کائولن کشاورزی چیست؟
پودر کائولین که در علم شیمی از آن بعنوان سیلیکات آلومینیوم یاد می شود در بسیاری از صنایع و بخصوص بخش کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد. در کشاورزی و باغداری از پودر کائولن برای محلول پاشی درختان استفاده می شود.
پوشش دهی این پودر برای محافظت از درختان در مقابل نور خورشید و آفات و حشرات بسیار مناسب می باشد .
کائولن کشاورزی یک نوع کائولن است که برای کاربردهای کشاورزی استفاده می شود. کائولن به عنوان یک ماده بافر کننده در خاک استفاده می شود و می تواند به خصوص در خاک های با ساختار سنگین و بافت رسی کمک کند. این ماده ریزش را کاهش می دهد و خاک را هموارتر می کند و در نتیجه به تامین کشاورزی بهتر کمک می کند. کائولن کشاورزی همچنین قابل استفاده در تهیه محصولات حوزه کشاورزی مانند سموم کش و کودها است.
از بین رفتن آفات توسط کائولن
پوشش سفید این ماده روی گیاه، باعث میشود تا حشرات در شناسایی میزبان گمراه شوند و روی گیاه مذکور، تخمگذاری نکنند.
رنگ کائولین به صورت طبیعی باعث فرار حشرات می شود.
کائولین به عنوان یک پودر، برای حشرات بسیار چسبنده به نظر میرسد و آزاردهنده است. بنابراین حشرات برای جلوگیری از گرفتار شدن یا آزار دیدن پاهایشان از این ماده، فرار میکنند و نزدیک برگها نمیشوند.
برخی دیگر هم هستند که کائولین باعث سُر خوردنشان از روی گیاه میشود. پس به دلیل حفظ نشدن تعادلشان نمیتوانند روی درخت بمانند.
خود کائولین در مرحلهی پاشش، به خاطر شدت برخورد، باعث زخمی شدن حشرات ریز و مرگ تدریجی آنها شده است.
محلول پاشی های زمان تورم جوانه ها
یکی از زمان های حساس در فیزیولوژی و تغذيه درختان بارور، مرحله تورم جوانه هاست، در این زمان محلول پاشی عناصر غذایی روی، بور و ازت از نظر افزایش مقاومت جوانه ها نسبت به سرمای دیررس بهاره نقش مهمی ایفا می نمایند.
#عنصر_روی در جلوگیری از ریزش، سلامت و باز شدن به موقع جوانه ها، گلدهی، گرده افشانی و تلقیح مناسب، تشکیل تخمک، تولید مثل، میزان باردهی، کیفیت خوشه بندی، کمیت و کیفیت میوه در گیاه نقش به سزایی دارد، همچنین با بهبود متابولیسم هورمون اکسین و آنزیم ها، موجب افزایش میزان رشد سلول ها و در نتیجه افزایش رشد شاخه ها و جلوگیری از کلروز و کوچکی و باریکی برگ ها در گیاه می گردد.
#عنصر_بور در جوانه زدن دانه های گرده و رشد لوله های آن، تولید گرده کافی و مناسب، کیفیت گرده افشانی و تشکیل تخمک در مادگی و تعداد میوه موثر است، که در شرایط کمبود شدید بور در باغ خسارت شبیه خسارت سرمای شدید می باشد و در شرایط کمبود متوسط خوشه ها تنک و دانه ها بعد از مرحله ارزنی بدون تغییر رنگ، خشک میشوند.
#عنصر_ازت باعث افزایش طول عمر تخمک، طولانی شدن دوره گرده افشانی موثر میگردد.
✍🌿🌺 سوال: در مرحله ی باز شدن شکوفه ها، کوددهی (کودآبیاری یا محلولپاشی) انجام شود یا نه؟
🌺 محلولپاشی در زمان گلدهی باعث میشود، که رطوبت بالا رفته و آلودگی قارچی در گلگاه زیاد، و همچنین فعل و انفعالات هورمونی در گیاه رخ بدهد.
🌺 در این حالت «اتیلن» و «آبسیزیک اسید» را فعال، و بافت چوب پنبه ای افزایش، و گل ریزش پیدا کند.
(برای مثال گلگاه مرکبات نسبتا ضعیف، و به ریزش تقریبا حساس است).
🌺 زمانی که کودآبیاری در مرحله گلدهی انجام شود، در ریشه شرایط بی هوازی( کاهش اکسیژن در نتیجه رشد موجودات ریز بیماری زا در خاک) ایجاد می شود که باعث میشود، اکسیژن کاهش یابد، در نتیجه تنفس افزایش و شرایط بی هوازی( کاهش اکسیژن در نتیجه رشد موجودات ریز بیماری زا در خاک) ایجاد شود.
❌ این پروسه(فرایند) باعث شده گیاه فرمان دهد، که در قسمت های دیگر گیاه اتیلن تولید شود، و در نهایت باعث ایجاد بافت چوب پنبه ای و ریزش گل میشود.
نتیجه: کود آبیاری ، سمپاشی ، محلول پاشی در دوره ی شکوفه و گلدهی، اکیدا ممنوع 🚫
خواص کودهای رایج شیمیایی و نحوه اثر بخشی بر گیاهان:
✔️ برای افزایش رشد رویشی گیاه از کود نیتروژن استفاده کنید.
✔️ برای افزایش رشد ریشه؛ تشکیل گل و میوه از کود فسفر استفاده کنید.
✔️ برای مقاومت در برابر سرمازدگی و سایر تنشها از کود پتاسیم استفاده کنید.
✔️ برای کمک به جذب عناصر غذایی از کود منیزیم استفاده کنید.
✔️ برای رشد ریشه و افزایش کیفیت محصول و سفت شدن میوه از کود کلسیم استفاده کنید.
✔️ برای رشد جوانههای گیاه، افزایش شاخه دهی و تولید پروتئین از کود گوگرد استفاده کنید.
✔️ برای افزایش قدرت جوانه زنی بذر، سبزینگی گیاه و رشد آن از کود آهن استفاده کنید.
✔️ برای جلوگیری از ریزش گل و جوانه ها و گرده افشانی از کود روی استفاده کنید.
✔️ برای افزایش جوانه زنی بذر و زود رسی محصول و مقاومت در برابر آفات و بیماریها از کود منگنز استفاده کنید.
✔️ برای کاهش تجمع نیترات در گیاه از کود مولیبدن استفاده کنید.
✔️ برای رشد ساقه و ریشه و تشکیل گل و میوه از کود بر استفاده کنید.
✔️ برای تشکیل میوه و افزایش طعم و رنگ میوه از کود مس استفاده کنید.
✔️ برای افزایش مقاومت گیاه به آفات و بیماریها از کود سیلیسیم استفاده کنید.
✔️ برای افزایش فتوسنتز از کود کبالت استفاده کنید.
✔️ برای کاهش سمیت اوره در گیاه از کود نیکل استفاده کنید.
🍀 سوسك گرده_خوار (سوسک پلن_خوار)🍀
✍یکی از آفات بسیار شایع در این فصل سوسک گرده خوار است که با از بین بردن پرچم های گل و حذف گرده ها، گیاه دیگر قادر به گرده افشانی نمی باشد بنابراین عملکرد هم کاهش می یابد.
⚠️کنترل شیمیایی این آفات با توجه به خسارت آفت در مرحله گل و همزمانی با فعالیت زنبور عسل و حشرات مفید دیگر، بسیار مشکل و پیچیده است.
راحت ترین وبی خطرترین روش مبارزه، جمع آوری حشرات بالغ باسطل آبی رنگ است.
این سطل ها را در اطراف درخت گذاشته و یا از شاخه ها آویزان کرده وداخل آن آب و مقداری مایع ظرفشویی وچند سی سی سموم حشره کش ریخته...سوسکها جلب ظرف آبی رنگ شده وبه دام افتاده وازبین میروند. ودیگر نیازی به سمپاشی نیست.
بعد ریزش گلها ونمایان شدن میوه، نسبت به سمپاشی وکوددهی درختان باغ خود اقدام فرمایید.
جهت جلوگیری از خسارت زنبور مغزخوار بادام بعد نمایان شدن میوه ها سمپاشی به فواصل 10 روز سه مرتبه انجام گیرد سموم ایمیداکلوپرید، بیسکایای 3/،0 بیسکایای25/،0 دیازینون 1/5 و فوزالون 3 لیتر در هکتار . سفارش شده اما حشره کش بیسکایای به مقدار0/35 لیتر در هکتار بیشترین تاثیر را روی حشرات کامل سوسک گرده خوار داشته است.
🔴 چوبخوار پسته
👈 آفت پنهان و خسارت زای کرم چوبخوار پسته با اسم علمی کرمانیا Kermania pistaciella
🔶این آفت پنهان به این علت حائز اهمیت میباشد که لارو آن وارد سرشاخه های جوان شده و از مغز محور خوشه تغذیه کرده و موجب مرگ 30 تا 80 درصد میوه های خوشه میگردد.
🔶و نکته خیلی مهم تر اینکه جوانه رویشی یا شاخه رویشی جوان سال آینده را آسیب میزند و رشد مثلا 20 سانتی را تبدیل به 2 سانت رشد میکند
🔶و ثمره تلاش یکسال تلاش باغدار را تبدیل به هزینه هرس خشکیدگی سرشاخه ها میکند.
🔶که اگر از راه اصولی این آفت کنترل شود هزینه هرس شاخه های خشکیده تبدیل به آرایش درخت میگردد (چون دیگر درخت شاخه های خشک ندارد)
🔴برای مبارزه با این آفت نخست کمی با روند زندگی این آفت آشنا میشویم:
👈لاروهایی که از سال گذشته داخل سر شاخه ها هستند اواخر بهمن تا اوایل اسفند باتوجه به شرایط جوی سالانه با ایجاد سوراخ کوچکی از شاخه ها خارج شده ودر روی سرشاخه ها و یا خود را به زمین انداخته و لابلای کلوخه ها شفیره میشوند.
👈خروج پروانه ها از شفیره از اواسط تا اواخر اسفند ماه آغاز میگردد و تا 30 روز ادامه میابد.
پروانه نر 3 الی 4 روز زوتر از پروانه ماده ظاهر میشوند.
پروانه های ماده کم تحرک بوده و بیشتر در زیر برگ ها استراحت میکنند.
🔶مورفولوژی حشره :
پروانه ای سیاه براق به طول 4 میلیمتر و عرض با بالهای باز 10 تا 12 میلیمتر
روی هریک از بالها دو لکه زرد دیده میشود و رنگ بالهای عقبی زرد روشن میباشد.
🔶حشره در روز بین ساعت های 7 الی 11 صبح پرواز میکند،هر پروانه بعد از خروج از شفیره میبایست تا 24 ساعت بعد جفتگیری کند و حشره ماده پس از جفتگیری 49 الی 54 تخم انفرادی در سرشاخه، در فرو رفتگیهای زیر جوانه جانبی، روی محور اصلی خوشه، دم میوه و یا دمبرگ میگذارد.
تخم ها پس از 3 روز تفریخ میشوند.
👈لاروها پس از تفریخ و خروج از تخم وارد سرشاخه ها میشوند و خسارت از اینجا دوباره شروع میشود.
👈 از زمان خروج لارو سال قبل از ساقه و شفیره شدن و تبدیل شفیره به پروانه و جفتگیری پروانه و مجدد تخم ریزی و تبدیل شدن مجدد به لارو جوان بین 7 الی 10 روز طول میکشد و بعد از این زمان لارو سریع وارد سرشاخه ها میگردد و از دسترس خارج میگردد.
🔶 به همین دلیل زمان زیادی برای مبارزه نداریم و در طول این سالها سمپاشی های ما کم اثر یا بی اثر بوده است و جمعیت این آفت با توجه به کم آبی رو به افزایش در کل باغات کشور میباشد
🔶 برای این نوع آفات چوبخوار که زمان در دسترس بودن آفت فقط چند روز میباشد راهی جز مختل کردن این چرخه زندگی این آفت نداریم.
👈 و بهترین راه حل گذاشتن تله فرمونی برای جذب پروانه نر جهت جلوگیری از جفتگیری با حشره ماده میباشد.
به استناد پایش های تله های فرمونی و محاسبه درصد خروج شفیره پروانه چوبخوار پسته پیک پرواز پروانه اعلام میگردد و از روز پیک نهایتا به مدت ۷ روز بهترین زمان جهت سمپاشی می باشد .
سم توصیه شده:
سم هگزافلومورون(کنسالت) یک لیتر در هزار بهمراه روغن ولک ۳ لیتر در هزار