بسم الله الرحمن الرحیم 🔸سهم روز سه شنبه🔸
موضوع: شرح نهج البلاغه ۱۴۰۳/۸/۸
شرح خطبه ۱۸۶- آیت الله مکارم ،دشتی
ترجمه و شرح خطبه 186 نهج البلاغه؛ بخش پنجم: عجز انسان از آفرینش
پيام امام اميرالمؤمنين عليه السلام، ج7، ص: 233-228
حتى قادر به خلق پشه اى نيستند!
💢به دنبال بحث عميقى که در بخش گذشته اين خطبه درباره آفرينش جهان مخصوصاً زمين و شگفتيهايش گذشت، امام(عليه السلام) در اين بخش، سخن از مسئله فنا و نابودى جهان مى گويد و قدرت بى پايان خدا را بر ايجاد و نابودى جهان، آشکار مى سازد و مى فرمايد: «اوست که اشيا را پس از ايجاد (در زمان معينى) نابود خواهد کرد (و بساط جهان را در هم مى پيچد) تا وجودش همچون عدمش گردد»; (هُوَ الْمُفْنِي لَهَا بَعْدَ وُجُودِهَا، حَتَّى يَصِيرَ مَوْجُودُهَا کَمَفْقُودِهَا).
💢سپس در تکميل اين سخن، مى افزايد: «فناى جهان بعد از وجودش شگفت آورتر از ايجاد آن بعد از عدم نيست، زيرا اگر همه جانداران; اعم از پرندگان و چهارپايان و حيواناتى که شبانگاه به جايگاهشان باز مى گردند و آنها که در بيابان مشغول چرا هستند و تمام انواع و اقسام گوناگون آنها; اعم از آنها که کم هوش (يا غير عاقل) هستند و آنها که (مانند انسانها) زيرکند (آرى اگر همه آنها) جمع شوند هرگز توانايى بر خلق ندارند و هيچ گاه طريق ايجاد آن را نتوانند شناخت»; (وَ لَيْسَ فَنَاءُ الدُّنْيَا بَعْدَ ابْتِدَاعِهَا بِأَعْجَبَ مِنْ إِنْشَائِهَا وَاخْتِرَاعِهَا. وَ کَيْفَ وَلَوِ اجْتَمَعَ جَمِيعُ حَيَوَانِهَا مِنْ طَيْرِهَا وَ بَهَائِمِهَا، وَ مَا کَانَ مِنْ مُرَاحِهَا(1) وَ سَائِمِهَا(2)، وَ أَصْنَافِ أَسْنَاخِهَا(3) وَ أَجْنَاسِهَا، وَ مُتَبَلِّدَةِ(4) أُمَمِهَا وَ أَکْيَاسِهَا، عَلَى إِحْدَاثِ بَعُوضَة، مَا قَدَرَتْ عَلَى إِحْدَاثِهَا، وَ لاَ عَرَفَتْ کَيْفَ السَّبِيلُ إِلَى إِيجَادِهَا).
💢اين سخن نه تنها در زمان صدروش از امام(عليه السلام) واقعيت داشت، بلکه امروز نيز کاملا صادق است، زيرا اگر همه دانشمندان جهان، جمع شوند تا پشه اى بيافرينند توانايى ندارند، زيرا مسئله پيدايش حيات از موجودات بى جان همچنان لاينحل باقى مانده است. افزون بر اين، ساختمان پشه از نظر بالها و پاها و مغز و اعصاب و دستگاه تغذيه و توليد مثل به قدرى پيچيده و ظريف و دقيق است که به فرض مسئله پيدايش حيات هم حل شود باز دانشمندان از انجام دادن مثل آن عاجزند.
💢جمله هاى (مَا قَدَرَتْ عَلَى إِحْدَاثِهَا، وَ لاَ عَرَفَتْ کَيْفَ السَّبِيلُ إِلَى إِيجَادِهَا) هر يک به نکته اى اشاره دارد. جمله اوّل اشاره به عجز انسانها و حيوانات از ايجاد پشه و جمله دوم اشاره به عدم آگاهى به عوامل و اسباب آن است.
💢همين معنا در قرآن مجيد نيز درباره آفرينش مگس آمده است که مى فرمايد: «(إِنَّ الَّذِينَ تَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللهِ لَنْ يَخْلُقُوا ذُبَاباً وَلَوِ اجْتَمَعُوا لَهُ); کسانى را که غير از خدا عبادت مى کنيد هرگز قادر نيستند مگسى بيافرينند هر چند همگى بر اين کار اجتماع کنند».(5)
پی نوشت:
1. «مُراح» از ريشه «روح» به معناى استراحتگاه حيوانات است.
2. «سائم» از «سوم» بر وزن «قوم» در اصل به معناى دنبال چيزى رفتن است، سپس به معناى به چرا رفتن حيوانات آمده است.
3. «اسناخ» جمع «سنخ» در اصل به معناى اصل و ريشه است و در اينجا; يعنى انواع حيوانات.
4. «متبلدة» از ريشه «بلادت» به معناى کم فهمى است. نقطه مقابل کياست (تيزهوشى).
5. حج، آيه 73.
موفق باشید
Sa🌿
بسم الله الرحمن الرحیم 🔸سهم روز چهارشنبه🔸
موضوع: شرح نهج البلاغه ۱۴۰۳/۸/۹
شرح خطبه ۱۸۶- آیت الله مکارم ،دشتی
ترجمه و شرح خطبه 186 نهج البلاغه؛ بخش پنجم: عجز انسان از آفرینش
پيام امام اميرالمؤمنين عليه السلام، ج7، ص: 233-228
💢در ادامه اين سخن مى افزايد: «(نه تنها نمى توانند پشه اى بيافرينند، بلکه) عقول آنها در کشف اسرار آفرينش آن حيران مى ماند و قواى آنها در اين راه ناتوان مى شود. و سرانجام پس از تلاش فراوان شکست خورده و وامانده باز مى گردند و به اعتراف به شکست خود و اقرار به ناتوانى از ايجاد پشه اى مى کنند. حتى به ناتوانى خود از نابود ساختن آن نيز اذعان دارند»; (وَ لَتَحَيَّرَتْ عُقُولُهَا فِي عِلْمِ ذلِکَ وَ تَاهَتْ، وَ عَجِزَتْ قُوَاهَا وَ تَنَاهَتْ وَ رَجَعَتْ خَاسِئَةً(6) حَسِيرَةً(7)، عَارِفَةً بِأَنَّهَا مَقْهُورَةٌ، مُقِرَّةً بِالْعَجْزِ عَنْ إِنْشَائِهَا، مُذْعِنَةً بِالضَّعْفِ عَنْ إِفْنَائِهَا!).
💢آرى اين پشه هاى کوچک اگر تصميم به اذيت و آزار انسانها و ساير جانداران بگيرند و خداوند کنترل توليد مثل را از آن بردارد به قدرى افزايش پيدا مى کنند که فضاى زندگى را بر انسانها تيره و تار مى سازند و همه مواد حشره کش در برابر نابودى آنها درمانده مى شود و اگر امروز مى بينيم با موادى مى توان آنها را در مناطق محدودى از بين برد از آن رو است که به طور محدود، توليد مثل مى کنند و گرنه مانند ملخها که از کنترل خارج مى شوند گروههاى عظيمى تشکيل مى دهند که مانند ابر فضا را مى پوشانند.
💢اين پشه هاى به ظاهر ضعيف، قدرتنمايى خود را در بعضى موارد ـ به فرمان خدا ـ نشان داده اند. گاه به صورت گروهى که به يک فيل حمله مى کنند او را از پاى در مى آورند. بعضى از آنها ـ در شرايط خاصى ـ ناقل ميکروبهاى خطرناک يا سموم کشنده هستند که هر انسانى را در مقابل خود، ناتوان مى سازد تا توانايى خود را به اثبات رساند.
6. «خسأ» از «خسأ» بر وزن «مدح» در اصل به معناى طرد و ذلت آمده و «خاسئ» به معناى ذليل و خسته و ناتوان است.
7. «حسيره» از «حسر» بر وزن «حبس» در اصل به معناى برهنه کردن و بر داشتن پوشش چيزى است. سپس به معناى ضعف و خستگى به کار رفته است.
موفق باشید
Sa🌿
بسم الله الرحمن الرحیم 🔸سهم روز پنجشنبه🔸
موضوع: شرح نهج البلاغه ۱۴۰۳/۸/۱۰
شرح خطبه ۱۸۶- آیت الله مکارم ،دشتی
ترجمه و شرح خطبه 186 نهج البلاغه؛ بخش پنجم: عجز انسان از آفرینش
پيام امام اميرالمؤمنين عليه السلام، ج7، ص: 233-228
نکته ها:
1. معاد جسمانى و اعاده معدوم:
💢بعضى از شارحان نهج البلاغه به تناسب جمله «هُوَ الْمُفْنِي لَها بَعْدَ وُجُودِها» که در آغاز اين بخش از خطبه آمده بود، درباره معاد جسمانى سخن گفته اند و آياتى همچون آيه ذيل را شاهد اصل مطلب گرفته اند: «(يَوْمَ نَطْوِى السَّمَاءَ کَطَىِّ السِّجِلِّ لِلْکُتُبِ کَمَا بَدَأْنَآ أَوَّلَ خَلْق نُّعيِدُهُ); روزى که آسمان را چون طومارى در هم مى پيچيم سپس همان گونه که آفرينش را آغاز کرديم بازگردانيم».(8)
💢سپس افزوده اند: همه انبيا، به خصوص پيغمبر اکرم(صلى الله عليه وآله) خبر از فناى اين جهان داده اند و افزوده اند که فلاسفه با اين امر مخالفت کرده اند نه به اين جهت که فناى عالم غير ممکن است، بلکه به اين جهت که با بقاى علت که ذات پاک خداست، معدوم شدن اين جهان ممکن نيست.
💢سپس به شرح مسئله امتناع اعاده معدوم پرداخته اند و به ترديد بعضى در مسئله معاد جسمانى اشاره کرده اند; ولى حق اين است که نه فناى عالم غير ممکن است، زيرا خداوند فاعل مختار است و هنگامى که مصلحت بداند چيزى را ايجاد مى کند و اگر مصلحت بداند آن را به ديار عدم مى فرستد، و نه مسئله معاد جسمانى جاى ترديد است، زيرا قرآن با صراحت در آيات بى شمارى به آن اشاره کرده و هيچ دليل عقلى بر امتناع آن وجود ندارد.(9)
💢مسئله محال بودن اعاده معدوم نيز ارتباطى به مسئله معاد ندارد، زيرا اگر مى گوييم اعاده معدوم محال است; يعنى بازگرداندن آن چيز با همه خصوصيات حتى زمان و مکان محال است و به يقين زمانى که سپرى شد باز نمى گردد; ولى بازگشت انسان ها در معاد و رستاخيز مفهومش بازگشت زمان و مکان گذشته نيست، زيرا هيچ عاقلى نمى گويد همان زمانى که در دنيا در آن مى زيستند در قيامت باز مى گردد، بلکه منظور بازگشتن انسان با همه ويژگيهاى او در زمان و مکان ديگر است. مثلا هنگامى که حضرت مسيح مرده اى را زنده کرد به يقين همان شخص سابق بود، هر چند در زمان و مکان ديگرى زنده شد. احياى اموات در قيامت نيز چنين است.
💢کوتاه سخن اينکه آنچه در اين خطبه آمده چيزى جز آنچه در قرآن مجيد آمده نيست، بلکه امام با تعبيرات زيبا و عميقى در واقع آيات معاد را در اينجا شرح داده است.
8. انبياء، آيه 104.
9. شرح اين مطلب را در پيام قرآن بحث
موفق باشید
Sa🌿
بسم الله الرحمن الرحیم 🔸سهم روز جمعه🔸
موضوع: شرح نهج البلاغه ۱۴۰۳/۸/۱۱
شرح خطبه ۱۸۶- آیت الله مکارم ،دشتی
ترجمه و شرح خطبه 186 نهج البلاغه؛ بخش پنجم: عجز انسان از آفرینش
پيام امام اميرالمؤمنين عليه السلام، ج7، ص: 233-228
2. آفرينش شگفت پشه ها!
💢امام(عليه السلام) در اين بخش از خطبه تصريح مى فرمايد که اگر همه موجودات جمع شوند تا پشه اى را بيافرينند قدرت ندارند و اگر زاد و ولد پشه ها به فرمان الهى از کنترل خارج شود هيچ قدرتى در جهان توان نابود کردن آنها را ندارد و همان گونه که در بالا گفتيم اين سخن نه تنها در عصر نزول قرآن و عصر امام(عليه السلام) مقرون به واقعيت بود، بلکه در عصر ما نيز چنين است، زيرا:
💢پشه ها خلقت پيچيده اى دارند; بسيارى از آنها تنها در آبهاى راکد کنار نهرها، باتلاق ها و مانند آن پرورش مى يابند. به اين ترتيب که پشه ماده هر بار قريب 150 تخم مى ريزد نوزاد از تخم به زودى بيرون مى آيد. هر نوزاد لوله تنفس بسيار ظريف و باريکى دارد که به سطح آب مربوط مى شود و نوزاد به آن آويزان مى ماند. چند روز بعد پوسته اى در اطراف او نمايان مى شود و در درون پوسته که ظاهراً بى حرکت است تغييرات فراوانى در ساختمان او پيدا مى شود. چند روز بعد پشه نابالغ از پوسته خارج مى شود و به پرواز در مى آيد و بقيه عمر خود را در هوا زندگى مى کند.
تحولات عجيبى که در اين مدت کوتاه در ساختمان پشه پديد مى آيد و موجودى آبى تبديل به پرنده اى تمام عيار مى گردد راستى شگفت آور است.
💢دانشمندان مى گويند پشه هاى نر از شيره هاى گياهان و عصاره ميوه ها تغذيه مى کنند; ولى پشه ماده بيشتر خون مى مکد. هنگامى که پشه به کسى نيش مى زند در جستجوى خوراک خود; يعنى خون است.
💢همه پشه ها حشراتى کوچک اند که تنها دو بال دارند و اگر زير ذره بين گذارده شوند ساختمانى بسيار ظريف و شگفت انگيز در آنها ديده مى شود که ساختن آن براى انسان غير ممکن است آن هم به صورت موجودى زنده داراى رشد و نمو و تغذيه و توليد مثل.
💢عجب اينکه بعضى از آنها چنان بى رنگ هستند که با چشم ديده نمى شوند.
💢پشه هاى معمولى گرچه موجوداتى مزاحم اند و ممکن است يک شب خواب را به طور کامل از انسانى نيرومند و قوى البنيه بگيرند; ولى غالباً خطرناک نيستند; اما در ميان پشه ها پشه هاى خطرناک و سمى نيز وجود دارد که مى توانند قوى ترين حيوانات را از پاى درآورند.(10)
10. فرهنگنامه.
موفق باشید
Sa🌿
بسم الله الرحمن الرحیم 🔸سهم روز شنبه🔸
موضوع: شرح نهج البلاغه ۱۴۰۳/۸/۱۲
شرح خطبه ۱۸۶- آیت الله مکارم ،دشتی
ترجمه و شرح خطبه 186 نهج البلاغه؛ بخش ششم: بقاء مختص ذات اوست
پيام امام اميرالمؤمنين عليه السلام، ج7، ص: 237-236
نهج البلاغه ( نسخه صبحی صالح )
وَ [إِنَّهُ] إِنَّ اللَّهَ سُبْحَانَهُ يَعُودُ بَعْدَ فَنَاءِ الدُّنْيَا وَحْدَهُ لَا شَيْءَ مَعَهُ، كَمَا كَانَ قَبْلَ ابْتِدَائِهَا كَذَلِكَ يَكُونُ بَعْدَ فَنَائِهَا، بِلَا وَقْتٍ وَ لَا مَكَانٍ وَ لَا حِينٍ وَ لَا زَمَانٍ؛ عُدِمَتْ عِنْدَ ذَلِكَ الْآجَالُ وَ الْأَوْقَاتُ وَ زَالَتِ السِّنُونَ وَ السَّاعَاتُ؛ فَلَا شَيْءَ إِلَّا اللَّهُ الْواحِدُ الْقَهَّارُ الَّذِي إِلَيْهِ مَصِيرُ جَمِيعِ الْأُمُورِ، بِلَا قُدْرَةٍ مِنْهَا كَانَ ابْتِدَاءُ خَلْقِهَا، وَ بِغَيْرِ امْتِنَاعٍ مِنْهَا كَانَ فَنَاؤُهَا، وَ لَوْ قَدَرَتْ عَلَى الِامْتِنَاعِ لَدَامَ بَقَاؤُهَا.
💢خداوند سبحان بعد از فناى جهان تنها باقى مى ماند، چيزى با او نخواهد بود و همان گونه که قبل از آفرينش جهان تنها بود بعد از فناى آن چنين خواهد شد. (در آن هنگام) نه وقتى وجود خواهد داشت نه مکانى و نه حين و نه زمانى. در آن هنگام سرآمدها، اوقات، سالها و ساعتها همه از ميان مى رود و چيزى جز خداوند يکتاى قاهر نيست، همان خدايى که همه امور به او بازگشت مى کند، کائنات همان گونه که در آغاز آفرينش از خود قدرتى نداشتند، به هنگام فنا و نابودى نيز توان امتناع را ندارند، زيرا اگر قدرت بر امتناع مى داشتند بقاى آنها ادامه مى يافت.
موفق باشید
Sa🌿
🔴راهپیمایی ۱۳ آبان در شهر زنجان
🔶از چهارراه امیرکبیر تا میدان انقلاب ساعت ۹:۳۰ صبح روز یکشنبه ۱۳ آبان
#سیزده_آبان
🟢 شبهه
شعار مرگ بر آمریکا عامل دشمنی آمریکا با ماست، اگه اینقدر مرگ بر آمریکا نگیم اینقدر دشمنی و مشکلات برای ما درست نمیشه!! بدبختی ما از وقتی شروع شد که یه عدهای از دیوار سفارت این کشور بالا رفتند.
🟢 پاسخ
✍️ حجتالاسلام دکتر #قربانی_مقدم
🔹 کسانی که فکر میکنند دشمنی آمریکا با مردم ایران بعد از ۱۳ آبان و تسخیر لانه جاسوسی آمریکا پیدا شد، یا نمیدانند یا خود را به ندانستن زدهاند و دشمنیهایی مثل کودتای ۲۸ مرداد را فراموش کردند!! اون زمان نه شعار مرگ بر آمریکا بود و نه حکومت اسلامی و نه حتی یک دولت اسلامگرا، بلکه دولت مصدق که دولتی مردمی و نسبتاً مستقل بود را هم تاب نیاوردند و سرنگون کردند. ( در خصوص اعتراف سیا به نقشآفرینی در کودتای ۲۸ مرداد، به سایت بیبیسی مورخ ۲۵ خرداد ۱۳۹۶ مراجعه کنید)
تحمیل قانون کاپیتولاسیون و گرفتن حق توحش برای مستشاران آمریکایی مستقر در ایران در زمان پهلوی نشانههای دیگری از دشمنی آشکار آمریکا نسبت به مردم ایران و روحیهی استکباری این کشور تمامیت خواه است.
همهی اینها، غیر از اسناد غیرقابل انکاری است که از لانهی جاسوسی آمریکا به دست آمد.
بنابراین شعار مرگ بر آمریکا و تسخیر لانه جاسوسی، نتیجهی دشمنی آمریکا با ایران است نه عامل دشمنی!
📆به مناسبت ۱۳ آبان سالروز تسخیر لانه جاسوسی آمریکا
@PasokhWorld
ı▲با#دنیای_پاسخ حاضرجوابباش