هدایت شده از محمدجواد توکلی- یادداشتهای اقتصادی
🌀 ارز ترجیحی مفهومی جعلی برای گران سازی
🔹 فردی نام فرزندش را #رستم گذاشت و به همین خاطر سخت از او #میترسید. این حکایت ارز ترجیحی است؛ چون ارزهای گرانتر از جمله نرخ ارز قاچاق را میپذیریم، این نرخ میشود ترجیحی و به همین خاطر باید حذفش کرد. هیچوقت نمیگوییم که ارز غیرترجیحی را باید حذف کرد.
🔹 در واقع مفهوم ارز ترجیحی مفهومی است برای گران سازی نرخ ارز و سپس تحمیل تورم به سفره مردم!
✍️توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
میلتون فریدمن؛ استاد شوک درمانی اقتصاد
🔸دانشکده اقتصاد دانشگاه شیکاگو در دهه ۱۹۵۰ فقط دانشجو آموزش نمی داد بلکه مکتب فکری اقتصادی شیکاگو را بنا نهاد و تقویت کرد.
🔸 فریدمن مرد جاه طلبی بود که خود را مامور انجام تحولی اساسی در اقتصاد دنیا می دانست.
🔸اگرچه دیگر اساتید دانشگاه شیکاگو نیز به شدت و حدّتِ خود او به اقتصادِ فوق العاده آزاد اعتقاد داشتند، ولی این انرژی فریدمن بود که به "مکتب اقتصادی شیکاگو" شور می بخشید.
🔸فریدمن از سیاستمداران جسور می خواست که سیاست های شوک درمانی او را در کشورهای تنگدست و نیازمند اجرا کنند.
#دکترین_شوک 9⃣
@haad1442
امشب پای منبر عالِمی بودیم. مثال جالبی زد که برای مباحث ما کاربرد دارد. گفت یک زمانی انسان شنا را برای تفنن و تفریح یاد میگیرد. اما یک زمانی به دریا افتاده و مجبور است شنا کند تا نجات پیدا کند.
حکایت مردم ما و مکتب نئولیبرالیسم، حکایت مرد گرفتار در دریاست. اقتصاد کشور ما، یعنی معیشت امروز ما و آینده فرزندان ما، گرفتار این مکتب خانمانسوز است. سیاستهای این مکتب، آینده انقلاب اسلامی را تهدید میکند. باید با آن آشنا شویم. باید بشناسیم و بشناسانیم. باید از شر این تفکر و نسخههای آن خلاص شویم.
امروز شاید در عرصه اقتصاد، هیچ مصداقی بالاتر از شناخت نئولیبرالیسم برای #دشمن_شناسی وجود ندارد.
@haad1442
سرمایهداریِ ناب، مکتب مقدس اقتصادی شیکاگو، سیاستمداران گمراه!
🔸رویای فریدمن، قالبشکنی جوامع و بازگرداندن آنها به یک وضعیت سرمایهداری نابِ فارغ از هر گونه مزاحمت بود: مزاحمتهایی چون مقررات دولتی و موانع تجاری.
🔸 محور اصلی آموزشهای قدسی مآبانه "مکتب اقتصادی شیکاگو" این بود که نیروهای اقتصادیِ عرضه، تقاضا، تورم و بیکاری، مانند نیروهای طبیعت، ثابتاند و در حالت تعادل کامل. لذا دولت نباید دخالت کرده و این تعادل را به هم بزند.
🔸فریدمن معتقد بود تقاضا درست همان طور با عرضه در پیوند است که ماه با جزر و مد.
🔸اگر اقتصاد دچار تورم شدید باشد، طبق نظریه پولی فریدمن، علتش بدون استثناء این است که سیاستمداران گمراه نمیگذارند بازار خودبخود به تعادل برسد.
#دکترین_شوک 🔟
@haad1442
هدایت شده از عالَم سیاست || داود مدرسی یان
🔴 بازیگردان اصلی عاشورا، جریان اَشرافیت، رانت و فساد است و بازیچه هم تحجر است!
🔻اینروزها زیاد گفته میشود که امام حسین علیهالسلام را متدینین متحجر و شیوخ مقدس نما کشتهاند؛ این ادعا هم درست است هم نادرست!
🔹درست است از آن جهت که برخی دشمنان امیرالمومنین(علیهالسلام) که زمینه تفرقه و شکست جبهه اهل حق را فراهم کردند و موجب تضعیف جبهه حق شدند، خوارج و متحجرین خشکمغزِ قاری و حافظ قرآن و اهل نماز شب و مظاهر دینداری بودند که هیچ شناختی از مغز و محتوای دین نداشتند. نگاهشان صرفاً مناسک و ظواهر بود. بخشی از دشمنان امام حسین علیهالسلام هم در روز عاشورا شیوخ مقدسنما بودند!
🔸نادرست است از آن جهت که جریان اصلی بوجود آورنده عاشورا و انحطاط جامعه نبوی که همان جریان قاسطین، جریان اشرافیت و رانتخواری، فساد و تبعیض است بعنوان عامل اصلی مطرح نمیشود! جریان اشرافیتی که خلفا آن را بنا نهادند؛ خلیفه سوم آن را با شدت هرچه تمامتر ادامه داد و پرچمش را به معاویه داد و موجبات تبعیض ساختاری در جامعه اسلامی را فراهم کرد!
🔹عدهای از تحجر که بازیچه است حرف میزنند اما جریان اصلی و طراح و پشت پرده را نمیگویند که چگونه این متدینین خشک مغزی که تمام همتشان ظواهر دین بود، توسط جریان اصلی قاسطین مدیریت میشد!
🔸حسین علیهالسلام را آنانی کشتند که بجای حمایت از امیرالمومنین(ع) و پیروان ایشان و پاکان و شایستگان، افرادی را بر جامعه حاکم کردند که به تبعیضهای قومی، قبیلهای و اقتصادی دامن زدند و تبعیضها و اشرافیگری و فسادهای اقتصادی را نهادینه کردند.
🔹دنیاطلبان و معاویه در ادامه برای پیشبرد اهداف خود، برخی مذهبیهای بیبصیرت و متحجر را هم در برابر لشکر علیبن ابیطالب(ع) بسیج کردند. آنها را با قرآن زدن بر سر نیزهها فریفتند تا بجای مالکها، ابوموسی اشعریها را به مذاکره بفرستند! در طول تاریخ این متحجرین مذهبی هیچوقت نتوانستند حق را به درستی از باطل تشخیص بدهند!
🔸باید بدانیم که بازیگردان اصلی عاشورا، جریان اموی، معاویه و یزید بودند و از سادگی و تحجر برخی مذهبیها که از دین فقط ظواهرش را میفهمیدند، نهایت سوءاستفاده را میکردند. حالا هم همین است. حالا هم جریان اشرافیت و فساد اقتصادی در جامعه اسلامی مشخص است که کجاست و چگونه برخی متحجرین را جلو میاندازد تا خود به قدرت برسد!
🔹️امام خمینی همواره در کنار حمله به جریان لیبرال سرمایهداری و منافقین ریاکارِ داخلی، به متحجرین نیز میتاخت. تحجر امروز یک فکر و اندیشه است که در برخی جریانات فرهنگی و سیاسی نفوذ دارد و باید شناخته شود؛ اما مهمتر از آن شناخت بازیگردان اصلی است؛ تحجر بازیچهی فساد و اشرافیت است!
✅ #داود_مدرسی_یان:
http://eitaa.com/joinchat/3604742157Cf3fa1341d3
هدایت شده از بیداری ملت
🔴 وحشت شیاطین داخلی و خارجی از یک آیتالله
⏪یهودی، سعودی و بهایی هم قسم شدهاند برای تخریب یکی از سرمایههای فکری انقلاب اسلامی
▪️راه روشن است و سکوت جایز نیست
▪️ دشمنان بشریت از اینکه #آیتالله_میرباقری میتواند جایگزین مناسبی برای شهید مطهری و آیتالله مصباح یزدی برای نسل های جدید انقلاب باشد به وحشت افتاده اند.
🔴 #بیداری_ملت 👇
@bidariymelat
هدایت شده از محمدجواد توکلی- یادداشتهای اقتصادی
🌀 حماقتی به نام یارانه پنهان
⁉️اگر ثروتمند بیشتر از فقیر، بنزین مصرف میکند، آیا باید بنزین را برای همه گران کنیم؟
🔹 اگر ثروتمند بیشتر از فقیر #چلوکباب مصرف میکند، باید چلوکباب را برای همه گران کنیم؟
⁉️ اگر ثروتمند بیشتر از فقیر #استخر میرود، باید بلیط استخر را برای همه گران کنیم؟
⁉️ اگر ثروتمند بیشتر از فقیر #سینما میرود، آیا باید بلیط سینما را برای همه گران کنیم؟
⁉️..؟
⁉️ و اگر گران کردیم، آیا فقیر پس از ان بیشتر بنزین مصرف می کند، بیشتر چلوکباب میخورد, بیشتر استخر می رود، و بیشتر سینما میرود؟ و آیا ثروتمند از این پس کمتر از این اقلام استفاده خواهد کرد؟
✍️توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
نئولیبرالیسم و آزادی کامل ثروتمندان
🔸 دستورالعمل ابداعی فریدمن برای بازار آزاد و راهبردهای زیرکانه او برای تحمیل آن، برخی افراد را بینهایت ثروتمند کرده و برای آنان چیزی نزدیک به آزادی کامل به ارمغان آورده است.
🔸 آزادی کامل در بیاعتنایی به مرزهای ملی، آزادی کامل در پرهیز از مقررات و مالیات و آزادی کامل در ثروتاندوزی هر چه بیشتر و بیشتر
🔸بر اساس تفکر نئولیبرالیستی، اگر در اقتصاد بازار آزاد ایرادی وجود دارد، مثلا تورم شدید و بیکاری فزاینده، علتش این است که بازار کاملا آزاد نیست! راه حل مکتب اقتصادی شیکاگو همیشه یکی است: اِعمال جدیتر و کاملترِ اصول بنیادی
#دکترین_شوک ۱۱
@haad1442
هدایت شده از -| گفتارمدیا |-
💢 کارشناسان اقتصاد یا پیشگویان هراسافکن؟!
⚠️ گفتاری کوتاه درباره پیشگوییهای محقّقنشده
⭕️ گزارش بانکجهانی درباره وضعیت اقتصادی ایران در سال۲۰۲۴ منتشر شد و رقمی که برای تورّم در این گزارش ذکرشده، ۳۵.۳درصد است. این درحالیست که از ابتدای دولتسیزدهم تا همین چندماهقبل، بعضی از رسانههای مشهور اقتصادی درباره وقوع "ابرتورّم" یعنی تورّمهای بالای هزاردرصد هراسافکنی بیسابقهای داشتند و برای اثبات ادعای خود حتی به یادداشت دانشجویان رشتهاقتصاد متوسل میشدند.
⭕️ البته در میان چهرههای ناشناسی که ابرتورّم را پیشگویی میکردند نامهای مشهور هم هستند؛ مانند علینقی مشایخی (مؤسس دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه شریف)، علی مروی (مدیر اندیشکده حکمرانی شریف)، مسعود نیلی (مشاور اقتصادی روحانی)، علی سعدوندی (فعال فضای مجازی) و عبدالناصر همتی (رئیس پیشین بانکمرکزی).
➡️ @GoftarMedia
⭕️ کلیدواژهی ابرتورم اولینبار در یکی از جلسات شهیدرئیسی با اقتصاددانها مطرحشد. در آن جلسه مسعود نیلی از «قریبالوقوع بودن ابرتورّم» خبر داد. پس از این پیشگویی بود که رسانههایی مانند دنیایاقتصاد و تجارتنیوز با بزرگنمایی خطر ابرتورّم، زمینههای شکلگیری انتظارات تورّمی را بالا بردند و عرصه را برای حکمرانی اقتصادی دولتسیزدهم در موضوع ارز و سکّه تنگ کردند.
⭕️ بهجز مسعود نیلی، عبدالناصر همتی هم با انتشار یک ویدئو از خود در ۲۷اردیبهشت۱۴۰۲ اشاره میکند که بحثهای دلارزدلایی بیهوده است و بهجای این کارها باید جلوی ابرتورم را گرفت.
همچنین علینقیمشایخی در ابتدای سال۱۴۰۳ میگفت چالش ابرتورم برای اقتصاد ایران جدی است و علیسعدوندی کشورمان را در آستانه ابرتورم میدانست.
⭕️ نکته جالب اینجاست که مهمترین چالش دولتسیزدهم حذف ارز ترجیحی (معروف به ارز جهانگیری یا ارز۴۲۰۰) بود که منشاء تورّم سنگین سال۱۴۰۱ شد. اما در اکثر پیشگوییهای پیش از این تصمیم، نقش حذف ارز۴۲۰۰ مورد توجه قرارنگرفتهبود.
➡️ @GoftarMedia
هدایت شده از تأمُّلاتِ نظری
5.99M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔰 توصیه ی اقتصاددانانِ #نئولیبرال به دولت #دکتر_روحانی چه بود؟
1️⃣ کسانیکه مستمرا در حال القاء این مطلبند که؛ آقا #گران_کنید تا فضای اقتصادی بهبود یابد، یا جهلِ به تجاربِ گذشته دارند و یا اساسا ذی نفعِ این گران سازی ها هستند.
2️⃣ در طی دهه ی گذشته که #ارز یک سیر صعودی به خود گرفت، آیا فضای اقتصادی بهبود یافت؟ آیا این سیر صعوی تورم زا نبود؟ و کسانی که امروز مجددا می خواهند ارز ۲۸۵۰۰ را گران کنند، آیا نباید از این تجارب درس بگیرند؟!
3️⃣ مضاف بر این، دائما در حالِ پمپاژِ این مطلبند که؛ آقا، چون انرژی در ایران #یارانه می گیرد (ارزان است)؛ اولا: قاچاق سوخت اتفاق می افتد، ثانیا: مصرف و اسراف بسیار رخ می دهد، ثالثا: بی عدالتی در توزیع انرژی بین اقشار مختلف رخ می دهد. پس بهتر است که ما #انرژی را گران کنیم تا این اتفاقات رخ ندهد و مضاف بر این شرائط اقتصادی بهبود یابد!!!
4️⃣ واقعا آدمی تعجب می کند از اشخاص و جریان هایی که مدام بر روی #گران_کردن تمرکز می کنند!!! خب شما اگر می خواهید جلوی قاچاق سوخت را بگیرید، یا اصلاح الگوی مصرف کنید و یا توزیع عادلانه انرژی کنید، راه ها و طرق گوناگونی وجود دارد، چرا مستقیما انگشت گذاشته اید بر روی #گران_کردن!!! آیا نمی دانید این آزاد کردنِ قیمت ها، خاصتا در بخشِ #ارز و #انرژی، آثارِ تورمیِ وحشتناکی دارد؟؟؟
5️⃣ دوستان! #نئولیبرالیسم یک اندیشه است در اقتصاد که بصورتِ افراطی معتقدِ به #بازار_آزاد است و نیز معتقدِ به انباشت و تداولِ ثروت در دست اغنیاء. باید آن را دقیق شناخت و با آن بصورت جدی مبارزه ی فکری، فرهنگی و رسانه ای کرد.
🆔️ @taammolatenazari
علم ابزاری در اختیار سرمایه داری نئولیبرال
🔸بخشی از جذابیت "مکتب اقتصادی شیکاگو" ناشی از این بود که در برههای که اندیشههای مارکسیستی درباره قدرت کارگران در اطراف جهان پا میگرفت، مکتب اقتصادی شیکاگو راهی برای دفاع از منافع سرمایه داران ارائه میکرد که به همان اندازه رادیکال و آرمانخواه بود.
🔸وقتی رئیس یک بانک از مزایای سرمایهداری سخن میگفت، طبیعی بود که او را ثروتمند راهزن بنامند. ولی وقتی فریدمن، ریاضیدان ممتاز و صاحب مهارت در بحث و جدل، همین استدلالها را کرد، همه چیز شکل کاملا علمی به خود گرفت.
🔸 علمی سازی نظرات شرکتها از مسیر نهادهای آکادمیک یا به ظاهر آکادمیک مزایای عظیمی داشت:
🔸 اولا سیل کمکهای مالی را روانه ترویج مکتب اقتصادی شیکاگو کرد.
دوما در مدتی کوتاه، شبکهای جهانی از موسسات و اندیشکدهها را ایجاد کرد که سربازان پیاده نظامِ سرمایهداری نئولیبرال را در سراسر جهان بیرون میداد.
#دکترین_شوک ۱۲
@haad1442
انتقال ثروت های عمومی به بخش خصوصی از اصول بازار آزاد
🔸دیدگاه فریدمن اگرچه در لفافهای از واژگانِ ریاضیات و علوم بیان می شد، ولی دقیقا با منافع ابرشرکتهای چند ملیتی منطبق بود که به اقتضای طبیعتشان، تشنه بازارهای عظیمِ عاری از مقررات بودند.
🔸 جنگ فریدمن علیه "دولت رفاه" و "دولت بزرگ" سرچشمه تازهای از ثروتهای سریعالحصول و بادآورده را نوید میداد.
🔸در جنگ نئولیبرال ها، به جای فتح سرزمینی جدید(استعمار) دولت خود سرحدّی جدید است که باید فتح شود و خدمات عمومی و داراییهایش به بهایی بسیار کمتر از آنچه می ارزد به حراج گذاشته شود.
🔸داراییهای دولتی که فریدمن مصّر به فروششان است، محصول نهاییِ سالها سرمایهگذاریِ منابع مالیِ عمومی و دانش فنی ست که به ساخت آن داراییها انجامیده. تمامی این ثروت های عمومی باید به بخش خصوصی منتقل شوند.
#دکترین_شوک ۱۳
@haad1442