▼گزارش روز
🔶آتشبس یک طرفه
درحالی که ائتلاف عربی به رهبری عربستان سعودی از هفته گذشته آتش بس یک طرفه ای به مدت دو هفته به منظور رسیدن به یک توافق بلندمدت در یمن منعقد کردند، اما تاکنون بارها این آتش بس توسط عربستان سعودی لغو شده و حملات متعددی را در مناطق مختلف یمن صورت داده است.
گزاره های خبری: 1- عربستان در حالی مدعی آتش بس در یمن می شود که تاکنون انجام آن از سوی این ائتلاف رعایت نشده است. درکنار این عوامل، جنگ رسانه ای ائتلاف سعودی نیز در حال شکل گیری است. به گونه ای که رویترز گزارشی خلاف واقعیت با این موضوع را که؛ «انصارالله با عربستان سعودی در حال مذاکره برای رسیدن به یک توافق بلندمدت است» به یکخط خبری تبدیل کرد. این درحالی است که بین انصارالله و عربستان سعودی هیچگونه مذاکره ای صورت نگرفته است.2- براساس سخنان سخنگوی جنبش انصارالله، این جنبش تنها با پایان حملات سعودی و پایان محاصره یمن، با یک توافق بلندمدت موافقت خواهد کرد. این نشان دهنده دست برتر انصارالله در جنگ اخیر است که این گونه شروط خود را برای طرف مقابل هدفگذاری کرده است.
نکته راهبردی: عربستان به دلیل ناکامی در جنگ یمن و هزینه های هنگفت آن، به دنبال راهی برای خروج آبرومندانه از باتلاق یمن است. با توجه به کاهش قیمت نفت و همچنین ظهور بیماری کرونا و خروج ناگهانی بسیاری از کارکنان شرکت دفاعیBAE Systems انگلیس از مرکز عملیات هوایی عربستان در ریاض که مسئولیت حفظ و نگهداری بمب افکنهای ساخت انگلیس را به عهده داشتند؛ این امر به شدت توانایی عربستان سعودی برای عملیات را کاهش داده است و توقف جنگ در این مقطع، ناشی از ناتوانی ائتلاف برای انجام عملیات است. بنابراین انعقاد آتشبس نه براساس یک توافق دو طرفه، بلکه در نتیجه ناتوانی این ائتلاف برای انجام عملیات، با توجه به وضع منابع مالی و نظامی آن است و قدرت نظامی انصارالله و پیشروی های آن در مناطق مرکزی منجر به اتخاذ تصمیم اخیر ائتلاف سعودی در اعلام آتشبس نمایشی و یکطرفه شده است.
https://eitaa.com/joinchat/2371682335C112c6bdf71
▼ حرف روز
🔶زیست منطقهای آمریکا در بستر عملیات روانی
ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در بیانیهای اعلام کرد 11 قایق نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در 27 فرودین چند بار به ناوگروه تروریستهای آمریکایی نزدیک شدهاند. این وضعیت پدید آمده به نظر میرسد در روزهای آینده بیشتر موردتوجه واقع گردد.
نکات تحلیلی: 1- در نگاه اول، صورتبندی ظاهر ماجرا بسیار روشن است. ایران تمام ضلع شمالی خلیجفارس را در اختیار دارد؛ بنابراین تردیدی نیست در زمینه امنیت منطقه وظایف قانونی و بینالمللی بر عهده دارد و لازمه تحقق چنین حالتی حضور مؤثر، مستمر و فراگیر در خلیجفارس است؛ اما از نظر جمهوری اسلامی همواره این سؤال مطرح بوده و خواهد بود که حضور نظامی آمریکا در خلیجفارس چه وجهی دارد؟ اساساً جمهوری اسلامی آرایش نظامی رژیم آمریکا در خلیجفارس را هم فاقد مبانی قانونی میداند و چنین حضوری را برهم زننده امنیت معرفی کرده است. 2- یکی از روشهای آمریکاییها در همه این سالها ایجاد عملیات روانی مبتنی بر ایجاد هراس در بین کشورهای بخش جنوبی خلیجفارس بوده است. آنها از این طریق به دنبال آن هستند تا هم حضور غیرقانونی و امنیتزدای خود را موجه جلوه دهند و هم امنیتی کردن منطقه برایشان آوردههای اقتصادی به همراه داشته باشد. در ارتباط با رویداد اخیر نیز آمریکاییها در حال پیمودن همین مسیر هستند. گفتگوی وزیر خارجه آمریکا با همتایان قطری، اماراتی و کویتی، در چنین چارچوبی ارزیابی میشود. همین هفته قبل بود که آمریکاییها با ایجاد جنگ روانی پرشدت خبر از حمله قریبالوقوع به مراکز بسیج مردمی عراق دادند. فضاسازی تبلیغاتی روش آنهاست.
نکته راهبردی: وزیر دفاع آمریکا اعلام کرده در حال بررسی چگونگی پاسخ به اقدام قایقهای ایرانی هستیم! تجربه سالهای اخیر نشان داده است آنجا که صحنه و میدان رویارویی منطقهای بین ایران و آمریکا، مبتنی بر قواعد و اصول پذیرفتهشده بوده، رژیم آمریکا هیچگاه با موفقیت از چنین میدانی خارج نشده است. ترور شهید سلیمانی که عملیاتی بزدلانه و فاقد ارزش عملیاتی محسوب میشود، هرگز برای آمریکاییها نه تولید بازدارندگی میکند و نه نشانه موفقیت سیاست آنهاست. در حوزه خلیجفارس جمهوری اسلامی ایران راهبرد بازدارندگی مبتنی بر روشهای نامتقارن را اعمال کرده است و همه ابزارهای عملیاتی ساختن این سیاست را در اختیار دارد. کوچکترین خطا، تروریستهای آمریکایی و امکانات آنها در خلیجفارس را به چالش میکشاند. ساقط کردن گلوبال هاک و هشدار اخیر پدافند هوایی ایران به هواپیمای آمریکایی نشان داد اراده ایران برای حفظ امنیت خود و منطقه جدی است.
https://eitaa.com/joinchat/2371682335C112c6bdf71