بچههای شیکاگوی روسیه و نظام پینوشهای روس
🔸یلتسین پس از اجازه پارلمان به او برای داشتن یکسال قدرت مطلق، تیمی از اقتصاددانان را گردآورد که بسیاری از آنها، در سالهای پایانی کمونیسم، نوعی انجمن کتاب "بازار آزاد" تشکیل داده بودند و در آنجا متون پایهایِ اندیشهورزانِ "مکتب اقتصادی شیکاگو" را میخواندند و درباره اینکه چگونه میتوان این نظریهها را در روسیه اجرا کرد، با یکدیگر بحث میکردند.
🔸 اگرچه هیچ وقت در آمریکا تحصیل نکرده بودند ولی چنان طرفدارانِ پروپاقرص میلتون فریدمن بودند که مطبوعات روسیه آنها را "بچههای شیکاگو"ی روسیه مینامیدند. در غرب آنها را "اصلاحگریان جوان" میخواندند.
🔸روزنامه روسی نوشت: "برای نخستین بار گروهی از لیبرالهایی که خود را پیروان هایک و مکتب اقتصادی شیکاگوی فریدمن میدانند در روسیه به دولت راه خواهند یافت. سیاستهای آنها کاملا روشن است: حرکت طبق نسخههای تجویزیِ شوکدرمانی"
🔸این روزنامه به این نکته نیز توجه داشت که یلتسین همزمان فرد مقتدر بدنامی چون یوری اسکوکوف را مسئول دوایر امور دفاعی و سرکوب یعنی ارتش، وزارت کشور و کمیته امنیت کشور کرد و گفت این تصمیمات به وضوح با یکدیکر مرتبطاند.
🔸این مقاله در آخر پیشبینی کرد: غیرمترقبه نخواهد بود اگر چیزی نظیر یک نظام پینوشهایِ روسی بنا کنند که بچههای شیکاگوی روسی هم در آن نقش اساسی داشته باشند.
#دکترین_شوک ۹۲
@haad1442
راز سردرگمی اقتصادی
🔸مجری(دولتها) به سیاستهای نظام تعهد لازم را ندارند.
🔸الگوی متناسب با سیاست ها برای ایفای نقش دولت در اقتصاد طراحی و پیاده سازی نشده است.
🔸شرط لازم پیشرفت اجتناب از سیاست های لیبرالیسم تجویزی است. اساسیترین مشکل طیف فکری لیبرال اين است كه بر تجربه غرب چشم می بندند و کورکورانه تجویزش را می پذیرد.
#قدرت_و_پیشرفت ۲۸
@haad1442
هدایت شده از mon'em_ps فلسطین 🇵🇸🇮🇷
15.66M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
از اول جنگ گزارشهای متعددی از دزدیدن گاز غزه توسط آمریکاییها دریافت شد
صهیونیستها وآمریکاییها پس از اینکه سرزمین مقدس را اشغال کردند همیشه به گاز غزه طمع داشتند، به شهید اسماعیل هنیه ميگفتند شما در ساحل غزه بیش از 35 ملیارد متر مکعب گاز دارین اجازه بدین ما این گاز رو استخراج کنیم و یک درصدی خوبی از سودش به شما میدیم که بتونید در غزه کشور خودتون رو بسازید و ما تضمین میکنیم غزه رو به سوییسی جدید در خاورمیانه تبدیل میکنیم اونم به یک شرط که فقط اسحلهتون رو زمین بگذارید .
شما حتما میدونید جواب شهید هنیه چه بود .
الان آمریکاییهای دزد شیطان صفت از نسل کشی صهیونیستها در غزه بهترین استفاده میکنند وگاز غزه را میدزدند
@monem_ps
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
شب های هجر را گذرانديم و زنده ايم
ما را به سخت جانی خود اين گمان نبود😭
@haad1442
دموکراسی همیشه و همه جا مانعی برای طرحهای مکتب اقتصادی شیکاگو
🔸 برای کمک فنی به بچههای شیکاگوی یلتسین، دولت آمریکا کارشناسان خود در عرصه گذار را تامین مالی کرد و فرستاد. دانشگاه هاروارد جلودار این حرکت بود. حیطه کار آنان از تهیه متن فرمانهای خصوصیسازی و راهاندازی بورس سهام به سبک نیویورک تا طراحی بازاری برای یک صندوق مشاع سهام روسی بود.
🔸یلتسین در اکتبر ۱۹۹۱ با این پیشبینی که "با آزاد کردن قیمتها، هر چیزی در جای صحیح خودش قرار خواهد گرفت" لغو کنترل قیمتها را اعلام کرد. یعنی یک هفته پس از استعفای گورباچف.
🔸 این برنامه شوکدرمانی علاوه بر لغو کنترل قیمتها شامل سیاستهای تجارت آزاد و مرحله اول خصوصیسازیِ بیامانِ حدود ۲۲۵ هزار شرکت دولتی نیز بود.
🔸 برنامه مکتب اقتصادی شیکاگو کشور را غافلگیر کرده بود. این غافلگیری عمدی بود برای اینکه مقاومتی شکل نگیرد. دموکراسی همیشه و همه جا مانعی برای طرحهای مکتب اقتصادی شیکاگو بود.
🔸مردم روس اگرچه نمیخواستند حزب کمونیست اقتصادشان را سازماندهی کند ولی اکثر آنان هنوز به بازتوزیع ثروت و نقش فعال دولت قاطعانه اعتقاد داشتند. ۶۷ درصد از روسها مثل هواداران لهستانیِ "همبستگی" در سال ۱۹۹۲ در نظرسنجی گفتند که به اعتقاد آنان، منصفانهترین راه برای خصوصیسازیِ داراییهای حکومت کمونیستی تشکیل "تعاونیهای کارگری" است و ۷۹ درصد گفتند که "حفظ وضعیت اشتغال کامل" را از وظایف محوری دولت میدانند.
#دکترین_شوک ۹۳
@haad1442
هدایت شده از سید یاسر جبرائیلی
24.29M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
گرانسازی بنزین؛ به نام محرومین، به کام مرفهین...
@syjebraily
اضمحلال هژمونيك آمريكا در عرصه اقتصادی
🔸خانم«آرایانا هافینگتون» تصویر دقیق وضع اقتصادی آمریکا در قرن ۲۱ را شرح میدهد. زیرساختهای فرسوده و ناکارآمد، عدم سرمایهگذاری برای نوسازی و به روز شدن زیرساختها، اضمحلال طبقه متوسط به عنوان نيرویی كه باعث قدرت گرفتن امریکا شده بود، فساد سیاسی و اقتصادی، ناکارآمدی نظام آموزشی و این لیست در کتاب آمریکای جهان سومی مفصلا ادامه دارد.
🔸آمریکا ۱۹ هزار میلیارد دلار بدهی دارد که ۳۵ درصد آن به ساير کشورها است. فعلا آمریکا به واسطه ارزش دلار در دنیا واردات ارزان انجام میدهد اما این بدهی زمانی معنادار خواهد شد که دلار جايگاه خود را به عنوان ارز رایج از دست بدهد، آمريكا دیگر قادر به واردات نخواهد بود و وارد بحران تورمی خواهد شد.
🔸زمانی اعلام میشد کشورها باید عضو WTO باشند در غیر این صورت از تجارت جا خواهند ماند ولی به خاطر ناکارآمدی WTO حتی کشورهای عضو به سمت ترتیبات تجاری دوجانبه و چند جانبه و منطقه ای رفته اند.
🔸 بانک سرمایهگذاری زیربنایی آسیا به دلیل مقاومت آمریکا برای حفظ حق وتوی خود جایگزین IMF شده است. این صندوق هنجارهای IMF را تحمیل نمیکند و با اقبال قابل توجهی مواجه شده است.
#قدرت_و_پیشرفت ۲۹
@haad1442
کارآفرینی به سبک مکتب اقتصادی شیکاگو
🔸مناسبترین شرایط برای شوکهای اقتصادی وجود مردمی خسته و درمانده است که در اثر مبارزات سیاسیِ قبلی از پا افتادهاند. به همین علت در شب قبل از آزادسازی قیمتها، دولت یلتسین مطمئن بود که درگیری اجتماعی خاصی اتفاق نمیافتد و دولت سرنگون نمیشود.
🔸یلتسین وعده داد که فقط چیزی حدود شش ماه، اوضاع بدتر خواهد شد و پس از آن همه چیز رو به بهبود میرود و کوتاه مدتی بعد روسیه غولی اقتصادی و یکی از چهار اقتصاد برتر جهان خواهد شد
🔸منطق ویرانگریِ خلاقِ مکتب اقتصادی شیکاگو به خلاقیتی ناچیز اما تخریبی فزاینده انجامید. پس از گذشت فقط یک سال، شوکدرمانی قربانیها گرفت: با سقوط ارزش پول، میلیونها نفر از طبقه متوسط روسیه، اندوخته یک عمر خود را از دست دادند.قطع فوری یارانهها باعث شد دستمزد میلیونها نفر کارگر ماهها پرداخت نشود. شهروند متوسط روس در سال ۱۹۹۲ مجبور بود ۴۰ درصد کمتر از ۱۹۹۱ مصرف کند و یکسوم جمعیت به زیر خط فقر درغلتند. افراد طبقه متوسط مجبور شدند با گذاشتن میزهایی مقوایی در خیابانها، اموال شخصیشان را بفروشند.
🔸 اقتصاددانان مکتب شیکاگو این اقدامات را که از سر ناچاری انجام میشد، برخاسته از روحیه کارآفرینی برشمرده، تحسین میکردند و نشانه این میدانستند که یک نوزاییِ سرمایهداری در شرف تکوین است. نوزاییِ سرمایهداری با فروشِ پیدرپیِ میراث آبا و اجدادی و لباسهای دست دوم اعضای خانواده!
دکترین_شوک ۹۴
@haad1442
هدایت شده از جبهه تمدّن ساز انقلاب اسلامی
⚠کوثر یوسفی، از بورسیه های بنیاد HAND (بورسیه بیتا دریاباری)، رئیس هیئت نظارت بانک مرکزی شد.
⛔کسانی که مباحث مربوط به بنیاد HAND را فراموش کردند، به این (لینک) مراجعه کنند.
@jebhetse
هدایت شده از تلک الایام
و إنّا إن شاءلله بکم لاحقون
هنر می تواند خون تازه ای در رگ های زندگی باشد
و همواره به حیات، عمق و معنای باشکوه تری ببخشد
اگر خود دچار کهنگی و یکنواختی و اسیر کلیشه ها نشود
این روزها مقاومت و شهادت، خون تازه ای در رگهای هنر جاری کرده است
کسی فکرش را نمی کرد که نشستن بر مبل نماد ایستادگی و عزت شود
در چوب دست تا این حد "مآرب أُخری" باشد...
و پای گوشواره و النگو به ادبیات جهاد و پایداری باز شود
حالا عاشقانه سراها تا قرن ها می توانند از زن و شوهری بسرایند که در لحظه ی شهادت، میان درخت ها می دویدند و دستشان در دست یکدیگر بود...
و یادم نمی رود شهید عبا بر دوشی را که با یارانش
زیر باران،
در میانه ی مه
در جنگل و کوه
و از میان شعله ها
به آسمان پرکشید...
@telkalayyam
رای پارلمان روسیه به پایان ماجراجوییهای سادیستی اقتصادی
🔸سرانجام روسها نیز مانند لهستانیها به خود آمدند و خواستار پایاندادن به ماجراجوییهای سادیستیِ اقتصادی شدند. شعار "جراحی بس است" از شعارهای پرطرفداری بود که بر دیوارهای مسکو نقش میبست.
🔸زیر فشار رایدهندگان، پارلمان منتخب کشور به این نتیجه رسید که زمان مهار رئیس جمهور و بچههای شیکاگو فرا رسیده است. پارلمان به برکناری مسئول گروه اقتصادی رای داد. سه ماه بعد پارلمان به بازپسگیریِ قدرتهای ویژهای رای داد که در اختیار یلتسین گذاشته بودند تا قوانین اقتصادیاش را با صدور فرمان تحمیل کند.
🔸فرصتی که در اختیارش نهاده بودند، پایان یافته بود و حاصل کار نیز فضاحتبار بود. اما یلتسین به قدرت افزایش یافتهاش عادت کرده بود و بیشتر خود را یک پادشاه میدانست. او برای انتقامجویی از پارلمانِ متمرد و بازپسگیری قدرت شاهانهاش بر صفحه تلویزیون ظاهر شد و حالت فوقالعاده اعلام کرد. سه روز بعد دادگاه مستقل قانون اساسی روسیه به ۸ مورد نقض قانون اساسی توسط یلتسین رای داد.
🔸تا این مرحله هنوز میشد اصلاحات اقتصادی و اصلاحات دموکراتیک را به عنوان مولفههای پروژه واحدی در روسیه عنوان کرد. اما وقتی یلتسین وضعیت فوقالعاده اعلام کرد، این دو پروژه متناقض با یکدیگر قرار گرفتند به طوری که یلتسین و کارشناسانِ شوکدرمانیاش با پارلمان منتخب و قانون اساسی در تضاد مستقیم قرار گرفته بودند.
#دکترین_شوک ۹۵
@haad1442
هدایت شده از اقتصاد کاربردی - رضا غلامی
سناریوهای تکراریِ سیاستگذاران حرفهای
سال 1392: سامانهای درست کنیم تا وارد کنندگان و صادرکنندگان با هم ارز خرید و فروش کنند... بازار مبادله: نرخ 2034 تومان
سال 1394: سامانهای درست کنیم تا.... شکل گیری بازار دوم: نرخ 3450 تومان
سال 1397: سامانه ای... شکل گیری بازار نیما: نرخ 7700 تومان
سال 1399: سامانهای... سامانه متشکل ارزی: نرخ 31500
سال 1401: سامانهای.... نیما: نرخ 34000 تومان
سال 1403: سامانهای.... ارز توافقی: نرخ 55000 تومان
متوجه منظورشان از سامانه شدید؟
سیاستها را ذینفعان مینویسند.
@DrRezaGholami