سرویس جهان مشرق - طی روزهای اخیر شاهد تحولات عجیب و زیادی در افغانستان هستیم، از توافق آمریکا با طالبان، توافقی که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان در حد کاغذ میماند و بیشتر برای ترامپ کاربرد انتخاباتی دارد، تا برگزاری دو مراسم تحلیف ریاست جمهوری در یک روز که شاید در جهان کم نظیر باشد.
این تحولات ما را بر آن داشت تا با محمد صادق کوشکی عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و کارشناس ارشد مسائل منطقه به گفتگو بپردازیم.
** با توجه به مراسم تحلیف دو رئیس جمهور و همچنین افزایش تنش در افغانستان، آینده سیاسی این کشور را چگونه ارزیابی میکنید؟
تحولاتی که طی یک ماه اخیر در افغانستان شاهد آن هستیم، حاکی از جنگ در داخل این کشور است، جنگی که آمریکا با دخالتهای خود در حال شعلهور کردن آن است. اولین حرکت آمریکاییها امضای توافقنامه با طالبان بود. توافقنامهای که نشان میدهد آمریکاییها که سال 2000 میلادی با شعار نابودی طالبان و القاعده وارد افغانستان شدند دروغ گفتند و امروز یعنی بعد از 19 سال با طالبان توافقنامه امضا کردند. طالبانی که به روایتی حدود 50 درصد افغانستان را در اختیار دارد. از طرفی امضای توافقنامه با طالبان یک مشروعیت به طالبان در عرصه بین المللی داده و به نوعی ادعای طالبان برای بازپسگیری حکومت را به رسمیت شناخته است.
این درحالیست که در شرایط کنونی نیز آمریکاییها، از دولت مرکزی افغانستان پشتیبانی میکنند. دولتی که با دخالت امریکا در آستانه جنگ درونی است. یعنی نتایج نشستی که بین دو رقیب اصلی در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان برگزار شد حاکی از این جنگ است.
در روزهای اخیر خلیل زاد (نماینده آمریکا در افغانستان) نشستی را با دو طرف ماجرا یعنی عبدالله عبدالله و اشرف غنی برگزار کرد و ما بعد از این دو نشست شاهد این بودیم که دو طرف هر کدام به عنوان رئیس جمهور در یک روز و یک لحظه سوگند یاد کردند و غیر از طالبان که ادعای حکومت در افغانستان را دارد و با آمریکا به توافقنامه صلح رسید، الان شاهد این هستیم که حاکمیت هم دوپاره شده است.
به این صورت که اشرف غنی به خاطر تعلقش به قوم پشتون به نوعی پایگاهاش در مناطق جنوب و جنوب شرقی افغانستان (مناطق هم مرز با پاکستان) است و از آن طرف عبدالله عبدالله متعلق به قوم تاجیک است و به نوعی مناطق مرکزی و بخشی از مناطق شمالی افغانستان از او پشتیبانی و حمایت میکنند.
عملا حاکمیت افغانستان دوپاره شده و اگر این روند که با سوگند هر دو نفر به عنوان ریاست جمهور و مدعی ریاست جمهوری آغاز شده ادامه پیدا کند، می تواند خود حاکمیت مرکزی را هم به سمت جنگ داخلی و دوپاره شدن حکومت ببرد.
حکومتی که فقط در شهر های بزرگ اقتدار دارد یعنی در کابل، هرات و بخشی از ولایتهای مرکزی افغانستان، و بیش از نیمی از افغانستان تحت سیطره طالبان است.
این درحالیست که در ایالتهای شمالی که اصطلاحا صفحات شمالی افغانستان گفته میشوند هم شاهد یک حکومت خود مختار هستیم و نه تابع طالبان هستند و نه تابع حکومت مرکزی و قوم ازبک آنجا هستند.
در این شرایط ما شاهد آن هستیم که پاکستان از شخص اشرف غنی حمایت میکند و این حمایت یک شائبه را ایجاد میکند آن هم این است که اگر برخی کشورها از اشرف غنی حمایت کنند و برخی دیگر از عبدالله عبدالله، عملا حرکت آمریکاییها برای دوپاره کردن حکومت پیش خواهد آورد، افغانستان درگیر یک جنگ درون حاکمیتی خواهد شد.
گزینه مطلوب آمریکاییها جنگ داخلی در افغانستان است، تا از این طریق هم به جمهوری اسلامی فشار بیاورند هم به روسیه و هم به چین به عنوان همسایه شرقی افغانستان؛ و این جنگ با پشتیبانی و مهمات سعودیها و اماراتیها دنبال خواهد شد.
با این تئوری از طرفی مرزهای شرقی جمهوری اسلامی ناامن خواهد شد و هم اهرم فشاری برای روسیه خواهد بود البته افغانستان از شمال هم مرز با روسیه نیست ولی مناطق آسیای میانه مانند تاجیکستان و ازبکستان حوزه نفوذ روسیه هستند. این فضا موجب این میشود که افغانستان چند پاره شود و در این فضا قدرت گرفتن گروهای سلفی و تکفیری هم بعید نیست. این گروهها باحمایت آمریکا و عربستان و با هدف فشار امنیتی، نظامی و سیاسی بر جمهوری اسلامی ایران به قدرت میرسند.
از طرفی متاسفانه دیپلماسی ما در رابطه با افغانستان انفعالی محض است و باید از این وضعیت خارج بشویم و حاکمیت افغانستان سامان پیدا کند و الا جنگ در این کشور شعلهور خواهد شد و به طور جدی آسیبهای فراوانی را باید متحمل بشویم.
در صورت بروز جنگ ما با سیل مهاجران افغانستانی به کشور روبرو خواهیم بود، که در وضعیت اقتصادی کشور آسیب زننده است، صادرات ما به افغانستان مختل می شود و بسیاری از کارگاهها و تولیدکنندگانی که کالاهای خودشان را به افغانستان صادر میکنند و از این طریق رونق دارند فعالیتشان مختل میشود.
از همه مهم تر فضا برای شکلگیری گروههای شبه داعش یا داعشهای جدید در افغانستان
👌آداب و رسوم مردم نجف هنگام شیوع وبا و طاعون ...
🔸از رسوم مردم نجف در هنگام شیوع وبا و طاعون ، برپایی مجالس ذکر توسل به ساحت اهل بیت علیهم السلام در کوچه ها و معابر بوده که به یمن برکت انوار الهی ، خداوند متعال این گونه امراض را برطرف می کرده است و این برنامه ریشه تاریخی و اعتقادی در تاریخ نجف دارد . با توجه به بروز ویروس کرونا ، این رسم نیز امروزه برقرار بوده و با راه اندازی مجالس روضه در کوچه ها ، جهت صحت و سلامتی از این ویروس به اهل بیت علیهم السلام متوسل می شوند .
@satliyat
📌به فکر باشیم
🔷همانطورکه می دونید ویروس کرونا در این ایام اقتصاد کشورمون رو بیمار و خیلی از هموطنانمون مثل کارگران روزمزد و دست فروشان و ... رو در این روزها بدهکار و بیکار کرده است پس بیاییم باهم به فکر خوب کردن حال اونا باشیم
🔶ایده های خودتون را با ما به اشتراک بذارید
📆مهلت ارسال ایده ها: اول فروردین ماه 1399
🎁سه ایده ی برتر پس از ارزیابی کارشناسان اقتصادی به مرحله اجرا خواهد رسید و جوایز نفیسی به آنها اهدا خواهد شد
📱آدرس صفحه ی ما در اینستاگرام:
https://www.instagram.com/p/B9qiQ99Ho4E/?igshid=1mcc1g2k4aw3z
کانال ما در پیام رسان بله:
https://ble.ir/be_fekr_bashim
🔻بهبودی کامل "حریرچی" و ماموریت وزیر بهداشت برای او
🔹وزیر بهداشت در حکمی دکتر ایرج حریرچی - معاون کل وزارت بهداشت را به عنوان نماینده ویژه خود و ناظر بر اجرای طرح بسیج ملی مبارزه با بیماری کرونا را منصوب کرد/ ایسنا
🌿
@jehadeomid
🔻 آمریکا در صندوق بین المللی پول حق وتو دارد
📌 آمریکا و چند کشور اروپایی صاحبان اصلی صندوق بین المللی پول هستند. شرط آنهت برای دادن وام به ایران چیست؟ به جای وام به ایران، پولهای بلوکه شده مان را آزاد کنند.
👈 به تدبیر این مجلس امیدی نداریم اما منتخبان مجلس یازدهم می توانند با صدور بیانیه و درخواست از سازمان بازرسی مانع این خطای بزرگ دولت در وام گرفتن از صندوق بین المللی پول شوند.
🆔 @mashgh626
اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم
قال مولانا صاحب الزمان عج الله تعالی فرجه الشریف: انا خاتم الاوصیاء و بی یدفع الله عز و جل، البلاء عن اهلی و شیعتی. کمال الدین. جلد2. ص441.
امام زمان ارواحنا فداه فرموند: من آخرین اوصیاء هستم و بواسطه من، خداوند عز و جل، بلا را از خاندان و شیعیانم دفع می کند.
روز جمعه متعلق به امام زمان سلام الله علیه است با توسل به آن وجود نازنین، از خداوند منان، دفع بلا از همه مظلومان و مستضعفان عالم خاصه شیعیان و محبانشان را مسالت می کنیم.
الهی عظم البلاء و برح الخفاء و انکشف الغطاء و ضاقت الارض و منعت السماء و انت المستعان و الیک المشتکی ...
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی☘
https://eitaa.com/hamidrezamaghsoodi
به منظور قدردانی و تقدیر از پرسنل محترم کادر درمانی استان قم و کارکنان محترم بانک های استان ،
ارائه کلیه خدمات اورژانس نت پارسیان به مدت ۲ ماه از نیمه فروردین سال ۹۹ تا نیمه خرداد ۹۹ ، کاملا رایگان خواهد بود
خدمات اورژانس نت :
تعمیر سخت افزاری و نرم افزاری سیستم ها ،نصب ویندوز و برنامه ها ،اشکالات شبکه ،دوربین و.... و همچنین نصب رایگان انتی ویروس برای سیستم های شما عزیزان ، به صورت مراجعه حضوری تیم اورژانس نت پارسیان، در محل کار یا منزل شما
بصورت رایگان ،به مدت ۲ ماه ،
باهم کرونا را شکست خواهیم داد
۳۷۱۳۸
این کارها عالی است.
عبادت است.
مأجور هستند انشاالله.
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی☘
https://eitaa.com/hamidrezamaghsoodi
12.6M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📌 کمپین جمع آوری طلا در کره جنوبی برای نجات از دست صندوق بین المللی پول
🔹 به جای گدایی کردن از صندوق بین المللی پول برای حل مشکلات کشور، می توان از ظرفیتهای داخلی مثل برداشت از صندوق توسعه ملی استفاده کرد.
🔹 اما ظرفیت دیگری هم وجود دارد که شرط استفاده از آن اعتماد مردم به دولتمردان است...
🆔 @mashgh626
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
نمی ترسونه.
اقتدار داره
با مردم نرم برخورد میکنه
قوت قلب میده
اعتماد به نفس میده
برای همینه که به راحتی قانون اساسی رو تغییر میدن تا رئیس جمهورشون بمونه.
با اکثریت مطلق آراء
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی☘
https://eitaa.com/hamidrezamaghsoodi
🔴 #تحلیلl جنگ نفت و بازیگرانِ آن....
🔻 #زمانهl جنگ نفت با تصمیم امارات مبنی بر افزایش تولید روزانه نفت، عزم جدی محور ابوظبی-ریاض برای مقابله با تصمیم روسیه آشکار شد؛
🔸این جنگ از آنجا آغاز شد که روسیه با تصمیم #اوپک برای کاهش تولید نفت مخالفت کرد؛ چین (بزرگترین خریدار نفت اوپک) به علت #کرونا، تقاضا را کاهش داده و در صورت عدم کاهش تولید، تعادل بازار به هم میخورد اما روسیه نهتنها با کاهش عرضه مخالف بود؛ بلکه از #اوپک هم خارج شد!
🔹عربستان ناگهان تولید روزانه نفت خود را ۲.۳ میلیون بشکه افزایش داد. آنها ادعا میکنند ظرفیت افزایش تولید تا حدود ۳ میلیون بشکه را دارند و هنوز هم امکان افزایش عرضه (حدود ۵۰۰ هزار بشکه) را دارند!
قیمت نفت سقوط آزاد داشت و حالا #امارات هم یک میلیون بر عرضه نفت خود افزوده است...
🔸پارامترهای دیگر را در نظر بگیریم؛ #عربستان بازار نفت تثبیت شدهای دارد. بیش از نیمی از فروش نفت خارجی خود را به پالایشگاههایی میدهد که سهامدار بزرگ آنها خود عربستان است! برای بقیه هم قرارداد بلندمدت دارد... از قضا در فروش خود، ناپایدارترین بازار را در #چین داشت...
🔹نکته جالب اینجاست که #روسیه، رقیب اصلی #عربستان در بازار چین محسوب میشود. دقیقا همین چین با کاهش تقاضا، معادلات بازار نفت را تغییر داده است. و از قضا، چین در مقطع فعلی متقاضی جدی کاهش قیمت نفت میباشد. در نتیجه کاهش قیمت نفت، عامل مؤثری برای جلب بازار چین در بلندمدت است!
🔸عامل بعدی، هزینه تولید نفت است. هزینه تولید نفت در عربستان کمتر از نیمی از هزینه تولید نفت در روسیه است. فراتر از آن، هزینه تولید نفت در خارج از حوره خلیج فارس، از حدود ۲۰ دلار به بالاست و با توجه به هزینههای فروش و انتقال، این مقدار افزایش مییابد....
🔹هزینه فروش نیز ارتباط مستقیمی با میزان «حجم صادرات» دارد و در این زمینه نیز عربستان و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس حرف اول را میزنند. بعد از حجم صادرات، معیارهای «هزینه ترانزیت» و «پالایشگاههای طرف قرارداد» و... مطرح میباشند که در این زمینه نیز خلیجیها وضعیت خوبی دارند.
🔸حال با گذشت سه روز از آغاز ماراتن سخت #جنگ_نفت، میتوان قضاوت نسبی در مورد وضعیت بازار داشت. فعلا قیمت نفت میان ۳۰ تا ۳۸ دلار در حال نوسان است؛ اما کانال کلی آن را بین ۲۵ تا ۴۵ دلار ارزیابی میکنند. عربستان به انبوه ذخایر ارزی خود تکیه دارد و روسیه به خرید/ذخیره گسترده طلا اما به نظر میرسد رقابت به #جنگ_ارادهها کشیده شده باشد!
✅ آیا در این ماراتن، مسکو زودتر کوتاه میآيد یا ریاض و ابوظبی؟
🖌 #علیرضا_مجیدی
【 #زمانه: آنچه یک تحلیلگر بایست بداند】
➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🔺اگر تحلیل های راهبردی میخوانید
🆔 eitaa.com/joinchat/796000260C5d9fc9afdd
🆔 @zamanehh