انتخابات آمریکا و اقتصاد ایران
طی روزهای گذشته بازار ارز و طلا نوسانات زیادی را تجربه کرد. تحلیلهایی از کاهش قیمت در بازار مسکن وجود دارد و بازار بورس نیز بهنوعی متأثر از این شرایط است. این در حالی است که تنها اتفاقی که از نظر فعالین اقتصادی میتواند عامل این تغییرات در روزهای اخیر باشد، انتخابات آمریکاست.
نکات تحلیلی: 1- موضوع تأثیر پیروزی دموکراتها بر اقتصاد ایران به موضوعی جنجالی بین اصولگرایان و اصلاحطلبان تبدیل شده است. درحالیکه اصولگرایان قائل به صفر بودن تأثیر انتخابات آمریکا بر اقتصاد ایران هستند، اصلاحطلبان بهگونهای اظهار خوشحالی میکنند که گویا قرار است تمام مشکلات کشور با روی کار آمدن بایدن حل شود! 2- تأثیرپذیری بازار از انتخابات آمریکا نشان میدهد که کلیت اقتصاد ایران در دست فعالینی با نگاه لیبرالی است. در حقیقت تفکر حاکم بر اقتصاد ایران بروننگر است. بهرغم سفارشهای مؤکد مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) بر اقتصاد درونزا، این موضوع توسط دستگاههای مسئول، جامه عمل به خود نپوشیده است. 3- عهدشکنی آمریکا در عمل به تعهداتش از دوران حاکمیت دموکراتها آغاز شد و بهرغم خارج نشدن از برجام، به تعهدات برجامی خود نیز عمل نکردند؛ بنابراین در شرایط فعلی نیز بعید به نظر میرسد دموکراتها و سیستم حاکمه آمریکا بهراحتی امتیازی را به ایران بدهند. دولت جدید آمریکا سیاست دولت فعلی را به شکل و روشی جدید دنبال خواهد کرد. 4- کارشناسان اقتصادی قائل به این هستند که حداکثر 30 درصد مشکلات اقتصادی ما به خاطر تحریم است و ازآنجاکه سیاست آمریکا در قبال ایران تغییر خاصی نخواهد کرد میتوان بهصورت تقریبی چنین تصور کرد که بهبود شرایط اقتصادی ایران با روی کار آمدن دموکراتها بسیار ناچیز و نزدیک به صفر خواهد بود.
نکته راهبردی: نگاه صفر و صدی به موضوع تأثیرپذیری اقتصاد ایران از انتخابات آمریکا، دقیق نیست و بهرغم اینکه سیاست آمریکا در قبال ایران تغییر ماهوی نخواهد کرد لیکن انتظار سایر کشورها و فضای روانی جهانی متأثر از آن باعث میشود برخی موانع تجارت خارجی ایران کاهش یابد، اما این میزان از تغییرات قطعاً مشکل کشور ما را حل نخواهد کرد. برای حل مشکلات اقتصادی باید پایههای داخلی اقتصاد ایران تقویت شود که عبارتاند از: کنترل تورم و حفظ ارزش پول ملی، ارتقاء بهرهوری، افزایش تولید، تعمیق روابط اقتصادی با کشورهای همسایه و...
https://eitaa.com/joinchat/2371682335C112c6bdf71
♦️ منطقه در یک نگاه | 21 آبان 1399
1️⃣ نخستوزیر ارمنستان گفت در صورت عدم پذیرش توافق اخیر با جمهوری آذربایجان، احتمال داشت ایروان کنترل بر منطقه «استپاناکرت» مرکز قرهباغ کوهستانی را از دست بدهد.
2️⃣ شبکه خبری المیادین به نقل از منابع خود در سوریه گزارش داد که فالح الفیاض رئیس سازمان الحشد الشعبی (بسیج مردمی) عراق وارد دمشق شد.
3️⃣ «رجب طیب اردوغان» با اصرار بر حضور نظامیان این کشور در نیروهای صلحبان که قرار است در قرهباغ مستقر شوند، مدعی شد ترکیه توافقی را با روسیه برای مشارکت در مرکز نظارت بر آتشبس بین باکو و ایروان امضا کرده است.
4️⃣ به گفته مقامات پاکستان، در سفر هیئت روسی به اسلامآباد، دو کشور توافقنامه شروع کار در پروژه خط لوله گاز شمال-جنوب به مبلغ 2 میلیارد دلار را نهایی میکنند.
5️⃣ رئیسجمهور سوریه با بیان اینکه بسیاری از آوارگان کشورش خواستار بازگشت هستند، گفت، برخی کشورهای غربی مانع بازگشت آوارگان سوریه میشوند.
6️⃣ دیوان پادشاهی بحرین، امروز اعلام کرد که «خلیفه بن سلمان آل خلیفه» نخستوزیر این کشور درگذشته است.
7️⃣ وزیر دفاع عراق درباره هدف سفر اخیر خود به پاریس گفت که این وزارتخانه به دنبال عقد قرارداد با فرانسه برای خرید جنگندههای رافائل و موشکهای دوربرد است.
https://eitaa.com/joinchat/2371682335C112c6bdf71
🔻رویکرد منفعلانه صبر و انتظار
🔶نوع مواجهه دولتمردان با انتخابات اخیر آمریکا نشان داد که متأسفانه دولت همچنان رویکرد منفعلانه صبر و انتظار و گره زدن معیشت مردم با اخم و لبخند مقامات آمریکایی را در پیش گرفته است.
🔻این در حالی است که بیش از هفت سال از آغاز به کار دولت روحانی سپری شده است.
🔷دولت روحانی از سال ۹۲ تا ۹۴ اقتصاد را معطل مذاکره گذاشت؛ از تابستان ۹۴ تا بهمن ۹۵ در انتظار اجرای برجام توسط دولت اوباما نشست؛
🔶 از زمستان ۹۵ تا اردیبهشت ۹۷ منتظر اجرای برجام توسط دولت ترامپ نشست. از اردیبهشت ۹۷ نیز مسئله برجام اروپایی را مطرح کرد و بازهم به انتظار نشست!
♦ این رویکرد خسارتبار موجب شد که تنها در یک قلم، از دلار ۳۳۰۰ تومانی رسیدیم به دلار ۳۲ هزارتومانی! دولتمردان و رسانههای زنجیرهای در هفت سال اخیر همه امور کشور و حتی آب خوردن مردم را نیز به مذاکره و توافق با آمریکا گره زدند.
🔎 این در حالی است که همین طیف پیش از سال ۹۲ تأکید داشتند که ۷۰ الی ۸۰ درصد مشکلات کشور ناشی از سوء مدیریت دولت است و تحریمها حداکثر ۲۰ الی ۳۰ درصد در بروز مشکلات سهیم است.
https://eitaa.com/joinchat/2371682335C112c6bdf71