⬅️دویست و یازدهمین جلسه گروه علمی فلسفه مجمع عالی حکمت اسلامی با موضوع “تاملی در ادله توحید ذات از نگاه علامه طباطبائی” با ارائه حجت الاسلام سید اباذر نبویان – چهارشنبه 29 دی 1400 :
🔹در طول تاریخ مسئلهی اثبات توحید مورد توجه حکماء مسلمان بوده و درباره وحدت ذات واجب تعالی و ابعاد آن قلم زدهاند در این میان پارهای از استدلال ها از اتقان کافی برخوردار نبوده و توان اثبات این مسئلهی اساسی را ندارند.
در مقاله پیشرو با روش عقلی- تحلیلی به ادله عقلی توحید ذات در آثار علامه طباطبائی پرداخته شده و نقاط قابل تأمل آن به قضاوت خوانندگان واگذار شده است
برایند تقریرها و تحلیل های مقاله آن است که ادلهی ذکر شده دارای برخی مقدمات اثبات نشده بوده و نتیجه برآمده از آن به صورت قطع جازم برهانی توانایی اثبات آن را ندارد و برای حصول یقین برهانی به ادله دیگر احتیاج است.
🌐 https://hekmateislami.com/?p=12802
@hekmateislami
جهت حضور مجازی در جلسه لطفا از لینک زیر وارد شوید.
✅ https://b2n.ir/g.erfan
@hekmateislami
🔵 دومین نمایشگاه مجازی کتاب تهران
از علاقمندان جهت خرید محصولات انتشارات حکمت اسلامی دعوت بعمل می آید.
🔸زمان: ۳ تا ۱۰ بهمن ۱۴۰۰
جهت ورود به سایت نمایشگاه از لیک زیر وارد شوید.
🌐 https://book.icfi.ir/
@hekmateislami
⬅️یکصد و سی و چهارمین جلسه گروه علمی فلسفه سیاسی مجمع عالی حکمت اسلامی با موضوع “جایگاه فعالیت سیاسی زنان در فلسفه سیاسی” با حضور اعضاء محترم گروه – سه شنبه 05 بهمن 1400 :
🔹حجت الاسلام دکتر نجف لک زایی:
این جلسه بمناسبت میلاد باسعادت حضرت زهرا سلام الله علیها و روز زن از سوی گروه علمی فلسفه سیاسی مجمع عالی حکمت اسلامی برگزار می شود. در خصوص نسبت میان زنان و فلسفه به طور عام و فلسفه سیاسی به طور خاص بحثهای متفاوتی مطرح است که البته باید گفت با فقر منابع مواجه هستیم و بسیار جای کار پژوهشی دارد و مناسب است چند پایان نامه در این زمینه نوشته شود که بررسی کنند آیا زنان مسلمان فیلسوف هم داشتیم یا خیر؟ در حوزه عرفان این بحث مطرح است و از زنان عارف یاد می شود ولی در فلسفه کمتر. همنین، در موضوع فلسفه سیاسی اسلامی آیا زنان نامداری داریم که فیلسوف سیاسی باشند یا خیر؟ در دوره معاصر میتوان افرادی را معرفی کرد ولی به طور کلی با فقر پژوهش در این خصوص مواجه هستیم. در بحث امشب سوال در این است که آیا در فلسفه سیاسی، سیاست امر مردانه دیده شده یا اینکه برای زنان هم در بحث فلسفه مدن و فلسفه سیاسی توجه شده و مأموریتهایی داده شده است. البته در تاریخ فلسفه سیاسی ما و فلسفه سیاسی اسلامی، خیلی بحث زن و مرد مطرح نبوده است و بسیاری از مباحث همچون مدینه فاضله، سیاست مدن، مدینه فاسقه، فضیلت گرایی و … که مطرح بوده، در خطاب فیلسوفان بحث جنسیت مطرح نبوده و اعم از زن، مرد، خانواده، کارگزاران و … مطرح بوده اند و خطاب می شدند.
🔸سرکار خانم زهرا داور پناه:
در خصوص موضوع جلسه و سوال مطرح شده با توجه به فضای سیاسی غرب باید گفت با شکل گیری موج دوم فمینیسم از سال ۱۹۷۰، زن را به عنوان سوژه سیاسی میخواهند. از دهه ۱۹۸۰ بحث فلسفه سیاسی که مباحث خود را از جامعه به مردم بر میگرداند فمینیست ها موضوعات حاکمیت سیاسی را دنبال میکنند. در این خصوص در آثار غربی ها مطالب زیادی وجود دارد ولی در داخل بحث جدی نداشتیم اما با پیروزی انقلاب اسلامی و با حرکت امام خمینی نوعی اقدام عملی از سوی امام و نظام در فلسفه سیاسی برای ورود زنان به عرصه سیاسی را شاهد هستیم.
🔹دکتر علیرضا صدرا:
اینکه امام خمینی فرمودند از دامن زن مرد به معراج میرسد نشان میدهد که این مطلب یک پیشینه و مبنای مهم و جدی هم دارد. زن در فلسفه سیاسی اسلامی ظریف بوده نه ضعیف، گرچه غالباً و عموماً زن به حاشیه رانده شده، اما واقعیت تاریخی نمیتواند حقیقت باشد، چون حقیقت آن است که ظرفیتهای زن را بشناسیم و زن ظریف است نه ضعیف.
در منطق ملاصدرا بحثی مطرح میشود با عنوان شایعه صناعی، اینکه انسان مدنی است که این لازمه حکمت متعالی است و یک ماهیت میتواند دو تا زیر گونه داشته باشد، که انسان یا مرد است و یا زن است. (انسان دو گونه است؛ یا زن یا مرد).
بُعد انسانی انسان آن است که تحت اشراف عقل باشد و این به زن یا مرد بودن انسان، ربطی ندارد. انسان اخلاقی است؛ صبوری، مردم مداری و … جزء اخلاق است و اینها با تمرین و تکرار صورت میگیرد و همچنین متعالی بودن، اما برخی از آنچه حیوانات دارند، صفات است که ذاتی است. براساس فلسفه سیاسی اسلامی بین زن و مرد نه مساوی هستن و نه بین آنها تبعیض است، بلکه تکافی است.
از ترکیب زن مرد انسان تولید میشود، انسانی که مدنی است، مختار است و میتواند متعالی باشد که میتواند جامعهای مدنی و متعالی را بسازند پس زن و مرد تکمیل و ترکیب کننده یکدیگرند. سوژگی زن، تولید محتوا و مواد را شکل میدهد و مرد ساختار را شکل میدهد...
ادامه در...
🌐 https://hekmateislami.com/?p=12816
@hekmateislami
🔵کتاب تحلیل منطقی استدلال برای سومین بار منتشر شد.
🔸تحلیل منطقی ابنسینا از استدلال بر دو گونه است: ۱) تحلیل صوری، ۲) تحلیل مادی. تحلیل صوری استدلال یعنی واشکافی ساختارهای مشترک در پسِ استدلالهایی که در بافتارهای گوناگون دانش و اندیشۀ انسانی بهکار میروند؛ و تحلیل مادی استدلال یعنی تحلیل معرفتشناختی آن از حیث مقدمات، ساختار، و نتیجه، بر اساس سه معیار باور، صدق، و توجیه. منطق بیرونی و درونی علم، منطق پرسش، و آسیبشناسی منطق استدلال از دیگر موضوعاتیاند که ابنسینا در این بخش از اشارات بررسی میکند و کتاب تحلیل منطقی استدلال به گزارش و سنجش آنها میپردازد.
🔺این کتاب برای سومین بار همراه با اصلاحات جدید توسط انتشارات حکمت اسلامی منتشر شد و در اختیار علاقهمندان قرار گرفت.
🌐 https://hekmateislami.com/?p=12835
@hekmateislami
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔺تیزر کنگره بین المللی حضرت آیت الله علامه سیدمحمد حسین طباطبایی
@hekmateislami
⬅️یکصد و نود و سومین جلسه گروه علمی عرفان مجمع عالی حکمت اسلامی با موضوع “تفکیک ناپذیری قرآن ،عرفان و برهان از دیدگاه علامه حسن زاده آملی” با ارائه حجت الاسلام دکتر روح الله سوری – چهارشنبه 6 بهمن 1400 :
🔸رابطه گزارههای دینی، عرفانی و فلسفی از دیرباز مورد توجه بوده است. برخی به جداسازی آنها و برخی به پیوند تشکیکیشان گرویدهاند.
صدرالمتالهین با کاربست همزمان این سه روش، در حکمت متعالیه، اوج همنوایی این سهحوزه را بهنمایش گذاشت.
گرچه میزان نهایی در فلسفه، برهان عقلی است، اما از نگاه صدرا، شهود و وحی، میتوانند در الهام بخشی عقل، نقش موثری داشته باشند.
بهجهت کمرنگ بودن مباحث روششناختی، خود ملاصدرا و شاگردان او اثر جداگانهای درباره نسبت روشهای یادشده ننگاشتند. نخستینبار علامه حسنزاده آملی (ره) اثری کوتاه دراینباره نوشت و توجه اندیشوران را بدان جلب نمود.
از دیدگاه ایشان دین، عرفان و فلسفه از هم جدایی ندارند. عرفان از راه شهود و فلسفه از راه عقل، اگر درست و برابر موازین حرکت کنند جز به حقیقت نخواهند رسید. حقیقتی که وحی با روش فوق بشری خود بدان دست یافته و در قالب نقل از آن سخن میگوید.
این دیدگاه، مخالفانی نیز دارد که امروز بهنام
“مکتب تفکیک” شناخته میشوند. آنها بر جدایی روشی و محتوایی این سه حوزه تاکید میورزند. اما بیشتر (اگر نگوییم همه) دلیلهایی که ایشان بهسود خود برپا میکنند، ناتمام است.
اساتید و پژوهشگران گرامی برای تحقیق بیشتر دراینباره میتوانند به کتاب “چیستی و پیوند قرآن، عرفان و برهان” مراجعه نمایید.
🌐https://hekmateislami.com/?p=12845
@hekmateislami
⬅️یکصد و سی و پنجمین جلسه گروه فلسفه دین مجمع عالی حکمت اسلامی با موضوع “رابطۀ ژن VMAT2 با اعتقاد انسانها به خدا” با ارائه حجت الاسلام دکتر روح الله سوری – سه شنبه 5 بهمن 1400 :
🔸در سال 2004 کتابی با عنوان «ژن خدا» (The God Gene) توسط دکتر «دین هَمر» (Dean Hamer) به چاپ رسید. همر متولد 1951، پزشک، نویسنده و مستندساز آمریکایی، معتقد است احساسات و عواطفی معنوی ریشه در ژن های انسانی داشته و احساس خوشایند حاصل از آن سبب اعتقاد به وجود خداوند می گردد. در بادی نظر از کتاب وی اینگونه برداشت می شد که تحقیق انجام شده در صدد انکار وجود خداوند در پس نظام هستی است.
🔹مدعای مطرح شده از سوی همر را می توان بر پنج اصل مبتنی دانست:
۱) بررسی آماری:
در ابتدا، با طراحی یکی پرسشنامه از متقاضی درخواست میشود تا به سؤالها پاسخ داده و با نظام امتیازبندی، نمره ای بابت سطح معنویتش دریافت نماید. همر مدعی است این راه با توجه به اینکه معنویت گونههای مختلفی از احساسات، باورها، عواطف و… را دربر میگیرد، با دشواری زیادی همراه است.
۲) وارثت پذیری
به منظور بررسی تأثیر گذاری ژنتیک و وراثت بر سطح معنویت افراد، دوقلوهای همسان به عنوان موضوعات مطالعاتی انتخاب شدند. مقایسۀ و بررسی این افراد در نسبت به دیگران میتواند معیار خوبی در جهت اثبات نقش وراثت در تعیین سطح معنویت باشد؛ زیرا دو قلوهای همسان از لحاظ ساختار DNA بسیار شبیه به هم هستند و در صورتی که از لحاظ سطح معنویت با یکدیگر تفاوت داشته باشند میتوان علت را در موارد حداقلی که در DNA با دوقلوی همسان خود اختلاف دارند، جستجو نمود. همچنین با توجه به یکسان بودن محیط پرورش آنان میتوان علل محیطی مؤثر در معنویت را نادیده گرفت.
۳) بررسی ژنتیکی به منظور کشف ژن خاص
نتایج تحقیق نشان داد ژنی به نام 2SLC18A سبب پدید آمدن پروتئینی به نام VMAT2 میشود. این پروتئین در غشای سلول های عصبی مغز قرار گرفته و منو آمین ها (سروتونین، دوپامین و…) را از خود عبور می دهد. VMAT2 مخفف عبارت Vesicular MonoAmine Transporter یعنی: انتقال دهندۀ کیسه مانند مونو آمین است. بعدها عنوان VMAT2 بر ژن ایجاد کننده آن اطلاق شد و در حقیقت نام پروتئین بر روی ژن قرار گرفت.
۴) بررسی ساختار عملکردی مغز
به اعتقاد همر مونوآمینها که شامل سرتونین، دوپامین و… میشوند در ایجاد حالت معنویت در انسانها تأثیر گذارند. تأثیرات مونوآمینها با اسکن مغز در فردی که سطح منوآمین در مغز وی با مصرف داروهای مربوطه افزایش پیدا کرده، قابل مشاهده است. وی در نهایت بر آن شد که منو آمین ها سبب ایجاد حالات خوشایندی همچون احساسات و عواطف معنوی می گردند.
۵) نظریۀ تکامل
در نگاه همر، ژن خدا بر اساس انتخاب طبیعی و نظریۀ تکامل داروین در انسان ایجاد شده است.
🔸نقد و بررسی
۱) بیانات همر در این کتاب بسیار متزلزل است. او با وجود اینکه نام کتاب خود را ژن خدا نهاده اما به کرات در همین کتاب اعتراف میکند، ژن مزبور به معنای این نیست که خدایی وجود ندارد بلکه معتقد است ژنهای خدا، ما را مستعد میکند تا باورها و تجربیات معنوی داشته باشیم. دین همر در عبارات ابتدایی کتاب خود، به صراحت اعلام میکند که اصطلاح «ژن خدا» بیش از اندازه ساده انگارانه است. قطعا در امر معنویت ژنهای متعددی درگیر هستند نه فقط یک ژن؛ از سوی دیگر نقش محیط نیز به همان اندازه مهم است. این اعتراف نشان میدهد که تا چه حد ادعای مطرح شده با واقعیت فاصله دارد و در واقع اصطلاح انتخاب شده با چه رویکرد تبلیغاتی ای انتخاب شده است...
ادامه در لینک زیر:
🌐 https://hekmateislami.com/?p=12852
@hekmateislami
همزمان با اول رجب سالروز میلاد با سعادت حضرت امام باقر علیه السلام، مراسم افتتاح شعبه آذربایجان و برنامه انتخابات اولین دوره شورای برنامه ریزی و نظارت مجمع عالی حکمت اسلامی شعبه آذربایجان پنج شنبه ۱۴ بهمن ۱۴۰۰ در تبریز برگزار می شود.
@hekmateislami
جهت حضور مجازی در جلسه لطفا از لینک زیر وارد شوید.
✅ https://b2n.ir/marefatshenasi
@hekmateislami
جهت حضور مجازی در جلسه لطفا از لینک زیر وارد شوید.
✅ https://b2n.ir/hekmat.amali
@hekmateislami
🔵 افتتاح چهارمین شعبه مجمع عالی حکمت اسلامی
🔸چهارمین شعبه مجمع عالی حکمت اسلامی پنجشنبه ۱۴ بهمن ۱۴۰۰ همزمان با اول رجب و سالروز میلاد باسعادت امام محمد باقر(ع) در تبریز افتتاح شد.
🔹شعبه آذربایجانٰ چهارمین شعبه مجمع عالی حکمت اسلامی در استانهای کشور است که با حضور جمعی از مسئولین و مدیران استان آذربایجان شرقی و جمعی از اعضای هیئت مدیره مجمع عالی حکمت اسلامی پنجشنبه ۱۴ بهمن ۱۴۰۰ افتتاح شد.
🔸همزمان با افتتاح شعبه آذربایجان، دبیرخانه کنگره علامه طباطبایی شعبه شمال غرب کشور نیز در تبریز افتتاح گردید. در آئین افتتاح شعبه آذربایجان و دبیرخانه شمال غرب کشور کنگره، نماینده ولی فقیه در استان آذربایجان شرقی به همراه جمعی از مدیران کل، رؤسای مراکز دانشگاهی و حوزوی و نمایندگانی از هیئت مدیره مجمع عالی حکمت اسلامی حضور داشتند.
🌐 http://hekmateislami.com/?p=12879
@hekmateislami
🔵انتخابات اولین شورای برنامهریزی و نظارت شعبه آذربایجان
🔸اولین دوره انتخابات شورای برنامهریزی و نظارت مجمع عالی حکمت اسلامی شعبه آذربایجان پنجشنبه ۱۴ بهمن ۱۴۰۰ و در سالروز میلاد باسعادت حضرت امام محمدباقر(ع) در سالن اجتماعات حوزه علمیه حضرت ولیعصر(عج) تبریز و با حضور اعضای پیوسته شعبه برگزار شد. در این برنامه پس از برگزاری انتخابات مخفی، حجج اسلام والمسلمین احمد ذاکری، صمد صمدی، اکبر ساجدی و دکتر عزیز جوانپور به مدت ۲ سال بهعنوان اعضای شورای برنامهریزی نظارت شعبه آذربایجان انتخاب شدند.
🔹همچنین با نظر هیئت مدیره مجمع عالی حکمت اسلامی حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخعلی ملکوتی به عنوان رئیس شورای برنامهریزی ونظارت شعبه آذربایجان و حجت الاسلام والمسلمین رحیم شاهدی بهعنوان مدیر شعبه آذربایجان منصوب شدند.
🔸بر اساس نظر و تصمیم هیئت مدیره مجمع عالی حکمت اسلامی حجج اسلام والمسلمین سعید علیزاده و مجتبی نظری و دکتر میکائیل جمالپور بهعنوان ۳ عضو منصوب هیئت مدیره در شورای برنامهریزی و نظارت شعبه آذربایجان تعیین شدند.
🌐 http://hekmateislami.com/?p=12882
@hekmateislami
🔵 بزرگداشت علامه طباطبایی در دانشگاه تبریز
🔸مراسم بزرگداشت علامه طباطبایی از سوی مجمع عالی حکمت اسلامی شعبه آذربایجان و با همکاری دانشگاه تبریز چهارشنبه ۱۳ بهمن ۱۴۰۰ در تالار وحدت دانشگاه تبریز برگزار شد. در این مراسم که جمعی از اساتید وفضلای حوزوی و دانشگاهی حضور داشتند، ابتدا حجتالاسلام والمسلمین آل هاشم نماینده ولی فقیه در استان آذربایجان شرقی و امام جمعه تبریز با اظهار خرسندی و تشکر از هیئت مدیره مجمع عالی حکمت اسلامی نسبت به افتتاح شعبه مجمع در آذربایجان، تبریز را شهر علامهپرور دانست و با اشاره به برخی از ویژگیهای علمی و اخلاقی علامه، یکی از موفقیتهای علامه را شاگردپروری دانست و از اساتید، نخبگان و فضلای استان دعوت کرد تا در تدوین مقالات به جنبههای نوآورانه علامه توجه شود و مقالات مبتنی بر پاسخ به نیازهای روز جامعه باشد.
🔹در ادامه حضرت حجت الاسلام والمسلمین حسن رمضانی از اعضای هیئت مدیره مجمع عالی حکم ت اسلامی با اشاره به جایگاه علمی طباطبایی بیان داشت: در عصر ما دو نفر همچون خورشید میدرخشند، یکی امام خمینی و دیگری علامه طباطبایی است که یکی انقلاب فرهنگی به راهانداخت و دیگری انقلاب سیاسی و اجتماعی که هر دو لازم و ملزوم یکدیگر هستند.
🔸ایشان با توجه به انقلاب فرهنگی علامه حضور شاگردان علامه در انقلاب و در دفاع از مبانی انقلاب گفتند این جفای بزرگ و نابخشودنی است که برخی متاسفانه علامه را همراه انقلاب نمیدانند، درحالیکه حرکت انقلاب فرهنگی علامه و پرورش شاگردان و همراهی انها با امام، این تهمت را خنثی میکند.
🔹آیتالله سیدمحمد غروی عضو جامعه مدرسین و عضو هیئت مدیره مجمع عالی حکمت اسلامی نیز در بخش دیگری از این مراسم طی سخنانی به جامعیت علمی علامه اشاره و بیان داشتند؛ اگر تفسیر المیزان از سوی علامه نوشته نمیشد بخش زیادی از جامعه علمی با تفسیر و مفاهیم دقیق تفسیری آشنا نمیشدند.
🔸وی تفسیر المیزان را از شاهکارهای علمی علامه دانست و وجه تمایز آن را به نسبت سایر تفسیر دیگر، تفسیر قرآن به قرآن دانست و گفتند: گرچه برخی قبلا از تفسیر قرآن به قرآن استفاده کردند ولی علامه علاوه بر بهره گیری از معارف اهل بیت(ع) المیزان از روش تفسیر قرآن به قرآن استفاده کند که بسیار متمایز و شاخصتر از سایر تفاسیر میباشد، ضمن اینکه در المیزان به بسیاری از مفاهیم و موضوعات اجتماعی، سیاسی، علمی و فرهنگی نیز اشاره شده است.
🔹لازم به ذکر است این مراسم درآستانه افتتاح مجمع عالی حکمت اسلامی شعبه آذربایجان و افتتاح دبیرخانه کنگره بینالمللی علامه طباطبایی در شمال غرب کشور از سوی مجمع عالی حکمت اسلامی شعبه آذربایجان و با همکاری دانشگاه تبریز برگزار شد.
🌐 http://hekmateislami.com/?p=12890
@hekmateislami
جهت حضور مجازی در جلسه لطفا از لینک زیر وارد شوید.
✅ https://b2n.ir/o.ensani
@hekmateislami