14 ذی الحجّه
1 ـ بخشیدن فدک به حضرت زهرا علیها السلام (1)
در این روز یا شب آن در سال هفتم هجرت، به امر خداوند، فدک به حضرت زهرا علیها السلام بخشیده شد، و حضرت رسول صلّی الله علیه و آله بر این بخشش شاهد گرفتند. (2) قول دیگر در این باره 15 رجب است. (3)
← فتح فدک
پس از فتح خیبر در سال هفتم، حدود چهار سال قبل از شهادت پیامبر صلّی الله علیه و آله جبرئیل نازل شد، و دستور فتح فدک توسّط پیامبر و أمیر المؤمنین علیهما السّلام را آورد.
آن دو بزرگوار در تاریکی شب با اسلحه ی لازم به سرزمین فدک آمدند، و حسب دستور پیامبر صلّی الله علیه و آله، أمیر المؤمنین علیه السّلام بر کتف پیامبر صلّی الله علیه و آله قرار گرفت و آن حضرت بر خاست و أمیر المؤمنین علیه السّلام را با خود بلند کرد.
به معجزه الهی مولی الموحّدین علیه السّلام در حالی که شمشیر رسول الله صلّی الله علیه و آله همراهش بود، از دیوار قلعه ی فدک بالا رفت و بالای دیوار صدای مبارکش را به اذان بلند کرد.
یهودیان قلعه فدک گمان کردند که مسلمین حمله کرده اند و روی دیوارها هستند. خواستند از در قلعه فرار کنند، ولی بیرون قلعه مقابل در آن پیامبر صلّی الله علیه و آله را در برابر خود دیدند و از طرفی أمیر المؤمنین علیه السّلام پائین آمد و با آنان در گیر شد و 18 نفر از بزرگان آنان را کشتند، و بقیّه تسلیم شدند.
زنان و فرزندان آنان را اسیر کردند و غنائم را همراه خود آوردند. امر بر این قرار گرفت که هر کس از اهل فدک مسلمان شود، خمس اموال او را بگیرند و هر کس بر دین خود باقی ماند همه ی اموالش را بگیرند.
این گونه بود که بدون لشکر کشی و کوچکترین دخالت مسلمین قلعه ی فدک فتح شد. و طبق آیه مبارکه سوره حشر (4) سرزمین هائی که بدون لشکر کشی مسلمین فتح شود، حتّی اگر اهل آن جا خودشان به عنوان تسلیم نزد پیامبر صلّی الله علیه و آله بیایند، این مناطق و غنائم و اُسَرای آن مِلک خاصّ حضرت است و مانند اموال شخصی خود می تواند هر تصمیمی در باره ی آن ها بخواهد بگیرد، و مسلمین هیچ حقّی در آن ها ندارند.
← اعطای فدک به فاطمه علیها السلام
بعد از این ماجرا جبرئیل نازل شد و این آیه را آورد :
«وَ آتِ ذَا الْقُرْبی حَقَّهُ» : «حقّ خویشان را به آنان بده» (5)
پیامبر صلّی الله علیه و آله پرسید :
منظور چه کسانی هستند، و این حقّ کدام است ؟
جبرئیل از طرف خداوند عرضه داشت :
فدک را به فاطمه علیه السّلام عطا کن.
پیامبر صلّی الله علیه و آله به حضرت زهرا علیها السلام فرمود :
«خداوند فدک را برای پدرت فتح کرد، و چون لشکر اسلام آن را فتح نکرده مخصوص من است. خداوند دستور داده آن را به تو بدهم. از سوی دیگر مهریّه ی مادرت حضرت خدیجه علیها السلام بر عهده ی پدرت مانده و پدرت در قبال مهریّه ی مادرت و به دستور خداوند فدک را به تو عطا می کند. آن را برای خود و فرزندانت بردار و مالک آن باش».
حضرت زهرا علیها السلام عرض کرد :
«تا شما زنده اید بر من و مال من صاحب اختیار هستید».
پیامبر صلّی الله علیه و آله فرمود :
ترس آن را دارم که نا اهلان تصرّف نکردن تو را در زمان حیاتم، بهانه ای قرار دهند و بعد از من آن را از تو منع کنند.
حضرت صدیقه علیها السلام عرض کرد :
آن گونه که صلاح می دانید عمل کنید.
پیامبر صلّی الله علیه و آله أمیر المؤمنین علیه السّلام را فرا خواند و فرمود :
«سند فدک را به عنوان بخشوده و اعطائی پیامبر بنویس و ثبت کن».
علی علیه السّلام آن را نوشت و پیامبر صلّی الله علیه و آله و یکی از غلامان رسول خدا صلّی الله علیه و آله و امّ ایمن شهادت دادند و پیامبر صلّی الله علیه و آله فرمود :
امّ ایمن زنی از اهل بهشت است، و تا زمان حیات رسول خدا صلّی الله علیه و آله وکلای حضرت زهرا علیها السلام در آن سرزمین بودند. (6)
← در آمد فدک
رسول خدا صلّی الله علیه و آله مردم را در منزل حضرت زهرا علیها السلام جمع نمود و به آنان خبر داد که فدک از آن فاطمه علیها السلام است و از در آمد فدک به عنوان اعطائی فاطمه علیها السلام بین مردم تقسیم کرد.
#ادامه_دارد ...
📚 منابع :
1. کافی : ج 1، ص 543. و ... .
2. بحار الأنوار : ج 95، ص 188. و ... .
3. مسار الشیعة : ص 35. و ... .
4. سوره حشر : آیه ی 6 ـ 7.
5. سوره اسراء : آیه 26.
6. کافی : ج 1، ص 543. و ... .
در آمد فدک را سالیانه از هفتاد هزار سکّه ی طلا تا صد و بیست هزار سکّه نوشته اند. هر سال چشمان بسیاری از نیازمندان منتظر سر رسیدن در آمد فدک بود.
← غصب فدک
بعد از رحلت پیامبر صلّی الله علیه و آله مأموران ابوبکر به دستور او نماینده ی حضرت صدیقه علیها السلام را از فدک اخراج کردند و مِلک آن را غصب نمودند و در آمد آن را به طور کامل برای مخارج حکومت غاصبانه ی خود صرف کردند.
حضرت صدّیقه علیها السلام همان نوشته و سند فدک را که پیامبر صلّی الله علیه و آله به أمیر المؤمنین علیه السّلام فرمودند و آن حضرت ثبت کرد، عیناً نزد ابوبکر آورد، ولی ابوبکر نه سند را قبول کرد و نه شاهدان را. (7)
بعد از 15 روز که از شهادت پیامبر صلّی اللّه علیه و آله گذشته بود، حضرت صدیقه شهیده علیها السلام همراه با جمعی از زنان بنی هاشم به مسجد تشریف بُردند و خطبه ای ایراد فرمودند که دریایی از معارف، حقایق بلاغت و فصاحت و شرایع اسلامی در آن است.
ابوبکر نامه ای دالّ بر باز گرداندن آن به حضرت نوشت، ولی هنگامی که فاطمه زهرا علیها السلام آن سند را در دست داشت و به منزل باز می گشت با عُمَر روبرو شد و او نوشته ی ابوبکر را با جسارت به ساحت ملکوتی حضرت از او گرفت.
📚 منبع :
7. بحار الأنوار : ج 29، ص 105.
14 ذی الحجّه
2 ـ افشاء سرّ ولایت توسّط عایشه و حفصه (8)
در این روز در سال دهم هجرت در حجّه الوداع پیامبر صلّی الله علیه و آله به عایشه سرّی را بیان فرمود و به او تذکّر داد که اگر این سرّ را با کسی بازگو کنی، لعنت خدا و ملائکه و تمامی مردم بر تو باد.
عایشه بلافاصله آن سِرّ را به حفصه گفت. و هر کدام آن سرّ را به پدران شان بازگو کردند، و ابوبکر هم عُمَر را در جریان قرار داد. کار به جایی رسید که آن چهار زن و مرد تصمیم گرفتند پیامبر صلّی الله علیه و آله را مسموم کنند. (9)
جبرئیل پیامبر صلّی الله علیه و آله را با خبر کرد و آن حضرت آن ها را از توطئه و افشاء سرّ خبر داد. سپس حفصه را طلاق دادند، ولی بعداً به اصرار بعضی رجوع فرمودند و آیات سوره ی تحریم نازل شد. (10)
به قولی افشاء سرّ در دوازدهم این ماه واقع شده است. (11)
این دو زن چه کرده بودند که خداوند در سوره ی تحریم آن ها را به زن نوح و لوط علیهماالسلام تشبیه نموده است ؟! (12)
در آخر آیه ی 4 این سوره آمده است :
اگر شما دو زن یاور هم شوید برای قتل آن حضرت، خداوند و جبرئیل و صالح المؤمنین ـ یعنی أمیر المؤمنین علیه السلام ـ و ملائکه یاور پیامبر صلّی الله علیه و آله هستند. (13)
«تظاهروا» در آیه ی شریفه خطاب به عایشه و حفصه است، و معنایش این است که آنان تعاون بر اذیّت پیامبر صلّی الله علیه و آله نموده سرّ آن حضرت را فاش کردند و زنان آن حضرت را اذیّت نمودند.
عُمَر می گوید :
مراد از این دو زن که در اذیّت پیامبر صلّی الله علیه و آله هم پیمان بودند عایشه و حفصه است. (14)
📚 منابع :
8. الغدیر : ج 5، ص 342. و ... .
9. ارشاد القلوب : ج 2، ص 330. و ... .
10. سوره تحریم آیات 3 و 4.
11. وقایع الشهور : ص 229.
12. تحریم آیه 10. ریاحین الشریعه : ج 2، ص 382. به نقل از تفسیر خازن بغدادی، فخر رازی، زمخشری. بحار الأنوار : ج 22، ص 232 ـ 228. ج 28، ص 97.
13. تفسیر برهان : ج 4، ص 352 ـ 353. و ... .
14. بحار الأنوار : ج 22، ص 232، 241. و ... .
📖 تقویم شیعه
☀️ امروز:
شمسی: یکشنبه - ۰۳ مرداد ۱۴۰۰
میلادی: Sunday - 25 July 2021
قمری: الأحد، 14 ذو الحجة 1442
🌹 امروز متعلق است به:
🔸مولی الموحدین امیر المومنین حضرت علی بن ابیطالب علیهما السّلام
🔸(عصمة الله الكبري حضرت فاطمة زهرا سلام الله عليها)
💠 اذکار روز:
- یا ذَالْجَلالِ وَالْاِكْرام (100 مرتبه)
- ایاک نعبد و ایاک نستعین (1000 مرتبه)
- یا فتاح (489 مرتبه) برای فتح و نصرت
❇️ وقایع مهم شیعه:
🔹بخشیدن حضرت رسول فدک را به حضرت زهرا سلام الله علیها، 7ه-ق
🔹افشاء سر ولایت توسط عایشه و حفصه، 10ه-ق
📆 روزشمار:
▪️1 روز تا ولادت امام هادی علیه السلام
▪️4 روز تا عید الله الاکبر، عید سعید غدیر خم
▪️16 روز تا آغاز ماه محرم الحرام
▪️25 روز تا عاشورای حسینی
▪️40 روز تا شهادت امام سجاد علیه السلام
✅ با ما همراه شوید...
تعقیبات نماز ، لعنِ بر ابوبکر و عمر و عائشه و حفصه (اربعة ملعون و ملعونة)
علامة محمدباقر مجلسي (علیه الرحمه) در کتاب عین الحیاة آورده است که :
به👈 سند معتبر 👉منقول است که : حضرت امام جعفر صادق (علیه السّلام) از جای نماز خود برنمی خاستند تا چهار ملعون و چهار ملعونه را لعنت نمی کردند ، پس باید هر کس بعد از هر نماز بگوید : اللّهمّ العن ابا بکر و عمر و عثمان و معاویة و عایشة و حفصة و هند و امّ الحکم .
(سند : فروع کافی ، جلد ۳ ، صفحه ۳۴۲ ، حدیث ۱۰)
علامة مجلسي این حدیث را در باب تعقیبات نماز آورده است و شایسته و ضروریست که با اقتداء به حضرت امام جعفر بن محمد (صلوات الله علیه) آن چهار ملعون و ملعونة را لعن کنیم .
📕عین الحیاة
📖جلد 2 : صفحه 498
✍العلامة المجلسي/محمدباقر
📖 تقویم شیعه
☀️ امروز:
شمسی: سه شنبه - ۰۵ مرداد ۱۴۰۰
میلادی: Tuesday - 27 July 2021
قمری: الثلاثاء، 16 ذو الحجة 1442
🌹 امروز متعلق است به:
🔸زین العابدین و سيد الساجدين حضرت علي بن الحسين عليهما السّلام
🔸باقر علم النبی حضرت محمد بن علی عليه السّلام
🔸رئيس مكتب شيعه حضرت جعفر بن محمد الصادق عليهما السّلام
💠 اذکار روز:
- یا اَرْحَمَ الرّاحِمین (100 مرتبه)
- یا الله یا رحمان (1000 مرتبه)
- یا قابض (903 مرتبه) برای رسیدن به حاجت
❇️ وقایع مهم شیعه:
🔹امروز مناسبتی نداریم
📆 روزشمار:
▪️2 روز تا عید الله الاکبر، عید سعید غدیر خم
▪️14 روز تا آغاز ماه محرم الحرام
▪️23 روز تا عاشورای حسینی
▪️38 روز تا شهادت امام سجاد علیه السلام
▪️47 روز تا شهادت حضرت رقیه خاتون سلام الله علیها
#تقویم_شیعه
📅 امروز سه شنبه
☀️ 05 مرداد ماه 1400 شمسی
☀️ #شمسی
🔸 آغاز عمليات غرورآفرين "مرصاد" در منطقه اسلام آباد غرب (1367 ش)
🔸 اقامه اولين نماز جمعه رسمي جمهوري اسلامي ايران در تهران به امامت آيت اللَّه طالقاني (1358 ش)
🌙 #قمری
🔸 درگذشت "محمد بن جياني" منجم مسلمان اندلسي(471 ق)
🔸 چاپ نخستين شماره از روزنامه ي "اختر"(1292 ق)
❄️ #میلادی
🔸 كشف ماده انسولين (1921م)
🔸 اختراع دوچرخه در آلمان (1779م)
روز غدیر ، روز قرض دادن به شیعیان
عَنْ عَلِيَّ بْنَ مُوسَى الرِّضَا علیه السلام عَنْ آبَائِهِ علیهم السلام عَنْ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ علیه السلام قَالَ فِی خُطْبَتِهِ فِی یَوْمِ الْغَدِیرِ: مَنِ اسْتَدَانَ لِإِخْوَانِهِ وَ أَعَانَهُمْ فَأَنَا الضَّامِنُ عَلَى اللَّهِ إِنْ بَقَّاهُ قَضَاهُ وَ إِنْ قَبَضَهُ ]قَبلَ تَأدِيَتِهِ لَهُ[ حَمَلَهُ عَنْهُ. (وسائل الشيعة، ج10، ص445 به نقل از مصباح المتهجّد)
حضرت رضا علیه السلام از پدران گرامی خویش علیهم السلام نقل می کند که امیرالمؤمنین علیه السلام در خطبه ای که روز غدیر خواند، چنین فرمود: هرکس در روز غدیر برای برادرانش از دیگران قرض بگیرد و آنان را یاری نماید، من از جانب خداوند ضمانت می کنم که اگر زنده بماند، آن دین ادا شود، امّا اگر قبل از اداى دين بميرد، خداوند قرضش را ادا خواهد کرد.
✅«اللّهمّ عجّل لولیّک الفرج»
روز غدیر ، روز بخشش نعمات الهی
عَنْ عَلِيَّ بْنَ مُوسَى الرِّضَا علیه السلام عَنْ آبَائِهِ علیهم السلام عَنْ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ علیه السلام قَالَ فِی خُطْبَتِهِ فِی یَوْمِ الْغَدِیرِ: وَ تَهَانَئُوا نِعْمَةَ اللَّهِ كَمَا هَنَأَكُمُ اللَّهُ بِالثَّوَابِ فِيهِ عَلَى أَضْعَافِ الْأَعْيَادِ قَبْلَهُ وَ بَعْدَهُ إِلاّ فِي مِثْلِهِ ... هَبُوا لِإِخْوَانِكُمْ وَ عِيَالِكُمْ مِنْ فَضْلِهِ بِالْجَهْدِ مِنْ جُودِكُمْ، وَ بِمَا تَنَالُهُ الْقُدْرَةُ مِنِ اسْتِطَاعَتِكُمْ. (بحارالأنوار، ج 97، ص117 به نقل از مصباح الزّائر)
حضرت رضا علیه السلام از پدران گرامی خویش علیهم السلام نقل می کند که امیرالمؤمنین علیه السلام در خطبه ای که روز غدیر خواند، چنین فرمود: در روز غدیر نعمت هاى الهی را بخشش كنيد همان گونه كه خداوند در این روز، ثوابی چندین برابر آنچه در اعياد گذشته و بعد از آن بخشیده، به شما عنایت می کند. در روز غدیر، از فضل الهی، به برادران و خانواده خود به میزان جود و توان خویش بخشش نمایید.
✅«اللّهمّ عجّل لولیّک الفرج»
پاداش صدقه و انفاق در روز غدیر
1) عَنْ عَلِيِّ بْنِ الْحُسَيْنِ الْعَبْدِيِّ قَالَ: سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ الصَّادِقَ علیه السلام يَقُولُ: الدِّرْهَمُ فِيهِ بِأَلْفِ أَلْفِ دِرْهَمٍ. (تهذيبالأحكام، ج3 ص143-144)
حضرت صادق علیه السلام فرمود: یک درهم انفاق در روز غدیر، برابر با یک میلیون درهم (در زمان های دیگر) است.
2) عَنْ عَلِيَّ بْنَ مُوسَى الرِّضَا علیه السلام عَنْ آبَائِهِ علیهم السلام عَنْ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ علیه السلام قَالَ فِی خُطْبَتِهِ فِی یَوْمِ الْغَدِیرِ: فَالدِّرْهَمُ فِيهِ بِمِائَتَيْ أَلْفِ دِرْهَمٍ، وَ الْمَزِيدُ مِنَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ. (بحارالأنوار،ج97، ص117 به نقل از مصباح الزّائر)
حضرت رضا علیه السلام از پدران گرامی خویش علیهم السلام نقل می کند که امیرالمؤمنین علیه السلام در خطبه ای که روز غدیر خواند، چنین فرمود: یك درهم انفاق در روز غدیر برابر با انفاقِ دویست هزار درهم (در زمان های دیگر) است، و زيادتر از این مقدار نیز از جانب خداوند عزّوجلّ امکان دارد.
3) عن عَلِيِّ بْنِ الْحَسَنِ الْعَبْدَلِيُّ قَالَ: سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ جَعْفَرَ بْنَ مُحَمَّدٍ الصَّادِقَ عَلَيْهِ الصَّلاةُ وَ السَّلامُ وَ عَلَى آبَائِهِ وَ أَبْنَائِهِ يَقُولُ: الدِّرْهَمُ فِيهِ بِمِائَةِ أَلْفِ دِرْهَمٍ. (بحارالأنوار،ج98، ص303 به نقل از اقبال الأعمال)
حضرت صادق علیه السلام فرمود: یک درهم انفاق در روز غدیر برابر با صد هزار درهم (در زمان های دیگر) است.
✅✅ تذکّر: توصیه می شود که در روز غدیر، برای سلامتی مولایمان، حضرت صاحب الزّمان علیه السلام و دفع بلا از وجود مقدّس ایشان صدقه دهیم.
✅«اللّهمّ عجّل لولیّک الفرج»
روز غدیر ، روز خوردن و آشامیدن و اظهار شادمانی
عَنْ أَبِي الْحَسَنِ اللَّيْثِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ علیه السلام أَنَّهُ قَالَ لِمَنْ حَضَرَهُ مِنْ مَوَالِيهِ وَ شِيعَتِهِ: (فِی یَومِ الغَدِیرِ) كُلْ وَ اشْرَبْ وَ أَظْهِرِ السُّرُورَ ... خِلافاً عَلَى مَنْ أَظْهَرَ فِيهِ الِاغْتِمَامَ وَ الْحُزْنَ، ضَاعَفَ اللَّهُ حُزْنَهُ وَ غَمَّهُ. (بحارالأنوار،ج98، ص302 به نقل از اقبال الأعمال)
حضرت صادق علیه السلام در حضور جمعی از دوستان و شیعیان خویش فرمود: در روز عید غدیر، جهت بزرگداشت این روز، و مخالفت با آنان که در این روز اظهار غم و اندوه می کنند- که خداوند غم و اندوه آنان را دو چندان گرداند- بخور، بنوش، و اظهار شادمانی کن.
عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ أَبِي نَصْرٍ قَالَ: كُنَّا عِنْدَ الرِّضَا علیه السلام وَ الْمَجْلِسُ غَاصٌّ بِأَهْلِهِ، فَتَذَاكَرُوا يَوْمَ الْغَدِيرِ، فَقَالَ الرِّضَا علیه السلام: سُرَّ فِيهِ كُلَّ مُؤْمِنٍ وَ مُؤْمِنَةٍ. (تهذيبالأحكام، ج6، ص24)
أحمد بن محمّد گفت: در مجلس حضرت رضا علیه السلام بودیم درحالی که آن مجلس از خانواده حضرتش پر بود و درباره روز غدیر گفتگو می کردند. پس حضرت رضا علیه السلام (به من) فرمود: در این روز هر مرد و زن مؤمنی را شاد کن.
عَنْ فُرَاتِ بْنِ أَحْنَفَ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام قَالَ: هُوَ يَوْمُ سُرُورٍ لِمَا مَنَّ اللَّهُ بِهِ عَلَيْكُمْ مِنْ وِلايَتِنَا. (بحارالأنوار، ج37، ص170 به نقل از تفسیر فرات)
حضرت صادق علیه السلام فرمود: روز غدیر، روز شادی است، زیرا خداوند در این روز ولایت ما اهل البیت را بر شما ارزانی داشت.
عَنْ عُمَارَةَ بْنِ جُوَيْنٍ أَبِي هَارُونَ الْعَبْدِيِّ قَالَ: دَخَلْتُ عَلَى أَبِي عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام فِي الْيَوْمِ الثَّامِنَ عَشَرَ مِنْ ذِي الْحِجَّةِ، فَقَالَ: إِنَّهُ يَوْمُ عِيدٍ وَ فَرَحٍ وَ سُرُورٍ. (بحارالأنوار،ج98، ص298 به نقل از اقبال الأعمال)
عُمارَه گفت: روز هجدهم ذی الحجّه نزد حضرت صادق علیه السلام رفتم. پس فرمود: امروز، روز عید، و روز شادی و سرور است.
✅«اللّهمّ عجّل لولیّک الفرج»
روز غدیر ، روز دست دادن و تبریک شیعیان به یکدیگر
عَنْ عَلِيَّ بْنَ مُوسَى الرِّضَا علیه السلام عَنْ آبَائِهِ علیهم السلام عَنْ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ علیه السلام قَالَ فِی خُطْبَتِهِ فِی یَوْمِ الْغَدِیرِ: إِذَا تَلاقَيْتُمْ فَتَصَافَحُوا بِالتَّسْلِيمِ وَ تَهَانَوُا النِّعْمَةَ فِي هَذَا الْيَوْمِ. (وسائل الشيعة، ج10، ص445 به نقل از مصباح المتهجّد)
حضرت رضا علیه السلام از پدران گرامی خویش علیهم السلام نقل می کند که امیرالمؤمنین علیه السلام در خطبه ای که روز غدیر خواند، چنین فرمود: هنگامی که در روز غدیر یکدیگر را ملاقات کردید، همراه با سلام به یکدیگر دست دهید، و نعمت روز غدیر را به یکدیگر تبریک بگویید.
قَالَ الرِّضَا علیه السلام: هُوَ يَوْمُ التَّهْنِيَةِ، يُهَنِّيُ بَعْضُكُمْ بَعْضاً. (اقبال الأعمال، ص778 به نقل از کتاب النّشر و الطّی)
حضرت رضا علیه السلام فرمود: روز غدیر، روز شادباش و تبریک گفتن شما به یکدیگر است.
✅«اللّهمّ عجّل لولیّک الفرج»
روز غدیر ، روز دیدار مؤمنین با یکدیگر
قَالَ الرِّضَا علیه السلام: مَنْ زَارَ فِيهِ مُؤْمِناً أدْخَلَ اللهُ قَبْرَهُ سَبْعِينَ نُوراً وَ وَسَّعَ فِي قَبْرِهِ، وَ يَزُورُ قَبْرَهُ كُلَّ يَوْمٍ سَبْعُونَ ألْفِ مَلَكٍ، وَ يُبَشِّرُونَهُ بِالْجَنَّةِ. (اقبال الأعمال، ص778 به نقل از کتاب النّشر و الطّی)
حضرت رضا علیه السلام فرمود: هرکس در روز غدیر به دیدار مؤمنی برود، خداوند به قبر او هفتاد نور وارد می کند، قبرش را وسعت می بخشد، و هر روز هفتاد هزار فرشته قبرش را زیارت کرده و او را به بهشت بشارت می دهند.
✅«اللّهمّ عجّل لولیّک الفرج»
روز غدیر ، عید همه پیامبران الهی
عن عَلِيِّ بْنِ الْحَسَنِ الْعَبْدَلِيُّ قَالَ: سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ جَعْفَرَ بْنَ مُحَمَّدٍ الصَّادِقَ عَلَيْهِ الصَّلاةُ وَ السَّلامُ وَ عَلَى آبَائِهِ وَ أَبْنَائِهِ يَقُولُ: مَا بَعَثَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ نَبِيّاً إِلاّ وَ تَعَيَّدَ فِي هَذَا الْيَوْمِ وَ عَرَّفَ حُرْمَتَهُ. (بحارالأنوار، ج98، ص303 به نقل از اقبال الأعمال)
علی عَبدَلی گفت: از حضرت صادق علیه السلام شنیدم که فرمود: خداوند عزّوجلّ هیچ پیامبری را مبعوث نکرد، مگر آن که روز غدیر را برای او عید قرار داد، و حرمت آن را شناساند.
✅«اللّهمّ عجّل لولیّک الفرج»
پاداش افطار دادن به روزه داران در روز عید غدیر
1) عن عَلِيِّ بْنِ الْحَسَنِ الْعَبْدَلِيُّ قَالَ: سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ جَعْفَرَ بْنَ مُحَمَّدٍ الصَّادِقَ عَلَيْهِ الصَّلاةُ وَ السَّلامُ وَ عَلَى آبَائِهِ وَ أَبْنَائِهِ يَقُولُ: مَنْ فَطَّرَ مُؤْمِناً كَانَ لَهُ ثَوَابُ مَنْ أَطْعَمَ فِئَاماً وَ فِئَاماً، فَلَمْ يَزَلْ يَعُدُّ حَتَّى عَقَدَ عَشَرَةً، ثُمَّ قَالَ: أَ تَدْرِي مَا الْفِئَامُ؟ قُلْتُ: لا، قَالَ: مِائَةُ أَلْفٍ، وَ كَانَ لَهُ ثَوَابُ مَنْ أَطْعَمَ بِعَدَدِهِمْ مِنَ النَّبِيِّينَ وَ الصِّدِّيقِينَ وَ الشُّهَداءِ وَ الصَّالِحِينَ فِي حَرَمِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ، وَ سَقَاهُمْ فِي يَوْمٍ ذِي مَسْغَبَةٍ. (بحارالأنوار،ج98، ص303 به نقل از اقبال الأعمال)
علیّ عَبدَلی گفت: از حضرت صادق علیه السلام شنیدم که فرمود: هر کس روز غدیر به روزه دار مؤمنی افطار دهد، پاداش کسی را خواهد داشت که به فئام فئام نفر، طعام داده باشد و حضرت تا ده فئام شمردند و سپس فرمودند: آیا می دانی هر فئام چقدر است؟ عرض کردم: خیر، فرمود: یعنی صد هزار نفر. سپس حضرت در ادامه فرمود: و نیز پاداش کسی را خواهد داشت که به همین تعداد(ده فئام)، پیامبران و صدّیقان و شهدا و صالحین را در حرمِ خداوندِ عزّوجلّ، در روز گرسنگی و تشنگی، اطعام کرده و آب داده باشد.
2) قَالَ الْفَيَّاضُ بْنُ مُحَمَّدِ بْنِ عُمَرَ الطُّوسِيُّ: حَضَرْتُ مَجْلِسَ مَوْلانَا عَلِيِّ بْنِ مُوسَى الرِّضَا علیه السلام فِي يَوْمِ الْغَدِيرِ، وَ بِحَضْرَتِهِ جَمَاعَةٌ مِنْ خَوَاصِّهِ قَدِ احْتَبَسَهُمْ عِنْدَهُ لِلْإِفْطَارِ مَعَهُ، قَدْ قَدَّمَ إِلَى مَنَازِلِهِمْ الطَّعَامَ وَ الْبُرَّ. (بحارالأنوار،ج98، ص322 به نقل از العدد القويّة)
فیاض نقل می کند که در روز غدیر نزد حضرت رضا علیه السلام بودم. حضرت عده ای از یاران خاصّ خویش را برای افطار نگاه داشت، و برای خانواده ایشان نیز غذا و گندم فرستاد.
3) عَنْ عَلِيَّ بْنَ مُوسَى الرِّضَا علیه السلام عَنْ آبَائِهِ علیهم السلام عَنْ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ علیه السلام قَالَ فِی خُطْبَتِهِ فِی یَوْمِ الْغَدِیرِ: مَنْ أَفْطَرَ مُؤْمِناً فِي لَيْلَتِهِ فَكَأَنَّمَا فَطَّرَ فِئَاماً وَ فِئَاماً يَعُدُّهَا بِيَدِهِ عَشَرَةً، فَنَهَضَ نَاهِضٌ فَقَالَ: يَا أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ، مَا الْفِئَامُ؟ قَالَ مِائَةُ أَلْفِ نَبِيٍّ وَ صِدِّيقٍ وَ شَهِيدٍ. (وسائل الشيعة، ج10، ص445 به نقل از مصباح المتهجّد)
حضرت رضا علیه السلام از پدران گرامی خویش علیهم السلام نقل می کند که امیرالمؤمنین علیه السلام در خطبه ای که روز غدیر خواند، چنین فرمود: كسى كه روز غدیر به مؤمن روزه داری افطار دهد، گویا مانند كسى است كه فئام نفر افطار داده است و با دست خود تا ده فئام شمرد. پس يك نفر از جاى برخاست و پرسید: ای امیرالمؤمنین! منظور شما از فئام چند نفر است؟ حضرت فرمود: فئام معادل است با صد هزار پيغمبر، صدّيق و شهيد است.
4) قَالَ الرِّضَا علیه السلام: هُوَ يَوْمُ تَفْطِيرِ الصّائِمينَ. (اقبال الأعمال، ص778 به نقل از کتاب النّشر و الطّی)
حضرت رضا علیه السلام فرمود: روز غدیر، روز افطار روزه داران است.
✅«اللّهمّ عجّل لولیّک الفرج»
#عقاید #ولایت
💥شیخ الإسلام العلّامة المجلسي(ره):
✍لا ریب أن الولایة من أعظم نعم الله علَی العباد إذ بها تنتظم مصالح دنیاهم و عقباهم.
↩️شکی نیست در اینکه «ولایت» از بزرگترین نعمتهای خدا بر بندگان است؛زیرا به سبب آن،مصالح دنیا و آخرت بندگان تنظیم میشود.
📚بحارالأنوار؛ج۲۴ص۶۴
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
کانال حرم
@haram110