#توضیحاتی_پیرامون_ستاره_کف_الخضیب_و_ساعت_رسیدن_آن_به_نصف_النهار
#کفّ_الخضیب یکی از کواکب ثابت از قدر سوم است که در وسط مسند صورت #ذات_الکرسی واقع شده، میان منجمان مشهور است هنگامی که این کوکب به دایره نصف النّهار میرسد در آن زمان دعا #مستجاب می شود؛ لذا قدماء نیز در تقویم های نجومی خود هر روز ساعت به نصف النهار رسیدن این ستاره را می نوشتند و منجم بزرگ، ملا غلامحسین جنپوری نیز در زیج بهادر خانی،باب 22، مقاله سوم جدولی برای استخراج ساعت به نصف النّهار رسیدن این کوکب آورده است و ما نیز هر روز ساعت به نصف النهار رسیدن آنرا به افق قم می آوریم و با قاعده ای که در زیر بیان میکنم میتوانید ساعت به نصف النهار رسیدن کوکب را در محل خود یا هر محل مورد نظر بدست آورید.
برای اینکار باید طول جغرافیایی قم و شهر مورد نظر خود را داشته باشید. که ما #جدول_طول_و_عرض_جغرافیایی_شهرهای_ایران در یک فایل pdf در کانال قرار داده ایم(بر روی لینک https://eitaa.com/heiatvanojoom/29 کلیک کنید). کافی است تفاوت طول جغرافیایی شهر خود را با قم بدست آورید و آنرا به ساعت تبدیل کنید؛
به این صورت که اگر درجات اختلاف طول بیشتر از 15 درجه بود بر 15 تقسیم میکنیم. خارج قسمت، ساعت اختلاف زمانی را به ما نشان می دهد و باقیمانده را در 4 ضرب میکنیم تا دقایق اختلاف زمانی حاصل شود. اما اگر درجات طول کمتر از 15 درجه بود به این معناست که محل مورد نظر کمتر از ۱ ساعت با قم فاصله دارد؛ لذا باید درجات اختلاف طول را در 4 ضرب کنید تا دقایق اختلاف ساعت بدست آید. همین کار را برای دقایق اختلاف طول انجام می دهیم؛ یعنی اگر بیش از 15 بود بر 15 تقسیم میکنیم تا دقایق زمانی بدست آید و باقیمانده را در 4 ضرب میکنیم تا ثانیه های اختلاف زمانی حاصل شود و اگر کمتر از 15 دقیقه فلکی داشتید آنرا در 4 ضرب میکنیم تا ثانیه ها حاصل گردد.
حال اگر محل مورد نظر در شرق قم بود باید اختلاف ساعت بدست آمده را از ساعت محاسبه شده برای قم بکاهید و اگر آن شهر در شرق قم بود،باید اختلاف ساعت را به ساعت محاسبه شده برای قم بیافزاییم تا ساعت مورد نظر برای آن شهر حاصل شود.
#مثال:
با محاسبه اختلاف طول قم تا گرمسار میبینیم که 1 درجه و 37 دقیقه اختلاف طول جغرافیایی وجود دارد، لذا 1 درجه را در 4 ضرب میکنیم، 4دقیقه زمانی میشود، 37 دقیقه را نیز بر 15 تقسیم میکنیم، دو دقیقه زمانی حاصل میشود، که با 4 دقیقه، 6 دقیقه می شود.
7 دقیقه فلکی که باقیمانده تقسیم بود را در ۴ ضرب میکنیم ، 28 ثانیه زمانی حاصل می شود و از اینجا می فهمیم که گرمسار 6 دقیقه و 27 ثانیه با قم اختلاف زمان دارد و چون در شرق قم قرار دارد، معلوم میشود که سیارات و ستاره ها اول به نصف النهار آنجا و سپس به نصف النهار قم می رسند؛ لذا باید 6 دقیقه و 27 ثانیه از ساعت قم بکاهیم تا ساعت گرمسار حاصل شود و مثلا اگر در یک روز کف الخضیب ساعت 4 و 34 دقیقه به نصف النهار قم برسد در همان روز ساعت 4 و 27 دقیقه و 33 ثانیه به نصف النهار گرمسار میرسد.
#راه_ساده_تر
اینکه از راه اختلاف ساعت اذان ظهر شهرها پیش بریم؛ به این صورت که اختلاف زمانی مذکور رو میتونیم از راه اختلاف زمان اذان دو شهر پیدا کنیم. برای این کار میتونید از اپلیکیشن بادصبا استفاده کنید که اذان ظهر رو دقیق نوشته اما اذان صبح رو خطا داره. پس یه بار برای همیشه اذان ظهر شهر خودتون رو با اذان ظهر قم بسنجید و اختلاف زمانی رو به دست بیارید. اگه اذان ظهر محل شما قبل از اذان ظهر قم بود، به همون مقدار از ساعت بلوغ کف الخضیب به نصف النهار عقب برید و اگه اذان ظهر محل شما بعد از اذان ظهر قم بود به همون اندازه جلو برید.
http://eitaa.com/joinchat/2780430336C5028e29338
طول و عرض جغرافیایی شهرهای ایران.pdf
2.73M
#جدول_طول_و_عرض_جغرافیایی_شهرهای_ایران؛ ضمیمه دو از کتاب #فتح_الباب_فی_إستفادة_الأسطرلاب برگرفته از اطلس جامع گیتاشناسی https://eitaa.com/heiatvanojoom
#کره محمدخانی
جنس: پلاستیک و چوب
سایز: 35*35 سانتی متر
قیمت: 300 هزار تومان
https://eitaa.com/heiatvanojoom
#کره محمدخانی
چند سال در امر آموزش نجوم فعالیت کردم و کتب مختلفی رو آموزش دادم؛ در تمام این مدت به این فکر بودم که وسیله ای بسازم تا آموزش و تصور مطالب علم هیأت رو آسون کنه؛ تا اینکه این وسیله رو ساختم.
این وسیله که اسم اون رو #کره #محمدخانی گذاشتم یک وسیله آموزشی است که کار آموزش و تصور مطالب #علم #هیأت رو به شدت آسون میکنه و اکثر مباحث مهم و مشکل علم هیأت من جمله #دوایر #دهگانه #مطالع #مغارب #درجه #طلوع #غروب #ممرکواکب و ... با این وسیله قابل نمایش به صورت سه بعدی و آمورش است.
در این وسیله تمام #دوایر #دهگانه عظیمه مشهور در علم هیأت آورده شده; کره داخل حلقه ها قابل چرخش بوده و قابل تنظیم با عرضهای جغرافیایی مختلف می باشد.
به امید آنکه مورد رضای خداوند متعال و قابل استفاده طالبان علم قرار گیرد.
تمامی حقوق این اثر برای صاحب اثر محفوظ است.
صاحب اثر: حمیدرضا محمدخانی
https://eitaa.com/heiatvanojoom
کتاب #فتح_الباب_فی_استفادة_الأسطرلاب
کاربرد های اسطرلاب و آموزش استفاده از آن
اثر: حمید رضا محمدخانی
قیمت: 14000 تومان
https://eitaa.com/heiatvanojoom
کتاب #بدایة_الهیأة (#هیأت_و_نجوم_مقدماتی)
آموزش هیأت و نجوم مقدماتی
اثر: حمید رضا محمدخانی
قیمت: 12500 تومان
https://eitaa.com/heiatvanojoom
🔸قابل توجه علاقه مندان به هیأت و نجوم قدیم🔸
📌برای اولین بار کتاب #بدایة_الهیأة (#هیأت_و_نجوم_مقدماتی) با زبان روز منتشر شده است.📌
کتابی که پیش روی شماست،کتابی است مهم،در علم هیأت که تمامی مباحث علم هیأت قدیم به طور خلاصه در آن آمده است .
این کتاب، شامل سه بخش و یک خاتمه است؛ بخش اول که تعاریف است،در واقع مقدمه مسائل هیأت است و باید به عنوان مقدمه میآمد،اما به علت اهمیت این مباحث،آنها را در یک بخش آوردهایم؛ در بخش دوم خواننده به آسمان سفر میکند و در بخش سوم به زمین برگشته و زمین را با آسمان میسنجد و در خاتمه یک سری اطلاعات عمومی راجع به سیارات کسب مینماید.
https://eitaa.com/heiatvanojoom