بسم الله الرحمن الرحیم 🔸سهم روز چهارشنبه🔸
موضوع: شرح نهج البلاغه ۱۴۰۲/۱۲/۲
شرح خطبه ۱۷۶- آیت الله مکارم ،دشتی،لاهیجی
خطبه ۱۷۵- ابن میثم، فیض الاسلام، زمانی
خطبه ۱۷۶ (بخش هفتم) پایبندی به حلال و حرام الهی
پيام امام اميرالمؤمنين عليه السلام، ج 6، ص: 590-584
نکته:
بدعت چيست؟
💢امام(عليه السلام) در اين بخش از خطبه بيشترين توجّه خود را به مبارزه با بدعت ها معطوف داشته است. توضيح اين که بدعت در لغت به معناى ايجاد کار تازه، بدون سابقه و نوآورى است که گاه خوب است و گاه بد ; هنگامى که قرآن در وصف خداوند مى گويد: «(بَدِيعُ السَّماوَاتِ وَالاَْرْضِ)(6) ; او کسى است که آسمان و زمين را بدون هيچ نقشه قبلى و نمونه اى که از آن اقتباس شده باشد، ايجاد کرد» و هنگامى که قرآن مجيد به پيامبر(صلى الله عليه وآله) مى گويد: «(قُلْ مَا کُنْتُ بِدْعاً مِّنَ الرُّسُلِ) ; بگو: من نخستين پيامبرى نيستم که براى مردم مبعوث شده ام»(7) همين مفهوم را اراده مى کند.
💢بنابراين در مفهوم وسيع اين کلمه، هرگونه نوآورى (خواه ممدوح باشد و يا مذموم) نهفته است.
💢ولى در لسان روايات و کلمات فقها، اين واژه مفهوم خاصّى پيدا کرده و آن تغيير احکام الهى و تبديل آن به احکام ديگر بر طبق تمايلات نفسانى و منافع شخصى است.
به همين دليل، در روايات اسلامى مذمّت شديدى از موضوع بدعت شده است: در حديثى از پيامبر اکرم(صلى الله عليه وآله) مى خوانيم: «اَهْلُ الْبِدَعِ شَرُّ الْخَلْقِ وَ الْخَلِيقةِ; اهل بدعت، بدترين خلق و داراى بدترين اخلاقند».(8) اميرمؤمنان على(عليه السلام) مى فرمايد: «اَمَّا أَهْلُ الْبِدْعَةِ فَالْمُخَالِفُونَ لاَِمْرِاللهِ وَ لِکِتَابِهِ وَ رَسُولِهِ الْعامِلُونَ بِرَأْيِهِمْ وَ أَهْوَائِهِمْ وَ إِنْ کَثُرُوا; اما اهل بدعت کسانى اند که مخالف فرمان خدا و کتاب او و رسول او مى باشند. آن ها به رأى و هواى خويش عمل مى کنند (و همه بر باطلند) هر چند بسيار باشند».(9)
6. بقره، آيه 117.
7. احقاف، آيه 9.
8. ميزان الحکمه، حديث شماره 1629.
9. ميزان الحکمة، حديث شماره 1632
موفق باشید
Sa🌿
بسم الله الرحمن الرحیم 🔸سهم روز پنجشنبه🔸
موضوع: شرح نهج البلاغه ۱۴۰۲/۱۲/۳
شرح خطبه ۱۷۶- آیت الله مکارم ،دشتی،لاهیجی
خطبه ۱۷۵- ابن میثم، فیض الاسلام، زمانی
خطبه ۱۷۶ (بخش هفتم) پایبندی به حلال و حرام الهی
پيام امام اميرالمؤمنين عليه السلام، ج 6، ص: 590-584
💢روايات در اين زمينه بسيار فراوان است و با شدّت، بدعت و بدعت گذار را مى کوبد.
دليل آن هم روشن است; زيرا اگر باب بدعت در احکام الهى گشوده شود و هر کس با ميل خود و بر طبق منافع شخصى حلالى را حرام و يا حرامى را حلال کند زمان کوتاهى نمى گذرد که دين و آيين الهى به کلّى دگرگون و مسخ مى شود و از احکام اصيل اسلام چيزى باقى نمى ماند; بر همين اساس پيامبر اسلام(صلى الله عليه وآله) هرگونه همکارى با بدعت گذاران را منع کرده; تا آن جا که مى فرمايد: «مَنْ تَبَسَّمَ فِي وَجْهِ مُبْتَدِع فَقَدْ أَعانَ عَلَى هَدْمِ دِينِهِ; کسى که در صورت بدعت گذارى تبسّم کند، به نابودى دين خود کمک کرده است».(10)
💢از اين جا روشن مى شود کسانى که معناى وسيع بدعت را با معناى خاص آن خلط کرده اند و به مغالطاتى دست زده اند، مثلا مى گويند همه طالب نوآورى اند و چه کسى مى تواند با آن مخالفت کند؟ سخت در اشتباهند.
و نيز کسانى که تغيير نظر مجتهدان و کشف مسائل تازه اى را از کتاب و سنّت نوعى بدعت مى شمرند يا خود را فريب مى دهند و يا مى خواهند ديگران را فريب دهند. کشف مسائل تازه از کتاب و سنّت، پيروى از شريعت است نه بدعت به معناى خاص کلمه ; يعنى حلال خدا را حرام و حرام خدا را به سبب هواى نفس و منافع شخصى حلال شمردن.
💢اين نکته نيز شايان دقت است که بدعت گذاران از ترس اين که مبادا مورد مخالفت مؤمنان راستين قرار گيرند، دست به تفسير به رأى مى زنند. آياتى از قرآن کريم يا رواياتى را از معصومين(عليهم السلام) تحريف نموده و در پناه آن به بدعت ها روى مى آورند. خطر اين بدعت گذاران از ساير بدعت گذارانى که آشکارا دست به اين کار مى زنند بسيار بيش تر است.
💢در هر حال، امام(عليه السلام) در خطبه ياد شده در يک جمله کوتاه مى فرمايد: مؤمن راستين کسى است که حلال و حرام خدا را تغيير ندهد و امسال و سال گذشته او در حفظ احکام الهى و عمل به آن يکسان باشد و در مسير کتاب وسنّت، ثابت قدم بماند.
10. همان، حديث شماره 1635.
موفق باشید
Sa🌿
نهج البلاغه (خطبه ۱۳۸ ،ترجمه دشتی )
💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥
(در اين خطبه امام از تحوّلات آينده سخن مي گويد)،
1 خبر از ظهور و سيستم حكومتي حضرت مهدي عليه السّلام
💢او (حضرت مهدي «عج») خواسته ها را تابع هدايت وحي مي كند، هنگامي كه مردم هدايت را تابع هوس هاي خويش قرار مي دهند،، در حالي كه به نام تفسير نظريّه هاي گوناگون خود را بر قرآن تحميل مي كنند، او نظريّه ها و انديشه ها را تابع قرآن مي سازد.، (و از همين خطبه است) در آينده آتش جنگ ميان شما افروخته مي گردد، و چنگ و دندان نشان مي دهد،، با پستان هايي پر شير،، كه مكيدن آن شيرين، امّا پاياني تلخ و زهر آگين دارد، به سوي شما مي آيد.، آگاه باشيد فردايي كه شما را از آن هيچ شناختي نيست،، زمامداري حاكميّت پيدا مي كند كه غير از خاندان حكومت هاي امروزي است (حضرت مهدي «عجل اللّه تعالي فرجه الشريف») عمّال و كارگزاران حكومتها را بر اعمال بدشان كيفر خواهد داد،، زمين ميوه هاي دل خود (معادن طلا و نقره) را براي او بيرون مي ريزد،، و كليدهايش را به او مي سپارد،، او روش عادلانه در حكومت حق را به شما مي نماياند،، و كتاب خدا و سنّت پيامبر صلّي اللّه عليه و آله و سلّم را كه تا آن روز متروك ماندند، زنده مي كند.
#حکومت #مهدی (عج )
موفق باشید
Sa🌿
ترجمه و شرح خطبه 187 نهج البلاغه؛ بخش اول: خبر از فتنه های آينده
💢اين خطبه در واقع دو بخش دارد، در بخش اوّل، امام عليه السلام سخن از گروهى به ميان آورده كه در آينده براى دفاع از حق، و نشر عدل و داد قيام مى كنند، در زمانى كه انواع مفاسد جهان را پر كرده و مردم سخت در فشار و گرفتارى هستند كه تناسب با ظهور حضرت مهدى عليه السلام و ياران او دارد.
خطبه اى از آن حضرت (ع) در آن اشارت است به پيشامدهاى ناگوار آينده:
💢بدانيد. پدر و مادرم فداى كسانى باد كه در آسمان مشهورند و در زمين مجهول.
چشم به راه حوادث آينده باشيد. حوادثى، چون پشت كردن كارهايتان و گسستن پيوندهايتان و روى كار آوردن خردسالان و كهترانتان. در آن هنگام، زخم شمشير آسانتر است از به دست آوردن يك درهم از راه حلال. در آن هنگام آنكه چيزى مى ستاند، پاداشش از آنكه چيزى عطا مى كند، بيشتر است. در آن هنگام، مستيتان از شراب نيست كه از نعمت است و لذت جويى است.
💢سوگند مى خوريد نه از روى ناچارى و ضرورت، دروغ مى گوييد، بى آنكه به تنگنا افتاده باشيد. در آن هنگام بلا شما را مى آزارد، آنسان، كه پالان كوهان شتر را مى آزارد. چه دراز است رنج و محنت شما و چه دور است آستان اميد شما.
#ولادت_حضرت_ولی_عصر_عج
موفق باشید
Sa🌿
💠 بلوغ عقل
🔸 اولین کار وجود مبارک حجت ابن الحجج البالغه (علیهم الصلاة و علیهم السلام) این است که مکتب را جهانی می کند؛
یعنی ﴿كَلِمَةُ اللَّهِ هِی الْعُلْیا﴾ را عملی می کند
﴿لِیظْهِرَهُ عَلَی الدِّینِ كُلِّهِ وَ لَوْ كَرِهَ الْمُشْرِكُونَ﴾ را عملی می کند
«الْإِسْلَامُ یعْلُو وَ لَا یعْلَی عَلَیه» که به حسب ظاهر جمله خبریه است ولی در حقیقت به داعی انشا القا شده است را عملی می کند.
همزمان که در صدد برجسته کردن #مکتب_جهانی_اسلام است، جامعه را هم به بهترین تمدن می رساند.
🔸 سرّ این دو موفقیت که وجود مبارک حجت ابن الحجج البالغه (علیهم أفضل صلوات المصلین) هم موفق می شود که ﴿كَلِمَةُ اللَّهِ هِی الْعُلْیا﴾ را پیروز کند و هم ﴿لِیظْهِرَهُ عَلَی الدِّینِ كُلِّه﴾ را بر تمام مکتب های فلسفی، کلامی، نحله ها و ملت ها، مللی که موجود است، نحلی که ساخته شده است و مانند اینها پیروز کند، آن است که این جامعه را ﴿خَیرُ الْبَرِیة﴾ کرده است و جامعه را عقلانی کرده است؛
با #جامعه_عقلانی، هم ﴿كَلِمَةُ اللَّهِ﴾، عُلیا می شود و هم مکتب اسلام، ﴿لِیظْهِرَهُ عَلَی الدِّینِ كُلِّه﴾ می شود.
🔸 وقتی جامعه ای عقلانی شد و در بخش های #اندیشه، به علم و تحقیق عمل کرد و در بخش های #انگیزه، به عقل و عدل عمل کرده است، این همان ملت و امت وجود مبارک ولیّ عصر (ارواحنا فداه) خواهد بود که #اسلام_ناب را القا می کند و مردم #در_اثر_عقلانیت می پذیرند، آن گاه همزمان، هم مکتب بالا می رود هم ملت متمدن خواهد شد.
↙️ آپارات:
https://aparat.com/v/v4bZD
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#باز_پخش
📚 پیام به مناسبت ولادت حضرت حجت (سلام الله علیه) – نیمه شعبان
تاریخ: 1399/01/16
🌐 http://esra.ir
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 انتظار معقول
🔸 عید سعید و بزرگ و خجسته #نیمه _شعبان را به پیشگاه آن حضرت و عموم علاقه مندان به قرآن و عترت تهنیت عرض می کنیم!
🔸 حضرت که ظهور می کند، «وَضَعَ اللَّهُ یدَهُ عَلَی رُءُوسِ الْعِبَادِ فَجَمَعَ بِهَا عُقُولَهُمْ وَ كَمَلَتْ بِهِ أَحْلَامُهُم»؛ ذات اقدس الهی به برکت آن حضرت، دست روی سر مردم می گذارد و عقل مردم کامل می شود.
◀️ حضرت که ظهور میکند، بهترین ره آوردِ آن، عقل مردم است
جامعه را عقل اداره می کند.
🔸 کسانی که #منتظر_ظهور آن وجود مبارک هستند، باید برنامه های آن حضور و ظهور را فراهم کنند. #وظیفه_ما در عصر غیبت که منتظر ظهور آن حضرت هستیم چیست؟
↙️ بهترین عرض ادب به آنها این است:
ــ انسان، شاگردی آنها را قبول کند
ــ از علوم آنها بهره ببرد
ــ و از دستورات آنها استفاده کند.
🔸 کار مهمی که حوزه ها و دانشگاه ها باید انجام بدهند، مسئله #عقل است.
وظیفه همه، مخصوصاً حوزویان و دانشگا هیان، #عاقل_شدن است؛ عاقل نه بی راهه می رود و نه راه کسی را می بندد، راحت است.
مردم هم وقتی ببینند یک عده عاقل دارند کشور را اداره می کنند، یک عده عاقل دارند حرف می زنند، دنبالشان راه می افتند؛ حالا چند نفر اگر بی راهه رفتند، گفت: «آتش که را بسوزد گر بولهب نباشد»، آنها مهم نیست.
↙️ آپارات:
https://aparat.com/v/gI4vP
↙️ یوتیوب:
https://youtu.be/fHS31FPfIJo
#ولادت_حضرت_بقیة_الله_الاعظم_عج
#نیمه_شعبان
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#کلیپ
📚 سخنرانی در روز نیمه شعبان
تاریخ: 1397/02/12
🌐 https://esra.ir
🆔 @a_javadiamoli_esra