داستان تار یحیی با ارزش ترین تار ایران
تار یحیی را اشرف تارها و صدای آن را یکی از بهترین صداهای ساطع شده از ساز تار میدانند.
به نوشته مرحوم سپنتا، یحیی در ساخت تار اعجاز می کرده است و تار یحیی گران ترین و مشهورترین تارهای دنیا بوده است.
هوانس آبکاریان(1254 اصفهان – 1310) معروف به یحیی تار ساز، سازنده ساز اهل ایران بود.
هوانس آبکاریان معروف به یحیی تارساز فرزند خاچیک نجارباشی از ارامنه اصفهان بود.
او به یحیی دوم نیز معروف است.
وی ابتدا وسایل موسیقی و طرز ساخت آنها را از پدرش آموخت و کم کم پا را فراتر از الگوی پدر گذاشت.
صبر و حوصله یحیی در آماده سازی چوب توت راز ماندگاری سازها و طنین خوش صدای آنها است.
نقل شده که یحیی کُندههای توت را در حاشیه زاینده رود می بسته تا آب به مرور زمان آوندها را از شیرابه خالی کند.
سپس بعد سالی آنها را به نانوایی برده و سالی دیگر کندهها در کنار تنور نانوایی خشک میشدند. سالی دیگر را نیز در دمای کارگاه سپری میکردند و آن گاه زیر تیشه استاد تارساز قرار میگرفتند.
خوشخوانی و خوشدستی تار یحیی به چند عامل مهم دیگر نیز بستگی دارد که عبارتاند از: طرز ساخت کاسه، شیوهٔ نصب دسته به کاسه، عمل آوردن رو دسته، اندازههای نسبت کاسه به دسته، تناسب کاسهٔ بزرگ با کاسهٔ کوچک، نفیر داخل کاسه، تراش داخل کاسه، تناسب داخلی حجم کاسهٔ بزرگ و کوچک و…
در سال 1312 قیمت تار یحیی 40تومان بوده است. در حالی که تار سایر استادان آن زمان از 14 یا 15تومان تجاوز نمیکرده است.
تارهای معمولی بی نام و نشان نیز 3 تا 5تومان قیمت داشتهاند.
امروزه تعداد سازهای یحیی را 150 عدد تخمین زدهاند تارهای ساخت یحیی امروزه زینت بخش موزههاست و نمونهای از تار ساخت یحیی هم اکنون در موزهٔ کلیسای وانک جلفا در اصفهان نگهداری میشود و در معرض دید عموم قرار دارد.
استاد محمدرضا لطفی نیز در اجراهایش از تار یحیی استفاده میکرد.
یحیی در 28 بهمن 1310 در سن 56 سالگی در جلفای اصفهان درگذشت و در قبرستان ارمنیان، در دامنهٔ کوه صفه، به خاک سپرده شد…
🗞 @hekayathayetarikh
اگر ایرانِ روزگار صفوی را از دید جهانگردان اروپایی نگاه کنیم ایران کشوری قدرتمند و اصفهانِ عهد صفویه، عروس شهرهای جهان و نماد شکوه و ثروت بود که هر اروپایی آرزوی دیدارش را در سر داشت!
🗞 @hekayathayetarikh
ضرب المثل “نه سیخ بسوزه نه کباب” از کجا آمده؟
شجاعالسلطنه، پسر فتحعلیشاه، حاکم کرمان بود. اسم کوچکش حسنعلی میرزا بود. او در کرمان تجربه کرده بود و متوجه شده بود که ترکههای نازک انار میتواند کار سیخ کباب را بکند و کباب بر سیخی که چوبش انار باشد خوشمزهتر هم میشود.
برای همین پخت کباب با چوب انار را باب کرد که در کرمان به «کباب حسنی» معروف شد و حاکم وقتی میل کباب داشت به نوکرها میگفت: «طوری کباب را بگردانید که نه سیخ بسوزه نه کباب.»
این دستور او به صورت ضربالمثل درآمد و برای بیان میانهروی و اعتدال در کارها توسط مردم به کار میرود.
🗞 @hekayathayetarikh
تبلیغ ماشین دنده اتوماتیک در روزنامه ی اطلاعات، بهمن سال ۱۳۱۷ خورشیدی
🗞 @hekayathayetarikh
استفاده از گریفن در تمدنهای باستانی چون ایلام، مصر، یونان، ایران و دیگر نقاط دیده میشود.
در این نقوش معمولا ترکیبی از دو یا سه موجود دریک جسم ادغام میشود و موجودی افسانهای بوجود میآورد که در تفکر مردمان باستان دارای قدرتی جادویی و بسیار بود. والتر هینتس در کتاب دنیای گمشده ایلام معتقد است که در جهان باستان نخستین مردمانی که به ایجاد این نقوش اقدام کردند، ایلامیان بودند. به باور هینتس، تمایل بسیار زیادی به خلق موجودات خیالی و هیولایی در میان مردم ایلام وجود داشته است.
🗞 @hekayathayetarikh
سعدی اگر عاشقی
میل وصالت چراست؟!
هر که دل دوست جُست
مصلحت خود نخواست...
« سعدی »
🗞 @hekayathayetarikh
هنگامی که در زندگی اوج میگیری
دوستانت می فهمند
تو چه کسی بودی
اما هنگامی که تو زندگی،
زمین میخوری...
آنوقت تو می فهمی
که دوستانت چه کسانی بودند.!!
« منتسب به سقراط ،فیلسوف یونانی »
🗞 @hekayathayetarikh
تنها کولری که هیچ پدری نمیتونه هی بره خاموشش کنه.
📷میرباقری
📍باغ دولت آباد یزد
+ روش کار بادگیر :
فرم اين بادگير، هشتضلعی است که باعث میشود باد در هر جهت بوزد و بهراحتی و بهسرعت به قسمت زيرين هدايت شود.
از سوی ديگر در زير اين بادگير حوضی قرار دارد بهطوری که با وزيدن باد به سطح آب حوض، هوای خنکی را داخل بنا ايجاد میکند. دراین ساختمان با تلفیق باد و آب که درحوضهای داخل ساختمان در جریان است، هوای خنک از زیر بادگیر به قسمت شاهنشین و تالارها انتقال پیدا میکند. به همین دلیل به این بنا، ساختمان تابستانه نیز گفته میشود.
🗞 @hekayathayetarikh
روزشمار انقلاب اسلامی
🗓15تیر1357
خبرگزاری پارس به نقل از هرالد تریبون:«هیچکس به درستی نمیداند که اعضای خاندان سلطنتی و اطرافیانشان چقدر مال و منال جمعآوری کردهاند ولی در تهران شایعاتی در مورد میلیاردها دلار و داستانهایی درباره معاملات تازه بر سر زبانهاست.»
منبع: روزهای حماسه و نور: ج1، ص359-358
@hekayathayetarikh
✨﷽✨
🌸داستان کوتاه
✍پادشاهي ، حكيم شهرش را فرا خواند و از او خواست كه جمله ای براي او بنويسد كه در همه ی لحظات آرامش بخش و تسلای روحش باشد. حكيم انگشتر پادشاه را خواست و نوشته اي را درون انگشتر پادشاه قرار داد وبا او شرط كرد فقط زمانی آن را باز كند كه احساس كرد به آن نياز مند است. چندی بعد جنگی ميان آن شهر و شهر همسايه در گرفت. جنگی سخت كه بايد به دشواری از پس آن بر مي آمدند متأسفانه جنگ رو به شكست مي رفت و پادشاه خسته و درمانده بالای تپه ای به دام افتاد و در اوج نا اميدی به ياد انگشتر افتاد و آن را گشود و ديد كه در آن نوشته است: اين نيز بگذرد...
با خواندن اين جمله جان تازه ای گرفت و با تمام وجود به نبرد ادامه داد و سربلند و پيروز از جنگ بيرون آمد زمان بازگشت به شهرش مردم جشنی برايش برپا كردند و او را غرق در شادی و سرور كردند. پادشاه در پوست خود نمی گنجيد و در همين حال احساس بزرگی و غرور او را فرا گرفته بود. باز به ياد انگشتر افتاد و آن را گشود و بار ديگر اين جمله را ديد:
اين نيز بگذرد ...
♥️ همراه ماباشید⇩⇩
💠 @hekayathayetarikh
علاقه مردم روستای دیوزناز به فوتبال موجب شده این زمین فوتبال عجیب و زیبا در بین درختان سربه فلک کشیده در حاشیه رودخانه خروشان سیروان، در روستای دیوزناو با همت عالی خود اهالی ساخته شود.
روستایی مملو از درختچههای ارغوان که در اردیبهشت با رنگ صورتی خود جلوه خاص و زیبایی شگفتی به این روستا دادهاند.
روستای دیوزناو در جنوب غربی استان کردستان و در منطقه اورامانات سروآباد با فاصله ۴۵ کیلومتری از مرکز این شهرستان واقع شده است. دیوزناو به معنی جایی که در آن خرس = دیو زیاد بوده است.
این روستا مابین رودخانه سیروان و کوه شاهو قرار گرفته است همچنین دیوه زناو از دی + وه زه + ناو تشکیل شده است یعنی روستایی که در آن درخت گردو وجود داشته است.
🗞 @hekayathayetarikh
بوق سگ چیست؟
وقتی که میگن طرف تا بوق سگ بیرون بوده!!
پاسداری از بازارها در قدیم کاری با اهمیت و درخور توجه بود. نگهبانان بازار از ابتدای شب (دم اذان مغرب) تا هنگامه صبح (بعد از اذان صبح) موظف به نگهبانی از بازار بوده و دائم در طول بازار در حال گشت زنی بودند.
از آنجا که بازار بسیار بزرگ و امکان بازبینی همه جای آن ممکن نبود، نگهبانان، سگهایی درنده و گیرنده داشتند که به «سگ بازاری» معروف بودند.
این سگان غیر از مربی خود هر جنبدهای را مورد حمله قرار داده و پاچه میگرفتند.
از این رو با نزدیک شدن وقت غروب و بسته شدن دربهای بازار و طبیعتاً ول شدن سگهای بازاری، نگهبانان در بوقی بزرگ که از شاخ قوچ درست میشد و صدایی بلند و گسترده داشت، میدمیدند که یعنی در حال باز کردن سگان و رها کردنشان در بازار هستیم.
به این بوق که سه بار با فاصله زمانی مشخصی نواخته میشد «بوق سگ» میگفتند...
افراد با شنیدن بوق سگ از بازار خارج میشدند.
امروزه هرگاه فردی تا دیروقت به کار مشغول باشد و یا دیر به خانه برگردد، میگویند تا بوق سگ کار کرده یا خارج از خانه بوده است و به عنوان نمونه گفته میشود:«تا بوق سگ کار میکنم!»
یا «بچه که نباید تا بوق سگ بیرون از خونه باشه!»
در این جملهها، «بوق سگ» دلالت بر مفهوم دیر وقتی و زمان
طولانی بیش از حد دارد.
🗞 @hekayathayetarikh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔴 جشن تیرگان
در زمان پادشاهی منوچهر پیشدادی در جنگی با توران، افراسیاب سپاهیان
ایران را در مازندران محاصره میکند. سرانجام منوچهر پیشنهاد سازش میدهد و تورانیان پیشنهاد آشتی را میپذیرند و برای پذیرش این پیشنهاد سازش و کوچکانگاری ایرانیان پیشنهاد میکنند که یکی از پهلوانان ایرانی بر فراز البرز تیری بیندازد و جای فروافتادن آن تیر، مرز ایران و توران شناخته شود.
آن گاه آرش بر فراز دماوند میرود و تیر را در چله کمان گذاشته و پرتاب میکند. آرش که همه هستی و توانش را برای پرتاب تیر گذاشته بود، پس از این تیراندازی از خستگی جان میدهد؛ پیکرش پارهپاره شده و در خاک ایران پخش میشود و روانش در تیر دمیده میشود. تیر از بامداد تا هنگام غروب خورشید پرواز کرده و در کنار رود جیحون یا آمودریا بر درخت گردویی فرود میآید، که آنجا مرز میان ایران و توران خوانده میشود
🗞 @hekayathayetarikh
شرکت سهامی ولوو، بزرگترین شرکت سوئد را به نام بزرگترین تولید کننده ماشینهای سنگین و کامیون در جهان میشناسند اما شاید کمتر کسی بداند که یک مدیر جوان ایرانی سال ۱۹۷۵ توانست شرکت ولوو را از خطر ورشکستگی نجات دهد.
مردی که ۱۸ آذر سال ۱۳۹۶ از دنیا رفت و از او به عنوان ژنرال صنعت ایران و یکی از پایهگذاران توسعه صنعتی در اقتصاد ایران یاد میشود.
دستاوردهای مدیریتی او در خاک کشور سوئد در نهایت موجب شد تا پادشاه سوئد برای او نشان و لقب شوالیه در نظر بگیرد.
دکتر رضا نیازمند، مؤسس سازمان مدیریت صنعتی و بنیانگذار سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران بود. او نقش مهمی در احداث کارخانههایی چون تراکتورسازی تبریز، ماشینسازی تبریز، ماشینسازی اراک و آلومینیوم اراک در زمان مدیریت خود در سازمان گسترش و نوسازی صنایع داشت. همچنین تلاشهای او در ایجاد صنایع مس سرچشمه و شرکت یوریران بسیار مهم ارزیابی میشود.
🗞 @hekayathayetarikh
تصویری از یک پژو ۲۰۳ که سال ساخت آن ۱۹۵۳ میلادی می باشد و توسط یک فرد خوش ذوق نگهداری می شود.
🗞 @hekayathayetarikh
آرم شرکت نمک مورتون یکی از موفقترین آرمهای تجاری تاریخ
دختری با چتر زیر باران که نمک از نمکپاشش میریزد!
اما معنای این آرم چیست؟
تا پیش از قرن بیستم، زنان خانهدار مشکل بزرگی در آشپزخانه داشتند و آن نمک چسبناک بود. وقتی رطوبت بالا میرفت یا باران میبارید، نمک کلوخ میشد. مجبور بودند با اسکنه آن را بتراشند. اینجا بود که مورتون با اختراع جدیدش وارد شد: نمک آسانریز. مورتون از سال ۱۹۱۱ برای جلوگیری از توده شدن نمک به آن کربنات منیزیم اضافه کرد. مشکل حل شد و انقلابی در صنعت نمک طعام روی داد. امروزه به همین منظور از سیلیکات کلسیم استفاده میشود. اما مورتون باید راهی برای عرضهٔ محصولش پیدا میکرد. طراحان شرکت مورتون محصولشان را در ظرفهای استوانهای ریختند و برایش دهانهای گذاشتند. و بعد آن آرم را رویش گذاشتند که معجزه کرد. همهٔ اینها امروز بدیهی به نظر میرسند و نمک محصولی ارزان و در دسترسی است. اما تاریخ به ما یادآوری میکند که ۱۰۰ سال پیش دنیایی دیگر بود.
🗞 @hekayathayetarikh
کمتر کسی میداند که علاوه بر اصفهان در قزوین نیز کاخی به نام چهلستون برپاست!
این عمارت زیبا زمانی که قزوین پایتخت ایران بود به دستور شاه طهماسب صفوی ساخته شد.
🗞 @hekayathayetarikh
دختران قشقايي جواب خواستگار را با هنر می دادند. اگرجوابشان مثبت بود، قالی بانقش شيری كه دمش روبه بالاست،می بافتند و برای فرد می فرستادند. دم پايين شير در قالی نشان دهنده جواب منفی بود!
🗞 @hekayathayetarikh
این غار در کوه شیوشگان استان کرمان قرار دارد و معروف به غار کفتار که یکی از نخستین سکونتگاه بشر در روی زمین بوده است.
آثاری در این محوطه باستانی پیداست که نشان از قدمتی دوازده هزار ساله از زندگی انسانهای غارنشین و همچنین مکانهایی از جمله طاق علی که یکی از بزرگترین سنگ نگاره های دنیاست که بشر توانسته با دست در دل کوه ایجاد کند.
🗞 @hekayathayetarikh
آبادان تنها شهر جهان است که دیوار مسجد و کلیسایش یکی است .
🗞 @hekayathayetarikh
تفرقه افکنی انگلیسی 😐👇
در زمان قاجار ، در کنار سفارت حکومت عثمانی در تهران ، مسجد کوچکی وجود داشت.
امام جماعت آن مسجد می گوید: شخص روضه خوانی را دیدم که هر روز صبح به مسجد می آمد و روضه حضرت زهرا را میخواند و به خلیفه دوم و به اهل سنت ناسزا میگفت...
و این درحالی بود که افراد سفارت و تبعه آن که اهل سنّت بودند ، برای نماز به آن مسجد می آمدند.
روزی به او گفتم:
تو به چه دلیل هر روز همین روضه را می خوانی و همان ناسزا را تکرار میکنی؟
مگر روضه دیگری بلد نیستی؟!
او در پاسخ گفت:
بلدم؛ ولی من یک نفر بانی دارم که روزی پنج ریال به من می دهد و می گوید همین روضه را با این کیفیت بخوان.
از او خواستم مشخصات و نشانی بانی را به من بدهد...
فهمیدم که بانی یک کاسب مغازه دار است.
به سراغش رفتم و جریان را از او پرسیدم. او گفت: نه من بانی نیستم
شخصی روزی دو تومان به من می دهد تا در آن مسجد چنین روضه ای خوانده شود.
پنج ریال به آن روضه خوان می دهم و پانزده ریال را خودم برمی دارم.
باز جریان را پیگیری کردم، سرانجام با یازده واسطه!!!! معلوم شد که از طرف سفارت انگلستان روزی 25 تومان برای این روضه خوانی با این کیفیت مخصوص (برای ایجاد تفرقه بین ایران شیعی و حکومت عثمانی سنی) داده میشود که پس از طی مراحل و دست به دست گشتن، پنج ریال برای آن روضه خوان بیچاره می ماند.
هزار و یک حکایت اخلاقی
محمدحسین محمدی
🗞 @hekayathayetarikh
ویژگی افراد توانا !
-وقت ندارند علیه کسی، کاری انجام دهند.
-وقت ندارند درگذشته، متوقف شوند.
-وقت ندارند که دروغ بگویند.
-بسیار انتخاب می کنند چون ذهن اولویتبندی شده دارند.
-بدنبال این نیستند کسی را مانند خود کنند.
-حجم و کیفیت غذای خود را با دقت زیر نظر دارند.
-بد بودن بعضی انسانها را، عادی میدانند.
-به دو زبان مهم، مسلط اند.
-کارآمدی را نتیجۀ رقابت میدانند.
-راستگو هستند چون منافع دراز مدت دارند.
-حتی در استفاده از حروف اضافه دقت می کنند تا اعتماد دیگران را حفظ کنند.
-از افراد توانا، با مهارت و باهوش، هراسی ندارند.
-دائما در حال گسترش شعاع شبکههای ارتباطی خود هستند.
-بعد از شش ماه که آنها را میبینید، بهتر شدن آنها را متوجه میشوید.
-میلیمتری مراقب سخنانشان هستند
🗞 @hekayathayetarikh
سعدی در یکی از خاطرات کودکی خود می گوید:
یاد دارم که در ایام کودکی، اهل عبادت بودم و شب
ها بر می خاستم و نماز می گزاردم و به زهد و تقوا، رغبت بسیار داشتم.
شبی در خدمت پدر رحمة الله علیه نشسته بودم و تمام شب چشم بر هم نگذاشتم و قرآن گرامی را بر کنار گرفته، می خواندم. در آن حال دیدم که همه آنان که گرد ما هستند، خوابیده اند.
پدر را گفتم: از اینان کسی سر بر نمی دارد که نمازی بخواند. خواب غفلت، چنان اینان را برده است که گویی نخفته اند، بلکه مرده اند.
پدر گفت: تو نیز اگر می خفتی، بهتر از آن بود که در پوستین خلق افتی و عیب آنان گویی و بر خود ببالی!
« گلستان سعدی »
🗞 @hekayathayetarikh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
تصاویر کمتر دیده شده از داخل اهرام مصر!
تصاویر زیادی از داخل این اهرام در دسترس عموم قرار نگرفته است، اما در این گیف قسمتهایی از داخل اهرام را به نمایش درآمده است.
🗞 @hekayathayetarikh
اهرام ثلاثه مصر درابتدای ساخت، به سفیدی برف بودند، زیرا درساخت آنها سنگهای سفیدی استفاده شده بود. این سنگها به مرور زمان به شكل کنونی درآمده اند.
پس از فتح مصر توسط عمربن خطاب و سپس معاویه این روکش های سفید رنگ برای ساخت مساجد از جای خود کنده شدند.
🗞 @hekayathayetarikh
نیایش مولانا با خداوند بابت نعمت حس هایی که به ما داده است.
در میانِ خون و روده فَهْم و عقل
جُز زِ اِکْرامِ تو نَتْوان کرد نَقْل
از دو پاره پیهْ این نور روان
موج نورش میزند بر آسْمان
گوشتپاره که زبان آمد ازو
میرود سیلاب حکمت همچو جو
سوی سوراخی که نامش گوشهاست
تا به باغِ جان که میوهش هوشهاست
(خداوندی که) در میان مقداری رگ و خون، عقل ایجاد کرده است، و این چیزی نیست به جز اکرام تو ای خداوند.
چشمی که از دو تکه چربی درست شده است و این نور با آن دیده می شود و موج نورش تا آسمان می رود.
زبانی که از یک تکه گوشت درست شده است و سیلابی از حکمت از آن جاری می شود.
(و این صدای تولید شده از زبان) به سمت سوراخی می رود که نامش گوش است و از آنجا به باغی وارد می شود که میوه اش هوشمندی و دانایی است.
مثنوی معنوی
🗞 @hekayathayetarikh