نماز تَراویح نمازهای مستحبی شبهای ماه رمضان که اهلسنت بهدستور عمر بن خطاب آنها را به جماعت میخوانند، اما شیعیان بهجماعت خواندن آنها را بدعت میدانند. به گزارش منابع شیعه و سنی، نوافل ماه رمضان در دوره پیامبر(ص) و ابوبکر، فُرادا خوانده میشد؛ اما عُمَر در دوره خلافتش، دستور داد آنها را به جماعت بخوانند. اهلبیت(ع) بهجاآوردن نوافل ماه رمضان به جماعت را بدعت میدانستند. برخی از فقها و بزرگان اهلسنت نیز این نماز را به صورت فرادا میخواندهاند.
نماز تراویح هر ساله در شبهای ماه رمضان در مساجد اهلسنت، بهویژه مسجدالحرام و مسجدالنبی به جماعت خوانده میشود. فقهای اهلسنت درباره جزئیات و احکام آن اختلافنظرهایی دارند.
براساس منابع، عمر بن خطاب در سال چهاردهم قمری مردم را بهجماعت خواندن نماز تراویح امر کرد. بنا به نقل بخاری از عبدالرحمن بن عبدالقاری، عمر شبی به مسجد رفت و دید مردم به صورت فرادا نماز میخوانند و دستور داد مردم به ابی بن کعب اقتدا کرده و نماز را به جماعت بخوانند. او شب دیگری به مسجد رفت و وقتی دید مردم پشت سر یکی از قاریان نماز میخوانند، گفت: «نِعمَ البِدعَةً هذِهِ: این چه بدعت خوبی بود».
عمر بن خطاب افرادی چون معاذ بن حارث،ابوبکر بن مجاهد و سلیمان بن ابیحثمه عدوی را به عنوان امام جماعت نماز تراویح منصوب کرد.
از نظر فقهای اهلسنت، نماز تراویح بدعت مستحب و سنت است.ابوحامد غزالی با تقسیم بدعت به پسندیده و ناپسند، نماز تراویح را بدعت پسندیده دانسته است. ابنابییعلی از فقهای حنبلی معتقد است که عمر این سنت را نگذاشت، بلکه پیامبر(ص) این نماز را سنت کرد، آنجا که فرمود: خدا روزه ماه رمضان را واجب کرد و من قیام در این شهر را سنت کردم.
از نظر فقهای شیعه نمازهای نافله در ماه رمضان به صورت فُرادی خوانده میشود و برپایی نوافل بهجماعت بدعت است و در زمان پیامبر(ص) این نماز به جماعت خوانده نمیشد.شیخ طوسی جماعت خواندن نافلههای رمضان را به اجماع علمای امامیه بدعت دانسته است. به گفته علامه مجلسی، علمای شیعه در اینکه جایز نیست نافلههای ماه رمضان را به جماعت خواند، اختلافی ندارند.
منبع سایت ویکی شیعه
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
جماعت عمری نماز تراویح را در مسجد ضرار(مکی) شروع کردند
🔴 نماز با فضیلت هر شب ماه مبارک رمضان
🔵 در هر شب ماه رمضان [از شب اول] دو ركعت نماز در هر ركعت، حمد را یک بار و توحيد را سه بار بخواند و سلام بدهد. و بعد از سلام نماز بگوید:
«سُبْحانَ مَنْ هُوَ حَفيظٌ لايَغْفُلُ سُبحانَ مَنْ هُوَ رَحيمٌ لايَعْجَلُ سُبْحانَ مَنْ هُوَ قائِمٌ لايَسْهُو سُبْحانَ مَنْ هُوَ دائِمٌ لايَلْهُو»
🌕 سپس ذکر تسبیحات اربعه (سبحان الله و الحمدلله و لا اله الا الله و الله اکبر) را هفت مرتبه بگوید. سپس بگوید:
🔹«سُبْحانَكَ سُبْحانَكَ سُبْحانَكَ يا عَظيمُ اغْفِرْ لِىَ الذَّنْبَ الْعَظيمَ»
🔺 و در آخر ده بار صلوات بفرستد.
🔸 كسى كه اين دو ركعت نماز را به جا آورد خداوند هفتاد هزار گناه او را میآمرزد.
#رمضان_مهدوی
#اعمال_منتظران
صلوات و رنج شیطان
روزى پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله از راهى عبور مىكرد. در راه شيطان را ديد كه خيلى ضعيف و لاغر شده است. از او پرسيد: چرا به اين روز افتاده اى؟
گفت: يا رسول الله از دست امت تو رنج مىبرم و در زحمت بسيار هستم . پيامبر فرمودند: مگر امت من با تو چه كرده اند ؟ گفت: يا رسول الله، امت شما شش خصلت دارند كه من طاقت ديدن و تحمل اين خصايص را ندارم .
اول اين كه هر وقت به هم مى رسند سلام مىكنند. دوم اين كه با هم مصافحه - دست دادن- مى كنند. سوم آن كه ، هر كارى را كه مى خواهند انجام دهند «ان شاء الله» مى گويند ، چهارم از اين خصلت ها آن است كه استغفار از گناهان مى كنند ،پنجم اين كه تا نام شما را مى شنوند صلوات مىفرستند و ششم آن كه ابتداى هر كارى « بسم الله الرحمن الرحيم» مى گويند.