⭕️ چرا رشد اقتصادی به معنای ارتقای سطح رفاه مردم نیست؟ / آیا "قدرت" و "رفاه" در تعارض با یکدیگرند؟
👤 سیدیاسر جبرائیلی
🔸 روزنامه «دنیایاقتصاد» اخیرا گزارشی از یک میزگرد با حضور آقایان فرهاد نیلی و داود سوری منتشر کرد که مجموعهای از گزارههای نادرست درباره اقتصاد سیاسی و بستهای از اتهامات ناروا به دستگاه سیاستگذاری کشور است. مخلصکلام آقایان این است که اولا «رشد اقتصادی» -بهعنوان دال مرکزی گفتمان رفاهمحور- خط قرمز اقتصاد است و باید محور همه تصمیمها در کشور باشد، ثانیا جستوجوهایشان در گوگل نشان میدهد رشد اقتصادی دغدغه سیاستگذار نیست و ثالثا علت این امر، ترجیح قدرت بر رفاه توسط سیاستگذار است.
🔸ترجیح راقم این سطور همواره این بوده که مباحثی اینچنین، در فضایی زنده صورت گیرد تا مخاطب از دل رفت و برگشتها میان اطراف بحث، نتیجه مطلوب را بگیرد. لکن در نبود چنین فرصتی و به دلیل اهمیت موضوع، از آقای بختیاری خواستم این پاسخ را در روزنامه «دنیایاقتصاد» منتشر کنند و ایشان با متانت پذیرفتند.
🔸شرکتکنندگان در میزگرد «دنیایاقتصاد» که بر ضرورت تغییر پارادایم از گفتمان قدرتمحور به گفتمان رفاهمحور سخن میگویند، تمرکز بر «رشد اقتصادی» (رشد تولید ناخالص داخلی) را لازمه حاکمبودن «گفتمان رفاهمحور» دانسته و تجویز میکنند که رشد اقتصادی از خطوط قرمز اقتصاد است و هر گزینهای که به ظرفیت رشد اقتصادی آسیب بزند، باید از میز سیاستگذاری کشور کنار گذاشته شود. معمار مفهوم تولید ناخالص داخلی (GDP) اگر «سایمون کوزنتس» است، بلاتردید از ربطدادن رشد GDP به مساله رفاه، تنش در گور لرزیده است.
🔸مفهوم تولید ناخالص داخلی به معنی مدرن آن نخستینبار توسط کوزنتس در گزارش چهارم ژانویه ۱۹۳۴ به کنگره آمریکا ابداع شد و او در صفحه ۷ گزارش خود تصریح کرد که «رفاه یک ملت را به سختی میتوان از محاسبه درآمد ملی آنگونه که GDP تعریف میکند، نتیجه گرفت.» چه، تولید ناخالص داخلی چیزی جز محاسبه تراکنشهای مالی در یک کشور نیست و چنین محاسبهای هرگز نمیتواند رشد رفاه یک ملت را نمایندگی کند.
🔸این فرمایش آقایان نیز که گفتهاند «کیفیت رشد با اثر آن روی کاهش فقر، بیکاری و حفظ محیطزیست و منابع طبیعی مشخص میشود»، سخن بیربطی است. اینکه رشد اقتصادی را ملاک رفاه قرار دهیم و سپس با اضافهکردن چند مفهوم مثل «فقر» و «بیکاری» و «محیطزیست» و «منابع طبیعی» از «کیفیت رشد» سخن بگوییم، «شترگاوپلنگ»ی ساختهایم که هیچ قسمتش با دیگر بخشها تناسب ندارد.
🔸تعلق ایدئولوژیک به GDP را باید کنار گذاشت. شاخصهای قابلاعتنایی برای سنجش رفاه ابداع شده که میتوان با آنها شروع کرد و توسعهشان داد. برای نمونه، «کلیفورد کاب»۷ از موسسه «Redefining Progress» شاخصی با عنوان GPI برای سنجش رفاه تعریف کرده است که میتواند هم یک شروع خوب و هم یک تجربه مناسب برای تعریف یک شاخص علمی مبتنی بر الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت باشد. شاخص GPI برخلاف GDP تلاش میکند که هزینه و فایده سرمایههای انسانی، اجتماعی، طبیعی و... را محاسبه کند. GPI با هزینههای مصرفی فرد/ خانوار شروع میکند و سپس آن را بر اساس نابرابری درآمدی تعدیل میکند.
https://eitaa.com/joinchat/2371682335C112c6bdf71
984.pdf
2.95M
🗞 هفتهنامه صبح صادق 📎 شماره 984
✔️تحریف حاجقاسم!
✔️مجلس در تیررس!
✔️چه کسانی افتخارات را انکار میکنند؟
✔️واکنش راهبردی برای رفع تحریمها
✔️سرنوشت رئیسجمهور جنجالی
✔️اقتدار ایرانی فضاحت آمریکایی
✔️چشمان گریان
✔️حکومت نظامی در واشنگتن
✔️دولت اعتقادی به اصلاحات اساسی ندارد
✔️سهم آقازاده
📂پرونده | مدرسه مجازی؛ نگاهی به فرصت ها و چالشهای آموزش برخط
🔴 #جنگ_نشد| تحلیف بایدن یا یوم الفرقان‼️
🔻 # ترامپ به پایان رسید اما این تازه آغاز ماجرا برای بازخوانی توئیت ها و تحلیل هایی مالیخوئیایی است که بوی باروت و خون میداد و در چهار سال گذشته از سوی کاسبان ترس و تهدید، جریان تحریف ، غربگرایان و اقلیت بهاری تکرار میشد.
🔹محمدقوچانی ها ، تاج زاده ها، عبدالرضا داوری ها، زیباکلام هایی که به بهانه ی نعره های ترامپ ، آمدن ناو لینکلن، آوردن بولتون، سفرهای هوک و پمپئو به منطقه بر طبل "جنگ قریب الوقوع " می کوبیدند و با رویای بازگشت شاه سلطان حسین ها ، بزدلانه از دوگانه جنگ و صلح مینوشتند.
🔻رفتار چهارساله ی این جماعت خودباخته در سه سطح قابل ارزیابی است:
1⃣ #خوشبینانه : در جنگ ادراکی دچار خطای محاسباتی شده بودند.
2⃣ #بدبینانه: کاسبان تحریم و تهدید با ستایش ترامپ و ضریب دهی به تهدیدات او آرزوی تداوم حیات سیاسی ترامپ برای فشار بیشتر علیه ملت ایران بودند. همان حقیقتی که بر زبان فائزه هاشمی جاری شد.
3⃣ #واقع_بینانه: این جریان بخشی از جریان تحریف بودند که با تحریف واقعیات و تحقیرملی به دنبال تجویز نسخه سازش و بوسه زدن بر پنجه گرگ بودند.
🔻وجه مشترک سه گانه ی فوق این است که این جماعت در هر حالت مکمل جریان تهدید و تحریم در داخل کشور بوده و قطعه ای از جورچین فشارحداکثری بوده اند. بماند که این تحلیل ها عیار و اعتبار این آقایان همیشه مدعی را هم هویدا ساخت!
🔹 اما در اوج جنگ هشتک ها و رژه ی واژه های #جنگ و #مذاکره ، خداوند متعال حکمت الهی بر زبان یک مرد الهی جاری ساخت و رهبر بصیر انقلاب فرمود: "جنگ نخواهد شد _ مذاکره نخواهیم کرد"
🔹 اکنون که شیشه حیات سیاسی ترامپ با سنگ الکترال شکست وقت قضاوت و عیارسنجی است: جنگ نشد، مذاکره نکردیم ، آرزوی یک تماس تلفنی به دل ترامپ ماند و حنای فشارحداکثری کمرنگ شد.
🔹بایدن چهره روتوش شده ترامپ است ولی روز تحلیف بایدن برای وجدان های بیدار میتواند #یوم_الفرقان باشد.
https://eitaa.com/joinchat/2371682335C112c6bdf71