♦️آسیب شناسی اخلاق پژوهی فناوری اطلاعات در جامعه ما (5)
آفت چهارم: ضعف اطلاع و تعامل با اخلاق اندیشان فناوری اطلاعات در جهان اسلام
https://eitaa.com/harahmati/411
💢 آسیب شناسی اخلاق پژوهی فناوری اطلاعات در جامعه ما
آفت چهارم: ضعف اطلاع و تعامل با اخلاق اندیشان فناوری اطلاعات در جهان اسلام
✍️حسینعلی رحمتی
🔻الف) بی اطلاعی به مثابه یک معضل:
نگاهی آماری به آثار ترجمه شده به فارسی درباره اخلاق فناوری اطلاعات نشان گر آن است که عمده توجه اندیشوران جامعه ما در این زمینه به متفکران غربی بوده است و نسبت به آنها، به پژوهش ها و پژوهشگران اسلامی در جهان اسلام و غیر آن توجه چندانی نداشته اند؛ به گونه ای که پژوهشگران کشور ما عمدتا اطلاع ندارند که در دیگر کشورهای اسلامی چه اندازه به مباحث اخلاق فناوری اطلاعات توجه می شود، شیوه مواجهه آنها با این شاخه از دانش اخلاق چگونه است، چه موضوعاتی برای آنها جذابیت دارد، و متفکران شاخص آنها در این عرصه (اگر وجود دارد) چه کسانی هستند. هرچند ما از پژوهش های اخفایی در ادیان دیگر، به ویژه مسیحیت و یهودیت هم اطلاع چندانی نداریم، ولی با توجه به اشتراکات دینی و فرهنگی فراوان کشور ما با دیگر کشورهای اسلامی، بی خبری از جهان اسلام ضعف جدی تری برای مراکز پژوهشی ما محسوب می شود.
🔻ب) پیامدها:
این بی اطلاعی موجب عدم بهره گیری از یافته های پژوهشی آنها از سوی محققان کشور ما، همچنین محروم شدن آنها از نتایج پژوهش های محققان ما می شود. همچنین مانع از تعامل و هم اندیشی با متفکران اسلامی کشورهای دیگر درباره مسائل اخلاقی فناوری های جدید، و عدم مشارکت در رخدادهای جهانی از قبیل همایش های علمی و انجام تحقیقات مشترک می شود. یکی از دلایل این که در بسیاری از دانشنامه ها و مجموعه مقالات منتشر شده به زبان های دیگر، به ویژه انگلیسی، یا اصلا مدخلی درباره اسلام وجود ندارد یا مدخل هایی هم که وجود دارد بسیار ضعیف است، همین بی اطلاعی و عدم تعامل مناسب بین محققان جوامع اسلامی است.
🔻ج) عوامل و زمینه ها:
برای این ضعف اطلاع و تعامل می توان دلایل مختلفی را بر شمرد، از جمله: اختلافات مذهبی و سیاسی با دیگر جوامع اسلامی (که بر روی مراودات علمی هم طبیعتا تاثیر گذاشته است)، عدم آشنایی محققان کشور ما با زبان عربی امروزی، قلت منابع تولیدی در جوامع اسلامی درباره اخلاق فناوری اطلاعات (در مقایسه با فراوانی آثار انگیسی زبان)، اطلاع رسانی ضعیف آن کشورها، و ضعف جست وجو و پیگیری از سوی محققان ما.
🔻د) چه باید کرد؟
برای یافتن افق های مشترک با اندیشوران اسلامی درباره اخلاق فناوری اطلاعات مجموعه ای از فعالیت ها باید انجام شود،که به عنوان نمونه می توان به این موارد اشاره کرد:
1. برگزاری نشست ها و کنفرانس های علمی مشترک
2. انتشار مجلات بین المللی با مشارکت اخفاپژوهان همه کشورهای اسلامی
3. انجام پژوهش های مشترک، به ویژه آثار بنیادین پژوهشی مثل دانشنامه و مجموعه مقالات، و ترجمه آنها به زبان های مختلف
4. ایجاد بانک اطلاعات پژوهش ها و پژوهشگران اخلاق فناوری اطلاعات
5. ترجمه آثار از فارسی به زبان های عمده جهان اسلام (به ویژه عربی و انگلیسی)، و ترجمه آثار آنها به زبان فارسی
6. سوق دادن برخی از پایان نامه ها و رساله های دکتری به سوی معرفی اندیشوران اسلامی و نقد و بررسی آثار و اندیشه های آنان درباره اخلاق فناوری اطلاعات
7. دیدار متقابل محققان کشور ما و دیگر کشورها از مراکز علمی و پژوهشی یکدیگر
8. تهیه درسگفتارهای صوتی و تصویری با حضور محققان اخفااندیش کشورمان به زبان های دیگر یا ترجمه آنها به این زبان ها
قطعا به فهرست بالا مواردی دیگری را هم می توان افزود، ولی مقدم بر همه آنها این است که پژوهشگران و موسسات پژوهشی ما (و دیگر کشورهای اسلامی) این ضعف اطلاع و تعامل را باور کنند و انگیزه لازم را برای رفع آن داشته باشند.
📆 29 دی ماه 1401
📭@harahmati
یا مَنْ اَرْجُوهُ لِکُلِّ خَیْرٍ
ای که برای هر خیری به او امید دارم
#ماه_رجب
#در_حق_هم_دعا_کنیم
#فراخوان_همایش
✅همایش بین المللی خانواده مقاوم، چالش های اخلاقی در جهان متحول
🔴برگزارکننده: پژوهشکده زن و خانواده حوزه علمیه خواهران
📅مهلت ارسال مقالات: 30 دی 1402
👈پست الکترونیکی: resistsntfamily@wfrc.ac.ir
#خانواده #چالش_اخلاقی
https://eitaa.com/ethical
♦️@harahmati
ثقه الاسلامی، علیرضا ، واژه نامه تخصصی اخلاق و رایانش (انگلیسی – فارسی)، قم: دانشگاه قم و دبیرخانه شورای عالی اطلاع رسانی کشور، چاپ اول، 1392، 116ص.
@harahmati
🔊 صوت نشست علمی؛
💠 موضوع: ایده یابی قرآنی در دانش اخلاق؛ مورد پژوهی اخلاق فناوری اطلاعات
🎤 سخنران:
حجت الاسلام دکتر حسینعلی رحمتی
💎 ویژه دومین همایش وبیناری علوم انسانی - اسلامی
🗓 تاریخ برگزاری: 1400/09/21
💢در آدرس زیر بشنوید:
https://eitaa.com/harahmati/344
⭕️ آسیب شناسی اخلاق پژوهی فناوری اطلاعات در جامعه ما
🔹آسیب پنجم: یک سویه نگری و پیشفرض های نادرست
✍️حسینعلی رحمتی
🔻 الف) فضای مجازی و اخلاقِ پژوهش
فناوری های اطلاع رسانی و ارتباطاتی از قبیل فضای مجازی، عمدتا کارکردی دوگانه دارند: از یک سو در خدمت تحقق فضائل اخلاقی از قبیل دانش افزایی و کاهش درد و رنج انسان ها هستند، و از سوی دیگر، بستری مستعد برای ارتکاب رذائل اخلاقی از قبیل تولید و توزیع محتوای غیراخلاقی یا نقض حریم خصوصی. از این رو، کسانی که در صدد اندیشه ورزی و پژوهش درباره اخلاق فناوری اطلاعات هستند، و حتی کسانی که در صدد قضاوت در این باره اند، بایستی به هر دو وجه توجه کنند. تا جایی که نگارنده متوجه شده است در بسیاری از آثار علمی و حتی پیام های اینترنتی، و از آن بیشتر در سخنرانی ها و مصاحبه های افراد مختلف معمولا به این کارکرد دوگانه توجه نمی شود، یا بیشتر به کارکردهای منفی آن توجه می شود. گویا تولیدکنندگان این آثار اصل را بر شرّ مطلق بودن فضای مجازی دانسته و کارکردهای مثبت آن را بسیار ناچیز و بی ارزش قلمداد می کنند. در حالی که اخلاق تحقیق اقتضا می کند منصفانه به هر دو وجه توجه شود.
🔻ب) پیامدهای یک سویه نگری
1. افراط در نگرش بدبینانه به فضای مجازی، اولا موجب محروم شدن خود فرد و دیگران از مزایای آن می شود، ثانیا هنگام ارایه راهکار برای اخلاقی زیستن در این فضا، ذهن فرد را بیشتر به سوی راهکارهای سلبی و محدودساز متمایل می کند، ثالثا چنین راهکارهایی از سوی کاربران، به ویژه نوجوانان و جوانان، که کارکردهای مثبت این شبکه ها را در زندگی روزمره خود می بینند، مورد استقبال قرار نمی گیرد.
نگرش غیرواقع بینانه به فضای مجازی اگر از سوی مدیران جامعه مطرح شود، موجب سست شدن پل «اعتماد» بین آنان و شهروند-کاربران می شود. این مسئله اثرات منفی خود را در جاهای دیگر، مثل ترک شبکه های اجتماعی خارجی و استفاده از پیام رسان های داخلی، نشان خواهد داد.
همچنین نگرش یک سر بدبینانه به فضای مجازی و افراط در بدگویی و مخالفت با آن اگر از سوی شخصیت های مذهبی مطرح شود می تواند موجب متهم کردن دین و دین داران به مخالفت با هرگونه پیشرفت و تعالی جامعه از سوی برخی جوانان شود.
2. از سوی دیگر، توجه بیش از اندازه به کارکردهای مثبت فضای مجازی، و غفلت یا تغافل نسبت به آسیب های آن، موجب می شود افراد نسبت به ریشه یابی این آسیب ها و چاره جویی برای رفع یا حل آنها کوتاهی کنند. نتیجه چنین وضعیتی، به نوعی «بَردگی فناورانه» و قربانی کردن کرامت انسان در پای فناوری منجر می شود.
🔻ج) چه باید کرد؟
کسانی که در صدد اندیشه ورزی یا اظهار نظر درباره فضای مجازی هستند بایستی فراتر از خوش آمد یا بد آمد مخاطبان:
اولا، هم کارکردهای مثبت فضای مجازی را تحلیل و تبیین کنند، هم کارکردهای منفی آن را. در این راستا بایستی از «تعمیم های نا به جا» پرهیز کنند؛ مثلا کارهای نادرست عده ای از کاربران را دلیل یک سره بد بودن این فضا ندانند.
ثانیا، هنگامی که در صدد بررسی و بیان معضلات اخلاقی مربوط به فضای مجازی (مثلا در قالب کتاب، مقاله یا پایان نامه) هستند، ابتدا اجمالا به کارکردهای مثبت این فضا اشاره ای داشته باشند ولی عمده بحث خود را متوجه آسیب شناسی کنند. به این ترتیب، مخاطب با مشاهده انصاف و واقع نگری، آنان را متهم به «فناوری ستیزی» نمی کند و ضمن همدلی با ایشان، سخنان شان را تلقی به قبول خواهد کرد.
📆 6 بهمن 1401
📭@harahmati
برخلاف نظر برخی فیلسوفان اخلاق، نوپدیدبودن فناور یهای اطلاعات مستلزم تغییر اصول اخلاقی #سنتی نیست. آن اصول برای این عرصه هم کاربرد دارند فقط ممکن است #مصادیق جدیدی پیدا کنند. #سرقت اطلاعات دیگران به همان اندازه غیراخلاقی است که دزدیدن #اموال آنها.
#اخلاق_فناوری_اطلاعات (اَخفا)
هدایت شده از اخلاق پژوهان ایران
💢ایرانداک اولین مدرسه اخلاق در پژوهش را برگزار میکند
🔹 اولین مدرسه اخلاق در پژوهش در پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران در هفته دوم اسفند ۱۴۰۱ برگزار میشود.
ادامه مطلب را اینجا بخوانید👇👇
http://www.msrt.ir/fa/news/75791
┏━━━━━🔸🔵🔸━━━━━┓
https://eitaa.com/ethical
┗━━━━━🔸🔵🔸━━━━━┛
اخلاق پژوهان ایران
برای موفقیت در اندیشه ورزی اخلاقی درباب #فناوری_اطلاعات و #فضای_مجازی باید آن را به عنوان یک #پروژه_فکری و مطالعاتی تعریف کنید تا همواره ذهن تان درگیرش باشد. این کار به اندیشه شما هم «عمق» می دهد هم «جهت».
#اخلاق_فناوری_اطلاعات (اَخفا)
حسینعلی رحمتی
هدایت شده از رسادین|فرهنگ و رسانه پژوهی دینی
نامزدهای كتاب سال جمهوری اسلامی در موضوع «رسانه و ارتباطات»:
🔹شهروندان در برابر خبرنگاران: دروازهبانی خبر در عصر شبكههاي اجتماعی
تأليف اكبر نصراللهی و روحالله انصاری
تهران: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، معاونت مطبوعاتي و اطلاعرساني، دفتر مطالعات و برنامهريزي رسانهها، ۱۴۰۰، ۳۷۶ ص.
🔹ارتباطات ميانفرهنگی: نظريه و كاربرد
تأليف برايان جی. هورن و باري تومالين، ترجمۀ محمدحسين شعاعی
تهران: دانشگاه امام صادق علیهالسلام، ۱۴۰۰، ۴۳۴ ص.
🔹دستكاري در رسانههای اجتماعی: پروپاگاندای رايانشی، فرايندهای ماشينی كنترل و فريب افكار عمومی
سرپرست نویسندگان: ساموئل سي. وولي و فيليپ ان. هاوارد، ترجمۀ عباس رضايي ثمرين و رسول صفر آهنگ
تهران: همشهري، ۱۴۰۰، ۳۶۶ ص.
🔹راهنمای فرهنگ مادی
تأليف كريس تيلی و وب كين و سوزان كوچلر و مايك رولندز و پاتريشيا اسپاير، ترجمۀ گروه مترجمان، زيرنظر محمدسعيد ذكايي و مهدي اميدي
تهران: پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، ۱۴۰۰، ۱۱۴۳ ص.
https://ketab.ir/News/29001
🔸#رَسادین، رسانه پژوهی دینی
@rasadin