَا، أَفَرَأَيْتُمْ جَزَعَ أَحَدِكُمْ مِنَ الشَّوْكَةِ تُصِيبُهُ وَ الْعَثْرَةِ تُدْمِيهِ وَ الرَّمْضَاءِ تُحْرِقُهُ، فَكَيْفَ إِذَا كَانَ بَيْنَ طَابَقَيْنِ مِنْ نَارٍ، ضَجِيعَ حَجَرٍ وَ قَرِينَ شَيْطَانٍ؟ أَعَلِمْتُمْ أَنَّ مَالِكاً إِذَا غَضِبَ عَلَى النَّارِ حَطَمَ بَعْضُهَا بَعْضاً لِغَضَبِهِ، وَ إِذَا زَجَرَهَا تَوَثَّبَتْ بَيْنَ أَبْوَابِهَا جَزَعاً مِنْ زَجْرَتِهِ؟
🔥بدانيد كه اين پوست ظريف را طاقت آتش دوزخ نيست. پس بر خود ترحم كنيد. شما توان خود را در برابر مصايب و سختيهاى اين جهانى سنجيده ايد، آيا نديده ايد كه اگر خارى بر تن يكى از شما رود يا بلغزد و بيفتد و خونين شود يا با ريگ تفته بسوزانندش چه حالى خواهد داشت پس چگونه است حال او، آن گاه كه ميان دو طبقه از آتش جاى گرفته، همخوابه اش سنگ است و همنشين او شيطان. آيا مى دانيد كه چون مالك دوزخ بر آتش خشم گيرد، برخى از آن برخى ديگر را فرو كوبد و خرد كند و چون بر آن بانگ زند از هيبت آن فرياد برآورد و ميان درهاى دوزخ برجهد؟
موفق باشید
Sa🌿
💢 این تصویر، نقشه کشور و #گنبد_گرمایی است که از چهارشنبه سوم مرداد ۱۴۰۳ تا یکشنبه آینده کل کشور را فرامیگیرد.
🔻 طبق آمار، این چهار روز گرم و طاقتفرسا در تاریخ کره زمین بیسابقه است.
🔻 انتخاب با خودمان است که در این چهار پنج روز به استفاده بهتر از برق و کمک به برق رسانی به همه هموطنان هیچ توجهی نداشته باشیم یا اینکه به کمک هم یک تجربه موفق دیگر در #همدلی_اجتماعی در حل مسائل را ثبت کنیم.
🔻 در این چند روز نمیتوانیم یخچالها و فریزرها را از برق بکشیم، یا نمیتوانیم اصلاً چراغ روشن نکنیم و در تاریکی بنشینیم، همانطور که نمیشود اصلاً تلویزیون نبینیم؛
👈 ولی میشود از #دور_کند کولر آبی استفاده کرد.
👈 ولی میشود #دمای_رفاه رو به ۲۶ درجه رساند.
👈 ولی میشود #تلویزیون را بیهوده روشن نگه نداریم،
👈 میشود #چراغهای_اضافه را خاموش و با نور کمتر سر کنیم،
👈 میشود از شستوشوی غیر ضروری لباسها با #ماشین_لباسشویی خودداری کنیم،
👈 میشود ظرفها را بهجای #ماشین_ظرفشویی با دست بشوییم،
و خیلی کارهای دیگر...
@StrategicNews_ir
بسم الله الرحمن الرحیم 🔸سهم روز جمعه🔸
موضوع: شرح نهج البلاغه ۱۴۰۳/۵/۵
شرح خطبه ۱۸۳- آیت الله مکارم ،دشتی،لاهیجی
خطبه ۱۸۲- ابن میثم، فیض الاسلام، زمانی
ترجمه و شرح خطبه 183 نهج البلاغه؛ بخش چهارم: هشدار از عذاب جهنم
پيام امام اميرالمؤمنين عليه السلام، ج7، ص: 118-116
عذاب هولناک قيامت!
🔥امام(عليه السلام) به دنبال سفارشهاى مؤکّدى که درباره تقوا و پرهيزکارى در بخش پيشين گذشت در اين بخش از خطبه اشارات تکان دهنده اى به کيفرهاى سخت آخرت و عذاب هاى هولناک دوزخ کرده، مى فرمايد: 🔥«بدانيد اين پوست نازکِ تنِ (انسان) طاقت آتش دوزخ را ندارد، بنابراين بر خويشتن رحم کنيد!»; (وَاعْلَمُوا أَنَّهُ لَيْسَ لِهذَا الْجِلْدِ الرَّقِيقِ صَبْرٌ عَلَى النَّارِ، فَارْحَمُوا نُفُوسَکُمْ).
🔥سپس با مقايسه اى ساده و روشن شدّت سوزش فوق العاده عذاب دوزخ را مجسّم مى سازد و مى فرمايد: «شما اين حقيقت را درباره خويش در مصائب دنيا آزموده ايد. آيا ناراحتى يکى از شما را که خارى به بدنش فرو مى رود و يا زمين خوردنى که او را کمى مجروح مى سازد و يا ريگهاى داغ بيابان (در فصل گرما) که او را آزار مى دهد، مشاهده کرده ايد؟ (شما با اين مصائب جزئى ناراحت مى شويد و گاه فريادتان بلند مى شود، حال فکر کنيد) چگونه خواهيد بود هنگامى که در ميان دو طبقه از آتش در کنار سنگهاى گداخته، در مجاورت شيطان قرار گيريد؟»; (فَإِنَّکُمْ قَدْ جَرَّبْتُمُوهَا فِي مَصَائِبِ الدُّنْيَا. أَفَرَأَيْتُمْ جَزَعَ أَحَدِکُمْ مِنَ الشَّوْکَةِ(1) تُصِيبُهُ، وَالْعَثْرَةِ تُدْمِيهِ(2)، وَ الرَّمْضَاءِ(3) تُحْرِقُهُ؟ فَکَيْفَ إِذَا کَانَ بَيْنَ طَابَقَيْنِ(4) مِنْ نَار، ضَجِيعَ حَجَر، وَ قَرِينَ شَيْطَان!).
پی نوشت:
1. «شوکة» به معناى خار است، سپس به سرنيزه هاى سربازان و بعد به هرگونه اسلحه اطلاق شده است و چون سلاح نشانه قدرت و شدت است به هر گونه قدرت، شوکت اطلاق مى شود.
2. «تدميه» از ريشه «ادماء» به معناى خارج ساختن خون از بدن است.
3. «رمضاء» به معناى شدت گرما و همچنين زمين ها و سنگهايى است که بر اثر تابش آفتاب، داغ و سوزان مى شود.
4. «طابقين» تثنيه «طابق» است و به فتح و کسر باء هر دو آمده و به معناى آجر بزرگ و طبقه ساختمان است و به چيزى که نان روى آن مى پزند و يا غذا در آن سرخ مى کنند نيز گفته شده و گويا از واژه تابه فارسى، گرفته شده است.
موفق باشید
Sa🌿
بسم الله الرحمن الرحیم 🔸سهم روز شنبه🔸
موضوع: شرح نهج البلاغه ۱۴۰۳/۵/۶
شرح خطبه ۱۸۳- آیت الله مکارم ،دشتی،لاهیجی
خطبه ۱۸۲- ابن میثم، فیض الاسلام، زمانی
ترجمه و شرح خطبه 183 نهج البلاغه؛ بخش چهارم: هشدار از عذاب جهنم
پيام امام اميرالمؤمنين عليه السلام، ج7، ص: 118-116
🔥در تکميل اين سخن مى افزايد: «آيا مى دانيد آن گاه که مالک (دوزخ) بر آتش (دوزخ) خشم مى گيرد، آتشها بر روى هم مى غلتند و يکديگر را مى کوبند (و شعله هاى عظيم از درون آنها بر مى خيزد!) و آن گاه که بر آتش فرياد زند از وحشت فرياد او قطعات عظيم آتش در ميان درهاى جهنم به هر سو پرتاب مى شوند!»; (أَعَلِمْتُمْ أَنَّ مَالِکاً إِذَا غَضِبَ عَلَى النَّارِ حَطَمَ(5) بَعْضُهَا بَعْضاً لِغَضَبِهِ، وَ إِذَا زَجَرَهَا تَوَثَّبَتْ(6) بَيْنَ أَبْوَابِهَا جَزَعاً مِنْ زَجْرَتِهِ!).
🔥مرحوم «مغنيه» هنگامى که به شرح اين بخش از خطبه مى رسد سخن جالبى دارد. وى مى گويد:
🔥«همه خطبه هاى نهج البلاغه دو يا سه اصل را همراه با هم تعقيب مى کنند، از يک سو حمد و ستايش و تعظيم پروردگار و شرح صفات جمال و جلال و اسماى حسناى او و از سوى ديگر، ثنا و تمجيد پيامبر اکرم(صلى الله عليه وآله) و نور و هدايتى که براى جهان انسانيّت آورده از سوى سوم سخن از فکر و فريب دنيا و سکرات مرگ و وحشت قبر و حساب و عذابهاى شديد الهى در قيامت. و شگفت آن که با اين همه تکرار، چيزى مکرر در آن نيست، زيرا هر کدام اسلوب تازه و شکل جديد و بديعى دارد که در قبل و بعد آن ديده نمى شود، چيزى که شارحان نهج البلاغه را به زحمت مى افکند و در حيرت فرو مى برد».(7)
7. فى ظلال نهج البلاغه، جلد 3، صفحه 46 (با اقتباس).
موفق باشید
Sa🌿