🌺🌹🌺🌹🌺🌹🌺🌹
از #علی آموز اخلاص عمل
ترجمه و شرح #حکمت ۳۹۳ نهج البلاغه :
تلاش معقول در کسب روزی
🌺🌹🌺🌹🌺🌹
وَ قَالَ (عليه السلام): خُذْ مِنَ الدُّنْيَا مَا أَتَاكَ، وَ تَوَلَّ عَمَّا تَوَلَّى عَنْكَ؛ فَإِنْ أَنْتَ لَمْ تَفْعَلْ، فَأَجْمِلْ فِي الطَّلَبِ.
🔸🔹🔸🔹🔸🔹
روش برخورد با دنيا (اخلاقى، اعتقادى):
و درود خدا بر او، فرمود: از دنيا آن مقدار كه به تو مى رسد، بردار، و از آنچه پشت كند، روى گردان، و اگر نتوانى، در جستجوى دنيا نيكو تلاش كن. (و از خداوند اندازه آن در نگذر).
ألـلَّـهُـمَــ عَـجِّـلْ لولیک الفرج🤲🏻
✿[ @hazrateshah ]✿
══•◇•🌸•◇•══
تلاش معقول:
امام علی (عليه السلام) در اين گفتار حكيمانه به دو نكته اشاره مى كند كه يكى زاهدانه است و ديگرى عاقلانه. در نكته اول مى فرمايد: «از دنيا همان قدر را بگير كه به سراغ تو مى آيد و از آنچه از تو روى گردانده روى بگردان (و به دنبال آن مشتاب)»; (خُذْ مِنَ الدُّنْيَا مَا أَتَاكَ، وَتَوَلَّ عَمَّا تَوَلَّى عَنْكَ).
اشاره به اين كه هر انسانى در شرايط معمولى و كسب و كار عادى، درآمدى دارد كه اين درآمد خواه ناخواه به سراغ او مى آيد. مثلاً هنگامى كه زراعت مى كند معمولاً اين زراعت درآمدى دارد و همچنين دامدارى و تجارت و صنعت. ولى بسيار مى شود كه اضافه بر آن به سراغ انسان نمى آيد. امام(عليه السلام) مى فرمايد: چه بهتر كه تو هم به سراغ آن نروى و اين حقيقت زهد و بى اعتنايى به دنياست. هرگز منظور امام(عليه السلام) اين نيست كه انسان در خانه خود بنشيند تا رزق و روزى اش به سراغ او بيايد اين همان چيزى است كه با صراحت در روايات از آن نهى شده است. بلكه منظور آن است كه اصرار بر افزودن مال و ثروت در جايى كه اسبابش فراهم نيست نداشته باشد چراكه هم مشقت زيادى را بر انسان تحميل مى كند و هم ممكن است آلوده انواع گناهان و انحراف از مسير شرع شود و اى بسا اگر به آن نرسد زبان به ناشكرى و كفران بگشايد.
در جمله دوم مى فرمايد: «اگر چنين نمى كنى لااقل در طلب دنيا به صورت معقول تلاش كن (و تندروى مكن)»; (فَإِنْ أَنْتَ لَمْ تَفْعَلْ فَأَجْمِلْ فِي الطَّلَبِ).
اشاره به اين كه اگر اصرار دارى بر مال و جاه خود بيفزايى، تندروى مكن; عاقلانه تلاش كن و آلوده گناهان مشو و به تعبير ديگر مانند افراد حريص و دنياپرست كه به هر درى مى زنند مباش. به يقين يك زندگى ساده و آبرومندانه و خالى از هرگونه آلودگى به گناه، بسيار افتخارآميزتر است از زندگى پر زرق و برقى كه از طريق تلاش خسته كننده و آلوده به انواع گناهان به دست آمده است.
در حديثى كه مرحوم كلينى در كافى آورده است مى خوانيم كه امام صادق(عليه السلام) فرمود: «خَرَجَ النَّبِى(صلى الله عليه وآله) وَ هُوَ مَحْزُونٌ فَأَتَاهُ مَلَكٌ وَ مَعَهُ مَفَاتِيحُ خَزَائِنِ الاَْرْضِ فَقَالَ يا مُحَمَّدُ هَذِهِ مَفَاتِيحُ خَزَائِنِ الاَْرْضِ يقُولُ لَكَ رَبُّكَ افْتَحْ وَ خُذْ مِنْهَا مَا شِئْتَ مِنْ غَيرِ أَنْ تُنْقَصَ شَيئاً عِنْدِى فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ(صلى الله عليه وآله) الدُّنْيا دَارُ مَنْ لاَ دَارَ لَهُ وَ لَهَا يجْمَعُ مَنْ لاَ عَقْلَ لَهُ فَقَالَ الْمَلِكُ وَالَّذِى بَعَثَكَ بِالْحَقِّ نَبِياً لَقَدْ سَمِعْتُ هَذَا الْكَلاَمَ مِنْ مَلَك يقُولُهُ فِى السَّمَاءِ الرَّابِعَةِ حِينَ أُعْطِيتُ الْمَفَاتِيحَ; پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله) در حالى كه غمگين بود از منزل خارج شد فرشته اى خدمت آن حضرت آمد در حالى كه كليد گنج هاى زمين را در دست داشت عرض كرد: اى محمّد! اين كليد گنج هاى زمين است پروردگارت مى فرمايد: آن ها را بگشا و هرچه مى خواهى بردار بى آن كه چيزى از مقام تو نزد من كم شود. پيامبر(صلى الله عليه وآله) فرمود: دنيا خانه كسى است كه خانه ديگرى ندارد و آن را كسى گردآورى مى كند كه عقلى ندارد. آن فرشته عرض كرد: قسم به خدايى كه تو را مبعوث به حق كرده است عين اين سخن را از فرشته اى در آسمان چهارم شنيدم در آن هنگام كه كليد اين گنج ها به دست من داده شد».[1]
مشكلات عظيمى كه در دنياى ديروز و امروز و فردا وجود داشته، دارد و خواهد داشت ناشى از حرص حريصان و دنياپرستان است كه به سهم و حق خود از دنيا قانع نيستند و اصرار دارند از ديگران بگيرند و به خود بيفزايند. سرچشمه جنگ ها و نزاع ها و بسيارى از پرونده هاى سنگين دادگاه ها همين حرص دنيا و بيش از حق خود طلبيدن است و اگر به دستورى كه امام(عليه السلام) فرموده عمل شود آتش جنگ ها خاموش مى گردد و پرونده هاى دادگاه ها بسته خواهد شد. اين سخن را با شعرى از شاعر عرب پايان مى دهيم هرچند سخن در اين جا بسيار است.
يا حَرِيصاً قَطَع الأيّامَ فِى * بُؤسِ عَيْش وَعَناء و تَعَب
لَيْسَ يَعدُوكَ مِنَ الرِّزقِ الّذِى * قَسَم اللّهُ فأجْمِل فى الطَّلَب
اى كسى كه تمام روزها را در ناراحتى و رنج و تعب (براى افزودن مال و ثروت) مى گذرانى! (بدان) آن رزقى كه خدا براى تو مقرر كرده است از تو دريغ نخواهد شد بنابراين در طلب دنيا معقولانه رفتار كن.[2]
پی نوشت:
[1]. كافى، ج 2، ص 129، ح 8.
[2]. سند گفتار حكيمانه: مرحوم خطيب در مصادر تنها منبع ديگرى كه براى اين گفتار حكيمانه ذكر مى كند غررالحكم آمدى است كه آن را با تفاوت مختصرى نقل كرده است.(مصادر نهج البلاغه، ج 4، ص 283)
💯 @hazrateshah
#عڪسنوشتہ
#فاطمیه
#حضرتمادر
حَـڪشُـدهِباخَـطِّحِـیـدَر روۍدَرهاۍبِـهـِشـت
اولـَویـَتهـَسـتایـنـجـابـاگـِداۍفـاطـِمـِہ
اۍ مُنــتــقــــم پا در رِڪاب ڪن
غــــیر از ظهــــور ......
مـــگر مـــادر چہ مۍخواهد....💔
💯 @hazrateshah
^°حجـــــــابــــ🖤
خواهر مسلمان
#حجاب شما
موجب حفظ نگاه برادران خواهد شد...
برادر مسلمان
بی اعتنایی شما
و حفظ نگاه شما
موجب حجاب خواهران خواهد شد...
#شهید_علی_اصغرپور_فرح_آبادی
💯 @hazrateshah
💎 توصیهای مادرانه از حضرت زهرا (س)
🖤#حضرت_فاطمه علیهاالسلام:
🍀 إلزَم رِجلَها؛ فَإنَّ الجَنَّةَ تَحتَ أقدامِها
🍃 در خدمت مادر باش؛
زیرا بهشت زیر قدمهای مادران است.
📚 کنزالعمّال، ح 45443
💯 @hazrateshah
⭕️ توصیف حضرت زهرا(سلاماللهعلیها) از زبان امیرالمومنین(علیهالسلام)
🔰 معمولا برای شناخت شخصیتی، سعی می کنیم سراغ نزدیک ترین فرد به آن شخص برویم تا شناخت جامع و درستی به دست بیاوریم. در این مطلب میخواهیم حضرت زهرا(سلاماللهعلیها) را از زبان همسر و امامش معرفی کنیم:
👈 مقایسه بنی هاشم با بنی امیه
🔰امام علی(علیه السلام) در جواب نامه ی معاویه که به فخر فروشی در برابر حضرت پرداخته بود، فرمودند: «شما چگونه و کجا با ما برابرید! از میان ما پیامبر برخاست و دروغگو (ابوجهل) از شما است، اسد الله (حمزه) از ما و اسد الاحلاف (شیر سوگندها; اسد بن عبد العزی) از شما است، و از ماست دو سید جوانان اهل بهشت و از شما است کودکانی که آتش نصیب آنان گردید. و از ما است بهترین زنان جهان (فاطمه) و از شماست آن که هیزم کشد برای دوزخیان ... .» در این بیان حضرت، همسرشان را بهترین زنان جهان معرفی می کند و این را برای بنیهاشم افتخاری میداند.
👈 سوال پیامبر از حضرت درباره همسرش
❇️ سه روز بعد از ازدواج، پیامبر(صلی الله و علیه وآله) از امیرالمومنین(علیه السلام) پرسید: «كَيْفَ وَجَدْتَ أَهْلَكَ؟» حضرت فرمود: «قَالَ نِعْمَ الْعَوْنُ عَلَى طَاعَةِ اللَّه» همسرت را چگونه یافتی؟ امام پاسخ داد: در اطاعت کردن از خدا خوب یار و یاوری است.»
امروزه یکی از مشکلات خانوادها، عدم حمایت و حتی مخالفت زنان، در دین داری شوهرانشان است.
پس کمک و همراه بودن زن در عبادت و اطاعت همسرش از دین و دستورات الهی، نقش مهم و بسزایی دارد.
👈 وفا داری حضرت زهرا(سلام الله علیها) در آخرین لحظات عمرش
✳️ در واپسین دقایق عمر مبارک حضرت، ایشان علی(علیه السلام) را خطاب قرار دادند و فرمودند:
«ای پسر عمو! از روزی که با من زندگی کردی، از من دروغ و خیانت ندیدی و هیچگاه با تو مخالفت نکردم» علی(علیه السلام) نیز در پاسخ فرمود: «نه، هرگز! تو نسبت به خداوند آگاهتر، نیکوکارتر، پرهیزگارتر، گرامیتر، و خائفتر از آن هستی که تو را به عنوان مخالفت با من سرزنش کنم. جدایی و فقدان تو برای من بسیار سخت است... .»
🔶 در این بیان امیرالمومنین(علیه السلام) این نکته بسیار مهم است که حضرت همسرش را به صفاتی نسبت میدهد که در رابطه با خداوند است. مثلا علم و تقوا و نیکوکاری حضرت به خداوند، علت رضایت خودشان از ایشان میدانند. یعنی اگر بانویی ارتباطش را با خدا اصلاح و تقویت کند، خداوند روابط فردی و اجتماعی و خانوادگی او را نیکو می کند.
💯 @hazrateshah
✍حضرت زهرا(س):
یاعلی!من از خدای خود شرم دارم از تو چیزی بخواهم که تو توان تهیه آن را نداشته باشی...
📚بحارالانوار؛43:5
#روایت
💯 @hazrateshah
🌻 امام صادق علیه السلام:
🍀 کلُّ ذیصَناعَةٍ مُضطَرًّ اِلی ثَلاثِ خِصالٍ یَحْتلِبُ بِها الْکَسْبَ: و هُوَ اَن یَکُونَ حاذِقاً بِعِلْمٍ مُؤَدّیاً لِلْاَمانَةِ فیهِ، مُسْتَمیلاً لِمَنِ اسْتَعْمَلَهُ.
🍀 هر اهل فنی برای اینکه کارش بگیرد به سه چیز نیازمند است:
1- در کار خو د مهارت داشته باشد
2- امین باشد و در کار و مال مردم، امانت و درستی را حفظ کند.
3- دل صاحب کار و مراجعه کننده اش را به دست آورد.
📚 تحف العقول، ج 5، ص 322.
#حدیث
💯 @hazrateshah
⚜نیایش حضرت علی - علیه السلام⚜
اللهم انی اعوذ بك ان افتقر فی غناك، او اضل فی هداك، او اضام فی سلطانك، او اضطهد و الامر لك!.
بارخدایا! به تو پناه می برم از این كه با وجود توانگری تو، من تهیدست باشم، یا با وجود هدایتگری، در گمراهی به سر برم، یا با آن كه قدرت و پادشاهی از آن توست، به من ستم شود، یا با آن كه زمام اختیار امور در دست توست، من مقهور و خوار گردم.
💯 @hazrateshah